Koers VS onder Trump

Gestart door Ace1, 28/01/2017 | 10:54 uur

Ronald Elzenga

Citaat van: Thomasen op 29/01/2017 | 16:48 uur
Geld wordt verdiend met handel.
Vergeet niet dat dergelijke maatregelen ook het einde van onze Gouden Eeuw (de vorige) betekenden. Een dergelijke handelsoorlog is heel lastig te winnen voor een land als de VS.
De vraag is door wie het geld wordt verdiend! Meerdere analisten waarschuwen dat dit vooral China en andere opkomende machten zijn...ten kosten van de VS en Europa. En ik kan ze daar geen ongelijk in geven. Dus een zekere stap terug, herijking en stukje protectionisme is denk ik noodzakelijk. Kost misschien iets, maar levert ook veel op. Al zullen globalisten en multinationals dat vast anders zien.

Ronald Elzenga

#15
Een harde botsing tussen globalisten en nationalisten. Goed blijven focussen om het verschil tussen wat goed is voor een land en wat goed is voor een globale multinational. Er worden vele mooie en dragende uitspraken gedaan door de globalisten...maar Trump is president van de VS en Amerikanen...niet van de wereld. De VS is ziek...en daar zal geen globale injectie tegen helpen denk ik. Dus moeten ze een stapje terug doen naar rust en regelmaat.

Ace1

Amerikaanse techbedrijven spreken zich massaal uit tegen beleid van Trump

Meerdere grote, Amerikaanse bedrijven spreken zich uit tegen het inreisverbod van Trump. Facebook-baas Mark Zuckerberg schrijft dat hij het beleid veroordeelt, maar ook Apple en Google laten weten dat ze niet achter de maatregel staan.

Dat de techbedrijven zich zo fel tegen de maatregel uitspreken, komt niet uit de lucht vallen. De drie bedrijven hebben namelijk veel migranten in dienst. Dat schrijft ook de baas van Apple, Tim Cook, in een e-mail naar zijn medewerkers.

"Dit bedrijf zou niet bestaan zonder immigranten. Ik hoor van veel medewerkers dat ze zich zorgen maken, en ik deel die zorgen."

Trots op migranten
Mark Zuckerberg, één van de oprichters van Facebook, schrijft dat zijn eigen grootouders migranten waren, en dat de ouders van zijn vrouw uit China en Vietnam komen. "Amerika is een land van migranten, en daar moeten we trots op zijn."

Ook Microsoft en Google hebben laten weten dat ze het oneens zijn met de maatregelen van Trump. Google roept medewerkers die in het buitenland zijn terug, en zegt dat de maatregel invloed heeft op ten minste 187 medewerkers van het bedrijf. Volgens Microsoft geldt dat bij hen voor 76 medewerkers.

Gratis slaapplaatsen
Andere bedrijven proberen de migranten te helpen. Airbnb biedt bijvoorbeeld mensen die Amerika niet meer in mogen gratis slaapplaatsen aan. De baas van Airbnb, Brian Chesky, zegt op Twitter dat hij migranten op die manier wil steunen. Luchtvaartmaatschappij Qantas biedt aan om vluchten te vergoeden.

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/amerikaanse-techbedrijven-spreken-zich-massaal-uit-tegen-beleid-van-trump

Ace1

Mensen met visum mogen VS wel in, zegt rechter

Reizigers die met een geldig visum zijn aangekomen op een Amerikaanse luchthaven mogen niet teruggestuurd worden en ze mogen tot nader order in het land blijven. Dat heeft een federale rechter in New York beslist, waarmee het nieuwe reisverbod van president Trump deels is opgeschort.

Rechter Ann Donelly ging met haar uitspraak in tegen het decreet dat president Trump vrijdag had uitgevaardigd. Dat bepaalt dat reizigers en vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië de komende maanden het land niet in komen.

De rechter verbiedt het de autoriteiten ook om vluchtelingen die arriveren met een toegekende verblijfsvergunning, nu alsnog de toegang te weigeren.

Honderd tot tweehonderd mensen
Mensenrechtenorganisatie ACLU schat dat het om zo'n honderd tot tweehonderd mensen gaat die nu worden vastgehouden op luchthavens. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid spreekt van 109 personen en de Amerikaanse douane en grensbeveiliging van 170 personen die in de eerste 24 uur van de nieuwe regel het land niet in mochten.

De ACLU had een zaak tegen de Staat aangespannen namens twee Irakezen die banden hadden met het Amerikaanse leger. Volgens de eisers zou het voor hen, vanwege hun banden met de VS, te gevaarlijk zijn om terug te keren. Bovendien hadden ze een geldig visum.

De uitspraak van de rechter geldt voor alle staten van de VS. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

Donald Trump zei gisteren dat hij heel content was met de maatregel. "Het werkt heel goed", zei hij over het inreisverbod. "Je ziet het op de vliegvelden, je ziet het overal." De maatregel leidt tot een storm aan kritiek, ook uit zijn eigen partij.

'Terroristen winnen op deze manier'
Senator Ben Sasse zegt dat Trump de terroristen op deze manier laat winnen. "We sturen het Midden-Oosten het signaal dat de VS alle moslims als jihadisten ziet. De ronselaars winnen doordat ze kinderen kunnen vertellen dat Amerika tegen hun religie is. Voor onze strijd tegen terreur is wijsheid nodig."

In heel Amerika wordt geprotesteerd tegen het inreisverbod. Ook op vliegveld JFK in New York, waar de eerste mensen zijn vastgehouden die,  terwijl het decreet - dat direct inging - werd getekend, al in een vliegtuig naar de VS zaten.

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/mensen-met-visum-mogen-vs-wel-in-zegt-rechter

Ronald Elzenga

Citaat van: Ros op 28/01/2017 | 16:06 uur
De wil om Amerikaanse doelen buiten de VS te raken zal zeker toenemen. Met Noord Korea doel ik op de "isolement" die de VS over zichzelf afroept door tegen veel schenen te gaan schoppen, de band met Israel te versterken en de Russen te paaien. Met het laatste ben ik het tot op een bepaalde hoogte wel mee eens. De kans om de relatie met de Russen te verbeteren hebben wij laten liggen en dat gaat nu geregeld worden zonder inbreng van de EU. Nou ja, "wij" zullen wel schoorvoetend de VS moeten blijven  volgen als de sancties ingetrokken gaan worden.
Ik ben stevig tegen een EUropees steunen van de toenaderingsplannen van Trump richting Rusland. De EU sancties tegen Rusland moeten wat mij betreft stevig blijven en langdurig worden voortgezet. Hoezeer de onverantwoorde Russische reactie in Oekraïne mijns inziens ook is uitgelokt door de containment politiek van de Amerikanen en hun pro-Atlantische bondgenoten in Europa. Maar waar de inname van de Krim nog een te nemen horde was geweest in het real politik kader...was en is de bloedige bezettingsoorlog in Oost-Oekraine vind ik volledig onacceptabel en een hele foute keuze van Rusland/Poetin-regime. Ook is Rusland geen democratische rechtstaat meer en lijkt die weg verder te worden afgesloten ten gunste van een autoritaire politieke elite. Daarmee heeft Rusland zich wat betreft handel met de EU gediskwalificeerd. En kan van een herstel vind ik geen sprake meer zijn. Poetin had een mooi samenwerkingsplan met de EU voor ogen, wat vakkundig door de Amerikanen en Europese pro-Atlantici werd getorpedeerd. Maar dat plan is wat mij betreft nu toch echt voltooid verleden tijd, ook met een door Trump ingezette Amerikaans-Russische toenadering.

Ros

Citaat van: Ronald Elzenga op 28/01/2017 | 13:06 uur
Ik denk dat hier eerder de voortgezette strijd tegen IS en de nog grotere steun aan Israel en de verschillende dictaturen in de regio voor zal zorgen. Voedingsbodems worden extra gevoed zo.

De wil om Amerikaanse doelen buiten de VS te raken zal zeker toenemen. Met Noord Korea doel ik op de "isolement" die de VS over zichzelf afroept door tegen veel schenen te gaan schoppen, de band met Israel te versterken en de Russen te paaien. Met het laatste ben ik het tot op een bepaalde hoogte wel mee eens. De kans om de relatie met de Russen te verbeteren hebben wij laten liggen en dat gaat nu geregeld worden zonder inbreng van de EU. Nou ja, "wij" zullen wel schoorvoetend de VS moeten blijven  volgen als de sancties ingetrokken gaan worden.

Ace1

Onrust door plannen Trump om Russische sancties te versoepelen

De uitspraken van Donald Trump over het mogelijk opheffen van een deel van de sancties tegen Rusland, leidt tot onrust. Europese diplomaten willen duidelijkheid van Trump. Republikeinen hebben de nieuwe president gewaarschuwd zijn plannen niet door te zetten.
Trump liet vrijdagavond weten te overwegen een deel van de Amerikaanse sancties tegen Rusland op te heffen. Een deel van deze sancties is opgelegd vanwege de annexatie van de Krim en de steun aan rebellen in Oekraïne. Een ander deel werd opgelegd vanwege de bemoeienissen van Russische hackers met de Amerikaanse verkiezingen.

De nieuwe Amerikaanse president belt zaterdag met de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Trump meerdere malen gezegd de banden met Rusland aan te willen halen.

De aankondiging van Trump dat hij de sancties deels zal opheffen leidt tot onrust. Europese diplomaten belden de afgelopen dagen de National Security Council om duidelijkheid te krijgen. Die bleef vooralsnog uit. Ook de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur, die van VN-leden vragen krijgt over de plannen, kon geen antwoorden geven.

Verouderd
Trump heeft zich de laatste maanden negatief uitgelaten over diverse internationale samenwerkingsverbanden, zoals de NAVO en de Europese Unie. Zo noemde hij de NAVO "verouderd" en stelde hij dat het lot van de EU na de Brexit hem koud laat. De Britse premier Theresa May, die Trump vrijdag bezocht, beklemtoonde net als de Europese diplomaten dat de Russische sancties intact moeten blijven.

Niet alleen Europa, maar ook de Republikeinen van Trump zelf zijn tegen het opheffen van de sancties. Senaatleider Mitch McConnell en Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zeiden vrijdag nogmaals fel tegen het versoepelen van de sancties te zijn.

"Als er één land ter wereld is dat géén versoepeling verdient, dan is het Rusland", stelde McConnell met klem.

Onverantwoorde koers
Eerder waarschuwde de belangrijke Republikeinse senator John McCain Trump al om de sancties tegen Rusland niet op te heffen. McCain vindt dat de Amerikaanse regering ten opzichte van Rusland een onverantwoorde koers vaart. Hij dreigt via het parlement een wet te laten aannemen die de sancties wettelijk verankert.

McCain is een van de toonaangevende buitenlandsenatoren van de Republikeinse partij. De senator botste in de campagne al met Trump toen de miljardair stelde dat McCain geen oorlogsheld was, omdat hij door de Vietcong gevangen was genomen.

Nuttige partner
Een week voor zijn inauguratie als president stelde Trump nog de sancties "voorlopig" in stand te willen houden. Alleen als Moskou zich als een nuttige partner presenteert in de strijd tegen het terrorisme en andere voor de VS belangrijke doelen, zou er volgens Trump geen reden meer zijn voor de sancties.

President Barack Obama benadrukte tien dagen geleden tijdens zijn laatste gesprek met journalisten dat hij hoopte dat Trump de sancties niet op zou heffen, ook al gaf Trump aan toenadering te willen zoeken tot Rusland.

"De sancties zijn door de internationale gemeenschap opgelegd, omdat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne niet respecteerde. We kunnen het niet toestaan dat grote landen kleinere landen gaan pesten of binnenvallen", stelde Obama. In zijn laatste week legde de oud-president nog nieuwe sancties op aan Rusland.

Belastende informatie
Daarna zetten Obama in december 35 Russische topdiplomaten het land uit. Dit deed de VS als vergelding voor hacks die de presidentsverkiezingen hebben beïnvloed en vermoedelijk het werk van Moskou waren.

Trump heeft zich sinds zijn aanstelling als president niet uitgelaten over de hacks of de aantijgingen dat de Russen mogelijk belastende informatie Trump in handen zouden kunnen hebben. Wel verweet hij de CIA "nepnieuws" te verspreiden en stelde hij het gevoel te hebben dat hij in "nazi-Duitsland" woonde.

Deze woorden vielen heel slecht bij CIA-chef John Brennan. Trump prees tijdens een bezoek aan de dienst na zijn beëdiging de CIA de hemel in.

http://www.nu.nl/buitenland/4424556/onrust-plannen-trump-russische-sancties-versoepelen.html

Ace1

VN vraagt Trump vluchtelingenbesluit te herzien

Tegenstanders van Donald Trump spreken schande van zijn besluit om de komende tijd geen vluchtelingen meer toe te laten tot de VS. De Amerikaanse president wil de komende vier maanden gebruiken om de controles aan te scherpen, vanuit Syrië is voorlopig niemand meer welkom.

VN-vluchtelingenorganisaties UNHCR en IOM roepen de VS op door te gaan met de opvang van vluchtelingen, die volgens hen van levensbelang is. "We zijn er volledig van overtuigd dat elke vluchteling evenveel recht heeft op bescherming, hulp en opvang, ongeacht geloof, nationaliteit of ras."

Volgens de organisaties is de nood wereldwijd nooit hoger geweest. "We hopen dan ook dat de VS zijn leiderschapsrol zal blijven vervullen en de traditie voortzet om hen die geweld en vervolging ontvluchten te beschermen."

"Het Vrijheidsbeeld huilt", reageerde de Democratische senator Schumer uit New York. "Als sinds ons ontstaan kennen we de traditie dat we immigranten verwelkomen. Die traditie wordt vertrapt."

Hulporganisatie Save the Children wijst erop dat wereldwijd 65 miljoen mensen op de vlucht zijn. "Dit is niet het moment om ons af te wenden van die families, noch van de kern van onze Amerikaanse waarden, door vluchtelingen te weren."

"Save the Children is niet tegen voorstellen om het controleproces aan te scherpen. Maar we moeten beseffen dat het toelaten van vluchtelingen onze veiligheid kan versterken, doordat we belangrijke medestanders helpen die hard zijn getroffen door hun gedwongen vlucht."

Net als Save the Children wijst de Council on American-Islamic Relations (CAIR) erop dat vluchtelingen al de meest gecontroleerde groep is die de VS binnenkomt. CAIR is bang dat Trump ook in de toekomst immigratie uit moslimlanden zal blijven verbieden en stapt daarom naar de rechter. CAIR noemt dat voornemen ongrondwettelijk.

"Dit komt voort uit fanatisme, niet de werkelijkheid", stelt CAIR-directeur Masri. "Er is geen enkel bewijs dat vluchtelingen een gevaar vormen voor de veiligheid."

http://nos.nl/artikel/2155326-vn-vraagt-trump-vluchtelingenbesluit-te-herzien.html

Ace1

Trumps vluchtelingenstop raakt vooral vrouwen en kinderen

Vier maanden lang laat de VS geen vluchtelingen meer toe. Vluchtelingen uit Syrië zijn zelfs tot nader order niet welkom. Donald Trump komt daarmee zijn verkiezingsbelofte na om de grenzen van de VS beter te bewaken. De maatregel zal vooral Afrikanen en Aziaten raken, blijkt uit de cijfers van afgelopen jaar.

Het aantal vluchtelingen in de VS is overigens zeer bescheiden in vergelijking met de aantallen die naar Europa komen. Vorig jaar werden er 84.995 vluchtelingen toegelaten tot de VS; alleen al naar Duitsland kwamen er 280.000, terwijl de VS vier keer zoveel inwoners telt.

De grootste groep vluchtelingen in de VS kwam vorig jaar uit Congo: 16.370. Daarna komen Syrië, Myanmar, Irak en Somalië. Er komen voornamelijk vrouwen en kinderen binnen (72%). Ongeveer de helft van de vluchtelingen is moslim (46%), bijna alle anderen zijn christen (44%).

President Obama had het aantal vluchtelingen dat dit jaar mocht worden toegelaten verhoogd naar 110.000, maar Donald Trump wil dat aantal halveren.

Trump wil de pauze gebruiken om de controles op vluchtelingen aan te scherpen. "We willen zeker weten dat we geen mensen in ons land toelaten die onze militairen juist overzee aan het bestrijden zijn", redeneert hij. Aan wat voor maatregelen hij denkt, vertelde hij niet.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat vluchtelingen al het meest gecontroleerd worden van alle groepen die de VS binnenlaat. Hun identiteit en gezondheid worden gecheckt, evenals banden met criminelen. FBI, Binnenlandse Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie worden betrokken bij de controles.

Het hele proces kan anderhalf tot twee jaar duren, afhankelijk van de herkomst van de vluchteling. In die tijd krijgt de aanvrager ook een kennismakingscursus over de Amerikaanse samenleving.

Sinds 1975 heeft de VS ongeveer 3,5 miljoen vluchtelingen een nieuw thuis geboden. Wie eenmaal is toegelaten hoeft niet terug als de situatie in zijn land verbetert. Wel verspeelt iemand die de wet overtreedt zijn status. Na vijf jaar kunnen vluchtelingen het Amerikaanse staatsburgerschap aanvragen.

Het aantal vluchtelingen dat werd opgenomen door de VS fluctueerde de afgelopen jaren sterk. Toen het quotum in 1980 werd verhoogd kwam een recordaantal van 200.000 vluchtelingen binnen, na de aanslagen van 9/11 werd de procedure stilgelegd om de controles aan te kunnen scherpen.

Video op onderstaande link.

http://nos.nl/artikel/2155315-trumps-vluchtelingenstop-raakt-vooral-vrouwen-en-kinderen.html

Ace1

KLM weigert VS-reizigers vanwege maatregel Trump

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zeven passagiers geweigerd op vluchten naar de Verenigde Staten. Dat is gebeurd vanwege de veiligheidsmaatregelen die de Amerikaanse president Trump gisteren nam. Het is niet duidelijk op welk vliegveld de geweigerde passagiers wilden instappen.   

De zeven mensen hadden een visum voor de Verenigde Staten, zegt KLM. Ze mochten niet mee in het vliegtuig omdat ze in Amerika niet door de douane zouden zijn gekomen.

Trump kondigde gisteren onder meer aan dat hij de komende drie maanden geen visa verstrekt aan mensen uit zeven landen. Hij neemt de maatregel naar eigen zeggen om moslimterroristen te weren. Het gaat om Iran, Irak, Libië, Somalië, Sudan, Syrië en Jemen.

Eerder vandaag werden vijf Irakezen en iemand uit Jemen door EgyptAir geweigerd. De mannen zouden na een stop in Caïro naar New York vliegen en zijn teruggestuurd naar het land waar ze vandaan kwamen.

http://nos.nl/artikel/2155369-klm-weigert-vs-reizigers-vanwege-maatregel-trump.html

Ace1

Trump laat vier maanden geen vluchtelingen toe

De Verenigde Staten laten de komende vier maanden geen vluchtelingen toe. In die periode zal president Trump het Amerikaanse vluchtelingenprogramma herzien. Daarna mogen alleen vluchtelingen de VS binnen die goed kunnen worden doorgelicht, aldus Trump. Het lijkt erop dat hij wel een uitzondering maakt voor christenen uit moslimlanden.

Daarnaast worden er 90 dagen geen visa verstrekt aan mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Dat staat allemaal in een decreet dat Trump heeft getekend. Trump wil ook dat er safe zones komen in en rond Syrië waar vluchtelingen terechtkunnen.

Alleen vluchtelingen uit landen die "ons land steunen en van onze mensen houden" zijn straks nog welkom, zei Trump bij de ondertekening. Die vluchtelingen wil hij naar eigen zeggen "extreem doorlichten". Met de maatregel wil hij het aantal vluchtelingen verminderen en terroristen buiten de deur houden.

"We willen ze hier niet", zei Trump. "We willen er zeker van zijn dat we de dreiging waartegen onze militairen overzee vechten, niet binnenhalen."

Immigratie was een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne. Afgelopen week gaf hij in dat kader ook al het startschot voor de bouw van een muur tussen Mexico en de VS.

Trump tekende de presidentiële order in het Pentagon. Daar ondertekende hij ook plannen voor de modernisering van het Amerikaanse leger. Even daarvoor werd de nieuwe minister van Defensie James Mattis beëdigd. Trump noemde Mattis "een man van actie".

Een functionaris van het Witte Huis zegt dat de Trump-regering voorlopig geen stappen zet om de NAVO en andere internationale verdragen en organisaties onder de loep te nemen. Eerder uitte Trump veel kritiek op onder meer de NAVO, die hij onder meer verouderd noemde.

Eerder op de dag was de Britse premier Theresa May op bezoek bij de nieuwe Amerikaanse president. Volgens May hebben de twee het daar ook gehad over de NAVO, en zou Trump hebben gezegd dat hij volledig achter het bondgenootschap staat.

http://nos.nl/artikel/2155276-trump-laat-vier-maanden-geen-vluchtelingen-toe.html

Ronald Elzenga

#5
Citaat van: Thomasen op 28/01/2017 | 13:47 uur
Dus als we ons niet meer tegen IS verzetten komt er wereldvrede?
En dictaturen zoals Noord-Korea gooien de handdoek in de ring als wij niet meer met ze handelen?

Lijken me beide nogal lastig te onderbouwen aannames.
Als je het zo brengt wel ja. Maar dat zeg ik nergens. IS moet vind ik zeker hard bestreden worden..ook militair...want is simpelweg te radicaal en oorlogszuchtig. En dus zal IS ons blijven aanvallen uit wraak en om ons af te schrikken. Idem voor AQ. Maar dat is volgens mij dweilen met de kraan open als we niet de voedingsbodems onder IS en AQ pogen te verminderen. En belangrijke voedingsbodems onder IS zijn de wrede Israelische bezettings- en annexatiepolitiek..en het Westers tolereren daarvan.. en het steunen en bevriend zijn en blijven met wrede dictatoriale regimes in de regio en Islamitische wereld. We hebben het communisme er ook niet onder gekregen door het alleen militair te bestrijden..hoezeer de Amerikanen en bondgenoten dat ook hebben geprobeerd. Maar ook door de voedingsbodems onder het communisme zo goed als mogelijk weg te nemen. Waardoor mensen meer waarden gingen hechten of vertrouwen kregen in de mildere alternatieven. Trumps politiek richting IS zal denk ik dan ook falen als hij het uit zet zoals hij nu doet en van plan is. En daar zullen wij in Europa ook veel last van blijven houden. Al was het maar omdat veel van onze politici liever achter bondgenoot Amerika aanlopen in deze dan een stevige eigen visie en aanpak uit te rollen en door te voeren. Best tragisch...voor de bestaande en aankomende slachtoffers hiervan. Maar strijd tegen IS is ander topic.

Ronald Elzenga

Citaat van: Ros op 28/01/2017 | 12:18 uur
De nieuwe Noord-Korea ?
Hoe bedoel je dat?
Citaat van: Ros op 28/01/2017 | 12:18 uurIk verwacht wel dat de Amerikanen in het buitenland wat hoger stijgen op de lijst van doelen van extremistische organisaties door de anti- Islam houding van de VS regering en Trump in het bijzonder.
Ik denk dat hier eerder de voortgezette strijd tegen IS en de nog grotere steun aan Israel en de verschillende dictaturen in de regio voor zal zorgen. Voedingsbodems worden extra gevoed zo.

Ros

De nieuwe Noord-Korea ?

Ik verwacht wel dat de Amerikanen in het buitenland wat hoger stijgen op de lijst van doelen van extremistische organisaties door de anti- Islam houding van de VS regering en Trump in het bijzonder.

Ronald Elzenga

#2
Aan de andere kant kunnen we volgens mij de "dictatuur van de vrije markt" niet blijven doorzetten. Want dat tast voor natievorming broodnodige identiteiten aan. En het hele global citizen concept is volgens mij een zwaar onrealistisch droombeeld. Ook zitten we met onze geloofwaardigheid, mijns inziens een fundamenteel punt nu. Want we laten die spullen ook maken in dictaturen en steunen zo dictatoriale regimes en hun stinkend rijke geassocieerde elite. En worden grote groepen arbeiders daar uitgebuit en arm gehouden. Wat weer felle en ook gewelddadige tegenbewegingen oproept zoals (voorheen) varianten van het communisme en het Islamitisch radicalisme of andere religieus radicale ideologieën. Ook radicaal nationalisme steekt dan de kop op.

In die zin vind ik Trumps visie niet geheel onlogisch. Al zitten er dus vele haken en ogen aan de uitvoering ervan. En moet het niet doorslaan. Bepaalde grotere internationale structuren zijn immers wel nuttig en nodig.