'Afname conflicten vooral te danken aan VN'

Gestart door Cobra4, 19/10/2005 | 03:06 uur

Anubis


Ros

Citaat van: oud_zijde op 26/10/2005 | 10:29 uur
zeer zwak

maar over de slappe instelling van de peacekeepers moet je niet beginnen

Het kritiek is gericht aan het adres van de VN en niet aan de mensen die met een mandaat van drie keer niets aan het werk moeten gaan.

KapiteinRob

Citaat van: oud_zijde op 26/10/2005 | 10:29 uur
zeer zwak

maar over de slappe instelling van de peacekeepers moet je niet beginnen

Volgens mij heb ik het daar (in dit topic  ;)) niet over gehad......

oud_zijde

zeer zwak

maar over de slappe instelling van de peacekeepers moet je niet beginnen
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

KapiteinRob

Reden temeer de VN als "slap" te betitelen. Als er dus ergens wel stevig wordt geopereerd, wordt dat dus niet publiekelijk uitgedragen en/of gesteund? Zwak!

oud_zijde

Citaat van: Kapitein Rob op 19/10/2005 | 09:51 uur
Ook vind ik dat de rol van de VN bij het voorkomen van conflicten door middel van vredesoperaties overdreven wordt. Meestal pas achteraf en dan nog na een hoop ge-OH, een slap mandaat en dito instelling. Pas in (een gedeelte van) Congo laat de VN zien hoe het ook kan! Maar dat is helaas tot nu toe een uitzondering gebleken.

op Haiti werden door de VN ook harde klappen uitgedeeld aan rebellen, daar hoor je nix meer van want de Brazilianen hebben een flinke tik op de vingers gekregen omdat ze hun werk deden en hebben een pas op de plaats moeten maken ... werkte niet want de rebellen worden natuurlijk weer agressiever en toen begon Kofi Annan te roepen dat hij Amerikaanse mariniers als peacekeepers wil hebben omdaat die meer indruk maken?

gewoon de Brazilianen weer van de ketting halen

zo zijn er wel meer voorbeelden maar zodra er teveel media aandacht voor komt dan komt er gezeur van bovenaf
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Sine Pari

Het probleem van VN vredes acties is dat deze;
  1)  laat op gang komen, spreek ver na het onstaan van een conflict.
  2)  de VN zich zelf in zijn taak van peacemaking cq peackeeping beperkt door de ROE's
  3)  de VN enkelt dan peacemaking (PM) cq peacekeping (PK) acties kan beginnen wanneer VN leden de noodzaak hier van inzien
  4)  beide strijden partijen een peacemaking cq peacekeeping moet toestaan.
De vorige General Secretaar Boutros Boutros-Ghali had in zijn manuscript "An Agenda for Peace" (An Agenda for Peace, Preventive diplomacy, peacemaking and peace-keeping, June 17. 1992) enige goede ideen die echter niet alle uitvoerbaar zijn of niet alle in/doorgevoerd werden. Een van de door General Secretaar Boutros Boutros-Ghali was bv. het toestaan van PM/PK's als een van de strijdene partijen hier om vraagt. Al hoe wel het bericht gedeeltelijk gelijk heeft ten opzichte van de vereenvoudiging van VN operaties na het einde van de koude oorlog (17 acties tot 1991 en 44 na 1990 Africa 23, Asien 10, Europa 10, Midden-, Zuid Amerika 9 en Midden Oosten 9)
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_UN_peacekeeping_missions
moet men echter niet vegeten dat na het einde van de koude oorlog ook meer conflicent zijn onstaan. Verder word de vredes acties van bv. de WEU, NATO of landen zoals de VS niet genoemd. Men moe echter niet vergeten dat de VN veel van haar vredes acties niet had kunnen doorvoeren was het niet organisaties cq landen die vredes acties begonnen hebben en/of acties voor de VN voorberijd hebben.

Mokum Casual


KapiteinRob

Hier nog een voorbeeld van de slappe VN-houding:

De blauwhelmen van de Verenigde Naties die langs de grens van Eritrea en Ethiopië zijn gestationeerd, hebben opnieuw te maken gekregen met nieuwe beperkingen, aldus een zegsman van de VN maandag. Eerder legde Eritrea de VN al een vliegverbod op.

De VN-missie (Unmee) controleert een gedemilitariseerde bufferzone tussen beide landen in de Hoorn van Afrika. De patrouillemogelijkheden van de VN-troepen zijn recentelijk door Eritrea beperkt. Zo mogen zij na het invallen van de duisternis de 'hoofdwegen' niet meer verlaten.

De VN hebben al contact opgenomen met Eritrea. Dat ontkent echter dergelijke restricties te hebben uitgevaardigd, maar de beperkingen blijven van kracht. VN-topman Annan heeft president Afewerki van Eritrea inmiddels gevraagd de ban op helikoptervluchten te beëindigen.

Het vliegverbod hindert het werk van Unmee ernstig, aldus Annan in een brief. Militairen van de Verenigde Naties houden al vijf jaar toezicht op het staakt-het-vuren tussen beide landen. Ethiopië en Eritrea vochten een bloedige grensoorlog uit tussen 1998 en 2000.

bron: www.telegraaf.nl dd. 241005



Eritrea legt vliegverbod op.....
Eritrea legt patrouillebeperkingen op....
Annan "heeft gevraagd".......
Het vliegverbod hindert ......
blablabla......

Ik word echt niet goed van de opstelling van de VN! Doe er wat aan of verdwijn, maar laat je niet piepelen door de plaatselijke opperhoofden. En als je het echt niet meer weet als Annan zijnde, zou je even kunnen bellen met Sir Patrick in Congo; die heeft vast nog wel wat praktijktips!  :knuppel2:

Anubis

De VN heeft misschien het aantal conflicten wel verminderd, maar dat daardoor juist veel onschuldigen geslachtofferd zijn vertellen ze er maar niet bij. (China, Cambodja, Laos, Birma, Zaire, Ruanda, Oeganda, vm. Joegoslavie, Tsjetjenie, Irak, Iran, etc, etc.). Veel genocide had door normaal militair ingrijpen voorkomen kunnen worden.  Oorlogsmisdadigers hebben jaren lang juist door de VN de vrije hand gehad.

Ros

Om je eigen organisatie een witte veer uit te reiken terwijl er nog 60 conflicten aan de gang zijn ?. Zo lang er nog landen zijn die over de VN heen wandelen als de eigen politieke of economische belang in het geding zijn, heeft de VN weinig nut.

KapiteinRob

Ook vind ik dat de rol van de VN bij het voorkomen van conflicten door middel van vredesoperaties overdreven wordt. Meestal pas achteraf en dan nog na een hoop ge-OH, een slap mandaat en dito instelling. Pas in (een gedeelte van) Congo laat de VN zien hoe het ook kan! Maar dat is helaas tot nu toe een uitzondering gebleken.

Cobra4

Citaat van: Cobra4 op 19/10/2005 | 03:06 uur
Ook het aantal doden op het slagveld is sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog drastisch gedaald: in 1950 vielen er bij de gemiddelde oorlog 37.000 doden, in 2002 waren dat er zeshonderd.

Ik zie nou niet direct in hoe dit valt toe te schrijven aan de VN. Lijkt mij meer een resultaat van de veranderingen in de wijze van oorlog voeren. Niemand voert meer oorlog door met tienduizenden tegen over elkaar in stellingen te zitten en elkaar continue te bestoken.
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

'Afname conflicten vooral te danken aan VN'

(Novum/AP) - Sinds het einde van de Koude Oorlog is het aantal gewapende conflicten met 40 procent gedaald. Dat komt voornamelijk doordat de Verenigde Naties eindelijk de rol op zich konden nemen die hun oprichters voor ogen stond en in de hele wereld vredesoperaties en operaties ter voorkoming van conflicten konden uitvoeren. Dat staat in een maandag verschenen rapport waarin verslag wordt gedaan van een drie jaar durend onderzoek waarvan de verrassende conclusie luidt dat er steeds minder doden vallen op slagvelden, genocide steeds minder voorkomt en het aantal mensenrechtenschendingen daalt.

De enige vorm van politiek geweld die toeneemt lijkt het internationale terrorisme te zijn, dat weliswaar een ernstige bedreiging vormt, maar dat de afgelopen dertig jaar gemiddeld aan minder dan duizend mensen per jaar het leven kostte. Bij gewapende conflicten vielen jaarlijks tienduizenden doden.

Hoewel de wereld dus veel veiliger is geworden, wordt in het rapport wel gezegd dat er geen reden is om tevreden achterover te leunen: er zijn in de wereld nog altijd zestig oorlogen gaande, waaronder grote zoals die in Irak en Darfur.

"De jaren na de Koude Oorlog werden ook gekenmerkt door grote humanitaire crises, ernstige schendingen van de mensenrechten, oorlogsmisdaden en steeds dodelijker terreurdaden", zo staat in het rapport, dat het Menselijk Veiligheidsrapport is getiteld. "Het gevaar dat er nieuwe oorlogen uitbreken, of dat oude worden hervat, is zeer reëel aanwezig als de wil om aan conflictpreventie en naoorlogs vredesherstel te doen niet aanwezig is of niet wordt versterkt."

Toch is er volgens de onderzoekers geen reden tot pessimisme. Professor Andrew Mack, die het onderzoek leidde, stelt dat door het einde van de Koude Oorlog de spanningen tussen het kapitalisme en het communisme zijn verdwenen, de Verenigde Staten en Rusland geen gevolmachtigde oorlogen meer financieren en, het belangrijkst van al, de VN zijn bevrijd. Doordat de Veiligheidsraad niet langer werd verlamd door de koude-oorlogspolitiek, konden de VN zich aan het begin van de jaren '90 volop gaan bezighouden met het voorkomen van conflicten, stichten van vrede en de opbouw van vrede na afloop van conflicten, zo staat in het rapport. Eerder dit jaar stelden onderzoekers vast dat de 66 procent van de VN-vredesmissies succesvol verliep. Anderen houden het op 40 procent, maar zelfs dat is volgens Mack geen slecht resultaat, in aanmerking genomen dat de VN voor de jaren '90 vrijwel niets konden uitrichten.

"We zijn van mening dat de Verenigde Naties, ondanks veel mislukkingen, in veel opzichten buitengewoon werk hebben verricht, in veel gevallen met ontoereikende middelen en mandaten en terwijl er in de raad op een vreselijke manier politiek werd bedreven", schrijft Mack. "Als die politiek minder vreselijk was, de middelen toereikender en mandaten doeltreffender, dan zouden de VN hun werk veel beter kunnen doen."

Volgens het rapport is het aantal gewapende conflicten niet alleen sinds 1992 met 40 procent afgenomen, maar het aantal conflicten waarbij meer dan duizend doden vallen zelfs met 80 procent. Het aantal internationale crises, vaak de voorbode van een oorlog, daalde tussen 1981 en 2001 met 70 procent.

Niettegenstaande de genocides in Rwanda in 1994 en het Bosnische Srebrenica in 1995 daalde het aantal massaslachtingen vanwege religie, etniciteit of politieke overtuiging tussen 1988 en 2001 met 80 procent. Ook het aantal doden op het slagveld is sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog drastisch gedaald: in 1950 vielen er bij de gemiddelde oorlog 37.000 doden, in 2002 waren dat er zeshonderd.

Het naoorlogse tijdperk kende ook de langste periode van vrede tussen de machtigste landen sinds honderd jaar. Voorts neemt het aantal militaire staatsgrepen al veertig jaar af. "Vandaag de dag spelen de meeste oorlogen zich af in arme landen, met legers die niet beschikken over zware conventionele wapens en die niet worden gesteund door supermachten", zo staat in het rapport.

Sinds het eind van de Koude Oorlog hebben de VS en hun bondgenoten slechts enkele hightech-oorlogen gevoerd. De Golfoorlog tegen Irak en de oorlogen in Kosovo en Afghanistan duurden dankzij het enorme militaire overwicht van de VS en hun bondgenoten slechts kort en er sneuvelden betrekkelijk weinig soldaten.

"Het huidige conflict in Irak vormt een uitzondering", zo staat in het rapport. "Terwijl de conventionele oorlog die in 2003 begon snel voorbij was en er betrekkelijk weinig slachtoffers vielen, zijn er bij de daaropvolgende en nog altijd voortdurende stedelijke opstand tienduizenden doden gevallen."

Het onderzoek is betaald door Canada, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Groot-Brittannië. In een volgend jaar te verschijnen vervolgrapport zal vooral worden ingegaan op de indirecte kosten van oorlogvoering.

bron: www.trouw.nl
Peloton 3 602 Sqn