Vertrouwen in Nederlandse krijgsmacht daalt

Gestart door andré herc, 08/11/2010 | 23:40 uur

Lex


andré herc

Vertrouwen in Nederlandse krijgsmacht daalt ROTTERDAM -  Het vertrouwen van de bevolking in de Nederlandse krijgsmacht neemt af. Dat blijkt uit de jaarlijkse Veteranenmonitor van het Veteraneninstituut. Ook wordt de terechtheid van deelname aan missies vaker in twijfel getrokken. l

Bijna een kwart van de ruim 1200 ondervraagden vindt de krijgsmacht ,,nauwelijks nodig of overbodig". Dat was vorig jaar nog slechts 16 procent. Van de respondenten noemt 72 procent de krijgsmacht ,,nodig". Dit aantal was vorige jaar nog 79 procent.

De onderzoekers schrijven deze nieuwe trend toe aan een gedaald vertrouwen van de bevolking in de krijgsmacht. Als mogelijke aanleiding noemen ze de val van het kabinet-Balkenende en het stopzetten van de missie-Uruzgan.

Vooral CDA-stemmers en ouderen vinden de krijgsmacht nog een noodzakelijk kwaad. Nederlandse die op een linkse partij stemmen, vinden de krijgsmacht relatief vaak overbodig. Van alle ondervraagden vindt een kwart dat op Defensie meer mag worden bezuinigd dan op andere ministeries.

Over militairen en veteranen denken de Nederlanders juist steeds positiever. Veteranen worden door de Nederlandse bevolking steeds minder vaak gezien als slachtoffer. Dit komt volgens de onderzoekers onder meer door de media-aandacht rond de missie-Uruzgan. Jonge Nederlanders zien veteranen overigens vaker als helden dan Nederlanders van 35 jaar en ouder.

telegraaf.nl

Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.