Salaristabellen Defensie.

Gestart door Defensieforum, 19/12/2005 | 21:47 uur

shakur7

hoeveel krijgt een matroos als hij naar curacao gaat bv per maand aan toelagen? (netto)

gewoon uit nieuwsgierigheid  :police:

Freggel

Als het goed is gaan we "verpaarsen"
Zal mogelijk betekenen dat bij de KM de KPL en SGT rang met name aangepast moeten gaan worden
Qua opleiding en certificering (intern of horizontaal)
Qua start in tijd (na hoeveel jaar welke rang)

Klu is daar ook weer bijzonder in omdat zij vaak onderofficieren horizontaal binnen halen om dan inderdaad aansluitend om MBO-3 nivo intern te gaan opleiden.
KL kent dit ook wel maar leidt ook onderofficieren op vanaf een lager nivo
KM kent het nauwelijks en interne ervaringsopbouw en interne opleidingen leiden op tot het gewenste nivo.

Door het verschil in leeftijd wordt nu vaak de discussie onzuiver gevoerd.
(zeker waar het de jongere onderofficieren bij andere krijgsmachtdelen betreft)

KapiteinRob

Citaat van: Kap Rene op 21/09/2006 | 19:57 uur
De KM gaat heel anders met de rangsopbouw om dan de andere krijgsmachtdelen.

De KM dreigt anders in een steeds paarser wordende krijgsmacht goed in de problemen te komen met hun mening dat marinerangen "meer waard zijn" dan die van de KL en KLu. Er zijn hier in het verleden al bezwaarprocedures/rechtzaken over gevoerd en ik heb vernomen dat er alweer zo'n zaak speelt. En dan helpt het roepen van de KM niet dat de salarissen anders liggen....

Freggel

Een onderdeel van het verschil in salaris is mogelijk mede gelegen in het feit dat een KL en KLu man al veel eerder bijv de SGT rang bereikt als bij de KM.
Hij zit dus ook eerder in deze hogere salarisschaal.
Door het o.off salaris bij de KM dat wat hoger te maken kom je weer wat gelijk

Ik denk dat je meer naar opleiding en looptijd moet kijken als naar rang en over het algemeen komt dat redelijk overeen (ook met veel burgerambtenaar schalen)

Sort of

cabez

Bg 1 bestaat nog steeds,al is het een uitstervend ras,gelukkig.
Als ik het goed heb zijn al deze vakkorporaals nu Sgt.
Toch,vind ik,dat het goed is dat een "specialist"meer salaris krijgt.
Al is het alleen maar om de extra tijd die hij heeft moeten volbrengen voor zijn specialisatie.

Mikemans

Vroeger had je inderdaad een groep die in BG3 zat. Deze groep zat echter in het complete andere eind van het prestatiespectrum. Het waren de BG3érs die niets meer werden dan uiteindeljk op 47 jaar nog vak-sgt. Het waren de BG1érs die het hardst zouden gaan in het cariere patroon. Dit is iets van voor de belijdsverandering.

Het valt me trouwens op dat er enorm gehangen wordt aan het communistische 'dezelfde rang, hetzelfde geld'. Moderner zou zijn om betaald te krijgen naar funktiezwaarte en inhoud. Waarbij eventueel opleiding ook een bepalende rol zou kunnen spelen. Op die manier zouden we eindelijk eens echt marktconform kunnen worden kwa bedrijfsvoering.

Leo2

CitaatJouw KL collega's hebben zich verenigd. Zij hebben samen met de KL een profiel geschreven wat een technisch middenkader doet. Uit het profiel is ook een loopbaanpatroon vastgelegd, waarin een luitenantsrang is gegarandeerd.

De "elnt rang" is niet meer gegarandeerd en categorie TMK behoort thans tot een "uitstervend ras"

Gr. Ton :)
Voor sommige mensen is morgen altijd de drukste dag.

Richardnl67

Citaat van: Kap Rene op 07/07/2006 | 23:09 uur
Richardnl67
Ik durf zelf verder te gaan, een onderofficier bij de KL is een betere leidinggevende dan een onderofficier bij de KM. Uitgezonderd het Korps mariniers. Taken, verantwoordelijkheden en bevoegheden zijn nagenoeg hetzelfde van elke onderofficier. Als exschep weet ik het verschil. Het verschil is dat de KM onderofficier meer betaald krijgt. Dit is niet meer van deze tijd. M.i. een Salaristabel voor defensie.

Beste Renee,

Ik moet zeggen dat je een zeer smalle visie heb voor een ex-schepeling en als officier. Een onderofficier van het korps Mariniers heeft dezelfde leidinggevende opleidingen gehad als de vloot. Misschien verwar je het schreeuwen tegen personeel met het op een effectieve wijze leiding geven? Verder loop ik ook wat jaartjes mee en heb inmiddels ook bij de collega's van de Klu en Kl mogen kijken en naar mijn mening heb je bij alle krijgsmachtdelen, zowel bi de officieren en onderofficieren, toppers, goede en slecht leidingevenden.

Obelix

Wat ik in deze discussie mis is het gegeven dat een aantal zaken nu eenmaal lopen zoals ze lopen omdat een "hogere macht" iets heeft bedacht waar we waarschijnlijk met zijn allen niet blij mee zijn. De politiek heeft de lijn die uitgezet is onlangs nog eens benadrukt en dat betekent dat het operationele personeel gedwongen wordt te "strijden" met de middelen en de mensen die voor handen zijn. We leven inmiddels in een tijd waarin we gewend zijn geraakt aan een bepaalde luxe. In deze discussie speelt die luxe zelfs een (ondergeschikte) rol tijdens het vergelijken van de appels met de peren. Het fruitmandje is echter in een vrij korte periode van haar diversisteit ontdaan maar daar lijkt het achterblijvende fruitafval zich niet druk over te maken. In plaats van de fruitdief op zijn vestje te spugen en hem aan te sporen de fruithal beter te besturen richt de aandacht zich voornamelijk op de marktkraam van de buren waarbij niet geschroomt wordt op de fruitkoopman te spelen. En daarmee pluk je geen vruchten om de fruitmand in ieder geval kwalitatief weer aan te vullen.

;)

Oude schildwachtwijsheid: 
De vijand komt altijd van binnenuit.

Mikemans

Ah en hier hebben we dan eindelijk de krux van de zaak. In de mening van rene zijn alleen landtaken nog belangrijk, is alleen leiding geven op het land goed leiding geven en wil men een gelijke salaristabel.

verder zijn zaken die ten voordele van hemzelf vallen en ongelijk zijn aan anderen in zijn opzicht niet belangrijk maar moeten we ons toch vooral richten op voordelen die voor de KM zijn. Die zijn tenslotte van de gekke voor een stelletje slappe slecht leidingevende onderofficieren.

Wel dat is een mening. gefeliciteerd. Mijn mening is dat het niet zo is. We zullen het niet eens worden.

Voordat je nu nog meer scherp stelt, mijn interesse is weg gevallen.

Zolang mensen van een vergelijkbaar dienstvak bij de landmacht na een aantal jaar nog een gegarandeerd luitenantssalaris ontvangen onafhankelijk van daadwerkelijke rang kan ik me over salarisschalen werkelijk niet druk maken. Zolang ik maar niet minder ga verdienen bij de gelijktrekking is het me werkelijk worst wat een ander verdiend.

Mikemans,
Soms moet je wat anderen vanuit hun ouderzijnswijze proberen scherp te stellen relativeren.

dist0rt

CitaatNogmaals een Sgt is een Sgt, een Sm is een Sm. Aan deze rang dient dan ook hetzelfde salaris te worden gekoppeld.

volgens mij is een SM een SMJR bij de KM  :angel:

Ik denk trouwens dat mikemans het niet heeft over 'elementaire militaire taken' maar over het feit dat de KM nooit leentjebuur bij andere krijgsmacht onderdelen gepleegt heeft ivm 'uitzendmoeheid', misschien sla ik hier de spijker mis maar dan verneem ik dat graag   8)

Richardnl67

Citaat van: Kap Rene op 06/07/2006 | 23:03 uur
Critrium een ieder is uitzendbaar. In algemene functies kan een ODOPS of een ODVB ook worden uitgezonden. In Afganistan en Irak is een behoorlijk zwaarder risico dan een schip. De lasten en risico's dienen m.i. verdeeld te worden. Op dit moment wordt dit al zo toegepast.

Beste Kap Rene,

Ik ben het helemaal met je eens dat de lasten qua uitzendingen en ook oefeningen gelijk verdeeld dienen te worden. Ik heb inmiddels redelijk wat missies en oefeningen gedraaid zowel aan boord als aan land. Maar ik ben echter van mening dat je de uitzenddruk en het potentiele gevaar (op het vliegend personeel na) schromelijk overdrijft! Redelijk wat keren duikt de Klu een luxe hotel in, zoals onlangs tijdens de oefening Caribean Lion, terwijl de rest (KM en Kl) in tenten bivakeren. Caribean Lion is trouwens een schitterend vorbeeld van joint en paars opereren. Jammer dat de Klu in het Hilton sliep en zodoende de paarse verbroedering en saamhorigheid van de Kl en KM op het strand miste.

V.w.b. je betoog over de gelijkheid van rangen bij de onderofficieren ben ik ook bang dat je er naast zit en onderschrijf ik de mening van Mikemans.

Mikemans

Beste Kap Rene,

Mijn formulering en schrijfstijl zijn zoals ze zijn. Het spijt me dat hetgeen ik af en toe op deze forumpagina neerkalk niet aan de standaard voldoet die u verwacht van iemand die een HBO studie volgt. Maar het zal u niet verbazen dat ik de kritiek naast mij neerleg als niet ter zake.

Bovendien zou iemand die kritiek uit op de schrijfwijze en formulering van een ander ten minste de moeite moeten nemen om zijn eigen kritiektekst terug te lezen en daar de taal en stijl fouten uit te halen. Zeker als die iemand een officiersfunktie bekleed, daar mogen we tenslotte kwaliteit van verwachten. Ook van een afvallige oexs.

Om een voorbeeld te geven, het lijkt mij sterk dat Uw reactie beter geformuleerd wordt naarmate ik een hogere opleiding volg. Tenzij ik zonder het te weten lijd aan een gespleten persoonlijkheid en hier tegen mezelf aan het schrijven ben. Maar gezien uw hang naar dingen als realiteit...

Als u gelezen had, dan had u geen opmerking geplaats over 'sommige specialistische funkties' die niet paars ingevult kunnen worden. Mijn opmerking ging tenslotte over funkties die WEL paars ingevult werden door zowel landmacht en KM en het verschil in rang van degenen die op die funkties van eender rangsniveau werden geplaatst.

Als u gelezen had, dan had u opgemerkt dat ik in mijn voorgaande post het van harte met u eens ben dat de KL en de Klu eindelijk ook eens aan de beurt zijn. En het lijkt er op dat dit voorlopig nog even zo zal blijven. Het is echter wel zo dat er pas op het moment dat KL en Klu het wat zwaarder kregen er opeens gedeeld moest worden in de smart. En dat op dat moment de KM militair opeens ook specialist in landmacht taken moest worden, zonder zijn eigen specialisme kwijt te raken. Kortom van een KM militair wordt meer geeist dan van Klu/KL. Die doen tenslotte op dat moment het werk waar ze voor zijn opgeleid en waar zij voor hebben getekent in den beginnen, terwijl van ons KMérs wordt geeist dat wij ons omvormen, onszelf multiinzetbaar maken. En het frapante is dat we dat nog gewoon kunnen en doen ook.

KM militairen zijn ook ALTIJD uitzendbaar geweest. Dat is niets nieuws en het is ook niet iets dat voorheen voorbehouden was aan KL/Klu. Diezelfde tien jaar dat de taken voor land en luchtmacht verzwaarden was de KM gewoon al aanwezig. Joint en paars en in the thick of things.

Voor wat betreft mijn vermeende oogkleppen. U verward oogkleppen met liefde voor een vak. Realisme dwingt mij echter om te onderkennen dat datgeen waar ik voor kwam niet meer bestaat. Het eventuele verder kijken zal gebeuren maar dan wel naar een baan buiten de overheid.

Per 1 April wordt de militair inderdaad aangesteld bij de krijgsmacht en verslechterd zijn/haar rechtspositie wederom aanzienlijk. Vooralsnog blijft dezelfde militair echter wel binnen zijn eigen onderdeel. Het loont om stukken geheel door te lezen.

Obelix

Appels, peren en emoties.

De toekomst:

Voor de komende jaren voorzien wij naast de organisatorische 'verpaarsing' een versterking van het modulaire karakter van de krijgsmacht. Er bestaat namelijk geen standaardrecept voor de inzet van militaire eenheden. Dreigingen, risico’s en omstandigheden kunnen snel veranderen en vragen om flexibel maatwerk. De recente inzet van eenheden in Irak en Afghanistan toont
eens te meer de noodzaak aan van een modulaire benadering. Uitgezonden eenheden zijn op maat samengesteld uit kleinere onderdelen van verschillende krijgsmachtdelen. Op steeds lagere niveaus moeten commandanten kunnen samenwerken in een internationale omgeving. De modulaire benadering kent echter ook grenzen en mag niet ten koste gaan van de vereiste geoefendheid en interne samenhang van eenheden.

Door de verbreding van de inzet van de krijgsmacht moet militair personeel niet alleen worden voorbereid op complexe operaties met een irregulier karakter, maar ook op de uitvoering van nationale veiligheidstaken, de verlening van noodhulp of de deelneming aan civiele militaire
(politie)missies in zwakke staten. Het brede en veelzijdige optreden van de krijgsmacht stelt in bepaalde functiegebieden steeds hogere eisen aan de individuele vaardigheden van de militair. Daarom zullen investeringen nodig zijn in de verdere verdieping van de opleiding en de vorming
en daarmee de inzetbaarheid van militairen. Dit zal ook gevolgen hebben voor de inrichting van de opleidingsorganisatie, de beschikbare opleidingstijd en de kwaliteiten van instructeurs en begeleiders.

Bron: http://www.afmp.nl/documenten/act-prinsjesdagbrief-2003.pdf

Hoe ze die paar mannen en vrouwen die het operationele werk moeten doen al die noodzakelijke individuele vaardigheden gaan aanleren staat er nog niet bij. Wat wel duidelijk begint te worden is het alles op de grote hoop principe en daarmee zal het verschil in de salaristabellen uiteindelijk ook vanzelf verdwijnen.

marc66