Bush maakt inlichtingenanalyse openbaar

Gestart door Ap, 27/09/2006 | 09:06 uur

ronjhe

'Irak rekruteringsplek extremisten'
ANP

LONDEN - De oorlog in Irak werkt als een 'rekruteerder' voor extremisten in de islamitische wereld. Dat staat in een beleidsstuk van het Britse ministerie van Defensie waarover het BBC-programma Newsnight woensdagavond berichtte. Het rapport lijkt bevindingen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten te bevestigen.

Uitleg'Irak heeft bijgedragen aan de radicalisatie van jongeren die al gedesillusioneerd waren en Al Qa'ida heeft hen de wil, het doel en de ideologie gegeven om tot actie over te gaan. (...). De ideologie van Al Qa'ida heeft wortel geschoten in de moslimwereld en onder de moslimbevolking in westerse landen'.

De opsteller van het rapport zou werken voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6, meldde Newsnight. Het Britse defensieministerie heeft in een reactie laten weten dat het document 'op geen enkele manier de visie van het ministerie of van de regering vertegenwoordigd'.

In het stuk staat verder dat Groot-Brittannië aan de zijde van de Verenigde Staten 'met de ogen gesloten' in 2001 Afghanistan is binnengetrokken. De Britse premier Tony Blair verdedigde dinsdag op een partijcongres nog vol vuur de Britse militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan.

De Pakistaanse geheime dienst ISI wordt in het rapport beschuldigd van het 'indirect steunen van terrorisme en extremisme'. In Afghanistan en Irak, maar ook bij de bomaanslagen in het Londense openbaar vervoer vorig jaar. De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei in een reactie dat hij de beschuldiging '200 procent' verwerpt.

De Amerikaanse president George Bush maakte dinsdag onder druk een geheim rapport openbaar waarin een vergelijkbaar beeld wordt geschetst over Irak en terrorisme. In het verslag, dat is opgesteld door zestien verschillende geheime diensten binnen de Amerikaanse overheid, wordt gewaarschuwd dat Irak een inspiratiebron is voor een nieuwe generatie terroristen.

Ook terreurexperts van de Verenigde Naties hebben woensdag een somber rapport uitgebracht over de gevolgen van de oorlog in Irak. Ook hierin staat dat Al Qa'ida door de oorlog in Irak in staat is rekruten te werven en te trainen. De oorlog zou ook van invloed zijn op de strijd in Afghanistan. Zo zijn moderne explosieven die eerst in Irak werden gebruikt ook in Afghanistan opgedoken.

Lex


Ros

Ik hou het er op dat de genoemde analisten gelijk hebben en dat de VS regering naïef is en het bij het verkeerde eind heeft. De rollen omgedraaid, so to speak.

Ap

Bush maakt inlichtingenanalyse openbaar
(Novum/AP) - De oorlog in Irak is voor islamitische extremisten een 'cause celèbre' geworden, die diepe wrok jegens de Verenigde Staten voedt. Dat staat in een veiligheidsanalyse van de gebundelde Amerikaanse inlichtingendiensten, die president George Bush dinsdag openbaar liet maken nadat delen ervan in de pers waren uitgelekt.

De analisten concluderen dat ondanks de ernstige schade die aan het leiders van Al-Qaida is toegebracht, de dreiging van islamitische extremisten is toegenomen, zowel in aantal als in geografisch bereik.

"Als deze trend voortduurt, zullen de bedreigingen voor de Amerikaanse belangen in binnen- en buitenland diverser worden en wereldwijd tot meer aanslagen leiden", aldus de in april opgestelde National Intelligence Estimate (NIE). "De samenloop van gedeelde doelen en verspreide daders zal het lastiger maken om jihadistische groepen te vinden en te ondermijnen."

Bush liet een gekuiste versie van het rapport openbaar maken nadat was uitgelekt dat er in stond dat de oorlog in Irak het terroristische gevaar heeft vergroot. In reactie daarop zei hij dat critici die dit menen naïef zijn en het bij het verkeerde eind hebben.

Bush zei dat delen van het vertrouwelijke rapport om politieke redenen zijn uitgelekt. Democratische politici hebben het rapport aangegrepen om het Irak-beleid van Bush aan te vallen met het oog op de aanstaande Congresverkiezingen, waarin Republikeinse kandidaten zich er op voor laten staan dat de veiligheid bij hen in goede handen is.

Hieronder een greep uit de conclusies van de analisten:

De toegenomen rol van Irakezen in het verzet tegen Al-Qaida in Irak kan er toe leiden dat de door de wol geverfde buitenlandse strijders van Al-Qaida zich naar andere landen verplaatsen.

Terwijl Iran en Syrië het actiefst zijn als staatssponsoren van terreur, zullen vele andere landen niet kunnen verhinderen dat hun grondgebied of middelen door terroristen worden gebruikt.

De kwetsbaarheden van de extremistische islamitische beweging wegen niet op tegen onderliggende factoren die de verspreiding van de beweging voeden. Deze factoren zijn diepgewortelde grieven en een traag tempo van hervormingen in sommige landen, toenemende anti-Amerikaanse sentimenten en de oorlog in Irak.

Groepen "van diverse pluimage" zullen in toenemende mate gebruik maken van internet om te communiceren, trainen, rekruteren en steun te werven.

De analyse somt ook zwakke plekken op in de beweging die moeten worden uitgebuit om de verspreiding af te remmen. Zo willen de extremisten streng-islamitische regimes vestigen in Arabische landen, een ontwikkeling die de meeste moslims tegen de borst zou stuiten. "Het aan de kaak stellen van de religieuze en politieke dwangbuis die de propaganda van de jihadisten impliceert, kan helpen hen te vervreemden van het gehoor dat zij proberen te overtuigen."

Ook het "snel opeenvolgende" verlies van belangrijke leiders als Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri en Abu Musab al-Zarqawi zou Al-Qaida waarschijnlijk doen uiteenvallen. Al-Zarqawi werd in juni geëlimineerd, maar de twee hoogste figuren van Al-Qaida zijn al jaren ongrijpbaar.

Bron: www.trouw.nl
Luctor et Emergo