VBM|NOV Militairen mogen niet meer ‘meuren’?

Gestart door Jojo, 02/03/2004 | 00:59 uur

Jeffrey

Laat ze gewoon wennen aan veel koffie drinken ::)

Jojo

#1
01-03-2004

Defensie onderzoekt mogelijkheden van anti-slaapmiddel

Henri Lansink


Het ministerie van Defensie heeft onderzoeksinstituut TNO opdracht gegeven de werking van het geneesmiddel modafinil te testen. Defensie wil het middel in de toekomst verstrekken aan militairen, zodat deze langer wakker blijven.

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dat Defensie hiermee meerdere grenzen overschrijdt.

VBM|NOV-voorzitter Jean Debie: "De voordelen voor Defensie zijn duidelijk Als je mensen langer wakker houdt, dan kun je sneller opereren. Ook kunnen dezelfde mensen langduriger aan een operatie of actie deelnemen. Dus kun je ook vooraf bepalen dat je een operatie met minder mensen uitvoert, dan je nodig zou hebben in een situatie waarin iedereen wel voldoende slaap krijgt. Het middel nodigt dus uit om het aantal militairen minimaal te plannen. Het ogenschijnlijk onschuldige middel kan dus leiden tot onverantwoorde besluiten.

Echt onschuldig is modafinil trouwens niet. Het heeft vervelende bijwerkingen. Daarom ben ik tegen de verstrekking van dit middel. Het gebruik van dit geneesmiddel kan leiden tot aanvallen van nervositeit en opwinding. Het middel versterkt de neiging tot agressiviteit. Dat laatste kan gevaarlijk zijn voor de collega's.

Al met al praat je over zaken die je tijdens uitzendingen moet zien te voorkomen. Ik vind dat je dit soort risico's niet moet nemen. Het is ook nog niet bekend wat de invloed van dit geneesmiddel op de zintuigen is.

Ik vind dat militairen niet verplicht moeten kunnen worden om dit middel te gebruiken. Militairen moeten het gebruik van dit middel kunnen weigeren. Dat gaat problemen geven, want je kunt niet functioneren als eenheid wanneer een deel het middel wel, en een deel het middel niet gebruikt."

De VBM|NOV heeft daarom grote bezwaren tegen de idee om dit middel als prestatieverbeteraar te gebruiken. Optimale prestaties kun je leveren door voldoende training en voldoende slaap. Militairen moeten ook 'meuren', voor hun eigen welzijn.

Modafinil ( in Nederland bekend onder de merknaam Modiodal) is een geneesmiddel dat is goedgekeurd voor het gebruik bij narcolepsie (slaapziekte, overdag spontaan in slaap vallen). Het middel zorgt ervoor dat deze mensen wakker blijven.

Modafinil is in 1994 goedgekeurd door de FDA (Food and Drugs Administration US). De commissie die het goedkeuringsadvies gaf, merkte op dat alleen neurologen die gespecialiseerd zijn in het ziektebeeld narcolepsie het middel mochten voorschrijven.

De volgende bijwerkingen zijn bekend: aanvallen van nervositeit en opwinding, neiging tot agressiviteit, slapeloosheid en anorexie. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal van zelf. Ook hoofdpijn en jeukende huiduitslag zijn gemeld. Lange termijn effecten op de gezondheid van mensen zijn nog niet bekend.

Het middel mag alleen worden verstrekt aan mensen met bewezen narcolepsie. Verstrekking aan patiënten met ernstige angsttoestanden of ernstige depressieve stoornissen moet onder voortdurende medische begeleiding gebeuren. Het middel kan de bloeddruk en de hartslag verhogen. Bewegingsstoornissen rond mond en in gezicht kunnen verergeren door gebruik.

[bron: www.vbmnov.nl]


"The man who makes no mistakes does not usually make anything"