Srebrenica - de nasleep

Gestart door -Jeroen-, 12/02/2004 | 16:42 uur

Oorlogsvis

Een van de grootste lessen is dat je de Amerikanen niet moet vertrouwen....ook in Syrie/Irak spelen ze smerige spelletjes

Elzenga

Nederland wist niet van einde luchtaanvallen op Servische doelen

SREBRENICA MASACCRE 1995
Begrafenis van 409 onlangs geïdentificeerde Bosnische moslims bij de herdenkingsplaats van Potocari in Srebrenica. Foto EPA / Valdrin Xhemaj

door Emilie van Outeren
BINNENLAND Nederland is door westerse bondgenoten niet op de hoogte gesteld van het besluit in mei 1995 om de bombardementen op Servische doelen op te schorten. In juli van dat jaar werd de moslimenclave Srebrenica door Bosnisch-Servische militairen aangevallen. Nederlandse VN-militairen die de enclave onder hun hoede hadden, vroegen bondgenoten tevergeefs om luchtsteun. Ook bestonden er in de maanden voorafgaand aan de val van de enclave specifieke inlichtingen die wezen op een op handen zijnde aanval, maar die werden ook niet met Nederland gedeeld.
Dat blijkt uit een documentaire van onderzoeksprogramma Argos die vanavond op televisie wordt uitgezonden. De makers baseren zich voornamelijk op 341 Amerikaanse documenten uit die periode die in 2013 openbaar gemaakt werden door Bill Clinton, de president tijdens de Bosnische oorlog. Joris Voorhoeve, destijds de Nederlandse minister van Defensie, reisde met de Argos-journalisten terug naar Srebrenica en bevestigt dat hij tijdens de val van de enclave niets wist van de inmiddels geopenbaarde Amerikaanse informatie.

SCHADEVERGOEDING EN EXCUSES
Na de inname van Srebrenica werden onder leiding van Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic zo'n 8.000 moslimmannen en jongens om het leven gebracht. Nederlandse Dutchbat-militairen is verweten dat zij niet ingrepen en toekeken terwijl mannen werden afgevoerd en vrouwen verkracht. Vorige week nog kregen de families van drie slachtoffers, die in Nederlandse dienst waren, een schadevergoeding en excuses van de staat. Hun verzoek om Dutchbat-commandant Thom Karremans te vervolgen willigde het OM eerder dit jaar niet in.

De Clinton-documenten werpen een nieuw licht op de uitblijvende internationale steun aan de moslims in de enclave en de Nederlandse blauwhelmen die hen moesten beschermen. Uit de stukken blijkt dat de Amerikanen de situatie van de VN-militairen in Bosnië onhoudbaar vonden. "De VN-militairen zijn een instrument van oorlog geworden in plaats van een hulpmiddel voor vrede", zegt een Amerikaanse betrokkene in de uitzending.

BOMBARDEREN GESTAAKT
Bij de inname van Srebrenica werden zo'n dertig Nederlandse militairen gegijzeld, dat was eerder ook honderden andere blauwhelmen overkomen. Na een gijzeling eind mei voerde de NAVO bombardementen uit, maar op 28 mei 1995 werd in Washington besloten dit te staken. "Intern accepteren we het opschorten van de bombardementen, maar we maken het niet openbaar." Dit om "het debacle te vermijden dat een Amerikaanse/NAVO-terugtrekking wordt neergezet als de voorbode van wrede etnische zuivering", staat in verschillende documenten.

In het document dat is gewijd aan het besluit van 28 mei staat dat dit werd ondersteund door de Franse president Chirac en de Britse premier Major, die dit aan president Clinton kenbaar zouden hebben gemaakt.

Hoewel Amerikanen een steviger aanpak van de Serviërs voorstonden, gingen zij akkoord met een verzoek van Frankrijk en Groot-Brittannië om het bombarderen te staken. Dit besluit werd niet gedeeld met Nederland, dat de meest kwetsbare enclave bewaakte en rekende op luchtsteun als het mis ging. "Het pijnlijke is dat het erop lijkt dat bij het opschorten van de luchtmacht zowel Dutchbat als Srebrenica vergeten zijn. Terwijl iedereen wist dat zij in de meest kwetsbare positie zaten", zegt Joris Voorhoeve in een reactie. Ook hij wist tot het vrijgeven van de geheime stukken niet van het besluit tot opschorten van de bombardementen. "Maar ik heb altijd vermoed dat er iets zat achter het uitblijven van de luchtsteun die ons beloofd was en waar we negen maal om vroegen."

NIET ALLE GEHEIME DOCUMENTEN OPENBAAR
De parlementaire enquêtecommissie uit de Tweede Kamer die in 2002 onderzoek deed naar het Srebenica-drama heeft nooit precies kunnen achterhalen wat er was afgesproken rond de luchtsteun. De commissie ging wel op zoek naar geruchten over afspraken dat er terughoudendheid zou worden betracht bij het inzetten van luchtwapens.

Clinton heeft niet alle geheime documenten uit die periode geopenbaard. Stukken uit de drie weken van en rond de daadwerkelijke val van de enclave zijn niet vrijgegeven.

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/29/nederland-wist-niet-van-einde-luchtaanvallen-op-servische-doelen/

Elzenga

Martin van Norel ‏@MartinvNorelRTL  
USA,UK and Germany decided months before the fall of Srebrenica that air support no longer was an option without telling Dutch Gov.

Bron:https://twitter.com/MartinvNorelRTL/status/615400291329048576

Bron informatie...oud-minister Voorhoeve.

Elzenga

Dit zijn de lessen van Srebrenica
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve geeft zeven suggesties om toekomstige Srebrenica's te voorkomen.
DoorJORIS VOORHOEVE9 JUNI 2015

Het is levensgevaarlijk om burger of vluchteling in een moderne oorlog te zijn, want meer dan 90 procent van de slachtoffers zijn non-combattanten. Uit de afschuwelijke mislukking van Srebrenica en andere gefaalde of (deels) geslaagde interventies zijn lessen te trekken voor het beschermen van bijeengedreven mensen in een oorlog die niet kan worden bedwongen.

Toen in 1991 de oorlog in Joegoslavië uitbrak en vanaf 1992 vooral in Bosnië steeds ernstiger wreedheden werden begaan, stelde het Internationale Rode Kruis voor om 'Veilige Gebieden' uit te roepen waar vluchtelingen bescherming konden krijgen. De Verenigde Naties trachtten dat toe te passen op zes enclaves in Bosnië, maar twee daarvan, Srebrenica en Zepa, vielen in 1995 ten prooi aan agressie en moordlust.

Lees verder:
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/juni/09/dit-zijn-de-lessen-van-srebrenica-1503037

Elzenga

Citaat van: Sparkplug op 29/05/2015 | 14:54 uur
Dat heeft het kabinet Lubbers III begin '93 dan mooi anders in de media verwoord. Ze lieten constant het woord robuust vallen.

Accepteerden de Serviërs alleen voor het gebied rondom Srebrenica maximaal kaliber 12,7 mm? In andere gebieden waren er VN troepen met groter kaliber geschut (denk aan de Britse Warrior en Deense Leopard 1).
Zoals ik het heb gelezen: De Canadezen die wij vervingen hadden alleen tot .50....dat eisten de (Bosnische) Serviërs vervolgens ook van Nederland. TOW systemen mochten daarentegen wel weer meegenomen worden...al knepen ze daar de (onderdelen)bevoorrading vervolgens lange tijd af waardoor ze niet meer te gebruiken waren. Idem voor de diesel...en ook verlofgangers mochten niet meer terug. Voorhoeve kaartte dit steeds aan bij betrokken grote bondgenoten..maar die deden er niks tegen. Niet zo gek..want die waren volgens mij uit op de opgave van de enclaves..in het kader van Operation Storm. Een operatie waar we denk ik de komende maanden nog wel vaker over zullen horen in de media.


Sparkplug

Citaat van: Elzenga op 29/05/2015 | 14:34 uur
De belangrijkste reden dat het geen 25mm werd maar een 0.50 was dat de Serven niet meer dan .50 accepteerde.
Dat heeft het kabinet Lubbers III begin '93 dan mooi anders in de media verwoord. Ze lieten constant het woord robuust vallen.

Accepteerden de Serviërs alleen voor het gebied rondom Srebrenica maximaal kaliber 12,7 mm? In andere gebieden waren er VN troepen met groter kaliber geschut (denk aan de Britse Warrior en Deense Leopard 1).
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Elzenga

De belangrijkste reden dat het geen 25mm werd maar een 0.50 was dat de Serven niet meer dan .50 accepteerde.

Deze mogelijke luchtaanval in de middag van de 11e...als hij was doorgegaan... had 0,0 voorkomen dat de meeste Bosnische mannen en jongens werden vermoord. Die waren immers al in de nacht van de 10e op de 11e in een grote colonne uit de enclave vertrokken. In opdracht van het Bosnische hoofdkwartier in Tuzla.

Het waren vooral de Amerikanen, Britten, Fransen en Duitsers die de enclaves wilden laten vallen...in het kader van de aankomende Operation Storm.

Maar we zullen er meer van horen..Voorhoeve komt 1 juli met een nieuw boek waarin hij vertelt wie de vele Nederlandse verzoeken voor luchtaanvallen tegen werkte en frustreerde...

Sparkplug

Citaat van: Harald op 29/05/2015 | 11:16 uur
precies en ook de Fransen, we zijn of willen vaak het liefste en netste kindje van de klas zijn. Maar soms ...... maar eens NIET !

En dan kom je ook gelijk bij de capaciteit/mogelijkheden van je eigen Defensie(materieel), we leunen te veel op anderen !!  
Het is vaak ook een vorm van naïviteit. Kabinet Lubbers III vond een YPR met Browning M2 .50 mitrailleur robuust genoeg. Een YPR met het standaard 25 mm geschut werd te agressief bevonden. Ze hebben zich al vooraf totaal verkeken op de complete situatie.

Naar mijn mening hadden de NAVO missies IFOR en SFOR al in 1993/94 de VN missie UNPROFOR moeten vervangen. In realiteit waren beide afhankelijk van het Verdrag van Dayton.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/05/2015 | 11:06 uur
Stel het betrof de Amerikanen.... dan weet je het antwoord.

precies en ook de Fransen, we zijn of willen vaak het liefste en netste kindje van de klas zijn. Maar soms ...... maar eens NIET !

En dan kom je ook gelijk bij de capaciteit/mogelijkheden van je eigen Defensie(materieel), we leunen te veel op anderen !!  

Sparkplug

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/05/2015 | 11:06 uur
Stel het betrof de Amerikanen.... dan weet je het antwoord.

Dat is een inkopper  :angel: Zij hadden al hun Somalië tijd (1993) gehad.

Canada had zeer waarschijnlijk in dezelfde situatie gezeten als zij daar op 11-07-1995 aanwezig waren geweest (Van hen nam Dutchbat de locatie over).
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 29/05/2015 | 10:53 uur
Even een vraag die bij mij opkomt nu :

Stel : VN zegt NEE tegen luchtsteun, moet Voorhoeve dan ook NEE zeggen of kan hij als NL spreken en zeggen JA ; ik ga mijn mensen helpen daar

Is het oordeel/antwoord van VN hiërarch gezien bepalend, boven het oordeel/antwoord van het land, hier NL.

Wordt volgens mij een lastig verhaal.

Stel het betrof de Amerikanen.... dan weet je het antwoord.

Harald

Even een vraag die bij mij opkomt nu :

Stel : VN zegt NEE tegen luchtsteun, moet Voorhoeve dan ook NEE zeggen of kan hij als NL spreken en zeggen JA ; ik ga mijn mensen helpen daar

Is het oordeel/antwoord van VN hiërarch gezien bepalend, boven het oordeel/antwoord van het land, hier NL.

Wordt volgens mij een lastig verhaal.

Oorlogsvis

#597
Wat een laf besluit van Voorhoeve...eigenlijk kunnen we nu zeggen dat door dit besluit 8500 moslim mannen zijn vermoord door de Serven ?

Een minisiter van Defensie die luchtsteun voor zijn EIGEN troepen tegenhoud.....walgelijk en om je dood te schamen :devil:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Toenmalig minister van Defensie Voorhoeve hield luchtsteun Srebrenica tegen' 

29 mei 2015

De Nederlandse oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie heeft luchtsteun voor Nederlandse militairen tegengehouden op de dag dat moslimenclave Srebrenica viel in 1995. 

Dat heeft oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar verteld tegen De Telegraaf. Wagenaar maakte deel uit van het crisisteam in Den Haag voor, tijdens en na de val van Srebrenica.

Mede doordat de Nederlandse Dutchbat-militairen in Bosnië en Herzegovina geen luchtsteun kregen konden Bosnische-Servische troepen de enclave op 11 juli overlopen en een bloedbad aanrichten. "Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve persoonlijk bombardementen door F-16's tegen'', zei Wagenaar tegen de krant.

"Even na vijf uur moest ik VN-gezant Yashushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. 'Cancel all airstrikes', ik hoor het Voorhoeve nog zeggen", zegt Wagenaar.

VN

Oud-minister Voorhoeve bevestigt tegenover de krant dat hij luchtsteun afblies, maar stelt dat de VN daartoe eerder had besloten. "De Bosnisch-Servische vlag wapperde al op de compound. Mladic dreigde gegijzelde Nederlandse blauwhelmen en vluchtelingen te doden", aldus de oud-minister.

In Srebrenica waren duizenden moslimjongens en -mannen die onder bescherming stonden van een VN-bataljon van Nederlandse militairen. Tussen de 6800 en 8300 van de moslims kwamen om, nadat Bosnische-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de enclave waren binnengedrongen.

Geschokt

Voorzitter Derk Zwaan van Vereniging Dutchbat III reageerde echter geschokt op de uitspraak van Wagenaar en zegt zich niet te herkennen in de door Voorhoeve geschetste situatie. "Wij dachten altijd dat de VN ons destijds in de steek liet, nu blijken we dus door onze eigen regering te zijn verraden'', zegt Zwaan tegen de krant.

Zijn advocaat wil Wagenaar en Voorhoeve als getuigen oproepen in een rechtszaak tegen de staat.

Door: ANP

http://www.nu.nl/politiek/4057893/toenmalig-minister-van-defensie-voorhoeve-hield-luchtsteun-srebrenica-tegen.html

HermanB

Sinds wanneer kun je bij het Europese hof voor de rechten van de mens een individu aanklagen?