Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen

Gestart door Huzaar1, 26/04/2018 | 10:28 uur

DiepFries

Citaat van: Parera op 30/08/2018 | 22:34 uur
Dat voorspelt niet veel goeds als dit het belangrijkste punt is van de tender :glare:

Daarom licht ik dat uit. Had niet het KCT notabene, niet 1 maar 2 'zeldzame' geexplodeerde barrels (zie RTL rapport met foto's). Goedkoopste bieder  :sick:

Parera

Citaat
The official tender notes that the primary award criteria for the 284 new shotguns will be price.

Dat voorspelt niet veel goeds als dit het belangrijkste punt is van de tender :glare:

DiepFries

Defensie wil shotgun arsenaal vernieuwen, tender:

Citaat284 pump action, 12 gauge shotguns

CitaatThe official tender notes that the primary award criteria for the 284 new shotguns will be price.

https://www.thefirearmblog.com/blog/2018/08/24/dutch-army-in-search-of-shotguns/

Huzaar1

Plaatjes kan ik er niet bij zetten, wel jammer want die zijn best vaak wel tof. Zou veranderen als de site de mogelijkheid tot uploaden van plaatjes zou geven  :angel:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Voorbereiding Marine op gevecht hoogste geweldsspectrum

24 april 2018 | 16:18


De Duitse tanker Spessart voorziet Zr. Ms. Tromp van brandstof. 


34 marineschepen, 5 onderzeeboten, tientallen helikopters en vliegtuigen en bijna 5.000 militairen uit 14 landen. De grootste 2-jaarlijkse maritieme oefening in Europa is sinds afgelopen weekeinde in volle gang. Ter voorbereiding op wat? Op het gevecht tot in het hoogste geweldsspectrum. Dit om, als het nodig is, bondgenootschappelijk gebied en belangen op zee te beschermen.

Aan dit door het Verenigd Koninkrijk geleide Joint Warrior, levert ook Nederland een forse bijdrage met zijner majesteits schepen Evertsen, Tromp, Van Amstel, Zeeleeuw, Urk, Mercuur en de Maritime Battle Staff.

Bij Joint Warrior, op de wateren rond Groot-Brittannië en ten noordwesten van Schotland, draait het om een grote verscheidenheid aan scenario's tot in het hoogste geweldsspectrum. Daarmee gaat de oefening, volgens commandant Netherlands Maritime Force commandeur Huub Hulsker, met zijn tijd mee. "Hedendaagse bedreigingen zijn erin meegenomen. Zo oefenen wij zeer realistische scenario's. Daarin zitten ook zaken als media en de effecten van cyber. Die aspecten zijn van grote toegevoegde waarde, omdat we zien dat ze in de huidige tijd steeds meer risico's met zich meebrengen."
   

Media en cyber

Het Duitse fregat Lübeck. 


Gesimuleerde journalisten spelen een grote rol tijdens de oefening. Zo is er een online platform waarop zij nieuwsartikelen, video's, radiofragmenten en social mediaberichten publiceren om hearts and minds van de bevolking te winnen. Ook aan boord van de schepen spelen de journalisten een rol. Dit om het omgaan met media te trainen. Daarnaast moeten schepen beducht zijn op hackers, die hun systemen proberen aan te vallen. Zo trainen de vaartuigen hoe ze het best kunnen omgaan met deze relatief nieuwe gevaren.

De schepen zijn inmiddels begonnen met de zogenaamde Combat Enhancement Training/Force Integration Training fase (CET-FIT). Hierin worden tactieken en vaardigheden beoefend als onderdeel van een Combined Joint Task Force (CJTF). Hierbij maken alle eenheden onder meer kennis met internationale partners en trainen hun gezamenlijke operationele gereedheid. Deze week staan verder verschillende schietoefeningen, manoeuvreren, luchtverdediging en onderzeebootbestrijding op het programma.

Naast Nederland en Groot-Brittannië, zijn België, Denemarken, Duitsland, Estland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten de grootste leveranciers van mensen en materieel voor Joint Warrior. Die duurt nog tot 4 mei.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Artillerie knalt in Zweden

17 april 2018 | 11:54


Een pantserhouwitser PzH 2000 

De pantserhouwitser PzH 2000 is het zwaarste wapen binnen de Koninklijke Landmacht. 6 stuks verschieten momenteel dagelijks tientallen 155 mm granaten op doelen tot circa 40 km. Dat gebeurt op het Zweedse Trangslet, een van de grootste schietterreinen in Europa. De afdeling artillerie, deel uitmakend van het Vuursteuncommando, traint er met grondgebonden vuursteun tijdens Ultimate Dragon 2018. 
   

De pantserhouwitsers vuren pas na nauwkeurige doelopsporing. Soms gebeurt dat met behulp van radar of onbemande vliegtuigjes. In deze oefening zijn het vooral forward observers, die deze taak voor hun rekening nemen. Deze artillerie-waarnemers worden tijdens inzet en oefeningen vanuit het vuursteuncommando ingebed bij alle grond-gevechtseenheden. Het vuursteuncommando levert vuursteun voor zowel de landmacht als het korps mariniers.
   

Excalibur-granaten

Een pantserhouwitser PzH 2000 verschiet 155 mm granaten op doelen tot circa 40 km.   

Zweden biedt zeer goede mogelijkheden voor de training. Dit omdat op het immense schietterrein met moderne lange dracht munitie kan worden verschoten.

Met de pantserhouwitser heeft Nederland de modernste vuurmond van de NAVO, met een hoge tactische mobiliteit, lange dracht, vuurkracht én 24/7 inzetbaarheid.
Binnenkort komen voor de PzH ook Excalibur-granaten beschikbaar: GPS-gestuurde Precision-Guided Munition. Die moet de artillerie een dracht van 50 kilometer geven, met een nauwkeurigheid van tien meter.

Ultimate Dragon 2018 beslaat 3 weken en loopt vrijdag af.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Verbeterde Leopards voor Duits-Nederlandse pantserbataljon

12 april 2018 | 10:53


2 Nederlandse militairen met 'de sleutel' van de eerste Leopard 2A6MA2-gevechtstank. 


Fabrikant Kraus Maffei Wegmann heeft gisteren de eerste 3 gemodificeerde 'Duits-Nederlandse' Leopard-gevechtstanks overgedragen aan de Duitse landmacht. De Leopard 2A6MA2 heeft een Nederlands communicatie- en informatiesysteem. De tank kan zo naadloos digitaal communiceren met Nederlandse eenheden.

Voor de aanpassing namen Duitsland en Nederland internationaal ongebruikelijke stappen. Nationale industriële belangen werden opzijgezet en technologische kennis en ervaring gedeeld.

"Bij operaties hoog in het geweldsspectrum en als deel van geloofwaardige afschrikking is de tank onmisbaar", stelt Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen. "De Leopard biedt een unieke combinatie van vuurkracht, bescherming, terreinvaardigheid en is onder alle weersomstandigheden inzetbaar. En nu is de tank ook digitaal volledig up to date."
   

Elkaar leren kennen

Nederland koos voor de samenwerking om weer over dit zware wapensysteem te beschikken. Sinds 2015 vormen Duitse en Nederlandse militairen 414 Tankbataljon dat onder bevel staat van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Deze Nederlandse brigade valt op haar beurt weer onder de Duitse 1 Pantserdivisie. Zo leren beide nationaliteiten elkaars werkwijze, cultuur en taal.
   

Eigen troepen onderscheiden

Een Duitse Leopard-gevechtstank (voor) en een Nederlands CV90-gevechtsvoertuig tijdens een gevechtsoefening ter voorbereiding op de flitsmacht (februari 2018). 


DMO/JIVC zorgde voor de integratie van het Nederlandse en Duitse C4I-systeem (command, control, communication, computers, information). De Leopards kregen een nieuw intercomsysteem, vernieuwde navigatie- en nachtzichtmiddelen, het Nederlandse battlefield management system en Nederlandse radio's. De tanks hebben nu ook het Blue Force Tracking System waarmee ze eigen troepen kunnen onderscheiden. Dit beperkt het risico van vuur op eigen troepen aanzienlijk.

Dankzij de aanpassingen kunnen Duitse en Nederlandse eenheden tot op het laagste, tactische niveau veilig en naadloos informatie uitwisselen. 414 Tankbataljon krijgt nog voor januari 2019 17 gemodificeerde gevechtstanks. Een aantal dat doorgroeit tot 48 stuks.

De gemodificeerde tanks gaan direct meedoen met de Duits-Nederlandse bijdrage aan de NAVO-flitsmacht in 2019. Die komt in actie bij bedreiging van het NAVO-grondgebied.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#1
We missen een algemeen nieuwstopic waarin simpelweg alle nieuwsfeitjes kunnen verschijnen, daarnaast valt me op dat enkel wat er in de kranten verschijnt wordt gedeeld.
Intern wordt er veel nieuws gepresenteerd wat de buitenwereld nooit hoort, en dat is jammer. Dus iedereen met een toegang tot Defensie intranet, met boerenverstand op aan, kan hier wat delen. Het lijkt me niet de bedoeling dat er hier alles wordt gedeeld, want opsec en operationele werkzaamheden dienen niet openbaar gemaakt te worden. Maar algemene dingen lijken me helemaal dikke grote blij.

Ik trap af.

Weekoverzicht Defensieoperaties

25 april 2018

EOD'ers bereiden het springen van gevonden granaten voor (april 2014). 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte meer dan 60 explosieven onschadelijk. Veel meldingen waren afkomstig van boeren die hun akkers omploegden en daarbij op oude explosieven stuitten. Ook maakte de EOD in Nieuwegein handgranaten onschadelijk. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 april 2018.
   
Met hulp van de explosievenopruimingsdienst maakte duikvaartuig Hydra een zeemijn (MK17) en een bom onschadelijk voor de Zeeuwse kust. De maritieme tak van de EOD rukte 9 keer uit in Noord-Nederland.
   

Midden-Oosten


Nederlandse F-16's vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. De jachtvliegtuigen ondersteunden grondtroepen tijdens 9 missies, waaronder in de provincie Al Hasakeh in Irak. In 1 geval werden wapens ingezet.
   
Nederlandse instructeurs gaven cursussen aan militairen in Irak. Zij leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De trainingen zijn bijna afgerond. Aansluitend ontvangen de cursisten hun certificaat. De instructeurs verzorgen de opleidingen met collega's van partnerlanden.
   
Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.
   

Sea Guardian

Zr. Ms. Karel Doorman. 

Zr. Ms. Karel Doorman neemt sinds 24 april met 300 opvarenden op de Middellandse Zee deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian. Operatie Sea Guardian draagt bij aan de bestrijding van terrorisme in de regio. Daarnaast draagt de missie bij aan het bevorderen van de dialoog met de landen in de regio rond de Middellandse Zee. Aan boord van het Joint Support Ship zijn marinierseenheden uit België, Denemarken en Nederland. Verder is er een compleet bemande Role-2-hospitaal en een Cougar-helikopterdetachement aan boord.
   

Litouwen

Militairen van de eFP tijdens de schietoefening voor anti-tankeenheden. 

50 Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence deden mee aan de Runway Run. Dit sportevenement, met 7.000 renners, was georganiseerd door de vliegende collega's van de Baltic Air Policing-missie. Er werd gevierd dat Litouwen 14 jaar NAVO-lid is. Duizenden mensen namen daarna een kijkje bij de static show van het zware materiaal van de Nederlandse landmachteenheden.
   
De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Estland, Letland, Litouwen en Polen.
   

Mali

Duitse militairen in Gao tonen het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. 

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie. Duitse militairen in Gao droegen voor het eerst het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Hun eenheid, de Flugabwehrraketengruppe 61, werd begin april onder bevel gesteld van het Nederlandse DGLC.
   

Lopende operaties buitenland:

Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
Special operations forces van de marine trainden de afgelopen periode in het Afrikaanse Dakar 45 Senegalese elitecollega's. De opleiding maakt deel uit van de oefening Flintlock oefening, die wordt geleid door Amerikanen.
Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
Zr. Ms. Holland, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
   

Operaties/acties binnenland:

De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
De landmacht leverde specialisten voor het doorzoeken van een woning en bijbehorend perceel in de omgeving van Amsterdam.
De marine ondersteunde het Openbaar Ministerie in de vorm van maritieme duikcapaciteit voor het zoeken naar- bewijsmateriaal in de omgeving van Diemen.
Defensie verleende bijstand aan de autoriteiten van Curaçao in de vorm van handhaving van de rechtsorde tijdens 'ta basta awor'. Met deze campagne zet Curaçao zich in om de criminaliteit op het eiland terug te dringen.
Het Korps Marinebrandweer rukte uit voor een CO2-meting in een woning in Den Helder.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"