Klein kaliber vuurwapens

Gestart door Sparkplug, 05/01/2017 | 19:15 uur

Sparkplug

Een stukje recente historie.

Materieel van toen: FAL, Uzi en Diemaco

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto sergeant Jasper Verolme, Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Persoonlijke wapens van Jan Soldaat

In de rubriek Oud Materieel graaft Materieelgezien in de rijke historische inventaris van Defensie. Van iconische vrachtwagens en uniformstukken tot buitenissige wapens en vreemde proefballonnen. Dit maal de persoonlijke wapens FAL, Uzi enf Diemaco. Duizenden Nederlandse militaire leerden er tijdens hun diensttijd mee schieten. Zoveel mensen, zoveel meningen over deze wapens.



FAL

Met de introductie van het NAVO-standaardkaliber 7.62 mm eind jaren 50 en de noodzaak tot vervanging van de verouderde semi-automatische Garand ging Nederland op zoek naar een nieuw volautomatisch geweer voor de gehele krijgsmacht. In juli 1960 waren er nog twee geweren in de race. Het Fusil Automatique Léger (Licht Automatisch Geweer, FAL) van de Belgische wapenfabrikant Fabrique Nationale en de AR-10, een Amerikaans ontwerp van Fairchild ArmaLite dat in licentie werd geproduceerd door het Nederlandse staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen (Hembrug). Beide geweren voldeden aan de nieuwe eisen van de tijd waarbij de AR-10 het meest modern was, gemaakt van grotendeels aluminium en plastic in tegenstelling tot het hout en staal van de FAL. 500 ArmaLites en 250 FAL's werden uitgebreid beproefd, onder andere door mariniers in Nieuw-Guinea.


In 1964 waren deze militairen van de Kader School Infanterie in Vught een van de eersten die met de nieuwe FAL schoten.


De nadagen van de FAL tijdens een oefening in 1996. De militair heeft twee magazijnen aan elkaar getaped en groene tape als camouflagepatroon op zijn geweer geplakt.


De Kijker Richt Recht 62 op een FAL.

Internationaal wapen

De keuze voor de AR-10 uit de eigen Hembrugfabriek lag voor de hand maar uiteindelijk werden voor de parate troepen zo'n 120.000 FAL's aangeschaft. Nederland werd daarin beïnvloed door de internationale partners waar de FAL al in gebruik was zoals België, Canada, Engeland (L1A1 SLR), Duitsland (G1) en Oostenrijk (Sturmgewehr 58) en de staat van dienst en productiecapaciteit van de FN-fabriek. Tegenover de Russische AK-47 was de trefzekerheid en stopkracht op lange afstand veel groter. Van de FAL verscheen de FALO-versie (Fusil Automatique LOurde) die door zijn zwaardere bouw als lichte machinegeweer door kon. Het Geweer Lange Afstand was uitgerust met de Kijker Richt Recht 62 die was ontwikkeld door Artillerie-Inrichtingen. Ook werden infrarood-kijkers voor zicht in het donker voor de FAL aangeschaft. Uiteindelijk deed het wapen bijna 35 jaar dienst.


FAL met infrarood-richtapparatuur.


Hijmen de Kuiper

Hij was niet licht

Adjundant Onderofficier Instructeur b.d. Hijmen de Kuiper kwam op 9 januari 1978 als beroepsmilitair op bij de Koninklijke Militaire School in Weert. In zijn 40-jarige loopbaan bij Defensie diende hij onder andere bij 59 Tankbataljon, was hij instructeur op de Centuriontank en Leopard 2 en op lichte handvuur- en anti-tankwapens. Als hij nu moest kiezen tussen de FAL en de Diemaco zou het de eerste zijn. "Het doordringend vermogen van de FAL is door zijn grotere kaliber veel groter. Hij had een dusdanige kromming in de kogelbaan dat het richtpunt-trefpunt zonder extra optische richtmiddelen op 50 en 100 meter hetzelfde was. Het schoot heerlijk en zuiver. Punten melken noemden we dat. Je wilde altijd de beste zijn met schieten."

"Hij was niet licht. Tegen de vijf kilo met een geplaatste volle patroonhouder. Maar bij verplaatsingen hing hij toch aan je schouder dus daar merkte je niet veel van. De FAL was uitermate betrouwbaar. Hij was goed gemaakt, de onderdelen pasten naadloos in elkaar maar aan zand had 'ie daarom een hekel. Slijten deed hij praktisch niet. Wel kon de houten kolf beschadigd raken of afbreken. En er zijn wel eens ongelukken gebeurd door fouten tijdens het onderhoud. Bijvoorbeeld een doekje dat in de loop was achtergelaten. Maar als je hem goed schoonmaakte en inoliede was hij ook goed voor jou. Op uitzending naar Bosnië eind jaren negentig had ik voor het eerste de Diemaco mee. Dat was even wennen! Hij was heel licht, en met schieten best een fijn wapen. Maar qua kracht niet te vergelijken met de FAL."




Draagwijze Uzi voor de borst.


Draagwijze Uzi over de schouder.

Uzi

Tegelijkertijd met de aanschaf van de FAL werd gezocht naar een eenvoudige pistoolmitrailleur voor de mobilisabele troepen, parate eenheden in het achtergebied en in omstandigheden waarbij een FAL onhandig in het gebruik was zoals in pantservoertuigen. De luchtmacht en marine waren eind jaren 50 deels overgegaan op de Uzi en de landmacht volgde in 1962 met 100.000 exemplaren. De compacte vorm en vooral de zeer lage prijs van nog geen 200 gulden waren destijds ongeëvenaard door concurrende wapens in het segment. Het wapen moest de oude Stengun vervangen en gebruikte standaard 9 mm patronen die ook in het Browning-pistool werden gebruikt.

Varianten

De Uzi dankt zijn naam aan de Israelische bedenker Uziel Gal. Deze technisch onderlegde man, geboren in 1923 in het Duitse Weimar en in 1936 gevlucht naar Palestina, ontwikkelde tijdens zijn tijd bij de Hagana, de ondergrondse zelfverdedigingsorganisatie, het later wereldberoemde wapen. De Uzi werd zowel in Israel als bij de Belgische FN-fabriek (in licentie) geproduceerd. De luchtmacht gebruikte de vroege variant met vaste houten kolf, de landmacht kreeg de versie met inklapbare kolf waardoor het wapen slechts 47 cm langs was. Het was een zeer eenvoudig wapen met weinig onderdelen en makkelijk te onderhouden. Zoals met elk nieuw wapen staken ook bij de Uzi verhalen de kop op over de vermeende onveiligheid van de pistoolmitrailleur. De praktijk wees anders uit en ook de Uzi deed tientallen jaren trouwe dienst in de Nederlandse krijgsmacht.


Landmachtrekruten in de jaren 60 krijgen instructie in de Uzi.


In 1996 controleert een tankbemanning hun wapen voor de nabijbeveiling, de Uzi.

Thuis schoonmaken

Na zijn dienstplicht bij 11 Geniebataljon in Wezep vanaf juli 1983 was korporaal-1 b.d. Joan Plaatsman vier jaar reservist in Noord-Holland om vervolgens als Technisch Specialist tot april 1995 als YGZ- en YTV-chauffeur voor 105 Vouwbrug- en 102 Bouwmachinecompagnie te rijden. In zijn NatRes- en TS-tijd was de Uzi zijn persoonlijk wapen. In de reservistentijd ging het wapen zelfs mee naar huis. "Zondags thuis schoonmaken, aan de huiskamertafel. Dat mocht toen nog. Je hoefde geen kluis te hebben maar het wapen moest in delen uit elkaar opgeborgen worden. En tijdens vakanties moest je het afgeven bij een kazerne. Ik vond het een prettig wapen. Handzaam omdat je ook de kolf kon invouwen. Voor mijn laatste functie als chauffeur van een trekker-oplegger was dat perfect. Je had hem in de cabine bij je, met twee patroonhouders. Problemen had ik er eigenlijk nooit mee. Je moest wel mazzel hebben met je exemplaar. Ik schoot er zuiver mee op 100 meter. Het blijft een pistoolmitrailleur voor de korte afstand."


Joan Plaatsman met Uzi op de schietbaan in zijn NatRes-tijd.




Er was veel media-aandacht voor de nieuwe Diemaco. Hier presenteert een adjudant de vier varianten aan journalisten.

Diemaco

In 1994 tekende het Ministerie van Defensie het contract voor de levering van 52.285 Diemaco geweren bij de Canadese leverancier Die Making Company. Die produceerde in licentie voor het Canadese leger de Amerikaanse M16 onder een eigen naam. De aankoop van een kleine 100 miljoen gulden bevatte ook reservedelen, munitie en richtkijkers. Het nieuwe geweer moest zowel de FAL, FALO, Uzi als Garand vervangen. De Diemaco kwam als winnaar uit de bus, boven de Oostenrijkse Steyr AUG, Colt M16A2 en de Israëlische Galil. Met de aankoop van de Diemaco stapte Defensie ook over naar het nieuwe kaliber 5.56 mm, inmiddels de NAVO-standaard.

Compensatieorder

De keuze voor het Canadese geweer werd onder andere bepaald door een compensatieorder van 30 miljoen gulden bij de Rotterdamse RDM-werf. Die mocht 125 Canadese M101-houwitsers moderniseren. Uiteraard waren er bij kenners twijfels over de aankoop bij een kleine partij als Diemaco. Zou het bedrijf ondersteuning kunnen leveren gedurende de twintig jaar dat het wapen gebruikt moest worden? De Nederlandse overheid pareerde de kritiek, tenslotte stond de Canadese regering garant. Juist om de reden dat de Amerikaanse producent Colt in zwaar weer verkeerde was niet gekozen voor de M16A2. Opvallend genoeg was het Colt die Diemaco later overnam, en de gemoderniseerde Diemaco's leverde die nu nog altijd door de krijgsmacht als Colt C7 en C8 in gebruik zijn. In die wapens zitten nog altijd onderdelen verwerkt van de Diemaco's uit midden jaren 90.


Proefschieten met verschillende geweren als vervanging van de FAL. Het tweede geweer is de Diemaco C7.


Inzet met de Diemaco tijdens de KFOR-missie in Kosovo in 1999.

Tinkie-Winkie

Korporaal-1 b.d. Rogier Vis heeft een zwak voor de FAL en publiceert er binnenkort zelfs een fotoboek over maar als hij in de praktijk moest kiezen, dan zou het juist de Diemaco C7 zijn. Als Beroeps Bepaalde Tijd kwam hij in januari 1997 op. Zijn lichting was de tweede die beschikte over de Diemaco en de kersverse soldaat Vis kreeg een splinternieuw exemplaar. Dat wapen kreeg meteen de bijnaam Tinkie-Winkie, naar de paarse Teletubbie, want als enige in het peloton was het aluminium van zijn wapen paars uitgevallen in plaats van mat grijs. "Waarschijnlijk door het anodisatieproces tijdens de productie van het wapen", aldus de wapenkenner, die al lang voor zijn diensttijd in de sportschutterij zat.

"De Diemaco was een modern betrouwbaar wapen waarbij het kleinere kaliber van 5.56 mm door de oudere garde werd onderschat. Wij bij de Technische Dienst van het tankbataljon schoten er veel mee en zaten dichtbij het onderhoud. Er waren bijna nooit problemen met de Diemaco. Tenzij er een tank overheen was gereden. Er gingen tien patronen meer in het magazijn, je kon meer munitie meenemen en hij had minder terugslag dan de FAL. De kamer sloot je af met een klepje tegen vuil en zand. In het begin was er een probleem met de kunststof patroonhouder, de laatste twee patronen schoten uit de houder. Dat is snel opgelost. En de eerste losse flodders gaven bijna geen knal, je hoorde de afsluiter vooral heen en weer gaan. Het eerste type olie dat we kregen (Break Free CLP) was zeer agressief voor de huid. Het veroorzaakte huidklachten die de Geneeskundige Dienst 'Break Free handjes' noemden. Rond 1998 werd deze olie vervangen door een ander type zonder problemen."


Nederlandse commando met de karabijnversie van de Diemaco, de C8.


Rogier Vis tijdens zijn Algemene Militaire Opleiding met de nieuwe Diemaco.

Materieelgezien 03, dinsdag 16 april 2024

https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2024/03/materieel-van-toen-fal-uzi-en-diemaco
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

First U.S. Army Unit Just Received Long Awaited M4 And M249 Replacements

Delivery of the first next-generation rifles and light machine guns to soldiers represents a huge moment for the Army.

BY OLIVER PARKEN PUBLISHED MAR 29, 2024 6:38 PM EDT


Sig Sauer

Troops from the 101st Airborne Division at Fort Campbell have become the first to get the Army's next-generation rifles and light machine guns chambered in the new 6.8mm round. This marks the first time in some six decades that any Army unit has gotten all-new small arms, with a completely new caliber of ammunition.

The Army announced yesterday that soldiers from the 1st Battalion, 506th Infantry Regiment, part of the 101st Airborne Division at Fort Campbell in Kentucky, "accepted Next Generation Rifles and Automatic Rifles [on March 28] in preparation for New Equipment Training (NET) in April."

In April 2022, Sig Sauer was chosen by the Army over competitors including General Dynamics and Textron Systems to deliver the Next Generation Squad Weapons (NGSW) system. The NGSW family consists of Sig's M7 rifle, previously known as the XM5, as well as the company's belt-fed M250 light machine gun based on the same platform. Both come with matching suppressors.

.../...


Sig's M7 rifle. Department of Defense image


The belt-fed Sig Sauer M250. Department of Defense image


Vortex XM157 fire control optic. Vortex


Sig Sauer's 6.8mm metallic ammunition. Sig Sauer

https://www.twz.com/land/first-u-s-army-unit-just-received-long-awaited-m4-and-m240-replacements

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Binnen de SOF wereld is kaliber .300 AAC BLackout blijkbaar erg populair. Met deze Duitse keuze wordt de beschikbaarheid van deze munitie er niet slechter op.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Bundeswehr führt HK437 als G39 ein  extra info
https://soldat-und-technik.de/2024/03/bewaffnung/37317/enforce-tac-2024-bundeswehr-fuehrt-hk437-als-g39-ein/

Een versie van het aanvalsgeweer wordt in de Bundeswehr geïntroduceerd als een "speciaal wapen, tot zwijgen gebrachte speciale troepen" met het catalogusnummer G39. De fabrikant Heckler&Koch toonde op Enforce Tac 2024 een overeenkomstig wapen, dat nog steeds de bedrijfsnaam HK437 droeg. Volgens goed geïnformeerde kringen was de termijn voor bezwaar in de gunningsprocedure kort voor de beurs in Neurenberg verstreken. Het wapen op de standaard had een geluiddemper van het Noorse bedrijf A-TEC en had een buis van 9″ (228,6 mm). Hij was ook in de kleur Sniper Grey (RAL7024).


HK437 in kaliber .300 BLK (7,62 mm x 35)

De HK437 is een lid van de HK433-familie in het bijzondere kaliber .300 Blackout (7,62 mm x 35, kortweg .300 BLK). De HK437 heeft in principe dezelfde behuizing als de HK433, alleen zit de gasklep iets verder naar achteren. Het heeft ook een aangepaste HK433-bout en een eigen magazijn, dat optimaal is ontworpen voor .300 BLK. De G39 variant van de HK437 is ingericht voor enkele brand. De op Enforce Tac 2024 getoonde versie had ook het onderste deel van de behuizing met het "push-button" bedieningsconcept, dat gebaseerd is op de AR-bedieningsfilosofie. Dit is logisch omdat de begunstigden van de G39 de G95K al als hun standaard aanvalsgeweer dragen. In de toekomst is de G39 bedoeld om het gedempte MP5-machinepistool te vervangen.



De .300 BLK is een interessante cartridge, vooral als het gaat om het behalen van het hoogst mogelijke bereik en de hoogst mogelijke energie uit wapens met korte lopen, of voor gedempte speciale wapens. Wapens van het .300 BLK-kaliber lijken zinvol in de militaire en overheidssector, waar een relatief grote impact op het doel moet worden bereikt met relatief compacte wapenafmetingen op relatief beheersbare afstanden. Dit maakt ze enerzijds interessant als middellangeafstandswapens voor politiekorpsen, maar ook als speciale, gedempte wapens voor speciale eenheden.

Met catalogusnummer G39 is de serie van 30 nu compleet. Het G36-aanvalsgeweer blijft in de inventaris van de Bundeswehr en andere strijdkrachten. De G37 is de SIG551 geïntroduceerd door de Federale Politie en BKA. De HK416 variant A5 heeft het catalogusnummer G38.

Huzaar1

De mechanixx hamdschoen rage is nog steeds niet over zo te zien. 
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

#363
German Special Ops To Be First HK433 Military User: Report

The German military is reportedly buying a version of the HK433 rifle chambered in .300 Blackout (7,62 x 35 mm) for its special operations forces.

by Joseph Trevithick| PUBLISHED Feb 27, 2024 12:38 PM EST


An HK437 in a configuration similar to what German special operations forces are reportedly in line to receive. Heckler & Koch

The German armed forces are reportedly set to be the first military operator of a version of Heckler & Koch's HK433 assault rifle. Germany's special operations forces community is said to be in the process of acquiring a specialized short-barrel sound-suppressed version of the HK433, known as the HK437, which is chambered in the .300 Blackout cartridge. Invented in the United States, .300 Blackout was specifically designed to offer an optimal mix of accuracy and power even when fired from guns with exactly this kind of configuration.

German defense and security news site Hartpunkt first reported the country's military's planned acquisition of the .300 Blackout HK437s, which it says will receive the designation G39. Citing "well-informed circles," the outlet said that the contract between the German armed forces, or Bundeswehr, and Heckler & Koch for these guns was signed earlier this month. That deal is reportedly for an initial batch of 176 guns, along with suppressors and other ancillary items. The Bundeswehr is eventually expected to purchase 988 HK437s.

.../...


An infographic highlighting various elements of the core HK433 design. Heckler & Koch


A German special operator with a G95 rifle (the German military designation for the HK416 A7). Bundeswehr

https://www.twz.com/land/german-special-ops-to-be-first-hk433-military-user-report
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

7 20 schots patroonhouders.. zal drie dagen duren voordat er grotere patroonhouders op de markt komen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Next Generation Squad Weapons (NGSW) Weapons and Ammunition (W&A)

De NGSW-R XM7 is volgens bovenstaande link (DOT&E FY2023 report) voorzien van zeven 20-schots patroonhouders. Verwachten jullie dat dit voldoende is?


A Soldier fires the unsuppressed Sig Sauer XM7 Rifle with Vortex XM157 Fire Control from the standing position during a controllability trial of the Next Generation Squad Weapons (NGSW) Production Soldier Tough Point (STP) #1 at Aberdeen Proving Ground, Md., November 2022. (PEO Soldier Public Affairs, U.S. Army)


A Soldier aims the Sig Sauer XM7 Rifle with Vortex XM-157 Fire Control from the standing position during a controllability trial of the Next Generation Squad Weapons (NGSW) Production Soldier Tough Point (STP) #1 at Aberdeen Proving Ground, Md., November 2022. (PEO Soldier Public Affairs, U.S. Army)

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Citaat van: Sparkplug op 24/12/2023 | 13:58 uurWorden patroon en kogelpunt nu niet door elkaar gehaald? Aan het gewicht van de kogelpunt, kruit en slaghoedje kun je weinig tot niets veranderen. Het S&T artikel refereert naar hulzen met een lager gewicht. Alleen dat zorgt voor een lager gewicht van de eenheidspatroon.

Je hebt gelijk dat we de focus teveel leggen op iets waar het artikel niet direct op doelt.
En Indien de uitwerking exact hetzelfde blijft voor de snelheid zal er aan de kracht weinig veranderen aangezien ; kracht = M x V.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Huzaar1 op 24/12/2023 | 11:24 uurNee dit gaat op voor de inslag en beoogde uitwerking op doel. Een lichtere patroon penetreert veel minder.

Worden patroon en kogelpunt nu niet door elkaar gehaald? Aan het gewicht van de kogelpunt, kruit en slaghoedje kun je weinig tot niets veranderen. Het S&T artikel refereert naar hulzen met een lager gewicht. Alleen dat zorgt voor een lager gewicht van de eenheidspatroon.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Citaat van: Sparkplug op 23/12/2023 | 23:04 uurMaar deze regel gaat toch alleen op voor het projectiel, in dit geval de kogelpunt? Vorm en gewicht van de kogelpunt hebben inderdaad invloed.

Nee dit gaat op voor de inslag en beoogde uitwerking op doel. Een lichtere patroon penetreert veel minder.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Lynxian op 24/12/2023 | 02:05 uurIk kan me voorstellen als je patroon lichter is omdat er ook minder kruit in zit, dit resulteert in een lagere snelheid van de kogelpunt. En dan heb je krachtverlies.

Dit is zoals ik eerder al aangaf juist niet wat je wilt. Het geeft verlies in prestatie. Verder heeft elk type kogelpunt te maken met een vaste minimum en maximum hoeveelheid kruit. Het verschil (bandbreedte) geeft maar beperkte speling voor veilig gebruik.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lynxian

Citaat van: Sparkplug op 23/12/2023 | 23:04 uurMaar deze regel gaat toch alleen op voor het projectiel, in dit geval de kogelpunt? Vorm en gewicht van de kogelpunt hebben inderdaad invloed.
Ik kan me voorstellen als je patroon lichter is omdat er ook minder kruit in zit, dit resulteert in een lagere snelheid van de kogelpunt. En dan heb je krachtverlies.

Sparkplug

Citaat van: Huzaar1 op 23/12/2023 | 18:39 uurKracht = massa × snelheid

Er zit een voordeel in een zwaardere patroon.

Maar deze regel gaat toch alleen op voor het projectiel, in dit geval de kogelpunt? Vorm en gewicht van de kogelpunt hebben inderdaad invloed.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Kracht = massa × snelheid

Er zit een voordeel in een zwaardere patroon.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"