Israël valt Libanon binnen

Gestart door Offenbach, 12/07/2006 | 17:34 uur

Freggel

Reactie van Israel is absoluut niet proportioneel!

Balic

Waarbij tig mensen omkomen omdat er 2 soldaten worden vastgehouden terwijl ze zelf ook super veel gevangenen hebben genomen van de andere zijde.

Ons land zou ook zo daadkrachtig op moeten treden als er Nederlandse militairen gegijzeld ontvoerd worden. Onderhandelen met terroristen is geen optie, waarneer dit wel gebeurd zal ander terroristisch tuig hier weer leuk gebruik van maken, ze moeten weten met wie ze temaken hebben.
Israël zegt gewoon ''Don't fuck with us or you're gonna  be sorry'' sarcastisch gezegd, prima hoor.

demian

Ik vind het persoonlijk tever gaan om een land kapot te gooien en binnen te vallen.
Waarbij tig mensen omkomen omdat er 2 soldaten worden vastgehouden terwijl ze zelf ook super veel gevangenen hebben genomen van de andere zijde.

Een land binnen vallen en ontwrichten is niet niks en als daarbij zoveel doden vallen is het naar mijn mening zeker niet waard.
Echt ongelofelijk agresief vooral omdat de 2 soldaten nog niet eens dood zijn.
Daarom vind ik het niet gek dat Hezbollah terug vecht.
Het was een achtie wel waard maar op kleine schaal.

Dit houd niet op zo.
Helemaal als er van Iraanse makelaarij MLRS op israel word afgevuurd.

Hier baal ik echt van dat het zo weer moet!

Demian.

Mokum Casual

Maar als het gebeurd hoop ik dat wij net zo adequaat als de Israeli's reageren voor onze militairen.

Northside

Onderhandelen met terroristen is geen optie, want dan blijven ze israelische militairen aan de lopende band ontvoeren, dat lijkt me duidelijk.

Afwachten tot de eerste video verspreid wordt waarop te zien is hoe je soldaten geexecuteerd worden is ook geen optie.

Ingrijpen is de enige optie die overblijft dan, en ik heb er dan ook alle begrip voor dat ze dit doen. Alleen de manier waarop, daar valt over te discusieren... 10 kinderen tussen de doden las ik, dan moet je misschien toch iets zorgvuldiger zijn.

Hoop in ieder geval dat Nederland in Afghanistan nooit in die situatie terecht komt...
Si vis pacem... para bellum

Ros

#4
Moeten wij ook doen als er een paar van onze mensen in Urusgan gepakt worden. Gewoon wraak nemen door een paar dorpen met de grond gelijk te maken inclusief vrouwen,kinderen,kippen en kamelen ?.

Het moge duidelijk zijn dat ik de visie van Israel in deze niet kan waarderen, of waardering voor kan opbrengen. De klok is weer 24 jaar terug gezet.


:'(

KapiteinRob

Je kunt zeggen over die Israeli's wat je wilt, maar ze komen wel voor hun militairen op!

Lex

Israël gaat door met militaire actie in Libanon

anp | Gepubliceerd op 12 juli 2006, 23:02
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2006, 23:07

JERUZALEM -  De Israëlische regering van premier Ehud Olmert heeft besloten tot ,,hevige'' vergeldingsmaatregelen in Libanon na de ontvoering van twee Israëlische militairen door de Libanese Hezbollah-beweging. Dat meldde minister Yitzak Herzog woensdagavond na een spoedzitting van het kabinet.
De krant The Jerusalem Post wist woensdagavond te melden dat de Israëlische luchtmacht plannen heeft opgesteld om in Libanon grote infrastructurele werken, waaronder energiecentrales, te bombarderen. Het Israëlische leger bestookte woensdag al meerdere doelen in Libanon vanaf de grond, de zee en vanuit de lucht. Het leger is woensdag voor het eerst in zes jaar het zuiden van Libanon binnengetrokken.
De twee Israëlische militairen werden woensdagmorgen meegenomen tijdens een aanval van Hezbollah-strijders op Israëlische grensposten. Tijdens de actie, waarbij Hezbollah ook tientallen raketten en granaten afvuurde op het noorden van Israël, kwamen drie Israëlische militairen om het leven.

Vergelding

Als vergelding bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters stellingen van de militante sjiitische beweging. Door de acties kwamen twee Libanese burgers om.
Daarna trokken Israëlische grondtroepen het zuiden van Libanon in. Volgens het Israëlische leger kwamen vier Israëlische soldaten om toen hun tank werd getroffen door een scherpgezette mijn. Tijdens een Israëlische luchtactie werd een Hezbollah-strijder gedood. De Israëlische radio meldde woensdagavond dat een achtste Israëlische militair is omgekomen.

Indirecte onderhandelingen

De gevangenneming van de Israëlische militairen is bedoeld om vrijlating van gevangenen in Israël af te dwingen, aldus Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Hij bezwoer dat het ontvoerde duo pas wordt vrijgelaten na ,,indirecte onderhandelingen en een gevangenenruil''.

De Palestijnse regeringspartij Hamas heeft Hezbollah woensdag gefeliciteerd met de ontvoering van de twee militairen. Ook Israëls aartsvijand Syrië juichte de actie toe. Westerse landen hebben de ontvoering scherp veroordeeld, net als de Verenigde Naties. Israël heeft bij de VN een officieel protest ingediend.

Offenbach

12 juli 2006
JERUZALEM - Drie Israëlische militairen zijn woensdag gedood tijdens een aanval van de Libanese Hezbollah-beweging. Het drietal sneuvelde in de operatie in het grensgebied tussen Libanon en Israël, waarbij twee andere Israëlische militairen in handen vielen van Hezbollah-strijders. Dat heeft een woordvoerster van de Israëlische strijdkrachten gezegd in Jeruzalem, aldus israëlische media

De Israëlische minister van Defensie maakte eerder op de dag al melding van ontvoering van de twee militairen. Hezbollah wil de twee Israëlische militairen ruilen tegen Hezbollah-gevangenen in Israël. "De twee gevangenen zijn verplaatst naar een veilige plaats", aldus een woordvoerder.

De Israëlische premier Ehud Olmert waarschuwde in een reactie organisaties die proberen "de Israëlische vastberadenheid aan het wankelen te brengen". Ze zullen "zwaar betalen" voor hun daden, liet de premier weten.

Vergelding
Als vergelding hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een belangrijke brug gebombardeerd tussen de steden Tyrus en Nabatiyeh in het zuiden van Libanon. "Onze vliegtuigen, onze tanks en onze artillerie opereren op het grondgebied van Libanon", zei een woordvoerster van het Israëlische leger.

Hezbollah vuurde tijdens de ontvoeringsactie vanuit Libanon tientallen raketten en granaten af op het noorden van Israël. De aanvallen hebben zeker zeven Israëlische levens geëist, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Volgens de Israëlische hulpdienst ZAKA hebben zeker drie mensen de aanvallen niet overleefd en raakten acht anderen gewond. Onduidelijk is nog of het daarbij om militairen of burgers gaat.

Onderhandelingen
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft woensdag directe onderhandelingen geëist met Israël over de vrijlating van de twee ontvoerde militairen. Alleen als in rechtstreeks overleg met de regering in Jeruzalem gevangenruil wordt overeengekomen, is de militante beweging bereid de gekidnapte soldaten te laten gaan.

De sjiitische voorman waarschuwde Israël op een persconferentie in Beiroet voor gewapende acties. "Heel Israël zal niet instaat zijn om twee soldaten terug te krijgen", aldus Nasrallah, die zijn mannen feliciteerde met hun geslaagde ontvoering. "Libanon is bereid een prijs te betalen voor deze actie. We zijn klaar voor de confrontatie", bezwoer hij.

Bom
In het zuiden van Libanon zijn woensdag verscheidene Israëlische militairen gewond of gedood door een explosie. Dat meldde een militaire bron in Israël. De slachtoffers vielen toen een tank, op zoek naar de twee ontvoerde Israëlische militairen, werd getroffen door een zware bom.

Reservisten
De Israëlische regering heeft woensdag besloten reservisten op te roepen in verband met de crisis in het noorden van het land. De stap wijst erop dat het land zich voorbereid op een grootschalige militaire campagne in Libanon om de twee ontvoerde soldaten te bevrijden, meldde de Israëlische zender Channel 10.

Volgens het televisiestation gaat het in eerste instantie om een reserve infanteriedivisie. Militaire bronnen bevestigden woensdag dat het gaat om 6000 reservisten. De eenheid wordt vermoedelijk naar het noorden van Israël gedirigeerd. Israëlische grondtroepen zijn al op Libanees grondgebied actief om de twee ontvoerde militairen te zoeken.

Oorlogsdaad
Premier Ehud Olmert sprak woensdag van een "oorlogsdaad" van Libanon. Jeruzalem houdt Beiroet volledig verantwoordelijk voor de actie van Hezbollah. De groepering zou van het centrale gezag volledig de vrije hand krijgen om acties uit te voeren tegen Israël.

"De Israëlische militaire reactie zal zeer pijnlijk zijn en verregaande consequenties hebben", zei Olmert. "Dit zijn moeilijke dagen voor Israël en zijn burgers. Er zijn elementen ten noorden en zuiden die onze stabiliteit bedreigen en onze vastberadenheid proberen te testen", verklaarde hij eerder op de dag al.

Hamas
De Palestijnse regeringspartij Hamas heeft de Libanese sjiitische groepering Hezbollah woensdag gefeliciteerd met de ontvoering van de twee Israëlische militairen. Dat maakte de Palestijnse partij in een verklaring bekend.

"Hamas feliciteert het leiderschap van Hezbollah inclusief secretaris-generaal Hassan Nasrallah en al zijn verzetsstrijders", staat in de verklaring te lezen. "Deze operatie komt ruim twee weken na de gevangenneming van een Israëlische soldaat in Gaza en toont de zwakte van het Israëlische leger aan dat zich er op roemt een onoverwinbaar leger te zijn."

Syrië
Syrië stelde woensdag Israël verantwoordelijk voor de operatie van Hezbollah waarbij twee Israëlische militairen ontvoerd werden. Hezbollah is een bondgenoot van de regering in Damascus. "Bezetting provoceerde het Palestijnse en Libanese volk", zei vicepresident Farouq al-Shara. "Het verzet in Zuid-Libanon en onder het Palestijnse volk besluiten wat zij doen en waarom."

Syrië steunt de eis van de sjiitische Hezbollah dat Israël zich terugtrekt uit Shebaa Farms. Dit is een gebied vlakbij de door Israël bezette Golanhoogte dat volgens de Verenigde Naties Syrisch grondgebied is, maar dat Syrië als Libanees territorium beschrijft.

Verenigde Naties
De Verenigde Naties hebben de Libanese beweging Hezbollah opgeroepen de twee ontvoerde Israëlische militairen vrij te laten. De persoonlijke vertegenwoordiger van VN-topman Kofi Annan in Libanon, Gier Pedersen, veroordeelde de actie van Hezbollah en riep op verdere escalatie te voorkomen. Pedersen deed na een ontmoeting met de Libanese premier Fouad Siniora een oproep aan Hezbollah om de soldaten vrij te laten.

(www.nu.nl)