OM brandt liever vingers niet aan Karremans

Gestart door Ritmeester, 12/03/2013 | 17:28 uur

Lex

Aangezien dit een dubbelposting is, gaat hier een slotje op.
Over dit bericht, kan hier verder van gedachten worden gewisseld.

Lex
Algeheel beheerder.

onderofficier

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ritmeester

Het militair parket van het OM stelt geen vervolging in tegen Karremans, de voormalig commandant van Dutchbat III (NRC Handelsblad, 8 maart). Dit omdat hij niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken zou zijn geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden in juli 1995 in Srebrenica.

Het lijkt erop dat het OM zijn vingers niet weer wil branden. De vraag dient zich gelijk aan of dit een aanwijzing is dat er veel verbeterd is ten opzichte van het amateuristische optreden van het OM tegen marinier Erik O. in 2003. In de zaak van Erik O. was het optreden van voormalig 'super'-PG De Wijkerslooth in het televisieprogramma NOVA op 5 januari 2004 toch wel het meest schrijnend.

De Wijkerslooth durfde daar de verdenking van moord tegen de marinier te verdedigen, terwijl er niet eens een lichaam was. Incompetentie van heb ik jou daar. De zaak heeft dan ook tot een vrijspraak geleid.
Laten wij er na het positieve bericht over Karremans maar vanuit gaan dat het OM de afgelopen jaren veel heeft geleerd van het verleden.

Voor nu betekent het opluchting voor Karremans en andere Dutchbat III-leden, voor de toekomst hopelijk minder militairen die nodeloos worden vervolgd.

(Bron: NRC Handelsblad, 11 maart 2013 - Sébas Diekstra)