Militairen binden strijd aan met water in Zuid-Limburg

Gestart door Ace1, 14/07/2021 | 19:55 uur

Ros

Brug in Valkenburg weggeslagen, gemeente zet ME in tegen ramptoeristen
15 juli 2021 13:18

In het zwaar getroffen Valkenburg is een brug bezweken aan woest stromend water. Meerdere auto's zijn door het water opgeslokt. Andere bruggen ogen instabiel, meldt burgemeester van Valkenburg Daan Prevoo donderdag. Prevoo heeft tevens de Mobiele Eenheid (ME) de opdracht gegeven om ramptoeristen te weren uit het overstroomde heuvellandstadje.

De ME moet de gemeentegrens gaan bewaken. "Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!", zei Prevoo in een toelichting tegen zender L1.

Volgens Prevoo is de schade "niet te overzien", en kan pas een realistisch beeld worden geschetst als het water weg is. Herstelwerkzaamheden gaan volgens hem nog weken duren.

Een punt van de zorg is de ingestorte brug. Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Doordat de brug is weggeslagen is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van Valkenburg te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester.

Veel inwoners zouden inmiddels zonder stroom vastzitten in hun woning. Het is moeilijk om hen te bereiken, en communiceren wordt lastiger als ook hun mobieltjes leeg raken. Mensen worden geëvacueerd uit hun huizen.

Het centrum van Valkenburg staat onder water terwijl het KNMI nog op veel meer neerslag rekent. Zo kan er nog 10 tot 20 millimeter neerslag bijkomen in Limburg. Dat gaat vermoedelijk voor nog meer overlast zorgen.

Ook buurlanden zwaar getroffen door noodweer
Vanuit België en Duitsland verschijnen inmiddels steeds meer berichten over oplopende dodenaantallen. In België zijn tot dusver zes lichamen gevonden, in Duitsland twintig. In de Duitse plaats Schuld in Rijnland-Palts worden bovendien nog vijftig tot zeventig mensen vermist.

Premier Malu Dreyer van die deelstaat zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. Er zijn huizen verwoest en hele gemeenten zijn afgesneden van de buitenwereld. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", zei de premier. "Er zijn doden, er zijn vermisten en er zijn nog veel mensen in gevaar."

In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht regiopremier Armin Laschet de plaats Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.

Hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet.

www.nu.nl

bergd

Ik zag net beelden vanuit Pepinster vlakbij Luik dat mensen op de daken van hun huis zitten. En in Duitsland het plaatsje Schuld waar een aantal huizen zijn ingestort, niet best daar.

Ros

Citaat van: Nikehercules op 15/07/2021 | 07:08 uur
Tja, Defensie levert bij dit type inzet waar de civiele autoriteiten om verzoeken. 68 was voor nu blijkbaar voldoende.

Precies, het gaat om een aanvulling op de burger hulpverlening. Opschalen kan altijd nog.

Nikehercules

Tja, Defensie levert bij dit type inzet waar de civiele autoriteiten om verzoeken. 68 was voor nu blijkbaar voldoende.

Parera

Citaat van: A.J. op 14/07/2021 | 22:29 uur
70 Militairen maar liefst... Wat een contrast met 1995...

Geen 70 militairen A.J. maar 68 om precies te zijn  :silent: Minister Bijleveld heeft dat aantal zelf naar buiten gebracht in een tweet, en ja daar kwam heel veel negatieve reactie op. Want dat aantal is een lachertje laten we eerlijk zijn.

Maar ik vraag me af, is er meer nodig? Misschien op dit moment nog niet maar de komende dagen bij het opruimen en het water wegpompen wel. Misschien zijn dit wel de mensen die in kaart gaan brengen wat en waar er hulp behoefte is. Je kan natuurlijk wel gelijk 1000 man naar Limburg sturen maar dan staan ze daar maar. En misschien is dit aantal voldoende om te helpen bij de ergste problemen.

A.J.

Citaat van: Lex op 14/07/2021 | 22:34 uur
Het is een begin ...... hoe was dat in 1995?

Complete eenheden werdem erop uit gestuurd. We hadden ook nog dienstplichtigen toen.

Lex

Citaat van: A.J. op 14/07/2021 | 22:29 uur
70 Militairen maar liefst... Wat een contrast met 1995...
Het is een begin ...... hoe was dat in 1995?

A.J.

70 Militairen maar liefst... Wat een contrast met 1995...

Ace1

De Koninklijke Landmacht schiet Zuid-Limburg te hulp. Dit deel van de provincie heeft te kampen met enorme wateroverlast en het ergste moet volgens de weersvoorspellingen nog komen. De militaire steunverlening gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Naar verwachting gaan de eerste militairen vanavond aan de slag in de omgeving van Sittard.

Ze kunnen voor verschillende activiteiten worden ingezet, zoals het vullen van zandzakken, het begaanbaar maken van straten en herstelwerkzaamheden. 4-tonners zorgen voor transportmogelijkheden op plekken waar civiele voertuigen door het hoge water niet meer kunnen komen. Militairen voeren desgewenst ook evacuaties uit.

Fantastisch
André Pronk uit Gulpen vindt de hulp van Defensie niet verkeerd. "Het giet onophoudelijk. Ik hoor hier constant talloze sirenes, maar de Brandweer kan het niet meer aan. Steeds meer wegen in de omgeving zijn onbegaanbaar. Campings aan De Geul bij Wijlre zijn vanwege het stijgende water al ontruimd. Hier staat nu ook De Gulp op het punt te overstromen. Wat een ellende allemaal. Het is echt fantastisch dat militairen komen helpen."

Bijna 70 militairen
Vooralsnog zet Defensie gedurende 24 uur bijna 70 militairen in. Ze zijn afkomstig van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

Sinds vanmiddag is de situatie in Zuid-Limburg opgeschaald naar Grip-4. Gezien de ernst van de situatie wordt hulpverlening nu centraal gecoördineerd. In dit geval in Sittard.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/07/14/militairen-binden-strijd-aan-met-water-in-zuid-limburg