Nederlandse transporteur koopt acht Agusta's van Belgisch leger

Gestart door Ace1, 26/03/2010 | 23:57 uur

Ace1

Van Vliet Trucks is een bedrijf wat tweede hands spul opkoopt. Persoonlijk zou ik er zelf niet willen kopen, ken iemand die er zaken mee heeft gedaan en dat was geen prettige ervaring voor die persoon.

Ace1

De acht Agusta-helikopters die Defensie al bijna een jaar lang in de etalage had staan, krijgen een tweede leven. De helikopters, die in Zutendaal waren ondergebracht, zijn gekocht door een Nederlands transportbedrijf. Dat schrijven de Concentra-kranten.

In juli 2009 zette Defensie de acht Agusta-helikopters in het uitstalraam omdat ze voor het Belgisch leger overbodig waren geworden. Aanvankelijk was Jordanië geïnteresseerd, maar uiteindelijk zag het land van de verkoop af. Enkele weken geleden diende zich een nieuwe koper aan: het Nederlandse transportbedrijf Van Vliet Trucks uit IJsselstein, bij Utrecht.

"Goed prijsje"
"We hebben die Agusta's gekocht omdat we ze voor een goed prijsje op de kop hebben kunnen tikken", zegt Peter Tetteroo van Van Vliet Trucks. Hoeveel geld het bedrijf veil had, wil het niet kwijt.

De kranten vragen zich af of het niet vreemd is dat een transportbedrijf militaire toestellen van Defensie koopt. "Die helikopters zijn gedemilitariseerd. Alle militaire elementen zijn er uit verwijderd", reageert Defensie. "Een Agusta kan zowel voor de militaire als voor de burgerluchtvaart gebruikt worden", zegt ook Luc De Vos, professor militaire geschiedenis.

Het transportbedrijf heeft voorlopig nog geen koper gevonden voor de Agusta's die in IJsselstein in een loods zijn ondergebracht. "We gaan de toestellen eerst weer luchtwaardig maken", zegt Tetteroo. (belga/mvl)

26/03/10 06u58

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1085147/2010/03/26/Nederlandse-transporteur-koopt-acht-Agusta-s-van-Belgisch-leger.dhtml