Amerikaanse politiek

Gestart door Benji87, 20/12/2023 | 20:06 uur

Wie gaat er winnen deze verkiezingen?

Biden
11 (64.7%)
Trump
6 (35.3%)

Totaal aantal stemmen: 17

Poll gesloten: 05/04/2024 | 22:04 uur

Master Mack

Het is ook echt kiezen tussen:
Oud en fout.
Of
Gewoon heel oud.

Benji87

Bezoek Orbán aan VS zet campagnestrijd tussen Trump en Biden op scherp

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vrijdagavond de Amerikaanse oud-president Donald Trump bezocht. Trump ontving hem in zijn landhuis Mar-a-Lago in Palm Beach. De Amerikaanse president Joe Biden heeft stevige kritiek geuit op de ontmoeting.

Biden sprak bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. "Weet je wie hij vandaag ontmoet? Orbán uit Hongarije, die ronduit zegt dat hij niet denkt dat democratie werkt. Hij is op zoek naar een dictatuur", zei Biden.
De Amerikaanse president staat op gespannen voet met de huidige Hongaarse regering van Orbán. Hongarije is het enige lid van de Europese Unie dat banden onderhoudt met het Kremlin, ondanks de Russische invasie van Oekraïne.

In oktober sprak Orbán in China nog met de Russische president Vladimir Poetin. Zijn land is erg afhankelijk van de olie- en gasleveringen vanuit Rusland.
Hongarije lag de afgelopen maanden ook meerdere keren dwars binnen de NAVO. Orbán wil dat er meer druk wordt gezet op Oekraïne om over een wapenstilstand of vredesakkoord te onderhandelen met Rusland.

Orbán verwacht meer steun voor hem als Trump president is

De vredesonderhandelingen liggen al lange tijd stil. In een eerder opgesteld Oekraïens vredesplan staat onder meer dat Rusland zich moet terugtrekken van al het ingenomen Oekraïense grondgebied, en dat Rusland al het Oekraïense grondgebied als Oekraïne erkent. Daarmee lijken succesvolle vredesonderhandelingen een utopie.

Orbán verwacht dat zijn standpunt over het dwingen van Oekraïne om tóch te onderhandelen, meer steun krijgt als Trump herkozen wordt. Trump is doorgaans afkerig van buitenlandse militaire verplichtingen en wil dat de regering geen geld meer verstrekt aan andere landen onder strikte voorwaarden en als lening.

De Hongaarse premier is dan ook uitgesproken voorstander van Trump. Hij steunt hem in zijn poging om later dit jaar te worden herkozen. "Wij hopen dat de huidige president zal vertrekken en Trump zal terugkeren", zei Orbán vorige maand.

Vrijdag zei Orbán dat Trump "een geestverwant is die net als hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen". Trump zei vorig jaar dat hij de oorlog in Oekraïne in één dag wil oplossen, maar gaf geen verdere uitleg.

Trump en Orbán spraken elkaar een uur. Daarnaast kreeg de Hongaarse premier een rondleiding door het pand en was er aansluitend een diner en concert. Het was de derde keer dat de twee leiders elkaar hebben ontmoet.

In de Verenigde Staten worden in november presidentsverkiezingen gehouden. Die gaan zo goed als zeker tussen Trump en Biden, gezien alle andere kandidaten uit de race zijn gestapt of geen kiezers op hun hand krijgen.

Biden gebruikte donderdag zijn State of the Union om uit te halen naar Trump. Hij zei dat zijn politieke rivaal de vrijheid in eigen land en daarbuiten in gevaar brengt.

De State of the Union geldt als de belangrijkste politieke toespraak van het jaar in de VS en wordt normaliter aangegrepen om het Amerikaanse volk te vertellen hoe het land ervoor staat en welke beleidsdoelen er zijn.

Bron: nu.nl

Benji87

En ook Phillips is gestopt. Biden is nu officieel de kandidaat voor de democraten. De campagnes kunnen beginnen

Na Trump nu ook Biden zonder serieuze concurrentie na opgave Dean Phillips

Dean Phillips staakt zijn poging om Amerikaans presidentskandidaat namens de Democraten te worden. Phillips genoot nauwelijks bekendheid en wist in geen enkele voorverkiezing een resultaat te behalen tegen de zittende Amerikaanse president Joe Biden.

Phillips gaf woensdag in gesprek met een radiozender in zijn thuisstaat Minnesota toe dat zijn campagne geen zin meer had. "Ik wilde een gooi doen naar het presidentschap om Donald Trump tegenwicht te bieden", zei Phillips, die lid van het Huis van Afgevaardigden is. "Maar het is duidelijk dat ik niet het alternatief ben."

Phillips zegt zich nu achter president Biden te scharen.

Biden had in de afgelopen weken nauwelijks concurrentie van Phillips. Ook de andere kandidaat namens de Democraten, de schrijfster Marianne Williamson, speelde van meet af aan een bijrol. Zij gooide begin februari de handdoek in de ring, maar besloot vorige week haar campagne weer te hervatten.

Eerder op woensdag zette de Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley ook een punt achter haar campagne. Daarmee is er voor Trump geen concurrent meer over. Bij de Democraten heeft Biden geen kansrijke concurrentie meer.

Benji87

Nu dus officieel, Trump is definitief de republiekse presidentskandidaat

Haley stapt uit Republikeinse verkiezingsrace, definitief geen concurrentie meer voor Trump

Nikki Haley trekt zich terug uit de Amerikaanse voorverkiezingen, melden bronnen aan Amerikaanse media. Daardoor ligt voor Donald Trump de weg open om genomineerd te worden als presidentskandidaat namens de Republikeinen.

Onder andere The Wall Street Journal en CNN melden woensdag op basis van bronnen dat Haley haar campagne beëindigt. Later vandaag zal zij dit tijdens een toespraak bekendmaken, zeggen verschillende bronnen.
Haley stelde zich vorig jaar februari kandidaat voor het presidentschap. Lange tijd stond ze in de schaduw van haar concurrenten Trump en Ron DeSantis.

Maar tijdens de verschillende Republikeinse verkiezingsdebatten, waar Trump niet aan deelnam, kwam Haley bovendrijven als belangrijkste concurrent van de oud-president. In de landelijke peilingen althans.

Tijdens de Republikeinse partijbijeenkomst in Iowa op 15 januari waren de kaarten nog anders geschud. In de conservatieve staat was de gematigde Haley goed voor een derde plaats achter Trump en DeSantis. Maar haar achterstand op DeSantis was klein.

Haley wist tij niet te keren op Super Tuesday

De verwachtingen rondom Haley in de staat New Hampshire waren dan ook hooggespannen. Niet vanwege eventuele winst, maar wel of ze bij Trump in de buurt kon blijven. Dat lukte Haley nog enigszins met 43,2 procent van de stemmen, tegenover 54,3 procent voor Trump. Maar daarna reeg de oud-president de zeges in de verschillende voorverkiezingen aaneen.

Ook in South Carolina, Haleys thuisstaat, bleven hoopgevende resultaten uit. Op 3 maart won de voormalige VN-ambassadeur nog wel de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het was haar eerste, symbolische overwinning.

Maar ook op Super Tuesday, toen in vijftien staten werd gestemd, wist Haley het tij niet te keren. Ze won nog wel in de kleine staat Vermont, maar in de overige staten won Trump.

Bron: nu.nl

Umbert

VWB de chips de VS is al tijden bezig om alle grote chipmachine fabrikanten weer VS based te maken zodat ze hun politiek erop los kunnen laten, de enige die nog ontbraken waren ASM(L) en TEL, TEL hadden ze ook bijna aan een grote VS speler gekoppeld AMAT, zou dan met stip de grootste worden in de wereld, met beoogd hoofdkantoor in Amsterdam, dat tzt weer richting de VS kon, maar dat plan is afgeschoten. Zit dus veel meer achter. En omdat AI zo snel gaat zijn ze als de dood dat ze het baas in huis principe gaan verliezen, wat ze in feite al kwijt zijn gezien de macht van TSMC en Samsung, en ook hier zien we de voor en nadelen van verschillende systemen, China kan x-jaar vooruit plannen , terwijl de VS dit veel minder kan omdat er om de 4 jaar een machtswisseling kan plaats vinden.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 06/03/2024 | 11:40 uurWat wil je dan ? ...China weer toestemming geven om chip machines van ASML te kopen en CPU chips van NVIDIA ?
dat kan niet want dan worden ze nog sterker. En Biden heeft trouwens de handelsoorlog met China gewoon doorgezet ..sterker nog hij heeft het nog harder gespeeld dus wat dat betreft heeft Biden het goed gedaan , nog beter dan Trump.
En dat Noord Korea ...dat had al voor dat Trump president werd ballistische raketten en atoom capiciteit he dus dat argument slaat helemaal nergens op.....

Je verbind allemaal zaken aan elkaar die totaal nul met elkaar te maken hebben.

Trump is een slecht idee omdat de man karaktereigenschappen heeft van een gemiddelde verwende puber. Hij kan niet communiceren en is niet integer. Een directe bedreiging voor de maatschappelijke en veiligheidsverbanden in de wereld.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 22:15 uurTrump is in geen enkel opzicht een goed idee. Alleen de dommen denken dat er makkelijke oplossingen voor complexe problemen zijn. Trump is verantwoordelijk voor het huidige Noord Korea en de relatie met China op economisch vlak.
Wat wil je dan ? ...China weer toestemming geven om chip machines van ASML te kopen en CPU chips van NVIDIA ?
dat kan niet want dan worden ze nog sterker. En Biden heeft trouwens de handelsoorlog met China gewoon doorgezet ..sterker nog hij heeft het nog harder gespeeld dus wat dat betreft heeft Biden het goed gedaan , nog beter dan Trump.
En dat Noord Korea ...dat had al voor dat Trump president werd ballistische raketten en atoom capiciteit he dus dat argument slaat helemaal nergens op.....

Benji87

Het mocht niet als verrassing komen maar zoals verwacht lijken zowel Trump als Biden af te stevenen op een klinklare overwinning in de voorverkiezingen.

Voeg ik gelijk de poll maar even toe. Want waar denkt DF dat Amerika op zal gaan stemmen? Dus niet hoopt maar wie gaat er daadwerkelijk winnen?

Benji87

Trump wint fors op Super Tuesday, maar eist nominatie nog niet op

Donald Trump en Joe Biden zijn zoals verwacht de winnaars van Super Tuesday. Toch was er een verrassende wending in de belangrijke dag in de strijd om het Witte Huis. Oud-president Donald Trump heeft zichzelf nog niet uitgeroepen tot de Republikeinse presidentskandidaat. En dat hadden Amerikaanse media van tevoren wel verwacht.

Miljoenen Amerikanen trokken gisteren naar de stembus en stemden in de voorverkiezing in de staten Alabama, Alaska, Arkansas, Californïe, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia.

Meerderheid nodig

Zoals verwacht won oud-president Donald Trump in vrijwel alle staten, op één na. Zijn tegenstander Nikki Haley won volgens persbureau AP de staat Vermont. Zij won vorige week de stad Washington, en heeft met Vermont haar eerste staat in de wacht gesleept.

"Hoewel Trump in bijna alle staten won, moet hij een meerderheid van de gedelegeerden op het partijcongres in juli achter zich hebben", legt Amerika-correspondent Erik Mouthaan uit. De verwachting van Amerikaanse media was dat Trump zich vandaag uit zou roepen tot de winnaar omdat hij niet meer in te halen is, maar dat deed hij niet.

Toespraak
Trump gaf wel een toespraak en sprak daarin van een 'onweerlegbare uitslag'. Maar hij sprak niet over de winst. "Waarom hij de overwinning niet uitriep, is niet duidelijk", zegt Mouthaan. "Zijn campagneteam moet hebben besloten dat ze nog even doorgaan."
 
Volgens CNN kan het eigenlijk niet anders dan dat Trump uiteindelijk wint. De Amerikaanse zender berekende dat het over een week al zo ver kan zijn dat Trump met absolute zekerheid een meerderheid van de gedelegeerden achter zich heeft.

'Levensgroot probleem'
Dat Haley in Vermont gewonnen heeft, zal Trump hoe dan ook met argusogen hebben gevolgd. "Haleys kandidatuur heeft geen kans van slagen meer, maar legt wel bloot dat een flink aantal Republikeinen geen zin heeft in nog eens vier jaar Trump aan de macht", zegt Mouthaan. "Als die rechtse kiezers thuis blijven bij de 'echte' verkiezingen in november, heeft de Republikeinse partij een levensgroot probleem."

Ook het team van Haley ziet in deze uitslagen een duidelijk signaal dat de partij erg verdeeld is. "We kunnen geen eenheid bereiken door simpelweg te beweren dat we 'verenigd' zijn."

In de toespraak die Trump vannacht gaf, noemde hij de naam van Haley niet.

'Democratie vernietigen
President Joe Biden liet tijdens de toespraak van Trump in een verklaring weten dat zijn mogelijke rivaal 'vastbesloten is onze democratie te vernietigen'.

Biden stond gisteren zelf ook op het stembiljet, maar dat zorgde niet voor verrassingen. De Democraat heeft geen serieuze tegenstanders.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5438573/super-tuesday-verrassende-wending-trump-niet-grote-winnaar-haley

Huzaar1

#98
Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 21:44 uurDie handelsoorlog met China die zet Biden gewoon door he ...ASML , Nvidia mogen allemaal niet meer leveren
aan China bv.


Trump is in geen enkel opzicht een goed idee. Alleen de dommen denken dat er makkelijke oplossingen voor complexe problemen zijn. Trump is verantwoordelijk voor het huidige Noord Korea en de relatie met China op economisch vlak.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Die handelsoorlog met China die zet Biden gewoon door he ...ASML , Nvidia mogen allemaal niet meer leveren
aan China bv.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 20:05 uurpfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.


Door Trump zit de wereld te kijken met het huidige Noord Korea, een handelsoorlog met China en legt hij per direct een bom onder de alliantie.

Trump is een nachtmerrie voor de mensheid.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

bergd

Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 20:05 uurpfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.

Trump is de man die meer liefde toont voor Kim jong un dan de linker flank van z'n eigen partij, dan moet je toch gaan naar denken.

Die man die tegen Poetin zegt, Ik zal hem zelfs aanmoedigen een land binnen te vallen als het land niet voldoet aan de 2% norm.... knettertjegek

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 13:15 uurDie handelsoorlog die enorme consequenties heeft gehad... en alles ook voor ons heeft verandert zonder dat we dat wilden.

Of die andere shit zooi waar Trump ons aan heeft geholpen; Noord Korea.

Sinds meneer zijn liefdesverklaring naar Kim Jong Un stuurde zitten we met een over assertief terroristen staatje dat nu beschikt over hypersonische raketten en nucleaire wapen productie.

Lui ala Oorlogsvis vinden dat topwerk.
pfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.

Huzaar1

#93
Citaat van: Umbert op 05/03/2024 | 17:55 uurDat zal hij best weten, maar Trump was wel de die hem rechtstreeks ermee bedreigde, toen kim met zijn beruchte rode knopje dreigde en daarbij zei en ik heb er nog veel meer dus weg ben je zo wie zo, dat had nog geen van Trumps voorgangers zo duidelijk gezegd.
Trump is idd behoorlijk van padje af maar ook hij wil niet dood.
En vwb die 2% norm heeft hij gewoon gelijk we moeten eens leren onze eigen broek op te houden.

Nee trump en kim jong un schreven 'liefsesbrieven'naar elkaar.

Sorry maar de algemeen geaccepteerde visie op Trump - Noord Korea is toch echt dat hij dat gruwelijk verpest heeft. Tevens direct verantwoordelijk, binnen de amerikaanse overheid was echt helemaal niemand enthousiast op de wereldvreemde toenadering die hij met dat land zocht.

Trump dacht het allemaal even op te lossen daar.

Het resultaat is dat NK nu hypersonische wapens heeft, volwassen productie van nucleaire wapens, een waterstof bom in de kraamkamer en zich alles behalve bedreigd voelt.

Integendeel, er is een toenemende kans dat Noor Korea de oorlog aan wil met Zuid korea.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"