G20 in startblokken om uitbraak nieuwe voedselcrisis te voorkomen

Gestart door Ace1, 14/08/2012 | 18:46 uur

guest1400

mark my words, NL gaat meedoen ondanks het feit dat ze niet bij de G20 zitten.

onderofficier

Verbod op speculatie in dit soort producten. 

Er is géén te kort:  er is nog steeds genoeg.  Maar er zijn lui die steeds meer geld willen hebben.  Ik heb er geen moeite mee dat mensen* veel verdienen aan producten maar dit mogen géén "eerste levensbehoeftes producten" (meer) zijn.

*Dan bedoel ik niet de boeren / arbeiders maar speculanten. 
Boeren / arbeiders zitten aan het minimale qua verdiensten.   

Vanuit Nederland het "mooie" voorbeeld toen er in Duitsland de EHEC-bacterie was:  de tomaten werden doorgedraaid maar in de supermarkt betaalde wij wel de normale prijs.......
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ace1

De G20 wil met een gezamenlijke actie voorkomen dat de snel stijgende prijzen van mais en soja tot een nieuwe voedselcrisis leiden.

De vrees groeit dat sommige landen gaan hamsteren, terwijl overheden elders juist de export aan banden leggen. Zo'n scenario leidde in 2008-2009 tot voedselrellen in tientallen landen.

Ergste droogte in ruim een halve eeuw

De landen van de G20 houden waarschijnlijk volgende week een telefonische conferentie. Volgens directeur David Hallam van de Wereldvoedselorganisatie FAO is de kans groot dat dan voor het eerst het noodforum van de G20 in stelling wordt gebracht. 'Dat is speciaal opgericht om herhaling van de vorige voedselcrisis te voorkomen', zegt hij in een telefonisch gesprek.

De prijzen van mais en soja zijn de afgelopen weken naar recordhoogten gestegen, doordat de Verenigde Staten kampen met de ergste droogte in ruim een halve eeuw. De tarweprijzen worden meegezogen, ook omdat er steeds alarmerender berichten komen uit het Zwarte Zeegebied, vanouds de graanschuur van Europa.

Paniekmaatregelen

Ondanks de hoge prijzen is er volgens Hallam geen sprake van grote tekorten. 'De situatie wordt pas penibel als overheden paniekmaatregelen gaan nemen', meent hij. Dat is volgens hem de reden waarom het in 2008 fout ging.

Destijds stegen de prijzen van rijst in hoog tempo terwijl vraag en aanbod nog redelijk in balans waren. 'De situatie verslechterde vooral door slechte beleidskeuzes als hamsteren en exportrestricties', aldus Hallam. 'Er was sprake van een informatiegebrek. Overheden wisten of geloofden niet dat het fundament onder de markt nog goed was.'

Een doordachtere aanpak

Dat bracht hem op het idee om een forum van beleidsmakers op te zetten om herhaling van de crisis te voorkomen. Dat noodforum is er inmiddels, en Hallam acht de kans groot dat de G20 het in september of oktober bijeenroept. 'Hopelijk kunnen landen dan tot een doordachtere aanpak komen als de voedselsituatie echt in gevaar komt.'

Vaak zijn de overreacties van overheden een groter probleem dan de fysieke tekorten, stelt ­Louise Fresco, als voedsel- en landbouwdeskundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. 'De huidige tekorten zijn feitelijk niet zo vreselijk.' Wel maakt de landbouwlobby in de VS het huidige probleem volgens Fresco ingewikkelder. 'Die heeft ervoor gezorgd dat er een hoog percentage van het brandstofaanbod uit biobrandstoffen moet bestaan. Ik vraag me af of de presidentskandidaten daarin durven ingrijpen.'

Arabische Lente

De laatste keer dat een overheid op grote schaal ingreep op de markt was in 2010. Toen verbood Rusland de export van granen, nadat een deel van de oogst was mislukt door droogte en branden. Dat leidde tot problemen voor landen in het Midden-Oosten die veel Russische tarwe importeren. De scherpe stijgingen van voedselprijzen op de lokale markten vormden een aanzet tot de Arabische Lente. Hoewel Rusland opnieuw kampt met droogte, verklaarde vicepremier Arkady Dvorkovich vorige week dat het land geen reden ziet om de export dit jaar te beperken.

De prijzen van mais en soja op de beurs in Chicago daalden gisteren licht, omdat regen en koelere lucht wordten verwacht in het Amerikaanse Middenwesten.

http://fd.nl/economie-politiek/354841-1208/g20-in-startblokken-om-uitbraak-nieuwe-voedselcrisis-te-voorkomen?visited=true