'Noord-Korea beschikt al over kernwapens'

Gestart door calimero, 17/10/2004 | 15:34 uur

Northside

Si vis pacem... para bellum

Lex

Noord-Korea dreigt VS met preventieve aanval

Uitgegeven: 9 april 2006 14:38

SEOUL - Noord-Korea behoudt zich het recht voor de Verenigde Staten met een preventieve aanval te treffen. Minister van Defensie Kim Il-Chol zei dit weekeinde dat het bewind in Pyongyang bereid is om bij zo'n aanval "menselijke bommen" in te zetten, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Kim Il-Chol stelde dat de Verenigde Staten op een mogelijkheid broeden om Noord-Korea uit te schakelen, voordat Pyongyang zelf militaire actie kan ondernemen. De Noord-Koreaanse bewindsman zei dat Washington niet het monopolie heeft op het uitvoeren van preventieve aanvallen.


De relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is al jarenlang gespannen. Washington maakt zich grote zorgen over de nucleaire ambities van Noord-Korea en vermoedt dat Pyongyang over kernwapens beschikt.

Bron: www.nu.nl

Mokum Casual


Offenbach

#13
SEOUL - Het stalinistische Noord-Korea heeft maandag benadrukt nog gemotiveerder te werken aan kernwapens, om zich te verdedigen tegen een eventuele nucleaire aanval van de Verenigde Staten. Het bezit en het ontwikkelen van kernwapens is louter uit zelfverdediging, aldus een verklaring via het staatspersbureau KCNA maandag.

,,De koortsachtige ontwikkeling van kleine, nieuwe types nucleaire wapens door Amerika en het moderniseren van productiecentra is gericht tegen Noord-Korea. Dat overtuigt Noord-Korea ervan dat zijn bezit en ontwikkeling van kernwapens een geheel defensieve maatregel is", aldus de verklaring.

Het regime roept Washington ook op zich te excuseren voor het omschrijven van het stalinistische Noord-Korea als een criminele staat die betrokken is bij illegale financiƫle activiteiten.

(bron: www.telegraaf.nl d.d. 13/03/06)

Offenbach had met deze posting een nieuw topic geopend; omdat er al eerder over Noord-Korea in relatie tot kernwapens is gesproken, heb ik zijn bijdrage met dit topic samengevoegd. Hier kan dus verder over NK en kernwapens worden gediscussieerd.

Rob
Forumbeheerder

Cobra4

Noord-Korea geeft recht op kernenergie niet op

PYONGYANG - Noord-Korea is niet van plan zijn recht op een nucleair programma voor vreedzame doeleinden op te geven. Dat heeft het stalinistische regime in Pyongyang laten weten aan de vooravond van de hervatting van het zeslandenoverleg, dinsdag in de Chinese hoofdstad Peking.


De onderhandelingen, waarbij de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan en de beide Korea's betrokken zijn, liepen op 7 augustus vast omdat Washington weigerde het recht van Noord-Korea op kernenergie te erkennen. Besloten werd een adempauze van drie weken te houden. Daarna duurde het nog twee weken voor Noord-Korea weer bereid was aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Volgens Pyongyang valt met de Amerikanen niet te onderhandelen vanwege hun ronduit vijandige en wantrouwende houding. De VS vinden dat Noord-Korea een definitief einde moet maken aan al zijn nucleaire activiteiten. In ruil daarvoor zeggen zij bereid te zijn tot veiligheidsgaranties en samenwerking op energiegebied.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

Overleg over Noord-Korea dinsdag hervat

BEIJING - Het zeslandenoverleg over de nucleaire programma's van Noord-Korea wordt 13 september hervat. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, dat de besprekingen in Beijing organiseert, donderdag meegedeeld. De zes landen die aan de onderhandelingen deelnemen zijn de Verenigde Staten, China, Rusland, Noord- en Zuid-Korea en Japan.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

civiel

Iran heeft non profileratie getekend, N korea weet ik niet zeker.
DUs die breken wel de "wet"

Israel, heeft ook niet getekend en heeft dus het recht om ze te hebben.
(in ruil voor tekenen kan met hulp krijgen voor kerncentrale die niet geschikt zijn voor prod van bommen)

Ton de Zwart

#9
Tja, hoe je 't wendt of keert; een land wat zichzelf kernwapens verschaft en nooit dat verdrag tegen de verspreiding en ontwikkeling heeft getekend, heeft het volste recht om deze wapens aan te maken en in z'n bewapening op te nemen.  De "grote 5" hebben al helemaal geen recht van spreken omdat zij al sinds de begin jaren 50 kernwapens hadden en nog steeds hebben.  Zo'n land als N. Korea daarom preventief aanvallen is net zomin toelaatbaar als de aanval op Irak van vorig jaar.  N. Korea mag dan wel een zeer eigenzinnig en diktatoriaal bestuurd land zijn, maar zolang ze niemand bedreigen hebben we er helemaal niets mee te maken wat ze in hun arsenaal opnemen.  N. Korea bij voorbaat al een schurkenstaat noemen is ook niet correct en hoort bij de vocabulaire van mr Bush en zijn duistere belangen. Dat geldt evenzo voor Iran.....

civiel

Ja, en Iran, heeft ze ook al...(waarschijnlijk)

Leuk he, diplomatie, lekker op je reet zitten terwijl het probleem escaleerd. We hebben nog steeds weinig geleerd.
Terwijl de VN veiligheidsraad weer gaat discussieren over de zoveelste resolutie gaat Iran gewoon door met het schenden daarvan en gebeurt en NADA.

Totdat israel ineens licht geeft...........of een ander

Mourning

Noord-Korea aanvallen is geen realistische optie. Gezien de risico's en onvoorspelbaarheid van het land. Maar dat ze al operationele kernwapens hebben beweren ze zelf al sinds zo'n anderhalf jaar. DAT gebeurt er dus als je niets doet.

Regards,

Mourning ;)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

RAnger87

denk ook wel dat bush wist dat er geen wapens waren anders zouden zijn troepen teveel gevaar lopen en zou dat een groot politiek fiasco gaan worden niet dat het nu zo  :P

Jeffrey

Zou idd een goed plan zijn, ben zelf ook van mening dat dit land veel gevaarlijk is dan Irak was.

RAnger87

groot risico,

NBC wapens kunnen ook tegen de invasie worden gebruikt. Special Ops zullen dan in het geheim de NBC wapens moeten uitschakelen

calimero

Impossible only takes some minutes longer.

Jeffrey


calimero

Volgens een woordvoerder van de Japanse regering is het kernwapenprogramma van Noord-Korea al voltooid. Om dit te bereiken zou Noord-Korea hulp hebben gehad van Pakistan. Het is voor het eerst dat het kernwapenbezit door Japan bevestigd wordt. Een Noord-Koreaanse woordvoerder liet vorige maand nog weten dat zijn land nooit met zijn kernwapenprogramma zou stoppen zolang de VS vijandig blijft ten opzichte van Noord-Korea.

"Noord-Korea is zo goed als klaar met de ontwikkeling van kernbommen", aldus regeringswoordvoerder Hiroyuki Hosada. Volgens hem hebben de Noord-Koreanen nog geen kernwapens op basis van uranium, maar heeft Pyongyang wel al de beschikking over een plutoniumbom. Die zou een kracht hebben vergelijkbaar met de bom die de Verenigde Staten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op Nagasaki gooiden.

Hosada noemde de vermeende Pakistaanse hulp "een schande". De Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan heeft eerder dit jaar verklaard gegevens over het nucleaire programma van Pakistan gelekt te hebben naar onder andere Noord-Korea. Hij werd toen, samen met vier anderen, direct ontslagen door de Pakistaanse regering. Pakistan weigert het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) echter een gesprek aan te gaan met de geleerde.

(bron: Fok!)
Impossible only takes some minutes longer.