Ongewenst gedrag bij Defensie

Gestart door Zeewier, 02/11/2017 | 16:54 uur

Admiral Halsey

#48
Citaat van: Andros Wald op 21/12/2017 | 08:34 uurVeel officieren zijn van mening dat 'harde' omgangsvormen nodig zijn, om militairen emotioneel te harden tegen oorlogsgeweld. Maar als die cultuur zo intimiderend is, dat het bij sommigen leidt tot PTSS of andere emotionele problemen, worden die militairen juist extra kwetsbaar. En door zo'n harde sfeer kunnen sommige bekwame militairen ontslag nemen. Ook dat komt de kwaliteit van de krijgsmacht niet ten goede.

Als officier moet je wel streng zijn als het om wangedrag, nalatigheid en pesten gaat, maar je moet dan ook rechtvaardig zijn en respect kunnen tonen. Een sfeer van waar alles kan en alles mag, geeft ook problemen als pesterijen en ander wangedrag. Bij een harde sfeer krijg je een sfeer van angst en valse onderdanigheid.

Hoe dan ook, pesten komt helaas overal voor, op school, op het werk, enz. Het veroorzaakt een verziekte werksfeer, een hoog ziekteverzuim en is bovendien erg lastig om de kop in te drukken. Zelf heb ik ook ervaring opgedaan met pesten op het werk bij een WSW-bedrijf waar ik destijds werkzaam was. Het kwam vooral voor op afdelingen waar de werkleiding geen duidelijke grenzen stelde en pesten en ander wangedrag als schelden, een grote mond tegen collega's en leidinggevenden, enz. getolereerd werden. Met als gevolg ook een slechte sfeer en een hoog ziekteverzuim op het werk. Op afdelingen waar de werkleiding wel streng was en wangedrag door collega's direct door de werkleiding werd aangepakt, waren er veel minder pesterijen en was de sfeer ook veel beter. Juist op bedrijven waar veel mensen werken met sociale problemen, moet je als leidinggevende streng zijn als het om pesten en ander wangedrag gaat, heel duidelijk je grenzen stellen en direct ingrijpen als het mis dreigt te gaan.

Op https://www.volkskrant.nl/4546941 "Intern rapport Defensie toont aan: misstanden op kazerne Schaarsbergen zijn nog veel omvangrijker dan bekend was".

Andros Wald

#47
Pesten is een vorm van psychisch geweld, oftewel "emotional abuse". Hieronder vind je daarvoor oplossingen:

Wat kun jij doen tegen pesten?
https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/366132-wat-jij-kunt-doen-tegen-pesten-3

Video's van de beroemde bullying-expert Gary Namie, van het Workplace Bullying Institute (WBI):

https://www.youtube.com/channel/UCSaiH5WBQ3N3oLYptDyFHsQ

https://www.youtube.com/playlist?list=PL316F782D78734060

https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Namie

Onderzoek naar anti-pest-programma's:

https://www.uu.nl/onderzoek/watwerkttegenpesten/anti-pestprogrammas

https://www.nji.nl/antipestprogramma

Andros Wald

#46
Oplossingen

Voor een effectieve bestrijding van pesten in het leger zijn o.a. de volgende elementen nodig:

Er moet een pestpreventie-expert worden aangetrokken, die het management op alle niveaus adviseert, op basis van de meest recente buitenlandse wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

Een zeer deskundige en ervaren pest-deskundige is drs. Bob van der Meer uit Rosmalen. Hij heeft al eerder gewerkt voor de landelijke Nederlandse overheid. http://www.bobvandermeer.info/

Daarnaast kunnen internationale top-experts op dit gebied worden geraadpleegd via internet. Dat kan kostenbesparend via een Engelstalig internet-forum, dat Defensie daarvoor opzet.

Er staan talloze video's op internet over pesten. Zoekwoorden daarbij zijn o.a.: "bullying-prevention", pestpreventie, enz. Daarvan kunnen de meest geschikte video's worden geselecteerd. Die video's kunnen vervolgens eventueel worden ondertiteld in het Nederlands, en dan regelmatig worden vertoond aan alle militairen.

Er staan ook veel recente wetenschappelijke video's over pestpreventie op internet. Die kunnen worden vertoond aan hogere officieren. De help-functie (handleiding) van Google kan worden gebruikt, om die video's te vinden.

Zoektermen zijn daarbij: bullying research, bullying professor, mobbing university, "emotional abuse", "verbal abuse", collegues intimidation, bullying organisation, "sexual harrassment", racism prevention, gay violence, "moral education", convincing behavior influence, "motivational speaker", behavior modification, enz.

Er kan een speciaal internet-forum worden gemaakt over pesten bij Defensie. Daar kunnen anoniem de problemen en oplossingen worden besproken. Ook pestpreventie-experts kunnen daar meepraten, en vragen beantwoorden van soldaten en leidinggevenden. Dat forum kan gebruik maken van vrijwillige, onbetaalde moderators, die daarvoor worden geselecteerd en getraind. Zij kunnen modereren vanuit hun woonhuis, en zo dat forum in goede banen leiden.

Voor pestpreventie is het vooral nodig, om de zwijgende meerderheid te mobiliseren. Dat wil zeggen de toeschouwers van pestgedrag moeten worden gemotiveerd, om vriendschap te sluiten met pestslachtoffers, en om hen te steunen. Dat kan worden bereikt door hen o.a. regelmatig overtuigende en indrukwekkende video's daarover te laten zien.

Preventie van pestgedrag kan een bijdrage leveren aan de preventie van PTSS, drugsgebruik, alcoholmisbruik, ongelukken en ziekte binnen Defensie. Dat kan de kwaliteit en veiligheid van het werk sterk ten goede komen. Ook daarom is pestpreventie erg belangrijk.

Veel officieren zijn van mening dat 'harde' omgangsvormen nodig zijn, om militairen emotioneel te harden tegen oorlogsgeweld. Maar als die cultuur zo intimiderend is, dat het bij sommigen leidt tot PTSS of andere emotionele problemen, worden die militairen juist extra kwetsbaar.

En door zo'n harde sfeer kunnen sommige bekwame militairen ontslag nemen. Ook kunnen kandidaten met uitstekende capaciteiten door een pestcultuur worden afgeschrikt, om bij Defensie te solliciteren. Ook dat komt de kwaliteit van de krijgsmacht niet ten goede.

Ros

Citaat van: Parera op 11/11/2017 | 11:11 uur
En nee dit mag niet gebeuren natuurlijk maar het is wel vreemd om te zien waar de prioriteiten liggen van de dames en heren in Den Haag.

Personeel is de belangrijkste factor binnen de organisatie....dus prio 1 !!!

Lex

Defensie opent extern meldpunt voor misstanden

Defensiepersoneel en oud-medewerkers kunnen sinds vrijdag terecht bij een meldpunt om ongewenst gedrag en andere misstanden binnen het leger aan te kaarten. 

Het meldpunt van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie is een half jaar geopend en er vooral op gericht zaken als verkrachtingen, aanrandingen, mishandelingen en pesterijen in de toekomst te voorkomen.

Militaire vakbonden drongen aan op zo'n extern meldpunt en op onafhankelijk onderzoek.

Begin oktober werd een dertigjarige militair veroordeeld voor seksueel misbruik van een vrouwelijke collega die op dat moment sliep op de kazerne. Na lange tijd zwijgen vertelden drie militairen vorige maand over verkrachtingen en pesterijen.

ANP 15-12-17 20:14

Lex

Aanhoudingen om misstanden in Oranjekazerne

DEN HAAG - De marechaussee heeft twee mannen aangehouden naar aanleiding van de melding van ernstige misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013.

Onlangs spraken drie militairen in de Volkskrant over de misstanden. De drie zouden bij hun eenheid in Schaarsbergen zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Dat zou zijn gebeurd tijdens ontgroeningsrituelen. De daders zouden uit dezelfde eenheid komen.

Een slachtoffer heeft aangifte gedaan, waarna onderzoek volgde. De twee aangehouden mannen, destijds militair, worden verdacht van onder andere mishandeling, bedreiging, dwang, belediging, ontucht en verduistering. Ze blijven zeker drie dagen vastzitten.

Mogelijk meer aangiftes

Het is volgens de marechaussee niet uitgesloten dat er meer aangiftes en ook aanhoudingen volgen.

Politiek was er ophef over de onthullingen. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie riep slachtoffers van misstanden in het leger op zich te melden. ,,Onacceptabel. Ik las het artikel en de rillingen gingen over mijn rug. Dit is niet Defensiewaardig", zei Visser toen.

Partijen in de Tweede Kamer eisten opheldering. Kamerleden hekelden ook de doofpotcultuur bij Defensie. De slachtoffers zouden niet met derden hebben mogen praten over wat hen was overkomen.

Telegraaf, 12-12-2017

Admiral Halsey

Op https://magazines.defensie.nl/allehens/2017/11/01_column-rob-kramer "Integriteit" het volgende:

CitaatDames en heren, wij werken binnen een professionele organisatie. Van onze militairen wordt verwacht dat zij onder moeilijke omstandigheden kunnen opereren. Dat zij het verschil maken in deze onvoorspelbare en instabiele wereld. Dat zij zich inzetten om onze vrijheid en verworvenheden te beschermen, desnoods met gevaar voor eigen leven. Als het erop aankomt, staan zij er. Als ijzersterk team van mensen die blindelings op elkaar kunnen vertrouwen om de klus te klaren. Van onze militairen wordt ook verwacht dat zij zich onberispelijk gedragen. Integriteit staat hoog in het vaandel.​

Juist omdat wij een professionele organisatie zijn met veel aandacht voor integriteit, vond ik het schokkend om te lezen dat wij anno 2017 nog steeds te maken hebben met machtsmisbruik, pesten, intimidatie en structureel drugsgebruik. Nu hoor ik u denken: 'dat was bij een ander krijgsmachtdeel en niet hier'. Maar ook hier moeten we superscherp zijn en blijven zodat dit soort misdragingen niet voorkomen. Elke week word ik bijgepraat over de 'bakkies' binnen de marine. Gelukkig geen zware gevallen zoals in de krant beschreven; maar gelooft u mij, er gebeurt nog teveel.'

Gelukkig staan onze vangnetten stevig. De vertrouwenspersonen, de integriteitsorganisatie, de geestelijke verzorgers en uiteraard onze commandanten en chefs der equipage, vormen een hecht netwerk om te helpen waar nodig. Want als iemand over de schreef gaat, is het beleid helder. Dan onderzoeken we elke mogelijke integriteitsschending en nemen we waar nodig rechtspositionele, tuchtrechtelijke of strafrechtelijke stappen.

Laten er voor zorgen dat dit vangnet een letterlijk vangnet wordt. Een vangnet dat eigenlijk niet meer nodig is, omdat we elkaar met respect behandelen. Geef elkaar de ruimte om anders te zijn. Uit diversiteit ontstaat kracht. Machtsmisbruik en pesten zijn een ultiem teken van zwakte en gebrek aan zelfkennis. Het is niet stoer, het is oerstom.

Afgelopen week heb ik naar aanleiding van de onthullingen in de krant een commandantenmail gestuurd. Maar gelet op de rol en verantwoordelijkheid van iedereen binnen onze organisatie, vind ik het belangrijk om aan dit onderwerp een column te wijden. Ik schrijf en spreek erover en ik hoop dat u dat ook doet binnen uw team. Het is niet altijd makkelijk om naar buiten te komen met dit soort gevoelige zaken, maar doe het. Spreek elkaar aan op gedrag. Stop dingen niet weg, want dan komen we op een hellend vlak. Weet dat ik eenieder steun die met integriteit, pesten of ongewenst gedrag worstelt en dat ik de veroorzakers keihard zal aanpakken als dat nodig blijkt. Als Koninklijke Marine staan wij voor veiligheid op en vanuit zee. Laat die veiligheid hier beginnen.

Vice-admiraal Rob Kramer,

Commandant Zeestrijdkrachten

Machtsmisbruik en pesten zijn een ultiem teken van zwakte en gebrek aan zelfkennis.[/quote]

A.J.

Citaat van: Parera op 11/11/2017 | 11:11 uur
De politiek kan dus wel ingrijpen als het moet, bij dit soort berichten weten ze niet hoe snel ze iets moeten verzinnen maar als blijkt dat er materiaal niet goed is tsja dat kan wel even wachten tot na prinsjesdag. :dead:

En nee dit mag niet gebeuren natuurlijk maar het is wel vreemd om te zien waar de prioriteiten liggen van de dames en heren in Den Haag.

Mooi is dat he?

A.J.

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/11/2017 | 14:49 uur
Net zo absurd als de wet- en regelgeving aanpassingen voor KDV's en BSO's: 1 incident (hoe erg ook) en de gehele sector wordt bedolven onder maatregelen die het leven van velen er niet makkelijker op maken en de kleine onderneming tot het randje duwen.

Damage control voor de politiek, voornamelijk bedoeld om he grote publiek te sussen en/of zich zelf te beschermen.

Klopt.

Ik zit het nu ook wederom met argusogen te bekijken, zul je zien dat er straks weer dusdanig rigide regelgeving verzonnen wordt zodat iedereen weer op iedereen gaat letten wat de onderlinge sfeer zeker niet ten goede gaat komen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 11/11/2017 | 11:11 uur
De politiek kan dus wel ingrijpen als het moet, bij dit soort berichten weten ze niet hoe snel ze iets moeten verzinnen maar als blijkt dat er materiaal niet goed is tsja dat kan wel even wachten tot na prinsjesdag. :dead:

En nee dit mag niet gebeuren natuurlijk maar het is wel vreemd om te zien waar de prioriteiten liggen van de dames en heren in Den Haag.

Net zo absurd als de wet- en regelgeving aanpassingen voor KDV's en BSO's: 1 incident (hoe erg ook) en de gehele sector wordt bedolven onder maatregelen die het leven van velen er niet makkelijker op maken en de kleine onderneming tot het randje duwen.

Damage control voor de politiek, voornamelijk bedoeld om he grote publiek te sussen en/of zich zelf te beschermen.

vlincent

Citaat van: Enforcer op 11/11/2017 | 11:27 uur
Vervolgens wordt alles weer gereguleerd tot dat iedere militair een koorknaapje is.   :angel:  En wat zijn daar de lessen van uit het verleden... :mad:

Laten we dat maar niet hopen. Aangezien micro-management door de overheid, over de defensie, een slechte zaak. Hoewel Nederland altijd al meer de lease vast houdt van de Defensie.

Enforcer

Vervolgens wordt alles weer gereguleerd tot dat iedere militair een koorknaapje is.   :angel:  En wat zijn daar de lessen van uit het verleden... :mad:

Parera

Citaat van: A.J. op 11/11/2017 | 08:59 uur
En daar gaan we weer... Straks wordt iedereen weer verveeld met vergaande regelgeving en beperkingen... Dat het incidenten zijn lijkt iedereen vergeten te zijn, men doet nu weer net alsof het schering en inslag is.
De politiek kan dus wel ingrijpen als het moet, bij dit soort berichten weten ze niet hoe snel ze iets moeten verzinnen maar als blijkt dat er materiaal niet goed is tsja dat kan wel even wachten tot na prinsjesdag. :dead:

En nee dit mag niet gebeuren natuurlijk maar het is wel vreemd om te zien waar de prioriteiten liggen van de dames en heren in Den Haag.

A.J.

En daar gaan we weer... Straks wordt iedereen weer verveeld met vergaande regelgeving en beperkingen... Dat het incidenten zijn lijkt iedereen vergeten te zijn, men doet nu weer net alsof het schering en inslag is.

Admiral Halsey

Citaat van: Lex op 10/11/2017 | 18:47 uur
Mishandeling militairen in Schaarsbergen

Kamerbrief StasDef mbt tot vervolgstappen

10-11-2017

Zie ook https://www.volkskrant.nl/4535948 "Staatssecretaris kondigt extern onderzoek aan naar misbruik en vernederingen bij Defensie".