Onderzoek naar vermeende seksuele intimidatie

Gestart door Dennis123, 21/03/2006 | 17:48 uur

Lex

WANGEDRAG MARINE

anp | Gepubliceerd op 24 maart 2006, 18:32

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HELDER (ANP) - De leiding van de Koninklijke Marine is een intern onderzoek begonnen, vlak nadat de militaire vakbond AFMP haar met beschuldigingen van seksuele intimidatie op het fregat Tjerk Hiddes had geconfronteerd. Dit zei viceadmiraal J.-W. Kelder, commandant der Zeestrijdkrachten, vrijdag in Den Helder.

Donderdag werd de omvang van het wangedrag op de Hr.Ms. Tjerk Hiddes duidelijk. Het zou gaan om aanranding, verkrachting, drugsgebruik en drank- en machtsmisbruik.

In het interne onderzoek zijn inmiddels ,,twee meisjes'' gehoord. Zij hebben een aantal namen genoemd, aldus Kelder. De marine is nog bezig die personen op te sporen. Kelder verwacht zeer binnenkort de resultaten van het onderzoek te krijgen.

De marine bespreekt de resultaten van haar naspeuringen met de externe onderzoekscommissie die deze week is aangesteld. In het overleg wordt besproken of er stappen moeten worden ondernomen en zo ja welke.

De AFMP beschrijft in zijn maandblad Oplinie het verhaal van een jonge vrouwelijke matroos op de Tjerk Hiddes die werd lastiggevallen, aangerand en geïntimideerd. De vrouw zou worden ontslagen. De marineleiding heeft het ontslag opgeschort, nadat de vakbond haar had benaderd met de vraag of zij wist dat er de matroos uit de marine zou worden gezet.

Kelder zei vrijdag ook zich niet te kunnen vinden in het beeld dat media momenteel schetsen van de Koninklijke Marine. ,,Ik sta voor mijn mensen.'' Wel stelde hij dat goed dient te worden omgegaan met elkaar, ,,met respect''.

Leo2

Dit voorval staat niet op zich zelf en komt, zoals kap Rob al memoreerde, overal voor, dus ook bij de krijgsmacht.
Cruciaal in dit soort gevallen is het handelen van de verantwoordelijke commandant.
Dit is echt bepalend voor het verdere verloop van een "ongewenste situatie".
Er zijn nog te veel cdtn die een "voorval" willen bagatelliseren of zelfs in de doofpot willen stoppen. Ze realiseren zich niet, dat ze zich daarmee op een "kruitvat" plaatsen en vroeg of laat zal de lont ontstoken worden.
Wat een "ongewenste intimiteit" is, wordt bepaald door de persoon die dat zo ervaart en niemand anders. Dit is dus het uitgangspunt, een cdt moet met de verkregen informatie uiterst serieus omgaan, daar heeft iedereen recht op.
Een aantal jaren geleden zijn er lokale vertrouwenspersonen aangesteld, dit is niet zomaar gedaan, daar was alle reden toe.

Natuurlijk, zoals het nu in de media wordt uitgemeten, daar zal niemand vrolijk van worden, ja de media zelf.
De onderzoeksresultaten kunnen straks opgenomen worden in de databank van Lessons learns, wat zou het goed zijn als dat "verplichte kost" voor cdtn zou zijn.

Gr. Ton :)
Voor sommige mensen is morgen altijd de drukste dag.

Sophietje

Toch interessant om te zien dat er over dit onderwerp alleen mannen zijn die durven of willen reageren. Laat ik de stoute schoenen dan maar aantrekken en eens zeggen hoe ik er over denk, als het tenminste wordt gewaardeerd.

Als ik alle kranten/internet e.d. zo eens lees en de daarop geplaatste reacties, krijg ik het vermoeden dat de meeste leden die hier hun zegje doen, het afdoen als aanstellerij.
Niemand van dit forum is er bij geweest en niemand weet wat er daadwerkelijk is gebeurd. Opmerkingen als: "dat er andere dames wel voor bepaalde "diensten" in waren, vind ik eerlijk gezegd een hele domme opmerking. Alsof het dan voor iedereen telt om daar het sletje uit te hangen (ik noem het maar gewoon bij de naam, dan is het lekker duidelijk).
Zoals de meesten hier op het forum weten, heb ik zelf ook bij Defensie gewerkt. Ik heb zelf nooit ervaren dat ik op wat voor manier dan ook, ben geïntimideerd. Ik was toen ook jong en best verlegen, maar ik wist heel goed dat ik in een mannenwereld terecht kwam en heb dan ook in de loop der jaren dat ik daar heb gewerkt, behoorlijk wat haar op mijn tanden gecreëerd
Voor mij was het een geweldige tijd en natuurlijk krijg je opmerkingen naar je hoofd, maar altijd onder het mom van een geintje, maar zeker nooit bedreigend.
Maar stel dat er nu wel echt iets is gebeurd, die meid is 18 of 20 jaar, is heel jong, stel dat ze inderdaad als een bang wezentje in haar bed heeft gelegen, terwijl er 1 of andere dronken mafkees bij haar in bed kroop en haar betastte!? Stel! Dan is het behoorlijk klote en voel je je niet echt prettig. Niet iedereen is vrij en open en vind het prima, er zijn altijd mensen bij die dat misschien niet prettig vinden.
Ik heb zelf ervaren dat er behoorlijk wat "vrije" dames binnen Defensie werken, en ik denk dat er op een gegeven moment een bepaald beeld wordt gecreëerd, dat sommige gasten het verschil niet meer zien en er vanuit gaan dat het ok is.
Maar er zijn ook dames bij, die de boel overdrijven en juist dit soort acties gebruiken, herstel misbruiken om aandacht te trekken. Dom natuurlijk, want ook dit heeft consequenties.
Er zijn zelfs dames bij die eerst zelf het sletje uithangen, vervolgens een vrouwonvriendelijke opmerking naar hun hoofd geslingerd krijgen, het ineens op intimidatie gooien.
En voila ze staan weer sterk.

Daarom pleit ik nog steeds voor een betere screening, eer men bij Defensie aan het werk gaat. Binnenste buiten keren, allemaal, vrouwen en mannen.
Ik vind, en daar blijf ik bij, dat als er ook maar enigszins een verleden aanhangt, qua psychologische kwaaltjes en of een ander soort duister of crimineel verleden, AFKEUREN.  >:(
Er lopen echt een hoop mafkezen bij. :o
Waarom, het komt altijd terug en je krijgt er altijd ge-emmer mee.
Ik weet uit eigen ervaring dat er mensen worden aangenomen die hun kans in de burgermaatschappij hebben verspild, maar dat defensie hen die kans nog wel geeft. Je moet g.dver in een benarde situatie op die mensen kunnen vertrouwen.

Nog steeds weet niemand wat er daadwerkelijk is gebeurd, dus je kan speculeren wat je wilt en je mening geven, maar dat is op dit moment onmogelijk en dat zou ook zeker niet fair zijn.
Als het waar is wat ze beweert, dan is dat heel klote voor haar en heel vervelend en moeten ze die hoogvliegers meteen ontslaan en berechten.
Spreekt ze niet de waarheid, dan aan de hoogste boom hangen met een bordje om haar nek met de tekst................... , nou ja vul zelf maar in. O ik hoef geen suggesties hoor. ;)

2ring

Citaatof is het de AFMP die achter deze hele kwalijke media-hype zit? Het is uitermate opvallend dat deze vakbond op dezelfde manier tracht te scoren als de linkse partijen zoals PVDA minkukels Eijsink!  Ik vraag mij ernstig af of de belangen van "Anja/Jolanda" zijn gebaat met deze media aandacht en dat het de AFMP niet is te doen om even vol in de belangstelling te staan!

Ik weet dat enkele forumleden meer dan alléén lid zijn van de AFMP. Wellicht dat zij op deze stelling willen reageren?!

Mijn mening is dat een vakbond idd moet opkomen voor een vakbondslid, maar in dit geval zijn ze nogal aggressief te werk gegaan. Ook wil ik van deze vakbond geen verhalen meer horen over dat "Defensie zich beter moet presenteren om het maatschappelijk draagvlak voor Defensie te verbeteren", want de AFMP heeft door deze actie dit draagvlak met één klap gedecimeerd.

CitaatNu is er plotsklaps ook weer een verhaal over Hr. Ms. Amsterdam.

Tja dat zijn al bijna oude koeien: De daders zijn allang gestraft en van boord geplaatst volgens Defensie. Waarschijnlijk haalt de pers binnenkort de strip-act van de Bloys er ook weer bij.

Richardnl67

Citaat van: lex op 24/03/2006 | 15:54 uur
Bij mijn weten moet dat zijn Mevr. Angelien Eijsink.

Inderdaad mijn excuses, lees voor mannetje - mevrouwtje

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 24/03/2006 | 15:58 uur
Laat er eerst maar eens een fatsoenlijk onderzoek op los zonder meteen eenzijdige berichtgeving van een 18-jarige matroos voor zoete koek te slikken.

Daarmee niet gezegd hebbende dat het niet waar kan zijn.

Rob, daar ben ik het helemaal mee eens. Nu is er plotsklaps ook weer een verhaal over Hr. Ms. Amsterdam.
Het lijkt erop alsof iedereen ineens publiciteitsg..l is geworden!!!!

KapiteinRob

Wat er zo langzamerhand in de media geroepen wordt, slaat nergens meer op. Vandaag in de auto naar een kwaakprogramma op radio 1 zitten luisteren waar het ging over "die schandalige macho-cultuur bij de marine" en "die mannen dit en dat". HALLO!!!! Ik ga heus niet lopen roepen dat er bij de marine alleen heilige boontjes rondlopen, integendeel, maar nu wordt er al gerept over "het topje van de ijsberg". Waar stoelt men dit op? Een nergens op slaande slag in de lucht! Ik voel me als marineman door dit soort kreten neergezet als een halve Neanderthaler die baksgewijs zich op arme "marva's" stort. Ik kan me niet eens voorstellen dat er 10-15 man een hut binnenstormen en een vrouwelijke matroos aanranden; zoveel lui passen er niet eens in die hut. En de andere hutbewoners staan dan aan te moedigen of zo? Ik begin me behoorlijk te ergeren aan de onzinnige informatie die er zo links en rechts de wereld ingeslingerd wordt. Ook in de verhalen van Anja/Jolanda worden zaken gezegd die niet logisch zijn. Ik geloof best dat er dingen gebeuren bij de KM die niet kunnen, maar die gebeuren ook bij de HEMA, Philips, de KLM, de KL en Hennis & Mauritz. Laat er eerst maar eens een fatsoenlijk onderzoek op los zonder meteen eenzijdige berichtgeving van een 18-jarige matroos voor zoete koek te slikken.

Daarmee niet gezegd hebbende dat het niet waar kan zijn.

Lex

Citaat van: Richardnl67 op 24/03/2006 | 15:30 uur

Nu kom ik nog even terug op  PVDA mannetje Eijsink die donderdag met rode wangen en zijn vingertje omhoog stond te verkondigen al langer op de hoogte te zijn van verboden sexuele uitspattingen binnen de Koninklijke Marine.

Bij mijn weten moet dat zijn Mevr. Angelien Eijsink.

Richardnl67

Roven, snuiven, plunderen en verkrachten was het motto van de bemanning van Hr.Ms. Tjerk Hiddes, en onder het eten een pittige porno op de TV in het cafetaria, althans volgens troostmeisje "Anja/Jolanda" of is het de AFMP die achter deze hele kwalijke media-hype zit? Het is uitermate opvallend dat deze vakbond op dezelfde manier tracht te scoren als de linkse partijen zoals PVDA minkukels Eijsink!  Ik vraag mij ernstig af of de belangen van "Anja/Jolanda" zijn gebaat met deze media aandacht en dat het de AFMP niet is te doen om even vol in de belangstelling te staan! 

Zonder enige schroom, en een gedegen onderzoek door justitie, want verkrachting is nog steeds strafbaar ook aan boord van Hr.Ms. schepen, heeft deze vakbond zich ten doel gesteld om de Koninklijke Marine zo zwart mogelijk te maken en in deskrediet te brengen. Hiermee brengt deze zogenaamde belangenbehartiger ook al het personeel bij de marine zwaar in diskrediet. Iedereen aan boord van de Hiddes en de rest van de marine wordt over een kam geschoren. Maar voor de (ex)bemanningleden aan boord van Hr.Ms. Tjerk Hiddes is het wel extra zuur! Het verhaal is heel erg  eenzijdig belicht en alles wordt door de AFMP als waar naar buiten gebracht, tussen aanhalingstekens als zijnde een citaat van die arme "Anja/Jolanda". Maar er bestaat ook nog zoiets als horen en wederhoren en een gedegen onderzoek door justitie!

Nu kom ik nog even terug op  PVDA mannetje Eijsink die donderdag met rode wangen en zijn vingertje omhoog stond te verkondigen al langer op de hoogte te zijn van verboden sexuele uitspattingen binnen de Koninklijke Marine. Misschien is bij Eijsink de wens de vader van de gedachte en zou hij er graag bij willen zijn? Maar mocht hij inderdaad al langer op de hoogte zijn dan moet deze heer onmiddelijk opgepakt worden wegens het verborgen houden van strafbare feiten! Althans, als al deze aantijgingen waar mochten zijn. Maar PVDA mannetje Eijsink zal zich wel beroepen op het beroemde gedoogbeleid binnen de PVDA!

joris

Misschien beschuldigt andere mensen omdat zij ontslagen is omdat zijzelf niet op tijd haar takenboek in orde had. Dat vond ze niet zo geweldig dus besloot ze maar om andere mensen te gaan aanwijzen.

renault

Sodom en Gomorra aan boord marineschip?
vandaag, 12:26, 1 x bekeken          
Heb de berichtgevingen m.b.t. de sexuele intimidatie aan boord van het M-fregat "Tjerk Hiddes ' redelijk weten te volgen. Er was, voordat het breed  in de pers kwam, al een dicussie over aan de gang op www.defensieforum.nl .
Zou me niet verbazen als de zaak behoorlijk opgeklopt zou zijn, dan wel er sprake is van fakeverhalen. Het meest merkwaardig vindt ik wel een uitspraak als zou de vrouwelijke matroos wel willen terugkeren naar de koninklijke marine als haar ontslag ongedaan zou worden gemaakt. Lijkt me sterk dat ze getraumatiseerd is geraakt door de sexule intimidatie, want dan keer je niet terug toch?

(staat op mijn weblog- verwijzend naar het onderwerp - ik zet er duidelijk heel grote vraagtekens bij !!!)

Big IE

#29
1. Hoe kan de KM nou reageren als het onderzoek nog ingesteld moet worden? Toen Verdonk gelijk na de Schipholbrand riep dat alles goed was gedaan door de hulpverleners, viel alles en iedereen over haar heen omdat zij voorbarig dingen had  geroepen. En nu roept de KM niet voorbarig allerlei dingen en is dat weer een onderbouwing van de beschuldiging. Rare denktrant van de AFMP.

2. Hoezo is die commissie ingesteld onder dreiging van het naar buiten brengen? Het is naar buiten gebracht en toch is die commissie er.

Ik blijf erbij dat naar mijn mening de AFMP de zaken aandikt en voor waar aanneemt zonder dat er al een gedegen onderzoek heeft plaatgevonden. Iedereen kan wel roepen dat 'bronnen bij de KM en de omgeving van de vrouw' het verhaal bevestigen. Maar ga dan met de billen bloot en zeg wat voor soort bronnen dat zijn en wat die hebben gezegd. Want nu blijft er ogenschijnlijk op basis van eenzijdige berichtgeving een bepaald beeld hangen over DE KM en wordt de KM en haar personeel flink door het slijk gehaald.

renault

Militaire vakbond hekelt zeemacht.
" Wie wil zijn dochter nu nog uitlenen aan de marine?"
Den Haag. Wim van den Burg werkt al 26 jaar voor de militairen vakbond AFMP, maar zulk omvangrijk seksueel wangedrag als op het marinefregat Tjerk Hiddes maakte hij nog nooit mee. "Verhalen over seks en drugs bij de marine zijn bekend, maar de combinatie en omvang van de Tjerk Hiddes is uniek", zegt hij.
Van de Burg, voorzitter van de AFMP, noemt de verhalen van de 20 jarige vrouw over seks, drankmisbruik, drugsgebruik en machtsmisbruik tijdens een internationale missie van de Tjerk Hidddes eind 2004 in de wateren rond het Arabisch schiereiland 'zeer geloofwaardig'.
"We hebben dit schokkende verhaal gecheckt in de directe omgeving van deze vrouw en ook bij andere bronnen binnen de marine. Naar aanleiding daarvan kan ik niet naders dan dit als zeer geloofwaardig betitelen. Haar verhaal is trouwens door de koninklijke marine tegenover ons ook niet ontkend."
Van de Burg is het meest kritisch over de rol van de commandant van de Tjerk Hiddes. "De leiding is zeer ernstig tekort geschoten. De commandant kon de veiligheid van de meisjes aan boord niet garanderen. Dat is schadelijk voor deze vrouwen, maar ook voor de marine. Wie wil nu nog zijn dochter 'uitlenen 'aan de marine? "
De commandant heeft volgens Van den Burg de situatie laten escaleren. Na haar aangifte kwam de vrouw terug op het fregat en iedereen wist toen al van de aangifte. "Haar leven werd nog meer een hel", aldus Van den Burg.
De instelling van de commissie - Staal is volgens de AFMP-voorzitter 'veel te laat.'
Hij verwacht er dan ook weinig van. "Deze incidenten dateren van meer dan een jaar geleden. Wie wilde dat stil houden?  Als wij als vakbond niet hadden gedreigd dit verhaal naar buiten te brengen, was Defensie dan met een externe commissie gekomen? Dat betwijfel ik zeer!

Met de vrouwelijke matroos gaat het volgens van den Burg redelijk: "Ze zit nu thuis, maar als haar ontslag wordt terug gedraaid, wil ze toch weer bij de marine aan de slag. Na de Tjerk Hiddes heeft ze gelukkig een goede tijd gehad op het fregat Karel Doorman." (GPD).
Bron: Dagblad van het Noorden, 24-03-2006

MATR2LDA

Ik heb wel een heel zwaar vermoede dat het verhaal over de Tjerk Hiddes wat is overdreven, gefaked. Want ik ken 3 meiden die tijdens die reizen op de HIDD hebben gezeten (ook als takenboeker) en spreek/zie ze nog regelmatig en telkens hoor ik ze weer vertellen hoe gezellig het daar aan boord was en dat ze het liefst weer terug gingen naar de HIDD!!! Ook weet ik van hun dat er 1 meid (toevallig pbi) graag voor andere "diensten" klaar stond. Maar of dat ook degene van t krantenbericht is geen idee.

renault

Meer meldingen over incidenten bij Defensie.
Den Haag. Het is niet voor het eerst dat defensie wordt geconfronteerd met seksueel wangedrag zoals dat zou hebben plaatsgevonden op het marinefregat hr.ms. Tjerk Hiddes. Eind 2001 waren uitspattingen voor toenmalig staatssecretaris Van Hoof al reden om maatregelen te nemen. Van Hoof reageerde toen op een affaire bij het schoolbataljon in Ermelo. Daar werden tien instructeurs uiteindelijk veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes voor seks met leerlingen bij de landmacht. Van Hoof stelde daarop bij de eenheden van de krijgsmacht vertrouwenspersonen aan en een meldpunt voor )anonieme' klachten over wangedrag.
Volgens Defensie zijn er binnen de krijgsmacht (65.000 werknemers) elk  jaar enige tientallen meldingen van sexuele intimidatie.
Dat de Tjerk Hiddes in een kwaad daglicht komt te staan, is evenmin voor het eerst. December vorig jaar werden er meerdere kilo's cocaine gevonden van het M-fregat toe het schip bij Curacao lag. Drie opvarenden werden gearresteerd.
Of er iets specifieks mis was met de cultuur op de Tjekr Hiddes, is onderdeel van het onderzoek van de cie. Staal. Het fregat is in februari uit dienst gesteld en verkocht aan Chili. De overdracht vindt volgend jaar plaats (ANP)
Bron: Dagblad van het Noorden, 24 maart 2006