Doden bij geweld in Irak

Gestart door Jojo, 09/03/2004 | 15:08 uur

Jojo

Uitgegeven: 9 maart 2004

TIKRIT/MOSUL - Een Amerikaanse soldaat is dinsdag om het leven gekomen en een tweede gewond geraakt toen een bom ontplofte terwijl zij in een konvooi door Balad Ruz reden, een plaats even ten oosten van Baqouba in de zogenoemde soennitische driehoek.


Het Amerikaanse leger heeft dat gemeld. Bij een granaataanslag op het gemeentehuis van Bab al-Toub raakten zeven mensen gewond, onder wie drie politieagenten. De dader of daders hadden het mogelijk gemunt op Amerikaanse militairen, die eerder in het gebouw waren maar alweer vertrokken waren toen de granaat werd geworpen. In Bagdad kwam een Iraakse chauffeur om het leven toen een bom ontplofte langs een weg waar een konvooi vrachtwagens met Amerikaans militair materieel passeerde. In Khaldiya, ten westen van Bagdad, ontplofte een bom onder de auto van de chef van de politie.

De man bleef ongedeerd, maar zijn chauffeur en een lijfwacht raakten gewond. Guerrillastrijders openden maandag het vuur op een auto waarin twee leden van de gemeenteraad van de Noord-Iraakse stad Mosul zaten. Een van de twee kwam om het leven, de ander raakte gewond, meldde de politie. De schutters zijn ontsnapt. In Mosul werd maandagavond ook een politiepost aangevallen. Drie aanvallers werden gedood, vier politieagenten raakten gewond. In Kirkuk, in het noorden van Irak, werden maandag drie mensen dodelijk getroffen door vreugdeschoten die werden gelost door Koerden die de ondertekening van de interim-grondwet vierden. Eenentwintig mensen raakten gewond door kogels. Volgens de politie was in geen enkel geval sprake van opzet.

[bron: Nederlands Dagblad]
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"