Opvolger Walrusklasse

Gestart door Elzenga, 27/07/2011 | 21:26 uur

Huzaar1

In volkskrant groot artikel over Britten die duwen naar Saab Damen boot.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Poleme

#7173
Citaat van: Parera op 02/12/2023 | 10:46 uurIk vermoed dat LM aangetrokken is voor de 2 andere potentiele klanten (Australië / Canada) en dat ze voor de NL boot ook wel werk zullen verrichten maar dat het CMS echt dat van Saab zelf zal worden of dat van Thales (Nederland) en dat LM daar meer het integratie werk op verricht.
Het FMV (het Zweedse DMO) heeft bij de vaststelling van de begroting en prijs van het A26 Blekinge al de export van deze boot ingecalculeerd.  Het C718 wordt vergeleken met het A26 een nieuw ontwerp.  Waarbij Saab-Kockums uiteraard zoveel mogelijk A26 technologie en componenten direct overneemt of in gemodificeerde vorm.
Het Zweedse 9LV en afgeleide onderzeeboot 9SCS  Combat Management System staat bekend als robuust, heeft veel ruimere integratie mogelijkheden vergeleken met anders CMS-en, zoals die van Thales NL.  En ... heeft een zeer concurrerende prijsstelling.
LockheedMartin heeft hierin geen enkele meerwaarde voor ons te bieden.  Zij zijn wel noodzakelijk voor de integratie van Mk48 torpedo en Tomahawk.
Want hun AN/BYG-1 is aanzienlijk duurder dan het Saab Systems SCS9 en het Atlas Elektronik ISUS-(90).  Het AN/BYG-1 is ook zwaar, vreet elektriciteit en heeft veel koeling nodig.  Tijdens een evaluatie door de Australische marine rond de eeuw wisseling, bleek het ISUS-90-55 ook beter te presteren dan het AN/BYG-1.  Dat kan nu natuurlijk anders liggen.  Maar de USA weigerde integratie van het Mk48 torpedo in het ISUS-90-55.  Zweden is politiek en diplomatiek maar een klein land.  In de huidige onzekere tijden naar een geo-politiek multi-polaire wereld, zullen sommige klanten neigen om wapens zo veel mogelijk aan te schaffen bij grote en machtige bondgenoten.  De USA bouwt geen diesel-elektrische onderzeeboten. De Zweedse krijgsmacht en Zweedse defensie industrie hebben al sinds de Koude Oorlog zeer nauwe betrekkingen.  Dus een Zweedse onderzeeboot met Amerikaanse bewapening en Amerikaanse CMS kan voor bepaalde klanten geo-politiek aantrekkelijker worden. 

Of een AN/BYG-1 op een Canadese Victoria klasse vervanger ook werk betekenen voor LockheedMartin neven-vestigingen in Canada en andere Canadese bedrijven en kennis-instituten is maar de vraag.
LockheedMartin heeft ook een vestiging in Australië.  Aanschaf van het AN/BYG-1 voor de Collins klasse leverde het Australische bedrijfsleven echter weinig op.  De Australische marine (RAN) wees hoofd aannemer General Dynamics op 2 tekortkomingen in het BYG-1, die specifiek zijn voor de Australische onderzeeboot inzet.  Maar de hoofd aannemer nog LockheedMartin, nog de US Navy deden hier niets mee.  De RAN heeft daarom het idee dat de USA geen niet-Amerikaanse bemoeienis of deelname in de ontwikkeling van hun missie systemen dulden.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/12/2023 | 01:05 uurEn dan is er nog een land die, als het allemaal daar doorgaat met hun onderzeebootvervangingswensen: Canada.
Klopt ook wel aan gedacht. Maar Canada heeft van allerlei ideeën, maar geen budget. Ze willen 12 boten !!, is dat haalbaar voor hun ?
Maar ze zijn natuurlijk van harte welkom om mee te gaan in zo'n deal.

Parera

Citaat van: Harald op 01/12/2023 | 23:02 uur:hrmph:  :hrmph: gezien de laatste 2 berichten over Saab en invloed vanuit de UK en de VS in combinatie met de Walrus vervanging en de Saab/Damen aanbieding met de C718... zit ik erg te denken aan dat Australië toch een interim boot krijgt.
En dus zowel de UK als de VS de Zweedse C718 promoot, zodat er dan misschien een combi-deal gesloten wordt, waarbij iedereen er voordeel van heeft.
Zomaar een gedachte, maar zou zo maar eens waar kunnen zijn.

Ik vermoed dat LM aangetrokken is voor de 2 andere potentiele klanten (Australië / Canada) en dat ze voor de NL boot ook wel werk zullen verrichten maar dat het CMS echt dat van Saab zelf zal worden of dat van Thales (Nederland) en dat LM daar meer het integratie werk op verricht.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 02/12/2023 | 00:13 uurWas ook het idee met de Barracuda. Althans, de overeenkomst tussen de NL versie en de Aussi versie.

En dan is er nog een land die, als het allemaal daar doorgaat met hun onderzeebootvervangingswensen: Canada.

Harald

 :hrmph:  :hrmph: gezien de laatste 2 berichten over Saab en invloed vanuit de UK en de VS in combinatie met de Walrus vervanging en de Saab/Damen aanbieding met de C718... zit ik erg te denken aan dat Australië toch een interim boot krijgt.
En dus zowel de UK als de VS de Zweedse C718 promoot, zodat er dan misschien een combi-deal gesloten wordt, waarbij iedereen er voordeel van heeft.
Zomaar een gedachte, maar zou zo maar eens waar kunnen zijn.

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/Lockheed-Martin-biedt-Saab-CMS-aan-011223.html

Mogelijke onderzeebootsamenwerking Saab en Lockheed Martin

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin gaat onderzeeboten die door Saab worden gebouwd mogelijk voorzien van het combat management systeem (CMS). Dat maakte Lockheed Martin gisteren bekend op de jaarlijkse defensiebeurs NEDS, georganiseerd door de brancheorganisatie NIDV, in Rotterdam.

Harald

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/britten-voeren-druk-op-in-strijd-om-vervanging-onderzeeboten-en-duwen-nederland-richting-het-zweedse-saab~b6c18f0c/

Britten voeren druk op in strijd om vervanging onderzeeboten en duwen Nederland richting het Zweedse Saab


Kort voordat Nederland de knoop doorhakt over de vervanging van onderzeeboten – de grootste defensieorder sinds de aanschaf van de F-35 – werpen de Britten zich openlijk in de strijd met een pleidooi om te kiezen voor het Zweedse Saab.

(Helaas rest van artikel achter betaalmuur)

Huzaar1

PVV brengt evenveel onzekerheid op dit dossier.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 26/11/2023 | 11:05 uurVolgens de planning nog 2 maanden toch?..  :hrmph: maar het is wel erg stil.
Eind januari 2024, zou er een keus gemaakt worden, naar mijn weten.

Na de keuze zal er ook nog getekend moeten worden, tussen beide momenten zullen vermoedelijk nog wel enkele maanden tijd verstrijken.

Ik heb nu niet het idee dat vWalrus in de gevaren zone zit, ook de, zoals het er nu uit ziet, aanstaande regeringspartijen zijn niet tegen de onderzeedienst en het vervangen van de oude boten.

Wordt Timmermans alsnog naar voren geschoven, dan zie ik gezien zijn eerdere houding versus onze onderzeeboten een potentieel gevaar, al zal ook deze man zich moeten conformeren aan de wensen van coalitiepartners.

Huzaar1

Hoop dat ze opschieten. Men vreest bij defensie voor tal van projecten en samenwerkingen nu.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Master Mack op 26/11/2023 | 09:39 uurEn hoe staat het met de vervanging Walrus klasse.
Volgens de planning nog 2 maanden toch?..  :hrmph: maar het is wel erg stil.
Eind januari 2024, zou er een keus gemaakt worden, naar mijn weten.

Master Mack

En hoe staat het met de vervanging Walrus klasse.

Huzaar1

Lui, de VVD heeft een ideologie en partijprogramma welke haaks staat op dat van de PVV. Dit hele debat begint paradoxale vormen aan te nemen. Alsof je groenlinks vraagt met Ja21 een kabinet te vormen, en de inhoud maar achterwege te laten omdat ze het toevallig kunnen vinden op 1 thema.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Ik zie meerdere redenen van het roepen niet te willen regeren.

- De VVD ziet deelname aan een kabinet Wilders als een risico. Wanneer een kabinet Wilders volledig door de mand valt reflecteert dit ook op de meeregerende partijen.

- De VVD aast op een totaal falen van een formatie door de PVV. Hierbij hoopt men op nieuwe verkiezingen die de PVV maar mogelijk ook links nog meer kiezers gaat verliezen. Iedere anti Wilders stem zal met met behulp van een tactisch goed uitgezette campagne richting rechts liberaal gaan.

- VVD wil een minderheid van PVV, NSC en BBB gedogen zodat ze zelf geen blaam treft wanneer Wilders faalt.

Zo zullen er nog wel wat mogelijkheden zijn, maar dit zijn mijn gedachten hierover waarbij ik optie 2 als meest reëele optie zie.
People are sheep