Salaristabellen Defensie.

Gestart door Defensieforum, 19/12/2005 | 21:47 uur

Graymarcello

Het verschil is origineel ontstaan doordat de KM militair zijn eigen werk kleding dient aan te schaffen en voor het tenue 6 per 2 jaar een kleding bon kreeg.

Bij de KL/KLU kan je je werkkleding omruilen indien versleten, dat is het verschil.

Mikemans

Als je bij defensie werkt weet je de afkoringen en toch in ieder geval je eigen rang c.q. of je onderofficier bent. Als je bij defensie gaat werken c.q. wilt werken dan weet je als het goed is ook wel op welk niveau en met welke rang je gaat instromen.

kortom voor iedereen waarvoor het relevant is, is de tabel duidelijk.

Mikemans

Citaat van: skydivesaskia op 12/07/2007 | 19:05 uur
Citaat van: Kap Rene op 06/07/2006 | 19:38 uur
Het is een myte dat een KM onderofficiersrang hoger is dan een KL/Klu onderofficier. Deze myte wordt door de onderofficieren van de KM zelf in stand gehouden. Onderling maken ze elkaar gek met deze verhalen.

de opleiding voor verpleegkundige/ziekenverpleger is paars, ga daar eens kijken in de klassen, dan zul je zien dat de marinecollega's allemaal een rang lager hebben dan de klu/kl collega's! Dus dat het een mythe is is onzin! het is gewoon zo! (bovendien loop ik met mijn HBO opleiding bij de km gewoon als korporaal)

Wat de marine stuurt qua rang is niet relevant voor de rangsverhouding. De rangsverhoudingen zijn bij wet vast gelegt en zijn bij elk krijgsmachtdeel precies hetzelfde, met dien verstande dat er bij de land/luchtmacht ervaringsrangen zijn toegevoegt. Dat u in een paarse organisatie op een regelnummer omhooggeschud funktioneerd ligt aan u zelf. daar kunt u rechten aan ontlenen mocht het een jaar gestand houden.

Dat u met een hbo funktie op uw korporaalsnummer blijft hangen is uw eigen keuze. Die opleiding is niet vereist voor uw funktie. U kunt opteren voor een hogere rang mocht dat mogelijk zijn met de specialisatie van die hbo opleiding of anders ergens anders werk zoeken op uw niveau. Een stratenveger met een bachelor krijgt ook niet opeens een roodje meer voor gelijkblijvend werk dat anderen doen zonder die bachelor in wat dan ook.

skydivesaskia

Citaat van: Kap Rene op 06/07/2006 | 19:38 uur
Het is een myte dat een KM onderofficiersrang hoger is dan een KL/Klu onderofficier. Deze myte wordt door de onderofficieren van de KM zelf in stand gehouden. Onderling maken ze elkaar gek met deze verhalen.

de opleiding voor verpleegkundige/ziekenverpleger is paars, ga daar eens kijken in de klassen, dan zul je zien dat de marinecollega's allemaal een rang lager hebben dan de klu/kl collega's! Dus dat het een mythe is is onzin! het is gewoon zo! (bovendien loop ik met mijn HBO opleiding bij de km gewoon als korporaal)

KapiteinRob

Citaat van: Mikemans op 08/06/2007 | 18:40 uur
Let wel we zitten dicht bij een nieuw arbeidsvoorwaarden accoord. ogenschijnlijk volgende week meer nieuws hierover.

Ik hou mijn hart vast.....

Mikemans

http://www.acom-cnv.nl/default.aspx?pageId=54

bovenstaand kunt u de salarisschalen per januari 2007 vinden van alle defensieonderdelen.

Let wel we zitten dicht bij een nieuw arbeidsvoorwaarden accoord. ogenschijnlijk volgende week meer nieuws hierover.

X-Sollic

De XS link naar de salaristabellen doet het niet.... :-\

Mikemans

#54
Citaat van: Kap Rene op 19/05/2007 | 10:42 uur
'Dit ben ik niet met je eens, tegenwooridig is de situatie anders. De KL heeft twee soorten KPL's leidinggevende KPL's en niet leidinggevende KPL's. De leidinggevende KPL's krijgen een aanvullende opleidingen op de KMS. Deze leidinggevende KPL's doen exact als de KPL's bij de mariniers (Ook een marine korporaal). Salarisverschil is dus niet rechtvaardig.

In folders m.b.t. de rangen en standen staan de marine KPL's nog bij de korporaal. Voor de krijgsmacht is de marine korporaal nog steeds geen onderofficier. Voor degene die met LBO naar de KMS gingen was het selectieniveau hoger dan voor de KM. Voor de KMS werd gekeken of je de kwaliteiten als onderofficier in je had. De keuring was overigens zwaarder dan de marine keuring. Bij de marine kreeg je pas testen als je onderofficier wilde worden. Deze testen werden later ook weer afgeschaft.

Bij KLu en KL wordt nog steeds onderwezen dat de Kpl van KM gelijk is aan de Kpl van de oeverige krijgsmachtdelen.

Strekking van dit verhaal, jullie moeten de bonden aanschrijven als jullie dit veranderd willen zien, Doe een verzoek aan de AFMP/ACOM/ODB/VBMNOV/KVMO, om dit om te nemen in het overleg.

Dit topic was al weer een tijdje dood maar vooruit:

Als je zegt dat Kpl's van de KM geen onderofficieren zijn en dat er op de schooltjes van de land en luchtmacht wordt onderwezen dat Kpl's in het algemeen geen onderofficieren zijn kan ik melden dat DAT per 1956 bij koninklijk besluit fout is. In de begripsbepalingen wordt als onderofficier aangemerkt diegene die een rang bekleed. Daar KPL bij de KM een rang is, is deze dus een onderofficier. En wat schertst onze verbazing? Ook de KPl en KPL1's van de overige krijgsmachtonderdelen vallen onder deze definitie. Foei foei voor de schooltjes dus, de KM had het al die tijd goed en de rest had het fout.

Als je het dan echt helemaal dichtgetimmert wilt zien: Welke rangen ingedeeld zijn onder welke groepsnoemer, officier, onderofficier manschap enz. is bepaald bij koninklijk besluit. Rest ons alleen nog dat besluit te vinden in de regelgeving. welnu een cadeau voor alle onwetenden:

Dp 20-10 bijlage D helpt alle misverstanden voor eens en voor altijd uit de wereld.

hierin vindt je de:

Bijlage XIII, Besluit volgorde verhouding rangen en standen zee-, land- en luchtmacht, behorend bij het Voorschrift toepassing militair straf- en tuchtrecht KL/KLu/KMAR
Tabel behorend bij het Koninklijk besluit van 20 juni 1956, Stb. 361, zoals gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 22 juli 2002, Stb. 453:

En daarin staat duidelijk dat ALLE kpl's van de krijgsmacht een onderofficier zijn. Deze tabel bevat alle rangen en standen die de nederlandse krijgsmacht heeft. Dat ontkracht gelijk het fabeltje dat willem nog eens een volle admiraal zou worden. Die rang bestaat sinds 1956 niet meer.

Dan het fabeltje van het verschil in loon. Het is zo dat er tussen de Km en de andere loonschalen op hetzelfde salarisnummer een verschil is. Dit verschil is echter niet relevant want het overig krijgsmacht personeel krijgt bij bevordering naar KPL een periodiek erbij. Het verschil dat dan overblijft is nihil. KM personeel is standaard 1 salarisnummer lager ingedeeld dan Klu en KL.

Dan het keuringsverhaal. Het selectietraject voor de gehele krijgsmacht is gelijk. De enige differentieatie vindt je op het mentale vlak in opleidingseisen en op het fysieke vlak in clusters. Iemand die horizontaal instroomd bij de KM wordt getest op zijn of haar leiderschapskwaliteiten. Het horizontaal instromen is beperkt tot de rang KPL en voorbehouden aan de technische dienstvakken. Selectiecriteria zijn dus niet lichter of zwaarder voor de KMS.


Het grote verschil tussen KL Klu en de KM is wel te vinden in looptijd. Waar bij KL en Klu gegarandeerde doorlooptijden worden gegeven van KPL naar Sgt naar Sgt1 is dat bij de KM niet het geval. De tijd die een matroos er over doet om Sgt(1) te worden is bij de KM vele VELE malen langer dan bij de KL/Klu. En in dat verschil ligt de rechtvaardiging van het kleine stukje loonsverschil dat nog rest. Dit veel bekritiseerde verschil behelst overigens een luttele 20 euro netto per maand en dus niet de honderden euro's die men schijnbaar vermoed gezien het feit dat dit steeds maar weer een hot topic blijft.

Als laatste noot dan nog dit: Het 'harmoniseren' van de rangen en standen binnen de krijgsmacht en de bezoldiging die daarbij hoort is onderdeel van het huidige overleg. Daarmee is de gehele post van Kap Rene mosterd na de maaltijd.

Brulaap


anubis

#52
Kap Rene:

CitaatIn geen enkel voorschrift is dit terug te vinden. Probleem nu is we worden paars, en gelijk werk dient gelijk beloond te worden. Soldaten en matrozen schalen komen niet overeen.

Aanname eis van een Klu Onderofficier is MBO. De KM gaat heel anders met de rangsopbouw om dan de andere krijgsmachtdelen.

Bij de KM zit het hele systeem anders in elkaar. De oorzaak was het nagenoeg ontbreken van dienstplichtigen. Alle militairen bij de KM (m.u.v. 5% zeemiliciens) waren beroeps. De matrozenrangen waren beroepsmilitairen die bevolkt werd door mensen met lager beroepsonderwijs, die na ongeveer 4 jaren de onderofficiers ofwel kpl's opleiding te gingen volgen.
Bij de KL bijvoorbeeld was dit anders. Daar ging de zelfde man met LBO na zijn eerste militaire vorming de KMS volgen, waar hij na pakweg 2 jaar sergeant werd, al of niet titulair.
Dat betekende in de regel dat de marineklant dan matroos 1 was en nog 2 jaar in die rang te gaan had.
Met MBO kon je niet eens beroeps militair bij de KM worden. Alleen Kort Verbander tot max. 6 jaar. Dezen begonnen als matroos 1 en eindigden als korporaal. Na 6 jaar kregen zij een premie mee en daar was de kous mee af.
Het probleem wat steevast optreedt is dat de korporaal bij de KM buiten de poort niet door alle krijsmachten en onderdelen voor onderofficier werd gezien en behandeld werd als een KL korporaal. Dat was een misser van de landmachtopleiding, omdat men daar kennelijk vond dat men alleen de rangen en standen van de KL hoefde te beheersen.
Ter illustratie, ik heb ooit in Den Haag de filmoprator cursus gevolgd op de Alexanderkazerne.. Toen wij als matrozen 1 daar het cafetaria binnentraden, was de eerste vraag die we kregen wat wij als sergeanten (1 gouden streep) in het cafetaria zochten...
Het salarisverschil lijkt dus onrechtvaardig, maar is het niet. De situatie voor de Marine is nagenoeg niet veranderd, die voor de andere krijgsmachtdelen wel.

Lex

Mocht u een vergelijk willen trekken met de salaris tabellen van de Amerikaanse militairen (ingaande 010107), dan wil u gaarne doorverwijzen naar onderstaande link:
http://www.navytimes.com/content/editorial/pdf/2007allranks.pdf

Let wel: we hebben het hier over de wedde. De toeslagen zijn ook de site vermeld.
Conversie tabellen voor rangen heb ik niet in mijn bezit, maar de meeste leden van het forum weten die wel.

KapiteinRob

Citaat van: Mikemans op 28/09/2006 | 09:39 uur
Aan boord werk je ongeveer 12 uur op/ 12 uur af (tenzij je koude boel loopt).

Waarbij aangetekend moet worden dat je tijdens die 12 uur af ook geregeld mee mag doen in leuke oefeningetjes. M.a.w., je mag wel wat doen voor die berg extra centen... ;)

Mikemans

#49
Als aanvulling:

Jaarinkomen van 0 tot 16.893   34.40%
16.894 - 30.357                41.95%
30.357 - 51.762                42.00%
>51.763                        52.00%

alles dat boven een bruto maandinkomen van 1295 euro ligt wordt belast met 41.95%. vergelijk dit met je eigen bruto maandinkomen en je weet het.

In eerste instantie zullen alle incidentele inkomsten onder de bijzondere schaal geschaard worden van 42%. het eventueel teveel betaalde kun je aan het eind van het fiskale jaar terugkrijgen van de belastingdienst via het welbekende T-formulier of moderner het aangifte programma.

Bij trips langer dan een maand wordt de reiskostenvergoeding stopgezet.

Aan boord werk je ongeveer 12 uur op/ 12 uur af (tenzij je koude boel loopt). Dit betekend dat je ongeveer 11,6 euro bruto/6.7 euro netto per uur krijgt voor de 4 extra uren gewerkt. dit is de gehele vergoeding die je krijgt.

KapiteinRob

Citaat van: lex op 28/09/2006 | 01:03 uur
Citaat van: shakur7 op 27/09/2006 | 22:32 uur
hoeveel krijgt een matroos als hij naar curacao gaat bv per maand aan toelagen? (netto)gewoon uit nieuwsgierigheid 
Vwb uitzending naar Curaçao, hangt dat af van een aantal factoren, zoals aan de wal geplaatst of met het "Antillenschip".
Maar ik denk dat een zeer ervaren "rekenmeester" van de KM,  :angel: ook zeer gewaardeerd lid van dit forum, daar meer duidelijkheid in kan verschaffen. :)

Ik ben benieuwd of voornoemde "zeer ervaren rekenmeester en tevens zeer gewaardeerd lid van het forum" je dit kan vertellen, maar laat ik alvast een bescheiden schot voor de boeg geven.

1. Geplaatst aan de wal, val je in de buitenlandtoelage. Daar kan ik je geen bedragen voor geven, want dat heeft met een aantal factoren te maken die maandelijks worden verrekend in een speciale tabel. Als het zover is (kan gaan zijn), bel je met DBB en die maken een keurige uitdraai voor je.

2. Geplaatst aan boord van het stationsschip, was het tot voor kort financieel redelijk lucreatief. Het stationsschip had als thuishaven tijdens een uitzending Willemstad en dus had je naast de buitenlandtoelage ook buiten Willemstad vaartoelage. Daar is door o.m. de toenmalige bemanning van Hr.Ms. Philips van Almonde, die waren uitgezonden naar de Arabische Golf e.o. in het  kader van de terroristenbestrijding, over geklaagd want zij kregen alleen vaartoelage. Dat heeft geresulteerd in het feit dat de buitenlandtoelage voor het westschip geschrapt is en het daardoor vrijkomende geld is gelegd boven de vaartoelage voor iedereen. Dat dit laatste peanuts betreft, moge duidelijk zijn. Het is, kijkend naar de toelage voor varen, geen in het oog springende verhoging geweest....

Anyhow, als je kijkt in de "Regeling vergoeding voor overwerk, onregelmatigheid, beschikbaarheid en bereikbaarheid (VROB) 1210", zoals opgenomen in MP 31-107 (te vinden op de MINDEF-site), zie je dat je als militair behorend bij groep 1 (matroos) per vaardag BRUTO €46,35 ontvangt en per ZZF-dag (zaterdag, zondag en feestdag) 4 uur vrije tijd die, als het niet opgenomen wordt en wordt uitbetaald (waar defensie een bloedhekel aan heeft, dus ga maar uit dat je het op moet nemen) per uur BRUTO €9,82 oplevert. Als je wilt weten wat de nettobedragen hiervoor zijn, zul je de belastingdienst moeten bellen, want dat weet ik niet. Ik ga ervan uit dat het belast wordt voor de bekende 42%, maar weet dat niet zeker. Misschien dat de "zeer ervaren rekenmeester en tevens zeer gewaardeerd lid van het forum" je zelfs dat kan vertellen.....

Lex

Citaat van: shakur7 op 27/09/2006 | 22:32 uur
hoeveel krijgt een matroos als hij naar curacao gaat bv per maand aan toelagen? (netto)gewoon uit nieuwsgierigheid 
Vwb uitzending naar Curaçao, hangt dat af van een aantal factoren, zoals aan de wal geplaatst of met het "Antillenschip".
Maar ik denk dat een zeer ervaren "rekenmeester" van de KM,  :angel: ook zeer gewaardeerd lid van dit forum, daar meer duidelijkheid in kan verschaffen. :)