'Beslan-achtige aanval op school verijdeld'

Gestart door Dirites, 24/08/2005 | 22:32 uur

Dirites

'Beslan-achtige aanval op school verijdeld'


MOSKOU (ANP) - De Russische autoriteiten hebben een plan verijdeld van extremisten die in het zuiden van Rusland een school wilden bezetten. Volgens het persbureau Interfax ging het om een gijzeling die leek op de bezetting van een school in Beslan. Die kostte vorig jaar 318 burgers het leven.

President Moestafa Batdijev van de Russische deelrepubliek Karatsjaj-Tsjerkessiƫ zei woensdag dat vier maanden geleden ,,een terroristische daad'' was voorkomen, maar gaf verder geen details.

Islam

De regio ligt op de noordelijke flanken van de Kaukasus, in een gebied waar de fundamentalistische islam volgens de regering steeds populairder wordt. De autoriteiten hebben er de afgelopen tijd 150 volgelingen van de streng-islamitische wahabbi-sekte in kaart gebracht, de meesten tussen de zestien en twintig jaar. Of zij iets te maken hebben met de terreurplannen is onduidelijk.

Het bericht komt een week nadat in Beslan het bloedbad werd herdacht. Onder de slachtoffers van de bezetting, moslimterroristen gijzelden er 1100 kinderen, ouders en leraren, waren 186 jonge kinderen.