‘Operette’ rond te dure uniforms in Servië

Gestart door Offenbach, 07/09/2005 | 09:10 uur

Cobra4

Minister van Defensie Servië en Montenegro stapt op

(Novum/AP) - Minister van Defensie Prvoslav Davinic van Servië en Montenegro heeft donderdag aangekondigd af te treden. Davinic wordt ervan beschuldigd voor miljoenen aan omstreden defensieuitgaven te hebben gedaan. Kort voor hij zijn ontslag bekendmaakte, verklaarde zijn voormalige partij G-17 een motie van wantrouwen tegen hem in voorbereiding te hebben.
De omstreden uitgaven van Davinic werden vorige week onthuld door ambtenaren van de Servische overheid. Volgens hen heeft Davinic voor 296 miljoen euro aan materieel aangeschaft voor het straatarme leger van de unie van Servië en Montenegro. Daaronder zouden vijfhonderd pilotenjassen zijn, terwijl de luchtmacht maar 75 piloten heeft en dertig vliegtuigen. Ook zou hij 69 duizend kogelvrije vesten en 74 duizend helmen hebben aangekocht voor de hooguit 28 duizend soldaten in het leger.

De Servische ambtenaren beschuldigen de federale minister van defensie ervan de aankopen te hebben gedaan voor persoonlijk gewin. Volgens hen hebben Davinic en andere hoge functionarissen, onder wie de federale president Svetozar Marovic, een deel van het geld voor het militair materieel in eigen zak gestoken.

Het schandaal heeft de betrekkingen tussen de twee leden van de losse unie van Servië en Montenegro verder op scherp gezet. De Montenegrijnen noemen de Servische 'aanval' op Davinic een nieuwe poging van Servië om de volledige controle te krijgen over het federale leger en andere staatsinstituten van Servië en Montenegro. Davinic is weliswaar een Serviër van geboorte, maar hij wordt door de Montenegrijnen gezien als een onpartijdig minister. De Montenegrijnen hebben daarom uit alle macht geprobeerd hem in het zadel te houden. Montenegro heeft niet direct gereageerd op het aftreden van Davinic. Het parlement van Servië en Montenegro zou later donderdag debatteren over de defensieuitgaven
Peloton 3 602 Sqn

Offenbach

#1
Van onze correspondente Marloes de Koning
Dinsdag 6 september 2005 - BELGRADO – Een bestelling van duizenden legeruniformen, helmen en vliegjassen heeft voor slaande ruzie binnen de federale regering van Servië-Montenegro gezorgd.

De minister van Defensie zou een veel te duur bedrijf de grotendeels overbodige order hebben gegeven. De minister weigert echter af te treden en geeft de legertop de schuld.

Defensiespecialisten spreken er schande van dat voor een leger van 28.000 man en dertig vliegtuigen 69.000 uniformen, 74.000 helmen en vijfhonderd vliegjassen zijn besteld.

Om onverklaarbare redenen kosten de spullen bij het desbetreffende Servische bedrijf (Mile Dragic) twee tot vijf keer zo veel als bij de concurrentie. Het leger heeft bovendien nog genoeg nieuwe uniformen in voorraad om vijftigduizend soldaten te kunnen kleden. De Servische minister van Financiën Mladjan Dinkic noemt de bestelling 'de roof van de eeuw'.

Minister van Defensie Prvoslav Davinic is op zijn aanvankelijke besluit om af te treden teruggekomen en heeft nu de tegenaanval ingezet. Hij geeft de legertop de schuld van de bestelling. De hoogste generaal zou de afgelopen maanden regelmatig schriftelijk hebben aangedrongen op aanschaf van de jassen en broeken bij dit specifieke bedrijf.

Door de chaos op het ministerie van Defensie dreigt vertraging voor de broodnodige hervorming van het Servische leger. Een beroepsleger moet de dienstplicht vervangen. De afgelopen tijd kiest een overweldigende meerderheid van de dienstplichtige jongens voor civiele dienstplicht. In plaats van gevechtstraining worden ze dan ingezet voor onder meer gehandicaptenhulp en onderhoud van de openbare ruimte.

Om de leegloop van het leger tegen te gaan is de duur van de militaire dienstplicht inmiddels gehalveerd tot een half jaar. Ook ligt een wet klaar om vrouwen dienstplicht te geven.

(bron: www.bndestem.nl)