internationale ontwikkelingen LUA, SPAAG, luchtafweer

Gestart door Harald, 21/12/2023 | 15:19 uur

Huzaar1

Meer dan een half miljard voor 19 systemen.

Dit is niet de weg
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Der Skyranger-Vertrag ist unterschrieben
https://esut.de/2024/02/meldungen/47834/der-skyranger-vertrag-ist-unterschrieben/



(artikel vanuit het Duits vertaald via Google Translate)

BAAINBw heeft een contract gesloten met Rheinmetall voor de levering van 19 Boxers met Skyranger 30 torentjes. Zoals het bedrijf heeft aangekondigd, zullen een prototype en voertuigen uit de 18-serie worden geleverd met het mobiele luchtverdedigingssysteem. Volgens de informatie bedraagt ��de contractwaarde 595 miljoen euro. De Bundeswehr verwacht het prototype eind 2025.

De Begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag heeft de financiering voor de aanbesteding op 21 februari vrijgegeven ( meldde ESuT ).

Het Skyranger 30-systeem is, net als de IRIS-T SLM, een van de vooraankopen voor het luchtverdedigingssysteem voor korte- en korteafstandsbescherming, dat vorige maand in gebruik werd genomen en waarbij Rheinmetall betrokken is als onderdeel van de ARGE NNbS .

Als essentieel onderdeel van NNbS is Skyranger 30 ingebed in het European Sky Shield Initiative van de federale overheid, waarmee Duitsland een rol binnen de NAVO heeft op zich genomen als een leunende natie in de Europese grondluchtverdediging, schrijft Rheinmetall.

Tegelijkertijd dicht het Skyranger 30-luchtverdedigingssysteem de huidige acute capaciteitskloof op het gebied van mobiele luchtverdediging. Het systeem biedt een optimale combinatie van mobiliteit, bescherming, flexibiliteit en precisie om te voldoen aan de groeiende eisen voor uitdagende dreigingsscenario's op korte en directe afstand. Als hybride oplossing combineert de koepel het krachtige 30 mm x 173 KCE revolverkanon, grond-lucht geleide raketten en de noodzakelijke sensoren op één platform. In Duitsland is de Skyranger 30 uitgerust met de Stinger-raket. Afhankelijk van de eisen van de klant kunnen verschillende moderne geleide raketten worden gebruikt, bijvoorbeeld Mistral - zoals in Oostenrijk - of speciale C-UAS-raketten.

Als lanceringsklant heeft de Republiek Oostenrijk onlangs opdracht gegeven tot de aanschaf van 36 Skyranger 30-systemen ( meldt ESuT ). Ook andere NAVO- en EU-leden willen meedoen aan de aanbesteding of zijn daar al mee begonnen, schrijft Rheinmetall. In december 2023 gaf Hongarije het bedrijf de opdracht voor de conceptuele ontwikkeling van de Skyranger 30-koepel voor de toekomstige luchtafweervariant van het Lynx KF41-rupsvoertuig. Litouwen overweegt ook de introductie van de op Boxer gebaseerde Skyranger 30. Denemarken heeft ook een overeenkomstige aanbesteding aangekondigd.

Het systeem leverde zijn definitieve prestatiebewijs als functionele demonstrator in het Rheinmetall-testcentrum in Ochsenboden, Zwitserland. Tijdens de succesvolle test- en schietcampagne moest het systeem zich zowel tijdens stilstand als tijdens het rijden bewijzen. De functionele demonstrator leverde volgens Rheinmetall belangrijke inzichten op die de productie en integratie van het Duitse proefmodel aanzienlijk minder risicovol en sneller maken.


Parera

Citaat van: Huzaar1 op 26/02/2024 | 09:46 uurKleine 3 miljard voor 19 vtgn en ondersteuning

De Skyranger 30 Mission modules voor de Boxer kosten €650 miljoen voor 19 stuks. Dit is inclusief aankoop van de stingers & radio's en ontwikkelingskosten van de module.

Harald

Skyranger 30: Das kann die neue Drohnenabwehr des Bundesheeres 
( totaal 36 stuk op Pandur EVO 6x6 voor de Oostenrijkse landmacht, levering vanaf 2027-2030 )

Mit dem Skyranger beschafft das Heer eines der modernsten Flugabwehrsysteme der Welt. Neben Kanonen und Raketen ist sogar der Einsatz von Laserwaffen möglich

Österreich kauft als erstes Nutzerland 36 Stück.



.../...

https://www.derstandard.de/story/3000000208930/skyranger-30-das-kann-die-neue-drohnenabwehr-des-bundesheeres



Master Mack

Citaat van: Huzaar1 op 26/02/2024 | 09:46 uurKleine 3 miljard voor 19 vtgn en ondersteuning
Lees je hem anders als ik Huzaar1? Want die 3 miljard is toch in combinatie met andere zaken. Dus de 19 voertuigen kosten toch geen 3 miljard.?

Huzaar1

Kleine 3 miljard voor 19 vtgn en ondersteuning
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Bundeswehr beschafft 19 Flugabwehrsysteme Skyranger 30 auf Boxer
https://esut.de/2024/02/meldungen/47709/bundeswehr-beschafft-19-flugabwehrsysteme-skyranger-30-auf-boxer/



(Vertaald vanuit het Duits via Google Translate)

Tijdens een opmerkelijke bijeenkomst keurde de Begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag de financiering goed van 19 luchtafweertanks Skyranger 30. Zelden waren de onderwerpen voor de bijeenkomst zo onduidelijk als vóór de bijeenkomst op 21 februari. Zo'n 25 miljoen voorstellen van de BMVg haalden de agenda niet, zoals voor het zware wapenschip inclusief logistieke ondersteuning en voor de spreeksets met gehoorbescherming. Het Skyranger-voorstel kwam pas op het laatste moment op de agenda en werd ter vergadering op dezelfde manier besproken als het kledingvoorstel. De BMVg werd vertegenwoordigd door een grote delegatie met deskundigen op allerlei onderwerpen. Dit maakte bezoekersbeheer noodzakelijk om de technische informatie te waarborgen, vooral omdat minister Boris Pistorius zelf ook commentaar gaf op enkele agendapunten.

Uiteindelijk keurde de Begrotingscommissie de Skyranger- en kledingsjablonen goed ter waarde van in totaal 2,85 miljard euro. De BMVg rapporteerde op haar website alleen over de aanschaf van kleding, daar stond geen informatie over de ontwikkeling van het Skyranger-project.

Voor zover tot nu toe bekend zal de Bundeswehr 19 Skyranger 30 luchtafweersystemen ontvangen, waarvan er één later als referentievoorbeeld in de bewapeningssector zal blijven. Dit omvat acht herlaadvoertuigen en werkplaatsuitrusting en een boordsimulator voor elk van de voertuigen uit de 18 serie.

Naast de IRIS-T SLM luchtverdedigingssystemen behoren de Skyranger 30 tot de vooraankopen als onderdeel van het luchtverdedigingssysteem voor de korte en korte afstand (NNbS), voor de ontwikkeling waarvan de Begrotingscommissie 1,3 miljard euro heeft vrijgemaakt op 22 januari (ESuT gerapporteerd ).

In de Skyranger 30 heeft Rheinmetall het 30 mm Oerlikon revolverkanon en een geleide raket gecombineerd tot een systeem dat doelen kan aanvallen in het bereik van nul tot enkele kilometers. Met zijn hoge cadans en precisie overtreft het Oerlikon-kanon de effectiviteit van de twee kanonnen in de FlakPz Gepard. De eigen sensoren van het bedrijf, waaronder de AESA-radar van Hensoldt en de passieve infraroodsensor FIRST, kunnen doelen rondom (360 graden) detecteren en volgen. Het wapensysteem is geïntegreerd in een onbemande koepel die nog geen vier ton weegt.

Naast het snelvuurkanon zal in de koepel een dubbele lanceerinrichting voor de Stinger-luchtafweerraket worden geïntegreerd. De modernere versie verschilt van de raket die in de Bundeswehr werd geïntroduceerd.

Voor de Bundeswehr wordt het Skyranger 30-systeem geïmplementeerd met een Boxer. De koepel is geïntegreerd in een Boxer-missiemodule, die mobiel wordt gemaakt met een standaard Boxer-rijmodule. Als hoofdaannemer levert Rheinmetall het luchtverdedigingssysteem van luchtverdedigingsspecialist Rheinmetall Air Defense uit Zwitserland en is verantwoordelijk voor de productie van de Boxer met de overige componenten en de eindmontage.

Volgens planning zou het proefexemplaar volgend jaar geleverd moeten worden. Zodra er een positief resultaat is uit de tests van BAAINBw en Troop in samenwerking met de fabrikant, moeten de seriemodellen vanaf 2026 geleverd worden.

De financiering van de 650 miljoen euro voor de ontwikkeling en productie van het systeem zal voornamelijk uit de speciale fondsen van de Bundeswehr komen. Hierin is 37 miljoen euro opgenomen voor leveringen als radioapparatuur en Stinger-raketten. Omdat het project naar verwachting in 2027 niet zal zijn afgerond, is vervolgfinanciering uit artikel 14 of een andere financiële bron nodig.

Harald

Germany's Diehl Defence Unveils Advanced IRIS-T SLX Air Defense Missile System

Diehl Defence, a leading defense company based in Germany, has recently unveiled the development of a new advanced version of the IRIS-T air defense missile system, named the IRIS-T SLX. Announced via Twitter on February 21, 2024, this development represents a significant upgrade over its predecessors, offering enhanced performance metrics that promise to redefine ground-based air defense capabilities. The IRIS-T SLX now boasts a maximum firing range of 80 km and can engage aerial targets at altitudes of up to 30 km.



The IRIS-T SLX stands out with its remarkable operational capabilities, boasting a range of up to 80 kilometers and an altitude interception ceiling of up to 30 kilometers. This represents a significant enhancement, effectively doubling the operational range and elevating the altitude coverage by 50% in comparison to its predecessor, the IRIS-T SLM system. This advancement underscores the IRIS-T SLX's superior performance metrics, with its missile range extending to 80 kilometers as opposed to the 40 kilometers of the earlier SLT version, and its maximum altitude interception reaching 30 kilometers, surpassing the 20 kilometers capability of the IRIS-T SLM.

This strategic enhancement in the missile system's capabilities is designed to provide extended reaction and warning times, significantly improving the protective perimeter against aerial threats. The announcement follows Diehl Defence's initial revelation in October 2022 about the development of the IRIS-T SLX, which had already set expectations high with promises of extended range and altitude.

Diehl Defence's collaboration with HENSOLDT and Airbus in the development of ground-based air defense systems is well-documented, with the IRIS-T SLM system serving as a testament to their collective expertise in medium-range air defense solutions. The IRIS-T SLX, however, takes this partnership to new heights, incorporating several advanced features that underscore the system's cutting-edge capabilities.

Among these features, the IRIS-T SLX boasts 360-degree protection due to its high maneuverability, ensuring comprehensive defense against threats from any direction. The system's integration of a data link for the transmission of target data and command destruct orders enhances its engagement accuracy, while its combined radar and infrared (IR) seeker guidance system maximizes the probability of a direct hit on incoming threats. Furthermore, the missile system is designed to be highly resistant to infrared (IR) and direct infrared (DIR) countermeasures, ensuring its effectiveness in a wide range of operational scenarios.

The IRIS-T SLX also emphasizes efficiency and flexibility, with minimal manpower requirements due to a high level of automation and a flexible system architecture that can be adapted to various tactical and strategic mobility needs. With the ability to engage multiple targets effectively and its significant improvements in range and altitude, the IRIS-T SLX represents a major advancement in missile technology, setting a new standard for ground-based air defense systems.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2024_global_security_army_industry/germany_s_diehl_defence_unveils_advanced_iris-t_slx_air_defense_missile_system.html

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Hartpunkt.de op 22/02/2024 | 09:07 uurSkyranger – Haushaltsausschuss macht Weg frei für neue Bundeswehr-Flakpanzer
https://www.hartpunkt.de/skyranger-haushaltsausschuss-macht-weg-frei-fuer-neue-bundeswehr-flakpanzer/

(artikel vertaald vanuit het Duits met Google Translate)

Skyranger - Begrotingscommissie maakt de weg vrij voor nieuwe luchtafweertanks van de Bundeswehr

.../...

Volgens de fabrikant is het centrale element van de Skyranger 30 het KCE revolverkanon met een kaliber van 30 x 173 mm. Het wapen heeft zijn enorme vuurkracht en precisie bewezen tijdens tests onder de meest ongunstige weersomstandigheden en is in staat zogenaamde Air Burst Ammunition (ABM) af te vuren. Volgens het bedrijf programmeert de 30 mm ABM-technologie van Rheinmetall het projectiel zodra het de buis verlaat, zodat het langs een vooraf berekende route ontploft en een groot aantal wolfraam-subprojectielen vrijgeeft, die in wezen een snel bewegende wolk vormen, inclusief kleine degenen kunnen drones uitschakelen.

Een salvo van 18 schoten, elk met 200 gram subprojectielen, levert een salvogewicht op van 3,6 kilogram. Omdat de afzonderlijke patronen ondanks de moderne productie soms iets verschillende hoeveelheden drijfgas hebben, verschillen ook hun mondingssnelheden dienovereenkomstig. Als alle projectielen zo zouden worden geprogrammeerd dat ze dezelfde theoretische mondingssnelheid hebben, zouden er aanzienlijke afwijkingen kunnen optreden in het gewenste detonatiepunt. Om dit te voorkomen heeft Rheinmetall naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld waarmee eerst bij de leidingmonding de werkelijke snelheid wordt gemeten en pas daarna wordt geprogrammeerd. Dit verhoogt de nauwkeurigheid.

Een weetje. De KCE is een afgeleide van de Oerlikon KCA. De KCA werd specifiek voor vliegtuigen ontwikkeld en is één van de krachtigste westerse enkelloops snelvuurkanonnen voor vliegtuigen. Jammer genoeg is deze alleen op de JA 37 Viggen toegepast.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

pz

De prijs is voor deze eerste batch van 19 stuks dus, 650/19 = 34.2 miljoen per stuk, inclusief ondersteuning logistiek en voertuigen.

Leo2 A8 zit ook al deze prijsklasse wat ik las. 


 

Harald

Skyranger – Haushaltsausschuss macht Weg frei für neue Bundeswehr-Flakpanzer
https://www.hartpunkt.de/skyranger-haushaltsausschuss-macht-weg-frei-fuer-neue-bundeswehr-flakpanzer/

(artikel vertaald vanuit het Duits met Google Translate)

Skyranger - Begrotingscommissie maakt de weg vrij voor nieuwe luchtafweertanks van de Bundeswehr

De begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag heeft vandaag groen licht gegeven voor de aanschaf van nieuwe Skyranger luchtafweertanks voor het leger. Zoals uit goed geïnformeerde kringen te horen is, zullen in een eerste stap in totaal 19 luchtafweergeschuttanks worden geïnstalleerd als onderdeel van deelproject 3 met een focus op drone-verdediging (Counter-Unmanned Aircraft System, C-UAS ) van het luchtverdedigingssysteem close and close range protection (LVS NNbS) Er wordt een volume van bijna 650 miljoen euro besteld. Naast de productiekosten zijn ook ontwikkelingsaandelen in de prijs inbegrepen. Ongeveer 37 miljoen euro van het totaal komt uit bijdragen. De hoofdaannemer is de defensie- en automobielgroep Rheinmetall, die het systeem gaat ontwikkelen op basis van de Skyranger 30 in het kaliber 30 x 173 mm.

Zoals gezegd omvat het pakket een proefexemplaar en 18 serie luchtafweertanks, 8 herlaadvoertuigen, 8 werkplaatsapparatuur en 18 boordsimulators. Er zou ook een besteloptie moeten zijn voor de latere aanschaf van 30 extra luchtafweertanks. Het project wordt vrijwel geheel gefinancierd uit het speciale Bundeswehrfonds.

De aanschaf van luchtafweertanks wordt blijkbaar naar voren gehaald om het grote gat in de luchtverdediging van het leger gedeeltelijk te dichten. Het systeem moet echter compatibel zijn met het latere NNbS-luchtverdedigingssysteem, waarvoor het ontwikkelingscontract pas onlangs is toegekend en waarvan de eerste prototypes naar verwachting in de tweede helft van dit decennium zullen worden opgeleverd. De eisen voor NNbS worden als veeleisend beschouwd. Er moet onder meer worden gevochten tijdens het rijden. Insiders gaan ervan uit dat het proefexemplaar voor de luchtafweertank dit jaar wordt afgeleverd en dat de eerste seriesystemen in 2026 naar de troepen gaan.

De luchtafweertank zal de Boxer-tank op wielen als aandrijfmodule gebruiken en zal naast het 30 mm kanon de Stinger-geleide raket als secundaire bewapening ontvangen. De geleide raket- en pantsertransportvoertuigen in de 15-tonsklasse worden in het project als zogenaamde bijdragen beschouwd. Waarnemers gaan ervan uit dat de geleide raket de modernere Stinger-versie zou kunnen zijn met een naderingszekering, waarvoor in de komende maanden een aanbestedingscontract wordt verwacht. Dit wapen is geschikter voor de bestrijding van drones dan de Stinger-variant die eerder door de Bundeswehr werd gebruikt.

Het radarsysteem voor de luchtafweertank wordt naar verluidt geleverd door het sensorhuis Hensoldt. De toren, die wordt vervaardigd door de Rheinmetall-dochter in Zürich, gespecialiseerd in luchtverdediging, zal echter waarschijnlijk het grootste financiële aandeel in het project hebben.

Er wordt gezegd dat andere landen zich ook bij het verdrag kunnen aansluiten. Er zal bij veel strijdkrachten waarschijnlijk grote belangstelling bestaan ��voor een luchtafweertankoplossing, aangezien vrijwel overal tekorten bestaan ��in de strijd tegen drones.

Volgens goed geïnformeerde kringen is de goedkeuring van de Begrotingscommissie echter niet onbeperkt. De vertegenwoordigers van de stoplichtcoalitie eisen blijkbaar in een zogenaamd benchmarkbesluit dat het ministerie van Defensie medio volgende maand de aanschaf- en ontwikkelingskosten gedetailleerd uitsplitst. U moet ook halverwege het jaar informatie opvragen over de vraag of kostenbesparingen kunnen worden bereikt door de deelname van andere landen aan ontwikkeling en aanbestedingen. Tegen september zouden de rapporteurs van Sectie 14 ook een status moeten krijgen over de noodzakelijke ontwikkelingen en de daarmee samenhangende kosten, evenals informatie over de verwachte kosten voor de integrale aanbesteding vanaf 2028.

Zoals Rheinmetall onlangs aankondigde, gaf Hongarije de in Düsseldorf gevestigde groep in december de opdracht voor de conceptuele ontwikkeling van de Skyranger 30-koepel voor de toekomstige luchtafweervariant van het Lynx KF41-rupsvoertuig . Denemarken denkt blijkbaar aan een Skyranger 30-oplossing op een Piranha-chassis en Oostenrijk wil de koepel integreren op een Pandur-tank op wielen.

In december werd op het testcentrum Ochsenboden in Zwitserland een succesvolle test- en schietcampagne uitgevoerd met de Skyranger 30 in A1-configuratie, waarbij het systeem zich zowel stationair als rijdend moest bewijzen, schreef Rheinmetall in de aankondiging in januari .

Volgens de informatie is de Skyranger 30 A1 een ontwikkelingsvoertuig dat bedoeld is om medio 2024 de weg vrij te maken voor de algehele systeemkwalificatie van de Skyranger 30 A3. De A1 is ontworpen om flexibel te zijn, zodat verschillende klantvarianten met verschillende radars en effectoren kunnen worden getest en geoptimaliseerd. Volgens Rheinmetall is dit een voordeel met het oog op de aanstaande grootschalige introductie van de Skyranger 30 in verschillende Europese gebruikerslanden.

De Skyranger 30 A3 is bedoeld om dreigingen vanuit de lucht – bijvoorbeeld van drones – af te weren en grondtroepen zich te laten concentreren op hun eigenlijke taak. Volgens Rheinmetall maken het ontwerp van verschillende effectieve middelen, een hoge dynamiek en een groot hoogtebereik, evenals moderne sensoren, zowel autonoom als genetwerkt gebruik mogelijk.

Volgens de fabrikant is het centrale element van de Skyranger 30 het KCE revolverkanon met een kaliber van 30 x 173 mm. Het wapen heeft zijn enorme vuurkracht en precisie bewezen tijdens tests onder de meest ongunstige weersomstandigheden en is in staat zogenaamde Air Burst Ammunition (ABM) af te vuren. Volgens het bedrijf programmeert de 30 mm ABM-technologie van Rheinmetall het projectiel zodra het de buis verlaat, zodat het langs een vooraf berekende route ontploft en een groot aantal wolfraam-subprojectielen vrijgeeft, die in wezen een snel bewegende wolk vormen, inclusief kleine degenen kunnen drones uitschakelen.

Een salvo van 18 schoten, elk met 200 gram subprojectielen, levert een salvogewicht op van 3,6 kilogram. Omdat de afzonderlijke patronen ondanks de moderne productie soms iets verschillende hoeveelheden drijfgas hebben, verschillen ook hun mondingssnelheden dienovereenkomstig. Als alle projectielen zo zouden worden geprogrammeerd dat ze dezelfde theoretische mondingssnelheid hebben, zouden er aanzienlijke afwijkingen kunnen optreden in het gewenste detonatiepunt. Om dit te voorkomen heeft Rheinmetall naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld waarmee eerst bij de leidingmonding de werkelijke snelheid wordt gemeten en pas daarna wordt geprogrammeerd. Dit verhoogt de nauwkeurigheid.

Harald

Rheinmetall Mobile Air Defence: Oerlikon Skyranger® 30 Firepower

With the Skyranger 30 mobile air defence system, Rheinmetall has reached an important milestone on the way to series production. At the Ochsenboden test centre in Switzerland, the Skyranger 30 in A1 configuration successfully completed a test and firing campaign in which the system had to prove itself both at stationary and on the move.


Harald

Keep it short

The ongoing war in Ukraine underscores just how hotly contested the airspace over the tactical edge will be in future conflicts.

There are no firm definitions for very short-range air defence (VSHORAD) or short-range air defence (SHORAD), though a 2019 official UK publication entitled 'Joint Air Defence' provides some useful thresholds. The document states that SHORAD systems typically engage targets at below 18.5 km range, while VSHORAD systems engage targets at under 5.6 km range. Informally, however, a common practice among air defence analysts and industry is to take the convention of describing effectors with a maximum engagement range of ≤10 km as VSHORAD, and effectors with a range of >10 km to 20 km (sometimes even going up to 25 km) as SHORAD.

VSHORAD effectors typically include surface-to-air missiles (SAMs), including the man-portable air defence system (MANPADS) sub-category, and cannon or gun-based anti-aircraft artillery (AAA). SHORAD systems by contrast only use SAMs as their effectors. Looking ahead, directed energy weapons (DEWs) such as lasers may supplement the typical effector mix in the VSHORAD range band, and possibly in the SHORAD range band further down the line. A US Congressional Research Service report published in June 2023 entitled the 'US Army's Manoeuvre Short-Range Air Defence System' highlighted the force's search for a 50 kW laser to this end.

The combined (V)SHORAD bands are inherently tactical. Assets such as SAMs and AAA, and their associated sensors, are typically deployed to protect point targets. A battalion or brigade headquarters, would be two examples of a point target, as might a tactically important bridgehead. Given (V)SHORAD's tactical nature, it will also provide an umbrella of coverage above units at the tactical edge. Doctrinally, it is vital that (V)SHORAD assets are mobile as they must be able to move as land forces manoeuvre, continuing to provide protection from aerial threats. Assets need to be capable of engaging or sensing when mobile as the air picture will be continuously changing when tactical units are moving and engaging.

.../...

voor het gehele artikel, zie onderstaande LINK

https://euro-sd.com/2024/02/articles/36534/keep-it-short/


Examining the future of C-UAV and C-RAM

The battlefield threat posed by small and medium unmanned aerial vehicles (UAVs), as well as by precision artillery continues to evolve. Both are driving a demand for counter-UAV (C-UAV) and counter-rocket, artillery and mortar (C-RAM) systems, and there is a good degree of overlap between the two. Intense research and development efforts are necessary to devise technologies capable of effectively countering these evolutionary – if not revolutionary – threats.

The threat spectrum today is quite broad and includes medium-sized reconnaissance and strike aircraft, as well as smaller-to-micro-sized UAVs. A portion of these medium-to-small aircraft are purpose built for military applications, but recent conflicts have demonstrated that commercial and consumer-oriented civilian UAVs can be readily reconfigured for combat and combat support missions. The tactical UAV category (often referred to as the 'Small Tactical UAS' (STUAS) category in the US) has become especially ubiquitous in recent conflicts, in part because of their low cost, high availability, and relative ease of use. In 2021, the then commander of US Central Command, US Marine Corps (USMC) General Kenneth McKenzie, considered the spread of tactical UAVs as "the most concerning tactical development" since the rise of improvised explosive devices (IEDs) during the Iraq conflict. "I think what we are seeing is the rise of a new component of warfare," McKenzie said.

His assessment rings true. In the intelligence, surveillance, targeting and reconnaissance (ISTAR) role, small to very small UAVs can approach enemy formations with a relatively low risk of detection, providing information about troop movements or conducting spotting, fire correction, and post-strike battle damage assessment for artillery. Electronic reconnaissance and offensive electronic warfare (EW) are additional missions for UAVs. In the attack role, even commercial-off-the-shelf (COTS) hobbyist small UAVs can be configured to either carry and release ordnance over enemy forces, or to act as loitering munitions (LMs; often referred to as 'suicide drones' or 'kamikaze drones') carrying explosive payloads all the way to impact. Such LMs can patrol a given sector until sighting a sufficiently valuable target of opportunity. They then effectively transition from a surveillance drone to a precision-guided munition (PGM).

.../...

voor het gehele artikel, zie onderstaande LINK

https://euro-sd.com/2024/02/articles/technology/36521/36521/