Watersnoodramp vandaag herdacht 01-02-2003

Gestart door no problem, 01/02/2003 | 11:13 uur

no problem

Citaat
De watersnoodramp van 1953 wordt zaterdag herdacht. De koningin is hiertoe op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland aanwezig bij de nationale herdenking. Vanaf 12.10 uur wordt hiervan een verslag uitgezonden op Nederland 2.

In Oude Tonge woont de Koningin de herdenkingsbijeenkomst bij en legt zij een krans bij het monument op de begraafplaats voor slachtoffers van de ramp. In Ouwerkerk bezichtigt zij het Monument Watersnoodramp 1953 van beeldend kunstenaar Gust Romijn. Daarna bezoekt zij het Museum Watersnoodramp 1953, en spreekt zij met slachtoffers en nabestaanden uit de door de ramp getroffen gebieden in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. De demissionair Minister-president, Jan Peter Balkenende, zal eveneens de nationale herdenking bijwonen.

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was sprake van springvloed gecombineerd met een storm met windkracht 11 tot 12 uit het noord-noordwesten. Langs de kust traden windstoten van 135 kilometer per uur op. Al voordat het vloed was ging het op vele plaatsen fout. Rond 2.00 uur kwam het water voor het eerst over de dijken en vanaf 3.00 uur begonnen die te breken. Grote gebieden in de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant werden overvallen door het hoge water. Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Tholen overstroomden in de uren en dagen die volgden vrijwel geheel. Op dinsdag 3 februari kwam de hulpverlening op gang.

Bij de ramp kwamen 1835 mensen om het leven. De ramp wordt volgend jaar, vijftig jaar na dato, op tal van manieren herdacht. Naast de nationale herdenking op 1 februari wordt het hele jaar aandacht besteed aan de ramp en de gevolgen ervan, onder meer via boeken, films, tentoonstellingen en symposia. In september organiseren de drie betrokken provincies een herdenkingsbijeenkomst waarbij de (inter-)nationale hulpverleners worden bedankt.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]