Recente berichten

#11
Oud-minister Hennis wordt VN-gezant in Libanon

Oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat is bekendgemaakt door de VN.

Hennis (51) was de afgelopen ruim vijf jaar VN-gezant in Irak en maakte onlangs bekend daarmee te willen stoppen. Eerder was ze namens de VVD onder meer Europarlementariër en minister van Defensie in het kabinet-Rutte II.

Hennis wordt nu dus de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Libanon, een land waar de spanningen al een tijd hoog zijn. De economie verslechtert er in hoog tempo en de machtige beweging Hezbollah vecht een gewapende strijd uit met buurland Israël.

In Libanon is Hennis de opvolger van de Poolse Joanna Wronecka. Ze is niet de eerste Nederlander aan het roer van het Libanese VN-kantoor Unscol: tussen 2015 en 2017 bekleedde oud-minister Sigrid Kaag diezelfde functie.

https://nos.nl/artikel/2521237-oud-minister-hennis-wordt-vn-gezant-in-libanon
#12
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 22:04 uur
Door Zelensky ontslagen bevelhebber Zaloezjny benoemd tot ambassadeur VK

De voormalige bevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, is officieel uit het leger gezet. Hij is per presidentieel decreet benoemd tot ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. De onder militairen populaire Zaloezjny werd in februari vervangen na openlijke kritiek op president Zelensky.

Er is geen reden opgegeven waarom de ex-generaal naar Londen wordt gestuurd. Volgens het decreet is Zaloezjny om gezondheidsredenen afgekeurd voor militaire dienst. Een nadere toelichting ontbreekt. Wel mag de ex-legerleider een uniform blijven dragen. Een maand geleden was het ambassadeurschap van Zaloezjny al aangekondigd.

Nog twee overplaatsingen
De Oekraïense president heeft nog twee commandanten overgeplaatst. Zo krijgen de speciale eenheden die opereren in door Rusland bezet gebied voor de tweede keer in een half jaar tijd een nieuwe bevelhebber. Kolonel Serhi Loepantsjoek wordt vervangen door generaal Oleksandr Trepak.

Ook is Dmytro Hereha opnieuw benoemd tot commandant van de ondersteunde legereenheden. Hij was in maart juist uit die functie ontheven.

Een reden voor deze twee overplaatsingen staat niet in het decreet vermeld, maar president Zelensky zei onlangs dat het tijd is voor nieuwe bevelhebbers die begrijpen wat het leger nodig heeft. Sinds het stukgelopen Oekraïense offensief verovert het Russische leger gestaag grondgebied in Oost-Oekraïne.

Geen presidentsverkiezingen
Het wegsturen van topgeneraal Zaloezjny werd destijds met scepsis ontvangen binnen het leger. "Ik ben bang dat hij zich liever met ja-knikkers wil omringen", zei een officier tegen de NOS over president Zelensky.

Zaloezjny werd gezien als een kansrijke kandidaat in het geval van presidentsverkiezingen in Oekraïne. Maar Zelensky, wiens termijn deze maand afloopt, heeft besloten dat er voorlopig geen gang naar de stembus komt. Hij geeft als reden daarvoor dat Rusland verkiezingen zou gebruiken om verdeeldheid te zaaien en aanvallen uit te voeren.

In november had Zaloezjny in een opiniestuk geschreven dat de oorlog in een patstelling was beland. Dat klopte, maar de president sprak de woorden van de generaal openlijk tegen. Hij riep militaire leiders op "zich niet te bemoeien met politiek".

Begin februari kwam Zaloezjny met een nieuw opinieartikel, ditmaal gepubliceerd door CNN. Daarin uitte hij kritiek op het Oekraïense beleid. Het is hoogst ongebruikelijk dat een bevelhebber zoiets doet.

https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2519857-door-zelensky-ontslagen-bevelhebber-zaloezjny-benoemd-tot-ambassadeur-vk
#13
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 22:00 uur
Zelensky's termijn loopt af, maar de president blijft noodgedwongen aan

Volodymyr Zelensky was vijf jaar geleden net geïnaugureerd toen hij voor het eerst als president het Oekraïense parlement toesprak. Hij maakte meerdere grapjes - Zelensky was bekend geworden als komiek en acteur - maar de boodschap voor zijn publiek was serieus. "Onze eerste taak is een wapenstilstand in de Donbas", zei de kersverse leider. Daar was de oorlog met Rusland al jaren eerder losgebarsten.

Zelensky kon zich toen nog niet voorstellen dat zijn belangrijkste agendapunt - vrede met Rusland - zou uitlopen op het tegenovergestelde: een grootschalige invasie door het buurland die tienduizenden levens zou eisen. En dat hij vanwege de oorlog de verkiezingen in Oekraïne zou moeten opschorten.

In een normale wereld zou Zelensky's eerste termijn als president vandaag aflopen. Maar zolang de oorlog voortduurt weet hij niet wanneer zijn tijd als staatshoofd erop zit. In de tussentijd wordt een discussie over de verkiezingen aangegrepen door Russische propaganda om Zelensky's legitimiteit te betwisten.

Staat van beleg
Hoewel Zelensky in de oorlog eerder nog speelde met het idee om verkiezingen te houden, stelt de Oekraïense grondwet dat dit niet kan zolang de staat van beleg van kracht is. Die kondigde hij op de dag een van de grootschalige invasie af. Internationaal werd er hier en daar druk gezet op Oekraïne om verkiezingen te laten doorgaan, bijvoorbeeld door de Amerikaanse senator Lindsay Graham.

Het idee was dat Oekraïne met vrije verkiezingen kon laten zien dat het een democratie is, in tegenstelling tot Rusland. Maar om mensen te laten stemmen, zou de staat van beleg kort moeten worden opgeschort, wat in tijden van oorlog allerlei uitdagingen met zich mee zou brengen.

Daarnaast levert het praktische problemen op om nu verkiezingen te houden met een legitieme uitslag. Veel Oekraïners zijn gevlucht naar het buitenland, een vijfde van het land is bezet door Rusland en het zou lastig worden om met de huidige dreiging een eerlijk debat te voeren over de koers.

Bovendien zou het organiseren van een stembusgang waarbij duizenden mensen zich in grote groepen moeten verzamelen grote risico's met zich meebrengen, gezien de Russische agressie.

Volgens artikel 108 van de Oekraïense grondwet "oefent een president zijn bevoegdheden uit totdat een nieuwe president het ambt heeft overgenomen". De continuïteit van het bestuur moet altijd worden gewaarborgd, is het idee.

"Zelensky behoudt de macht zolang de staat van beleg van kracht is. Er is absoluut geen sprake van een politieke of juridische crisis", zegt de Oekraïense politicus Roman Bezsmertny, een van de auteurs van de Oekraïense grondwet, tegen The Economist.

Volgens Bezsmertny is er bij het opstellen van die grondwet in 1996 zelfs rekening mee gehouden dat er een oorlog met Rusland kon komen. Veel van degenen die erbij betrokken waren hadden jaren in Russische goelags doorgebracht. "Ze kenden Rusland en wisten hoe dit kon eindigen", zegt Bezsmertny

Toch zijn er critici van Zelensky die stellen dat zijn termijn na vijf jaar eindigt en het presidentschap vanaf morgen overgedragen moet worden aan de voorzitter van het parlement. Dat narratief wordt ook enthousiast overgenomen door Russische propaganda om twijfels te zaaien over de legitimiteit van Zelensky.

Destabiliseren
Dat deed president Poetin afgelopen vrijdag nog tijdens een bezoek aan China, toen de Russische leider gevraagd werd naar de uitgestelde verkiezingen in Oekraïne. "Natuurlijk is dit voor ons van belang. Als we ooit een overeenkomst willen ondertekenen, dan moet dat voor zulke belangrijke documenten gebeuren met de legitieme autoriteiten", zei Poetin.

Bondgenoten van Zelensky hameren erop dat de discussie over verkiezingen vooral Rusland kan helpen om Oekraïne verder te destabiliseren. Dat neemt niet weg dat de stemming in het land vanwege de moeilijke situatie aan het front aan het veranderen is.

In een peiling in september keurde 83 procent van Oekraïners Zelensky's functioneren als president nog goed, in februari was dit 62 procent. Dit is nog altijd een hoog percentage als je kijkt naar hoe presidenten van Oekraïne in het verleden na hun eerste termijn scoorden.

'Grimmige ironie'
Bovendien vindt een overgrote meerderheid van de bevolking verkiezingen nu een slecht plan, waarbij ook opvalt dat media in het land nauwelijks aandacht besteden aan de uitgestelde verkiezingen.

Maar als de situatie in Oekraïne verder verslechtert en de positie van de president daardoor gaat wankelen, zal het lastiger worden om vraagtekens bij Zelensky's legitimiteit af te doen als Russische propaganda.

Dat is de "grimmige ironie" van de situatie waar het land zich nu in bevindt, concludeert de denktenk Carnegie Endowment for International Peace in een commentaar. Want Oekraïne vocht de afgelopen decennia juist om een democratische, eigen koers te varen vrij van Rusland. De vraag is hoe lang Zelensky genoeg steun behoudt om zonder verkiezingen president te blijven van zijn land in oorlog.

https://nos.nl/artikel/2521211-zelensky-s-termijn-loopt-af-maar-de-president-blijft-noodgedwongen-aan
#14
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 21:57 uur
Pantservoertuigen met op afstand bestuurbare wapens voor Oekraïne

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. De aankondiging volgt op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag bekend tijdens een online bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Dit is een verband van meer dan 50 landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

De YPR's zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations (RCWS) waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld.

"Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen", aldus minister Ollongren. "Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen. De op afstand bestuurde bewapening biedt de schutter extra veiligheid."

De YPR's komen op korte termijn in Oekraïne aan. Over de precieze aantallen en soort bewapening worden geen mededelingen gedaan.

President Zelensky had eerder specifiek om de Nederlandse pantservoertuigen gevraagd. Tot nu toe leverde Nederland in totaal 207 YPR's van verschillende types.

De komende maanden ontvangt Oekraïne meer materieel en steun, dat eerder is aangekondigd.

Ollongren: "De inzet van de afgelopen tijd werpt de komende maanden zijn vruchten af. Het is essentieel dat alle landen blijven bijdragen aan de collectieve inspanningen. Zo steunen we Oekraïne effectief en dragen we eraan bij dat het land de overhand krijgt in zijn strijd voor vrijheid. Ook de behoefte aan luchtverdediging blijft onverminderd groot. Daarom onderzoeken we hoe we daar samen met andere landen meer aan kunnen bijdragen."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/05/20/pantservoertuigen-met-op-afstand-bestuurbare-wapens-voor-oekraine
#15
Citaat van: Huzaar1 op 16/05/2024 | 19:02 uurHet kost wel heel veel geld allemaal. Iedereen is afgekocht en de basis voor de helft van de plannen kan alleen bestaan als Europa akkoord gaat.



Ik heb de tekst nog eens doorgelezen maar er zijn inderdaad wel wat op en aanmerkingen. Allereerst vind ik de ambitie wel goed maar voor een aantal cruciale items ben je wel heel erg overlegd aan de Europese unie. Zoals bijvoorbeeld:

- 1,5 miljard korting afdwingen bij de EU, kans is groot dat je dat niet krijgt met als gevolg een gat van 1,5 miljard
- aanpassingen in nitraat richtlijn. Wederom niet kansrijk en dat vormt toch het fundament in de nieuwe stikstof aanpak
- niet meedoen met asiel en immigratie beleid. Tja; je kan moeilijk de grenzen sluiten. Losstaand van wat je bij de EU wil afdwingen zit je ook nog met internationale verdragen waar je je aan moet houden. Het is sowieso opmerkelijk dat je immigratie wilt inperken terwijl je economie er praktisch op draait

Wat betreft het kopje klimaat:
- dit kabinet wil maar liefst 5 kerncentrales (Borsele + 4 nieuwe), ik ben pro kern energie maar weet wel dat deze ambitie ons 60-100 miljard kan kosten (afhankelijk van ambities). Ik ben ook bang dat dit wind en zonne energie naar de achtergrond zal schuiven
- saldering zonne energie verdwijnt, tja ze naaien je links of rechtsom altijd wel met dit soort dingen.
- (hybride) warmtepomp niet verplicht van 2026. Dat is voor mij als ondernemer een groot gemis aangezien mijn bedrijf hier veel geld in heeft gestoken met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Maar ik denk voor Nederland ook. Oekraïne heeft nl wel laten zien hoe afhankelijk wij zijn geworden van het buitenland mbt gas. Dat is nu misschien nog erger nu Groningen dicht is. Wij moeten niet alleen van het gas af vanwege het milieu maar vooral vanwege onze strategische afhankelijkheid

Maar goed, de ambities zijn er in ieder geval. Ik denk dat ze daar maar mee moeten beginnen
#16
dodged a bullet there
#18
Citaat van: Kornet43 op 20/05/2024 | 16:37 uurIk denk dat de Duitsers de CV90 ook het liefst vervangen zien worden door Puma's, voor logistieke doeleinden zal men naar volledige integratie moeten kijken. Ik verwacht dat de toekomst van de landmacht vloot zal zijn: PuBo, Puma, Leopard, en Duitse opvolger van de Fennek.
Vent, wat zeg jij eigenlijk?
#19
Azië / Re: De Chinese expansie(drift)
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 18:25 uur
'China bereid tot actie als EU onderzoeken niet staakt'

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

De afgelopen tijd heeft de Europese Commissie verschillende onderzoeken geopend naar concurrentie en staatssteun vanuit China, waaronder rond goedkope elektrische auto's, zonnepanelen en windturbines. Ook is Brussel aan het kijken naar oneerlijke concurrentie en beperkingen voor Europese bedrijven bij de verkoop van medische apparatuur in China.

'China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen, en als de EU actie blijft ondernemen, zal China zeer waarschijnlijk een reeks maatregelen moeten nemen om terug te slaan', valt dit weekend te lezen in een post op het account van Yuyuan Tantian, dat met de Chinese staatsmedia in verband is gebracht.

Verdere details werden daarbij niet verstrekt. Beijing heeft Europa eerder al beschuldigd van 'protectionisme'. De Chinese Kamer van Koophandel bij de Europese Unie zegt dat Brussel de waarschuwingen serieus moet nemen. Ook heeft de organisatie aangegeven dat 'Europese wijn- en zuivelproducten in de vuurlinie terecht zouden kunnen komen'.

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10547384/china-bereid-tot-actie-als-eu-onderzoeken-niet-staakt
#20
Plasterk ziet af van premierschap: 'Beschuldigingen belemmerend voor functioneren'

Ex-informateur Ronald Plasterk wordt geen premier van Nederland. Hij trekt zich terug als kandidaat, zo laat hij weten in een verklaring.

"Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden", valt daar te lezen. Hij noemt aantijgingen aan zijn adres "in essentie onwaar en voor het overige futiel", maar noemt de beeldvorming wel "belemmerend voor mijn eventuele functioneren als minister-president".

"Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs", vervolgt de PvdA'er, die eraan toevoegt erop te vertrouwen "dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land".

'Onverdiend'
Plasterk was door PVV-leider Wilders achter de schermen gepolst, maar de afgelopen week ontstonden er steeds meer vraagtekens over de verkoop van zijn bedrijf. Hijzelf had daar miljoenen voor gekregen terwijl andere betrokkenen het nakijken hadden.

"Ik heb heel veel respect voor je Ronald. Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit", reageert Geert Wilders op X. "Je zou wat mij betreft een uitstekende MP zijn geweest."

"Erg jammer!", reageert Caroline van der Plas. "Ik wens Ronald sterkte en vind het verschrikkelijk dat hij zonder proces of uitkomsten van onderzoeken als persoon voor het leven is beschadigd."

De andere twee coalitiepartners hebben nog niet gereageerd. Er moet nu inderhaast gezocht worden naar een alternatief, omdat de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB voor het begin van de zomervakantie officieel van start willen gaan met hun coalitie.

In maart publiceerde NRC een reconstructie onder de kop 'Hoe Ronald Plasterk miljonair werd en de universiteit het nakijken had'. Volgens de krant heeft Plasterk miljoenen euro's verdiend terwijl het UMC Amsterdam en een wetenschapper er bekaaid afkwamen.

Het gaat over Plasterks tijd na zijn vertrek uit Den Haag in 2017, toen hij weer aan de slag was gegaan als biomedisch wetenschapper en een bedrijf startte. Het Amsterdam UMC heeft een onderzoek ingesteld na deze berichtgeving.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp:
"De druk op Plasterk om zich terug te trekken werd in het weekend groot. Alleen al het feit dat er nog een onderzoek naar hem liep, werd al een obstakel voor de volgende fase in de formatie. Pas als duidelijk zou zijn dat Plasterk in de patentkwestie niets te verwijten is, zou hij premier kunnen worden. De tijd om daarop te wachten is er niet.

Wilders heeft nu wel een probleem. Een uitgebreid lijstje met meerdere kandidaten voor het premierschap heeft hij niet. Het ligt voor de hand dat formateur Richard van Zwol, zodra hij is benoemd, in gesprek gaat met de vier partijen die het hoofdlijnenakkoord sloten. Zij zullen samen moeten bekijken of er een nieuwe geschikte kandidaat te vinden is. Daarbij houdt Wilders voorlopig wel het initiatief."

https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2521181-plasterk-ziet-af-van-premierschap-beschuldigingen-belemmerend-voor-functioneren