'Al-Sadr actief in As Samawah'

Gestart door Jeffrey, 13/08/2004 | 14:53 uur

Jeffrey

UTRECHT - 13/08/04 - Het is onrustig in het Nederlandse kamp bij As Samawah. Het ministerie van Defensie maakt melding van 'schermutselingen' tussen het Iraakse veiligheidspersoneel en 'een kleine groep onruststokers' die vermoedelijk bestaat uit Al-Sadr aanhangers. De Nederlandse militairen hebben twee Apache helikopters ingezet om de situatie rond het kamp in de gaten te houden.

Kapitein Mark Siebel verklaart dat de toenemende onrust waarschijnlijk heeft te maken met de heropening van het kantoor van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Omdat de groepering de politiek in wilde, werd ze toegestaan het kantoor in As Samawah weer te openen. Nu Al-Sadr regelmatig oproept tot gewelddadige acties tegen de coalitietroepen, vermoedt Siebel dat de groepering ook een nieuwe uitvalsbasis heeft gevonden in As Samawah.

De Nederlandse militairen laten de opsporing van de rebellen grotendeels over aan de Iraakse politie. "Wij monitoren en assisteren wanneer dat ons gevraagd wordt. We hebben hele goede betrekkingen met de militaire garde, die we zelf opgeleid hebben", aldus Siebel.




© Tiscali/Novum