Defensieforum.nl

Algemeen => Geef uw mening! => Topic gestart door: Lex op 27/11/2018 | 23:06 uur

Titel: Defensie moet Utrecht redden: ’Nú drones inzetten tegen autobranden’
Bericht door: Lex op 27/11/2018 | 23:06 uur
Twaalfde autobrand in 8 dagen

Defensie moet Utrecht redden: ’Nú drones inzetten tegen autobranden’

UTRECHT - Het in de fik zetten van voertuigen is nu al schering en inslag in Utrecht: vanavond zou de 12e auto zijn uitgebrand in 8 dagen. Dat alles is genoeg reden voor lokale politici om te bepleiten dat nú moet worden ingegrepen, met hulp van Defensie, en inzet van speciale drones.

VVD-raadslid Queeny Rajkowski pleit voor onmiddellijke inzet van de drones met infrafroodcamera’s, die autobranden kunnen detecteren. Aanleiding is een nieuwe reeks autobranden, waarmee het bal in aanloop naar 31 december opnieuw lijkt te zijn geopend. Rajkowski stelt het onderwerp middels mondelinge vragen deze week aan de kaak in de Utrechtse gemeenteraad.

ADVERTENTIE

Voor de inzet van de ’warmtedrones’ is de hulp van Defensie nodig. „Deze inzet is proportioneel wanneer sprake is van een scenario waarbij we te maken hebben van een hausse aan autobranden binnen een beperkt gebied”, staat in het Plan van Aanpak Autobranden.

’Nu nodig’
Het gaat dan om ’de periode voorafgaand aan de jaarwisseling’, om precies te zijn de risicoperiode van medio december tot medio januari. Maar volgens de VVD is die periode nu al begonnen.

„Hoe korter de dagen worden, hoe langer de donkere avonden en nachten en hoe groter de angst voor de auto-eigenaar op bepaalde plekken in Utrecht”, aldus Rajkowski.

Machteloosheid
De afgelopen dagen gingen in de wijken Overvecht, Ondiep, Kanaleneiland en Leidsche Rijn auto’s in vlammen op. Rajkowski: „Het pakken van de daders van autobranden verlaagt het onveiligheidsgevoel en doet recht aan de machteloosheid van de eigenaar van een in de brand gestoken auto.”

Volgens haar is er geen verschil voor een bewoner waarvan een auto deze week in de brand wordt gestoken of op een andere dag van het jaar, zoals op 31 december.

Boa’s
Sinds vorige week zijn zes extra boa’s de wijken ingestuurd met een specifieke focus op het voorkomen van autobranden. De laatste jaren worden steeds nieuwe methodes uitgeprobeerd om autobranden te voorkomen en daders te pakken.

Telegraaf, 27-11-2018.