Israëlische generaal ontvlucht Britse politie

Gestart door Cobra4, 13/09/2005 | 09:02 uur

Cobra4

Israëlische generaal ontvlucht Britse politie

(Novum/AP) - Een voormalige commandant van de Israëlische troepen in de Gazastrook is zondag vlak na aankomst weer vertrokken uit Groot-Brittannië, omdat de politie hem dreigde te arresteren wegens oorlogsmisdaden. Dat heeft de oud-commandant, generaal Doron Almog, maandag zelf gezegd op de Israëlische legerradio.
Almog werd, terwijl hij nog in het vliegtuig zat op een vliegveld in Londen, telefonisch gewaarschuwd door de Israëlische militaire attaché dat een Britse moslimorganisatie hem had beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Almogs leidde de Israëlische bezetting van de Gazastrook van 2000 tot de zomer van 2003. Onder zijn bevel lieten Israëlische militairen een bom van duizend kilo vallen op het huis van een leider van de radicale Hamas-beweging. De leider kwam daarbij om, net als zijn assistent en veertien burgers, onder wie negen kinderen.

Almog en zijn vrouw bleven op advies van de attaché aan boord voor de terugreis van het vliegtuig van El Al naar Israël. Zijn reis naar Groot-Brittannië had als doel het werven van fondsen voor een Israëlische kliniek die kinderen met hersenletsel behandeld.

bron: www.trouw.nl
Peloton 3 602 Sqn