Beste wapen KL.

Gestart door Aibeethoven, 19/03/2005 | 21:43 uur

Welk wapen van de KL vinden jullie het beste/mooist?

Diemaco C7
19 (37.3%)
FAL
10 (19.6%)
UZI
3 (5.9%)
Karabijn
4 (7.8%)
Garand
4 (7.8%)
Ander geweer.
4 (7.8%)
Ander type wapen.
7 (13.7%)

Totaal aantal stemmen: 0

Aibeethoven

Wat vinden jullie nu eigenlijk van de wapens die in de poll staan? Als je moest kiezen voor een nieuw standaard wapens voor de KL. Welke moeten we dan kopen cq. uit het depot halen??
Once more unto the breach my fiends. Once more.

Balic

Dat boeit niet, wilde gewoon effu melden dat die er ook in airsoft versie is, promotie van de sport  ;)

In dat filmpje zie je ook dat hij door tank en beveiligingseenheden wordt gebruikt, krijgen Nederlandse tank/beveiligingseenheden ze misschien ook?





Dirites

Citaat van: Jefferson op 28/03/2005 | 16:28 uur

Effe de airsoft versie halen  ::)

volgens mij heeft dat niks met deze topic te maken  ::)

Ranger87

he nou effe een vraagje:

wat vinden jullie van het aanpassen van wapens?
zoals nu al in de VS volop gebeurd zelfs in de infanterie.
ik doel dan op SOPMOD aanpassingen.

Balic

#87
Mooie filmpjes  :o

Effe de airsoft versie halen  ::)

calimero

Post #62 in dit topic (blz 5)
Impossible only takes some minutes longer.

Balic

#85
Citaat van: Buitenstaander? op 28/03/2005 | 12:56 uur
Ja misschien een echte vrouwen antwoord ;D

Maar ik heb gekozen voor een andere wapen.
Namelijk goede gemotiveerde militairen.

Je kunt nog zoveel goede wapens hebben, maar daar kom je niet ver mee zonder goede gemotiveerde militairen
kennis is ook een zeer goede wapen, je kunt nog zo,n goede wapen hebben maar zonder kennis heb je daar erg weinig aan.

Ook al wordt hier gepraat over diemaco, glucks en noem maar op, als je aan mij vraagd wat is de beste wapen : de militair zelf!

Ja, uhmmm, heel leuk allemaal, leuke speech, maar het heeft niks met motivatie te maken maar met kennis, wat je zelf trouwens dor elkaar haalt.

@Calimero, ik weet dat ze niet 48 kogelwerende vesten bedoelen  ;)
Welke filmpjes bedoel je trouwens  ???

calimero

Citaat van: Jefferson op 28/03/2005 | 12:39 uur
Dat is heel makkelijk te verklaren:

Uit de informatie die jullie geven maak ik op dat de P90 door een groot aantal kogelvrije vesten heen schiet (waarom niet gwoon door 1?) dus het schiet ook wel door bepaalde muren van een huis heen, en met zo'n ROF is de kans groot daj je iets anders raakt dan je doel, of waarna de kogels het doel verlaten iets anders raakt.

48 lagen kevlar betekend niet 48 kogelwerende vesten.

Maar kijk even de filmpjes die ik gepsot hebt, dan worden een hoop dingen duidelijker. Vooral het laatste filmpje, dat is een officiele van FN.

En werderom, die 'rate of fire' van 900 schoten per minuut, maakt niks uit, want de mensen die dat wapen gebruiken zijn wel wat beter getraint dan de gemiddelde terrorist, en hebben dus ook zeer goeie controle over het wapen en een goeie vuur disipline.
Impossible only takes some minutes longer.

Buitenstaander?

Ja misschien een echte vrouwen antwoord ;D

Maar ik heb gekozen voor een andere wapen.
Namelijk goede gemotiveerde militairen.

Je kunt nog zoveel goede wapens hebben, maar daar kom je niet ver mee zonder goede gemotiveerde militairen
kennis is ook een zeer goede wapen, je kunt nog zo,n goede wapen hebben maar zonder kennis heb je daar erg weinig aan.

Ook al wordt hier gepraat over diemaco, glucks en noem maar op, als je aan mij vraagd wat is de beste wapen : de militair zelf!

Dirites

In 1889 werd FN (Fabrique Nationale) opgericht na een besluit van de Belgische overheid om het Belgische leger uit te rusten met het vernieuwde Mauser 1888 dienstgeweer. De Belgische overheid zette deze stap om voor zijn bewapening onafhankelijk te zijn van andere landen, of buitenlandse bedrijven. Om deze reden dwongen zij de Luikse wapenfabrikanten, welke in twee kampen verdeeld waren, tot samenwerking binnen één bedrijf. Het resultaat was een nieuw bedrijf, in een nieuw pand, dat zijn productiecapaciteit simpelweg kocht door de gehele productielijn van het Duitse Mauser over te nemen. Het geproduceerde wapen werd de Belgische FN Mauser 1889 genoemd. Het kaliber was 7,65mm Belgische Mauser, een compleet nieuw kaliber in die tijd. Tegenwoordig wordt dit kaliber ook wel, overigens incorrect, het 7,65mm Argentina Mauser genoemd.




Generaties lang hebben militaire organisaties gekampt met twee overlappende problemen:

1 Hoe troepen uit te rusten, die zich niet primair bezighouden met het gebruik van handwapens?

2 Hoe troepen uit te rusten, die compacte vuurkracht nodig hebben, voor de uitvoering van speciale taken.

Uit dit probleem is een bijzonder lange reeks pistolen, machinepistolen en karabijnen het daglicht gezien, in een poging om personen als chauffeurs, wapenbemanningen, ondersteunend personeel en speciale troepen met een wapen te voorzien dat een optimale mix van een compact formaat, nauwkeurigheid en vuurkracht. De laatste tientallen jaren is daar tevens de eenzelfde vraag bijgekomen vanuit de wetshandhaving, waar agenten met steeds geweldadiger criminelen te maken krijgen. Het resultaat van dit laatste is dat militaire wapens steeds vaker binnen de wetshandhaving worden gebruikt.

Eén van de kenmerkende punten van de veranderende tactische situaties van tegenwoordig is dat een gewapende tegenstander zich kan beschermen met kogelwerende vesten. Eind 70'er jaren was de Soviet Unie de eerste wereldmacht die begon met de ontwikkeling van een nieuw soort kogel, de 5.45x18mm PMT, welke ontworpen was om standaard kogelwerende vesten eenvoudig te penetreren, met de extra voordelen van een verbeterde nauwkeurigheid en geminimaliseerde terugslag.

De in 1979 door Aleksandr Bochin ontwikkelde patroon had een "flessenhals", als ware het een minituur van de 5.45x39mm AK-74 patroon. Voor deze patroon werd een nieuw pistool ontworpen, dat Pistolet Samozaryadniy Malogabaritniy (miniatuur semi-automatisch pistool) of kortweg PSM werd genoemd. Dit pistool werd ontworpen door Tikkon Lashnev, Anatoliy Simarin and Lev Kulikov. Qua uiterlijk lijkt dit wapen op een Walther PP pistool en het kan op realistische gevechtsafstanden tot 55 lagen kevlar penetreren. De uiterst lichte stalen patroon heeft een relatief vlakke vluchtbaan en een zeer beperkte terugslag. Deze eigenschappen verbeteren de nauwkeurigheid van het wapen aanzienlijk, wanneer troepen met een niet meer dan gemiddeld expertise dit wapen bedienen.

Als gevolg van deze ontwikkeling werd een aantal NATO planners bezorgd over het gebruik van kogelwerende uitrusting op het slagveld en besloten dat de 9x19mm patroon vervangen moest worden, omdat deze patroon niet de kracht had om kogelwerende vesten te penetreren. Informeel werd de wapenindustrie benaderd over voor vervanging van de 9mm patroon door een nieuw en krachtiger type patroon. Slechts twee bedrijven waren geïnteresseerd om een investering te doen in de research en ontwikkeling van zo'n gewaagde onderneming: Fabrique Nationale uit België en Giat uit Frankrijk begonnen medio jaren '80 met de ontwikkeling van nieuwe "flessenhals" patronen.

De twee ondernemingen namen elk een ander uitgangspunt. Giat concentreerde zich op de ontwikkeling van een nieuwe patroon gebaseerd op de .30 Luger, verkleind tot een .22 kaliber, welke 5.7x22mm werd genoemd. Fabrique Nationale ontwikkelde niet alleen een grotere patron, de 5.7x28mm, maar ontwikkelde ook innovatieve wapens om hun patroon heen: Een bullpup machinepistool met een plat liggend magazijn, bovenop het wapen en een extreem nauwkeurig lichtgewicht pistool met een een hoge capaciteit (20 patronen), welke de Five-seveN genoemd werd. FN kondigde in 1989 officieel de ontwikkeling van een persoonlijk verdedigingswapen aan, dat in 1990 in productie zou gaan. De P90 ontleent zijn naam echter niet aan dit jaartal, maar aan FN's project nummer 9.0, waarvan dit wapen het resultaat was.

Nadat Giat FN had overgenomen, lieten zij hun eigen 5.7x22mm project varen en gingen om diverse redenen verder met FN's verder gevorderde project:

1 FN`s 5.7x28mm patroon voldeed aan alle NATO eisen.

2 Giat had geen wapen voor zijn patroon, terwijl FN inmiddels de P90 ontwikkeld had.

De eerste demonstratie van het Five-seveN pistool volgde in 1995 en een verbeterde variant werd in mei 1998 in productie genomen. De ballistische eigenschappen van FN's 5.7x28mm patroon zijn veel beter dan de prestaties van de Russische 5.45x18mm PTM patroon. Tot op 50 meter is de P90 in staat 24 lagen kevlar te penetreren.

Met een totale lengte van 50cm (19.7 inch), is de P90 aanzienlijk korter dan het 9x19mm Heckler & Koch MP5 machinepistool. De P90 weegt 2,5kg (5.9 lb) met een leeg magazijn en 3kg (6.6 lb) met een volledig geladen magazijn van 50 patronen. Dit is ongeveer gelijk aan het gewicht van een MP5 met een volledig geladen magazijn van 30 patronen. De P90 is, inclusief magazijn, slechts 21cm (8.25 inch) hoog.

De P90 is in de standaard configuratie voorzien van een optisch reflex vizier (zonder vergroting) en een draaischijf voor vuurselectie met de standen "S" voor Safe (veilig), "1" voor semi-automatisch en "A" voor automatisch. In de automatische stand werkt de trekker in 2 niveau's. Door de trekker een klein stukje in te drukken wordt één enkele kogel afgevuurd. Door de trekker volledig in te drukken wordt volautomatisch gevuurd. Door de vuursnelheid van 900 schoten per minuut kan de schutter bursts van 2 of 3 schoten afvuren door de trekker kort volledig in te drukken. Door de relatief lichte terugslag die de kogels produceren blijven de resulterende groepen (afstand tussen kogelinslagen op het doel) bijzonder klein. Bij een indrukwekkende demonstratie van de P90 door Sal Fanelli van FN Manufacturing Inc. werden groepen geschoten van 50 kogels volautomatisch met een diameter van 24cm (9.5 inch) op een afstand van 50 meter (55 yards).

MUNITIE
Er zijn voor de P90 een aantal type patronen beschikbaar. Behalve de standaard patroon zijn er ook tracers, subsonic en tr ainingsmunitie beschikbaar. De standaard patroon wordt aangeduid als SS190.

Het SS190 projectiel weegt 2.02 gram (31.0 grains) en heeft een aanvangssnelheid van 715 m/s (715 fps). Dit projectiel heeft een stalen kern, waarachter een aluminium kern ligt, die tot de achterkant van de kogel reikt. De kogel penetreert ongeveer 26 cm (10 inch) ballistische gelatine, volgens testen uitgevoerd door de Canadese bereden politie, in september 1997. De SS190 kan ook 48 lagen Kevlar doorboren, een aantal dat overeenkomt met een "FLAK" jack inclusief CIRSAT bescherming, een combinatie van Kevlar en Titanium, dat gedragen wordt door infanterie ter bescherming tegen fragmentatiegranaten. Ook kan een PASGT (Kevlar) helm op 150 meter (164 yards) worden doorboord, wat tevens het effectief bereik van de P90 is. Op 200 meter wordt Level 3 kogelwerende uitrusting nog steeds gepenetreerd. Het "maximaal bereik" volgens de NATO definitie is het punt waarop het projectiel nog steeds 85 joules op zijn doel kan overbrengen. Dit punt ligt voor de P90 op circa 200 meter afstand, of 400 meter voor een onbeschermd doel. Uiteraard is het de vraag of de totale effectiviteit van het wapen is op deze afstanden geschikt is voor gevechtssituaties. Omdat het gewicht van de SS190 patroon minder is dan een normale 9mm patroon, wordt meedragen van extra munitie aanzienlijk lichter voor de schutter.

Voor de P90 is een subsonische patroon van 5 gram (77 grains) beschikbaar, welke een aanvangssnelheid van 304 m/s (998 fps) heeft. Met het verhoogde gewicht wordt de lagere snelheid van het projectiel gecomenseerd, waardoor het projectiel een ongeveer gelijkwaardige kinetische energie bevat. Dit wil echter niet zeggen dat het projectiel ook automatisch eenzelfde uitwerking op het doel zal hebben. Van deze patroon zijn geen verdere gegevens bekend. Wel is er informatie over een ouder type subsonic-patroon. De technische specificaties hiervan zijn gegeven onderaan dit document.

VIZIER
Het optisch vizier is gemaakt van een massief stuk glas, waardoor er geen er geen kans is op lekken van het vizier, en daaropvolgende beslaan van lenzen. Er zijn twee richtpatronen (reticles) beschikbaar, voor het richten in verschillende lichtniveau's.

Een richtpatroon voor gebruik bij daglicht wordt in de voorkant van het vizier geprojecteerd. Dit patroon is bestaat uit twee concentrische cirkels. De grootste circel kan worden gebruikt voor zeer snelle doelselectie op zeer korte "paniekafstand". De kleinere circel wordt gebruikt voor richten op afstanden tot 100 meter. Een kleine stip in het midden van het vizier kan worden gebruikt voor maximale nauwkeurigheid; deze stip ligt 94mm (3.7 inch) boven het midden van de loop.

Een low-light richtpatroon, dat wordt bijgelicht door een titanium batterij, wordt vanuit de achterkant in het vizier geprojecteerd. Bij normaal daglicht is dit patroon onzichtbaar, tenzij het daglicht wordt tegengehouden door bijvoorbeeld de rand van een hoed. Het richtpatroon bestaat uit drie lijnen, waarvan 2 horizontaal in het verlengde van elkaar liggen, en een derde vanuit de onderkant van de kleine circel van het daglicht-vizier naar onderen loopt. Deze drie lijnen vormen de poten van een traditioneel draadkruis.

In de zeldzame gevallen waar beide richtpatronen zichtbaar zijn, is het beeld nog steeds voldoende vrij om goed met het wapen te kunnen werken.

RICHTHULP
Er zijn modellen van de P90 beschikbaar met een geïntegreerde laserrichter. Deze laser is opgenomen in de behuizing van de P90, zonder dat de uiterlijke vorm, ergonomie en zwaartepunt zijn aangepast. Er kan worden gekozen voor een zichtbare rode laser of een infrarood laser, voor gebruik met nachtkijkers.

De P90 LV is de versie met zichtbare laser. De laser wordt ingeschakeld met een drukknop, die zich precies onder de middelvinger van de schiethand bevindt. Wanneer de knop wordt ingedrukt wordt een goed zichtbare felrode stip op het doel geprojecteerd. De richthulp kan worden bijgesteld zodat de stip exact de plaats aangeeft waar de kogel zal inslaan. Dit stelt de schutter in staat om zeer snel te richten, zonder daadwerkelijk door het vizier van het wapen te kijken. Er kan vanuit de heup vuren, vanaf de borst, of met het wapen van het lichaam af. Theoretisch kan de laser ook een psychologische druk uitoefenen op het doel, waardoor een gevaarlijke situatie kan de-escaleren.

Het laser systeem heeft ook een selectieknop waarmee de gebruiker drie instellingen kan kiezen:

Uit – voorkomt onbedoeld inschakelen met de drukknop.
Lage intensiteit – om de accu te sparen en voor extra veiligheid tijdens trainingen. (Laser kan het netvlies beschadigen wanneer er in de ogen wordt geschenen.)
Hoge intensiteit – voor maximale zichtbaarheid.

De laser kan tevens als hulp dienen bij "droog" oefenen, omdat de stip aangeeft of het doel geraakt zou zijn of niet.

De P90 LIR is de versie met infrarood laser. De werking van de infrarood laser is nagenoeg gelijk aan die van de normale laser, met als grootste verschil dat de stip niet zichtbaar is met het blote oog. Om de stip te kunnen zien is nachtzicht-apparatuur nodig. Dit type richthulp wordt gebruikt in situaties waar discretie vereist is, zoals bij reddingsacties in vijandelijk gebied, geheime operaties of in bepaalde CT operaties.




Balic

Dat is heel makkelijk te verklaren:

Uit de informatie die jullie geven maak ik op dat de P90 door een groot aantal kogelvrije vesten heen schiet (waarom niet gwoon door 1?) dus het schiet ook wel door bepaalde muren van een huis heen, en met zo'n ROF is de kans groot daj je iets anders raakt dan je doel, of waarna de kogels het doel verlaten iets anders raakt.

calimero

#80
Citaat van: Jefferson op 27/03/2005 | 21:31 uur
Juist, het wordt gebruikt voor CQB, en het lijkt me daarvoor nogal ongeschikt als de kogels dwars door het lichaam heen gaan (bij je romp ben je amper 30cm dik tenzij je een beetje getraind bent zoals ik  ;)) aangezien zich er ook nog burgers/gijzelaars in een gebouw kunnen bevinden, dus waarom zoveel penetratie vermogen, nemen ze de dood van het slachtoffer dan maar voorlief?

He Jef,

Ik vraag me af waarom altijd als er iets is, waar mensen jaren aan hebben gewerkt, en heel veel tijd en geld is gestoken in onderzoeken, jij altijd kan zeggen, zonder ook maar enige ervaring of deskundigheid, dat het een waardeloos ontwerp is, niet (goed) werkt of ongeschikt is?

Nu dus bij de P90, maar al in eerdere discussies over het pantser van de Leopard 2A5/A6.
Impossible only takes some minutes longer.

Dirites

Citaat van: Ros op 27/03/2005 | 23:41 uur
Citaat van: Dirites op 27/03/2005 | 23:19 uur



maar het word wel al makkelijker om aan een kevlar vest te komen, voor een paar honderd eu heb je al 1 van een zeer goede kwaliteit. en daarmee komt er een einde aan de 9mm


.

verwijst deze post naar ''de vergeten punt'' ?

Ros

#78
Citaat van: Dirites op 27/03/2005 | 23:19 uur



maar het word wel al makkelijker om aan een kevlar vest te komen, voor een paar honderd eu heb je al 1 van een zeer goede kwaliteit. en daarmee komt er een einde aan de 9mm

Als specialist ga je niet vuren op het torso dat beschermd is door het vest. Hoofd, hals en kruis zijn ook prima doelen. En als je op je vest getikt word door een 9 mm patroon hoef je niet dodelijk of zwaar gewond te zijn maar je doet in ieder geval niet meer mee in het spelletje. Een aanrijding met een lijnbus doet minder zeer !.

pORC

Citaatwtf?

Ik dacht dat Duitsland totaal niks moest hebben van de oorlog in Irak, maar toch stiekem troepen sturen achteraf wanner de VS de weg heeft vrijgemaakt?    

Het gaat hier dan ook om Afghanistan en niet om Irak. Duitsland heeft actief meegedaan aan Enduring Freedom. Net als bijvoorbeeld Noorwegen en Denemarken en nog een aantal landen die niet super voor de hand liggen op het eerste gezicht. Dit was 'al' in 2002, en niet 'pas' in 2005 zoals Nederland. (Niet bedoelende dat er nu geen noodzaak meer is om alsnog te gaan. Er loopt nog genoeg onfris volk rond daar opzich.)