AWACS: de problematieken

Gestart door -Peter-, 25/01/2005 | 18:27 uur

calimero

Nou, lijkt me duidelijk. Ze hebben 106 mensen gearresteerd, dus € 1.700.000,- / 106 = € 16038,- p./p.

Opgelost!  :police:

Vrees alleen niet dat ze dit zullen doen  >:( >:(
Impossible only takes some minutes longer.

calimero

Een kleine 1,7 miljoen euro bedragen de kosten die in januari gemaakt zijn voor het ontruimen van het bezette bos in Schinveld in de gemeente Onderbanken. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde 'Evaluatieverslag Ontruiming Schinveldse Bossen'. De dikke miljoen euro was nodig om de inzet van politie en marechaussee te betalen die de actievoerders uit het bos moesten verwijderen. Bij actie werden indertijd 106 personen gearresteerd.

Uit de evaluatie blijkt ook dat het beleidsteam - bestaande uit politie, marechaussee, burgemeester, het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie - de aanvoer van eten en drinken naar het bezette bos probeerden te verhinderen. Men vond dat actievoerders die zich bij de start van de ontruiming nog in het bos schuilhielden, hier uit vrije wil waren en dus ook zelf verantwoordelijkheid droegen voor de gevolgen.

Activisten van Groenfront! bezetten eind vorig jaar het bos uit protest tegen het kappen van de bomen. Ze kregen hierbij steun van inwoners van Schinveld. De bomen moesten wijken in verband met de veiligheid van laag overvliegende AWACS-vliegtuigen die even verderop landen in Duitsland.

De VVD liet eerder weten dat het vindt dat de kosten die gemaakt zijn, moeten worden verhaald op de actievoerders. De liberalen brachten hun mening medio januari al onder de aandacht van de betrokken ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). Onbekend is wat er met dat VVD standpunt is gedaan.

Bron: Fok!
Impossible only takes some minutes longer.

Cobra4

Citaat van: Offenbach op 27/01/2006 | 18:18 uur
Van der Knaap wilde niet zeggen of nu slapende militaire bases, zoals bij Roermond, daarvoor in aanmerking komen.

????
Peloton 3 602 Sqn

Leopaard

CitaatVan der Knaap wees er verder op dat geluidsarme motoren geen prioriteit hebben voor de meeste van de deelnemende dertien financiers van AWACS. "Nederland is het enige land dat voor vervanging van de huidige motoren pleit, maar Nederland draagt slechts bij in 3 procent van de kosten van AWACS", aldus Van der Knaap. "Wij moeten met name Duitsland, dat een kwart betaalt, en de VS, die nog meer bijdragen, over de streep zien te halen."
Hahaha....de VS en Duitsland lachen zich kapot  ;D
13-12-2005: solicitatie gesprek
01-02-2006: Kennismakingsdag KMS
23-03-2006: Keuring  VFB&PO    
09-05-2006: Bezoek OTCMan      
24-05-2006: Bezoek 11tkbat     
12-06-2006: Bezoek AAC
10-08-2006: Keuring GO
06-11-2006: Opkomst!
30nat

Offenbach

SCHINVELD - AWACS gaat achthonderd oefenvluchten in de toekomst niet langer vanuit de militaire basis Geilenkirchen bij Schinveld uitvoeren maar van andere vliegvelden. Op die manier kan AWACS de geluidsoverlast voor oostelijk Zuid-Limburg beperken. Die toezegging deed de commandant van de AWACS-basis vrijdag aan staatssecretaris Van der Knaap (Defensie).

De bewindsman maakte dit vrijdag bekend tijdens een werkbezoek aan Schinveld (gemeente Onderbanken). Nederland zal zich in NAVO-verband verder inzetten voor geluidsarme motoren voor de AWACS-radarvliegtuigen, hoewel mensen op korte termijn geen valse hoop moeten koesteren, waarschuwde Van der Knaap.

De achthonderd oefenvluchten bestaan onder meer uit doorstarten en het daarop volgende vliegen van 'rondjes rond de kerk' in Schinveld, aldus waarnemend burgemeester J. Zuydgeest. In totaal zijn er 3200 vliegbewegingen per jaar van AWACS, een kwart daarvan gaat dus weg naar elders. Nederland gaat op korte termijn met andere landen spreken of die bereid zijn een deel van de overlast van de AWACS over te nemen. Van der Knaap wilde niet zeggen of nu slapende militaire bases, zoals bij Roermond, daarvoor in aanmerking komen.

AWACS

Van der Knaap wees er verder op dat geluidsarme motoren geen prioriteit hebben voor de meeste van de deelnemende dertien financiers van AWACS. "Nederland is het enige land dat voor vervanging van de huidige motoren pleit, maar Nederland draagt slechts bij in 3 procent van de kosten van AWACS", aldus Van der Knaap. "Wij moeten met name Duitsland, dat een kwart betaalt, en de VS, die nog meer bijdragen, over de streep zien te halen."

Van der Knaap kwam verder naar Schinveld om de verstoorde verhoudingen tussen enerzijds het Rijk en anderzijds de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken weer te normaliseren. Er komt een commissie die het vertrouwen moet herstellen en moet onderzoeken waar knelpunten zitten, aldus Van der Knaap.

Verder praten Rijk, gemeente en provincie in februari over een nieuw meetnet in Schinveld, dat de overlast van geluid en fijnstof door AWACS in kaart moet gaan brengen

(bron: www.nu.nl | d.d. 27-01-2006)

calimero

Politie en marechaussee zijn vannacht even voor 02:00 uur begonnen met de ontruiming van het bezette bos bij Schinveld. In eerste instantie zal geprobeerd worden de bezetters te bewegen vrijwillig hun biezen te pakken. Er zitten ruim 100 activisten van Groenfront! in het bos in diverse boomhutten. Zij worden bijgestaan door mensen uit de omgeving. Politie en marechaussee zouden in totaal zo'n 200 man hebben ingezet voor de ontruiming.

Eén van de bezetters is Tweede-Kamerlid Diedrik Samson (PvdA). Hij is teleurgesteld in PvdA-burgemeester Jos Zuidgeest die de bezetters volgens hem zou hebben proberen uit te hongeren. Zuidgeest trachtte namelijk de afgelopen dagen iedereen die naar het bos wilde gaan tegen te houden door de toegangswegen af te laten grendelen. Dat mislukte omdat bewoners uit de omgeving toch voedsel naar de bezetters wisten te smokkelen.

Opvallend is dat de brandweerkorpsen van Onderbanken en Brunssum gisteren lieten weten niet mee te zullen helpen bij de ontruiming van het bos. De korpsen was gevraagd aggregaten te leveren om het bos tijdens de ontruiming te kunnen verlichten. Die weigerde de brandweer af te staan. In plaats daarvan togen sommige brandweerlieden naar het bos om zich bij de bezetters te voegen. Ze troffen daar veel bewoners uit de omgeving aan die hetzelfde deden vandaag.

De zes hectare bos bij Schinveld moet gekapt worden in verband met de veiligheid van overvliegende radarvliegtuigen. AWACS-vliegtuigen van de in het Duitse Geilenkirchen gelegen NAVO-basis vliegen regelmatig over het nabijgelegen bos. Eind december kreeg het ministerie van Defensie van de rechter toestemming voor de kap.



Boomhut in Schinveldse bos
Meer foto's op Indymedia

De website Indymedia volgt de ontruiming op de voet. Om 01:38 cirkelde er een helikopter boven het kamp. Twintig busjes met ME'ers arriveerden om 01:50. Om 02:10 trok de ME het bos in en begon met de omsingeling van het kamp. Rond 02:30 zouden ook zo'n honderd Duitse politiemensen het bos zijn ingetrokken.

Korte Update: De marechaussee begon iets na 06:00 met het leegvegen van het bos. Mensen die niet snel genoeg weggingen, werden aangehouden. Alles wat zij op de grond tegenkwamen werd gesloopt. Rond 07:00 was het bos leeggeveegd van mensen die rondliepen en begon de marechaussee met het doorslijpen van de kettingen waarmee actievoerders op de grond zich hadden vastgezet. De mensen in de bomen werden vooralsnog met rust gelaten.

Eerste videobeelden van de ontruiming (van de limburgse zender L1).

bron: Fok!
Impossible only takes some minutes longer.

greeny

ik kan me herinneren, dat actievoerders zichzelf destijds aan de treinrails vastketenden om munitietransporten tegen te houden. Ik vind dan ook dat wij ons solidair op moeten stellen jegens hen en hen met behulp van eigen kettingen en sloten erbij vastketenen en de sleutels weggooien, zodat zij niet onder de druk zouden kunnen verslappen en weglopen. :angel: Ik ben blij dat ik geen burgemeester ben  :-\

Offenbach

Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 18:24 uur
Citaat van: Offenbach op 08/01/2006 | 18:21 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D

hahahahah Ik denk eerder dat er straks weer een grote ophef komt dat de Marechaussee een kind uit het bos heeft verwijderd. Nieuwe politieke rel wellicht?

Ik denk inderdaad dat zo'n jochie straks niet meer lacht als er een paar ME peletons pap en mam komen arresteren. Zal wel een goede activist worden laten...en één met veel haat in zich (soort Anakin Skywalker die zich naar de darkside keert  ::))

Defensieforum

Citaat van: Offenbach op 08/01/2006 | 18:21 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D

hahahahah Ik denk eerder dat er straks weer een grote ophef komt dat de Marechaussee een kind uit het bos heeft verwijderd. Nieuwe politieke rel wellicht?

Offenbach

Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D

EaGletje

dat moete zich tegen die actie voerders zegge  :D kun je ze een extra boeite geven...     want hun voere actie.. hoeft de gemeente toch geen voedsel en drinke te gaan leveren

Defensieforum

Bezetters maken zich op voor ontruiming

Uitgegeven: 7 januari 2006 17:57
Laatst gewijzigd: 7 januari 2006 20:40

SCHINVELD - De bezetters van het bos in Schinveld maken zich op voor de ontruiming. Actiegroep Groenfront! verwacht dat het bos zondagavond al wordt omheind en afgezet. Kort daarna zal begonnen worden met de ontruiming. In afwachting daarvan smokkelden omwonenden zaterdag eten en drinken naar de bezetters.

De politie stelt tot nu toe dat de ontruiming maandagochtend om 08.00 uur begint. Uit betrouwbare bronnen heeft de groep actievoerders evenwel vernomen dat zondag al de mobiele eenheid en de brandweer klaar moeten staan om bij de ontruiming te assisteren.


Een woordvoerder van het operationeel team van politie en marechaussee wil dit noch bevestigen noch ontkennen. "We doen geen mededelingen over operationele zaken", zei hij. Volgens Groenfront! is aan de brandweer gevraagd om stroom te leveren voor heliumballonnen. Deze ballonnen zouden dan het zes hectare grote bos kunnen verlichten.

Voorbereidingen

Ondertussen treffen de actievoerders voorbereidingen om de aanstaande ontruiming zo lang mogelijk te laten duren. De bezetters ketenen zich bij de inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast. Ook verschansen enkele activisten zich in tunnels. Groenfont! denkt dat het de autoriteiten per persoon zeker drie uur zal kosten om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren.

Groenfront! zei bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook het gebrek aan water en voedsel is problematisch. Burgemeester Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water naar de actievoerders in het bos te brengen. Door bemiddeling van de politie kregen de bezetters vrijdagavond laat alsnog wat, maar de aanvoer voor het weekeinde is onzeker.

Diego

Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Eten en drinken

Inwoners van Schinveld en Brunssum hebben zaterdag eten en drinken gesmokkeld naar de bezetters. Zij negeerden daarmee een verbod van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest.

De mensen moeten het eten onder barre omstandigheden door de bossen smokkelen via een moeras. "En dat is dubbel lastig omdat ze daarbij met zware ketels en pannen moeten sjouwen", aldus bestuurslid T. Laeven van de Vereniging Stop Awacsoverlast.

Rechten van de Mens

Volgens de vereniging schendt de burgemeester het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens door de bezetters uit te hongeren en dorst te laten lijden, temeer omdat ze daardoor onderkoeld dreigen te raken. Zodoende kunnen mensenlevens in gevaar komen.

bron: nu.nl

Balic

#23
De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch.


Sorry hoor, maar dat doen ze toch zelf of ligt dat nou aan mij??? :-\
Waar halen ze het lef vandaan om te gaan klagen voor iets waar ze zelf voor gekozen hebben...

Stelletje pisstralen.

KapiteinRob

Citaat van: Regering op 07/01/2006 | 17:25 uur
,,Ontruimen bos Schinveld kost zeker twee dagen''
07 januari 2006, 15:09

SCHINVELD (ANP) - De marechaussee heeft zeker twee dagen nodig om het door Groenfront! bezette bos bij Schinveld te ontruimen. Dat zei een woordvoerder van Groenfront! zaterdag.

De activisten ketenen zich bij een inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast, aldus de woordvoerder. Groenfront! denkt dat het de marechaussee per persoon zeker drie uur kost om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren. Bovendien verschansen enkele actievoerders zich in tunnels.

Volgens de actievoerders begint de politie maandagmorgen om vier uur met het plaatsen van hekken rond het hele bos. De politie zegt dat de ontruiming maandag om acht uur 's morgens begint.

De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch. Burgemeester J. Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag dat burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water kunnen brengen naar het bos. Door bemiddeling van de politie kregen de actievoerders vrijdagavond laat alsnog voedsel en water, maar dit weekeinde is die aanvoer onzeker. ,,Als we niet op tijd iets warms binnenkrijgen, raken we onderkoeld'', zei de woordvoerder van Groenfront!.

De woordvoerder van de burgemeester zei dat er zaterdagmorgen overleg is geweest tussen politie, marechaussee, justitie en Zuidgeest. Daarbij is afgesproken dat de operationeel commandant van geval tot geval zal beoordelen of de actievoerders eten en drinken krijgen. Maar zaterdagmiddag keerde een actievoerster vergeefs van een afzetting van de politie terug, in de hoop dat mensen daar eten en drinken konden geven.

Bron: www.nu.nl

Dit hele verhaal staat ook al op de vorige pagina van dit topic, alleen dan gekopieerd vanaf de telegraafsite.....

EaGletje

Citaat van: Regering op 07/01/2006 | 17:27 uur
Het is toch raar in Nederland, we willen de actievoerders kwijt maar we laten ze wel voorzien van eten en drinken.

En onderkoeling loop je niet op als je lekker naar huis gaat en bij de kachel gaat zitten.

das idd vreemd... ksnap ook niet waar die mensen zich druk om maken..defensie is een van de grooste  natuurbeheerders van ned.. als er dan is een stukkie bos weg moet..  en geluidsoverlast... de basis was er eerder dan hun.. hadde ze niet bij een basis moete gaan wone  ;)

;) die link werkt niet