Federale begroting en Politieke toekomst België

Gestart door Ace1, 21/09/2020 | 13:02 uur

Huzaar1

In NL heb je voor toegang tot een wapenkamer een code nodig met een pasje. Indien je in iemand anders zijn wapenkamer wat wil ontvreemden dan heb je of te maken met een hele onoplettende wacht, of je houdt je niet aan procedures. Maar je komt zelf zo'n kamer niet in. Ik denk dat er sprake is van een gevalletje vergeten door te geven en al die lui die daar met hem samenwerkten er vanuit gingen dat het een doodnormale vent was die zoals iedereen z'n buik vol heeft van corona.

Dat hij vervolgens met zijn wappie theorieen het Belgische RIVM gaat  bedreigen en met 4 LAW's en een P90 met 2000 patronen de deur uit loopt is een ander verhaal. De Belgische krijgsacht staat, net als de Nederlandse, onder grote spanning. Dit heeft consequenties waardoor dingen met inderdaad een 'it must be done' mentaliteit alles maar aanpakken. Dit is jaren goed gegaan, maar niet iedereen kan in 2021 tegen de stroom informatie die hij/zij op zich afgegooigt kirjgt omgaan. Sommigen gaan in een platte aarde geloven, sommige in een conspiracy van een RIVM achtig orgaan.

De overheid heeft al het recht deze kerel zo te benaderen als ze nu doen, een totale gek. Jammer voor het imago van het Belgische leger, loopt weer een deuk op, net na die brand.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

ARM-WAP

Ik heb dit stuk nu ook eens bekeken.

1) serieus communicatieprobleem tussen staatsveiligheid-OCAD-ADIV-'het korps'.
2) Normale procedure houdt in dat een Korporaal(-chef) niet zomaar wapens kan gaan afhalen. En nog minder munitie. Daarvoor zijn procedures.
Ik heb eens gepolst.
Die mens heeft meer dan tien buitenlandse opdrachten uitgevoerd.
Paar maal in Afghanistan geweest. Zijn dienstwapen was daar Accuracy International.
Terug in Belgie is hij aktief geweest als MP - Militaire Politie. Zijn dienstwapens zullen idd het FN 57 pistool en FN P90 geweest zijn. Dat hij die twee eventueel afgehaald heeft in de wapenkamer, tot daar aan toe.
Met LAWs (en blijkbaar ook handgranaten) zie ik, normaalgezien, niet gebeuren.
Munitie en wapens zijn gescheiden.

3) Steekproeven bij binnen- en buitenrijden van kwartieren. Niet iedere auto wordt gestopt en nog minder doorzocht. Zeker niet tijdens 'spitsuur'.
4) Mevrouw de minister met het beeldfragment in de kamer is gewoonweg belachelijk... "Chaos geerfd van vorige regeringen..." PS - Parti Socialiste - met Flahaut is dé motor geweest van de besparingen op Defensie... Mevr. de Minister is lid van de PS. Als er één partij geweest is die deelnaam aan álle regeringen in de afgelopen 3 decennia tijdens dewelke Defensie besparingen opgelegd kreeg, dan is het wel de PS. Daaruit resulteert: reductie personeel, minder wervingen, sluitingen van kwartieren, onderbemande eenheden...

Wat me ook opviel was dat Phara het ook niet kon laten enkele opmerkingen te maken tegen Theo Francken... Nogal wat 'journalisten' moeten niets/niet veel hebben van NVA-ers  :angel:

Huzaar1

En blijkbaar is de fysieke test in het Belgische leger afgeschaft. Er is gewoon geen keuring meer, behalve een psychologische keuring.
bi-zar. Ook mogen ze elk weekend in opleiding naar huis.
Blijkbaar wordt je in België niet gescreend op je social media en online gedrag.

Ik snap niet hoe hun S2's hun werk dan kunnen doen. Alles gebeurt tegenwoordig online.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/de-afspraak/?s=09&fbclid=IwAR2VfJ45CzO4lzULb5JN8HpaKemrnDrQwRzw74-outyOzvTuwppCzrLaQTc

Eerste inhoudelijke Defensie interview van de VRT wat ik in jaren heb gezien. Eindelijk even op de inhoud met meningen die er toe doen. Hun Defensie expert onderstreept het manco wat ik ook al vaak heb aangegeven rond de 20:00. Hun weeffout met eerst bestellen en dan pas betalen. De rekening wordt daardoor continue bij anderen neergelegd en dat willen ze niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

er zijn hier 2 hele vreemde zaken aan de hand.

1. Als iemand maanden lang al wordt gevolgd, in de gaten wordt gehouden. Je uit al jaren extreme texten op FB, die zelfs de AVID opmerkt, dat daar dan geen gevolgen op komen. Dat is bizar, dat had bij ons nooit zo gelopen. Zelf een tijd bij S2 gezeten, heb in mijn tijd zo'n 9 lui van het bataljon, en dat was binnen 2 jaar, naar de poort gelopen om ze uit te laten. Motorbendeleden, rare vrienden op internet, dit soort gevallen. Als het bekend is, dan worden er direct een goed gesprek gevoerd met betrokkene. Het liefste houdt de eenheid/Defensie zo iemand binnen de poort, maar dat gaat vaak niet omdat het vertrouwen simpelweg ontbreekt. Nu is dit blijkbaar al heel lang aan de hand geweest, waarom greep niemand in?


2. In België kun je met wapens blijkbaar zomaar de wapenkamer uitlopen, Reorganiseren. Punt. Moet niet kunnen. Moet niet zo kunnen zijn dat iemand een stel wapens uit het rek trekt en onder het mom 'schietoefening'  en  Allez amai met worstebroodjes naar elkaar te gooien zo naar buiten loopt.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#43
Citaat van: Huzaar1 op 21/05/2021 | 00:05 uur
Gaan we het nog hebben over hoe een Belgische kmar baas een wapenkamer met 4 laws, een P90 en 2000 stuks munitie uit kan lopen of laten we die vliegen  :angel:

Het eerste wat ik me afvroeg is hoe komt hij aan deze meuk? Aangezien het een militair is zijn er 2 opties ; illegaal verkregen of meegenomen vanuit de BE defensie.
Ik hoopte nog enigsinds dat hij de wapens ergens had aangekocht maar al snel bleek het dus niet zo te zijn. Dan heeft de BE defensie niet alleen een probleem met materieel dan komt dit er nog bovenop.

Blijkbaar kan je gewoon de wapen kamer in en van alles mee nemen op het moment dat je aangeeft dat je een schietoefening gaat houden.

En Huzaar1 vergeet de FN Five-Seven pistool niet die heeft hij ook nog meegenomen, en een kogelwerend vest maar dat laatste is niet heel erg boeiend.

Misschien is dit een vraag voor een van de Belgische leden? Heeft de BE defensie ook een eenheid die opgeleid is als tracker? Dit soort kennis lijkt mij op dit soort situatie's cruciaal maar dan moet je verovolgens niet met 250 man door de sporen gaan lopen. :silent:

Huzaar1

Gaan we het nog hebben over hoe een Belgische kmar baas een wapenkamer met 4 laws, een P90 en 2000 stuks munitie uit kan lopen of laten we die vliegen  :angel:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Zorgen bij VN om racisme en geweld bij Belgische politie

Het Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie (CERD) van de Verenigde Naties is bezorgd over racisme en geweld bij de Belgische politie en raadt het land aan om grondig onderzoek naar incidenten te laten doen.

Hetzelfde comité stelde in 2015 dat de Nederlandse regering ervoor moest zorgen dat de traditie van Zwarte Piet zou veranderen. In België is het CERD bezorgd over "meldingen over een toename van politiegeweld tijdens de covid-19-pandemie en recente anti-racismedemonstraties, aanhoudend etnisch profileren en hate speech".

De achttien mensenrechtenexperts uit het comité raden de Belgische autoriteiten aan om wetgeving te maken voor een "expliciet verbod op etnisch profileren" en om een onafhankelijk systeem op te zetten om klachten te behandelen die gerelateerd zijn aan etnisch profileren.

Het CERD roept ook op tot meer etnische diversiteit binnen het politiekorps. En het adviseert "grondige en onpartijdige" onderzoeken naar alle mogelijk racistische incidenten die zouden zijn veroorzaakt door de politie of waar de politie bij betrokken is.

Hardhandig
In januari overleed de 23-jarige Ibrahima Barrie nadat hij was opgepakt door de Brusselse politie. Het OM onderzoekt de zaak. In 2019 kwam de 19-jarige Adil om het leven, die op zijn scooter zat toen hij werd aangereden door de politie. Een paar maanden later werd ook de 17-jarige Mehdi doodgereden door een politiewagen.

Vorig jaar was op videobeelden te zien hoe de politie een Slowaakse arrestant hardhandig aanpakte op het vliegveld van Charleroi. De man raakte daarbij in coma en overleed een paar dagen later. Een topman van de Belgische luchtvaartpolitie trad daarop tijdelijk terug.

Het CERD schrijft rapporten over alle landen die het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie hebben getekend. Nu was België dus aan de beurt.

https://nos.nl/artikel/2379292-zorgen-bij-vn-om-racisme-en-geweld-bij-belgische-politie

Huzaar1

Citaat van: Zander op 29/04/2021 | 15:38 uur
Wees blij dat het niet zo werkt. Dan waren wij ook snel het haasje. Tenzij die dreiging helpt om wel de nodige centjes op tafel te leggen.

Exact..en dat doet het. Het wordt maar geen probleem waar planconsequenties aan vast zitten. Dan wel. En prima als we er zelf dan ook uitliggen. Het is ook een probleem voor de natie, niet een politieke partij, beweging of krijgsmacht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 29/04/2021 | 14:29 uur
Ze zouden toch gewoon uit de NAVO moeten worden gezet  met zo'n houding. Ik weet ook wel dat het niet zo werkt maar dit is wel zo tenenkrommend.

Een afspraak, gemaakt met een organisatie waar je gastland van de zetel bent en je hele bestaansrecht en voorspoed aan te danken hebt wel zo'n enorm dikke middelvinger geven is gewoon bizar.
Wees blij dat het niet zo werkt. Dan waren wij ook snel het haasje. Tenzij die dreiging helpt om wel de nodige centjes op tafel te leggen.
People are sheep

Huzaar1

Ze zouden toch gewoon uit de NAVO moeten worden gezet  met zo'n houding. Ik weet ook wel dat het niet zo werkt maar dit is wel zo tenenkrommend.

Een afspraak, gemaakt met een organisatie waar je gastland van de zetel bent en je hele bestaansrecht en voorspoed aan te danken hebt wel zo'n enorm dikke middelvinger geven is gewoon bizar.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Waarom België de NAVO-afspraken over zijn defensiebudget niet nakomt

https://www.belgiandefencenews.be/news/waarom-belgie-de-navo-afspraken-over-zijn-defensiebudget-niet-nakomt/



België behoort tot de steeds kleinere groep landen die de NAVO-doestellingen voor 2024 niet zullen behalen. De regering-De Croo heeft nog enkele jaren de tijd, maar legt zich nu al neer bij een echec. 'Budgettair is het onhaalbaar.'

Corona of geen corona, de NAVO zal de komende tijd meer aandacht opeisen. De spanningen met Rusland nemen toe, denk maar aan de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny of de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Bovendien hebben alle NAVO-lidstaten zich ertoe verbonden om tegen 2024 voldoende geld voor defensie uit te trekken.

'België voldoet lang niet aan de gemaakte afspraken', zegt begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB en UGent). 'We zitten zelfs in de staart van het peloton.' Cédric Maes, de woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), bevestigt: 'We zullen de doelstellingen niet behalen, en daar hebben we vrede mee.'

Op de NAVO-top van Wales in 2014 maakten de NAVO-lidstaten twee afspraken. Eén: ze zouden de defensie-uitgaven binnen de tien jaar laten stijgen tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp, wat we met zijn allen produceren aan goederen en diensten). Twee: binnen dezelfde termijn zouden ze 20 procent van die uitgaven besteden aan militair materieel. Dat gebeurde met het akkoord van toenmalig Belgisch premier Elio Di Rupo (PS), die een regering leidde van socialisten, liberalen en christendemocraten.

Matthijs: 'In 2014 voldeden amper drie lidstaten aan de budgettaire doelstelling voor 2024: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – van oudsher militaire mogendheden – en Griekenland, dat gezien de politieke situatie op het eiland Cyprus constant rekening houdt met Turkse dreiging.' België gaf dat jaar 0,9 procent van het bbp uit aan defensie. Alleen Letland, Hongarije en Spanje gaven toen even weinig uit, Litouwen en Luxemburg investeerden nog minder. 'Sindsdien zijn hebben almaar meer landen de 2 procentnorm behaald', zegt Matthijs.

'Polen en Estland deden dat voor het eerst in 2015, Letland in 2018, Litouwen in 2019. In 2020 volgden Noorwegen, Frankrijk, Slowakije en Roemenië. Uiteraard was de Russische dreiging voor de meeste van die landen de belangrijkste beweegreden, maar daarmee zijn 11 van de 29 NAVO-lid- staten de afspraak wel al nagekomen. Van IJsland, dat geen krijgsmacht heeft maar alleen een kleine kustwacht, maak ik daarbij abstractie.' 'Een hele reeks landen is bovendien aan een opmars begonnen: Turkije, Hongarije, Kroatië en Montenegro besteden al meer dan 1,8 procent aan defensie.' Ook een aantal grote landen gaat de goede richting uit: Duitsland besteedt 1,56 procent, Nederland 1,49 procent, Canada 1,42 procent en Italië 1,39 procent.

En België? 'Wij zaten altijd net onder de 1 procent van het bbp', aldus Matthijs. 'Vorig jaar sprongen we er net over en kwamen we uit op 1,07 procent.' Daarmee trekken we verhoudingsgewijs de helft minder uit voor defensie dan Nederland en Duitsland. Matthijs knikt: 'Alleen het Groothertogdom Luxemburg, dat met 550.000 inwoners een leger van 800 mensen heeft, doet het nog slechter met 0,57 procent.' Als ons land tegen 2024 de 2 procentnorm wil behalen, moet het de komende jaren telkens 4 miljard euro meer aan defensie besteden dan vandaag. Dat is een grote uitdaging voor de regering-De Croo, zeker nu we budgettair veel slechter uit de coronacrisis komen dan onze buurlanden en we 2020 zullen afsluiten met een begrotingstekort van 42 miljard, bijna 10 procent van het bbp.

'De 2 procentnorm is voor België budgettair onhaalbaar tegen 2024', zegt Cédric Maes. 'We gaan daarvoor ook geen bijzondere inspanning leveren. In 2021 willen we 1,14 procent van het bbp besteden aan defensie. Als we in 2024 1,24 procent bereiken, zullen we heel tevreden zijn.' Uit de berekeningen van professor Matthijs blijkt dat de VS nog altijd bovenmatig bijdragen aan de NAVO. De Amerikaanse presidenten hebben er de voorbije decennia geregeld op gehamerd dat de Europese NAVO-lidstaten meer geld voor defensie moeten uittrekken. Nu de spanningen met Rusland oplopen, zal die druk alleen maar toenemen. En dat geldt zeker voor België, dat helemaal achteraan bengelt, nauwelijks vooruitgang boekt en die stand van zaken niet eens zo erg vindt. De tweede doelstelling van Wales – 20 procent van de uitgaven moet naar defensiematerieel gaan (en dus niet naar personeelskosten, pensioenen enzovoort) – is minder zwaar.

Matthijs: 'In 2014 voldeden al 7 lidstaten eraan: het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Estland, Frankrijk, Luxemburg, de VS en Turkije – die laatste twee landen zaten zelfs boven de 25 procent. In 2015 voegden Litouwen en Polen zich bij die groep, in 2016 Roemenië, in 2017 Italië en Spanje, in 2018 Letland en Slowakije, in 2019 Bulgarije, Hongarije en Nederland, en in 2020 Denemarken en Montenegro, maar viel Bulgarije weer af. Daarmee komen we aan 18 van de 29 lidstaten.' 'Bulgarije, Canada, Duitsland, Tsjechië en Portugal geven nu tussen de 15 en 20 procent uit aan militair materieel. Zij kunnen de NAVO-doelstelling de volgende jaren behalen', aldus Matthijs.

En waar zit België? 'In 2014 besteedde ons land 3,52 procent aan militair materieel, vandaag 10,4 procent. Alleen Kroatië en Slovenië doen het nog slechter, met respectievelijk 10,3 en 4,6 procent.' Woordvoerder Cédric Maes maakt zich sterk: 'Ons cijfer zal de volgende jaren stijgen tot 18 procent, onder meer omdat de eerste facturen van de F35-gevechtsvliegtuigen en de nieuwe fregatten zullen binnenlopen.' Matthijs: 'Ten tijde van de top van Wales hadden alleen het Verenigd Koninkrijk en de VS de twee streefdoelen uit de overeenkomst van Wales al behaald. In 2015 sloot Polen zich daarbij aan, in 2019 volgden Bulgarije en Litouwen, in 2020 Estland, Frankrijk, Noorwegen, Roemenië en Slowakije. Daarmee komen 10 van de 29 NAVO-lidstaten beide afspraken vandaag al na.'

Globaal gezien is België vandaag zowat de hekkensluiter. Luxemburg, het enige land dat we achter ons laten als het over de 2 procentnorm gaat, is de primus als het gaat over investeren in militair materieel, met liefst 52,5 procent van zijn uitgaven. En de enige twee landen die achter België komen als het gaat over militair materieel zijn Kroatië en Slovenië, maar die scoren dan weer (veel) beter dan wij voor de 2 procentnorm. Kortom, België is de slechtste leerling van de klas.

Matthijs: 'Het mag duidelijk zijn: de Belgische bijdrage aan de NAVO is ondermaats, daarvoor zijn de federale regeringen van de voorbije decennia verantwoordelijk. Als een van de weinige landen zullen we de afspraken van Wales bijlange niet nakomen.' 'De vraag is of we dat zo kunnen houden. Tenslotte zullen niet alleen de Amerikanen de druk verhogen. Ook de NAVO-leden die wél een budgettaire inspanning leveren zullen België meer en meer op zijn verplichtingen gaan wijzen. En dat alles terwijl we de thuisbasis zijn van de NAVO en haar centraal commandocentrum SHAPE.

andré herc

Citaat van: Huzaar1 op 28/04/2021 | 09:39 uur
NL haalt het ook niet. Maar dat antwoord van de minister, dat is gewoon de tegenovergestelde reactie van haar NL counterpart. Hoe ver is de weg die in BE nog moet worden afgelegd naar een genomaliseerde relatie met haar Defensie. Bizar
Hier zo'n 11 Miljard en er moet eigenlijk nog 4 bij volgens de top van NL defensie ik stond er van te kijken hoe groot  het land component in België is ,dat is bij ons bijna net zo groot als bij ons de Marechaussee (MP) het is hard gegaan bij onze vrienden in België :omg: hier in Nederland is de krijgsmacht ook kleiner geworden natuurlijk!
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Flyguy


Huzaar1

Citaat"België behoort tot de steeds kleinere groep landen die de NAVO-doestellingen voor 2024 niet zullen behalen.  De regering-De Croo heeft nog enkele jaren de tijd, maar legt zich nu al neer bij een echec. 'Budgettair is het onhaalbaar.'

In de NAVO is België de slechtste leerling van de klas.

Corona of geen corona, de NAVO zal de komende tijd meer aandacht opeisen. De spanningen met Rusland nemen toe, denk maar aan de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny of de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Bovendien hebben alle NAVO-lidstaten zich ertoe verbonden om tegen 2024 voldoende geld voor defensie uit te trekken. 'België voldoet lang niet aan de gemaakte afspraken', zegt begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB en UGent). 'We zitten zelfs in de staart van het peloton.' Cédric Maes, de woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), bevestigt: 'We zullen de doelstellingen niet behalen, en daar hebben we vrede mee.'"

Knack.be


NL haalt het ook niet. Maar dat antwoord van de minister, dat is gewoon de tegenovergestelde reactie van haar NL counterpart. Hoe ver is de weg die in BE nog moet worden afgelegd naar een genomaliseerde relatie met haar Defensie. Bizar
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"