Twee Uruzgan-weigeraars geschorst

Gestart door Lex, 29/03/2006 | 18:48 uur

HermanB

ADHD is een hype en wordt tegenwoordig al om de minste of gerinste reden vastgesteld. Het vormt geen beletting voor iemands functioneren.

Als je niet op uitzending wil heb je niets in het leger te zoeken. Geldt ook voor reserves imo, ook al teken je hier misschien niet voor.

Grunt

Wat nou als de politiek besluit om ineens de Natres uit te gaan zenden omdat er ernstige tekorten zijn in ik noem maar wat, Afghanistan.(erg onwaarschijnlijk, maar even ter illustratie)
Ik zou dan waarschijnlijk zeggen dat ze me de pot op kunnen, want ik heb getekend voor eigen land en niet voor één of ander Amerikaans akkefietje in het midden-oosten.
Als er twee de dienst weigeren, is het misschien niet onverstandig om eens goed te kijken naar de hele context om te voorkomen dat meer mensen op deze ideeën komen.
When evil strives to overcome good, when the sword is mightier than the pen, then death rides a winged horse!

demian

D.mn ik heb een vorm van ADHD..
Ik wist niet dat je daarom anders behandelt zou worden..
En dus ook op een andere manier vervolgt zou worden.
Niet dat dit mij op gekke ideen brengt ;D :angel:.
Echt onacceptabel dat mensen de dienst weigeren.
Wat dat betreft is 2 echt veel te weinig. >:(
Zo fout he waarom ga je dan Defensie in.
zonde dat en duizenden in dat soort mensen word gespendeerd.

Demian.

Kpl1JV

Gelukkig zijn het maar en paar gevallen.
17 (NL) Mechbat GFPI SFOR5
44 (NL) Mechbat RIJWF SFOR9

Proud to be a veteran!!!!

marc66

helemaal mee eens, ontslag en, een behoorlijke preek voor de mensen van keuringen. Beetje opletten mensen met wat je aan neemt!!!!!!!!  >:(

Bruno

Citaat van: oud_zijde op 29/12/2006 | 22:13 uur
Citaat van: www.sgt.nl op 29/12/2006 | 21:07 uur
minimaal de duur v/d uitzending vastzetten
zodat er in iedergeval geen tijdwinst uit te halen valt
in de zin van of 4mnd op uitzending
              of 2mnd vast

en strafblad/ontslag

mee eens

oud_zijde

Citaat van: www.sgt.nl op 29/12/2006 | 21:07 uur
minimaal de duur v/d uitzending vastzetten
zodat er in iedergeval geen tijdwinst uit te halen valt
in de zin van of 4mnd op uitzending
              of 2mnd vast

en strafblad/ontslag
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Ros

Bij de militair werd ADHD vastgesteld. Het weigeren om naar Afghanistan te gaan past daarom volgens zijn raadsvrouw in diens ,,impulsieve" gedrag. Hoewel de rechtbank de man verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde

In ieder geval een minpunt voor defensie als het gaat om de keuring en aanstelling van deze militair. Een troost voor zijn collega's die in ieder geval niet rekening hoeven te houden met zijn impulsief gedrag. Kon wel eens gevaarlijk uitpakken.........

Bruno

minimaal de duur v/d uitzending vastzetten
zodat er in iedergeval geen tijdwinst uit te halen valt
in de zin van of 4mnd op uitzending
              of 2mnd vast

Thor

Twee maanden cel voor weigeraar Uruzgan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 dec. Een 24-jarige militair uit Warffum is vanochtend door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twee maanden onvoorwaardelijke celstraf, omdat hij weigert deel te nemen aan de missie in Uruzgan.

Het is voor het eerst dat een militair de cel in moet wegens dienstweigering voor de missie van Nederlandse militairen in de Zuid-Afghaanse provincie. In november sprak de rechtbank een 21-jarige dienstweigeraar uit Rheden vrij, omdat deze aan een posttraumatische stress-stoornis lijdt.

De rechtbank meent dat algehele dienstweigering schadelijk is voor de krijgsmacht, omdat aangewezen legereenheden altijd paraat moeten staan voor geplande militaire operaties.

De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie. De rechter tilt er zwaar aan dat de dienstweigeraar door zijn meerderen herhaaldelijk is gewaarschuwd voor strafrechtelijke consequenties die het dienstweigeren met zich meebrengt en toch in zijn standpunt volhardde.

Bij de militair werd ADHD vastgesteld. Het weigeren om naar Afghanistan te gaan past daarom volgens zijn raadsvrouw in diens ,,impulsieve" gedrag. Hoewel de rechtbank de man verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde, acht zij hem strafbaar. De rechter woog mee dat de man al drie jaar in dienst zit.

De militair zei dat hij weigert naar Uruzgan te gaan, omdat hij onder druk staat van zijn familie. De rechtbank zegt dat ,,gevoelens van onrust en bezorgdheid" verklaarbaar zijn wanneer een missie ,,meer gevaar in zich herbergt", maar dat dit geen argument is om te weigeren.

Een andere zaak, tegen een 22-jarige dienstweigeraar, is aangehouden, omdat enkele dagen voor de zitting nieuw bewijsmateriaal beschikbaar kwam. Tegen hem was eerder vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist.

29 december 2006 Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article585896.ece/Twee_maanden_cel_voor_weigeraar_Uruzgan

Offenbach

Dienstweigeraar wel schuldig, geen straf

6 november 2006

ARNHEM - De voormalig militair uit Rheden die afgelopen augustus niet naar Afghanistan wilde worden uitgezonden, is schuldig aan dienstweigering. Dat oordeelde de militaire rechtbank in Arnhem maandag. Zij heeft de 21-jarige J.W. echter geen straf opgelegd, hoewel dienstweigering zich volgens de rechters in principe leent voor een celstraf.

De militair en zijn advocaat beriepen zich op falende psychische nazorg door Defensie. De militair lijdt als gevolg van een eerdere uitzending aan een posttraumatisch stresssyndroom (ptss).

De rechtbank vindt dat zowel de militair als Defensie na de eerste missie verantwoordelijkheid droeg voor het gebrek aan psychische hulp. Omdat de militair drie jaar goed dienst heeft gedaan, nu is ontslagen, aan ptss lijdt en door de vervolging veel media-aandacht kreeg, vindt de rechtbank een celstraf niet op zijn plaats.

Advocaat Hein Dudink blijft ook na de uitspraak bij zijn standpunt dat de nazorg heeft gefaald. ,,Dat staat gewoon op papier. Drie onderzoeken van deskundigen hebben aangetoond dat het niet goed gaat met mijn cliënt. Hij heeft na de eerste uitzending en voor de geplande tweede uitzending verschillende vragenformulieren ingevuld die een verontrustend signaal afgaven. Daar is niks mee gedaan, terwijl nu de verwijtbaarheid alleen bij hem wordt gelegd."

Als vrijspraak was gevolgd, had de militaire vakbond AFMP die aangegrepen om de psychische zorg bij Defensie te verbeteren. Nu geeft de uitspraak een waarschuwingssignaal af aan andere militairen die twijfelen aan uitzending, zonder dat W. ervoor met celstraf wordt bestraft. ,,Mijn client is als een speelbal gebruikt, en voor de politiek moest er een uitspraak komen", aldus Dudink. W. zelf heeft volgens zijn advocaat een dubbel gevoel aan de uitspraak overgehouden.

De advocaat ziet genoeg gronden voor hoger beroep, maar wil met W. bespreken of die dat wil. Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat is ook nog niet bekend.

(www.telegraaf.nl)

Lex

#65
Celstraf geëist tegen Uruzgan-deserteur

ELSEVIER.NL
maandag 23 oktober 2006 16:53

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag vier maanden cel geëist tegen de 21-jarige militair die heeft geweigerd deel te nemen aan de Nederlandse missie in Afghanistan.
De 21-jarige Rhedenaar Jethro W. was soldaat eerste klasse van het 44ste pantserinfanteriebataljon, gelegerd in het Drentse Havelte, toen hij in maart, na de voorbereidende training, verklaarde niet bereid te zijn om mee te gaan met zijn collega's naar Uruzgan.
Zelfmoordmissie
W. vond dat de Nederlandse troepen onvoldoende getraind en toegerust waren voor de missie. Zijn eigen peloton kenschetste hij in een interview in Vrij Nederland in april als 'kippenhok', 'kindercrèche' en 'groepje hangjongeren'.
Volgens de soldaat stond de missie in Uruzgan gelijk aan een zelfmoordactie. 'Chauffeurs gingen mee als geweerschutters en sommige militairen deden de patroonhouders nog verkeerd om in hun wapen,' zo verklaarde de dienstweigeraar.
Schade
Maandag voor de rechtbank in Arnhem voegde zijn advocaat nog twee redenen toe. De militair keerde na een eerdere uitzending naar Afghanistan terug met psychische klachten, die Defensie niet zou hebben onderkend. Bovendien was hem eerst een opleiding beloofd alvorens opnieuw te worden uitgezonden.
De officier van justitie ontkent die belofte, en van een gebrekkige training of voorbereiding is ook niets gebleken, vindt hij. Psychische problemen zijn er wel, maar die heeft de soldaat zelf nooit kenbaar gemaakt bij Defensie. Door tegen het eind van de voorbereidende training ineens af te haken heeft W. schade toegebracht aan de missie.

Ros

OM vervolgt tweede Uruzgan-weigeraar


ARNHEM - Het Openbaar Ministerie is een rechtszaak begonnen tegen een 24-jarige man uit Warffum wegens dienstweigering. Jacob L. , die gelegerd was in Steenwijk, weigerde begin dit jaar naar Afghanistan te gaan om deel te nemen aan de militaire missie in de provincie Uruzgan.

Dat bleek maandag voor de rechtbank in Arnhem, waar de militaire kamer een aanvang maakte met de zaak tegen L. Het is de tweede zaak die het OM wegens dienstweigering is begonnen. Op dat vergrijp staat maximaal twee jaar celstraf.


Het OM had al vervolging ingesteld tegen de 20-jarige Jethro W. uit Rheden. Zijn zaak kwam maandag in een pro-formazitting kort aan de orde. Beide mannen, die inmiddels zijn ontslagen door het ministerie van Defensie, worden onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek.

Toerekeningsvatbaar

A. Crouwel, advocaat van L., stemde er mee in dat de psychiatrische dienst van de krijgsmacht onderzoekt of L. toerekeningsvatbaar was ten tijde van het nemen van zijn beslissing om dienst te weigeren. Hein Dudink, advocaat van W., had eerder een onafhankelijk psychiatrisch onderzoek bedongen. De zaak tegen W. wordt eind oktober inhoudelijk behandeld.

Dudink stelde tijdens de vorige zitting begin juli dat Defensie tekort is geschoten in de nazorg van zijn cliënt. W. was eerder op missie geweest in Afghanistan en kreeg na terugkeer in Nederland last van psychische problemen. Die werden volgens zijn advocaat echter niet onderkend. W. was net als de vorige keer niet op de zitting aanwezig, tot groot ongenoegen van de rechtbank.

Familie

L. verscheen daarentegen wel. Hij weigerde af te reizen naar Afghanistan, omdat hij onder enorme druk stond van zijn familie, zo betoogde Crouwel. Daarnaast zou de man grote moeite hebben met het nemen van moeilijke beslissingen en is hij sterk beïnvloedbaar.

Zijn vader heeft L. gedreigd "zijn kop in te slaan" als hij deel zou nemen aan de missie in Afghanistan. L. was bang dat hij tijdens de missie door de stress zijn collega-militairen in gevaar zou brengen.

Consequenties

Ook was de Groninger volgens Crouwel niet voldoende op de hoogte van de strafrechtelijke consequenties van zijn beslissing. Zij stelde dat L. had gedacht er alleen met ontslag van af te komen. Officier van justitie J. Stikkelman bestreed dit en gaf aan dat L. hierover wel degelijk op de hoogte was gesteld. De rechtbank zet de zaak voort op 18 december.

www.nu.nl

Kpl1JV

Inpakken, Strikje er om heen en opzouten met betrokkene.
Defensie moet hard optreden tegen dit soort lui.
Je wist waarvoor je tekend dus helaas pinkakaas.
17 (NL) Mechbat GFPI SFOR5
44 (NL) Mechbat RIJWF SFOR9

Proud to be a veteran!!!!

Offenbach

woensdag 14 juni 2006

Weigeraar missie Uruzgan vervolgd
De 20-jarige militair die heeft geweigerd deel te nemen aan de Nederlandse missie in Uruzgan wordt strafrechtelijk vervolgd.

De soldaat eerste klasse van het 44ste pantserinfanteriebataljon is gelegerd in het Drentse Havelte. Hij heeft de Navo-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan geweigerd omdat de Nederlandse troepen naar zijn eigen oordeel onvoldoende zijn getraind en toegerust. Zijn eigen peloton kenschetste hij in een interview in Vrij Nederland in april als 'kippenhok', 'kindercrèche' en 'groepje hangjongeren'.


Groentjes
De missie in Uruzgan zou niet de eerste worden voor de militair, die in 2004 werd uitgezonden naar het noorden van Afghanistan. Maar volgens hem schiet de voorbereiding voor de huidige missie schromelijk tekort: 'Mijn peloton bestaat voor het grootste deel uit jongens van een jaar of negentien, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden,' zo zei hij in het interview.

Afgelopen maart werd de dienstweigeraar door Defensie geschorst, samen met een andere militair van een transportbataljon. De laatste draaide uiteindelijk bij, zit nog altijd geschorst thuis, maar wordt waarschijnlijk niet strafrechtelijk vervolgd. Defensie heeft beloofd weigeraars van de missie in Uruzgan keihard aan te pakken. (lees Defensie pakt deserteurs Uruzgan hard aan).

De pantserinfanterist is door het Openbaar Ministerie gedagvaard wegens overtreding van artikel 139 van het Wetboek van Militair Strafrecht. Op dienstweigering staat een maximale gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van minimaal 16.750 euro.

(www.elsevier.nl)