Medvedev doet goede zaken in Indi

Gestart door Elzenga, 22/12/2010 | 11:25 uur

Elzenga

wo 22 dec 2010, 09:53
Medvedev doet goede zaken in India
NEW DELHI -  De Russische president Dmitri Medvedev heeft enorme verkoopcontracten afgesloten tijdens een tweedaags bezoek aan India, dinsdag en woensdag. Samen met de Indiase premier Manhohan Singh ondertekende hij een overeenkomst voor de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen. Dat moet leiden tot 250 à driehonderd supersonische toestellen, die tezamen zo'n 25 miljard euro waard zijn. In 2017 moeten de eerste toestellen worden afgeleverd van deze Indiase variant van de Russische gevechtsvliegtuigen.

De twee landen verwachten binnenkort bovendien gesprekken af te ronden over de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Een Russisch model kerncentrale in Kudankalum wordt alvast uitgebreid. Rusland wil graag een graantje meepikken van de enorme uitbreidingsplannen voor Indiase kerncentrales. Ook Franse en Amerikaanse leveranciers azen op contracten.

De landen gaan eveneens meer samenwerken om energie uit waterkracht te winnen. Ook over medicijnen en visa zijn afspraken verbeterd. Rusland en India beloofden verder de wederzijdse handel te verdubbelen tot ongeveer 14 miljard euro per jaar in 2015.

Vorige maand kreeg India al bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij meldde dat meegereisd bedrijfsleven voor 10 miljard dollar (7 miljard euro) aan overeenkomsten had getekend. Obama beloofde toen onder meer dat hij de toetreding van India tot de VN-Veiligheidsraad zou steunen. De Chinese premier Wen Jiabao en de Franse president Nicolas Sarkozy landden de voorbije weken ook al met handelsmissies in het snelgroeiende India.

De Russische president Medvedev sprak bij zijn ontmoeting met de Indiase premier Singh ook over veiligheid in de regio. ,,Landen die terroristen verbergen, laten criminelen schuilen. Geen modern land mag terroristen verstoppen", zei de Russische president. Hij doelde kennelijk op de Indiase aartsrivaal Pakistan, maar noemde de naam van het land niet.

Medvedev bezocht woensdag de Taj Mahal in Agra. Een bezoek aan het financieel centrum in Mumbai en een Bollywood-filmstudio staan ook op het programma.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/8560887/__Medvedev_sluit_deal_met_India__.html?sn=binnenland,buitenland