Recente berichten

#11
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Huzaar1 - 17/05/2024 | 19:19 uur
Citaat van: Lynxian op 17/05/2024 | 18:59 uurWat een onzin; alsof we nu nooit meer iets mogen vieren als er een jood bij betrokken is. Hou wel t feestje en iedereen in de mindef die er moeilijk iver doet kan je er meteen uitgooien als Hamas sympatisant.

Heel begrijpelijk. Trekt nu aandacht die je niet wil, en doorrr.
#12
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Lynxian - 17/05/2024 | 18:59 uur
Citaat van: AD.nl op 17/05/2024 | 17:47 uurLandmacht blaast feestje nieuw Israëlisch raketsysteem af: 'Ongepast'

De landmacht heeft de feestelijke ingebruikname van een nieuw Israëlisch raketsysteem afgeblazen. Komende dinsdag zou het wapensysteem van Elbit worden gepresenteerd, maar volgens een woordvoerder is dat 'ongepast' vanwege de oorlog in Gaza en alle spanningen die dat ook in Nederland veroorzaakt.

https://www.ad.nl/binnenland/landmacht-blaast-feestje-nieuw-israelisch-raketsysteem-af-ongepast~a7b5bb31/

Wat een onzin; alsof we nu nooit meer iets mogen vieren als er een jood bij betrokken is. Hou wel t feestje en iedereen in de mindef die er moeilijk iver doet kan je er meteen uitgooien als Hamas sympatisant.
#13
KM / Re: Zr. Ms. Tromp gaat in 2024...
Last post by Harald - 17/05/2024 | 18:18 uur
#14
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Parera - 17/05/2024 | 17:47 uur
Landmacht blaast feestje nieuw Israëlisch raketsysteem af: 'Ongepast'

De landmacht heeft de feestelijke ingebruikname van een nieuw Israëlisch raketsysteem afgeblazen. Komende dinsdag zou het wapensysteem van Elbit worden gepresenteerd, maar volgens een woordvoerder is dat 'ongepast' vanwege de oorlog in Gaza en alle spanningen die dat ook in Nederland veroorzaakt.

https://www.ad.nl/binnenland/landmacht-blaast-feestje-nieuw-israelisch-raketsysteem-af-ongepast~a7b5bb31/

Jammer van het feestje, maar het belangrijkste is dat de PULS er nu echt officieel is vanaf Dinsdag!
#15
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Huzaar1 - 17/05/2024 | 15:25 uur
Ben zo blij dat die man in ieder geval niet meer bij ons werkt  :dead: , godsakker wat een over het paard getilde flapturd is dat zeg.

#16
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by bergd - 17/05/2024 | 14:35 uur
#17
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Parera - 17/05/2024 | 13:10 uur
Citaat van: StrataNL op 17/05/2024 | 09:46 uurAgain, de mariniers zijn daar als lichte infanterie eenheid niet voor bedoeld. Dat weet Saceur ook. Voor het afschieten van een anti-schip raket vanaf land hoef je geen marinier te zijn. Dan zie ik nog eerder een aparte eenheid opgezet worden a la Fleet marine squadron.

Ik heb ook nooit gezegd dat de Mariniers ze zouden gaan opereren. Wat ik bedoelde waren operaties van het KMARNS qua omgeving. Een mooi setje Puls in de Carib zou prima deze rol kunnen invullen als ze daar ooit ingezet gaan worden.
#18
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Huzaar1 - 17/05/2024 | 10:26 uur
Citaat van: StrataNL op 17/05/2024 | 09:46 uurAgain, de mariniers zijn daar als lichte infanterie eenheid niet voor bedoeld. Dat weet Saceur ook. Voor het afschieten van een anti-schip raket vanaf land hoef je geen marinier te zijn. Dan zie ik nog eerder een aparte eenheid opgezet worden a la Fleet marine squadron.

Again, jij weet helemaal niet waar we heengaan en wat we daar gaan doen. Roep dit nu maar niet te hard.

Overigens dat Mariniers geen anti scheeps raketsystemen gaan bedienen lijkt me evident.
#19
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Sparkplug - 17/05/2024 | 10:14 uur
Is de Polaris MRZR dezelfde als die van de Royal Marines (MRZR D4) of anders?

MRZR D4



https://military.polaris.com/en-us/mrzr/

MRZR Alpha 4



https://military.polaris.com/en-us/mrzr-alpha/
#20
De Belgenmop met de onbewapende drones: het defensierapport van Vivaldi

Si vis pacem, para bellum: als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog. Vivaldi heeft werk gemaakt van de heropbouw van het Belgisch leger. Maar de komende jaren is nog veel - véél - meer geld nodig.


1. Hoeveel geld heeft Vivaldi vrijgemaakt?
Twee jaar zijn verstreken sinds de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. Tien jaar sinds de bezetting van de Krim en delen van de Donbas. In totaal kwamen intussen ruim een half miljoen Russische en Oekraïense soldaten om het leven. Een dodentol die herinneringen aan de wereldoorlogen oproept.

En terwijl Rusland opnieuw in opmars lijkt aan het front, waarschuwen westerse legerleiders dat Europa zelf het volgende doelwit kan zijn. Dat we ons op oorlog moeten voorbereiden.

Zelf benadrukt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) graag dat ze in deze onzekere tijden 'de afbraak' van het Belgisch leger heeft gestopt. Ze verwijst dan naar het beleid van de vorige regering onder leiding van premier Charles Michel (MR). Diens centrumrechtse kabinet maakte tegen 2030 ruim 9,2 miljard euro vrij voor de aankoop van materieel zoals gevechtsvliegtuigen,
voertuigen voor de landmacht, fregatten en mijnenjagers. Tegelijk bespaarde de regering verder op het werkingsbudget van het leger. Over de hele legislatuur gezien ging het om 1,5 miljard euro.

Vivaldi heeft niet verder gesnoeid in het legerbudget. Een decennialange trend werd zo gekeerd. Eind 2021 klopte de regering ook een nieuw investeringsplan af. In dit zogeheten STAR-plan werd tegen 2030 nog eens 11,2 miljard euro opzijgezet. En begin 2022 - in de nasleep van de Russische invasie - maakte Vivaldi 1 miljard euro vrij voor de aanvulling van de munitiestocks.

2. Waar gaat dit geld naartoe?
Via het STAR-plan kan de landmacht tegen 2030 rekenen op 6,6 miljard euro aan investeringen. Het overgrote deel van het geld dient voor de aankoop van nieuw materieel. Dit gaat van artillerie en gevechtsvoertuigen tot bulldozers en brugvoertuigen om rivieren te overspannen. Dedonder vindt het belangrijk dat de krijgsmacht ook in eigen land inzetbaar is. De coronacrisis en de watersnood in Luik lagen eind 2021 nog vers in het geheugen.


Wat de bestelling van voertuigen betreft, werd de laatste jaren vooral bij Frankrijk aangeklopt. De regering-Michel begon hiermee, met een order voor 442 gevechtsvoertuigen op wielen. Vivaldi zette ermee door, met de bestelling van intussen een dertigtal Caesar-houwitsers. Van nieuwe tanks - in 2014 nam de landmacht afscheid van zijn geliefde Leopards - is momenteel geen sprake.


Een Duitse Leopardtank.Beeld AP
Er zijn militaire redenen voor de Franse koopwoede. Terwijl de lucht- en zeemacht klassiek eerder op samenwerking met Nederland gericht zijn, is de landmacht al langer close met het Franse l'Armée de Terre. Maar er zijn ook politieke redenen. Toen België in 2018 voor de Amerikaanse F-35 koos als de vervanger voor de F-16, zorgde dit voor tandengeknars in Parijs. Daar had men gerekend op een bestelling van het eigen vliegtuig: de Dassault Rafale. De bestellingen voor gevechtsvoertuigen en artillerie doen zo tegelijk dienst als diplomatiek zoenoffer.

Sinds april is België ook officieel 'waarnemer' bij de ontwikkeling van het toekomstige SCAF-gevechtsvliegtuig - het Système de Combat Aérien du Futur. Het gaat om een Frans-Duits project dat op 100 miljard euro wordt geraamd. De Belgische industrie hoopt op een tiende van de beschikbare contracten. Afwachten maar.

3. Hoe zit het intussen met onze F-35's?
Bij de luchtmacht is het leeuwendeel van de investeringen voor de F-35 bestemd (840 miljoen euro). Belgische gevechtspiloten kijken reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe vliegtuigen. Na een bijzonder moeilijk aankoopproces - herinner u de saga rond klokkenluider 'kolonel X' en de vervalste legermails van sp.a - heeft België uiteindelijk 34 stuks besteld. Die worden momenteel gebouwd in Texas. Tegen 2026 worden de eerste toestellen geleverd. Vier jaar later zou de hele vloot er moeten zijn.

Het F-35-aankoopcontract bedraagt 3,8 miljard euro. Daarin zitten de ontwikkelingskosten tot 2030 vervat, maar daarna stopt het. België zal daarom een nieuw contract moeten afsluiten met de VS om alle toekomstige updates van het toestel te ontvangen. Er is ook geld vrijgemaakt voor een nieuw programma om de F-35 in de toekomst in te zetten als spelverdeler voor onbemande drones.

Al hoort hier meteen een 'maar' bij. Om drones in te zetten voor dit soort opdrachten moeten ze wellicht bewapend worden. Vivaldi vond nooit een akkoord over die stap. De groene partijen verzetten zich steevast - tot wanhoop van veel militairen en specialisten. Ze wijzen naar het strijdtoneel in Oekraïne, waar bewapende drones dagelijks hun belang in hedendaagse oorlogsvoering aantonen. In een adem benadrukken ze dat bij bewapende drones de beslissing om een aanval uit te voeren altijd in menselijke handen blijft.


Een F-35-gevechtsvliegtuig.Beeld Photo News
Nog een nieuwigheid: het leger zal opnieuw luchtafweer krijgen. Tijdens de Koude Oorlog maakte de Belgische krijgsmacht onder meer gebruik van de Gepard (Duitse luchtafweer op rupsbanden) voor deze belangrijke taak. Maar na de val van de Sovjet-Unie werd luchtafweer stelselmatig wegbespaard. Het Rode Gevaar was geweken. In het STAR-plan is 529 miljoen euro voor de aankoop van nieuwe luchtafweer voorzien. De (opvolger van de) Amerikaanse Patriot lijkt een logische kandidaat.

Al hoort ook hier een stevige 'maar' bij. De aankoop van nieuwe luchtafweer staat nu pas na 2030 ingepland. Rijkelijk laat volgens onder meer professor Alexander Mattelaer (VUB/Egmont). Hij waarschuwt al langer dat België als thuisland van de EU en NAVO over luchtafweer moet kunnen beschikken. Vandaag is ons land afhankelijk van anderen om vijandige raketten te onderscheppen.

In 2016 opperde toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) al de aankoop van Patriots voor luchtverdediging. Zijn voorstel werd toen door zijn collega's weggelachen.

En de marine? Die kan op maar 527 miljoen euro extra rekenen richting 2030. Een derde fregat - naast de twee oorlogsschepen die al onder Michel besteld werden - komt er voorlopig niet. Tijdens de politieke onderhandelingen over het STAR-plan eind 2021 veegde premier Alexander De Croo (Open Vld) die mogelijkheid van tafel wegens te duur. (Volgens de laatste ramingen zullen de twee fregatten samen 2 miljard euro kosten. Of bijna 800 miljoen euro meer dan oorspronkelijk begroot.) De scheepvaartcrisis in de Rode Zee heeft intussen wel het belang van een slagkrachtige marine voor een handelsland als België aangetoond.

Stijgende bouwkosten en inflatie zullen volgens de oppositie trouwens ook het STAR-plan de komende jaren achtervolgen. Volgens parlementslid Theo Francken (N-VA) gaapt er nu al een gat van 3,5 miljard euro richting 2030. Vroeg of laat moet dat dicht.

4. Hoe loopt de rekrutering?
Rekrutering was deze legislatuur een prioriteit van Dedonder. Richting 2030 wil het leger jaarlijks tot 2.800 militaire vacatures invullen. Dat is nodig om de militaire getalsterkte opnieuw te verhogen van 25.000 naar 29.000. Met behulp van populaire tv-programma's als Kamp Waes lijkt er meer interesse voor een militaire loopbaan. Tegelijk deden schandalen zoals de zaak rond de geradicaliseerde korporaal Jürgen Conings en het misbruik bij het 4e Bataljon Genie in Amay het imago van het leger geen deugd. Het gerechtelijk onderzoek naar de feiten in Amay loopt nog.

Een moderne uitrusting moet ervoor zorgen dat het soldatenberoep aantrekkelijk wordt. Militairen mogen tegen 2030 nieuwe wapens en hulpmiddelen verwachten zoals nachtkijkers, militaire radio's en speciale tablets (150 miljoen euro in totaal via het STAR-plan). In 2021 voorzag Dedonder ook in een loonsverhoging. Die kan oplopen tot 500 euro netto per maand. Het was de eerste loonsverhoging in bijna twintig jaar.


Oefeningen in Kamp Elsenborn.Beeld Tim Dirven
De rekruteringscijfers ogen best positief. In 2023 werden bijvoorbeeld 2.700 nieuwe militairen ingelijfd. Het doel was 2.500. Al blijft het knokken op de arbeidsmarkt. Zeker personeel voor gespecialiseerde diensten zoals Cyber Command, de nieuwe afdeling van de militaire inlichtingendienst, is overal gegeerd. Cyber Command moet onder meer buitenlandse beïnvloeding opsporen en helpen bestrijden. Het wordt vaak vergeten, maar op het internet woedt al langer een stille oorlog tussen het Westen en Rusland. Ook bij de verkiezingen is beïnvloeding een gevaar.

5. De hamvraag: zijn we 'klaar' voor de Russen?
De grootste kritiek op het ministerieel parcours van Dedonder is dat ze doof bleef voor het kanongebulder aan de Europese oostflank. Het Rusland van president Vladimir Poetin blijkt sinds 2022 een acute bedreiging voor de vrede op het continent. Maar de heropbouw van het Belgisch leger werd niet versneld. Aan het STAR-plan veranderde na de oorlog in Oekraïne geen letter.

Deze terughoudendheid - met vandaag een Belgisch legerbudget rond 5,2 miljard euro - staat in schril contrast met de rest van Europa. Slechts drie dagen na de Russische invasie beloofde bondskanselier Olaf Scholz al een ommezwaai van het Duits defensiebeleid. Na vele jaren van militaire terughoudendheid - de erfenis van de wereldoorlogen - kondigde de socialist een boost van 100 miljard euro aan voor de noodlijdende Bundeswehr.

Frankrijk volgde al snel. Vorig jaar beloofde president Emmanuel Macron een militaire budgetverhoging van 30 procent tussen 2024 en 2030. Ook het Nederlandse budget werd de afgelopen jaren stelselmatig verhoogd, tot 21 miljard euro per jaar vandaag. Hiermee voldoen onze noorderburen bijna aan de 2 procentnorm van de NAVO. Onlangs kondigde het VK aan de volgende zes jaar nog eens 87 miljard euro in zijn strijdkrachten te pompen.

Sinds 2014 vraagt de NAVO zijn lidstaten om hun militaire uitgaven zo snel mogelijk richting 2 procent van hun bbp te verhogen. Thuisland België vervult die vraag voorlopig niet. Na een moeilijke discussie binnen Vivaldi werd uiteindelijk 2035 vastgelegd als deadline om het Belgische karretje aan te haken. Een datum die door Ecolo onmiddellijk weer in twijfel werd getrokken.


België geeft vandaag slechts 1,2 procent van zijn bbp uit aan defensie. Op de Luxemburgers na doet niemand slechter binnen de NAVO. In het regeerakkoord van Vivaldi stond het voornemen om aansluiting te vinden bij het peloton van het bondgenootschap, maar ondanks de investeringen in het STAR-plan werd de afstand met de andere lidstaten uiteindelijk alleen groter.

Dedonder benadrukt vaak dat het leger heropbouwen na ettelijke besparingsrondes gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Eerst moet de krijgsmacht opnieuw leren stappen en pas daarna leren lopen. Daar is iets van. Tegelijk speelden de ideologische tegenstellingen binnen de regering een rol. Zeker aan de linkerzijde van de coalitie leefde militaire terughoudend. Dedonder zelf drong nooit aan op een extra inspanning. De staat van de federale begroting - met een tekort van 17 miljard euro - hielp evenmin. Na 2022 werd zo nooit meer consensus gevonden over meer geld voor het leger.

6. Wat met de hulp aan Oekraïne?
Ook de Belgische hulp aan Oekraïne valt in vergelijking met de rest van Europa nogal magertjes uit. Sinds de Russische invasie schonk België in totaal 2,2 miljard euro aan Kiev. Het ging dan onder meer om wapens, raketten, oude pantserwagens, munitie en brandstof.

Richting 2025 zullen nog vier Belgische F-16's overgedragen worden. België helpt al langer bij de training van Oekraïense gevechtspiloten in Denemarken. De totale Belgische hulp aan Oekraïne komt overeen met ongeveer 0,4 procent van het bbp. België bevindt zich zo rond de twintigste plaats in de ranking met donoren. Ter vergelijking: Nederland schonk al 6,2 miljard euro.


België bekostigt zijn steun aan Oekraïne trouwens niet via de klassieke begrotingsweg. Als thuisland van Euroclear - de financiële instelling die voor 190 miljard euro aan tegoeden van Russische klanten heeft bevroren - kreeg België sinds 2022 onverwacht extra belastinginkomsten binnen. Vivaldi sprak deze 'Russische centen' aan voor Oekraïne. (De kans bestaat dat de volgende regering niet meer van deze inkomstenbron zal kunnen genieten. De VS pushen binnen de G7 om de Russische tegoeden volledig aan te slaan. Voorlopig nog zonder succes.)

Hoe dan ook staat de toekomstige regering voor moeilijke keuzes rond defensie. Nieuwe investeringen lijken onvermijdelijk gezien de Russische dreiging en de druk vanuit de NAVO. Traditioneel bezorgt de legerleiding na de verkiezingen haar verlanglijst aan de mogelijke regeringspartijen. Wellicht staan op die lijst onder meer een tiental bijkomende F-35's, bewapende drones, een derde fregat, luchtafweer en grootschalige munitiebestellingen. Wie weet een comeback van de tank. Maar met een lege staatskas zal aan alle militaire eisen tegemoetkomen niet eenvoudig zijn.

De bottomline: om aan de NAVO-norm te voldoen, moet België 5 miljard euro meer uitgeven aan defensie. Jaarlijks - welteverstaan.

https://www.demorgen.be/nieuws/het-belgisch-leger-heropbouwen-is-gemakkelijker-gezegd-dan-gedaan-er-is-ook-een-praktisch-probleem~b4b02c1c/
 [/quote]

Ik durf wel te stellen dat de genoemde bedragen voor herstel en groei niet kloppen, en veel en veel hoger gaan zijn. Alleen al de munitie behoefte om hun huidige eenheden te voorzien voor zeg, een maand opereren in het hoogste geweldsspectrum zal miljarden kosten. Dan hebben we de eenheden die er nog bij moeten komen en waar dan ook KLV voor moet worden aangeschaft, en eventuele bijzonderheden in munitie zoals onze laatste aankopen (HARM/MLRS/comventioneel GPS geleid, etc) waar we voor een half miljard aan F-35 alleen al SEAD/DEAD munitie hebben geinvesteerd.

En elke dag wordt munitie duurder. Een prijsopgave van een dag oud is al niet meer actueel. Daarnaast moet er ook zoveel aan infra en vastgoed worden verbeterd en gebouwd om dat op te slaan, dat is al een gigantische kostenpost op zichzelf.

Overigens hoop ik echt bij gods gratie dat Belgische defensie amigo's niet zo dom zijn om echt tanks te gaan vragen, om die effectief te opereren missen ze de hele ganse gereedschapskist. En zonder additionele ondersteuning is een tank geen fluit waard, ze hebben een paar euro's uit te geven daar, chopse wisely.

Gelaagde Luchtverdediging, C-RAM, uitbreiding en verzwaring van luchtmobiele component, hou de Belgische landmacht bij lichte infanterie want daar iets van willen maken is onbetaalbaar geworden, en schaf een extra M-fregat aan, met een stuk of 10 extra F-35's, een 20 tal Apaches zou helpen met 4 a 6 Chinooks. Dit clubje de jaren die we nog hebben trainen en verder vormgeven met bv volwassen en echte genie, wat nieuwere anti-tank wapensystemen en veel drones.  Dat lijkt me een weg waar je er het beste van maakt zonder veel geld kwijt te zijn aan dingen die enkel kunnen bestaan in groter verband, zoals tanks.