Oekraïense explosievenopruimers vinden verstopte jachtvliegtuigen uit WOII

Gestart door Ace1, 16/07/2023 | 09:12 uur

Ace1

In een Oekraïens bos waren de resten van acht Britse Hurricane-jachtvliegtuigen begraven. Vermoedelijk waren ze in de Tweede Wereldoorlog aan de Sovjet-Unie uitgeleend, maar wilden de Russen ze niet teruggeven.


Onlangs doorzochten Oekraïense explosievenopruimers een bosgebied ten zuiden van Kyiv. Ze hadden informatie dat daar een niet-ontplofte bom lag, die door de Russische invasietroepen was afgeworpen.

In plaats daarvan stuitten ze op restanten uit een eerdere oorlog: ze vonden maar liefst acht Britse Hawker Hurricane-jachtvliegtuigen, die tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog in het bos begraven waren.

De acht vliegtuigen vormen slechts een fractie van de ruim 3000 Hurricanes die de Britten tussen 1941 en 1944 naar de Sovjet-Unie stuurden in het kader van de Leen- en Pachtwet, die de westerse geallieerden in staat stelde hun communistische bondgenoot in het oosten te steunen.

Kort na de oorlog ging het gerucht dat de Russen de vliegtuigen liever uit elkaar haalden dan ze terug te sturen naar Groot-Brittannië. Deze ontdekking lijkt dat te bevestigen.

Geplunderd voor reserveonderdelen
Het explosievenopruimingsteam nam contact op met het historisch museum in Kyiv, dat begon met de opgraving.

Het bleek al snel dat de vliegtuigen niet waren neergeschoten in een gevecht, maar in het bos waren begraven nadat ze waren afgedankt. Alles van waarde, waaronder de motoren, machinegeweren en radio's, was verwijderd, waarschijnlijk door Russische soldaten.

'Het gebeurt zelden dat dit soort vliegtuigen in Oekraïne worden gevonden. Het is heel belangrijk voor onze luchtvaartgeschiedenis, want er zijn hier nog nooit Leen- en Pacht-vliegtuigen gevonden,' zegt Oleks Shtan, een voormalige piloot die de opgraving leidt.

Valerii Romanenko van het nationale luchtvaartmuseum van Oekraïne vult aan: 'De Hurricane is een symbool van de Britse steun in de Tweede Wereldoorlog, die we ook op dit moment weer zeer waarderen.'

Hurricane
De vliegtuigen hadden bijna 80 jaar onder de grond gelegen, maar het metalen skelet was nog in goede staat.

https://historianet.nl/techniek/wapens/wapens-in-de-tweede-wereldoorlog/oekraiense-explosievenopruimers-vinden-verstopte-jachtvliegtuigen-uit-woii