Defensieforum.nl

Overigen => Defensie Nieuws & Media (Internationaal) => Topic gestart door: -Peter- op 25/01/2005 | 18:27 uur

Titel: AWACS: de problematieken
Bericht door: -Peter- op 25/01/2005 | 18:27 uur
21-1-2005 14:07:00

Uit het oogpunt van operationaliteit en veiligheid van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen moet in de Schinveldse bossen van het Limburgse Onderbanken zes hectare bos verdwijnen. Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft de gemeente vrijdag (21 januari) per brief dringend verzocht mee te werken aan de ingreep.

De afgelopen jaren is uitvoerig gesproken over de noodzakelijke werkzaamheden in de Schinveldse bossen. De gemeentebestuurders van Onderbanken hebben zich tot nu toe verzet tegen de houtkop. Met het zogenaamde Nimby-verzoek vraagt de bewindsvrouw alsnog vrijstelling te verlenen van de huidige bestemmingen van het gebied. Daarmee wordt het mogelijk over te gaan tot het afzagen van een deel van de bossen. Weigert de gemeente haar medewerking dan verleent de minister de vrijstelling zelf.

In de brief schrijft Dekker dat het afzagen van de bomen niet zal leiden tot geluidsoverlast. Landende vliegtuigen zullen niet lager overkomen dan in de huidige situatie. Stijgende vliegtuigen zouden een iets lagere baan kunnen aanhouden, maar de geluidsconsequenties daarvan zullen niet merkbaar zijn.

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn geluidsmetingen verricht. Deze worden nog nader uitgewerkt. De minister benadrukt in haar brief dat deze metingen los staan van haar besluit over de Nimby-toepassing. Zij zal de gegevens wel gebruiken om bij Defensie en de NAVO druk uit te blijven oefenen de geluidsoverlast voor de bewoners in het gebied te verminderen.

Minister Sybilla Dekker en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap hebben uitvoerig met de Tweede Kamer van gedachten gewisseld over de Nimby-toepassing. De resultaten daarvan zijn meegenomen in het besluit.

[bron: www.mindef.nl]
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: -Peter- op 15/12/2005 | 10:30 uur
Staatssecretaris van Defensie Van der Knaap heeft gisteren bij de Gemeente Onderbanken alsnog bezwaar aangetekend tegen het besluit van 28 november jl. van het college van burgemeester en wethouders om Defensie het kappen van zes hectare bos in de Schinveldse bossen te verhinderen op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening. Tevens verzocht Defensie de Rechtbank van Maastricht tot schorsing van dit besluit over te gaan.

Reden voor het bezwaar is dat de minister van VROM via de NIMBY-procedure (Not in my Backyard) Defensie op 3 augustus vrijstelling verleende om over te gaan tot kapwerkzaamheden in de Schinveldse bossen. Op 2 december oordeelde de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat gezien het grote belang van de vliegveiligheid op en rond vliegbasis Geilenkirchen de vrijstelling voor de kap van zes hectare bos aansluitend aan de Nederlands-Duitse grensweg terecht was.

Afgelopen vrijdag kreeg de Secretaris Generaal van Defensie bij zijn bezoek aan de burgemeester van Onderbanken nog te horen dat het College zou worden geadviseerd het besluit om de kapwerkzaamheden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening te verhinderen, in te trekken. Gistermorgen ontving Defensie bericht dat het besluit van College en burgemeester en wethouders niet zal worden herroepen.

[bron:www.mindef.nl]
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 30/12/2005 | 19:16 uur
GEILENKIRCHEN/SCHINVELD - De Duitse politie en Nederlandse marechaussee stellen een onderzoek in naar het vernielen van 180 meter hekwerk rond de Awacs-basis Geilenkirchen, vlakbij Schinveld. Dat liet plaatsvervangend commandant J. Zijlstra van de NAVO-basis vrijdag weten.


Volgens Zijlstra is een groot deel van het hek in de nacht van donderdag op vrijdag met zware hulpmiddelen vernield. De actie is inmiddels opgeëist door de antimilitaristische groep Onkruit, die zegt te handelen uit solidariteit met de bezetters van het bos in Schinveld. Zijlstra noemde de vernieling onacceptabel. De basis heeft de bewaking verscherpt.

Zijlstra zei dat er voor 20.000 euro schade is aangericht aan het hek. Waarnemend burgemeester J. Zuydgeest van Onderbanken, dat grenst aan de basis, zei vrijdag ,,maatregelen" te zullen nemen, zij het op Nederlands grondgebied. De basis ligt in Duitsland, daar kan de burgemeester niets uitrichten. Waaruit die maatregelen bestaan, wilde Zuydgeest niet zeggen. Eerder al sprak Zuydgeest de vrees uit dat de bezetting van het bos bij de basis kan uitlopen op gewelddadige confrontaties.

De Vereniging Stop Awacsoverlast veroordeelde de actie van Onkruit vrijdag. ,,Dit pakt niet in ons voordeel", zei voorzitter J. Fijnaut van de vereniging. Een woordvoerder van Groenfront!, dat het bos voor de landingsbaan van AWACS bezet houdt, zei: ,,Het zou niet mijn actie zijn, wij gaan gewoon door waar we mee bezig zijn".

Leden van Onkruit zijn inmiddels in Limburg in verband met de dreigende ontruiming van het bos, bevestigde een woordvoerder van de actiegroep vrijdag.
==============

De zoveelste vernieling door activisten. Wanneer worden nu eens daadkrachtige maatregelen genomen door Ministers en Defensie-staf.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 30/12/2005 | 20:50 uur
Citaat van: Nick op 30/12/2005 | 19:16 uur
Wanneer worden nu eens daadkrachtige maatregelen genomen door Ministers en Defensie-staf.

Daar hebben we al uitgebreid over gesproken in soortgelijke topics als vernieling F-16's e.d. Daadkrachtige maatregelen kosten geld en dus......
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Billy Rosewood op 31/12/2005 | 08:36 uur
Deze basis ligt op Duits grondgebied.
Hier hebben de minister en de Defensiestaf byzonder weinig te vertellen.
Hoogstens kan de grenscontrole in dat gebied verscherpt worden, maar daar voorkom je dit dus niet mee.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Leo2 op 31/12/2005 | 13:46 uur
Is er weer een mooie opdracht voor de MID samen met de AIVD, we horen het wel van Peter R. de Vries en of de Telegraaf.
( de diensten wisten natuurlijk nog niet om "Onkruit" in de gaten te houden )
Gr. Ton :)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 04/01/2006 | 22:44 uur
Noodverordening voor deel van Schinveld
ONDERBANKEN - Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van Onderbanken kondigt met ingang van donderdag een noodverordening af voor een deel van Schinveld. Dat maakte Zuidgeest dinsdag bekend. De noodverordening geldt tot 20 januari.


De noodverordening heeft te maken met de aanstaande kap van zes hectare bos voor de landingsbaan van AWACS-vliegtuigen. Zuidgeest wilde niet zeggen wanneer het al weken bezette bos wordt ontruimd.

De gemeenteraad komt woensdagavond tijdens een spoedvergadering bijeen met als onderwerp de noodverordening. Volgens wethouder J. Ubachs kan de gemeenteraad de noodverordening afwijzen. Als dat gebeurt kan Zuidgeest aan gouverneur L. Frissen vragen de noodverordening alsnog vast te stellen.

Justitie zal een lik-op-stuk-beleid hanteren tegen overtreders van de noodverordening. De burgemeester zal een terrein aanwijzen waar gedemonstreerd mag worden tegen de ontruiming.

De Vereniging Stop Awacsoverlast is niet blij. Uitgerekend donderdag gaan veel mensen uit het dorp naar Den Haag voor een hoorzitting over de bomenkap. Dat betekent dat er weinig mensen achterblijven die de bezetters van het bos bij een eventuele ontruiming kunnen steunen, aldus een woordvoerder van de vereniging dinsdag. Volgens de Vereniging sluit de gemeente woensdag al de weg langs het bezette bos af.

Een woordvoerder van Groenfront!, de actiegroep die het bos bezet houdt, zei donderdag nog geen ontruiming te verwachten. Volgens Groenfront! is de ontruiming pas maandag gepland. De actiegroep zou dit uit betrouwbare bronnen gehoord hebben. Wel is het nu voor ons alle hens aan dek", aldus de woordvoerder dinsdag.

Onderhandelaars van de politie hebben de afgelopen dagen enkele gesprekken met de activisten in het bos gevoerd. Groenfront! en politie willen hoe dan ook een geweldloos verloop van een eventuele ontruiming. Het bestuur van de Vereniging Stop Awacsoverlast heeft dinsdagavond een gesprek met de politie.

Volgens de actievoerders ligt de leiding van de ontruiming bij de marechaussee en biedt de politie daarbij hand- en spandiensten. Het bezette bos is eigendom van het ministerie van Defensie.

bron: detelegraaf.nl

======

Ben benieuwd of het inderdaad een geweldloos verloop zal hebben.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Dr_pepper op 07/01/2006 | 13:24 uur
Niemand mag Schinvelds bos meer in

Uitgegeven: 6 januari 2006 14:06
Laatst gewijzigd: 6 januari 2006 18:52

RIJSWIJK - De toegang tot het bos in Schinveld dat moet wijken voor de AWACS van de NAVO is vrijdagmiddag afgesloten. Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van Onderbanken bezocht in de ochtend kort het actiekamp van de mensen die de bomen willen beschermen tegen de voor maandag aangekondigde kap.

Zuidgeest sommeerde de bezetters onmiddellijk te vertrekken. Hij waarschuwde dat hij het bos zal laten ontruimen, als ze niet weggaan. Dat is dan volgens de burgemeester voor 08.00 uur maandagochtend. Het kappen van de bomen begint om die tijd, tweehonderd man marechaussee en politie worden daarvoor ingezet.

De marechaussee treedt op in het bos, de politie er omheen Vlak voor Zuidgeests komst vrijdag hadden de actievoerders een barricade opgeworpen op het bosbad naar het actiekamp midden in het bos, maar de burgemeester trok -begeleid door twee agenten - toch het kamp binnen. Daar waren naast actievoerders van onder meer Groenfront! ook enkele tientallen inwoners van Schinveld aanwezig.

De inwoners van de Limburgse plaats zijn bang dat als het bos weg is, zij nog meer overlast in de vorm van lawaai en vervuiling hebben van de oude, grote toestellen. Sommigen lieten hun ongenoegen duidelijk blijken, zo werd Zuidgeest toegebeten: "Alleen hoeren laten zich omkopen". De actievoerders bleven gewoon boomhutten timmeren.

Ludieke actie

De burgemeester maakte zich vrijdag kwaad over een ludieke actie van de regionale omroep L1 die luisteraars uitnodigde om vrijdagmiddag in het bezette bos te gaan zoeken naar verstopte armbandjes die toegang geven tot een carnavalszitting in Venlo. De bedoeling was dat mensen dat in carnavalskleding deden. "Media kunnen niet oproepen de wet te overtreden", vond Zuidgeest.

De vrijdagmiddag afgesloten grensweg langs het bezette bos bij de AWACS-landingsbaan valt onder de door Zuidgeest afgekondigde noodverordening en is daarmee verboden terrein. Een deel van de weg is Duits, maar de Duitse gemeente Gangelt doet mee aan de afsluiting. Medewerkers van de net over de grens gelegen AWACS-vliegbasis moeten enkele kilometers omrijden om bij hun werk te komen.

Provinciale Staten in Limburg houden volgende week vrijdag een extra vergadering over de noodverordening. De SP-Statenfractie heeft vragen gesteld aan gouverneur L. Frissen over zijn besluit tot bekrachtiging. De 'spoedvergadering' is pas volgende week omdat het om "agendatechnische redenen" niet eerder kon. De vergadering kan de kap niet tegenhouden.

Motorzaagje

De website van gouverneur Frissen loopt over met berichten van boze burgers. "Nieuw volkslied: Waar in het bronsgroen eikenhout, het motorzaagje ronkt", is de teneur van de ingezonden protesten tegen de noodverordening in het gastenboek op de internetpagina.

Schrijvers verwijten Frissen dat hij niets doet tegen de kap.

Defensie wil dat de AWACS-vliegtuigen die opereren vanaf de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland, zo snel mogelijk nieuwe, stillere motoren krijgen, zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vrijdag. Nederland zal daarvoor binnen de NAVO pleiten, al kan het wellicht nog jaren duren voor de motoren voor in totaal een bedrag van 700 miljoen dollar worden vervangen.

Defensie is eigenaar van de zes hectare grond waarop de bomen staan waarvoor de kapvergunning is verleend. Het omhakken van de bomen is nodig omdat de AWACS-toestellen nu "niet onbelemmerd kunnen vliegen", aldus Van der Knaap.


en hij denkt dat die eis serieus worde genomen binnen de navo. ze laten nog leiver het bos staan dan die stillere motoren erop te zetten. damn hoelang moet defensie nog doorgaan met dit lachwekkende beleid van ze.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/01/2006 | 13:46 uur
Als de autoriteiten zich nu ook eens consequent zouden opstellen; ik lees dat het gebied van defensie is, dus als zich daar actievoerders bevinden, moet je die gewoon nu al verwijderen, beboeten en/of in het gevang gooien. Dat geneuzel over "sommeren te vertrekken want anders wordt je maandag verwijderd" slaat natuurlijk nergens op! Ik zag op het journaal die actievoerders (hebben die niets anders te doen voor de kost?) in hun boomhutjes zitten. Me dunkt dat ook dat verboden is (beschadiging bomen, illegaal bouwen + kamperen). Anyhow, gewoon de kettingzaag in die bomen en dan vallen ze er vanzelf wel uit. Maar ik ben ervan overtuigd dat we maandag weer softe, genante beelden te zien krijgen van actievoerders die weggedragen worden o.i.d.

Dat ook ik het zonde vind van dat stuk bos en wat overdreven in relatie tot de vliegveiligheid (het gaat al jaaaaaren goed), is vers twee.  :'(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 07/01/2006 | 13:52 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 13:46 uur
Als de autoriteiten zich nu ook eens consequent zouden opstellen; ik lees dat het gebied van defensie is, dus als zich daar actievoerders bevinden, moet je die gewoon nu al verwijderen, beboeten en/of in het gevang gooien. Dat geneuzel over "sommeren te vertrekken want anders wordt je maandag verwijderd" slaat natuurlijk nergens op! Ik zag op het journaal die actievoerders (hebben die niets anders te doen voor de kost?) in hun boomhutjes zitten. Me dunkt dat ook dat verboden is (beschadiging bomen, illegaal bouwen + kamperen). Anyhow, gewoon de kettingzaag in die bomen en dan vallen ze er vanzelf wel uit. Maar ik ben ervan overtuigd dat we maandag weer softe, genante beelden te zien krijgen van actievoerders die weggedragen worden o.i.d.

Dat ook ik het zonde vind van dat stuk bos en wat overdreven in relatie tot de vliegveiligheid (het gaat al jaaaaaren goed), is vers twee.  :'(

Beste Rob,

Je moet niet vergeten dat het softe optreden vaak op last gebeurd van de Burgemeester, die is namelijk de persoon die de opdracht geeft!
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/01/2006 | 14:03 uur
Citaat van: Nick op 07/01/2006 | 13:52 uur
Je moet niet vergeten dat het softe optreden vaak op last gebeurd van de Burgemeester, die is namelijk de persoon die de opdracht geeft!

Daarom had ik het ook over "de autoriteiten", daarmee in het midden latend wie of wat de eindverantwoordelijkheid heeft..... ;)

Vreemd trouwens dat een burgemeester gaat over (de ontruiming van) een defensieperceel? Waarom dan de Kmar erbij betrekken? Een burgemeester stuurt de Kmar toch niet aan?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 07/01/2006 | 14:12 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 14:03 uur
Citaat van: Nick op 07/01/2006 | 13:52 uur
Je moet niet vergeten dat het softe optreden vaak op last gebeurd van de Burgemeester, die is namelijk de persoon die de opdracht geeft!

Daarom had ik het ook over "de autoriteiten", daarmee in het midden latend wie of wat de eindverantwoordelijkheid heeft..... ;)

Vreemd trouwens dat een burgemeester gaat over (de ontruiming van) een defensieperceel? Waarom dan de Kmar erbij betrekken? Een burgemeester stuurt de Kmar toch niet aan?

De Burgemeester is verantwoordelijk voor de Openbare Orde en Veiligheid. Hij bepaalt hoe en of er ME ingezet wordt. Enkele jaren geleden hadden we een bezetting op Schiphol. Burgemeester bepaalde geen inzete ME, wel paraat...
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/01/2006 | 15:31 uur
De marechaussee heeft zeker twee dagen nodig om het door Groenfront! bezette bos bij Schinveld te ontruimen. Dat zei een woordvoerder van Groenfront! zaterdag.

De activisten ketenen zich bij een inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast, aldus de woordvoerder. Groenfront! denkt dat het de marechaussee per persoon zeker drie uur kost om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren. Bovendien verschansen enkele actievoerders zich in tunnels.

Volgens de actievoerders begint de politie maandagmorgen om vier uur met het plaatsen van hekken rond het hele bos. De politie zegt dat de ontruiming maandag om acht uur 's morgens begint.

De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch. Burgemeester J. Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag dat burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water kunnen brengen naar het bos. Door bemiddeling van de politie kregen de actievoerders vrijdagavond laat alsnog voedsel en water, maar dit weekeinde is die aanvoer onzeker. ,,Als we niet op tijd iets warms binnenkrijgen, raken we onderkoeld", zei de woordvoerder van Groenfront!.

De woordvoerder van de burgemeester zei dat er zaterdagmorgen overleg is geweest tussen politie, marechaussee, justitie en Zuidgeest. Daarbij is afgesproken dat de operationeel commandant van geval tot geval zal beoordelen of de actievoerders eten en drinken krijgen. Maar zaterdagmiddag keerde een actievoerster vergeefs van een afzetting van de politie terug, in de hoop dat mensen daar eten en drinken konden geven.  

Bron: www.telegraaf.nl
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/01/2006 | 15:38 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
Groenfront! denkt dat het de marechaussee per persoon zeker drie uur kost om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren.  

Ik mag hopen dat dit niet zo is en dat deze idioten wat sneller verlost zullen worden van hun ketens. En daarna weer boeien om en afvoeren!

Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen.  

Ach gut......

Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch.  

Ach gut......

Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
Door bemiddeling van de politie kregen de actievoerders vrijdagavond laat alsnog voedsel en water

Tjongejonge, wat een gedoe. Gaat notabene de politie zich ontfermen over het door het gepeupel zelf "gecrëerde" probleem...

Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
,,Als we niet op tijd iets warms binnenkrijgen, raken we onderkoeld", zei de woordvoerder van Groenfront!.


Ach gut......

Citaat van: Kapitein Rob op 07/01/2006 | 15:31 uur
Daarbij is afgesproken dat de operationeel commandant van geval tot geval zal beoordelen of de actievoerders eten en drinken krijgen.   

Dat snap ik dus niet. Verboden gebied is verboden gebied; als je ze al pas maandagmorgen wilt verwijderen, moet je ze zeker niet eten en drinken laten krijgen. Wat een slappe, softe instelling! >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: HM op 07/01/2006 | 15:45 uur
niks aan toe te voegen..
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calimero op 07/01/2006 | 17:08 uur
Citaat van: Nick op 07/01/2006 | 13:52 uur
Beste Rob,

Je moet niet vergeten dat het softe optreden vaak op last gebeurd van de Burgemeester, die is namelijk de persoon die de opdracht geeft!

Waarom geeft de burgemeester die opdracht? Het is toch defensie terrein? En de actievoerders zijn al inovertreding door zich daar te bevinden lijkt mij.
Trap ze er uit, en geef eens een voorbeeld aan de rest van die linkse boomknuffel activisten, zodat ze de volgende keer wel 2x na denken voordat ze weer zo iets doen.

Maar ook ik vraag me af in hoever het nodig is om 6 hectare bos te kappen voor een aanvlieg route.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: HM op 07/01/2006 | 17:18 uur
Er mist ook een duidelijk en objectief overzicht van feiten en foto's/kaarten van het gebied.
Want in principe is dit ook echt geen oerbos wat zonodig beschermd moet worden. Het bos stond er eerst nog niet en is wat uit de kluiten gegroeit. Maar welk deel ze nu kappen weet ik niet.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Regering op 07/01/2006 | 17:25 uur
,,Ontruimen bos Schinveld kost zeker twee dagen''
07 januari 2006, 15:09

SCHINVELD (ANP) - De marechaussee heeft zeker twee dagen nodig om het door Groenfront! bezette bos bij Schinveld te ontruimen. Dat zei een woordvoerder van Groenfront! zaterdag.

De activisten ketenen zich bij een inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast, aldus de woordvoerder. Groenfront! denkt dat het de marechaussee per persoon zeker drie uur kost om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren. Bovendien verschansen enkele actievoerders zich in tunnels.

Volgens de actievoerders begint de politie maandagmorgen om vier uur met het plaatsen van hekken rond het hele bos. De politie zegt dat de ontruiming maandag om acht uur 's morgens begint.

De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch. Burgemeester J. Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag dat burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water kunnen brengen naar het bos. Door bemiddeling van de politie kregen de actievoerders vrijdagavond laat alsnog voedsel en water, maar dit weekeinde is die aanvoer onzeker. ,,Als we niet op tijd iets warms binnenkrijgen, raken we onderkoeld'', zei de woordvoerder van Groenfront!.

De woordvoerder van de burgemeester zei dat er zaterdagmorgen overleg is geweest tussen politie, marechaussee, justitie en Zuidgeest. Daarbij is afgesproken dat de operationeel commandant van geval tot geval zal beoordelen of de actievoerders eten en drinken krijgen. Maar zaterdagmiddag keerde een actievoerster vergeefs van een afzetting van de politie terug, in de hoop dat mensen daar eten en drinken konden geven.

Bron: www.nu.nl
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Regering op 07/01/2006 | 17:27 uur
Het is toch raar in Nederland, we willen de actievoerders kwijt maar we laten ze wel voorzien van eten en drinken.

En onderkoeling loop je niet op als je lekker naar huis gaat en bij de kachel gaat zitten.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Offenbach op 07/01/2006 | 17:29 uur
over dit zelfde onderwerp loopt al een topic: http://www.defensieforum.nl/Frontpage/index.php?option=com_smf&Itemid=7&?topic=7205.msg70454;topicseen#msg70454
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: EaGletje op 07/01/2006 | 20:13 uur
Citaat van: Regering op 07/01/2006 | 17:27 uur
Het is toch raar in Nederland, we willen de actievoerders kwijt maar we laten ze wel voorzien van eten en drinken.

En onderkoeling loop je niet op als je lekker naar huis gaat en bij de kachel gaat zitten.

das idd vreemd... ksnap ook niet waar die mensen zich druk om maken..defensie is een van de grooste  natuurbeheerders van ned.. als er dan is een stukkie bos weg moet..  en geluidsoverlast... de basis was er eerder dan hun.. hadde ze niet bij een basis moete gaan wone  ;)

;) die link werkt niet
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/01/2006 | 22:16 uur
Citaat van: Regering op 07/01/2006 | 17:25 uur
,,Ontruimen bos Schinveld kost zeker twee dagen''
07 januari 2006, 15:09

SCHINVELD (ANP) - De marechaussee heeft zeker twee dagen nodig om het door Groenfront! bezette bos bij Schinveld te ontruimen. Dat zei een woordvoerder van Groenfront! zaterdag.

De activisten ketenen zich bij een inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast, aldus de woordvoerder. Groenfront! denkt dat het de marechaussee per persoon zeker drie uur kost om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren. Bovendien verschansen enkele actievoerders zich in tunnels.

Volgens de actievoerders begint de politie maandagmorgen om vier uur met het plaatsen van hekken rond het hele bos. De politie zegt dat de ontruiming maandag om acht uur 's morgens begint.

De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch. Burgemeester J. Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag dat burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water kunnen brengen naar het bos. Door bemiddeling van de politie kregen de actievoerders vrijdagavond laat alsnog voedsel en water, maar dit weekeinde is die aanvoer onzeker. ,,Als we niet op tijd iets warms binnenkrijgen, raken we onderkoeld'', zei de woordvoerder van Groenfront!.

De woordvoerder van de burgemeester zei dat er zaterdagmorgen overleg is geweest tussen politie, marechaussee, justitie en Zuidgeest. Daarbij is afgesproken dat de operationeel commandant van geval tot geval zal beoordelen of de actievoerders eten en drinken krijgen. Maar zaterdagmiddag keerde een actievoerster vergeefs van een afzetting van de politie terug, in de hoop dat mensen daar eten en drinken konden geven.

Bron: www.nu.nl

Dit hele verhaal staat ook al op de vorige pagina van dit topic, alleen dan gekopieerd vanaf de telegraafsite.....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Balic op 07/01/2006 | 22:22 uur
De actievoerders lieten verder nog weten bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook een gebrek aan water en voedsel is voor hen problematisch.


Sorry hoor, maar dat doen ze toch zelf of ligt dat nou aan mij??? :-\
Waar halen ze het lef vandaan om te gaan klagen voor iets waar ze zelf voor gekozen hebben...

Stelletje pisstralen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 08/01/2006 | 17:08 uur
Bezetters maken zich op voor ontruiming

Uitgegeven: 7 januari 2006 17:57
Laatst gewijzigd: 7 januari 2006 20:40

SCHINVELD - De bezetters van het bos in Schinveld maken zich op voor de ontruiming. Actiegroep Groenfront! verwacht dat het bos zondagavond al wordt omheind en afgezet. Kort daarna zal begonnen worden met de ontruiming. In afwachting daarvan smokkelden omwonenden zaterdag eten en drinken naar de bezetters.

De politie stelt tot nu toe dat de ontruiming maandagochtend om 08.00 uur begint. Uit betrouwbare bronnen heeft de groep actievoerders evenwel vernomen dat zondag al de mobiele eenheid en de brandweer klaar moeten staan om bij de ontruiming te assisteren.


Een woordvoerder van het operationeel team van politie en marechaussee wil dit noch bevestigen noch ontkennen. "We doen geen mededelingen over operationele zaken", zei hij. Volgens Groenfront! is aan de brandweer gevraagd om stroom te leveren voor heliumballonnen. Deze ballonnen zouden dan het zes hectare grote bos kunnen verlichten.

Voorbereidingen

Ondertussen treffen de actievoerders voorbereidingen om de aanstaande ontruiming zo lang mogelijk te laten duren. De bezetters ketenen zich bij de inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast. Ook verschansen enkele activisten zich in tunnels. Groenfont! denkt dat het de autoriteiten per persoon zeker drie uur zal kosten om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren.

Groenfront! zei bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook het gebrek aan water en voedsel is problematisch. Burgemeester Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water naar de actievoerders in het bos te brengen. Door bemiddeling van de politie kregen de bezetters vrijdagavond laat alsnog wat, maar de aanvoer voor het weekeinde is onzeker.

Diego

Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Eten en drinken

Inwoners van Schinveld en Brunssum hebben zaterdag eten en drinken gesmokkeld naar de bezetters. Zij negeerden daarmee een verbod van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest.

De mensen moeten het eten onder barre omstandigheden door de bossen smokkelen via een moeras. "En dat is dubbel lastig omdat ze daarbij met zware ketels en pannen moeten sjouwen", aldus bestuurslid T. Laeven van de Vereniging Stop Awacsoverlast.

Rechten van de Mens

Volgens de vereniging schendt de burgemeester het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens door de bezetters uit te hongeren en dorst te laten lijden, temeer omdat ze daardoor onderkoeld dreigen te raken. Zodoende kunnen mensenlevens in gevaar komen.

bron: nu.nl
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: EaGletje op 08/01/2006 | 18:06 uur
dat moete zich tegen die actie voerders zegge  :D kun je ze een extra boeite geven...     want hun voere actie.. hoeft de gemeente toch geen voedsel en drinke te gaan leveren
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Offenbach op 08/01/2006 | 18:21 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 08/01/2006 | 18:24 uur
Citaat van: Offenbach op 08/01/2006 | 18:21 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D

hahahahah Ik denk eerder dat er straks weer een grote ophef komt dat de Marechaussee een kind uit het bos heeft verwijderd. Nieuwe politieke rel wellicht?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Offenbach op 08/01/2006 | 18:37 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 18:24 uur
Citaat van: Offenbach op 08/01/2006 | 18:21 uur
Citaat van: Nick op 08/01/2006 | 17:08 uur
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.

Joepie, ik mag laat en geketend opblijven van paps en mams!!! :D

hahahahah Ik denk eerder dat er straks weer een grote ophef komt dat de Marechaussee een kind uit het bos heeft verwijderd. Nieuwe politieke rel wellicht?

Ik denk inderdaad dat zo'n jochie straks niet meer lacht als er een paar ME peletons pap en mam komen arresteren. Zal wel een goede activist worden laten...en één met veel haat in zich (soort Anakin Skywalker die zich naar de darkside keert  ::))
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: greeny op 08/01/2006 | 18:54 uur
ik kan me herinneren, dat actievoerders zichzelf destijds aan de treinrails vastketenden om munitietransporten tegen te houden. Ik vind dan ook dat wij ons solidair op moeten stellen jegens hen en hen met behulp van eigen kettingen en sloten erbij vastketenen en de sleutels weggooien, zodat zij niet onder de druk zouden kunnen verslappen en weglopen. :angel: Ik ben blij dat ik geen burgemeester ben  :-\
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calimero op 09/01/2006 | 09:32 uur
Politie en marechaussee zijn vannacht even voor 02:00 uur begonnen met de ontruiming van het bezette bos bij Schinveld. In eerste instantie zal geprobeerd worden de bezetters te bewegen vrijwillig hun biezen te pakken. Er zitten ruim 100 activisten van Groenfront! in het bos in diverse boomhutten. Zij worden bijgestaan door mensen uit de omgeving. Politie en marechaussee zouden in totaal zo'n 200 man hebben ingezet voor de ontruiming.

Eén van de bezetters is Tweede-Kamerlid Diedrik Samson (PvdA). Hij is teleurgesteld in PvdA-burgemeester Jos Zuidgeest die de bezetters volgens hem zou hebben proberen uit te hongeren. Zuidgeest trachtte namelijk de afgelopen dagen iedereen die naar het bos wilde gaan tegen te houden door de toegangswegen af te laten grendelen. Dat mislukte omdat bewoners uit de omgeving toch voedsel naar de bezetters wisten te smokkelen.

Opvallend is dat de brandweerkorpsen van Onderbanken en Brunssum gisteren lieten weten niet mee te zullen helpen bij de ontruiming van het bos. De korpsen was gevraagd aggregaten te leveren om het bos tijdens de ontruiming te kunnen verlichten. Die weigerde de brandweer af te staan. In plaats daarvan togen sommige brandweerlieden naar het bos om zich bij de bezetters te voegen. Ze troffen daar veel bewoners uit de omgeving aan die hetzelfde deden vandaag.

De zes hectare bos bij Schinveld moet gekapt worden in verband met de veiligheid van overvliegende radarvliegtuigen. AWACS-vliegtuigen van de in het Duitse Geilenkirchen gelegen NAVO-basis vliegen regelmatig over het nabijgelegen bos. Eind december kreeg het ministerie van Defensie van de rechter toestemming voor de kap.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.fok.nl%2Fupload%2F060108_272_boomhutschinveld.jpg&hash=fdf3bb35932996e3986c949bb2ed59a6f64a1ae0)

Boomhut in Schinveldse bos
Meer foto's op Indymedia (http://www.indymedia.nl/nl/2006/01/33396.shtml)

De website Indymedia volgt de ontruiming op de voet. Om 01:38 cirkelde er een helikopter boven het kamp. Twintig busjes met ME'ers arriveerden om 01:50. Om 02:10 trok de ME het bos in en begon met de omsingeling van het kamp. Rond 02:30 zouden ook zo'n honderd Duitse politiemensen het bos zijn ingetrokken.

Korte Update: De marechaussee begon iets na 06:00 met het leegvegen van het bos. Mensen die niet snel genoeg weggingen, werden aangehouden. Alles wat zij op de grond tegenkwamen werd gesloopt. Rond 07:00 was het bos leeggeveegd van mensen die rondliepen en begon de marechaussee met het doorslijpen van de kettingen waarmee actievoerders op de grond zich hadden vastgezet. De mensen in de bomen werden vooralsnog met rust gelaten.

Eerste videobeelden (http://www.l1.nl/nieuwsfiles/RE02PBWP7413U6UKJ0EA/video/Eerste%20beelden%20van%20de%20ontruiming.wmv) van de ontruiming (van de limburgse zender L1).

bron: Fok! (http://frontpage.fok.nl/nieuws/61110)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Offenbach op 27/01/2006 | 18:18 uur
SCHINVELD - AWACS gaat achthonderd oefenvluchten in de toekomst niet langer vanuit de militaire basis Geilenkirchen bij Schinveld uitvoeren maar van andere vliegvelden. Op die manier kan AWACS de geluidsoverlast voor oostelijk Zuid-Limburg beperken. Die toezegging deed de commandant van de AWACS-basis vrijdag aan staatssecretaris Van der Knaap (Defensie).

De bewindsman maakte dit vrijdag bekend tijdens een werkbezoek aan Schinveld (gemeente Onderbanken). Nederland zal zich in NAVO-verband verder inzetten voor geluidsarme motoren voor de AWACS-radarvliegtuigen, hoewel mensen op korte termijn geen valse hoop moeten koesteren, waarschuwde Van der Knaap.

De achthonderd oefenvluchten bestaan onder meer uit doorstarten en het daarop volgende vliegen van 'rondjes rond de kerk' in Schinveld, aldus waarnemend burgemeester J. Zuydgeest. In totaal zijn er 3200 vliegbewegingen per jaar van AWACS, een kwart daarvan gaat dus weg naar elders. Nederland gaat op korte termijn met andere landen spreken of die bereid zijn een deel van de overlast van de AWACS over te nemen. Van der Knaap wilde niet zeggen of nu slapende militaire bases, zoals bij Roermond, daarvoor in aanmerking komen.

AWACS

Van der Knaap wees er verder op dat geluidsarme motoren geen prioriteit hebben voor de meeste van de deelnemende dertien financiers van AWACS. "Nederland is het enige land dat voor vervanging van de huidige motoren pleit, maar Nederland draagt slechts bij in 3 procent van de kosten van AWACS", aldus Van der Knaap. "Wij moeten met name Duitsland, dat een kwart betaalt, en de VS, die nog meer bijdragen, over de streep zien te halen."

Van der Knaap kwam verder naar Schinveld om de verstoorde verhoudingen tussen enerzijds het Rijk en anderzijds de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken weer te normaliseren. Er komt een commissie die het vertrouwen moet herstellen en moet onderzoeken waar knelpunten zitten, aldus Van der Knaap.

Verder praten Rijk, gemeente en provincie in februari over een nieuw meetnet in Schinveld, dat de overlast van geluid en fijnstof door AWACS in kaart moet gaan brengen

(bron: www.nu.nl | d.d. 27-01-2006)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Leopaard op 27/01/2006 | 21:32 uur
CitaatVan der Knaap wees er verder op dat geluidsarme motoren geen prioriteit hebben voor de meeste van de deelnemende dertien financiers van AWACS. "Nederland is het enige land dat voor vervanging van de huidige motoren pleit, maar Nederland draagt slechts bij in 3 procent van de kosten van AWACS", aldus Van der Knaap. "Wij moeten met name Duitsland, dat een kwart betaalt, en de VS, die nog meer bijdragen, over de streep zien te halen."
Hahaha....de VS en Duitsland lachen zich kapot  ;D
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Cobra4 op 30/01/2006 | 18:25 uur
Citaat van: Offenbach op 27/01/2006 | 18:18 uur
Van der Knaap wilde niet zeggen of nu slapende militaire bases, zoals bij Roermond, daarvoor in aanmerking komen.

????
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calimero op 14/03/2006 | 15:11 uur
Een kleine 1,7 miljoen euro bedragen de kosten die in januari gemaakt zijn voor het ontruimen van het bezette bos in Schinveld in de gemeente Onderbanken. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde 'Evaluatieverslag Ontruiming Schinveldse Bossen'. De dikke miljoen euro was nodig om de inzet van politie en marechaussee te betalen die de actievoerders uit het bos moesten verwijderen. Bij actie werden indertijd 106 personen gearresteerd.

Uit de evaluatie blijkt ook dat het beleidsteam - bestaande uit politie, marechaussee, burgemeester, het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie - de aanvoer van eten en drinken naar het bezette bos probeerden te verhinderen. Men vond dat actievoerders die zich bij de start van de ontruiming nog in het bos schuilhielden, hier uit vrije wil waren en dus ook zelf verantwoordelijkheid droegen voor de gevolgen.

Activisten van Groenfront! bezetten eind vorig jaar het bos uit protest tegen het kappen van de bomen. Ze kregen hierbij steun van inwoners van Schinveld. De bomen moesten wijken in verband met de veiligheid van laag overvliegende AWACS-vliegtuigen die even verderop landen in Duitsland.

De VVD liet eerder weten dat het vindt dat de kosten die gemaakt zijn, moeten worden verhaald op de actievoerders. De liberalen brachten hun mening medio januari al onder de aandacht van de betrokken ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). Onbekend is wat er met dat VVD standpunt is gedaan.

Bron: Fok! (http://frontpage.fok.nl/nieuws/62982)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calimero op 14/03/2006 | 15:13 uur
Nou, lijkt me duidelijk. Ze hebben 106 mensen gearresteerd, dus € 1.700.000,- / 106 = € 16038,- p./p.

Opgelost!  :police:

Vrees alleen niet dat ze dit zullen doen  >:( >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ros op 14/03/2006 | 15:54 uur
Wat zijn de kosten die ieder jaar gemaakt worden voor de inzet van Politie voor,tijdens en na voetbalwedstrijden ?. Dan vallen deze kosten in het niets.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 14/03/2006 | 16:23 uur
Citaat van: Ros op 14/03/2006 | 15:54 uur
Wat zijn de kosten die ieder jaar gemaakt worden voor de inzet van Politie voor,tijdens en na voetbalwedstrijden ?. Dan vallen deze kosten in het niets.

Ook deze kosten worden verhaalt op clubs en suporters!
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Belachelijk om zoiets hier te schrijven!
De bewoners van Schinveld waren eens met de actie!
Verder ging het om een basis een Amerikaanse basis in Duitsland, waar wij verder de kosten blijkbaar maar voor op moeten hoesten!
Laat de Amerikanen dat maar betalen! En ook nog voorzien van 100.000 jonge Sequoiadendron Gigantum, die wij her en der in een park of wijk aan kunnen planten.  :angel:
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: rocco2000 op 19/03/2006 | 16:26 uur
CitaatLaat de Amerikanen dat maar betalen!
excuse me, het betreft hier een navo basis waar alle leden van de navo dus ook een inbreng hebben! Is zeker niet allemaal amerikaans, dus om de amerikanen er nou voor op te laten draaien? Bovendien hebben we in Europa allemaal profijt van de aanwezige awac'sen, dan is het nogal makkelijk om dit gewoon op het bordje van een ander te schuiven.
Dan kunnen we de kosten inderdaad beter op de actievoerders verhalen, zij verhinderen tenslotte de uitvoering van een besluit wat volgens de geldende democratische procedures is genomen.
CitaatDe bewoners van Schinveld waren eens met de actie!
dus?
Moet je de omwonenden van schiphol maar eens vragen..
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 19/03/2006 | 16:27 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Verder ging het om een basis een Amerikaanse basis in Duitsland

Onzin; het betreft hier een NAVO-basis.

Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Belachelijk om zoiets hier te schrijven!
De bewoners van Schinveld waren eens met de actie!

Zo lust ik er nog wel een paar; dat bewoners het ergens mee eens zijn wil niet zeggen dat ze in hun recht staan.

Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Laat de Amerikanen dat maar betalen!

Altijd prettig om weer een kritische VS-tegenstander te hebben op het forum. Alleen met dit soort kretologie ben je wat mij betreft aan het doorslaan. Als de Amerikanen allemaal in rekening zouden moeten brengen wat zij t.b.v. o.m. ons land hebben uitgegeven, zou je nog wel eens een rare pijp kunnen roken! En nogmaals, het betreft hier een NAVO-zaak.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 19/03/2006 | 16:27 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Verder ging het om een basis een Amerikaanse basis in Duitsland

Onzin; het betreft hier een NAVO-basis.
En die is van wie?
Niet van ons, dus waarom zouden wij er voor op moeten draaien!

Verder past de qualificatie ONZIN een moderator niet!

Citaat
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Belachelijk om zoiets hier te schrijven!
De bewoners van Schinveld waren eens met de actie!

Zo lust ik er nog wel een paar; dat bewoners het ergens mee eens zijn wil niet zeggen dat ze in hun recht staan.
Het recht van de dictatuur van deze regering zeker!  >:(
Stuurt ook militairen naar Afghanistan en Irak, terwijl de meerderheid van de bevolking dat absoluut niet ziet zitten!
Citaat
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:15 uur
Laat de Amerikanen dat maar betalen!

Altijd prettig om weer een kritische VS-tegenstander te hebben op het forum. Alleen met dit soort kretologie ben je wat mij betreft aan het doorslaan. Als de Amerikanen allemaal in rekening zouden moeten brengen wat zij t.b.v. o.m. ons land hebben uitgegeven, zou je nog wel eens een rare pijp kunnen roken! En nogmaals, het betreft hier een NAVO-zaak.
Ach, het is dat je zo jong bent, maar ik vergeef het je.
De Marshall hulp aan Nederland was maar een kleine "wiedergutmachung" voor de koopvaardijschepen die Nederland verloren heeft in dienst van de geallieerden.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Leo2 op 19/03/2006 | 17:23 uur
on·zin (de ~ (m.))
1 onzinnige praat => apekool, beuzelarij, bullshit, flauwekul, gekakel, gekkenpraat, geklets, gelul, gezwam, gezwets, klets, kletskoek, kolder, kul, kwezelarij, larie, lariekoek, leuterkoek, leuterpraat, lulkoek, lullepot, nonsens, quatsch, zever, zotteklap, zottenpraat.

Kies hier maar iets uit, er staat best wel iets tussen, wat jij vind, dat een moderator zal passen.

De basis wordt, geloof ik, nog steeds door de Canadezen geleid.

Gr. Ton :)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 19/03/2006 | 17:24 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
En die is van wie?
Niet van ons, dus waarom zouden wij er voor op moeten draaien!

Verder past de qualificatie ONZIN een moderator niet!

Wij zijn als Nederland ook lid van de NAVO en dus hebben wij ook een verantwoordelijkheid t.o.v. die basis.

En waarde Opa, is het niet aan jou of ik de kwalificatie ONZIN wel of niet gebruik. Ik geef hier als discussiedeelnemer aan hoe ik jouw opmerking in deze beoordeel. En aangezien het geen Amerikaanse basis is, geef je incorrecte informatie, onzin dus.

Ook al ben ik forumbeheerder, dan nog doe ik gewoon mee in de discussies. Als ik moderator-opmerkingen maak, doe ik dat in vetgedrukt blauw.  

Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
Het recht van de dictatuur van deze regering zeker!  >:(
Stuurt ook militairen naar Afghanistan en Irak, terwijl de meerderheid van de bevolking dat absoluut niet ziet zitten!

Dictatuur van onze regering? We hebben zover ik weet in ons land mog steeds een parlementaire democratie, waaruit de regering voortvloeit. In dat licht is je constatering dat de meerderheid van het volk de missies naar Irak en Afghanistan niet zag/ziet zitten irrelevant. Trouwens, die mening verandert ook om de haverklap, dus je kunt daar als regeerder weinig mee.....

Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
Ach, het is dat je zo jong bent, maar ik vergeef het je.

Dank je, maar ik vind mezelf met 42 jaar niet meer zo jong, net zo min dat je met 53 jaar oud bent. Je vergiffenis doet me weliswaar deugd maar vind je niet dat je een beetje overdreven doet in deze? Ik ben geen snotaap meer!

Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
De Marshall hulp aan Nederland was maar een kleine "wiedergutmachung" voor de koopvaardijschepen die Nederland verloren heeft in dienst van de geallieerden.

Ik vind dit een opmerking die zo beneden peil is, dat ik er verder geen woorden aan vuil wil maken! Je zou je wat mij betreft de ogen uit je hoofd moeten schamen voor een dergelijke opmerking!  >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Opa op 19/03/2006 | 17:32 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 19/03/2006 | 17:24 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 16:55 uur
De Marshall hulp aan Nederland was maar een kleine "wiedergutmachung" voor de koopvaardijschepen die Nederland verloren heeft in dienst van de geallieerden.

Ik vind dit een opmerking die zo beneden peil is, dat ik er verder geen woorden aan vuil wil maken! Je zou je wat mij betreft de ogen uit je hoofd moeten schamen voor een dergelijke opmerking!  >:(

En ik vind die opmerking van jouw dan weer ver beneden alle peil!!!

Denk je eigenlijk wel eens ooit na voordat je reageert?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: rocco2000 op 19/03/2006 | 17:33 uur
CitaatEn die is van wie?
Niet van ons, dus waarom zouden wij er voor op moeten draaien
beetje een struisvogel mentaliteit opa! Tijdens de koude oorlog waren we blij met alle steun die we van de navo kregen, nu is de dreiging tijdelijk een stuk minder reëel en moeten we maar helemaal niks met de navo te maken hebben? Wat een flauwekul... typisch geval van wel de lusten maar niet de lasten.
CitaatDe Marshall hulp aan Nederland was maar een kleine "wiedergutmachung" voor de koopvaardijschepen die Nederland verloren heeft in dienst van de geallieerden
tja..(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fhomepages.ipact.nl%2F%7Edberkhout%2Fsmilies%2Fpukey.gif&hash=24e9b85fd59c1bf92cb6eb06de9df59f1f6573ae)
CitaatDenk je eigenlijk wel eens ooit na voordat je reageert?
als er hier een goed nadenkt over zijn reply's dan is het kapitein rob wel..
Ik ben het niet altijd met hem eens maar in dit geval heeft ie nog gelijk ook.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: oud_zijde op 19/03/2006 | 17:36 uur
hey reinaert is weer terug ... hoi reinaert (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.fok.nl%2Fs%2Fbye.gif&hash=a3028877caf3d361d7cbbe027b812b42df290e34)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: rocco2000 op 19/03/2006 | 17:37 uur
;D ;D
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Opa op 19/03/2006 | 17:38 uur
Citaat van: rocco2000 op 19/03/2006 | 17:33 uur
CitaatEn die is van wie?
Niet van ons, dus waarom zouden wij er voor op moeten draaien
beetje een struisvogel mentaliteit opa! Tijdens de koude oorlog waren we blij met alle steun die we van de navo kregen, nu is de dreiging tijdelijk een stuk minder reëel en moeten we maar helemaal niks met de navo te maken hebben? Wat een flauwekul... typisch geval van wel de lusten maar niet de lasten.


Tja... Wederom valt de onsympathieke term -flauwekul-
Ik stel je een vraag...
Wat is de NAVO?
Wie controleert de NAVO eigenlijk?
Wij niet.

Het is gewoon, en vooral na het einde van de Koude Oorlog, een machtsinstrument in handen van de Verenigde Staten.
Waar het dan ook gruwelijk fout mee gaat.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 19/03/2006 | 17:42 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 17:32 uur
Denk je eigenlijk wel eens ooit na voordat je reageert?

  ???  >:( :-X
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Leo2 op 19/03/2006 | 17:52 uur
"Opa" is volgens mij op "oorlogspad".

Als "Opa" nu zelfeerst nadenkt voordat hij post, dan zullen de kwalificaties "onzin" en "flauwekul" niet zo snel opdoemen.

Gr. Ton :)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Opa op 19/03/2006 | 17:56 uur
Citaat van: Leo2 op 19/03/2006 | 17:52 uur
"Opa" is volgens mij op "oorlogspad".

Als "Opa" nu zelfeerst nadenkt voordat hij post, dan zullen de kwalificaties "onzin" en "flauwekul" niet zo snel opdoemen.

Gr. Ton :)

Wie maakt hier eigenlijk uit wat onzin is.
Ik toch?
En het wordt hoog tijd dat er eens wat Koude Oorlog zwetsverhalen over de Marshall hulp ( en dergelijke retoriek) definitief naar het rijk der fabelen worden gestuurd.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Leo2 op 19/03/2006 | 18:02 uur
Nee, jij maak hier niet uit wat onzin is, alleen als het als zelfkritiek bedoeld is.

Gr. Ton :)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Defensieforum op 19/03/2006 | 18:15 uur
Gaarne weer ontopic en vechten doe je maar middels PM  :police:

Mvgr

Nick
Moderator
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 19/03/2006 | 18:55 uur
Citaat van: Opa op 19/03/2006 | 17:56 uur
En het wordt hoog tijd dat er eens wat Koude Oorlog zwetsverhalen over de Marshall hulp ( en dergelijke retoriek) definitief naar het rijk der fabelen worden gestuurd.

Waarbij aangetekend wordt dat jij deze link hebt gelegd. Maar misschien is het, gezien je forumbreed geëtaleerde anti-Amerikagevoelens, een idee om een anti-Amerika-poll of -topic te beginnen? Daar kunnen "we" dan allemaal eens lekker tekeer gaan zonder in vele topics geconfronteerd te worden met anti-Bush of anti-VS-uitingen en vervolgens o.m. mijn pogingen die (al dan niet tevergeefs) te nuanceren of te weerleggen...... ;)

En kunnen we nu dan weer, Nick z'n suggestie volgend, verder gaan over dat Schinveldse bos?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ton de Zwart op 19/03/2006 | 19:36 uur
Citaat van: oud_zijde op 19/03/2006 | 17:36 uur
hey reinaert is weer terug ... hoi reinaert (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.fok.nl%2Fs%2Fbye.gif&hash=a3028877caf3d361d7cbbe027b812b42df290e34)

Inderdaad oude rooie vos, je bent weer terug zie ik. Je bent een behoorlijk lange tijd ondergedoken geweest; tijd nodig gehad voor de partij?  Heb je al een baantje gekregen van kameraad Marijnisse?
Waarom heb je je weer aangemeld als OPA?  Dit is het 4e pseudoniem wat je hier op het forum gebruikt. Iets te verbergen?? ;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Obelix op 19/03/2006 | 22:52 uur
Citaat van: Ton de Zwart op 19/03/2006 | 19:36 uur
Citaat van: oud_zijde op 19/03/2006 | 17:36 uur
hey reinaert is weer terug ... hoi reinaert (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.fok.nl%2Fs%2Fbye.gif&hash=a3028877caf3d361d7cbbe027b812b42df290e34)

Inderdaad oude rooie vos, je bent weer terug zie ik. Je bent een behoorlijk lange tijd ondergedoken geweest; tijd nodig gehad voor de partij?  Heb je al een baantje gekregen van kameraad Marijnisse?
Waarom heb je je weer aangemeld als OPA?  Dit is het 4e pseudoniem wat je hier op het forum gebruikt. Iets te verbergen?? ;)

Ton, jij schrijft het, ik denk het. OPA komt over als een oude bekende, altijd leuk als blijkt dat er toch een band is ontstaan  ;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Northside op 22/03/2006 | 15:25 uur
1,7 miljoen... wat mij betreft mag de rekening naar groenfront, maar met de sterke lobby die links in de politiek heeft komen ze er vast weer makkelijk vanaf. Wie gaat het dan betalen? Ik begrijp dat het uiteindelijk door ons, belastingbetalers, wordt opgebracht, maar van welke rekening wordt het daadwerkelijk afgeschreven? Bestaat er een calamiteitenpotje voor dit soort incidenten?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Cobra4 op 18/09/2006 | 13:31 uur
Vluchtgegevens AWACS blijven geheim
ANP

AMSTERDAM - De Vereniging Stop AWACS krijgt geen inzage in de vluchtgegevens van AWACS-radarvliegtuigen. De bestuursrechter van de rechtbank in Maastricht bepaalde dat die geheim blijven, meldt Stop AWACS.
Stop AWACS betwistte voor de rechtbank de huidige geluidszones boven de gemeenten Onderbanken en Brunssum.

Volgens Stop AWACS zijn die te optimistisch en moeten er zeker 2000 woningen geluidsisolatie krijgen in plaats van de 117 die nu geïsoleerd zijn. Om achter de juiste geluidszones te komen wilde de vereniging inzage in de vliegbewegingen van de AWACS, maar de rechter vindt dat een militair geheim. Stop AWACS overweegt bij de Raad van State in beroep te gaan.

bron: www.volkskrant.nl
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: rocco2000 op 20/09/2006 | 00:29 uur
moet toch ook niet gekker worden. >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 20/09/2006 | 01:09 uur
Alweer een kip..... ei discussie.
Wat was er eerder? Het vliegveld.. of de mensen die lopen te klagen?
Helaas zie je deze trent alom in NL.
Betrekt men een huis in de omgeving van een vliegveld,(waarschijnlijk goedkope grond) dan weet men van te voren dat er lawaai is.
Daar heeft men dus uitdrukkelijk voor gekozen en men moet dan niet achteraf gaan lopen jammeren.
Bad Luck!  8)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Offenbach op 20/09/2006 | 09:42 uur
Ik snap dat gezeur ook niet..

Ik heb verhalen gelezen over vliegers die (aan het begin van de koude oorlog) met hun toestel even een rondje laag over hun ouderlijk huis vlogen. Ik kan me ook herinneren (in kom zelf oorspronkelijk uit Brabant) dat je tijdens de lessen op school regelmatig sonic-booms buiten hoorde. Echt niemand die daar toendertijd van op keek of daar iets van zei!

Het is een beetje te vergelijken met die yuppen die tegenwoordig allemaal op het platteland willen gaan wonen, maar daarbij geen geloei van koeien wil horen! ;D

Ach ja, die dicussies hebben we hier al vaker gevoerd.. :(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: HM op 20/09/2006 | 12:56 uur
Ik snap dat gezeur wel deels.

Het zou m.i. netter zijn van de navo, de vluchten wat te spreiden over Europa. Die optie is de revue al gepasseerd maar heb er weinig meer van vernomen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Cobra4 op 12/10/2006 | 12:04 uur
TNO kraakt Awacs-rapport

ONDERBANKEN - TNO kraakt een vorige week gepubliceerd rapport van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) over de geluidsoverlast van Awacs rond Schinveld en Brunssum. Volgens TNO concludeert het rapport ten onrechte dat de geluidsoverlast sinds de boskap niet of nauwelijks is toegenomen.

Er kan helemaal geen relatie met de boskap worden gelegd in het onderzoek van het NLR, vindt TNO. Het ministerie van VROM had het NLR opdracht gegeven te onderzoeken of sinds de boskap begin dit jaar de geluidsoverlast door Awacs-vliegtuigen is toegenomen. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over het rapport van het ruimtevaartlaboratorium.

bron: www.telegraaf.nl
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: mach3 op 17/11/2006 | 16:20 uur
waar zeuren die mensen toch over, laat die AWACS dan maar over mijn huis vliegen, ik heb er geen problemen mee (als zie ik liever F-16's  :P)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/01/2007 | 18:25 uur
SP: vliegverbod voor AWACS-basis boven Nederland

anp | Gepubliceerd op 14 januari 2007, 18:12

SCHINVELD -  De SP dient een motie in om de AWACS-basis bij Schinveld een vliegverbod boven Nederland op te leggen. SP'er Jan de Wit zei dat zondag in Schinveld tijdens de herdenking van de bezetting en de daarop volgende ontruiming bij het AWACS-vliegveld Geilenkirchen begin vorig jaar.

Vorige week liet staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) weten dat het onmogelijk is woningen in de Limburgse plaats Schinveld afdoende te isoleren tegen geluidsoverlast van AWACS-radarvliegtuigen. Nieuwe aanpassingen zijn zo ingrijpend dat deze woningen zouden veranderen tot een soort bunker of aquarium. Dat kost minstens 55 miljoen euro, zei Van Geel toen.

Wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken, waartoe Schinveld behoort, is niet te spreken over de uitspraken van Van Geel. ,,Niks bunkers, de basis moet hier weg'', zei hij zondag. Onderbanken wil via de Duitse rechter proberen de basis gesloten te krijgen.

Enkele honderden demonstranten waren zondag aanwezig bij de demonstratie.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/01/2007 | 18:27 uur
Ik heb nog nooit een "AWACS-basis" zien vliegen. Misschien dat de SP ze ziet vliegen. ;D ;D
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Thor op 14/01/2007 | 21:12 uur
Dat vliegverkeer storend kan zijn weet ik alles van; ik woon m'n hele leven al binnen 10km van Schiphol.
Als wij echter in de politiek moties gaan aannemen waarin we bepalen dat onze NATO partners (een alliantie waar we zelf lid van zijn) geen gebruik meer mogen maken van ons luchtruim (wel de lusten , niet de lasten), waar gaan we dan naar toe? Dat we uit de alliantie stappen?
Nou begrijp ik best dat de SP ons liever als lid van het Warschaupact had gezien, maar ja, dat bestaat nou eenmaal niet meer.....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Sine Pari op 15/01/2007 | 04:26 uur
Dat geluids overlast van landene en startende vliegtuigen hinderlijk is mij ook bekend. Maar wat mij (nog) bekend was dat het ook hinderlijk is als vliegtuigen overvliegen. Wil men nu ook een vlucht verbod oplegen aan passagier vliegtuigen en Schiphol sluiten? Er wonen nar mijn menig namelijk meer mensen in de buurt van de landings/start route van Schiphol dan in de buurt van de landings/start route van de AWACS basis. En naar mijn menig landen/stijgen op Schiphol in iedergeval minstens elke vijf minuten een vliegtuig.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 15/01/2007 | 08:54 uur
Citaat van: Sine Pari op 15/01/2007 | 04:26 uur
En naar mijn menig landen/stijgen op Schiphol in iedergeval minstens elke vijf minuten een vliegtuig.

Sterker nog, met het slechte weer van vorige week werd de frequentie verlaagd naar 1 per minuut....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Thor op 15/01/2007 | 10:29 uur
De tijdspanne tussen opstijgende en landende vliegtuigen hangt af van de snelheid, grote, remweg, etc van het vliegtuig. Tijdens 'spitsuur' kan dit inderdaad ergens tussen de 1 en de 2 minuten liggen.
De reden dat er zoveel mensen rond de luchthaven Schiphol (zijn komen) wonen, is de werkgelegenheid die deze luchthaven voor de regio creëert. Schiphol is ontstaan ergens in het begin van de vorige eeuw in een, toen nog nieuwe, polder waar nauwelijks mensen woonden. Door de loop der jaren is de luchthaven steeds verder gegroeid. Dit trok bedrijven, welke op hun beurt personeel aantrokken die allemaal in de buurt van hun werk wilden wonen. Hierdoor zijn oorden als Hoofddorp, Badhoevedorp en Amstelveen de laatste decennia enorm gegroeid.
Mijn inziens heeft de bevolking van deze oorden dan ook geen enkel recht van klagen. Ten eerste hebben ze zelf deze keuze gemaakt, ten tweede vreet iedereen in de regio direct of indirect z'n brood van Schiphol en ten derde doet de luchthaven enorm veel aan geluids- en overlast-beperking.

Dat dit niet geld voor een militair vliegveld net over de Limburgse grens, is me helemaal duidelijk. Hoewel ik er van overtuigd ben dat toen daar ook het vliegveld werd aangelegd, de grote agglomeraties er nog niet waren.

Een verbod opleggen aan een alliantie, waar we zelf lid van zijn (dus indirect aan ons zelf), die voor onze veiligheid werkt, lijkt me in geen geval een oplossing. Dit is net zoiets als de ambulance een verbod op het gebruik van siréne opleggen of de brandweer verbieden na 20.00uur nog uit te rukken...

Dat de SP wel om zo'n verbod vraagt is de typische strategie waar de SP zo groot mee is geworden. Het volk roept iets, dus het is een populair issue, dus de SP roept met het volk mee. Niet gehinderd door enig verstand (van zaken). En het volk denkt dat deze partij er echt voor hen is en stemt massaal op hun eigen ondergang....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 15/01/2007 | 10:50 uur
Daarbij zou ik wel eens willen weten hoe vaak per dag er daar een AWACS opstijgt. Ik zie en hoor ook frequent een straaljager boven mijn huis voorbij denderen en gisteravond nog een vette helikopter. Overdrijven is ook een vak; wedden dat er tussen die klagers ook lieden zitten met een blaffende hond, een blèrende stereo en klompen die de trap op en af denderen.... ;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: rocco2000 op 16/01/2007 | 23:14 uur
thor, ik had het zelf niet beter kunnen schrijven. met name bij het gedeelte schiphol sla je de spijker op z'n kop
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Mikemans op 17/01/2007 | 09:05 uur
De basis ligt in duitsland. Het is een duitse nato-basis. De Nederlandse SP kan dus roepen wat zij wil, duitsland zal zich er weinig, zeg maar helemaal niet aan storen. Een perfect voorbeeld van schertspolitiek. Roepen over een punt waarvan je weet dat je het nooit voor elkaar zult krijgen.

Een betje zoals een nederlandse parlementarier die in engeland de wet overtreed.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Grunt op 29/01/2007 | 07:39 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 15/01/2007 | 10:50 uur
Daarbij zou ik wel eens willen weten hoe vaak per dag er daar een AWACS opstijgt. Ik zie en hoor ook frequent een straaljager boven mijn huis voorbij denderen en gisteravond nog een vette helikopter. Overdrijven is ook een vak; wedden dat er tussen die klagers ook lieden zitten met een blaffende hond, een blèrende stereo en klompen die de trap op en af denderen.... ;)

Met drie toetstellen kun je het gehele West-Europese luchtruim in in de gaten houden. de missies die gevlogen worden duren gemiddeld 9 uur. Er zijn maar 17 toestellen aanwezig en die zijn nooit tegelijkertijd in de lucht. Het komt er eigenlijk op neer dat er vijf of zes keer per dag zo'n kist over je heen komt.

Het enige waar ik bang voor ben is niet dat die lui lopen te zeiken, maar dat er ook wel eens radicalere pipo's rondlopen tussen dat linkse gepeupel, die wellicht bereid zijn om zo'n kist dusdanig te saboteren dat ie uit de lucht valt of op de landingsbaan crasht(zat manieren te verzinnen)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calimero op 01/02/2007 | 14:49 uur
Citaat van: lex op 14/01/2007 | 18:25 uur
tijdens de herdenking van de bezetting en de daarop volgende ontruiming

Een bezetting herdenken?? Dat is nieuw voor mij. Ik dacht dat juist het verdrijven van de bezetter werd herdacht ??
Links tuig!!

Hoe kun je nou iets verbieden waar je zelf deel van uitmaakt? Die Awacs vluchten zijn er ook in ons belang, en als het klopt wat Grunt zegt moeten die lui niet zeiken.

Zelf woon ik onder de aanvlieg route van Soesterberg. Dat is tegenwoordig wel niet meer zo druk, maar daar komen op een goede dag nog steeds wel meer dan 6 kisten over.

CitaatDat de SP wel om zo'n verbod vraagt is de typische strategie waar de SP zo groot mee is geworden. Het volk roept iets, dus het is een populair issue, dus de SP roept met het volk mee. Niet gehinderd door enig verstand (van zaken). En het volk denkt dat deze partij er echt voor hen is en stemt massaal op hun eigen ondergang....

Dat heb je even mooi neer gezet Thor.
Hoe kan de SP nou eisen aan een Duitse rechter om dat veld te sluiten? Alsof we daar uberhaubt enige invloed op hebben.
Bovendien zijn die mensen daar zelf gaan wonen en hebben daardoor ook hun huis tegen een gunstige prijs gekregen.

Maar ik snap het niet hoor. Hier klagen de mensen al 10 jaar dat het zo stil is geworden in en om Soesternberg.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 06/12/2007 | 16:25 uur
Als de NAVO blijft weigeren de oude lawaaiige motoren van de AWACS-radarvliegtuigen te vervangen, moet Nederland zijn luchtruim voor deze toestellen sluiten. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit donderdag bepleit. Zijn voorstel heeft de steun van een Kamermeerderheid.
Inwoners van Zuid-Limburg hebben al tientallen jaren last van ondraaglijke herrie en stank van laagovervliegende AWACS-vliegtuigen. De toestellen komen van de vlakbij gelegen Duitse vliegbasis Geilenkirchen en maken overdag, 's nachts en in de weekeinden hun rondjes boven bewoond gebied. De vliegtuigen zijn uitgerust met motoren uit de jaren '70 van de vorige eeuw die zo verouderd zijn dat ze in de VS niet meer gebruikt mogen worden voor de burgerluchtvaart.
De Wit wil dat de NAVO uiterlijk in maart 2008 een besluit neemt over vervanging van de oude motoren door geluidsarme motoren. Gebeurt dat niet, dan mogen de vliegtuigen wat hem betreft niet meer over Nederland vliegen.
In januari 2006 werd ondanks fel protest van omwonenden en de SP 6 hectare bos gekapt in het Limburgse Onderbanken. Volgens de NAVO stonden de bomen in de weg voor de opstijgende en landende AWACS-vliegtuigen. Door de kap van de bomen, die met terugwerkende kracht werd verboden door de Raad van State, is de geluidsoverlast toegenomen omdat vliegtuigen nu zwaarder beladen van en naar Geilenkirchen kunnen vliegen.

SP
06-12-2007
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 06/12/2007 | 16:27 uur
Het blijft een herhaling van zetten door de SP.  :-X
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: boekje_pienter op 06/12/2007 | 18:32 uur
Citaat van: lex op 06/12/2007 | 16:27 uur
Het blijft een herhaling van zetten door de SP.  :-X

Zoals bijna altijd bij de SP, behalve die ene keer dat uit (geveinsde?) interesse voor Defensie een motie werd ingediend (oktober 2006) waarin Mw. Van Velzen het vaderschapsverlof van vaders van jonge kinderen gelijk wilde trekken aan het moederschapsverlof van moeders van jonge kinderen. De motie haalde een meerderheid in de Tweede Kamer  :-\
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 06/12/2007 | 20:12 uur
Waarom mogen NAVO vliegtuigen wel nog herrie maken en met old-timer motoren vliegen en de burgerluchtvaart niet?! Kan het zelf bijna niet geloven, maar de SP heeft nog best een redelijk punt. Dan mag de SP echter wel meestemmen om hiervoor geld vrij te maken uit de milieu-pot en dat de subsidies van MilieuTaliban wordt stop gezet.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ap op 06/12/2007 | 22:29 uur
Citaat van: Enforcer op 06/12/2007 | 20:12 uur
Waarom mogen NAVO vliegtuigen wel nog herrie maken en met old-timer motoren vliegen en de burgerluchtvaart niet?! Kan het zelf bijna niet geloven, maar de SP heeft nog best een redelijk punt. Dan mag de SP echter wel meestemmen om hiervoor geld vrij te maken uit de milieu-pot en dat de subsidies van MilieuTaliban wordt stop gezet.

Militaire luchtvaart is in mijn ogen toch wel wat anders, en dient een ander belang dan uit nostalgie met old-timer motoren vliegen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: boekje_pienter op 06/12/2007 | 22:39 uur
Citaat van: Ap op 06/12/2007 | 22:29 uur
Militaire luchtvaart [...] dient een ander belang dan uit nostalgie met old-timer motoren vliegen.

Juist dat "andere belang" is voor de SP onverteerbaar. Het belang, hoe duidelijk ook, heeft nl. niet met milieu maar met Defensie te maken en dat is de Zwarte Piet van de SP!
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 07/12/2007 | 01:50 uur
PvdA helpt anti-AWACS motie aan meerderheid

De PvdA heeft zijn handtekening gezet onder een motie die op afzienbare termijn een einde moet maken aan de geluidsoverlast van de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO. Hierdoor ontstond donderdag een meerderheid in de Tweede Kamer die met een soort vliegverbod de druk op de NAVO opvoert om minder lawaaiige motoren aan te schaffen.
 
Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) noemde de motie 'onaanvaardbaar'. Hij herhaalde dat de vluchten met de AWACS onmisbaar zijn voor de veiligheid van Europa.

De NAVO neemt in maart een besluit over nieuwe motoren. Als in maart blijkt dat ze niet minder lawaaiig zijn, dan moet Nederland de AWACS-toestellen alleen nog maar in crisissituaties over haar grondgebied laten vliegen, stelt de motie. De Tweede Kamer moet formeel nog over de motie stemmen. Dit gebeurt dinsdag.

De NAVO-radartoestellen, gestationeerd op de naburige basis in het Duitse Geilenkirchen, zijn vanwege de geluidoverlast een doorn in het oog van de bewoners van de Limburgse gemeente Onderbanken. De gemeenteraad van Onderbanken eiste dit najaar zelfs sluiting van de basis als de NAVO de AWACS niet moderniseert.

Bron: www.telegraaf.nl dd. 061207
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 11/12/2007 | 16:20 uur
Kamer steunt beperkingen voor lawaaiige AWACS

DEN HAAG -  De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het opleggen van beperkingen aan AWACS-vluchten boven Nederlands grondgebied, als de NAVO in maart niet besluit tot de aanschaf van stillere motoren. Het kabinet wordt gevraagd zo snel mogelijk uit te leggen hoe de motie wordt uitgevoerd.
Dit op verzoek van de SP. Eerder had minister Eimert van Middelkoop (Defensie) de motie al ,,sterk ontraden''. Volgens hem zal het alleen maar averechts werken als de NAVO op deze wijze onder druk wordt gezet. De lidstaten zullen volgens hem hierdoor mogelijk minder bereid zijn om mee te werken aan de vervanging van de luidruchtige motoren voor stillere exemplaren. Het zal volgens hem tot een 'niet werkbare' situatie leiden. Hij wil langs 'politieke weg' het draagvlak binnen de NAVO voor stillere motoren vergroten.

ANP | Gepubliceerd op 11 december 2007, 15:57
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: mikemans op 11/12/2007 | 19:36 uur
Die motie gaan ze dus gewoon naast zich neerleggen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 11/12/2007 | 21:09 uur
Zullen we eerdaags vernemen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ros op 11/12/2007 | 21:23 uur
Citaat van: mikemans op 11/12/2007 | 19:36 uur
Die motie gaan ze dus gewoon naast zich neerleggen.

Ik mag hopen van niet. Veel burgers staan op de achterste poten als er weer een milieutoeslag op diesel als brandstof word doorgevoerd. Wij promoten met z'n allen het Kyotoverdrag en veroordelen landen die deze niet willen ondertekenen. Een bankstel en een rol oud tapijt in het bos smijten lokt meer commotie uit dan je schoonmoeder om zeep helpen.

En omdat het de NAVO is die met middeleeuwse motoren rond blijft vliegen moeten wij dat maar accepteren ?.  Als men die kisten niet wil moderniseren moet het Nederlands luchtruim gewoon voor deze toestellen gesloten worden.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 11/12/2007 | 21:44 uur
Ik denk dat het verder gaat dan die motoren. Men gebruikrt dat nu als katalysator. Het is een trend als je woont in een gebied rondom een vliegveld om te reclameren. Je ziet dat verschijnsel rondom Schiphol maar ook bij andere vliegvelden. Als voorbeeld noem ik dan maar MVKK (Marine Vliegkamp de Kooy). De meeste mensen die zich ergeren aan de vliegbewegingen (en het mogelijke lawaai) zijn mensen die recentelijk binnen de geluidszone daar (goedkoop) een huis gekocht hebben. Nu ze daar eenmaal wonen schreeuwen ze moord en brand en willen ze allerlei aanpassingen van extra isolatie, andere aanvliegpatronen (niet over hun huis) tot zelfs sluiting van het veld. Waar ben je dan mee bezig? Als je ze dan de vraag stelt: "Wat was er eerder, het vliegveld of het moment dat je daar een huis kocht?", dan in Leiden in last. Daarnaast vind ik het belachelijk, dat er mensen zijn die reclameren als de SAR kist airborne gaat.
In het geval van Onderbanken, zal dit ook wel meespelen. Daarnaast is het natuurlijk een vreemde zaak dat de AWACS (nog) niet voorzien is van nieuwe motoren. Deze zijn waarschijnlijk ook zuiniger, waardoor de brandstofkosten ook omlaag kunnen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: mikemans op 11/12/2007 | 22:46 uur
Citaat van: Ros op 11/12/2007 | 21:23 uur
Citaat van: mikemans op 11/12/2007 | 19:36 uur
Die motie gaan ze dus gewoon naast zich neerleggen.

Ik mag hopen van niet. Veel burgers staan op de achterste poten als er weer een milieutoeslag op diesel als brandstof word doorgevoerd. Wij promoten met z'n allen het Kyotoverdrag en veroordelen landen die deze niet willen ondertekenen. Een bankstel en een rol oud tapijt in het bos smijten lokt meer commotie uit dan je schoonmoeder om zeep helpen.

En omdat het de NAVO is die met middeleeuwse motoren rond blijft vliegen moeten wij dat maar accepteren ?.  Als men die kisten niet wil moderniseren moet het Nederlands luchtruim gewoon voor deze toestellen gesloten worden.

Precies. Omdat het de NAVO is moeten de mensen die daar een huis hebben gekocht onder de kennis dat het vliegveld daar al was het maar accepteren. Het NAVO bondgenootschap is nmi heel wat belangrijker als enkele verwende zeurende burgers die niets beter te doen hebben. Het is helemaal een godspe dat daarvoor getornt zou gaan worden aan de veiligheid en stabiliteit van Europa. Om nog maar te zwijgen over het feit dat een tweede kamer zich buigt over zo'n detail i.p.v. dat zij zich bezig houdt met het besturen van het land.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: maxell op 13/12/2007 | 14:26 uur
Je kunt je ook afvragen waarom die toestellen tig keer per dag moeten opstijgen en landen? Mensen die in de buurt van Schiphol zijn gaan wonen moet idd niet zeuren maar mensen die in de buurt van een militair vliegveld wonen of zijn gaan wonen mogen mi best wel zeuren. Wat is het nut van het opstijgen en landen? Is het om materieel (welk materieel?) naar en van een operatiegebied te vliegen of is het om personeel (welk personeel?) naar en van een operatiegebied te vliegen of is het omdat vliegen zo leuk is en de mannen/vrouwen piloten er lekker veel geld mee verdienen? Iedere minuut in de lucht is tenslotte  KASSA! voor hun!

zolang Defensie niet met een goede motivatie komt waarom vliegtuigen tig keer per dag moet opstijgen en landen zeuren mi de burgers niet!

Wellicht dat de CDS bij navraag gaat inzien, hoewel hij is zelf van de CLSK, dat het vliegen meer een makkelijke manier van veel geld krijgen is dan dat het werkelijk nut heeft.  >:(

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 13/12/2007 | 18:42 uur
Maxell, je bent nu echt spijkers op laag water aan het zoeken in je tocht naar verspilling. AWACS-vliegtuigen gaan niet voor de lol een rondje vliegen.

Citaat van: maxell op 13/12/2007 | 14:26 uur
zolang Defensie niet met een goede motivatie komt waarom vliegtuigen tig keer per dag moet opstijgen en landen zeuren mi de burgers niet!

Lees bovenstaande nog eens hardop....... :D

Citaat van: maxell op 13/12/2007 | 14:26 uur
Wellicht dat de CDS bij navraag gaat inzien, hoewel hij is zelf van de CLSK, dat het vliegen meer een makkelijke manier van veel geld krijgen is dan dat het werkelijk nut heeft.  >:(

Wat een idioterie stel je hier!  >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: maxell op 13/12/2007 | 22:07 uur
Inderdaad, sorry het is idioot. Iedereen weet dat een vlieger ook vlieggeld krijgt als hij/zij niet vliegt, sorry stom van mij, was mij even ontschoten. Tja, het dure Defensie-geld moet toch op, nietwaar?

>:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 13/12/2007 | 22:26 uur
maxell, jij weet net zo goed als wij, dat een vliegcrew, binnen en bepaalde termijn moet voldoen aan allerlei vaardigheden. Daar horen o.a. ook het maken van een aantal touch and go oefeningen bij, onder allerlei weersomstandigheden en ok op meerdere velden.
Volgens mij doen ze bij jou om de hoek hetzelfde met allerlei heli's en ook jets.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: mikemans op 13/12/2007 | 22:32 uur
Het topic betreft volgens mij een vliegverbod voor AWACS-basis boven Nederland.

Niet het standaard ongefundeerde verhaal dat we zo'n beetje in alle topics beginnen aan te treffen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 14/12/2007 | 01:32 uur
Citaat van: maxell op 13/12/2007 | 22:07 uur
Inderdaad, sorry het is idioot. Iedereen weet dat een vlieger ook vlieggeld krijgt als hij/zij niet vliegt, sorry stom van mij, was mij even ontschoten. Tja, het dure Defensie-geld moet toch op, nietwaar?

Je gejammer slaat weer eens nergens op, want (bijzonder) vlieggeld krijg je niet als je niet daadwerkelijk vliegt. Misschien dat je eerst de regelgeving er op na moet slaan, in dit geval de inkomstenregeling militairen 1100, opgenomen in MP 31-400. Maar het is wel gemakkelijk zomaar iets te roepen; hoor je het vanzelf als je fout zit......

En het heeft helemaal niets het door de SP gewenste AWACS-vliegverbod te maken!


Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: calypso op 11/01/2008 | 10:05 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 15/01/2007 | 10:50 uur
Daarbij zou ik wel eens willen weten hoe vaak per dag er daar een AWACS opstijgt. Ik zie en hoor ook frequent een straaljager boven mijn huis voorbij denderen en gisteravond nog een vette helikopter. Overdrijven is ook een vak; wedden dat er tussen die klagers ook lieden zitten met een blaffende hond, een blèrende stereo en klompen die de trap op en af denderen.... ;)

Dagelijks komen ze over, maar op verschillende dagen als ze de landing oefenen kan het voorkomen dat je binnen 1 uur wel 6 keer hetzlfde plane ziet overkomen!! En ze komen laag over kan ik je vertellen op goeie dagen zie je de piloten zitten.

Maar wat vergeten word in de hele discussie is dat er vele defensie mederwekers hier werken die dus afhankelijk zijn van deze basis. Maar ja het is limburg dat vergeten we maar zoals altijd toch.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Apies op 11/01/2008 | 10:23 uur
Ach, zolang de SP niet zal regeren zal zij altijd wat te zeiken hebben. Schouders ophalen, lachen en gewoon doorgaan met je werk!

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 19/03/2008 | 16:52 uur
'Verplaatsen AWACS-basis is een illusie'

SCHINVELD - Verplaatsing van de AWACS-basis bij Schinveld is een illusie. Dat hield staatssecretaris Jack de Vries van Defensie woensdag de gemeente Onderbanken voor, die sluiting van de basis eist.
Dat zei wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken, waartoe Schinveld behoort, na afloop van een gesprek met De Vries. De staatssecretaris bezocht eerder woensdag de AWACS-basis, waar hij een petitie overhandigd kreeg van het Nederlandse personeel. De vierhonderd Nederlandse werknemers vroegen hem garant te staan voor hun banen.

Telegraaf,
wo 19 mrt 2008, 16:10
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/04/2008 | 23:14 uur
Awacs veroorzaakt 'ernstige hinder' Limburg

SCHINVELD - Awacs-radarvliegtuigen veroorzaken boven het zuidoostelijke deel van Limburg 'ernstige hinder' bij zeker 41.000 mensen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd conceptbelevingsrapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM.
Het 120 pagina's tellende conceptrapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM, is de samenvatting van een onderzoek waaraan ruim 2500 mensen uit negen gemeenten meededen.
Uit het rapport blijkt dat 72 procent van de inwoners van Schinveld veel last heeft van Awacs. Schinveld ligt vlakbij de NAVO-basis Geilenkirchen (Duitsland), de thuisbasis van de vliegtuigen. De verouderde motoren van de omgebouwde Boeings geven veel geluidsoverlast, met pieken van meer dan 100 decibel in Schinveld.
Een woordvoerder van de actiegroep Stop Awacs zei in een reactie niet verbaasd te zijn over de conclusies. ,,Dit zijn harde cijfers, waarover geen discussie en geen twijfel meer mogelijk is. De vraag is nu: wie durft het voor zijn rekening te nemen dat de mensen hier letterlijk ziek worden van Awacs?".
Het onderzoek werd begeleid door een wetenschappelijke adviescommissie, bestaande uit Wim Passchier, hoogleraar Gezondheidsrisico-analyse, en Ree Meertens, universitair hoofddocente Gezondheidsvoorlichting. De onderzoeksresultaten zijn daarmee wetenschappelijk onderbouwd, aldus Stop Awacs.
Tot nog toe werd in te nemen maatregelen voor de bevolking uitgegaan van 'geluidscontourenkaarten'. Volgens die kaarten zouden slechts 510 mensen in de buurt van Schinveld ernstige hinder ondervinden van het vliegverkeer.
Stop Awacs en de gemeente Onderbanken, waaronder Schinveld valt, bepleiten sluiting van de Awacsbasis. ,,Stillere motoren, zoals minister Cramer wil, is geen optie", meent de woordvoerder van Stop Awacs. De NAVO heeft volgens hem laten weten tot 2035 de lawaaiige Awacs in de lucht te houden.
Een woordvoerder van minister Jacqueline Cramer (VROM) kon maandag nog niet reageren, omdat hij het rapport niet kent.

Telegraaf, ma 07 apr 2008, 18:36
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 24/04/2008 | 21:32 uur
SP: Luchtruim sluiten voor lawaaibakken NAVO

Dit is een origineel persbericht.

Het luchtruim boven Nederland moet dicht voor de zeer luidruchtige AWACS vliegtuigen van de NAVO. Dit stelt SP-Kamerlid Jan de Wit nu uit een brief van het kabinet blijkt dat de NAVO nog steeds weigert de oude motoren te vervangen. Een Kamermeerderheid heeft eerder bepaald dat dan het luchtruim voor de lawaaibakken moet worden gesloten. De Wit: "Nu moet Nederland laten zien dat het geen loos dreigement was."

De omstreden vliegtuigen zorgen al jaren voor grote overlast voor vele duizenden inwoners van Zuid-Limburg. In maart heeft de NAVO-top gesproken over het probleem van de geluidsoverlast. Met als argument: de motoren zijn 'te nieuw'. Op korte termijn is dus geen oplossing van de geluidsoverlast te verwachten. "De inwoners van de gemeente Onderbanken en omstreken hebben nu lang genoeg moeten wachten," zegt De Wit. "De NAVO doet niets, dus zal het Kabinet zelf het luchtruim moeten sluiten."

In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen, kijkt de regering nu naar de Europese commissie in de hoop dat die met een oplossing komt. Strenge eisen voor burgerluchtvaart zouden ook moeten gaan gelden voor militaire toetstellen. De Wit: "Ook al toont de Europese Commissie betrokkenheid, het zal nog jaren duren voor dit zover is. Daar gaan we niet meer op zitten wachten. Er moet rust komen voor inwoners in Onderbanken."

Publicatietijd: 24/04/2008 20:29
SP.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 24/04/2008 | 21:36 uur
Cramer eist boskap voor veiligheid AWACS

DEN HAAG/SCHINVELD - De gemeente Onderbanken moet instemmen met het desnoods kappen of afzagen van 20 hectare bos bij het naburige AWACS-vliegveld Geilenkirchen. Dit 'beheer' moet leiden tot een obstakelvrij vlak ten behoeve van de vliegbasis Geilenkirchen, blijkt donderdag uit een brief van minister Jacqueline Cramer (Milieu) en staatssecretaris Jack de Vries van Defensie aan de Tweede Kamer.

Pas als de Limburgse gemeente met het mogelijk maken van dit obstakelvrije bosgebied instemt, trekt de minister een door haar voorgangster opgelegde Nimby-maatregel. Nimby staat voor 'Not in my backyard', en wordt opgelegd aan dwarsliggende gemeenten. Twee jaar maakte een 'Nimby' de kap van zes hectare bos in Schinveld mogelijk. De Raad van State vernietigde deze ingreep in juli. Desondanks trekt Cramer deze maatregel vooralsnog niet in.

In de Kamerbrief leggen de bewindslieden ook uit dat het voorlopig niet mogelijk is stillere motoren onder de lawaaiige AWACS-radartoestellen te hangen. Ook is het kabinet niet voornemens een invliegverbod voor AWACS in te stellen. De Kamer nam in oktober vorig jaar een motie aan waarin met dit invliegverbod gedreigd wordt, als de NAVO niet voor 1 april vaart zette achter stillere motoren. De NAVO denkt daar echter niet over.

Het kabinet wil inzetten op overheveling van zoveel mogelijk vliegbewegingen vanuit het Duitse Geilenkirchen naar andere bases. Ook moet het aantal trainingsvluchten beperkt worden. Het kabinet gaat hierover met de NAVO praten. Daarnaast bekijkt de Europese Commissie op verzoek van Nederland of de militaire luchtvaart onder dezelfde regels kan gaan vallen als de burgerluchtvaart. Dan zouden de lawaaiige motoren onder de oude Boeiings, die tot AWACS zijn omgebouwd, niet meer zijn toegestaan.

De bewindslieden laten weten dat dit echter een zaak van lange adem kan worden. Cramer en De Vries prijzen de inspanningen van de AWACS-basis om het aantal vliegbewegingen zo laag mogelijk te houden.

Telegraaf, do 24 apr 2008, 18:00
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 24/04/2008 | 21:50 uur
De kruistocht van Dhr. de Wit houdt maar niet op. Volgens de site van de SP heeft hij Justitie en Vreemdelingenbeleid in zijn portefeuille (http://www.sp.nl/partij/gekozen/2ekamer.stm).
Vreemd dat hij zich met Defensiezaken bemoeit en daar binnen de partij schijnbaar alle mogelijkheden toe krijgt. Of heeft het misschien te maken met eigen belang, omdat hij in Limburg woont?  ::)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ton de Zwart op 24/04/2008 | 23:14 uur
Citaat van: lex op 24/04/2008 | 21:50 uur
Vreemd dat hij zich met Defensiezaken bemoeit en daar binnen de partij schijnbaar alle mogelijkheden toe krijgt. Of heeft het misschien te maken met eigen belang, omdat hij in Limburg woont? 

Volgens mij niet. De SP tolereert nooit eigen belang van haar leden.  De partij heeft een ijzeren dicipline met Jan M. als mandoer.  Het zal wel te maken hebben met de aloude communistische wortels. De NAVO dwars zitten, dat deed de CPN al....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 19/05/2008 | 22:15 uur
Onderzoek gevolgen Awacs voor gezondheid

SCHINVELD - 
De GGD in Zuid-Limburg gaat onderzoeken of de overlast van Awacstoestellen ook gezondheidsschade oplevert. Dat maakte een adviescommissie die daarop had aangedrongen maandag bekend.

De commissie adviseert minister Jacqueline Cramer van Milieu en doet een belevingsonderzoek naar de gevolgen van de Awacs-basis in Limburg. Uit een eerder uitgelekt conceptrapport bleek al dat ruim 40.000 inwoners van Zuid-Limburg ,,ernstige hinder'' van Awacs ondervinden. Dat rapport zegt echter niets over de gezondheidsschade door Awacs.

ANP | Gepubliceerd op 19 mei 2008, 21:49
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 04/11/2008 | 00:01 uur
AWACS-toestellen vliegen 20 keer over Onderbanken

ONDERBANK - Om precies te bepalen welke aan- en uitvliegroutes van AWACS-toestellen het minste geluidsoverlast veroorzaken, vliegen deze kisten dinsdag twintig keer over de Zuid-Limburgse gemeente Onderbanken. Dat heeft meetinstituut Geluidsnet maandag bekendgemaakt.
Volgens het instituut is het ministerie van VROM opdrachtgever voor de proefvluchten. Behalve de geluidssterkte meet het instituut voor het eerst ook de toonhoogte van de vlieggeluiden. In opdracht van de gemeente Onderbanken heeft Geluidsnet dertien meetpunten neergezet. 
Aan de hand van de gegevens daarvan kan de gemeente volgens het meetinstituut de inwoners beter informeren over het vlieggeluid en het kan een steun in de rug zijn bij het nemen van politieke besluiten over de vluchten.
De AWACS-toestellen zijn gestationeerd op de Duitse NAVO-basis in Geilenkirchen.

(c) ANP Uitgegeven: 3 november 2008 23:23

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Sproit op 12/11/2008 | 11:29 uur
En maar klagen en maar klagen.

Duurt wel lang deze ophef erover, word de SP het niet een keer zat?

'k wil niet zeggen dat het niet vervelend is dat ze komen overvliegen, maar ze moeten toch ergens een keer op de grond komen hè? ;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: paul1011 op 12/11/2008 | 11:38 uur
Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 11:29 uur
En maar klagen en maar klagen.

Duurt wel lang deze ophef erover, word de SP het niet een keer zat?

'k wil niet zeggen dat het niet vervelend is dat ze komen overvliegen, maar ze moeten toch ergens een keer op de grond komen hè? ;)

Dat geeft maar weer eens aan hoeveel jij hier vanaf weet  :-\
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 18/02/2009 | 21:58 uur
Meer Awacs-vluchten boven Nederland

DEN HAAG - In 2008 zijn er meer in plaats van minder Awacs-vliegtuigen over Nederlands grondgebied gevlogen. Dat blijkt uit een  brief  (http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/Kosten%20uitplaatsing%20AWACS-vluchten_tcm46-127745.pdf) die de Tweede Kamer woensdag van staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) heeft gekregen.
Het gaat om een stijging van 2784 vluchten in 2007 naar 2840 in 2008. De Vries probeert in opdracht van de Kamer het aantal vluchten terug te brengen tot 2600 per jaar. Hij heeft berekend dat het met allerlei maatregelen en afspraken met Duitsland lukt om uit te komen op 2625.
De resterende 25 zouden kunnen worden verplaatst van Geilenkirchen naar een ander land. Maar dat kost wel geld: zo kan verplaatsing van een training naar Turkije alleen al aan transport 150.000 euro kosten. Een ander land als Polen is bereid om oefeningen over te nemen, maar ook dat kost geld om de luchthaven aan te passen.

Telegraaf,  wo 18 feb 2009, 21:44
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Flippa op 21/02/2009 | 13:33 uur
vandaag in het Brabants Dagblad:

Vrees SP: AWACS naar Eindhoven

door Rieks Holtkamp. zaterdag 21 februari 2009 | 03:12 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 21 februari 2009 | 10:05


EINDHOVEN - Komen AWACS-toestellen naar Vliegbasis Eindhoven? De Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij (SP) vreest van wel.
Kamerlid Paulus Jansen baseert zich op een brief van 18 februari j.l. van staatssecretaris Jack de Vries aan de Tweede Kamer. Het gaat om 120 vluchten per jaar van AWACS-verkenningstoestellen die nu gestationeerd zijn op de basis Geilenkirchen aan de Nederlandse grens bij Limburg. Vooral Zuid-Limburg klaagt al jaren over de overlast die deze toestellen veroorzaken.

Volgens Jansen 'maakt een AWACS-toestel net zo veel lawaai als tien burgervliegtuigen'. Het AWACS-toestel (Airborne Warning And Control System) is een gemodificeerde Boeing 707. De militaire versie heet E-3 Sentry. Het ministerie van Defensie heeft toegezegd de overlast voor Zuid-Limburg te verminderen. Dat wil Defensie in samenwerking met de NAVO-partners doen door AWACS- en transportvluchten te verplaatsen naar andere bases. Polen en Hongarije komen in aanmerking. Ook IJsland en Turkije hebben aangeboden deze vluchten vanaf hun grondgebied te laten plaatsvinden. Maar dat wordt op dit moment niet als een reële optie gezien door Defensie, vooral niet omdat de benodigde infrastructuur ontbreekt. Bovendien weigeren Polen en Hongarije de kosten van de infrastructuur op te hoesten. IJsland en Turkije hebben als nadeel dat ze op veel vlieguren liggen van de basis Geilenkirchen, de standplaats van de AWACS-toestellen.

Daarom verricht Defensie momenteel studie naar de mogelijkheid om 120 AWACS-vluchten onder te brengen bij een Nederlandse luchtmachtbasis. Het zou als een handreiking moeten dienen naar de NAVO-partners, in de verwachting dat ook zij een deel van de last zullen dragen. "Het onderwerp is nog in studie", aldus een woordvoerster van de luchtmachtvoorlichting in Den Haag gistermiddag. "In principe komen alle bases in aanmerking." Wel heeft De Vries in een brief van 23 december 2008 aan de Tweede Kamer verklaard dat veertig transportvluchten van Geilenkirchen naar de Vliegbasis Eindhoven worden overgeheveld.

Volgens Paulus Jansen zijn er 'sterke' aanwijzingen dat Eindhoven ook de 120 AWACS-vluchten gaat herbergen. "Eindhoven is volgens mij de enige vliegbasis waar zware toestellen kunnen landen", aldus Jansen. "Bovendien heeft Eindhoven nog ongebruikte ruimte."

De SP wil van de staatssecretaris zo snel mogelijk duidelijkheid, aldus Jansen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 21/02/2009 | 13:37 uur
Ook deze persoon van de SP is ongeschikt: slechte feitenkennis en afgaan op aannames.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 21/02/2009 | 14:11 uur
Maar het is wel een bekende "truc" die de Nederlandse Regering toepast om overlast problemen op te lossen. Ze simpelweg verspreiden over meer mensen. In plaats van een kleiner aantal mensen met veel overlast, hebben nu meer mensen minder erge overlast. Is hier ook bij Schiphol gebeurd. Zitten nu nog meer mensen met overlast dan vroeger door deze truc.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 10/06/2009 | 13:34 uur
Verlengen startbaan voor Duitsers onbespreekbaar

GEILENKIRCHEN - De Duitse gemeente Geilenkirchen wijst een plan van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie om de startbaan van het Awacs-vliegveld te verlengen, resoluut van de hand. Voor burgemeester Andreas Borghorst van Geilenkirchen is dat idee onbespreekbaar, liet hij woensdag weten.

De Vries hoopt het bij de Duitsers en NAVO voor elkaar te krijgen om de startbaan oostwaarts met 900 meter te verlengen. Dat zou de geluidsoverlast in Limburg doen afnemen. Daardoor neemt de geluidsoverlast in Geilenkirchen echter onaanvaardbaar toe, aldus Borghorst. Het begin van de startbaan zou dan vlakbij het stadsdeel Teveren van Geilenkirchen komen te liggen. Borghorst ziet alleen in geluidsarme motoren onder de vliegtuigen een oplossing.

Telegraaf, wo 10 jun 2009, 09:50
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 10/06/2009 | 14:23 uur
Citaat van: Lex op 10/06/2009 | 13:34 uur
De Vries hoopt het bij de Duitsers en NAVO voor elkaar te krijgen om de startbaan oostwaarts met 900 meter te verlengen.

Typische NL symptoom bestrijding. Hij doet er inderdaad beter aan om te blijven lobbyen om stillere motoren rond te krijgen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: pewe64 op 14/06/2009 | 19:16 uur
CitaatDe Vries hoopt het bij de Duitsers en NAVO voor elkaar te krijgen om de startbaan oostwaarts met 900 meter te verlengen.
Gaat niet door, de plaatselijke, Duitse, bevolking is tegen de uitbreiding in westelijke richting.


Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/06/2009 | 19:22 uur
Citaat van: pewe64 op 14/06/2009 | 19:16 uur
Gaat niet door, de plaatselijke, Duitse, bevolking is tegen de uitbreiding in westelijke richting.
Wel even goed lezen.  ;)
Het gaat om een uitbreiding is oostwaartse richting en niet westwaarts.  ::)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 14/06/2009 | 19:31 uur
Vaste vliegroutes creëren en deze streng handhaven..."snelwegen in de lucht" dus (als men immers kan landen met een 747 op de oude luchthaven van Hongkong indertijd, dan is dit ook geen probleem). Bewoners van huizen die daaronder liggen en overlast ervaren krijgen een verhuispremie. Nieuwe bewoners tekenen een contract waarin zij akkoord gaan met de eventuele geluidsoverlast. Of de huizen worden gesloopt. Gewoon helderheid creëren. Niks verschuiven van de overlast of die verspreiden over meer mensen. Op termijn nieuwe motoren. Maar of dat nog rendabel is. Hoe lang moeten die kisten nog mee?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 14/06/2009 | 20:02 uur
Zouden nieuwe motoren niet veel goedkoper zijn, dan alle andere maatregelen?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: pewe64 op 14/06/2009 | 20:48 uur
Citaat van: Lex op 14/06/2009 | 19:22 uur
Citaat van: pewe64 op 14/06/2009 | 19:16 uur
Gaat niet door, de plaatselijke, Duitse, bevolking is tegen de uitbreiding in westelijke richting.
Wel even goed lezen.  ;)
Het gaat om een uitbreiding is oostwaartse richting en niet westwaarts.  ::)

Je hebt gelijk, maar toch gaat die uitbreiding niet door.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Poleme op 14/06/2009 | 21:54 uur
Citaat van: Enforcer op 14/06/2009 | 20:02 uur
Zouden nieuwe motoren niet veel goedkoper zijn, dan alle andere maatregelen?
Volgens de NAVO kost vervanging van de motoren EUR 1 miljard en verlenging van de startbaan EUR 19 tot 33 miljoen.
EUR 1 miljard / 4-motorige 17 AWACS-en en 1 Trainer Cargo Aircraft= 55,55 miljoen Euro per kist = EUR 13,89 miljoen per motor.
Vreemd, op 22-07-2002 kocht de US Air Force 24 CFM-56-2 motoren om 6 RC-135 kisten in 2003/2004 te her-motoriseren, zij betaalden in totaal USD 120 miljoen.
USD 120 miljoen x 3 = USD 360 mln + inflatie 2002-2009 = USD 443 miljoen / 1,40 = 316,4 miljoen Euro totaal!
Daar staat tegenover: aanzienlijk minder peut-verbruik, minder onderhoud door een betrouwbaardere motor; aanzienlijk minder geluid; aanzienlijk schoner uitlaatgas; groter bereik/ vliegduur; hoger vlieg-plafond.
Tussen 1998 en 2008 heeft de NAVO overigens de 17 AWACS-kisten gemoderniseerd voor USD 1,6 miljard.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 14/06/2009 | 22:39 uur
Citaat van: Poleme op 14/06/2009 | 21:54 uur
Daar staat tegenover: aanzienlijk minder peut-verbruik, minder onderhoud door een betrouwbaardere motor; groter bereik/ vliegduur; hoger vlieg-plafond.

Geen onbelangrijke redenen.

Begrijp ik uit jouw verhaal goed, dat de UD bijna 3x zo weinig betaald dan wat de NATO zou moeten betalen?!
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/06/2009 | 22:43 uur
Citaat van: Enforcer op 14/06/2009 | 22:39 uur
Begrijp ik uit jouw verhaal goed, dat de UD bijna 3x zo weinig betaald dan wat de NATO zou moeten betalen?!
Voor een zuivere vergelijking moet je er dan wel rekening mee houden dat de vervanging van de motoren voor de USA zich afspeelde in 2002.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Enforcer op 14/06/2009 | 22:44 uur
Citaat van: Lex op 14/06/2009 | 22:43 uur
Citaat van: Enforcer op 14/06/2009 | 22:39 uur
Begrijp ik uit jouw verhaal goed, dat de UD bijna 3x zo weinig betaald dan wat de NATO zou moeten betalen?!
Voor een zuivere vergelijking moet je er dan wel rekening mee houden dat de vervanging van de motoren voor de USA zich afspeelde in 2002.

Zie boven: de inflatie is al meegerekend.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/06/2009 | 22:47 uur
Sorry, over het hoofd gezien. :'(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 02/09/2009 | 18:37 uur
Fors meer klachten over AWACS

MAASTRICHT - Het aantal klachten over de vliegende radarstations AWACS in Zuid-Limburg is het afgelopen kwartaal met een derde gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd overzicht van de stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen bij de stichting 6734 klachten binnen over lawaai, kerosinestank en vliegtuigen die laag vliegen of afwijken van de route, tegenover 4829 in het eerste kwartaal van 2008. Het aantal vliegbewegingen nam in vergelijking met vorig jaar toe met 17 procent, van 688 naar 801. De meeste klachten komen uit Onderbanken met het kerkdorp Schinveld, dat pal naast de NAVO-basis ligt. Ook uit Brunssum en Schinnen komen veel klachten.

Telegraaf, wo 02 sep 2009, 18:25
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: boekje_pienter op 02/09/2009 | 22:28 uur
Citaat van: Lex op 02/09/2009 | 18:37 uur
Fors meer klachten over AWACS

Meer klachten omdat het lawaai en/of het verzet tegen Geilenkirchen zijn toegenomen of meer klachten omdat je tegenwoordig stukken gemakkelijker de weg naar het klachtenbureau kunt vinden?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 02/09/2009 | 22:38 uur
Door de publiciteit zal het m.i. gelden voor het laatste. En waarschijnlijk hebben de meteorologische omstandigheden (een mooie zomer) ook een duit in het zakje gedaan.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: pewe64 op 03/09/2009 | 01:15 uur
Dat uit Brunssum en Schinveld meerdere klachten komen kan ik me voorstellen. daar vliegen de AWACS op ongeveer 100 meter hoogte overheen bij de start.
Maar voor de rest van de oostelijke mijnstreek valt de overlast best wel mee,zeker sinds die bomen gekapt zijn daar er daardoor minder oefenlandingen hoeven worden uitgevoerd. ik woon op de stijgroute en vliegen bij mij op ongeveer 300 meter over. Het is niet altijd een leukmaar je moet wat voor de veiligheid van je land over hebben denk ik zo.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: boekje_pienter op 04/09/2009 | 21:53 uur
Citaat van: pewe64 op 03/09/2009 | 01:15 uur
je moet wat voor de veiligheid van je land over hebben denk ik zo.

En zo is het maar net.
Maar ik kan me ook voorstellen dat je horendol wordt van die dalende en stijgende vliegtuigen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 04/09/2009 | 22:07 uur
Citaat van: boekje_pienter op 04/09/2009 | 21:53 uur
Maar ik kan me ook voorstellen dat je horendol wordt van die dalende en stijgende vliegtuigen.
En daarnaast is er ook hier weer de discussie over de kip en het ei.  ::)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: IPA NG op 04/09/2009 | 22:09 uur
Citaat van: boekje_pienter op 04/09/2009 | 21:53 uur
Citaat van: pewe64 op 03/09/2009 | 01:15 uur
je moet wat voor de veiligheid van je land over hebben denk ik zo.

En zo is het maar net.
Maar ik kan me ook voorstellen dat je horendol wordt van die dalende en stijgende vliegtuigen.

Wel AWACS toelatten maar wel tanks op het transport naar spanje zetten en dan gaan klagen dat men iets voor hun veiligheid over moet hebben???

Niet dat Nederland aan de NAVO AWACS moet meedoen vind ik...
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: pewe64 op 05/09/2009 | 20:08 uur
WAs het vroeger bij Soesterberg dan anders?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Gozo op 07/09/2009 | 12:44 uur
Citaat van: pewe64 op 05/09/2009 | 20:08 uur
WAs het vroeger bij Soesterberg dan anders?

Dan sprong ik uit mijn stoel, speerde naar buiten en probeerde ik te zien welke het was. Wat toen gold was: the sound of jets, the sound of freedom.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Mourning op 07/09/2009 | 13:03 uur
Citaat van: IPA op 04/09/2009 | 22:09 uur
Citaat van: boekje_pienter op 04/09/2009 | 21:53 uur
Citaat van: pewe64 op 03/09/2009 | 01:15 uur
je moet wat voor de veiligheid van je land over hebben denk ik zo.

En zo is het maar net.
Maar ik kan me ook voorstellen dat je horendol wordt van die dalende en stijgende vliegtuigen.

Wel AWACS toelatten maar wel tanks op het transport naar spanje zetten en dan gaan klagen dat men iets voor hun veiligheid over moet hebben???

Niet dat Nederland aan de NAVO AWACS moet meedoen vind ik...

Krijg een beetje het idee dat jij van Nederland het nieuwe Zwitserland wil maken mbt de neutraliteitspolitiek  :).
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: boekje_pienter op 07/09/2009 | 14:54 uur
Citaat van: Mourning op 07/09/2009 | 13:03 uur
Krijg een beetje het idee dat jij van Nederland het nieuwe Zwitserland wil maken mbt de neutraliteitspolitiek  :).

Ahoeaaa...
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: IPA NG op 07/09/2009 | 15:08 uur
Ik zie de nut van de AWACS niet zo eigenlijk, dat geld had beter besteed kunnen worden aan belangrijkere zaken snap je.
Ik heb er niet zo'n verstand van maar is het niet net zo als met de C-17's dat het op langere termein voordeliger is om zelf te kopen?


@Mouring
Waarom niet?
Klinkt wel aantrekkelijk.
Is wel offtopic.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/09/2009 | 15:17 uur
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:08 uur
Ik zie de nut van de AWACS niet zo eigenlijk, dat geld had beter besteed kunnen worden aan belangrijkere zaken snap je.
Nee, dat snap ik niet. De AWACS heeft zichzelf ruimschoots bewezen, zowel in real life als bij oefeningen. Ik was maar al te blij, dat we de paraplu van een AWACS hadden. Zo werden we vroegtijdig gewaarschuwd voor dreigingen en waren we in staat vroegtijdig maatregelen te nemen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Mourning op 07/09/2009 | 15:21 uur
1. Wat moet Nederland ìn haar eentje met een of meerdere AWACS toestellen? Ik vind dit samenwerkingsproject JUIST een succes omdat wij mede profiteren van iets wat wij in ons eentje niet voor onze rekening zouden kunnen hebben genomen.

2. Waar komt de financiering vandaan?

3. Het nut van de AWACS lijkt me overduidelijk ook al lijkt het op dit moment even dat we geen tegenstander van formaat zullen treffen, dit zou zomaar op korte termijn kunnen veranderen. Het verkrijgen van luchtoverwicht door een bijzonder goed beeld van de situatie in de lucht te verkrijgen, ook over het vijandelijk luchtruim lijkt mij zeer belangrijk om je eigen grondtroepen goed te kunnen ondersteunen.

4. Ik heb het niet zo op personen die alleen maar aan de zijlijn staan te roepen en verder niet thuisgeven, dat geld voor mij ook op nationaal niveau, vandaar dat ik Zwitserland als voorbeeld nam, maar toegegeven zelfs veel roepen doet Zwitserland voor zover ik weet niet  :).

5. de naam is Mourning  ;)  :D

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: IPA NG op 07/09/2009 | 15:38 uur
Citaat van: Mourning op 07/09/2009 | 15:21 uur
1. Wat moet Nederland ìn haar eentje met een of meerdere AWACS toestellen? Ik vind dit samenwerkingsproject JUIST een succes omdat wij mede profiteren van iets wat wij in ons eentje niet voor onze rekening zouden kunnen hebben genomen.

2. Waar komt de financiering vandaan?

3. Het nut van de AWACS lijkt me overduidelijk ook al lijkt het op dit moment even dat we geen tegenstander van formaat zullen treffen, dit zou zomaar op korte termijn kunnen veranderen. Het verkrijgen van luchtoverwicht door een bijzonder goed beeld van de situatie in de lucht te verkrijgen, ook over het vijandelijk luchtruim lijkt mij zeer belangrijk om je eigen grondtroepen goed te kunnen ondersteunen.

4. Ik heb het niet zo op personen die alleen maar aan de zijlijn staan te roepen en verder niet thuisgeven, dat geld voor mij ook op nationaal niveau, vandaar dat ik Zwitserland als voorbeeld nam, maar toegegeven zelfs veel roepen doet Zwitserland voor zover ik weet niet  :).

5. de naam is Mourning  ;)  :D
1. Zou kunnen, maar ik dacht dat het mischien zelfs voordeliger zou kunnen zijn als we zelf toestellen hadden.
En dan bedoel ik een economischere variant zoals de Erieye.

2. Zie 1, mischien zou het goedkoper kunnen zijn. (Op termijn.)

3.
Daar ben ik het wel mee eens maar dan wil ik wel toegeven dat je op de andere middelen om lucht overwicht te krijgen en op grondtroepen ook niet moet bezuinigen.

4.
Wat bedoel je hier mee?
En Zwitserland is nou niet bepaald een bemoeial zoals Nederland.

5.
Ok.

Citaat van: Lex op 07/09/2009 | 15:17 uur
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:08 uur
Ik zie de nut van de AWACS niet zo eigenlijk, dat geld had beter besteed kunnen worden aan belangrijkere zaken snap je.
Nee, dat snap ik niet. De AWACS heeft zichzelf ruimschoots bewezen, zowel in real life als bij oefeningen. Ik was maar al te blij, dat we de paraplu van een AWACS hadden. Zo werden we vroegtijdig gewaarschuwd voor dreigingen en waren we in staat vroegtijdig maatregelen te nemen.
Real Life voor Nederland?
Doel je hiermee op Allied Force?
Daarom vroeg ik me al of het niet meer voordelen heeft als Nederland zelfs AEW toestellen aanschaft.
Ook voor gebruik in toekomstige internationale missies als die er komen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/09/2009 | 15:47 uur
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:38 uur
Doel je hiermee op Allied Force?
Ik doel meer op Desert Storm.
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:38 uur
Daarom vroeg ik me al of het niet meer voordelen heeft als Nederland zelfs AEW toestellen aanschaft.
Ook voor gebruik in toekomstige internationale missies als die er komen.
De BV-NL is daar veel te klein voor, en zeker qua pecunia.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: IPA NG op 07/09/2009 | 16:18 uur
Citaat van: Lex op 07/09/2009 | 15:47 uur
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:38 uur
Doel je hiermee op Allied Force?
Ik doel meer op Desert Storm.
Citaat van: IPA op 07/09/2009 | 15:38 uur
Daarom vroeg ik me al of het niet meer voordelen heeft als Nederland zelfs AEW toestellen aanschaft.
Ook voor gebruik in toekomstige internationale missies als die er komen.
De BV-NL is daar veel te klein voor, en zeker qua pecunia.

De Nederlandse bijdrage was maar klein en de 3 belangrijkste deelnemers hedden elk hun eigen Sentry vloot.
Ik zie het nut niet om zoveel geld uit te geven aan AWACS voor zulke kleine bijdragen aan een missie waar helemaal niets aan bijgedragen had hoeven worden.

IK weet ook dat AEW erg waardevol is en dat grondradars nogal een simpel doelwit zijn maar daarom is het ook een optie om nog enkele jaren met de NAVO AWACS in zee te gaan totdat deze vervangen moeten worden, dan kan Nederland kiezen voor een eigen klein platform.
Er komt ook een AEW versie van de GlobalHawk bijvoorbeeld in de komende jaren.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 07/09/2009 | 22:02 uur
Citaat van: boekje_pienter op 04/09/2009 | 21:53 uur
En zo is het maar net.
Maar ik kan me ook voorstellen dat je horendol wordt van die dalende en stijgende vliegtuigen.
zeker als men van alles belooft maar met gedraai of gewoon door negeren en liegen er in de praktijk toch weinig verandert..althans zo gaat dat hier rond Schiphol. Kan me niet voorstellen dat dezelfde overheid dat in het zuiden opeens anders aanpakt...en die klachtenlijn bel je juist vaak niet meer na enkele pogingen...dat heeft toch geen zin blijkt.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 07/09/2009 | 22:04 uur
Citaat van: Lex op 07/09/2009 | 15:17 uur
Zo werden we vroegtijdig gewaarschuwd voor dreigingen en waren we in staat vroegtijdig maatregelen te nemen.
welke dreigingen?  ::) werkelijke? of die men dacht te zien? (en ook wel erg goed uitkwamen..)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/09/2009 | 22:20 uur
Zie allereerst #73.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 07/09/2009 | 23:11 uur
Citaat van: Lex op 07/09/2009 | 22:20 uur
Zie allereerst #73.
roger..;)...zoveel bij te lezen dat ik wel eens iets mis ;)... ik dacht direct aan een beer etc etc..;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 23/09/2009 | 18:57 uur
Kamer wil druk op Duitsers om AWACS-oplossing

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet alles uit de kast haalt om een oplossing te forceren voor de geluidsoverlast van de AWACS-verkenningsvliegtuigen in Limburg.

Vooral de druk op de Duitsers moet omhoog om hen te laten instemmen met een verlenging van de vliegtuigbaan op de NAVO-basis bij Geilenkirchen.

Dat bleek woensdag tijdens een debat over de AWACS. Als de baan 900 meter langer wordt in oostelijke richting, zal het geluid voor de omwonenden flink afnemen.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de komende maanden wordt behandeld binnen NAVO-kringen.

Verlenging
Een Kamermeerderheid van in ieder geval CDA, PvdA, VVD en GroenLinks voelt wel voor de verlenging van de baan als dat de oplossing kan zijn.

Probleem is dat de Duitsers hierover verdeeld zijn. De Kamer wil dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) op alle niveau's met de Duitsers in contact treedt. De Vries riep ook de Kamerleden zelf op hun Duitse politieke medestanders aan te spreken.

© ANP Uitgegeven: 23 september 2009 18:23
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 05/05/2010 | 10:03 uur
GEILENKIRCHEN - 
Het NAVO-vliegveld Geilenkirchen vlak over de Duitse grens bij Schinveld, houdt de AWACS-luchtvloot aan de grond. De zeventien radarvliegtuigen mogen niet meer de lucht in nadat roestvorming is geconstateerd in een scharnier aan de voorklep bij het neuswiel.

Een woordvoerder van de basis bevestigde woensdag berichtgeving hierover op de website van de Limburgse kranten. Het risico bestaat dat het neuswiel bij de landing niet meer uitklapt, aldus de woordvoerder. Hoe lang de AWACS noodgedwongen aan de grond blijven, kon de woordvoerder niet zeggen. De AWACS zijn omgebouwde Boeing 707 vliegtuigen met radar. De oudste AWACS vliegen in Geilenkirchen al sinds 1982, de jongste sinds 1985.

ANP | Gepubliceerd op 05 mei 2010, 09:02
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 06/05/2010 | 16:20 uur
AWACS na reparatie weer de lucht in

GEILENKIRCHEN - 
Het eerste van zeventien AWACS-vliegtuigen op NAVO-vliegveld Geilenkirchen bij Schinveld (Limburg) is donderdag gerepareerd en getest en kan donderdagmiddag naar verwachting weer gaan vliegen. Dat maakte de NAVO-basis bekend.

De ruim 25 jaar oude AWACS-luchtvloot op Geilenkirchen werd aan de grond gehouden nadat op 29 april bij een toestel roest was geconstateerd in een scharnier aan de voorklep bij het neuswiel.

Het donderdag gerepareerde toestel had de minste schade en kon het snelst worden opgelapt, aldus een woordvoerder van het vliegveld. Hoe snel de overige toestellen de komende dagen weer het luchtruim kunnen kiezen, kon hij nog niet zeggen. ,,Dat hangt af van de omvang van de schade'', zei hij.

Door de roest bestond het risico dat het neuswiel bij de landing niet uitklapt.

ANP | Gepubliceerd op 06 mei 2010, 15:16
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/06/2010 | 15:51 uur
Kamervragen over AWACS vliegtuigen die aan de grond blijven vanwege roestvorming

14 juni 2010

Vraagsteller: lid Neppérus (VVD) en lid Van Gent (Groen Links)

Hierbij bied ik u mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat de  antwoorden  (http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/Brief%20minDef%20-%20kamervragen%20AWACS_tcm46-163834.pdf)aan op de vragen van het lid Neppérus over AWACS vliegtuigen die aan de grond blijven vanwege roestvorming (ingezonden 7 mei 2010 met kenmerk 2010Z07839 en 2010Z07845) en het antwoord op de vraag van het lid Van Gent over hetzelfde onderwerp (ingezonden 11 mei 2010 met kenmerk 2010Z07998).

DE MINISTER VAN DEFENSIE
E. van Middelkoop
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 05/11/2011 | 18:33 uur
Kort geding tegen overlast AWACS

BRUNSSUM -  Een inwoner van Brunssum stapt naar de rechter in Maastricht om in een kort geding het stopzetten van de AWACS-vluchten te eisen.

Brunssumer NicoTrommelen zei zaterdag dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondanks uitspraken van de Raad van State niets doet tegen de geluidsoverlast van de radarvliegtuigen. Het kort geding dient op 21 november.

Telegraaf,
za 05 nov 2011, 18:27
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Cigarz op 06/11/2011 | 14:47 uur
Citaat van: Telegraaf op 05/11/2011 | 18:33 uur
Kort geding tegen overlast AWACS

BRUNSSUM -  Een inwoner van Brunssum stapt naar de rechter in Maastricht om in een kort geding het stopzetten van de AWACS-vluchten te eisen.

Brunssumer NicoTrommelen zei zaterdag dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondanks uitspraken van de Raad van State niets doet tegen de geluidsoverlast van de radarvliegtuigen. Het kort geding dient op 21 november.

Telegraaf,
za 05 nov 2011, 18:27
Dat heeft niets met vermeend geluidsoverlast te maken, maar is weer zo'n typische anti defensie actie van een of andere geitenharensokken bomenknuffelaar. Kort geding wordt waarschijnlijk pro-deo betaald door zo'n werkschuw links subsidie clubje.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: onderofficier op 06/11/2011 | 15:08 uur
Citaat van: Cigarz op 06/11/2011 | 14:47 uur
Citaat van: Telegraaf op 05/11/2011 | 18:33 uur
Kort geding tegen overlast AWACS

BRUNSSUM -  Een inwoner van Brunssum stapt naar de rechter in Maastricht om in een kort geding het stopzetten van de AWACS-vluchten te eisen.

Brunssumer NicoTrommelen zei zaterdag dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondanks uitspraken van de Raad van State niets doet tegen de geluidsoverlast van de radarvliegtuigen. Het kort geding dient op 21 november.

Telegraaf,
za 05 nov 2011, 18:27
Dat heeft niets met vermeend geluidsoverlast te maken, maar is weer zo'n typische anti defensie actie van een of andere geitenharensokken bomenknuffelaar. Kort geding wordt waarschijnlijk pro-deo betaald door zo'n werkschuw links subsidie clubje.

Als je het zeker wilt weten of Nico Trommelen  een geitenharensokken bomenknuffelaar is dan moet je hem even bellen........
even googlen en je hebt betrokkene zo gevonden.....  :devil:

Hij is trouwens vanaf 2005 al bezig tegen de AWACS
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 06/11/2011 | 15:22 uur
Citaat van: Cigarz op 06/11/2011 | 14:47 uur
maar is weer zo'n typische anti defensie actie van een of andere geitenharensokken bomenknuffelaar. Kort geding wordt waarschijnlijk pro-deo betaald door zo'n werkschuw links subsidie clubje.

Nico Trommelen liet zijn huis fungeren als uitvalsbasis voor het Groen Front, die dat bos bij de aanvliegroute bezet hield (bron (http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-milieu/achtergrond/achtergrond/leven-met-lawaai.99916.lynkx)).

Daarnaast maakt Nico Trommelen volgens z'n Facebookpagina zelf ook behoorlijk wat lawaai.....  :devil:
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2FCapture-81.jpg&hash=368205d8426ec07da92693dea38cb53698ea370b)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Cigarz op 06/11/2011 | 20:37 uur
Die wannabee-Duitser z'n Nederlanderschap ontnemen en de grens over schoppen...
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: SMI de Boer op 07/11/2011 | 20:17 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 15/01/2007 | 10:50 uur
Daarbij zou ik wel eens willen weten hoe vaak per dag er daar een AWACS opstijgt. Ik zie en hoor ook frequent een straaljager boven mijn huis voorbij denderen en gisteravond nog een vette helikopter. Overdrijven is ook een vak; wedden dat er tussen die klagers ook lieden zitten met een blaffende hond, een blèrende stereo en klompen die de trap op en af denderen.... ;)

schreeuwende kinderen... ononderbroken, van wakker tot slaap  :mad:
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/11/2011 | 21:09 uur
Even een kleine sidestep.  ;)

Bijzondere vlucht dinsdag 8 november

07-11-11
Persbericht Rotterdam The Hague Airport, 7 november 2011

Dinsdag 8 november 2011 om ongeveer 16:30 uur, zal een regeringsdelegatie uit Burkina Fasso voor een bezoek aan ons land aankomen op Rotterdam The Hague Airport. De vlucht is gepland met een ouder, lawaaiig, vliegtuig van het type Boeing 727.

Het vliegtuig waarmee een regeringsdelegatie uit Burkina Fasso arriveert is een ouder type vliegtuig dat al geruime tijd niet meer voor normale commerciële vluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport wordt ingezet. De Boeing 727-200 is voorzien van twee nieuwere motoren en één oudere motor waarmee het net aan de in Europa geldende minimale geluidsnormen voldoet. Het vliegtuig mag (vanwege de geluidsproductie) op Rotterdam Airport alleen starten en landen tussen 08.00 en 18.00, eventueel kan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een ontheffing op deze beperking verlenen.

Rotterdam The Hague Airport heeft geen invloed op het gebruik van de luchthaven door overheidsvluchten, deze zijn (door Europese regelgeving in tegenstelling tot commerciële vluchten) vrijgesteld van de verplichting om voorafgaand aan de vlucht(en) een "slot" (toestemming om op een bepaald tijdstip te mogen landen of starten) aan te vragen.. Commerciële vluchten met dit vliegtuigtype krijgen in principe geen slots op Rotterdam The Hague Airport meer toegewezen.

Het vertrek van bovengenoemd vliegtuig is gepland op woensdagmiddag a.s. rond 15.00 uur.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 09/11/2011 | 15:25 uur
Beantwoording Kamervragen reductie geluidshinder AWACS-vliegtuigen

Kamerstuk: Kamervragen | 09-11-2011 | Defensie, IenM

Antwoorden  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/11/09/beantwoording-kamervragen-reductie-geluidshinder-awacs-vliegtuigen/beantwoording-kamervragen-reductie-geluidshinder-awacs-vliegtuigen.pdf)van minister Hillen (Def), mede namens staatssecretaris Atsma (IenM), op vragen van het Kamerlid Van Dijk (SP) over de reductie van geluidshinder door AWACS-vliegtuigen.


Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 09/11/2011 | 15:32 uur
Kamerbrief met voortgangsrapportage AWACS

Kamerstuk: Kamerbrief | 09-11-2011 | Defensie, IenM

Brief  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/11/09/kamerbrief-met-voortgangsrapportage-awacs/kamerbrief-met-voortgangsrapportage-awacs.pdf)van minister Hillen (DEF) en staatssecretaris Atsma (IenM) aan de Tweede Kamer over de voortgangsrapportage over AWACS en de Navo-vliegbasis Geilenkirchen.


Bijlagen
Bijlage I - Belevingsonderzoek naar AWACS testvluchten (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/11/09/bijlage-i-belevingsonderzoek-naar-awacs-testvluchten.html)
Belevingsonderzoek door de Vrom-Inspectie naar de hinderbeleving van naderingsvluchten van de AWACS testvluchten.

Rapport | 19-05-2011 | IenM

Bijlage II - AWACS - evaluatie noordelijke route (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/11/09/bijlage-ii-awacs-evaluatie-noordelijke-route.html)
Belevingsonderzoek door de Vrom-Inspectie naar de hinder bij het gebruik van de noordelijke route ten opzichte van de zuidelijke ...

Rapport | 19-05-2011 | IenM

Bijlage III - Effects of runway extension Geilenkirchen (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/11/09/bijlage-iii-effects-of-runway-extension-geilenkirchen.html)
In dit rapport van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium worden de effecten van een verlenging met 900 meter in ...

Rapport | 09-11-2011 | IenM

Bijlage IV - Voorstel validatieprocedure geluidreductie NAVO-vliegbasis Geilenkirchen (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/richtlijnen/2011/11/09/voorstel-validatieprocedure-geluidreductie-navo-vliegbasis-geilenkirchen.html)
Deze procedure is opgezet na overleg met NLR, TNO en RIVM om een geluidreductie van 35 procent te bereiken in 2012.

Richtlijn | 09-11-2011 | Defensie, IenM
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 09/11/2011 | 21:10 uur
Defensie wil af van te hoge bomen Awacs-basis

DEN HAAG -  Het Rijk wil in de Schinveldse bossen te hoge bomen kortwieken omdat ze een risico vormen voor AWACS-radarvliegtuigen die van en naar de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen vliegen. Het kabinet wil daarover op korte termijn afspraken maken met de gemeente Onderbanken.

Dat hebben minister Hans Hillen van Defensie en staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In 2006 werd op verzoek van de NAVO, maar tegen de zin van Onderbanken, 6 hectare bomen afgezaagd om het vliegverkeer veiliger te maken. In dat gebied zijn achtergebleven boomstronken ver uitgelopen, maar ook net daarbuiten staan volgens de bewindslieden bomen die uitsteken boven het zogeheten obstakelvrije vlak van de vliegbasis.

Vanwege de vliegveiligheid moet er volgens hen een structurele oplossing komen voor het noodzakelijke onderhoud van dit deel van bos, dat van Defensie is. Als er geen onderhoud wordt gepleegd, kan dat leiden tot extra geluidsoverlast omdat dan extra vliegbewegingen moeten worden gemaakt. Volgens een woordvoerster van Defensie gaat het er nu om tijdig hier en daar bomen te toppen om te voorkomen dat er weer een grootschalige kap nodig is.

Geilenkirchen is de thuisbasis van 17 Awacs-vliegtuigen. In de afgelopen jaren zijn, mede onder druk van Nederland, maatregelen genomen om de geluidsoverlast daarvan te beperken. De Tweede Kamer eist dat in 2012 een geluidsafname van 35 procent ten opzichte van 2009 is behaald. Het kabinet denkt dat dat met een combinatie van een reeks maatregelen gaat lukken. Dit jaar zijn de geluidsoverlast en de klachten daarover flink afgenomen, omdat de Awacs veelvuldig zijn ingezet voor de internationale missies in Afghanistan en boven Libië.

Om het gebruik van de basis in Geilenkirchen te verminderen, heeft Nederland aangeboden vanaf januari op Nederlandse militaire vliegvelden 120 extra Awacs-vliegbewegingen en 40 vrachtvluchten voor vredesmissies toe te staan.

Telegraaf,
wo 09 nov 2011, 18:50
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 09/11/2011 | 21:17 uur
Felle kritiek op nieuwe boskap Schinveld

SCHINVELD -  De actiegroep GroenFront! gaat net als zes jaar geleden de bossen bij Schinveld weer bezetten als Defensie daar opnieuw bomen wil kappen. Dat liet GroenFront! woensdag weten in een reactie op het voornemen van Defensie voor een nieuwe bomenkap.

Zes jaar geleden werd ook al een deel van het bos gekapt.

Ook de lokale actiegroep Stop AWACS en de provinciale Statenfractie van de SP hebben woensdag al laten weten ,,dwars voor" te gaan liggen.

Zes jaar geleden bezetten actievoerders van GroenFront! en Stop AWACS, gesteund door burgers van Schinveld en Brunssum, de bossen wekenlang om boskap te voorkomen. Uiteindelijk werd het bos ontruimd, waarbij ruim 100 mensen werden gearresteerd. GroenFront! voorziet een nieuwe opstand.

Een woordvoerder van Stop AWACS noemde het voornemen van het Rijk ,,ongehoord". Hij vreest dat meer kap meer geluidsoverlast betekent, net als 6 jaar geleden. ,,Hoe is het mogelijk dat wij zo behandeld worden?", vroeg hij zich af.

Telegraaf,
wo 09 nov 2011, 20:14
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 10/11/2011 | 13:22 uur
Onderbanken: er wordt geen boom gekapt

SCHINVELD -  De Limburgse gemeente Onderbanken blijft zich verzetten tegen de kap van bomen in de Schinveldse bossen. De gemeente reageerde hiermee donderdag op een voornemen van minister van Defensie Hans Hillen om opnieuw bomen te kappen in het bos.

Hillen wil met Onderbanken praten omdat hoge bomen de AWACS-vliegtuigen van het naburige NAVO vliegveld zouden hinderen. ,,In Onderbanken wordt ten behoeve van de AWACS geen boom gekapt", luidt een korte maar duidelijke verklaring van de gemeente.

Telegraaf,
do 10 nov 2011, 13:17
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 02/12/2011 | 11:13 uur
Rechter wijst Awacs-verzoek Brunssummer af

MAASTRICHT -  De rechter in Maastricht heeft een verzoek van een inwoner van Brunssum voor een invliegverbod van Awacs-vliegtuigen boven Nederland afgewezen. De eis van de man is in kort geding niet-ontvankelijk verklaard.

Nico Trommelen woont vlakbij het Awacs-vliegveld van de NAVO in Geilenkirchen, net over de Duitse grens. Hij ondervindt veel geluidsoverlast van de radarvliegtuigen en wil dat het Rijk een invliegverbod afkondigt. Een eerder verzoek daartoe was door de Staat afgewezen. De rechter wees erop dat Trommelen daartegen bezwaar kan maken bij de bestuursrechter.

Telegraaf,
vr 02 dec 2011, 11:04
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 18/12/2011 | 22:40 uur
Actiegroep eist snel invliegverbod AWACS

BRUNSSUM -  Actiegroep Stop AWACS eist een invliegverbod van AWACS-vliegtuigen boven Nederland per 1 januari. De vereniging overhandigt daartoe dinsdag een petitie aan leden van de Tweede Kamer, zo maakte zij zondag bekend.

De Tweede Kamer had in 2010 met een invliegverbod gedreigd, als voor 1 januari 2012 niet een reductie van de geluidsbelasting door AWACS van 35 procent was bereikt. Volgens Stop AWACS is daarvan geen sprake.

Op 22 december voert de Tweede Kamer overleg over AWACS.

Telegraaf,
zo 18 dec 2011, 22:12
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 21/12/2011 | 22:29 uur
Sluiting luchtruim dreigt voor AWACS

DEN HAAG -  De Tweede Kamer dreigt het luchtruim te sluiten voor AWACS-vliegtuigen.

Dat meldt de NOS. De AWACS hebben hun basis in Duitsland, net over de grens met Zuid-Limburg. De geluidsoverlast van de vliegtuigen zit de Kamer al jaren dwars.
De Kamer eiste eerder al dat de overlast per 1 januari met 35 procent zou zijn gereduceerd, maar die norm lijkt niet te worden gehaald. De PVV en verschillende oppositiepartijen vinden dat het luchtruim dan maar dicht moet. Een Kamermeerderheid is het daarmee eens.

Telegraaf,
wo 21 dec 2011, 18:29
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 21/12/2011 | 22:29 uur
PVV eist minder geluid door Awacs-vluchten

DEN HAAG -  Geluidsoverlast door Awacs-vliegtuigen in Limburg moet volgend jaar aanzienlijk zijn teruggedrongen. Als een eerder toegezegde vermindering van 35 procent niet wordt behaald, dan moet het luchtruim dicht.

Dat heeft PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos woensdag gezegd. GroenLinks steunt de lijn van de PVV. De eis tot een vermindering van 35 procent kwam vorig jaar van de SP. Die opzet kreeg steun van de PvdA. Samen hebben de vier partijen een meerderheid in de Tweede Kamer.

AWACS zijn grote vliegtuigen voor luchtruimbewaking. In Zuid-Limburg zijn er veel klachten over geluidsoverlast door vluchten van de toestellen. Donderdag is er een debat over de vluchten.

De Limburgse actiegroep Stop AWACS ontkurkt de champagne woensdag nog niet. ,,Eerst kijken of de Kamer voet bij stuk houdt", zei woordvoerder Nico Trommelen.
,,30 jaar lang worden we al geterroriseerd door de AWACS, en 30 jaar lang horen we loze beloften uit Den Haag. Wat ons betreft: sluiten dat luchtruim!"

Ook de provincie Limburg en de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen bepleitten woensdag een structurele vermindering van de AWACS-overlast. Limburg wil dat per 1 januari 2012 AWACS nog maar 2340 vluchten boven Nederland mogen uitvoeren en geen 3600, zoals in het verleden.

Minister Hans Hillen van Defensie lijkt vooralsnog een andere koers te varen, blijkens een recente brief aan de Kamer. Hij wil opnieuw bomen kappen in de Schinveldse bossen zodat de AWACS daarvan minder hinder ondervinden. In 2006 kapte het Rijk daar ook al eens 6 hectare bos. De Raad van State verklaarde die kap achteraf onrechtmatig.

Telegraaf,
wo 21 dec 2011, 18:30
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Nikehercules op 21/12/2011 | 22:35 uur
Citaat van: Telegraaf op 21/12/2011 | 22:29 uur
De Tweede Kamer dreigt het luchtruim te sluiten voor AWACS-vliegtuigen.

Ik zou me doodlachen als het niet zo triest zou zijn, het zijn verdomme (ook) onze eigen vliegtuigen!
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 21/12/2011 | 22:42 uur
Citaat van: Nikehercules op 21/12/2011 | 22:35 uur
Ik zou me doodlachen als het niet zo triest zou zijn, het zijn verdomme (ook) onze eigen vliegtuigen!
We willen wel de veiligheid, maar niet het lawaai?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: HM op 21/12/2011 | 23:13 uur
Kleine groep die hard schreeuwt krijgt steun van politiek. Want is populair standpunt natuurlijk. Maar moet er kazernes opgedoekt worden jankt ineens iedereen over werktgelegenheid enz. enz.  :sick:

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: HM op 22/12/2011 | 00:22 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 00:02 uur
Citaat van: HM op 21/12/2011 | 23:13 uur
Kleine groep die hard schreeuwt krijgt steun van politiek. Want is populair standpunt natuurlijk. Maar moet er kazernes opgedoekt worden jankt ineens iedereen over werktgelegenheid enz. enz.  :sick:


Mwa, zelfs dat zie ik niet. Wel wordt er 'gejankt' als een kazerne in eigen gebied dicht gaat. Als diezelfde kazerne wil uitbreiden is het ook niet goed trouwens. En de basis móet wel open blijven, maar liever niks van merken. Leeuwarden open, zonder f16s dan wel.

I stand corrected! Als het eigen gebied betreft idd. Ik maak het leuk mee in Doorn. Ben heel benieuwt wat de gemeente ineens als tegenbod doet.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: michielnr op 22/12/2011 | 08:19 uur
En het is zo'n schitterend geluid :(

Weet iemand wat er gebeurd is met het idee om onder de E3's nieuwe(re) motoren te hangen, zoals de Fransen en de Engelsen hebben? Kostte teveel zeker  >:(
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/12/2011 | 08:22 uur
Citaat van: michiel81 op 22/12/2011 | 08:19 uur
En het is zo'n schitterend geluid :(

Weet iemand wat er gebeurd is met het idee om onder de E3's nieuwe motoren te hangen, zoals de Fransen en de Engelsen hebben? Kostte teveel zeker  >:(

Bij mijn weten is voorgesteld aan de NAVO en idd om kosten technische reden naar de prullenbak verwezen (of het plan ligt diep in een laatje)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Tanker op 22/12/2011 | 09:21 uur
Het is droevig allemaal, men wilt wel de lusten maar niet de lasten.
Er wonen teveel zeikstralen in Nederland.....

Zou dit bijvoorbeeld in de VS ook op deze manier gaan, of accepteert men daar wel dat veiligheid een prijskaartje heeft ?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/12/2011 | 09:38 uur
Citaat van: Tanker op 22/12/2011 | 09:21 uur
Het is droevig allemaal, men wilt wel de lusten maar niet de lasten.
Er wonen teveel zeikstralen in Nederland.....

Zou dit bijvoorbeeld in de VS ook op deze manier gaan, of accepteert men daar wel dat veiligheid een prijskaartje heeft ?

Ook daar zullen ze vast het nodige commentaar hebben, los van het feit dat een US air base veelal te vinden is ver(der) van de bewoonde wereld.

Aan de andere kant... daar hoor je ze simpelweg spreken over: "the sound of freedom"

En helaas is in Nederland de het inspraak recht te ver doorgevoerd.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2011 | 10:21 uur
Citaat van: Tanker op 22/12/2011 | 09:21 uur
Het is droevig allemaal, men wilt wel de lusten maar niet de lasten.

"Men" realiseert zich v.w.b. defensie helemaal niet wat de "lusten" zijn.

Citaat van: Tanker op 22/12/2011 | 09:21 uur
Er wonen teveel zeikstralen in Nederland.....

Zoalng men gefundeerd wat te zeiken heeft, vind ik het best. Wat mij betreft wonen er te veel egoisten in Nederland.....

Citaat van: Tanker op 22/12/2011 | 09:21 uur
Zou dit bijvoorbeeld in de VS ook op deze manier gaan, of accepteert men daar wel dat veiligheid een prijskaartje heeft ?

In de VS is men over het algemeen trots op de strijdkrachten en accepteert dus de soms daarmee gepaard gaande "overlast".
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2011 | 10:24 uur
Citaat van: jurrien visser op 22/12/2011 | 09:38 uur
los van het feit dat een US air base veelal te vinden is ver(der) van de bewoonde wereld.

Googlemaps eens op Andrews AFB en vooral Boling AFB.....  ;)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Laurens op 22/12/2011 | 10:28 uur
"jet noise, the sound of freedom"   :angel:
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: ARM-WAP op 22/12/2011 | 11:13 uur
Soms zijn klagers ook wel echt hypocriet: je hebt er die in de buurt van een (druk) vliegveld een (relatief goedkope) woning kopen, om daarna dan te beginnen klagen over geluidsoverlast... En zich te organiseren tegen bv nachtvluchten...
Zo zijn er in Belgie problemen ontstaan bij de vliegvelden bij Oostende, Bierset/Luik, Deurne/Antwerpen regionaal,...
En bij Zaventem/Brussel Nationaal klagen ze ook al tientallen jaren...
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 22/12/2011 | 12:28 uur
'Lastig om luchtruim voor AWACS te sluiten'

DEN HAAG - Het is erg lastig om het Nederlandse luchtruim te sluiten voor AWACS-vliegtuigen.

Nederland zit vast aan internationale afspraken en verdragen met onder meer de NAVO en kan die niet eenzijdig opzeggen. Dat zei Wouter Hagemeijer van instituut Clingendael donderdag.

Donderdag praat de Tweede Kamer over de toegezegde vermindering van 35 procent van de geluidsoverlast in Limburg. Als die reductie niet wordt gehaald, wil een aantal partijen dat het luchtruim daar dicht gaat voor de AWACS.

De provincie Limburg en de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen willen dat volgend jaar AWACS-toestellen nog maar 2340 vluchten uitvoeren.

''De geluidsoverlast kan verminderen door de toestellen uit te rusten met stillere motoren. Een andere oplossing is de AWACS te stationeren op vliegvelden in Griekenland, Italië of Noorwegen. Op die plekken wonen minder mensen, je exporteert als het ware dan de geluidsoverlast'', zegt Hagemeijer.

© ANP
22 december 2011 12:22
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ros op 22/12/2011 | 12:36 uur
Er is door de Kamer een geluidsreductie van 35% geeist. Ik neem aan dat dit een haalbare reductie is, anders zou de Kamer direct zijn teruggefloten.

Als deze reductie binnen een haalbare periode niet kan worden gehaald, mag het luchtruim wat mij betreft voor deze kisten op slot. Een alternatieve route zal waarschijnlijk leiden tot protesten van andere (grotere) spelers. En wedden dat het dan ineens heel snel geregeld gaat worden !.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2011 | 13:22 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 13:10 uur
Als ze in die gemeenten zo begaan zijn, móet daar misschien maar een extra belasting heffen, kunnen daar die motoren van betaald worden. Aangezien er meer mensen wonen dan in griekenland, blijkbaar, zal dat dan om paar euro per huishouden gaan.

Wat vind je nou serieus van deze redenering?
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ros op 22/12/2011 | 13:39 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 13:10 uur
Als ze in die gemeenten zo begaan zijn, móet daar misschien maar een extra belasting heffen, kunnen daar die motoren van betaald worden. Aangezien er meer mensen wonen dan in griekenland, blijkbaar, zal dat dan om paar euro per huishouden gaan.

Als je mij als luidruchtige buurman naast je heb wonen ga jij de kosten om mijn huis te isoleren betalen ?.

AWACS zijn nodig, geen discussie over. Als het mogelijk is om deze kisten stiller en schoner te maken.....doen.

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: VandeWiel op 22/12/2011 | 13:42 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 13:37 uurHet houd de nationale gemoederen in ieder geval een stuk meer bezig dan de vluchten van Rotterdam of Schiphol. Waarom zou dat toch zijn?


Heb je misschien wel eens een dagje onder opstijgende Awacs gestaan? Dat zijn net grote raketlanceringen, vergeleken met normale toestellen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Ros op 22/12/2011 | 14:49 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 14:08 uur
Natuurlijk, maar ik geloof simpelweg niet, dat als er straks nieuwe motortjes onder zouden hangen, dat 'ze' daar gelukkig zijn.

Als de toestellen dan aan de norm voldoen is het over en uit voor de Limburgers die er nu last van hebben. De situatie is niet te vergelijken met Schiphol. Daar landen en stijgen kisten op die allemaal aan de strengste geluidseisen (moeten) voldoen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/12/2011 | 14:53 uur
Citaat van: Ros op 22/12/2011 | 14:49 uur
Citaat van: dudge op 22/12/2011 | 14:08 uur
Natuurlijk, maar ik geloof simpelweg niet, dat als er straks nieuwe motortjes onder zouden hangen, dat 'ze' daar gelukkig zijn.

Als de toestellen dan aan de norm voldoen is het over en uit voor de Limburgers die er nu last van hebben. De situatie is niet te vergelijken met Schiphol. Daar landen en stijgen kisten op die allemaal aan de strengste geluidseisen (moeten) voldoen.

Ik vind het te veel gemekker... rond schiphol: elke minuut 1 of 2, rond de AWACS basis vind ik dat geen vergelijk.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Nikehercules op 22/12/2011 | 14:55 uur
Citaat van: Ros op 22/12/2011 | 14:49 uur
De situatie is niet te vergelijken met Schiphol. Daar landen en stijgen kisten op die allemaal aan de strengste geluidseisen (moeten) voldoen.

Ik heb liever een paar keer per dag een hele hoop lawaai dan de hele godganse dag iets minder lawaai.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: S2 op 22/12/2011 | 16:32 uur
Citaat van: Nikehercules op 22/12/2011 | 14:55 uur
Citaat van: Ros op 22/12/2011 | 14:49 uur
De situatie is niet te vergelijken met Schiphol. Daar landen en stijgen kisten op die allemaal aan de strengste geluidseisen (moeten) voldoen.

Ik heb liever een paar keer per dag een hele hoop lawaai dan de hele godganse dag iets minder lawaai.

Ik heb liever geen een keer per dag veel of minder lawaai.

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: michielnr op 22/12/2011 | 16:54 uur
Mensen die geen lawaai willen horen zitten in dit land toch echt verkeerd. Misschien is de noordpool een betere optie!

BTW, oud versus nieuw:

http://www.youtube.com/watch?v=tPHQuCUJMlY

http://www.youtube.com/watch?v=YIt0ij30MQg

Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 22/12/2011 | 18:11 uur
Hillen belooft minder geluid AWACS-vluchten

DEN HAAG - Geluidsoverlast door AWACS-vliegtuigen in Limburg zal volgend jaar met 35 procent zijn teruggedrongen. Maar omdat metingen pas begin volgend jaar beginnen, wordt pas eind 2012 duidelijk dat die doelstellingen zijn behaald.

Dat zei minister Hans Hillen (Defensie) donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

AWACS zijn grote vliegtuigen voor luchtruimbewaking. In Zuid-Limburg zijn er veel klachten over geluidsoverlast door vluchten van de toestellen. Eerder droeg de Tweede Kamer het kabinet op om de vermindering van het geluid per 1 januari 2012 te realiseren.

© ANP
22 december 2011 18:05
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2011 | 19:27 uur
Citaat van: ANP op 22/12/2011 | 18:11 uur
Hillen belooft minder geluid AWACS-vluchten

Ben benieuwd waarop Hillen baseert dat hij daar de zeggenschap over heeft....  :P
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 03/02/2012 | 11:44 uur
Hillen: 35 procent minder herrie door Awacs

Awacs-vliegtuigen veroorzaken 35 procent minder geluidsoverlast boven Zuid-Limburg. Dat lukt onder meer door het vaker inzetten van vliegsimulators in plaats van oefenvluchten, vermindering van het aantal vluchten, andere vliegroutes en het vaker gebruik maken van vliegvelden in Nederland.

Dat schrijft minister Hans Hillen van Defensie aan de Tweede kamer. Bij motie had de Kamer uiterlijk 1 januari 2012 een geluidsreductie van 35 procent geëist op straffe van een invliegverbod in Nederland. De AWACS vliegen vanuit het Duitse vliegveld in Geilenkirchen laag over Schinveld en Brunssum en veroorzaken daar veel herrie.

© ANP
03 februari 2012, 11:18
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 03/02/2012 | 12:55 uur
Kamerbrief over het algemeen overleg over AWACS

Kamerstuk: Kamerbrief | 02-02-2012 | Defensie, IenM

Brief  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/03/kamerbrief-over-het-algemeen-overleg-over-awacs/srvr-maz04-users-rvd767-my-documents-te-plaatsen-kamerbrief-over-het-algemeen-overleg-over-awacs.pdf)van minister Hillen (DEF) en staatssecretaris Atsma (IenM) aan de Tweede Kamer over het algemeen overleg over AWACS.

Bijlagen

Brief Awacs en berekeningen NLR (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/brieven/2012/02/03/brief-awacs-en-berekeningen-nlr.html)

Brief van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium aan het ministerie van Defensie over Awacs en berekeningen NLR.


Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 07/02/2012 | 18:48 uur
'Cijfers Hillen over Awacs ondoorzichtig'

ONDERBANKEN - Drie Limburgse gemeenten die lijden onder de herrie van Awacs-vliegtuigen, vinden de maatregelen die minister Hans Hillen van Defensie opsomt om het lawaai te verminderen, ''totaal ondoorzichtig''.

Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Hillen is de geluidsoverlast met 35 procent verminderd. Brunssum, Onderbanken en Schinnen vinden de opsomming van Hillen echter ''niet te controleren''. Ze willen gewoon minder vluchten.

Ook de bewering van Hillen dat de cijfers van de geluidsmetingen te hoog zouden zijn, is onjuist, aldus de gemeenten. De cijfers zijn deels zelfs te laag, stellen ze.

Donderdag bekijkt een Kamercommissie of de herrie door Awacs-vliegtuigen met 35 procent is verminderd. Anders dreigt een invliegverbod.

© ANP
7 februari 2012 18:23
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/02/2012 | 20:54 uur
AWACS mogen blijven vliegen
Toegevoegd: donderdag 9 feb 2012, 20:41

De AWACS mogen van de PVV blijven vliegen boven Zuid-Limburg. Eerder wilde de PVV het luchtruim sluiten vanwege de geluidsoverlast, maar de partij neemt nu genoegen met de uitleg van minister Hillen van Defensie.

De minister beloofde vorige week dat de overlast van het vliegverkeer dit jaar 35 procent minder zal zijn. Dat is precies wat de Tweede Kamer eist. De oppositie vertrouwt de belofte van de minister niet, en vindt dat het luchtruim nu al dicht moet voor de lawaaiige AWACS-toestellen.

Hillen heeft nu steun van VVD, PVV en CDA. Die partijen willen afwachten hoe de herrie dit jaar uitpakt. Wel moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de overlast. Mocht daaruit blijken dat er toch te veel lawaai is, dan moet het luchtruim alsnog dicht, vindt de PVV.

Bron: NOS
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 16/06/2012 | 17:15 uur
Demonstratie tegen Awacs-basis

SCHINVELD -  Actievoerders van GroenFront! bereiden zich zaterdag in de bossen bij het Limburgse Schinveld voor op nieuwe acties tegen de nabijgelegen Awacs-basis Geilenkirchen. Ze houden zaterdag bij wijze van demonstratie klimoefeningen in de Schinveldse bossen. Daarvan dreigt opnieuw een deel gekapt te worden, nadat eerder ook al 6 hectare bos was gekapt ten faveure van de luidruchtige militaire vliegtuigen van de NAVO.

Ook protesteren de actievoerders met hun actie tegen de feestelijkheden dit weekend rond het 30-jarig bestaan van de Awacs-basis, die net over de Duitse grens bij Schinveld ligt. Volgens hen en de actiegroep Stop Awacs valt er niets te vieren. Voor komend najaar kondigden Stop Awacs en GroenFront! zaterdag alvast een grote mobilisatieoefening aan in de bossen.

De actiegroep bezette 6 jaar geleden de bossen in een vergeefse poging de kap van 6 hectare bos te voorkomen. Dat ging tegen de vlakte op verzoek van de NAVO. De Raad van State verklaarde de kap later illegaal.

Telegraaf,
za 16 jun 2012, 16:53   
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Nikehercules op 16/06/2012 | 17:29 uur
Zijn we dit weekend in ieder geval ff van Samson af :devil:
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 16/06/2012 | 17:38 uur
Citaat van: Nikehercules op 16/06/2012 | 17:29 uur
Zijn we dit weekend in ieder geval ff van Samson af :devil:
Ik heb begrepen dat hij in A'foort is om zieltjes te winnen.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 18/01/2013 | 10:57 uur
Kwart minder klachten over Awacs

MAASTRICHT - Het aantal klachten over Awacs-vliegtuigen is vorig jaar met 23 procent gedaald in vergelijking met 2011. In totaal dienden 287 klagers vorig jaar 14.861 klachten in. Dat zijn er 4500 minder dan het jaar daarvoor, maakte het Klachtenbureau Luchtverkeer in Limburg vrijdag bekend.

Het aantal vluchten van Awacs-toestellen boven Nederland daalde met 9 procent: van 2133 naar 1940. De klachten gingen vooral over herrie, laagvliegen, uitstoot van kerosine en stankoverlast.

Telegraaf,
18 jan 2013, 09:39
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: dudge op 18/01/2013 | 11:15 uur
Citaat van: Telegraaf op 18/01/2013 | 10:57 uur
MAASTRICHT - Het aantal klachten over Awacs-vliegtuigen is vorig jaar met 23 procent gedaald in vergelijking met 2011. In totaal dienden 287 klagers vorig jaar 14.861 klachten in. Dat zijn er 4500 minder dan het jaar daarvoor, maakte het Klachtenbureau Luchtverkeer in Limburg vrijdag bekend.

Gemiddeld 51 klachten PP en 7,7 per vlucht, dat is nog aardig wat.

Citaat van: Telegraaf op 18/01/2013 | 10:57 uur
Het aantal vluchten van Awacs-toestellen boven Nederland daalde met 9 procent: van 2133 naar 1940. De klachten gingen vooral over herrie, laagvliegen, uitstoot van kerosine en stankoverlast.

1940.......profetisch.....
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 14/08/2013 | 13:24 uur
Geen geld van Rijk voor leden Stop AWACS 
 
DEN HAAG/SCHINVELD -
Inwoners van Schinveld en Brunssum die lid zijn van de vereniging Stop AWACS krijgen geen compensatie van het Rijk wegens geleden overlast door de radarvliegtuigen van de NAVO. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Stop AWACS wilde dat het Rijk de 400 leden compenseerde voor de overlast van de lawaaierige radarvliegtuigen van de NAVO. Die vliegen dagelijks boven hun hoofd vanuit het militaire vliegveld Geilenkirchen, net over de Duitse grens bij Schinveld.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu had eerder geweigerd een regeling voor de leden vast te stellen. De rechtbank in Maastricht verwierp een beroep tegen deze weigering, en die uitspraak wordt nu door de Raad van State bevestigd.

Telegraaf,
wo 14 aug 2013, 13:15
De Raad verwierp ook het argument van Stop AWACS dat omwonenden van de vliegvelden bij Maastricht en Schiphol wel een regeling hebben gekregen voor overlast.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/04/2014 | 18:10 uur
NATO's Future AWACS Replacement:

Desires vs. Reality

Apr 25, 2014 / by Defense Industry Daily staff 

◾NATO realizes external link they'll need to replace their invaluable NE-3A AWACS fleet around 2030. At this stage, everyone naturally wants everything, including a missile defense role. Budget realities and remorseless demographics ensure that they'll buy what's available off the shelf. That's probably good news for Boeing's E-737 AEW&C.

http://www.defenseindustrydaily.com/nato-awacs-2030-requirements-wishlist-023676/
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Elzenga op 26/04/2014 | 11:53 uur
Citaat van: jurrien visser op 25/04/2014 | 18:10 uur
NATO's Future AWACS Replacement:

Desires vs. Reality

Apr 25, 2014 / by Defense Industry Daily staff 

◾NATO realizes external link they'll need to replace their invaluable NE-3A AWACS fleet around 2030. At this stage, everyone naturally wants everything, including a missile defense role. Budget realities and remorseless demographics ensure that they'll buy what's available off the shelf. That's probably good news for Boeing's E-737 AEW&C.

http://www.defenseindustrydaily.com/nato-awacs-2030-requirements-wishlist-023676/
Of de grotere Boeing E-767. Al lijkt me het voor Europa ook goed als er een airbus variant komt (bijv. A310 AEW)
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/05/2014 | 11:04 uur
NATO looking towards E-3 AWACS replacement

Brooks Tigner, Brussels - IHS Jane's Defence Weekly

27 May 2014

NATO must decide this year on whether and how to replace its ageing fleet of Boeing E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS) aircraft, allied officials tell IHS Jane's .

Forthcoming upgrade work will extend the fleet's operating life to 2024 and possibly beyond to 2035, but the alliance will soon reach a crunch point to finalise a long-term decision on their replacement.

"A decision will need to be made by the end of this year about NATO's post-AWACS situation," an allied defence capability official told IHS Jane's on 26 May.

"If there's going to be a decision to replace them with something else by 2035 - whatever that something is - then that process has got to be launched soon."

Any post-AWACS discussion will be dominated by two aspects: budget and desired capability, with the former weighing especially heavily on the allies. Already there is talk of reducing the 17-strong AWACs fleet to 14, and allied commanders are re-working their mission capability planning to reflect that, according to NATO military sources.

"Everyone is aware that the AWACS are getting old. They're one of the major ISR [intelligence, surveillance, reconnaissance] decisions the nations have to address," Tony White, a NATO press officer, said on 26 May.

NATO defence ministers will be looking at this during their 3-4 June meeting in Brussels and there will be a report for allied leaders as well when they gather for their next summit in Wales on 4-5 September.

With the reduction in the number of NATO's AWACS, the 28 allies collectively would still have about 50 early-warning platforms. Moreover, the remaining NATO fleet is set to benefit from an upgrade programme to extend their current operating life to 2024. A contract to integrator Boeing for the work is expected to be signed before August "to bring these birds into the 21st century", Rod Lammert, AWACS' tactical director, said on 26 May.

But an even longer extension to the AWACS' operating life is needed, according to the NATO defence capability official.

"This upgrade will only carry us to 2024. What we'd like the nations to do is agree to other upgrades to take the AWACS to 2035, thus giving us the time to plan and acquire a replacement capability by then," observed the official.

"I think we are rapidly reaching the point of no return on such a decision. We're talking about a very long preparatory phase. A 2035 operating life [for the AWACS] would help remove the pressure off the allies to make a hasty decision. The big question, of course, is: what do we replace the AWACS with?"

Indeed, NATO officials said the allies must resolve some important conceptual and economic issues as they mull how to replace the AWACS. Evolving technology and the economics of today's defence budgets strongly imply that expensively developed single-mission platforms are a thing of the past, they said. While the AWACS platforms have some maritime surveillance capability, their primary role has been early warning and airspace management.

"The trend in thinking is toward either powerful multi-mission platforms or smaller, and thus cheaper, fleets of mission-dedicated ones that would be designed from the start to work together," said the defence capability official.

"If it was a large multi-mission platform, for example, then why not add infrared for missile detection or SAR [synthetic aperture radar] for ground-movement tracking? After all, by 2035 the AGS [Allied Ground Surveillance] platforms will be 20 years old by then."

The ISR crown jewel of NATO's imminent AGS fleet of six Northrop Grumman Global Hawk Block 40 unmanned aerial vehicles (UAVs) - to be based in Sigorella, Sicily by 2017 - is their advanced SAR capability.

However, adding too many detection suites to a platform has an obvious downside, as the official readily acknowledged. "These are all energy-hungry systems so there will be a limit to what we could do, depending on the size of the platform," said the official, noting that the NATO Industrial Advisory Group has been tasked to study the technology options and the energy requirements of various ISR suites to determine the optimal mix. The group will report back to NATO later this year.

Another conceptual issue is the man-in-the-loop. "Do we aim for a manned or unmanned ISR fleet? This is not clear," said the capability official.

Nor is the sensitive issue of funding. "How much of this could be covered by [the allies'] common funding? This is not clear either, though some precedents have been set in recent years. So all options are on the table," said the official.

http://www.janes.com/article/38410/nato-looking-towards-e-3-awacs-replacement
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: dudge op 29/05/2014 | 13:30 uur
Je moet wat als je de E10 gecanceld hebt.
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/02/2015 | 10:12 uur
Thomson Reuters February 2, 2015 

NATO sees resilience as key issue in AWACS replacement

By Andrea Shalal

WASHINGTON (Reuters) - Resilience, innovation and advances in technology will be key factors as NATO maps out a multibillion-dollar effort to replace its aging fleet of 17 Boeing Co E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS) aircraft, a top NATO official told Reuters.

French General Jean-Paul Palomeros, Supreme Allied Commander Transformation, said NATO was starting to map out its requirements for the next-generation of weapons to detect air and surface threats, which will be needed between 2030 and 2035.

Growing threats and greater ability to share information pointed to a so-called "system of systems" approach, rather than a straight one-for-one replacement of a few, highly visible aircraft that would be vulnerable to attack.

"This a very crucial project for NATO for the next two decades," Palomeros told Reuters last week at a conference in Washington hosted by the Center for a New American Security.

Rapid weapons development by Russia and other potential foes meant the next-generation weapons system would have to be more resilient to attacks, Palomeros said. Officials were also looking potential other uses for the aircraft, and whether intelligence analysts would be stationed on board, he said.

Boeing, Europe's Airbus, and other big weapons makers are keeping a close eye on NATO's emerging plans to buy new early-warning capabilities, one of the few larger acquisition programs in sight.

Palomeros said the program would be a test case for many NATO priorities, including a push for more innovation, expanded partnerships among members, and a drive to better balance spending among NATO members.

"The replacement for AWACS is a perfect project for trans-Atlantic cooperation. It opens a lot of doors," he said, adding officials had begun early conceptual work to shape the requirements for the new program.

France, Britain, the United States and other countries have their own early-warning systems, which could translate into more demand for the new weapons system in the future.

He said it would be crucial for NATO to carefully define what was expected from the new system, or it could result in a "very complex, unaffordable system" that would carry risk in development, production and even operations.

Palomeros acknowledged problems with some past multinational weapons development programs, like the Airbus A400M military transport plane.

But he said the success of the NATO Air Command and Control System, developed by a joint venture of France's Thales and U.S. weapons maker Raytheon Co, had proven that cooperative development programs could work.

http://www.globalpost.com/dispatch/news/thomson-reuters/150201/nato-sees-resilience-key-issue-awacs-replacement
Titel: Re:AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 10/06/2015 | 14:00 uur
Geen schadevergoeding voor AWACS-lawaai 

MAASTRICHT -
Limburgers die last hebben van het lawaai van overvliegende AWACS-verkenningsvliegtuigen van de NAVO krijgen geen schadevergoeding. De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft woensdag een beroep tegen een regeringsbesluit van die strekking afgewezen

Een grote groep eisers uit de buurt van Brunssum had een verzoek om vergoeding van immateriële schade ingediend bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Zij eisten per gezinslid een bedrag van 1500 euro. De staatssecretaris wees de verzoeken af. Terecht, zo oordeelde de bestuursrechter woensdag. Om bij de overheid met succes een schadeclaim in te dienen, moet er namelijk ook een besluit van de overheid zijn dat die schade heeft veroorzaakt. Dat is hier niet het geval.

De NAVO voert vanaf de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum, verkenningsvluchten uit in het Europese luchtruim.

Telegraaf, wo 10 jun 2015, 13:51
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 03/05/2016 | 22:52 uur
Kamerbrief stand van zaken AWACS

Met deze kamerbrief  (https://www.defensie.nl/binaries/defensie/documenten/kamerstukken/2016/05/03/kamerbrief-stand-van-zaken-awacs/kamerbrief-stand-van-zaken-awacs.pdf)informeert minister Jeanine Hennis-Plasschaert de kamer over de stand van zaken rond de AWACS en de Navo-vliegbasis Geilenkirchen.

Kamerbrief, 03=05=2016
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 24/05/2016 | 19:00 uur
Onderbanken weigert Awacs-bomenkap 

ONDERBANKEN -  De Limburgse gemeente Onderbanken weigert een vergunning te geven voor bomenkap in het Schinveldse bos, meldt L1. Defensie wil in dat bos bomen kappen, zodat het aantal vluchten van Awacs-radarvliegtuigen vanaf de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen kan worden opgevoerd.

Wethouder Rens Evers van Onderbanken laat weten dat de kap niet in het bestemmingsplan voor het gebied past. ,,Op dit moment kampen we met grote overlast van alle toestellen. Door de kap van de bomen wordt de overlast nóg groter, omdat de vliegtuigen lager kunnen gaan vliegen." Defensie maakte de kapplannen drie weken geleden bekend. In 2006 werden voor het laatst bomen gekapt voor de Awacs-vliegtuigen. Dat leverde toen veel weerstand op.

Telegraaf, 24-05-2016, 18:15
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: ridivek op 15/01/2017 | 20:16 uur
Bestaat er al een topic voor het Navo AWACS replacement /JTARS project?
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 15/01/2017 | 21:30 uur
Citaat van: ridivek op 15/01/2017 | 20:16 uur
Bestaat er al een topic voor het Navo AWACS replacement /JTARS project?
De "zoek" functie al geprobeerd?
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Lex op 08/06/2018 | 19:03 uur
Verlenging levensduur AWACS-toestellen

Kamerbrief (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=d8b37ad9-a4f3-44b2-b341-5f1a2582e7a9&title=Verlenging%20levensduur%20AWACS-toestellen.docx) betreffende de verlenging.

Kamerbrief, 08-06-2018
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Sparkplug op 29/05/2020 | 09:36 uur
Geen nieuwe motoren AWACS-vliegtuigen

De AWACS-radarvliegtuigen op de Duitse vliegbasis Geilenkirchen krijgen geen stillere motoren. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat de NAVO er geen geld voor uittrekt. Het was 1 van de opties om de geluidoverlast in de regio rond de vliegbasis, net over de grens bij Limburg, te verminderen.

Andere onderwerpen waar naar is gekeken is, betreffen onder meer de verbetering van de leefkwaliteit door de isolatie van woningen of instelling van een leefbaarheidsfonds. Ook is de blik gericht op een nieuw gezondheidsonderzoek als vervolg op een enquete uit 2012-2013. Een betere informatievoorziening en het onderhoud van het bos in het verlengde van de startbaan worden bekeken.

In haar antwoord op vragen van de CDA-Kamerleden Van Helvert en Amhaouch geeft de bewindsvrouw op ieder van die punten een reactie. Zo legt ze uit dat isolatie van meer woningen niet nodig is. Nederland heeft toen de AWACS op Geilenkirchen werd gestationeerd al meer woningen aangepakt dan nodig was.

Overigens is het aantal vliegbewegingen op Geilenkirchen sinds 2004 aanzienlijk verminderd van 4.120 naar 2.027 in 2018. Het aandeel vluchten met de AWACS liep daarbij terug van 2.840 naar 1.340. De vliegbewegingen van de radarvliegtuigen zijn al jaren onderwerp van gesprek.

Bron: Dagblad De Limburger. Archieffoto Phil Nijhuis

(https://magazines.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/magazines/00-defensiekrant/2020/20/globaal/kortnieuws_fototemplate03.jpg)

Defensiekrant 20, vrijdag 22 mei 2020

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2020/20/07_globaal_20
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/08/2020 | 10:39 uur
The race is on to replace NATO's early-warning aircraft fleet

https://www.defensenews.com/smr/nato-air-power/2020/08/06/the-race-is-on-to-replace-natos-early-warning-aircraft-fleet/#.XyvBo_h8Mrs.twitter
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Sparkplug op 24/05/2021 | 22:47 uur
Leonardo to upgrade NATO AWACS aircraft

24 MAY 2021

by Gareth Jennings

Leonardo is to upgrade a first Boeing E-3A Airborne Warning And Control System (AWACS) aircraft test aircraft as part of NATO's wider Final Lifetime Extension Programme (FLEP).

(https://www.janes.com/images/default-source/news-images/bsp_57-jdw-12189.jpg?sfvrsn=31b1d966_2)
Leonardo is to upgrade one of NATO's 14 E-3 AWACS aircraft as a test for a wider modernisation of the fleet under the Final Lifetime Extension Programme. (NATO)

The Italian company announced on 21 May that it has been contracted by Boeing, as prime contractor for the NATO Airborne Early Warning and Control (AEW&C) Programme Management, Agency to upgrade the first NATO E-3A test aircraft.

"The activity, to be completed within 2023, includes the installation and checkout of newly-developed hardware under the FLEP programme [and will be] accomplished by Leonardo's [...] personnel of the Venice-Tessera plant in Italy," the company said. "Leonardo will then provide support during the final test phase at the Geilenkirchen NATO Air Base [in Germany]."

Leonardo did not specify the nature of the hardware to be fitted to the test aircraft, nor when the upgrade is planned to be rolled out to the remaining 13 aircraft of the NATO E-3A Component.

With an original line up of 18 Boeing E-3A AWACS aircraft (now reduced to 14), the E-3A Component is directly supported by Belgium, Canada, the Czech Republic, Denmark, Germany, Greece, Hungary, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Spain, Turkey, and the United States.

Already a Janes subscriber? Read the full article via the Client Login

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/leonardo-to-upgrade-nato-awacs-aircraft
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Sparkplug op 15/11/2023 | 15:35 uur
NATO selects Wedgetail for AWACS replacement

15 November 2023

by Gareth Jennings

(https://www.janes.com/images/default-source/news-images/bsp_65878-jdw-24064.jpeg?sfvrsn=d03a848d_2)
A rendered image of the Boeing E-7A Wedgetail AEW&C aircraft in NATO markings, showcased at the DSEI 2023 defence exhibition in London. (Boeing via Janes/Gareth Jennings)

NATO has selected the Boeing E-7A Wedgetail to replace its Boeing E-3A Sentry Airborne Warning And Control System (AWACS) aircraft.

The alliance announced the selection on 15 November, saying the approval was granted in the same month. Six aircraft will be acquired to begin operations from 2031.

The six Wedgetails will replace the 14 Sentries operated by the NATO E-3A Component out of Geilenkirchen in Germany, and which comprises Belgium, Canada, the Czech Republic, Denmark, Germany, Greece, Hungary, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Spain, Turkey, and the United States.

This component is part of NATO's wider Airborne Early Warning and Control (NAEW&C) Force that also includes the UK and its soon-to-be received three Wedgetail aircraft. Four E-7As are also operated by Turkey as the Peace Eagle (separate to the country's contribution to the E-7A Component), while the US is to field up to 26 aircraft as it looks to replace its own ageing E-3Gs. Although not a NATO member, Australia has deployed one of its six Wedgetails to Europe to assist with the alliance's efforts regarding Ukraine.

The E-3A is hosted on the four-engined 707 airframe. It is built around a rotating Northrop Grumman AN/APY-2 radome that has a coverage area of more than 500,000 km 2 of airspace, to look down and detect, identify, and track low-flying aircraft over land or water. A typical mission is flown with 21 personnel on board.

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/nato-selects-wedgetail-for-awacs-replacement
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: artemivanov op 16/11/2023 | 08:39 uur
van 14 naar 6...  :confused:
Mag verwachten dat er nog een order komt voor andere ISR platformen
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Parera op 16/11/2023 | 09:04 uur
Citaat van: artemivanov op 16/11/2023 | 08:39 uurvan 14 naar 6...  :confused:
Mag verwachten dat er nog een order komt voor andere ISR platformen


Ik ga er ook vanuit dat men dit nog wel gaat aanvullen met onbemande systemen zoals we dat zien bij de Alliance Ground Surveillance Force met de RQ-4 Global Hawk. Van dit type zijn 5 toestellen besteld en is er tot op heden 1 geleverd.
Titel: Re: AWACS: de problematieken
Bericht door: Umbert op 16/11/2023 | 09:17 uur
Citaat van: artemivanov op 16/11/2023 | 08:39 uurvan 14 naar 6...  :confused:
Mag verwachten dat er nog een order komt voor andere ISR platformen

Citaat van: Harald op 15/11/2023 | 09:08 uurSaab GlobalEye could be jointly operated by Scandinavian countries

Saab has revealed ongoing discussion in expanding collaboration among Scandinavian nations, highlighting the aspiration for Sweden, Finland and Denmark to share common GlobalEye AEW&C platforms.

Finland, Sweden and Denmark have been engaging in discussions with Saab to potentially jointly operate the company's GlobalEye Airborne Early Warning and Control (AEW&C) aircraft, a Saab official told Shephard at the Dubai Airshow 2023.

Sweden has ordered two GlobalEyes under a US$710 million deal. Deliveries have been slated for 2027 and the contract included a potential extension for two more aircraft.

'It comes down to the Swedish Defence Force to make that choice [about the extension], but we are having discussions with the neighbouring countries in Scandinavian – Finland and Denmark –, to see whether scaling up from two or more aircraft in the region could be part of the equation in the region,' said Tomas Lundin, head of marketing and sales of AEW&C business at Saab.

When asked whether the countries involved could jointly use the same platforms, Lundin commented 'Why not? That's a good idea'. He emphasised, however, that the collaboration between the Scandinavian neighbours was only 'aspirational' at this point.

Although Scandinavian countries have been known for their close collaboration on dispersed air operations conducted with fighter jets, the concept of multiple nations owning a shared defence platform does not seem to have a clear precedent.

Lundin could not confirm when a decision could be expected regarding the potential collaboration, but he said Saab believed GlobalEye would 'be an important asset' for countries in the region and 'they are showing a great deal of interest in the capability'.

https://www.shephardmedia.com/news/air-warfare/dubai-airshow-2023-saab-globaleye-could-be-jointly-operated-by-scandinavian-countries/
Misschien dat dit een soort van 2de hub (Squadron) kan worden voor de noordelijke staten dan zit je al op meer toestellen.