Als het aan de E.U. ligt, wordt het linken naar nieuwssites verboden.

Gestart door Admiral Halsey, 07/06/2018 | 21:12 uur

Admiral Halsey

Op https://biflatie.nl/artikelen/media-artikelen/eu-vormt-een-gevaar-voor-het-voortbestaan-van-het-vrije-internet/ " EU vormt een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet" lees ik wel een heel bizar bericht:

CitaatEU vormt een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet

De EU is voornemens binnenkort heel bizarre copyright wetgevingen te introduceren die het functioneren van internet grondig gaan slopen. Op 20 of 21 juni gaat het Europarlement stemmen over de nieuwe EU brede copyright wetgeving (machtsoverdracht van NL naar EU). Wetende dat o.a. Nederland en de andere lidstaten al akkoord zijn gegaan met deze wetgeving, zal het Europarlement vermoedelijk snel akkoord gaan. Een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet. Waar gaat het over?

Het Upload Filter / Censorship Machines (Artikel 13)

Artikel 13 van de nieuwe EU copyright wetgeving verplicht alle websites waar je informatie kan posten/uploaden om gebruikers te monitoren en uploads te filteren indien er een copyright op de uploads zit. Hiervoor zullen websites een geautomatiseerd filter moet implementeren, de censorship machines. Dat betekent dat je met de EU wetgeving feitelijk helemaal niets meer kan uploaden, omdat de website waar je dat zou doen dan anders een onbetaalbaar risico loopt. Dus ja, Artikel 13 dat heeft nogal wat impact op internet.

Los van de grootste partijen die zo'n filter trouwens alreeds geïmplementeerd hebben (Youtube, Facebook) wordt hiermee wel het functioneren van elke kleine(re) alternatief onmogelijk gemaakt. Geen memes, geen reviews, geen commentaar, geen out takes, geen persiflages meer voor jou. Los van de grootste Silicon Valley bedrijven die upload filters kunnen ontwikkelen/betalen ontstaat er een uploadverbod voor de rest van het internet. Kan jij het risico lopen op rechtszaken en miljoenenclaims van het goed gefinancierde groot mediabedrijf? Er is geen Fair Use meer met deze wetgeving.

De Link Tax – Geen link-licenties? Dan een linkverbod! (Artikel 11)

Artikel 11 in de nieuwe EU copyright wetgeving geeft nieuwsorganisatie extra copyright rechten bovenop de normale copyright rechten. Deze copyright maakt het nagenoeg onmogelijk te linken naar berichten van nieuwsorganisaties. Dit mag alleen nog indien je een (veelal betaalde) licentie afneemt. En ja, Artikel 11 heeft nogal wat consequenties.

Als je geen betaalde licenties hebt, maakt de Link Tax wetgeving het onmogelijk om naar andere sites, videos of berichten te linken. Omdat het veelal onmogelijk is voor websites om bij elke geplaatste link vooraf eerst een passende licentie af te sluiten, komt dit neer op... een linkverbod.

CitaatThe EU copyright reform package, which has as its objective to modernise EU copyright rules: Under Article 11 of the proposal, press publishers are given the exclusive right of reproduction and making available to the public for the digital use of their press publications. This controversial new right has been referred to variously as an 'ancillary copyright', a 'link tax' or a 'Google tax'.

En omdat citeren ook niet is toegestaan zonder licenties, creëert de EU hier ook een citeerverbod. De EU implementeert een citeer- en linkverbod voor alle behalve de grootste partijen die geld en mankracht hebben om met alle (nieuws)sites link-licenties af te sluiten. Voor kleinere partijen wordt het in de EU feitelijk onmogelijk om te linken naar andere sites en berichten. Kritiek op reguliere media berichtgeving zonder links en citaten wordt hierdoor uiteraard onmogelijk. Deze blog (en vele vergelijkbare) kunnen de deuren sluiten.

Op https://eur-lex.Europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016PC0593&from=NL "RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt" meer over dit onderwerp.

Als dit echt zo mocht wezen, dan mogen wij hier op defensieforum straks ook geen links meer plaatsen naar kranten en nieuwssites als het om defensienieuws gaat.