'Inzetbaarheid van militaire eenheden onduidelijk'

Gestart door Offenbach, 11/10/2006 | 19:11 uur

Lex

Hallo daar mensen, wordt wakker!
Het is makkelijk om reacties te plaatsen naar aanleiding van een artikel in de media, zonder dat men de moeite genomen heeft het originele artikel te lezen. :'(
Voor uw aller gemak hierbij de link:
http://www.rekenkamer.nl/9282000/d/p397_rapport.pdf

Groeten en veel leesplezier.  ::)
Lex.

Sine Pari

CitaatEn hoe frustrerend het ook klinkt, hoe kleiner het defensieapparaat des te beter zou dit systeem moeten werken.
Dat dacht ik dus ook. Maar word in Nederland dan niet bij de eenheden met de simpele maar werkzame grafieken gewerkt (Effectiveness Graphic en Selected Information Grafic)? Als elke eenheid (peletoon, company, battalion, etc) deze voerd, weet toch ioedereen wat de problemen zijn  en waar ze liggen.

Ros

Citaat van: marc66 op 11/10/2006 | 20:20 uur
Misschien, maar de bottle neck zal zijn: DE BEZUINIGINGSDRIFT van de regering. Alles verkopen en dan achteraf zeggen: ooh jee, we kunnen niet mee doen, hoe kan dat nu? Triest.  :'(

Nu maar hopen dat er wat geld naar Defensie gaat wat GOED gebruikt gaat worden en niet om weer een uniformstuk te laten maken of om weer een commissie te betalen die onderzoek doet naar weet ik veel wat.  >:(

Ik begrijp de opwinding volkomen maar dit gaat zuiver over een stukje management gereedschap en informatiesysteem dat niet werkt zoals het hoort. En hoe frustrerend het ook klinkt, hoe kleiner het defensieapparaat des te beter zou dit systeem moeten werken.

marc66

Misschien, maar de bottle neck zal zijn: DE BEZUINIGINGSDRIFT van de regering. Alles verkopen en dan achteraf zeggen: ooh jee, we kunnen niet mee doen, hoe kan dat nu? Triest.  :'(

Nu maar hopen dat er wat geld naar Defensie gaat wat GOED gebruikt gaat worden en niet om weer een uniformstuk te laten maken of om weer een commissie te betalen die onderzoek doet naar weet ik veel wat.  >:(

Ros

Om de bezuinigingen de schuld te geven is te kort door de bocht. Het gaat om het informatiesysteem dat de gereedheid van eenheden moet weergeven. Daar zijn schijnbaar wat steken gevallen bij de introductie en de instructie hoe het systeem gevoerd moet worden.

robbiebee

he he,
Komen ze er nu eindelijk achter dat door jarenlang bezuinigen en kaasschaaf methode gecombineerd met uitzendingen het niet echt meer te achterhalen is wie wat heeft gedaan en waar ze uithangen.

want wat hadden we vroeguh :
- commandanten Inspecties
- MIO min 1x per jaar
- een jaar oefenprogamma waar de eenheid zich aan hield ( en niet leentje buur met andere eenheid moet spelen om voldoende pers op de mat te krijgen )
- een uitgebreidde staf waar op Bat niveau werd bijgehouden wat inzetbaarheid van eenheid was.
- tevens kon je nog met je eenheid komen tot niveau 5
- nu ben je al spekkoper als je niveau 3 haalt

Voorbeeld : eenheid A wordt uitgezonden , maar komt 20 % pers tekort leent bij eenheid B die is dan uiteindelijk niveau min 40 % gevolg kan niet goed gevolg geven aan oefenjaarplan , en moet daarna op uitzending enne die missen dan opeens 40 %

JA bezuinigen doe je zo

Groetjes Rob :police:
Logistiek bij de KMar het is geen baan  maar een Roeping :police:

Offenbach

wo 11 okt 2006
DEN HAAG - Defensie weet niet goed welke militaire eenheden en materieel direct in te zetten zijn. De informatie die minister Henk Kamp (Defensie) daarover maandelijks krijgt, is onvolledig en niet eenduidig. Op basis van deze rapportages is het moeilijk eenheden in te plannen, bijvoorbeeld voor missies naar het buitenland.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport over managementinformatie over inzetbaarheid van Defensie, dat woensdag is gepresenteerd. Aanleiding is een nieuw informatiesysteem dat het departement dit jaar invoerde. Volgens de Rekenkamer geeft de informatie die uit dit systeem komt, geen juist en volledig beeld van de gereedheid van defensie-eenheden.

Dat komt omdat de eenheden bij een gereedmelding verschillende criteria aanhouden. Zo melden sommige eenheden dat materieel gereed is als het direct volledig inzetbaar is terwijl andere al een gereedmelding geven als het materieel twee weken later pas beschikbaar is.

Ook ontbreken soms eindnormen voor de mate van geoefendheid van manschappen. Informatie over de schietvaardigheid en lichamelijke conditie van militairen is niet te achterhalen. Bovendien worden personeelsleden die nog in opleiding zijn, ten onrechte meegeteld als gereed personeel. Commandanten moeten soms op basis van gebrekkige informatie een beslissing nemen, aldus de Rekenkamer.

Het instituut adviseert de minister uniformiteit aan te brengen in de manier waarop eenheden hun informatie aanleveren. Kamp onderschijft dat. Hij meldt dat de rapportages nu tussentijds worden aangevuld met actuele en meer gedetaileerde informatie die hij krijgt uit meerdere bronnen.

(www.telegraaf.nl)