VS zien brede steun voor NAVO-raketafweer

Gestart door Elzenga, 14/10/2010 | 13:51 uur

Mourning

Citaat van: Nikehercules op 14/10/2010 | 14:48 uur
Ach, bezuinigen wij toch de helft van de patriot capaciteit weg... :'(

Ja, Defensie is nu eenmaal geen OSW of een non-gouvermentele hulpverleningsorganisate welke zo'n beetje allemaal een of meerdere ex-politici van vooral CDA, PvdA en GroenLinks op hoge "bestuurs"functies hebben zitten. Dan krijg je dergelijke debiele zaken als "we steunen dit initiatief en om dat te tonen bezuinigen we de helft weg, want dat is logisch"...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Nikehercules

Ach, bezuinigen wij toch de helft van de patriot capaciteit weg... :'(

Elzenga

VS zien brede steun voor NAVO-raketafweer
BRUSSEL -  De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates ziet brede ondersteuning bij zijn Europese bondgenoten voor een raketafweer in Europa. Dat heeft Gates donderdag gezegd op weg naar een bijeenkomst van ministers van NAVO-landen in Brussel.

De afweer is bedoeld tegen raketten uit landen als Iran en Syrië. De afweer vergt volgens hem hooguit 85 à 150 miljoen euro in tien jaar. ,,De koppeling van nationale systemen voor raketafweer is slechts een softwareprobleem". De NAVO becijferde de kosten eerder op 200 miljoen euro, nog zonder raketten.

Frankrijk aarzelt nog over het project, waarvan Duitsland juist fel voorstander is. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO deed bij het begin van de NAVO-vergadering ook een oproep voor de afweer. ,,De dreiging is duidelijk, de mogelijkheden zijn helder en de kosten zijn beheersbaar", zei Rasmussen tegen de ministers.

Den Haag staat positief tegenover de plannen. Nederland zou kunnen bijdragen met zijn Patriotraketten en radarsystemen van de marine.

De Verenigde Staten verhogen inmiddels de druk op Turkije om mee te doen, meldden Turkse media donderdag. Ankara vreest dat bij deelname de goede contacten met buurland Iran eronder gaan lijden. Ook zou Turkije als ,,land aan mogelijke frontlinies" bij een conflict zelf doelwit kunnen worden.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/7923816/__Brede_steun_NAVO-raketafweer__.html?sn=binnenland,buitenland