Koers VS onder Trump

Gestart door Ace1, 28/01/2017 | 10:54 uur

Zeewier


Heus, ik bevind me niet in een chantabele positie. Ech nie waar nie.  :neutral:

Manafort Was in Debt to Pro-Russia Interests, Cyprus Records Show

https://www.nytimes.com/2017/07/19/us/politics/paul-manafort-russia-trump.html

Zeewier

Fox's Shep Smith on Trump Jr. meeting: 'Mind-boggling' deception
Ex-Soviet officer was also in Trump Jr. meeting: report
TheHill.com

Fox News anchor Shep Smith went off on the "mind-boggling deception" in the Trump administration following Donald Trump Jr.'s meeting with a Russian lawyer.
Smith on "Shepard Smith Reporting" urged the Trump administration to "come clean" about all of their ties to Russia, pointing out the repeated "lies" that members of the Trump team have told about who was at the meeting and what they discussed.

Trump Jr. originally denied that he met with any Russian officials, but eventually admitted to the meeting and released an email chain of him setting up the meeting. He revealed that he had been at the meeting with White House adviser Jared Kushner and Trump's former campaign manager Paul Manafort.
"If there's nothing there, and that's what they tell us, why all these lies?" Smith said. "The deception is mind-boggling and there are still people out there who think we're making it up. And one day they are going to realize we are not."

http://thehill.com/homenews/media/342108-foxs-shep-smith-on-trump-jr-meeting-mind-boggling-deception[

Zeewier

Tom-Jan Meeus‏ @tomjanmeeus
Fascinerend: oud-KGB'er, aanwezig op beruchte meeting met Trump jr., zou eerder Nederlands gehackt hebben @nytimes


Zeewier

Eens KGB'er altijd KGB'er.  :glare:

'Russische spion aanwezig bij ontmoeting Trump Jr.'

NEW YORK - Bij de omstreden ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en een Russische advocate vorig jaar was ook een Russische Amerikaan aanwezig, die ten tijde van de USSR werkzaam was voor de KGB. De man is nu lobbyist, maar volgens het Amerikaanse NBC News werkt hij nog steeds voor de Russische geheime dienst.

De advocate, Natalja Veselnitskaja, bevestigt aan NBC dat ze vergezeld werd door minstens één persoon, maar wil diens identiteit niet geven. NBC noemt de naam van de Amerikaanse Rus overigens evenmin bij naam. De nieuwszender heeft wel contact met hem opgenomen en hij ontkent de aantijgingen. Ook een woordvoerder van Trump Jr. ontkent dat de man werkzaam zou zijn voor de Russische geheime dienst.

Russiagate
De ontmoeting, waarbij naast Trump Jr. ook diens zwager Jared Kushner en de toenmalige campagnebaas Paul Manafort aanwezig waren, heeft voor veel opschudding gezorgd in de VS. Van tevoren was namelijk aangekondigd dat er informatie over Hillary Clinton gepresenteerd zou worden, die afkomstig zou zijn van de Russische overheid. Trump Jr. zag dat niet als een beletsel, zo bleek uit een e-mail die hij zelf heeft vrijgegeven.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28645033/___Trump_Jr._sprak_met_spion___.html

Reinier

Citaat van: colourmaster2010 op 18/05/2017 | 17:39 uur
Deze man is volledig onbetrouwbaar, totaal geen principes heeft, totaal geen weet heeft van wat er buiten zijn torentje afspeelt id wereld, in een kleine leugenachtige omgeving verkeert vol met list en bedrog en tevens op deze manier leeft, volledig omkoopbaar is, in krijt staat bij de Russen, Wall street, Saoedi Arabië, etc, nog nooit zich hard gemaakt heeft voor nobele doelen alleen egocentrische, enz. enz. enz. en dit 'ding' mag zich president noemen, nu klagen over een heksenjacht? Wat deed hij ten tijde vd verkiezingen gericht naar Clinton? Zo zielig deze leugenachtige Judas clan, die bij aanblijven ook nog tzt de EU leiders zal ontmoeten
+1

Zeewier

Met andere woorden de secretaris-generaal van de NAVO vergelijkt hem met een goud is. En vergist Trump zich onbewust in de doelstelling van de NAVO of begint hij over Noord-Korea om dat de relaties met zijn nieuwe vriend Poetin nu even niet goed uitkomen?  :hrmph:

When European diplomats meet these days, they often swap stories about Trump—and how to manage their volatile new ally. "The president of the United States has a 12-second attention span," NATO Secretary-General Jens Stoltenberg told a former senior official in April after meeting Trump in the Oval Office. Not only that, this person told me, the president seemed unprepared and ill-informed, turning the conversation to North Korea and apparently unaware that NATO is not a part of the ongoing North Korea saga.

http://www.politico.com/magazine/story/2017/05/19/trump-middle-east-trip-saudi-arabia-215163

colourmaster2010

Deze man is volledig onbetrouwbaar, totaal geen principes heeft, totaal geen weet heeft van wat er buiten zijn torentje afspeelt id wereld, in een kleine leugenachtige omgeving verkeert vol met list en bedrog en tevens op deze manier leeft, volledig omkoopbaar is, in krijt staat bij de Russen, Wall street, Saoedi Arabië, etc, nog nooit zich hard gemaakt heeft voor nobele doelen alleen egocentrische, enz. enz. enz. en dit 'ding' mag zich president noemen, nu klagen over een heksenjacht? Wat deed hij ten tijde vd verkiezingen gericht naar Clinton? Zo zielig deze leugenachtige Judas clan, die bij aanblijven ook nog tzt de EU leiders zal ontmoeten

Ace1

Michael Moore maakt documentaire over Trump

Regisseur Michael Moore is bezig aan een film over Donald Trump. De documentaire krijgt de titel Fahrenheit 11/9 en zal op het filmfestival van Cannes gepresenteerd worden.

De titel slaat op de datum dat bekend werd dat Trump de presidentsverkiezingen had gewonnen, 9 november 2016. Het is ook een verwijzing naar Moore's eerdere documentaire over George W. Bush, Fahrenheit 9/11. Die film, de succesvolste documentaire aller tijden, maakte hij samen met producer Harvey Weinstein, die ook nu weer meewerkt.

Moore heeft de afgelopen tijd in het geheim gewerkt aan de documentaire, maakte Weinstein dinsdag bekend.

,,Het maakt niet uit wat we doen, niets werkt," zei Moore in een statement. ,,Wat er ook onthuld wordt, hij blijft zitten. Feiten, de werkelijkheid, hersenen kunnen hem niet verslaan. Zelfs als hij een zichzelf in zijn voet schiet, staat hij de volgende ochtend weer op en gaat hij door met twitteren. Dat zal allemaal stoppen met deze film."

Michael Moore werd bekend met zijn documentaires waarbij hij politieke en maatschappelijke kwesties aankaart. Zijn film Bowling For Columbine, over wapens in de VS, won in 2003 een Oscar. Fahrenheit 9/11, over de reactie van de VS op de aanslagen van 11 september 2001, ging er in 2004 op het filmfestival in Cannes vandoor met de Gouden Palm.

Moore kondigde onlangs ook aan dat hij de theaters ingaat met een voorstelling over Trump.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28179318/__Moore_maakt_film_over_Trump__.html

Ace1

Adviseurs Trump hadden al veel eerder contact met Kremlin

WASHINGTON - Michael Flynn en andere adviseurs van de Amerikaanse president Trump hadden al contact met de Russische autoriteiten, nog voordat Trump werd gekozen als president. Dat blijkt uit tenminste 18 e-mails en telefoongesprekken waar persbureau Reuters weet van heeft.

Dinsdag bevestigde Trump geheime informatie over terreur en vliegveiligheid te hebben gedeeld met de Russische president Poetin. Trump gaf aan dit te hebben gedaan omwille van humanitaire redenen en ook om Rusland te stimuleren de strijd tegen IS op te voeren. Bovendien, zo zei hij, heeft hij het ,,absolute recht" dat te doen als president.


Persbureau Reuters meldt donderdag dat Trumps voormalig adviseur Michael Flynn en anderen al contact hadden met de Russische autoriteiten in de laatste zeven maanden van de verkiezingsstrijd in 2016, in de vorm van tenminste 18 e-mails en telefoongesprekken. Zes daarvan vonden plaats tussen de oud-ambassadeur voor Rusland in Amerika Sergey Kislyak en Trumps toenmalig belangrijkste veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Gesprekken
Hun gesprekken richtten zich op het verbeteren van de economische betrekkingen tussen Rusland en de VS, de samenwerking in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat en hoe ze de macht van China op wereldniveau kunnen inperken.

Daarnaast werd gesproken over het organiseren van een communicatiesysteem die de Amerikaanse veiligheidsbureaucratie kan omzeilen, die beide partijen naar eigen zeggen tegenwerkt.

Ontslag
Veiligheidsadviseur Flynn moest na amper een maand ontslag nemen nadat bekend werd dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen. Daarnaast verzuimde hij te melden dat hij in 2015 op kosten van Rusland een bezoek bracht aan het Kremlin en daar met Poetin sprak.

Het Witte Huis en het Kremlin hebben nog geen commentaar geleverd op de nieuwe onthullingen. Ook Flynns advocaat weigerde te reageren.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28190466/__Flynn_sprak_eerder_met_Poetin__.html

Ace1

The Donald kruipt opnieuw in slachtofferrol

Trump ziet heksenjacht

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich slachtoffer van een heksenjacht. Aanleiding is de benoeming door het ministerie van Justitie van een speciale aanklager die onderzoek doet naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 die door Trump werden gewonnen.

,,Dit is de grootste heksenjacht op een politicus in Amerika in de geschiedenis", meldde Trump donderdag op Twitter. Het ministerie benoemde de vroegere FBI-baas Robert Mueller woensdag tot speciaal aanklager.

Woensdag liet de Amerikaanse president in een speech aan een groep cadetten van de kustwacht al weten dat hij zich de slechtst behandelde politicus ooit voelt. ,,Geen enkele politicus is ooit - en dat weet ik heel zeker - zo slecht of oneerlijk behandeld als ik", sprak hij de mannen toe. ,,Zet je schrap", adviseert Trump de cadetten voor het geval zij ook oneerlijk worden behandeld. ,,En vecht, vecht, vecht."

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28192377/__Trump_ziet_heksenjacht__.html

Lynxian

Zou het AD niet een beetje oppassen? Straks struikelen ze nog over hun eigen erectie. Een pijnlijke zaak.

Ace1

Obstructie, impeachment....

Wat is dat precies?

TRUMP Er gaan in de Verenigde Staten steeds meer stemmen op om Donald Trump af te zetten vanwege berichten over gelekte geheime informatie aan Rusland en het verhinderen van een FBI-onderzoek. Kan de president worden weggestuurd? En zo ja, hoe werkt dat precies?

Trump zou de FBI hebben opgedragen om te stoppen met een onderzoek naar zijn reeds ontslagen adviseur en vriend Michael Flynn. Die raakte in opspraak vanwege dubieuze contacten met de Russen. De Amerikaanse president wordt nu beticht van obstructie.

Wat is obstructie?
Simpel gezegd, het voorkomen dat de autoriteiten, zoals politie, justitie of FBI onderzoek kan doen.

Heeft Trump zich wel schuldig gemaakt aan obstructie?
Obstructie een nogal breed begrip. Het bedreigen van een jurylid in een rechtszaak valt er onder maar ook het intimideren van een getuige of het belemmeren van een rechtsgang. Amerikaanse juristen weten niet goed weten wat Trump precies heeft gedaan en of dat wel onder obstructie valt. De aanklager moet kunnen aantonen dat de president zich actief in het onderzoek heeft gemengd.

Het bewijs ligt er toch?
De inmenging van Trump zou zijn opgenomen in de notities van FBI-directeur James Comey, die er om bekend staat dat hij gedetailleerde verslagen maakt van zijn gesprekken. Comey legt sowieso alles vast. Zijn memo's in deze zaak kunnen daar waardevol als het komt tot een onderzoek naar obstructie door de president. Maar tegelijkertijd verwachten juristen dat zo'n onderzoek verzandt in een welles-nietes spelletje. Trump kan altijd stellen dat hij slechts zijn bedenkingen uitte over iemand met wie hij al lange tijd heeft samengewerkt. De zaak wordt sterker als Comey als getuige wordt opgeroepen en onder ede wil verklaren wat er precies in het oval office is gezegd.

Stel dat het tot een afzettingsprocedure komt, hoe werkt dat dan?
Hiervoor moeten onafhankelijke onderzoekers het bewezen achten dat de president zich schuldig heeft gemaakt aan obstructie en willens en wetens een FBI-onderzoek heeft ondermijnd. De bevindingen worden voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse Lagerhuis. Daar volgt dan een stemming over de zogeheten Articles of Impeachment. Als een meerderheid (218 van de 435 stemmen) voor stemt, moet de president voor de senaat verschijnen. Daar is vervolgens een twee derde meerderheid nodig om hem uit zijn ambt te zetten.

Hoe vaak is er zo'n afzettingsprocedure geweest?
Twee keer. De presidenten Andrew Johnson en Bill Clinton kregen ermee te maken. Uiteindelijk werd geen van beiden ontslagen. Johnson kreeg in 1868 impeachment aan zijn broek nadat hij de Minister van Defensie probeerde te vervangen, zonder toestemming van het Congres. Uiteindelijk besloot de Senaat dat Johnson toch niet weg hoefde. Bill Clinton moest zich in december 1998 verantwoorden wegens meineed in het Monica Lewinsky-schandaal. Hij had een affaire met zijn toenmalige stagiaire maar ontkende dat, zelfs toen hij onder ede stond over. Ook bij Clinton besloot de Senaat de afzettingsprocedure te staken.


http://www.ad.nl/home/obstructie-impeachment-wat-is-dat-precies~ab565e62/

Ace1

'Trump moet doodsbang zijn voor James Comey'

Als er één man is voor wie Donald Trump het in zijn broek moet doen, dan is het James Comey. De ex-FBI-directeur deinst voor niemand terug en weet ook precies hoe hij zich moet indekken.

Barack Obama sprak duidelijke woorden, toen hij Comey in 2013 voordroeg als FBI-directeur. Hij noemde de man 'woest onafhankelijk' en 'diep integer', iemand die 'niks geeft om politiek' en 'alleen maar wil dat de klus geklaard wordt'.

President Trump sprak ook duidelijke woorden, toen hij Comey vorige week de deur uit schopte. Een 'opschepper' was zijn oordeel, iemand 'die alleen maar voor de bühne speelt'.

Je zou misschien kunnen zeggen dat de waarheid in dit soort affaires meestal in het midden ligt. Maar het wordt steeds duidelijker dat James B. Comey uit New Jersey een groot gevaar vormt voor Trump. Het laatste voorbeeld daarvan is een uitgelekt memo, waarin staat dat de president hem expliciet heeft gevraagd om het onderzoek naar Michael Flynn te stoppen. Deze voormalige nationale veiligheidsadviseur ligt onder de loep vanwege verdachte betrekkingen met Rusland.

Goed ingeschat

Het is niet alleen de inhoud van het memo waar Trump zich zorgen over moet maken (heeft hij inderdaad een FBI-onderzoek belemmerd?), maar ook het bestaan ervan. Trump had namelijk kunnen weten dat hij niet zomaar alles tegen Comey kan zeggen. Die staat er om bekend dat hij precieze aantekeningen bijhoudt van gesprekken die later weleens problemen zouden kunnen opleveren. En hij mag dan wel niks om politiek geven, hij heeft wel precies goed ingeschat dat zijn conversaties met Trump in die categorie vallen.

Mocht hij op basis van dit memo op een hoorzitting van het Congres moeten verschijnen, dan heeft Trump nog meer redenen om in paniek te raken. Comey heeft in het verleden al meerdere malen aangetoond dat hij totaal niet onder de indruk is van macht.

Illegaal afluisterplan
Zo weigerde hij in 2004, als betrokken openbaar aanklager van de regering-Bush, zijn handtekening te zetten onder een vergaand (want illegaal) afluisterplan van het Witte Huis. Drie jaar later getuigde hij hierover voor het Congres, en daarbij nam hij geen blad voor de mond. Hij werd toen een 'bewaker van de Grondwet' genoemd.

Hij deed verder liefst drie keer onderzoek naar de Clintons. De eerste twee keer was Bill nog president en ging het om een omstreden onroerend-goed-deal en een presidentieel pardon voor een verdachte zakenman. Deze vielen echter in het niet bij de laatste keer. Twee weken voor de verkiezingen van afgelopen november maakte hij bekend dat de FBI aanvullend onderzoek ging doen naar e-mails van Hillary's privé-server. Volgens Hillary zelf heeft dit haar het presidentschap gekost.

Bang
Comey is dus niet bij iedereen geliefd, of het nu Democraten zijn of Republikeinen. Dat doet er niet toe, zo schreef Benjamin Wittes van de denktank Brookings Institute deze week in de New York Times: ,,We moeten bang zijn dat we de dingen verliezen die we zo van hem haten. Comey is open, hij liegt niet, hij antwoordt, hij geeft documenten vrij. We hebben mensen nodig die niet liegen. Verder kent hij geen angst en wil hij ten koste van alles onafhankelijk zijn. Als je president Trump bent, is er niemand om banger voor te zijn."

http://www.ad.nl/home/trump-moet-doodsbang-zijn-voor-james-comey~a75d36f9/

Ace1

Trump brengt zichzelf steeds dieper in de problemen

Kan Donald Trump zijn presidentschap redden? Een hausse aan onthullingen over blunders en zelfs een potentieel misdrijf brengt hem dieper en dieper in de problemen.

Minder drama in het Witte Huis graag, verzocht Republikeins fractievoorzitter in de Senaat Mitch McConnell gisteren gefrustreerd. Een paar uur later kreeg hij de volgende aflevering in de politieke thriller die het presidentschap van Donald Trump is geworden voor zijn kiezen.

De New York Times meldt dat Trump de later ontslagen FBI-directeur James Comey heeft gevraagd om het onderzoek naar voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Mike Flynn te staken. Dat kan worden opgevat als obstructie van de rechtsgang – iets dat strafbaar is en voor de presidenten Nixon en Clinton tot een afzettingsprocedure leidde.

Anonieme bronnen uit kringen rond Comey vertellen over een uitgebreid memo dat Comey schreef na het bewuste gesprek in februari. Comey was geschokt en wilde vastleggen wat er was gebeurd. ,,Ik hoop dat je Flynn kan laten gaan", zou Trump gezegd hebben nadat hij vice-president Pence en minister Sessions had gevraagd de Oval Office te verlaten. ,,Hij is een goede kerel, ik hoop dat je dit kan laten gaan."

Schandalen
De nieuwe aantijgingen komen na een week waarin de FBI-directeur onder schimmige redenen de laan uit werd gestuurd, Trump dreigde tapes van gesprekken met Comey openbaar te maken én geheime informatie deelde met Rusland.

De president raakt zo steeds verder verstrikt in de verdenkingen van banden tussen zijn team en de Russische overheid, die in al die schandalen een rol spelen. Ze achtervolgen hem al sinds zijn campagne. Hij ontsloeg eerder Mike Flynn vanwege leugens over onoorbare contacten met de Russische ambassadeur. De volgende dag sprak hij met Comey.

Het Witte Huis ontkent dat Trump het verzoek heeft gedaan. ,,Dit is geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de President en meneer Comey," meldt het. ,,Hoewel de president herhaaldelijk zijn mening heeft uitgesproken dat generaal Flynn een fatsoenlijke man is die ons land heeft gediend en beschermd, heeft de president nooit aan Comey of iemand anders gevraagd een onderzoek te beëindigen, inclusief welk onderzoek dan ook naar generaal Flynn."

Trump verliest steun
Tot op heden wist Trump steeds overeind te blijven in situaties die elke traditionele politicus fataal waren geworden, dankzij partijgenoten die achter hem blijven staan. Maar steeds meer Republikeinen roepen nu ook op tot extra onderzoek naar het gedrag van de president.

Jason Chaffetz, de prominente Republikeinse voorzitter van een commissie in het Huis van Afgevaardigden die toezicht houdt op de werking van de regering, vroeg bij de FBI direct alle documentatie over het gesprek tussen Trump en Comey op. Hij kondigt aan memo's desnoods met een dagvaarding boven water te willen halen.  ,,Als dit waar is, roepen ze de vraag op of de president geprobeerd heeft het FBI-onderzoek naar generaal Flynn te beïnvloeden of belemmeren."

Partijleider Paul Ryan noemt het via een woordvoerder 'gepast' om de memo's op te eisen. ,,We moeten alle feiten kennen." Andere Republikeinse Congresleden willen dat Comey publiekelijk getuigt over zijn contacten met de president.

Democraten, die nog agressiever om een onafhankelijk onderzoek naar de Ruslandkwestie vragen, fantaseren al langer over afzetting van Trump. De steun voor dat idee breidt zich wat uit. De onafhankelijke senator Angus King antwoordde gisteren op CNN 'met tegenzin ja' op de vraag of afzetting dichterbij komt.

Politieke aanval
Het Witte Huis presenteert de berichtgeving als een politieke aanval op de president. Zijn medestanders roepen de vraag op waarom Comey niet eerder alarm sloeg als hij meende dat Trump zijn boekje te buiten was gegaan. In een hoorzitting in de Senaat zei de plaatsvervangend FBI-directeur vorige week dat het Witte Huis zich niet bemoeid had met het bredere onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland.

Maar bij zijn verdediging speelt het Trump parten dat hij in het verleden vaak de waarheid verdraaide, zelfs als het om details over bezoekcijfers voor zijn inauguratie ging. In de afgelopen dagen vertelden zijn medewerkers onwaarheden die de president later zelf tegensprak. Nu is het Trumps woord tegen dat van Comey, die de reputatie heeft te doen wat hij juist acht, ongeacht politieke druk of consequenties. 

http://www.ad.nl/buitenland/trump-brengt-zichzelf-steeds-dieper-in-de-problemen~a1d56d9d/

Ace1

'Trump vroeg FBI-directeur onderzoek naar ontslagen veiligheidsadviseur te staken'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey gevraagd een onderzoek naar de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Dat schrijft The New York Times maandag. Het bericht wordt inmiddels bevestigd door andere Amerikaanse media.

Het is de meest concrete aanwijzing dat Trump lopend strafrechtelijk onderzoek naar de contacten tussen mensen uit zijn entourage en Rusland heeft geprobeerd te dwarsbomen.
Trump ontsloeg Flynn in februari nadat uit publicaties van The Washington Post was gebleken dat de veiligheidsadviseur had gelogen over de inhoud van een gesprek met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Daarna bleek dat Flynn lobbywerk voor Turkije en Rusland had verzwegen.

Een dag na het ontslag vroeg de president Comey het FBI-onderzoek naar Flynn te staken met het argument dat de ontslagen adviseur een integer man is. 'Ik hoop dat je ruimte ziet om dit te laten gaan, om Flynn te laten gaan', zei Trump volgens het memo van Comey. 'Hij is een goede man. Ik hoop dat je dit kunt laten gaan.'

Congres vraagt memo's FBI op

De president zou dit hebben gezegd in een een-op-eengesprek met Comey. Even ervoor had Trump de vicepresident en de minister van justitie gevraagd de kamer te verlaten. De FBI-directeur heeft volgens The New York Times zijn gesprekken met Trump over lopende onderzoeken op papier gezet. De krant heeft het memo niet in handen, maar de inhoud is aan de verslaggevers voorgelezen en bevestigd door anonieme bronnen. Enkele uren na de publicatie van het verhaal eiste Jason Chaffetz, onderzoekend Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, binnen een week alle memo's van de FBI.

Het Witte Huis noemt de weergave van het gesprek in het memo onjuist. 'De president heeft het grootste respect voor onze rechtshandhavingsinstanties en alle onderzoeken. Dit is geen waarheidsgetrouw of juist beeld van het gesprek tussen de president en de heer Comey.' De lezing van The New York Times lijkt ook strijdig met een verklaring die de tijdelijke FBI-directeur Andrew McCabe vorige week in de Senaat aflegde over het bredere onderzoek naar banden tussen personen uit de directe kring rond Trump en Rusland. Hij zei: 'Er is geen poging geweest om ons onderzoek tot op heden te belemmeren.'

Informatie over Isis gedeeld

Het is de tweede dag op rij dat Trump in verlegenheid is gebracht door een onthulling van een Amerikaanse krant op basis van anonieme bronnen. Maandag bleek dat Trump zeer vertrouwelijke informatie heeft gedeeld met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak toen die het Witte Huis bezochten.
Vanuit het Witte Huis werd dit verhaal uit The Washington Post aanvankelijk als onzin afgedaan. Een dag later erkende de regering dat de informatie wel degelijk met de Russen is gedeeld, maar dat zou niet bezwaarlijk zijn. Trump zei dat hij het 'absolute recht' heeft om informatie over terreurplannen te delen met Rusland. Het Witte Huis en Trumps nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster ontkenden dat sprake is geweest van onoorbare zaken.

Relatie met Israël

Dinsdag meldden Amerikaanse media dat de Amerikaanse inlichtingendiensten deze vertrouwelijke informatie over terreurorganisatie Isis hadden doorgespeeld gekregen van bondgenoot Israël. De loslippigheid van Trump kan de onderlinge internationale samenwerking tussen inlichtingendiensten schaden, zeiden kritische leden van het Congres. Onder buitenlandse mogendheden leefden al twijfels of vertrouwelijke informatie bij Trump wel in goede handen is.

Trump maakt een slechte beurt met de krantenberichten over loslippigheid en zijn bemoeienis met het opsporingsonderzoek naar de invloed van Rusland op de Amerikaanse verkiezingen. Vorig jaar beschuldigde Trump zijn opponent Hillary Clinton juist keer op keer van het slordig omspringen met staatsgeheimen en het tegenwerken van justitie in een strafonderzoek naar haar gebruik van een privéserver voor zakelijk e-mailverkeer.

https://fd.nl/economie-politiek/1202210/trump-vroeg-fbi-directeur-om-staken-onderzoek-naar-leugenachtige-flynn?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170517&s_cid=671