Oefeningen defensie breed, zoals Frisian Flag, ....

Gestart door Harald, 31/03/2017 | 08:33 uur

Sparkplug

@NATO_AIRCOM (26-03-2022)

CitaatAllied fighters have deployed to
Leeuwarden Air Base, Netherlands for exercise
Frisian Flag.

Hosted by @Kon_Luchtmacht, Allied aircraft will fly
complex training missions improving @NATO
interoperability and building a stronger, more cohesive
Alliance.



https://twitter.com/NATO_AIRCOM/status/1507641695852285954
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

@VlbLeeuwarden (26-03-2022)

CitaatWelcome to the Netherlands! Today, a lot of
#FrisianFlag2022 participants arrived @VlbLeeuwarden
. This weekend the last preparations will be made, to
ensure Frisian Flag starts on Monday. See u then!
#ReadyAirForces #StrongerTogether









https://twitter.com/VlbLeeuwarden/status/1507422345232793600
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1


Poleme

Citaat van: Huzaar1 op 13/03/2022 | 14:13 uur
Je laten aanspreken in media of krant met je nickname. Fuk wat zijn vliegers toch kansloos.
Ook voor jou hebben we gips.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Huzaar1

Citaat van: Sparkplug op 14/10/2021 | 22:41 uur
Europese 'Top Guns' trainen vanaf Leeuwarden | Longread (ook over de Noorse inbreng)

https://www.upinthesky.nl/2021/10/10/europese-top-guns-trainen-vanaf-leeuwarden/

Je laten aanspreken in media of krant met je nickname. Fuk wat zijn vliegers toch kansloos.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Harald

:hrmph:   ... NL heeft geen "eigen" tanks, helaas nog steeds maar 18 stuks lease tanks van de Duitse Bundeswehr.  :'(   maar goed wel mooi dat we nog de kennis enigszins behouden.

https://twitter.com/i/status/1450177777638981634

KoninklijkeLandmacht
@landmacht

In #Litouwen worden de #tanks van @43Mechbrig voorbereid op de oefening IRON WOLF: de grootste oefening van de @eFPLithuania
. Tijdens deze #eFP oefening gaan we samen met onze @NATO partners trainen om beter te worden en een signaal af te geven: samen staan we sterk.

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.


Sparkplug

Warhawks go Dutch

PUBLISHED: 11 SEPTEMBER 2021   LAST UPDATED: 11 SEPTEMBER 2021

On 10 September 2021, six F-16Cs from Spangdahlem's 480th Fighter Squadron arrived at Leeuwarden air base (Netherlands).

The 480th Fighter Squadron Warhawks, part of the 52nd Fighter Wing, will take part in a new phase of the Dutch Weapon Instructor Course (WIC). This new phase, which will include the Suppression of Enemy Air Defenses (SEAD), will be used to integrate 4th and 5th Generation fighter aircraft during various scenarios.

In total 24 students from the Netherlands, Belgium and Norway will be trained as weapons instructors from 3 May 2021 until 22 October 2021.

For the first time, not only pilots, but also officers from other service fields, like Intel and Air Defence are taking part in the university-level course. It is expected that the Spangdahlem F-16s will be leaving Leeuwarden on Friday 17 September.

The following SP coded 480th FS F-16Cs are now present:

90-0818, 90-0828, 90-0833, 91-0344, 91-0360 and 96-0080 (as flagship 480FS)




Photo by Roberto Cassar / credit patch via Rob Loonstra

https://www.scramble.nl/military-news/warhawks-go-dutch
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers trainen voor interventiemacht

Nieuwsbericht | 06-09-2021 | 14:56

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers bereiden zich voor op eventuele inzet van de snelle interventie-eenheid van de NAVO. De eenheden staan in 2023 stand-by voor de zogenoemde flitsmacht, de Very High Joint Readiness Taskforce (VJTF). Vanaf vandaag tot en met 17 september trainen ze gezamenlijk tijdens Cerberus Knife in Limburg en Noord-Brabant.

De Duitse luchtverdedigers vertrokken afgelopen week uit Oldenburg in Holstein met veel materieel per trein. Hun zogenoemde LeFlaSys-luchtverdedigingswapensysteem wordt gezamenlijk ingezet met het Nederlandse NASAM-systeem (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile). LeFlaSys is bedoeld voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het NASAMS schakelt luchtdreigingen op middellange afstanden uit met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Privévliegtuigje als doelwit
Er wordt getraind bij Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel. In laatstgenoemde plaats is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) gelegerd. Tijdens de oefening worden  besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en luchtverdedigingsoperaties gezamenlijk gedaan. De militairen gebruiken  drones en zelfs een privévliegtuigje. Dat fungeert als doelwit.

De meeste luchtverdedigingsoefeningen worden gesimuleerd. Daarvoor worden wel eerst de wapensystemen en het commando-element opgebouwd. De gesimuleerde luchtverdedigingsoperaties gebeuren vanuit 'blik'. Dit zijn de containers met apparatuur waarin de militairen werken. Oefenmunitie wordt alleen gebruikt in militaire oefenterreinen, niet in civiel gebied. In oktober vuren de eenheden echt met de wapensystemen op een schietterrein op Kreta.

NAVO-interventiemacht
De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. Ze zijn overal ter wereld inzetbaar binnen 5 tot 30 dagen. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers behoren tot het snelst inzetbare deel. Om de 12 maanden staan er andere eenheden stand-by.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het DGLC verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vijandelijke vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

Mindef

Lex

Mijnenjagers spil van grote mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21. 'Havens vormen potentieel doel van terroristen'

DEN HELDER
Het zijn de werkpaarden van de zeemacht: mijnenjagers hebben altijd werk. Ook acht decennia na het begin van de oorlog liggen er nog veel bommen, munitie en mijnen op de zeebodem. Deze week is de grootscheepse ruiming Sandy Coast 21 begonnen.
Nederland is tot 10 september gastland voor de mijnenbestrijdingsoefening waar schepen van de Koninklijke Marine gezelschap krijgen van Belgische jagers en vijftien vaartuigen van de marines van NAVO-partners. Uit Den Helder stomen de jagers Zr.Ms. Zierikzee, Willemstad en Schiedam op. De hulpschepen Zr.Ms. Mercuur en Hydra vergezellen hen.

In totaal oefenen de komende weken zeshonderd militairen op de Noordzee ten noorden van de Waddenzee. Omdat vissers in het gebied werken en zij ook baat hebben bij een zo schoon mogelijke zee, heeft defensie om hun medewerking gevraagd.

In 2005 ontplofte een opgeviste bom aan dek van een Zeeuwse kotter die ten westen van IJmuiden voer. Het dramatische ongeval kostte drie vissers het leven. Het probleem met het in de netten krijgen van oude explosieven is dat je als leek nooit weet of er nog springgevaar is.

Deelnemen
,,Het is mogelijk dat vissers worden benaderd om deel te nemen aan de oefening", meldt een woordvoerder van de zeemacht. Het moet de vissers echter geen geld kosten. Kotters in het oefengebied kunnen bij de vondst van een mijn of oefenmateriaal contact opnemen met de Kustwacht in Den Helder. Via visserijmedia zijn de coördinaten van het gebied bekendgemaakt.

Scheepvaart wordt verzocht duizend meter afstand te houden van vaartuigen die aan het mijnen jagen zijn. Indien een echte mijn onschadelijk gemaakt moet worden, wordt de omringende scheepvaart gewaarschuwd. In dat geval dient een veiligheidsafstand in acht genomen te worden van een zeemijl.

Het zwaartepunt van Sandy Coast ligt de eerste twee weken op zee. In de laatste week is Eemshaven de oefenlocatie voor het trainen van havenbescherming met marineduikers en opruimers van explosieven. ,,Want havens vormen een potentieel doelwit van terrorisme", stelt kapitein-luitenant ter zee Peter Baars, die de oefening leidt.

Hoofdkwartier
Behalve mijnenbestrijding gaan de marine-eenheden ook de aansturing vanaf zee en vanuit een hoofdkwartier op land oefenen. In de Eemshaven wordt hiervoor tijdens de hele oefening een operationeel hoofdkwartier ingericht.

Welke vissers deelnemen aan het programma hangt af van de visgronden en wie waar aan het vissen is. ,,Ik heb er nog niets van gehoord", reageert visser Dirk Kraak uit Den Helder. Gezien de nabijheid van Lauwersoog kunnen kotters uit die havenplaats mee doen.

Alkmaar-klasse
De Nederlandse en Belgische jagers van de Alkmaar-klasse die ingezet worden voor Sandy Coast 21 worden de komende jaren uitgefaseerd.

De vrij kleine schepen krijgen opvolgers die veel groter zijn en beschikken over diverse varende, duikende en vliegende drones. Is de mijnenjacht van tegenwoordig een vak waarvoor je dicht bij het doelwit komt, de mijnenbestrijding van de toekomst geschiedt veel meer op afstand van het explosief. De bemanning op het moederschip blijft in veilig gebied en stuurt robots naar de gevaarlijke plek om mijnen of bommen onschadelijk te maken.

NHD, 23-08-2021, 17:40

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

@VlbLeeuwarden

CitaatVorige week maakten onze C-130 Hercules collega's van @VlbEindhoven i.h.k.v. #WIC2021 strandlandingen op Vejers Beach in Denemarken. Afgelopen week vlogen ze vanaf VlbLeeuwarden
missies boven o.a. de Marnewaard. Beelden hiervan delen we komende week. Fijn weekend alvast!

Het filmpje is via de Twitter link te zien.

https://twitter.com/VlbLeeuwarden/status/1413431356072280064
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.