Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Topic gestart door: Lex op 01/07/2011 | 17:27 uur

Titel: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 01/07/2011 | 17:27 uur

MOSKOU - In de wedloop om de olie- en gasvoorraden op de Noordpool gaat Rusland twee speciale legerbrigades in het gebied stationeren.

Hun standplaatsen worden waarschijnlijk Moermansk en Archangelsk. Het aantal militairen moet nog worden vastgesteld, meldde de minister van Defensie vrijdag.

Rusland meent dat zijn continentaal plat erg ver onder het poolijs doorloopt. Het doet daarom aanspraak op het grootste deel van de Noordpool. Andere betrokken landen bestrijden dat.

© ANP
1 juli 2011 17:18
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 00:56 uur
De volgende tree op de ladder wordt gezet in dit potentiële conflict...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 09:02 uur
Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 00:56 uur
De volgende tree op de ladder wordt gezet in dit potentiële conflict...

Potentieel conflict? Laat ze het maar niet horen in Den Haag, want die hadden gezegd dat we nooit meer van o.m. de Russen te vrezen zullen hebben.... Waarbij ik benieuwd ben of jij de mening bent toegedaan dat escalatie in het Noordpoolgebied ons (militair) niet zal (kunnen) raken.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 09:11 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 09:02 uur
Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 00:56 uur
De volgende tree op de ladder wordt gezet in dit potentiële conflict...

Potentieel conflict? Laat ze het maar niet horen in Den Haag, want die hadden gezegd dat we nooit meer van o.m. de Russen te vrezen zullen hebben.... Waarbij ik benieuwd ben of jij de mening bent toegedaan dat escalatie in het Noordpoolgebied ons (militair) niet zal (kunnen) raken.

Met alle (NAVO) landen, waaronder Nederland, die een cliam op het Noordpool gebied hebben is het vragen om een nieuw "koude" oorlog.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 09:17 uur
Gelukkig hebben we geen tanks meer die door het ijs kunnen zakken. Alleen politici.......  :P
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 09:29 uur
"De Noordpool is nu niet ineens van Rusland'

Gepubliceerd: 27 mei 2008 20:19 | Gewijzigd: 30 maart 2009 12:38

Canada, Denemarken en Groenland, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten – claimen allen gedeelten van de Noordelijke IJszee.

http://vorige.nrc.nl/buitenland/article1902691.ece/De_Noordpool_is_nu_niet_ineens_van_Rusland
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 09:33 uur
Topmilitair waarschuwt voor oorlog in Noordpoolgebied door global warming

Aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst over de toekomst van de Noordpool aan de Universiteit van Cambridge, mede-georganiseerd door de Navo, heeft admiraal James G. Stavridis (supreme allied commander for Europe) de inzet geschetst van wat nu al "de eerste vredesgeprekken voor een conflict dat gaat komen" wordt genoemd. "De opwarming van het klimaat dreigt het militaire evenwicht in de regio ernstig te gaan verstoren de volgende jaren wanneer door het verder afsmelten van de ijskap grondstoffen makkelijker toegankelijk worden", aldus de admiraal.

Dat het Pentagon global warming serieus neemt is op zich niet nieuw: al sinds de jaren negentig werken de Amerikaanse militairen aan scenario's en noodplannen die gebaseerd zijn op geopolitieke en sociale veranderingen teweeggebracht door de stijging van de gemiddelde temperatuur. Maar dat ze global warming nu ook openlijk als een factor aantippen, is wel een primeur.

Gastenlijst

En terwijl de bijeenkomst aan de Universiteit van Cambridge als een "workshop" wordt geafficheerd, zou het in werkelijkheid een poging zijn om een dialoog met Moskou op te starten om "een tweede koude oorlog" te vermijden. De gastenlijst is in elk geval indrukwekkend. Daarop ondermeer Kenneth Yalowitz (voormalig ambassadeur en een favoriet bij de Clintons), Diana Wallis (vice-voorzitster van Europees Parlement) en de Canadese high commissioner James Wright, naast een resem diplomaten uit 16 betrokken landen, maar ook hooggeplaatste militairen en vertegenwoordigers van olie- en gasgiganten zoals Shell.

Rusland

In een recent document over het poolbeleid stelt de Russische regering dat het zijn aanspraak op de Noordpool desnoods militair wil doorzetten. Zo is de stationering van strijdkrachten in de regio in 2020 aangekondigd. Rusland baarde drie jaar geleden al opzien door plompverloren een Russische vlag te plaatsen op de grond van de zee in het Noordpoolgebied. Dit terwijl de grenzen met de Verenigde Staten en Canada in dit gebied onzeker zijn.

Welvaart

De Noordpool-verantwoordelijke van de Russische regering, Artoer Tsjllingarov, zei twee weken geleden nog dat zijn continent zo ver doorloopt in het arctische gebied dat het grote land ook aanspraak mag maken op de hele Noordpool. Het land wil dat de Verenigde Naties dat in de komende jaren vastleggen. "Om de economische welvaart van Rusland ook in de toekomst te garanderen, moeten we duidelijk maken dat het continentaal plat ons behoort." Doel is echter niet om de Noordpool te militariseren, beweerde de Russische ambassadeur in de interstatelijke Arctische Raad. "De basis is nodig voor de zekerheid van het scheepsverkeer." De laatste tijd stuurt het land al steeds meer ijsbrekers en onderzoeksschepen naar het gebied.

Dat laatste argument wordt nu ook min of meer door Stavridis naar voor geschoven: hij ziet voor de Navo en de Amerikaanse navy een rol weggelegd in het noordpoolgebied. De admiraal alludeert naar een escalatie "in de pogingen om het potentieel van het gebied in kaart te brengen en te exploiteren". Het akkoord dat Rusland en Noorwegen in september sloten over de maritieme grens tussen de twee landen in het Noordpoolgebied heeft de weg vrijgemaakt voor de zoektocht naar olie en gas in de Arctische wateren. "Het tekenen van het grensverdrag, waarover de onderhandelingen in 1970 begonnen, markeert een historische doorbraak in de relaties", aldus het Kremlin. Rusland gaat alvast een nieuwe atlas van het Noordpoolgebied maken, zei de voorzitter van de Russische Geografische Vereniging, Sergej Sjoigoe, op een conferentie over de Noordpool.

http://zaplog.nl/zaplog/article/topmilitair_waarschuwt_voor_oorlog_in_noordpoolgebied_door_global_warming
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 09:37 uur
Nieuwe koude oorlog over de Noordpool in de maak

De Russen planten hun vlaggen onder het ijs, de Noren kopen straaljagers aan, de militaire spanning tussen de NAVO en Rusland stijgt, en Amerikaanse diplomaten zijn druk in de weer achter de schermen. Klinkt als het decor van een James Bond-film. Helaas. Volgens nieuwe documenten op Wikileaks is de olierush op de Noordpool niet enkel een bedreiging voor milieu en klimaat, maar ook voor de vrede.

De wedloop om de Noordpool wordt bloedserieus. We stellen vast dat de wereldleiders het smelten van het poolijs niet aangrijpen om de klimaatverandering aan te pakken. Ze investeren in legermateriaal om ten strijde te trekken voor de olie onder de poolkap. Manu militari willen ze de fossiele brandstoffen ontginnen die het smelten van het ijs veroorzaken in de eerste plaats. Dat is als vuur doven door een benzine over te gieten.

We geven een overzicht van de belangrijkste informatie uit de gelekte telexen.


Toegenomen militaire spanning
De olierush op de Noordpool riskeert uit te monden in instabiliteit en conflict. Amerikaanse diplomaten stellen dat "militaire dreiging in het noordpoolgebied kan toenemen". In een van de telexen wordt de Russische ambassadeur bij de NAVO geciteerd: "In de 21ste eeuw zal oorlog ontstaan voor grondstoffen, en Rusland zal zich niet laten verslaan." In april 2008 zei de Russische admiraal Vladimir Vysotsky: "In het Hoge Noorden heerst rust en stabiliteit, maar we kunnen niet uitsluiten dat er in de toekomst een machtsverschuiving komt, en zelfs gewapende interventie."

Poetin laat vlag planten
Rusland probeert soevereiniteit te claimen over hele stukken van het noordpoolgebied. Een Russische bron onthult dat de befaamde Russische expeditie om een vlag te planten op de zeebodem onder de Noordpool gestuurd werd door Verenigd Rusland, de partij van Vladimir Poetin.

Lobbyen bij Groenland
De VS dingen volop naar de gunst van Groenland, uit vrees voor Chinese invloed. "Onze uitgestoken hand naar de Groenlanders zal hen aanmoedigen om geen valse keuze tussen de VS en Europa te maken. Het zal onze banden met Groenland versterken, want de Chinezen tonen steeds meer interesse in de natuurlijke rijkdom van het land."




Spanningen in de NAVO
Canadese leiders zitten verveeld met de NAVO-plannen om een legermacht te sturen naar de Noordpool in een antwoord op wat gezien wordt als Russische agressie. Volgens een telex heeft de Canadese premier Stephen Harper verklaard dat een aanwezigheid van de NAVO in het gebied te veel invloed zou geven aan niet-Arctische lidstaten in een gebied waar "ze niet thuishoren".

Voordelen van klimaatverandering
In een andere telex staat dat achter het Russische beleid voor het noordpoolgebied "twee mogelijke voordelen schuilen van de opwarming van de aarde: het vooruitzicht voor een ijsvrije scheepsroute van Europa naar Azië, en de geschatte olie- en gasrijkdom onder de Arctische zeebodem".


De telexen staan sinds 12 mei op www.wikileaks.ch/reldate/2011-05-12_0.html

Source: http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws-blogs/Blogs/blog-transport/nieuwe-koude-oorlog-over-de-noordpool-in-de-m/blog/34764

http://www.ghanja.be/mileu-en-samenleving/nieuwe-koude-oorlog-over-de-noordpool-in-de-maak.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 09:43 uur
Slaap, Den Haag, slaap;
Daar buiten loopt een schaap beer......
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 14:33 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 09:17 uur
Gelukkig hebben we geen tanks meer die door het ijs kunnen zakken. Alleen politici.......  :P
;D (klasse opmerking!!)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 15:03 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 09:02 uur
Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 00:56 uur
De volgende tree op de ladder wordt gezet in dit potentiële conflict...
Potentieel conflict? Laat ze het maar niet horen in Den Haag, want die hadden gezegd dat we nooit meer van o.m. de Russen te vrezen zullen hebben.... Waarbij ik benieuwd ben of jij de mening bent toegedaan dat escalatie in het Noordpoolgebied ons (militair) niet zal (kunnen) raken.
Ik vind het niet helemaal eerlijk om hier specifiek met een vinger weer naar de Russen te wijzen...terwijl in 2007 de Canadezen al besloten tot het bouwen van soortgelijke militaire bases in hun noordelijke regionen, om dezelfde reden als die de Russen noemen. Ook de agressieve politiek richting Afghanistan en Irak, die ook en vooral is ingegeven door de "strijd" om invloed en controle over de grondstoffen, maakt dat "het Westen" in deze nu ook niet echt vredelievend en vreedzaam over komt. Tel daarbij op dat zij veel meer militaire middelen e.d. hebben dan Rusland en ik snap best dat de Russen nu hoog inzetten maar deels blufpoker spelen (waar ze in de Koude Oorlog dus ook goed in waren bleek...en hier menigeen een vals beeld gaf van "het Rode gevaar"). 

Ik denk zelf dat dit 1 van de kleinere "koude oorlogen" zal zijn en worden die we de komende decennia in verschillende delen van de wereld zullen zien. Die in intensiteit zullen verschillen. Maar die zullen denk ik niet van het niveau en de omvang van de oude "Koude Oorlog" worden. Ook niet ten aanzien van Rusland. Ik zie dan ook zelf geen reden om de door mij voorgestelde alternatieve defensieopzet in dit kader aan te passen. Wel bevestigt het mijns inziens opnieuw de noodzaak tot een meer maritieme oriëntatie en versterking van maritieme middelen.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.economist.com%2Fimages%2F20090516%2FCFB958.gif&hash=35f4004e2e8cdccf726c08b537fa9aa89c1ebc06) 
(de oplossing die ik voorsta is...200 nautical mile limit en de bestaande regels daarvoor wordt bepalend...gebied dat hier buiten valt/overblijft wordt internationaal gebied en wat mij betreft een internationaal natuurreservaat. De Noren en Russen hebben trouwens overeenstemming bereikt over hun onderlinge grenzen.)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 15:06 uur
Europa komt er niet zo best vanaf in de komende halve eeuw.

Een tekort aan grondstoffen, branstoffen, voedsel, water in een explosief groeiende wereldbevolk zal de nodige spanningen met zich mee brengen dus het is logisch dat de samenleving(en) met de middelen en de wil om deze te gebruiken zijn claims zal bewerkstelligen.

Rusland ten noorden van ons, China ten oosten en ten zuiden en de Amerikanen ten westen...

Kortom we het wordt een "boeinde"periode....

Maar gelukkig... in Europa en zeker in Nederland zijn we veilig voor globale ambities.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/07/2011 | 15:12 uur
Het geeft idd aan dat Europa meer moet inzetten op maritieme eenheden die wereldwijd en autonoom kunnen opereren. Lybië laat op dit moment zien dat we dan nog wel een "lange" weg te gaan hebben.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 15:25 uur
Citaat van: jurrien visser op 02/07/2011 | 15:12 uur
Het geeft idd aan dat Europa meer moet inzetten op maritieme eenheden die wereldwijd en autonoom kunnen opereren. Lybië laat op dit moment zien dat we dan nog wel een "lange" weg te gaan hebben.
Precies..

Wat mij betreft:
Inzetten op grotere energieonafhankelijkheid. En dan helpt het niet om een conservatieve politiek te voeren met nadruk op "ouderwetse" grondstoffen zoals de huidige regering doet. Of om je als Europa afhankelijker te maken van Russisch gas. Er zijn meer dan genoeg alternatieve energiebronnen hier die te gebruiken zijn, zolang er maar stevig en consequent in wordt geïnvesteerd om ze exploitabel en rendabel te maken. Maar ook hier is de strijd tegen conservatieve krachten en energiebedrijven en hun politieke vrienden nog in volle gang...en dat kost helaas veel energie en tijd.

En inzetten inderdaad op de militaire middelen om als Europa/EU zelfstandig de strategische belangen te kunnen verdedigen en beschermen. Los van bondgenoten die feitelijk dus onze economische concurrenten (van de toekomst) zijn. Waarbij ik niet alleen aan energiebronnen als olie en gas denk (zie voorgaande punt) maar vooral ook af- en aanvoerroutes van andere producten en grondstoffen. Want ik vrees dus dat het blokkeren of belemmeren van die routes nog wel eens een middel kan worden voor landen die partij zijn in conflicten die in andere delen van de wereld spelen of gaan ontstaan. Om zo Europa/EU onder druk te zetten of erbij te betrekken.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 19:57 uur
Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 15:03 uur
Ik vind het niet helemaal eerlijk om hier specifiek met een vinger weer naar de Russen te wijzen...terwijl in 2007 de Canadezen al besloten tot het bouwen van soortgelijke militaire bases in hun noordelijke regionen, om dezelfde reden als die de Russen noemen. Ook de agressieve politiek richting Afghanistan en Irak, die ook en vooral is ingegeven door de "strijd" om invloed en controle over de grondstoffen, maakt dat "het Westen" in deze nu ook niet echt vredelievend en vreedzaam over komt. Tel daarbij op dat zij veel meer militaire middelen e.d. hebben dan Rusland en ik snap best dat de Russen nu hoog inzetten maar deels blufpoker spelen (waar ze in de Koude Oorlog dus ook goed in waren bleek...en hier menigeen een vals beeld gaf van "het Rode gevaar"). 

Los van het feit dat Nederland in het westerse kamp zit, had ik het over het gegeven dat de Russen de trom beginnen te roeren en of dat ook voor ons geen reden moet zijn om nog maar weer eens achter de oren te gaan krabbelen over onze defensie-afbraak. Waarom ze dat doen en wiens schuld dat is, laat ik er even buiten. Dus als de Russen hun defensie opbuowen en in ook onze boventuin gaan pionieren (net als bondgenoten van ons, maar dat terzijde) moeten we dat dan naast ons neeerleggen en nog steeds uitgaan van de Haagsche vrede die ons gegarandeerd is?
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 20:11 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 19:57 uurLos van het feit dat Nederland in het westerse kamp zit, had ik het over het gegeven dat de Russen de trom beginnen te roeren en of dat ook voor ons geen reden moet zijn om nog maar weer eens achter de oren te gaan krabbelen over onze defensie-afbraak. Waarom ze dat doen en wiens schuld dat is, laat ik er even buiten. Dus als de Russen hun defensie opbuowen en in ook onze boventuin gaan pionieren (net als bondgenoten van ons, maar dat terzijde) moeten we dat dan naast ons neeerleggen en nog steeds uitgaan van de Haagsche vrede die ons gegarandeerd is?
Toch handig zo'n aardbolletje...
Omdat de Russen hun grensproblemen met de Noren hebben opgelost (http://nos.nl/artikel/185078-moskou-en-oslo-tekenen-grensakkoord.html) ligt de problematiek voor Nederland wel iets verder van huis dan in het verleden. Desalniettemin zijn ook de spanningen in dit gebied lijkt mij meer dan genoeg reden om onze defensie niet af te breken maar op sterkte te houden en ook qua oriëntatie aan te passen. Om zowel zelfs als ook als onderdeel van bondgenootschappelijke verbanden te kunnen optreden als strategische belangen bedreigd worden. Maar goed, we hebben Hans Hillen aan onze kant geloof ik als ik zijn stuk lees...alleen breekt die eerst af in de hoop later weer te kunnen opbouwen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 02/07/2011 | 20:15 uur
Jippie!!!!! me witte pak uit de motteballen
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 20:28 uur
Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 20:11 uur
Toch handig zo'n aardbolletje...

Ik heb geen aardbolletje nodig Ronald....  ;)

Citaat van: Elzenga op 02/07/2011 | 20:11 uur
Omdat de Russen hun grensproblemen met de Noren hebben opgelost (http://nos.nl/artikel/185078-moskou-en-oslo-tekenen-grensakkoord.html) ligt de problematiek voor Nederland wel iets verder van huis dan in het verleden.

Oooohh, er is een akkoord. En zoals we weten, zijn akkoorden nog nooit opgezegd of gebroken..... Waar het mij natuurlijk om gaat, is dat men in Den Haag heeft gezegd dat we in en "vlak bij" Nederland immer veilig zouden zijn (een mening die jij overigens ook deelde voor zover ik me kan herinneren) en ik zie bij dit Noordpoolgedoe een eerste bevestiging dat e.e.a. in een relatief korte tijd zomaar anders zou kunnen worden.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 20:44 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 20:28 uurOooohh, er is een akkoord. En zoals we weten, zijn akkoorden nog nooit opgezegd of gebroken..... Waar het mij natuurlijk om gaat, is dat men in Den Haag heeft gezegd dat we in en "vlak bij" Nederland immer veilig zouden zijn (een mening die jij overigens ook deelde voor zover ik me kan herinneren) en ik zie bij dit Noordpoolgedoe een eerste bevestiging dat e.e.a. in een relatief korte tijd zomaar anders zou kunnen worden.
En die ik nog steeds heb dus...Want Rusland...en eerder het Oostblok al (ruim tijdens de Koude Oorlog zelf al)...is verre van in staat een noemenswaardige conventionele bedreiging te vormen voor Nederland en Europa/EU. Nu en in de nabije toekomst. En heeft daar ook geen belang bij zover ik kan zien. Rusland is nog steeds bezig de afbraak een halt toe te roepen en eerste stappen te zetten bij de renovatie van een ernstig verzwakt land en krijgsmacht.

Wel zullen er spanningen mogelijk zijn...zoals ook nu rondom de Noordpool. Maar die zullen ook niet snel tot een militaire confrontatie leiden, wel tot wat koude oorlogachtige spanningen en taalgebruik. Ik verwacht dat de problemen aan de onderhandelingstafel zullen worden opgelost. Als de betrokken Westerse landen tenminste niet te gretig zijn en hun machtspositie te stevig willen uitspelen tegen het nog steeds verzwakte Rusland of teveel terugvallen in Koude Oorlog retoriek en denkbeelden (helaas nog veel Koude Oorlog politici in het zadel hier).

Ik ben zoals je weet tegen het huidige afbraakbeleid van defensie. Maar denk wel dat de door mij voorgestelde alternatieve opzet voldoende is om ook een Nederlands antwoord te hebben op dit soort broeiende conflicten. 
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2011 | 20:54 uur
Duidelijk, al deel ik je visie niet m.b.t. de toekomst van de Russen. Ik denk dat ze er sneller bovenop zijn dan "we" denken. Daarbij hebben ze nu al een machtsmiddel (de gaskraan) om Europa als ze willen de duimschroeven aan te draaien en dan zou het in de toekomst ook nog eens zo kunnen zijn dat het tegenovergestelde gebeurt, namelijk dat het westen in Rusland de kraan open komt draaien. Is nu ondenkbaar, maar in een toekomstige wereld met steeds meer energieschaarste sluit ik het (uiteindelijk) niet uit. Er zijn gekkere dingen in het verleden gebeurt. Kortom, in mijn defensie-ogen zou ik meer rekening houden met de Russen dan jij, al steun ik je maritieme focus van de krijgsmacht als "we" er niet op alle fronten een sterke defensie op na wensen te houden.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 02/07/2011 | 21:10 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/07/2011 | 20:54 uur
Duidelijk, al deel ik je visie niet m.b.t. de toekomst van de Russen. Ik denk dat ze er sneller bovenop zijn dan "we" denken. Daarbij hebben ze nu al een machtsmiddel (de gaskraan) om Europa als ze willen de duimschroeven aan te draaien en dan zou het in de toekomst ook nog eens zo kunnen zijn dat het tegenovergestelde gebeurt, namelijk dat het westen in Rusland de kraan open komt draaien. Is nu ondenkbaar, maar in een toekomstige wereld met steeds meer energieschaarste sluit ik het (uiteindelijk) niet uit. Er zijn gekkere dingen in het verleden gebeurt. Kortom, in mijn defensie-ogen zou ik meer rekening houden met de Russen dan jij, al steun ik je maritieme focus van de krijgsmacht als "we" er niet op alle fronten een sterke defensie op na wensen te houden.
we verschillen denk ik alleen in tijdspanne....ik verwacht niet dat de Russen zo snel een volwaardige militaire dreiging kunnen worden....voor Nederland. Als ze dat al überhaupt weer zullen worden. Ze zijn namelijk nu door de gasverkoop aan ons ook afhankelijk van Europa. Jij schat dat anders in.

Mocht dat in de toekomst wel gebeuren, ook ik kan die niet voorspellen, dan zal daar een reactie op volgen (hoop ik). De dingen die ik wel als realistisch en mogelijk zie heb ik vertaald naar mijn alternatieve opzet. En die zaken vind ik al serieus genoeg om het huidige afbraakbeleid enigszins terug te draaien.   
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 06/07/2011 | 11:30 uur
Rusland vraagt VN om ruimere grenzen

NARYAN-MAR - Rusland vraagt de Verenigde Naties volgend jaar om een deel van de Noordpool bij zijn grondgebied te voegen. Vicepremier Sergej Ivanov zei dat woensdag.

Ik verwacht dat we volgend jaar een goed gefundeerde wetenschappelijke claim presenteren voor het verleggen van de grenzen op het Arctische continentaal plat'', zei hij tegen Russische persbureaus.

Ivanov sprak in de stad Naryan-Mar, die in de poolcirkel ligt, met wetenschapppers die de claim nu proberen te onderbouwen.

© ANP
Laatste update:  6 juli 2011 10:38
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 06/07/2011 | 17:58 uur
Volgens mij betekent regel 1 dat ruslanw wil dat het grondgebied bij de VN gaat komen
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Enforcer op 06/07/2011 | 19:54 uur
Citaat van: SMI de Boer op 06/07/2011 | 17:58 uur
Volgens mij betekent regel 1 dat ruslanw wil dat het grondgebied bij de VN gaat komen

Prima idee. Komt er geen oorlog en kunnen we de bijdrage aan de VN verlagen omdat het zichzelf kan bedruipen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/08/2012 | 11:29 uur
Europa en dus ook Den Haag.... graag meelezen!

Russia to build new naval bases in the Arctic

Published: 06 August, 2012, 16:51

Russia is going to build bases for the Navy and Border Guard Service along the northern sea route which connects the Atlantic and Pacific oceans, says Security Council chief Nikolay Partushev.

The location of the bases, in some of the most remote areas of the Arctic Sea, has already been drawn up, Patrushev told the council's meeting in Krasnoyarsk, Siberia, on Monday.

However, he says the work on getting them up and running is going slowly.

"It was suggested we set up a patrol group, organize sorties along the northern sea route and develop a respective legal base, however, a lot of that hasn't been done yet," Patrushev said, as cited by RIA-Novosti.

The five Arctic powers – Russia, Norway, the United States, Canada and Denmark – have been at odds over how to divide up the region, which is believed to hold huge oil and gas reserves. The dispute has been heating up as rising temperatures make sea ice melt, and provide access to deposits, while record high oil prices make offshore drilling in the Arctic more economic.

Under the United Nations Convention on the Law of the Sea, an economic zone belonging to a state is limited to 200 nautical miles from the coastline. However, that zone can be extended if a state proves that the continental shelf is a geological extension of the country's territory.

Since 2007, Russia has conducted several expeditions with the goal to prove that an underwater mountain range is part of its own landmass. Moscow has planned to submit its claim to redraw the map of the Arctic by 2013.

By 2020, Russia will deploy a combined-arms force – including military, border and coastal guard units – to protect its economic and political interests in the Arctic.

Earlier in July this year, after overseeing the start of construction of one of Russia's newest generation of submarines, President Vladimir Putin said: "The Navy is an instrument for defending our national economic interests, including in regions like the Arctic, which holds a rich concentration of bio-resources, as well as deposits of hydrocarbons and other natural resources."

http://rt.com/politics/arctic-ship-marine-base-969/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 07/08/2012 | 11:41 uur
Citaat van: SMI de Boer op 06/07/2011 | 17:58 uur
Volgens mij betekent regel 1 dat ruslanw wil dat het grondgebied bij de VN gaat komen
was dat maar zo....dat het een soort VN gebied wordt. Maar Rusland wil het bij het eigen grondgebied voegen. En dat willen meer landen rondom de pool. Dat maakt het een stuk complexer.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: ARM-WAP op 07/08/2012 | 13:01 uur
Ooit komt er nog een tijd dat 'men' zal beginnen de rijkdommen in Antarctica ontginnen...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/09/2012 | 10:25 uur
Russia to Base MiG-31 Interceptors in Arctic

MOSCOW, September 25 (RIA Novosti)

Ministry is to base MiG-31 long-range interceptors at the Rogachyovo Arctic base on the island of Novaya Zemlya by the end of the year to defend against attack from the north, Izvestia reported on Tuesday quoting military sources.

"The MiG-31 squadron will be the main element of Russia's developing anti-missile defense system - the MiG-31 is capable of intercepting not only strike aircraft, but also cruise missiles with nuclear warheads from the Barents Sea to the shores of the Laptev Sea," the source said.

Military analyst Anatoly Tsyganok says the MiG-31BM has a range of 900 miles (1,450 km) on internal fuel, which can be extended to 3,355 miles (5,400 km) with air-to-air refuelling.

Although Russia does not have complete ground-based radar coverage across its northern areas, he explained, the two-seat MiG-31 can intercept targets up to 124 miles (200 km) away thanks to its advanced radar and long-range missiles.

The MiG-31, the fastest fighter-interceptor in service anywhere in the world, has recently been the subject of a comprehensive upgrade to MiG-31BM standard.

The modernized version boasts upgraded avionics and digital data-links, a new multimode radar, color multifunction cockpit displays, and a more powerful fire-control system. It can simultaneously track up to 10 targets.

Earlier this year, the Air Force said it was testing a new advanced air-to-air missile, which aviation analysts told RIA Novosti was likely to be the K-37M (also known as RVV-BD or AA-X-13 to NATO). This could be deployed on the MiG-31BM, significantly enhancing its long-range interception performance against cruise missiles.

An Air Force representative said there will be no problem basing the advanced supersonic MiGs on the frozen island, as the airfield has a good runway and a full range of facilities for those based and living there, including their families.

Russia has based the 63 Fighter Squadron equipped with Sukhoi Su-27 fighters at Rogachyovo since 1993.

http://en.rian.ru/mlitary_news/20120925/176212312.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Oorlogsvis op 25/09/2012 | 11:20 uur
En hier zitten ze nog steeds te slapen in Europa !!!!!.......
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/09/2012 | 11:24 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 25/09/2012 | 11:20 uur
En hier zitten ze nog steeds te slapen in Europa !!!!!.......

Ja hoor het is "straks" niet eens meer een discussie, de uitkomst is  helder (tenzij er nog iets gaat veranderen in de komende jaren)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 25/09/2012 | 14:40 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 25/09/2012 | 11:20 uur
En hier zitten ze nog steeds te slapen in Europa !!!!!.......
Rob de Wijk heeft het niet voor niets over vijf over twaalf!!
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/09/2012 | 14:43 uur
Citaat van: Elzenga op 25/09/2012 | 14:40 uur

Rob de Wijk heeft het niet voor niets over vijf over twaalf!!

De term:  één voor twaalf is inmiddels meer gepast.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 25/09/2012 | 14:46 uur
Citaat van: jurrien visser op 25/09/2012 | 14:43 uur
De term:  één voor twaalf is inmiddels meer gepast.
Ik refereer naar zijn boek(titel).
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/09/2012 | 14:58 uur
Citaat van: Elzenga op 25/09/2012 | 14:46 uur
Citaat van: jurrien visser op 25/09/2012 | 14:43 uur
De term:  één voor twaalf is inmiddels meer gepast.
Ik refereer naar zijn boek(titel).

Helder.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 25/09/2012 | 15:05 uur
We lopen achter de feiten aan !!

Crisis mag geen excus zijn voor je eigen, dus de Nederlands veiligheid, deze moet je hoog op agenda hebben staan.
Jaren 30 zjjn voor Nederland een slecht voorbeeld voor eigen veiligheid en vooral 1940, maar de tijd lijkt zich weer te hehalen

Maar nee, we zijn veilig achter de dijken.. ze liggen in den Haag met hun gezicht in de dijk, zodat ze er niet overheen kijken.

De "oude" Beer ontwaakt en de Draak ook, deze rekend niet met 1 jaar meer of minder. Een eeuw is als 1 dag en 1 dag als een eeuw.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 25/09/2012 | 15:56 uur
Citaat van: Harald op 25/09/2012 | 15:05 uur
We lopen achter de feiten aan !!

Crisis mag geen excus zijn voor je eigen, dus de Nederlands veiligheid, deze moet je hoog op agenda hebben staan.
Jaren 30 zjjn voor Nederland een slecht voorbeeld voor eigen veiligheid en vooral 1940, maar de tijd lijkt zich weer te hehalen

Maar nee, we zijn veilig achter de dijken.. ze liggen in den Haag met hun gezicht in de dijk, zodat ze er niet overheen kijken.

De "oude" Beer ontwaakt en de Draak ook, deze rekend niet met 1 jaar meer of minder. Een eeuw is als 1 dag en 1 dag als een eeuw.
Ik maak me meer zorgen om "de Draak" en hoe andere machtsblokken daarop gaan reageren dan de "oude beer". Wiens "ambities" inmiddels weinig imperalistisch/doctrine-matigs meer hebben na het "afschaffen" van het zogenaamde Stalinisme/communisme.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: dudge op 01/10/2012 | 10:44 uur
Citaat van: Elzenga op 25/09/2012 | 15:56 uur
Ik maak me meer zorgen om "de Draak" en hoe andere machtsblokken daarop gaan reageren dan de "oude beer". Wiens "ambities" inmiddels weinig imperalistisch/doctrine-matigs meer hebben na het "afschaffen" van het zogenaamde Stalinisme/communisme.

Laten we niet vergeten dat Rusland genoeg problemen heeft. Het is het grootste land ter wereld, rijk aan grondstoffen, maar heeft auwelijks mogelijkheden om het allemaal te beveiligen. De oude blik is ook daar nog op het westen gericht. Maar steeds meer wordt ook daar duidelijk dat de oostelijke grenzen onder druk staan, en dat de mogelijkheden in het noorden liggen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/11/2012 | 13:14 uur
Russia deploys Arctic troops

November 2, 2012Andrei Kislyakov

The Arctic region is attracting an increasing amount of attention from the global community. In large part, this is due to the fixing of international external borders to the continental shelf, the transit opportunities afforded by the Northern and Southern Sea Routes, and the promising prospects for exploitation of the Arctic's natural resources.

On Oct. 25, as part of an ongoing Command Post Exercise (CPX) in the Western Military District, the coastal forces of the Northern Fleet made Russia's first ever sea-borne landing on the shores of the uninhabited Kotelny Island.

According to Capt. Vadim Serga, head of the Western Military District Press Service, "the deployment operation involved the study of new navigable areas and military landing opportunities in different locations along the Arctic shore. Reconnaissance of areas on the islands of the Novosibirsk Archipelago was conducted, as was field testing of military equipment and ordnance under Arctic conditions."

A cold region heats up

This is the first time that combat training of this kind has focused on protecting civilian facilities – research stations, drilling facilities and energy-industry installations located in the Arctic region. These are the reasons the large destroyer "Vice-Admiral Kulakov" and the heavy nuclear-powered battle cruiser "Pyotr Veliky" were stationed in coastal Arctic waters of the Northern Sea Route.

More than 7,000 military personnel and 150 objects of military equipment have been involved in the CPX. Training exercises will be conducted in the military testing zones of the Barents Sea, the sub-Arctic areas of the Northern Sea Route, the coastal regions of the Pechenga Area in Murmansk Region, and on the Sredny and Rybachy Peninsulas.

Russia is not the first country to announce the deployment of military bases in the Arctic.

In early 2012, Canada announced that it was setting up an Arctic base on Cornwallis Island. Denmark, too, is making preparations to expand its military presence in the Arctic Ocean. As early as 2009, Denmark mentioned that it was setting up a special Arctic Military Command with a rapid reaction force. A year later, Norway stepped up to requests from its own Polar Command officers, and the U.S. and Canada began conducting regular military exercises in the Arctic.

This level of military activity is understandable. Competition for influence in the Arctic has increased considerably, especially since climate warming began in the area. It is estimated that nearly one quarter of the world's untapped hydrocarbon resources is located in the Arctic.

The Arctic is a region where the economic and geopolitical interests of several countries coincide, which increases the area's importance as a transit zone. Konstantin Sivkov, vice president of the Academy of Geopolitical Problems, states that, "In a time when the center of economic growth is migrating from Europe to the Asia-Pacific region, the significance of the Northern Sea Route becomes more important."

"In addition, a route via the Arctic is not only the shortest for shipping, but also for strategic aviation and intercontinental ballistic missiles," Sivkov said.

"The capacity for the deployment of powerful missile defense systems in the region and nuclear submarines capable of delivering missile payloads has huge significance for all major world players. According to my sources, American submarines have been patrolling the waters of the Arctic Basin – specifically the Barents Sea – since the 1990s."

It is clear that the Navy will take principle responsibility for defending Russia's installations in the Arctic. Russian defense spending for the period through 2020 includes new vessels for the Northern Fleet.

"We need ships that are capable of serving long term in the Arctic zone," said Rear Adm. Vassily Lyashok, chief of planning for the Navy Development Section, as well as deputy chief of general staff for the Russian Navy. "They need to be nuclear-powered and equipped with ice-breaking capabilities.

"A second requirement is that we need ships in the Arctic zone of the so-called "coastal water" category – particularly in the Barents Sea, but also eventually in the Karsk Se," he added. "These ships should be capable of maintaining favorable operating conditions and safeguarding maritime economic activity."

Moreover, media sources report that Russia will place a squadron of Mig-31 long-range fighter interceptors on the Novaya Zemlya archipelago in the Arctic, in order to safeguard its territory against possible threats from the North.

Russia has also stepped up efforts to strengthen its Polar border infrastructure. Secretary Nikolai Patrushev of the Russian Security Council said in August that the Northern Sea Route would be strengthened by the creation of military naval bases and border services.

By 2021, according to Igor Palutsa, head of the FSB's Coastguard Department, 11 new border centers will be set up. A number of seaports and dual-purpose airfields are also planned.

The Northern Sea Route

The Northern Sea Route is the shortest sea route between European Russia and the Far East. The alternative to this route would be a transport course via the Suez or Panama Canals. However, if the distance by ship from the Port of Murmansk to Yokohama (Japan) via the Suez Canal is 12,480 nautical miles, then the same trip via the Northern Sea Route is only 5,770 nautical miles. The principle obstacle for sea-going vessels on the Northern Sea Route is the ice, but contemporary ice-breakers are capable of ensuring year-round navigation.


http://rbth.ru/articles/2012/11/02/russia_deploys_arctic_troops_19711.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/10/2013 | 12:58 uur
Russian Commandos Train for Arctic Combat

14/10/2013

MOSCOW, October 14 (RIA Novosti) – Russian army special forces units have had their first training sessions in Arctic warfare, under plans to boost the country's military presence in the region, a Western Military District spokesman said Monday.

According to Col. Oleg Kochetkov, Russian special forces reconnaissance units have carried out a number of training missions on the Kola Peninsula under an experimental program simulating combat in the polar regions' mountainous terrain.

"Combat training missions involving elements of mountaineering in the conditions of the extreme north are a new experience for reconnaissance units that normally train in the mountains in southern Russia," Kochetkov said.

The official said the drills included practicing survival techniques such as finding potable water and food, setting up camp and covert movement through inhabited areas.

He added that the soldiers employed various types of camouflage adapted to local terrain and held their first 'sniper duels' in polar conditions.

Russia has officially set itself the goal of deploying a combined-arms force by 2020, including military, border, and coast guard units, to protect its political and economic interests in the Arctic and boost Russia's military security.

According to the Russian military, two arctic brigades will be deployed in Russia's extreme north over the next few years. Russia also plans to return to mothballed Soviet-era

Arctic airfields and establish a permanent naval presence along the strategically important Northern Sea Route.

The Arctic, believed to have vast untapped natural resources, has increasingly been at the center of disputes between the United States, Russia, Canada, Norway, and Denmark in recent years, as rising temperatures lead to a reduction in sea ice, opening up access to lucrative offshore oil and gas deposits.

http://en.ria.ru/military_news/20131014/184143129/Russian-Commandos-Train-for-Arctic-Combat.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 15/10/2013 | 13:20 uur
iets ouder nieuws :

Russia to restore Soviet-era naval base in Arctic: Putin

Russia is to reestablish its military presence in the resource-rich Arctic by re-opening a Soviet-era base to patrol the increasingly navigable Northern Sea Route, President Vladimir Putin said Monday.

Putin said 10 naval ships had arrived at the New Siberian Islands in the Arctic Ocean, as Russia asserts its rights over an area where vast energy resources are becoming more accessible as the sea ice retreats.

"Our forces left in 1993, but this is a very important point in the Northern Arctic," Putin said during a video-conference with defence ministry officials.

He said Russia wanted to "ensure the security and effectiveness of work on the Northern Sea Route, so Russia can effectively control this part of its territory."

Russia hopes to exploit the shipping lane, which runs from the Atlantic Ocean to the Pacific, as a channel for shipments of oil and gas to markets in Asia.

In 2007, Russian submarines placed the country's flag on the seabed more than two miles under the North Pole, staking claim to hydrocarbons estimated to be worth billions of dollars.

Warmer temperatures in the Arctic Ocean have increased the length of time that the passage remains open to shipping.

Ten ships from the Northern Fleet -- three warships, four atomic ice breakers and seven supply ships -- arrived last week, Putin said.

The taskforce, led by the navy's most powerful battleship, the Peter the Great, arrived two decades after the collapse of the Soviet Union led Russia to abandon its base there.

The commander of the northern fleet, Vladimir Korolyov said that the ships' crews had built a temporary camp on the islands where temperatures that can fall to -50 degrees Celsius (-58 Fahrenheit).

"We will not only recreate the military base, but we will also restore the aerodrome," Putin said.

The aerodrome will be expanded to allow heavy cargo planes to land all year round, first deputy defence minister Arkady Bakhin told the RIA-Novosti news agency on Saturday.

"We have arrived, or rather we have returned permanently, because this is truly Russian soil," Bakhin said.

http://www.foxnews.com/world/2013/09/16/russia-to-restore-soviet-era-naval-base-in-arctic-putin/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 15/10/2013 | 13:28 uur
Ik zat me te bedenken...wat voor politiek in dit kader te (gaan) voeren als bijv. Nederland niet meer afhankelijk zou zijn van de olie en gas? Maar misschien is dat wel een utopie...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/10/2013 | 13:38 uur
Citaat van: Elzenga op 15/10/2013 | 13:28 uur
Ik zat me te bedenken...wat voor politiek in dit kader te (gaan) voeren als bijv. Nederland niet meer afhankelijk zou zijn van de olie en gas? Maar misschien is dat wel een utopie...

Na olie en gas heb je de nieuwe handelsroute die ontstaat door het smeltende Pool ijs, scheelt een aanzienlijk aantal vaardagen voor een rondje Azie... dus in welke vorm dan ook, de N-pool zal ook strategisch en economisch voor Nederland van een steeds groter belang worden.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 15/10/2013 | 13:42 uur
Citaat van: jurrien visser op 15/10/2013 | 13:38 uur
Na olie en gas heb je de nieuwe handelsroute die ontstaat door het smeltende Pool ijs, scheelt een aanzienlijk aantal vaardagen voor een rondje Azie... dus in welke vorm dan ook, de N-pool zal ook strategisch en economisch voor Nederland van een steeds groter belang worden.
natuurlijk, was ik vergeten. Buiten het feit..dat als je nu het energiebeleid van Nederland ziet...de kans nogal klein is dat Nederland niet afhankelijk blijft van olie en gas in de komende decennia.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 16/10/2013 | 08:42 uur
The Creeping Militarization of the Arctic

October 16, 2013 / By Abhijit Singh

As stakeholders take increasingly assertive territorial postures, the regional focus turns to security.

Russia's announcement last month that it was considering reopening a major northern naval base and resuming regular naval patrols has revived a debate over the militarization of the Arctic. In early September, a convoy of 10 Russian warships – led by missile cruiser Peter the Great and accompanied by four nuclear-powered icebreakers – completed a voyage across the Arctic Ocean. Starting from Severomorsk near Finland, the ships travelled nearly 2000 miles, reaching Kotelny Island in the Novosibirsk Archipelago, reportedly bringing construction material and personnel needed to reconstruct the old Soviet-era naval base shut down in 1993.

The Russian decision to rebuild a naval facility in the Arctic is a not-so-tacit reminder that as the northern ice-cap melts and critical sea-routes become navigable, Arctic nations will not be able to resist the impulse of militarizing the region. In the past few years, as vast spaces in the Arctic have opened up, a scramble has ensued for the region's undiscovered natural resources (estimated to be 30% of the world's undiscovered natural gas and 13% of its undiscovered oil). This has, in turn, resulted in increasingly assertive territorial postures being adopted by regional stakeholders, and the gradual dominance of a security-driven discourse.

Unsurprisingly, the rising military presence in the Arctic is being increasingly justified by the need to project national influence and sustain claims over the region's sea-lanes and natural resources. When Russian President Vladimir Putin announced the reopening of the new naval base, he noted how important is was for Russia to assert control over the operation of the Northern Sea Route (NSR). Even though he did not mention it, Putin's interest in securing the vital sea-lane seems driven by its potential to cut the regular travel time of cargo ships from Europe to Asia by almost a third.

Military Initiatives

More importantly, the latest development has drawn critical attention to the absence of a security framework in the Arctic. Russia has, arguably, been the most militarily active Arctic state. Since 2007, when a mini-sub planted a Russian titanium flag at the base of the North Pole, the Russian Navy has maintained a strategic presence in the Arctic. Its under-sea patrol program will soon be augmented by the new Borey class submarines based on the Barents Sea coast. Equally notable are Russia's power-projection initiatives. In 2012, a large-scale Russian naval exercise was held in the High North that included more than 7000 personnel and about 20 naval units. During the exercise, the Northern Fleet conducted Russia's first-ever amphibious landing on the Arctic archipelago of the New Siberian Islands.

This year in July, Moscow's held a massive exercise in the Russian Far East region – reportedly the biggest "snap-drill" since the era of the Soviet Union. The exercises involved more than 160,000 servicemen, 1000 tanks, 130 planes and 70 ships, and came only a month after Russia submitted a claim to the United Nations to extend its 200-mile Exclusive Economic Zone by another 150 miles or 1.2 million square kilometers. Moscow's "scientific evidence," to buttress its contention of the claimed seabed being a continuation of the continental shelf, is bitterly contested by other Arctic nations.

Russia is, however, not the only country with plans to securitize the region. After assuming the presidency of the Arctic Council in May this year, Canada made clear that it will push for a change in the Council's focus so as to seize the economic opportunities arising from the melting of the northern polar ice cap. Its follow-up plan includes initiatives to strengthen its Arctic sovereignty claims and bolster its northern military presence. Interestingly, a study by the Canadian military's operational support command last year had recommended military outposts in the form of basic transportation hubs, after which Ottawa began seriously considering setting up small-but-permanent military presence in remote locations in the Arctic North.

Canada's assertive strategy, however, is not limited to military bases. Since 2007, the Canadian military has held Operation Nanook in the country's north every year. It is an exercise aimed exclusively at exercising Canadian sovereignty. In August this year more than 1,000 personnel from the Canadian Armed Forces took part in Operation Nanook 2013, held at four different locations in the Arctic, purportedly as a counter to Moscow's renewed territorial claims in the Arctic Ocean.

Apart from Nanook, Canada has also been holding two other military drills in the region: Operation Nunalivut in the High Arctic and Operation Nunakput in the western Arctic. Norway, meanwhile, has played its own part in the securitization of the region. In July 2013, it conducted one of the largest Arctic maneuvers ever — Exercise Cold Response – in which more than 16,000 troops from 14 countries are believed to have participated. Despite its landmark pact with Russia over the Barents Sea in 2010, Norway apparently still fears a Russian takeover of the Arctic.

Moscow, meanwhile, appears concerned with the bilateral endeavors of other Arctic countries to press joint claims in the disputed regions. In 2012, Canada and the U.S. reportedly conducted a 42-day joint Arctic expedition to survey the continental shelf – only two weeks after a Russian research vessel was dispatched on a similar mission. Russia also seems anxious about the May 2010 military agreement between Canada and Denmark pledging closer collaboration in the Arctic, spanning the gamut of "consultations, information exchanges, visits, and military exercises." In a sign of solidarity with Canada, Denmark even deployed a unit to participate in the Operation Nunalivut exercise in the High Arctic earlier this year.

While most military developments in the region have concerned the Northern Sea Route, the gradual opening up of the North West passage too might create further tensions. In January 2009, a U.S. Presidential National Security Directive contested – albeit indirectly – Canada's sovereignty claims over part of the Beaufort Sea, also holding the Northwest Passage to have the legal status of "international waters." This month, as a Danish-owned ship, the Nordic Orion, became the first cargo vessel to use the Northwest Passage as an international shipping route, the argument between the U.S. and Canada has been joined again.

Arctic Council Politics

A key reason why security issues are not easily discussed by Arctic Council nations is that five of the eight nations in the group are also NATO members, whose charter commits member states to mutual military assistance. This appears to preclude the possibility of fair and balanced deliberations on the territorial disagreements in the region. For instance, despite Canada's sovereignty disputes with the United States (over the Beaufort Sea) and with Denmark (over the Hans Island), the three NATO partners have been coordinating their military strategies in the Arctic. Their collective participation in this year's Nanook exercises, gives Moscow a sense that NATO countries are ganging up against Russia.

To complicate matters, the Arctic Council is formally prohibited from discussing military security in the Arctic. Members consequently discuss security issues in informal meetings, like the one that took place on a Canadian military base in early 2012. Needless to say, the existing mistrust has prevented any substantive discussion on addressing security concerns in the region.

Securing Asian Interests

Since they were granted "observer" status in May 2013, India, Japan, Singapore and South Korea have become more conscious of the politics of the Arctic. Even while recognizing the resource potential of the region and the importance of the North West Passage and the Northern Sea Route in future trade and energy transits, observer states realize that in all matters strictly strategic, it is Arctic Council states that call the shots. Needless to say, the slow militarization of the region is turning out to be the single biggest cause of worry among external stakeholders – especially against the backdrop of an increasingly conspicuous Chinese presence. The developments on the security front are being perceived as an indication that the future militarization of the Arctic will be marked by a growing desperation among Arctic states to stake control over the region's resources and sea lanes.

Abhijit Singh is a research scholar at the Institute for Defence Studies and Analyses and looks at Maritime Security in the Indian Ocean. He is co-author of the book Indian Ocean Challenges – A Quest for Cooperative Solutions.

http://thediplomat.com/2013/10/16/the-creeping-militarization-of-the-arctic/?all=true
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 16/10/2013 | 09:36 uur
The Noordpool heeft ook militair gezien een belangrijke functie naast de economische bronnen, zoals olie, gas, metalen die aanwezig zijn.

Je hebt vanaf de noordpool een geheel overzicht van alles wat er in het noorden gebeurt, vanaf Alaska, Groenland, Canada, Japan

Hieronder een mooi artikel over de militaire verkenningsvluchten in de koude oorlog
http://data-freeway.com/plesetsk/overflights.htm
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 16/10/2013 | 10:38 uur
Claim van de Russen omtrent het gebied bij de Noordpool, zie onderstaande kaartje

http://www.heritage.org/~/media/Images/Reports/2010/b2421/b2421_map1_1.ashx?w=600&h=724&as=1


waarschijnlijk olie, gas voorraden :

http://www.uzletahalon.hu/upload/arctic-kett.png

http://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2013/03/arctic_ice_and_deposits.jpg
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 16/10/2013 | 11:07 uur
extra info, interessant interview :

Heat over Arctic: 'Oil & gas may fuel militarization of the region'

https://www.youtube.com/watch?v=-zgkr6Dnshs
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 19/10/2013 | 10:42 uur
Russia to allocate $63bn for Arctic development

October 19, 2013

The draft version of the program could be submitted to the Cabinet by November 1, RIA Novosti cited Regional Development Minister Igor Slyunyayev as saying on Friday. The comment was made in Moscow at the general assembly of the Northern Forum, which supports sustainable development in areas economically dependent on natural resources.

Major Russian companies are expected to finance more than half the program's cost, while one-third of funding will likely come out of the federal budget. 

Below the ice and cold waters of the Arctic Ocean are hidden vast natural reserves, including approximately 20 percent of oil reserves worldwide and around 30 percent of the planet's natural gas. There are also believed to be deposits of platinum, gold and tin – just for starters.

The untapped natural resources have seen conflicting claims from Canada, Denmark, Norway, Russia and the US in recent years, as exact borders between the sovereign zones which surround the Arctic are far from defined.

Arctic climate change is progressing twice as fast as in the rest of the world. As the Arctic ice cap decreases year by year, the vast natural resources and sea routes become more accessible.

The situation has led to the rise of national Arctic development and has prompted increased military presence in the area - especially on behalf of Canada and Russia. 

Most recently, it has been discovered that the Canadian military has been secretly test-driving a $620,000 stealth snowmobile designed for clandestine operations in the Arctic, The Canadian Press reported.

http://rt.com/business/russia-arctic-development-program-400/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 23/10/2013 | 10:49 uur
Arctic Ocean Opening for Business: Less Ice Means More Access

"Before 2050, we can realistically expect a nearly ice-free summer in the Arctic"

When experts, scientists, and policy makers met in Washington, D.C., for the 5th Symposium on the Impacts of an Ice-Diminished Arctic on Naval and Maritime Operations, held in July at the Naval Heritage Center, the bottom line was this: The ice is receding, and traffic is growing.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi2.wp.com%2Fwww.defensemedianetwork.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F10%2Fice-extent.jpg&hash=ff58402bf6ca7a855a57bc6cd8c3173135a7879b)

complete artikel, zie link

http://www.defensemedianetwork.com/stories/arctic-ocean-opening-for-business-less-ice-means-more-access/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/11/2013 | 19:27 uur
Wellicht handig om dit topic om te dopen naar Strategische belangen rondom de Noordpool.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/11/2013 | 19:29 uur
US military set to increase presence in 'melting' Arctic

Published: November 22, 2013   

The US wants to be "very involved" in Arctic waters, as melting ice caps open opportunities for sea routes, US Defense Secretary Chuck Hagel has said. However, unlike other Arctic nations such as Russia, the Americans still lack the necessary hardware.

As the melting ice in the Arctic opens a new polar sea lane, the issues of claiming and tapping energy resources, as well as related security and environmental problems will continue to grow in importance, Hagel told journalists en route to a security conference in Halifax on Thursday.

"That's going to give many new opportunities to countries, to the world. That will come with new challenges as well. So the United States needs to be very active in this group and be very involved," Hagel was quoted as saying by AP.

The US has been tempted by what it has estimated to be 13 percent of the world's undiscovered oil reserves and 30 percent of undiscovered gas deposits in the Arctic. The areas with potential resources have until recently been covered by an ice cap, which is beginning to shrink.

According to experts quoted by AP, Arctic waters could see largely ice-free summers as early as 2030, and there could be a whole month of ice-free conditions by the mid-2020s. Ice-free is understood to mean less than 10 percent coverage.

The prospect has prompted the US military to develop plans for expanding communications, developing sturdy icebreakers, and negotiating international agreements for tracking traffic in the Arctic and conducting search-and-rescue operations. The US Navy said it will complete the plans by the end of this year, with no budget estimates currently available.

The director of the Navy's task force on climate change, Rear Adm. Jonathan White, said the US needs to step up its planning efforts if it wants to operate ships and aircraft in the region by 2025, as even the basic research and development plan has not yet been outlined.

"What do I have to start thinking about now – about research, planning, making long-term investments for things like hull strengthening or bridge insulation, even how we conduct routine operations like ship and aircraft refueling?" White speculated, speaking at his office in the US Naval Observatory.

The US Coast Guard currently has just two working icebreaker ships in service, and even those need to be fitted with hardened hulls and better insulation if they are to operate in the icy waters of the Arctic.

Security concerns should be foremost for the US and other nations operating in the Arctic, White argued.

"We're looking at a pretty dramatic increase in shipping, and that brings into play the concern by the Arctic nations – how do they respond to emergencies, search and rescue and people that get into trouble up there," he said.

The maritime traffic through the Bering Strait rose by about 50 percent between 2005 and 2012, with 483 ships moving through the strait last year. Some of those vessels relied on the help of the Russian ice breakers to travel across the so-called Northern Sea Route.

Russia, which has been exploring the Arctic for centuries, is still the only nation in the world operating a fleet of nuclear icebreakers. The apparent advantages of nuclear ships for operations in the Arctic include the absence of the need for regular refueling – which currently is not an easy task in most of the region.

Russian President Vladimir Putin recently stressed the Arctic was essential for the country's economic and security interests.

Speaking at the "Arctic – Territory Of Dialogue" forum in September, Putin pledged to considerably increase the Arctic area protected by the Russian government for its environmental importance, and said about $44.5 million has been allocated for cleaning up pollution already present in the region.

Putin stressed that the right to extract oil in the Arctic "will only be given to operators, who have tried methods to clean oil spills under ice." The environmental activists opposing any oil extraction in the region have, however, claimed no reliable cleanup methods exist.

At the same time, the Russian President indicated the country has been readying to defend its interests in the Arctic, beefing up its military presence in the region for the worst-case scenario by reviving former Soviet military bases there.

Other than Russia and the US, the nations that may lay their claim on potential Arctic resources include Canada, Norway, Finland, Iceland, Sweden and Denmark (through its territory of Greenland). Those have been joined by China that sent its first icebreaker ship through the Arctic last year and signed several agreements with Arctic states.

President Barack Obama in May unveiled a 13-page US strategy for the Arctic, asserting that nations must protect the region's fragile environment and keep it free from conflict. However, the plan also made it clear the US does not want to be left behind as the other countries eye natural resources and exploiting potential new sea routes.

The already existing North Sea Route, which lies in Russia's sector of the Arctic, has been experiencing a revival, and China has shown interest in using it to reach European markets. The route offers an alternative way from the Pacific to Europe, which is shorter, faster and safe from pirates compared to the traditional transit through the Indian Ocean and via the Suez Canal to the Mediterranean. However, navigation in the Arctic Ocean depends on the seasonal changes of ice coverage.

http://rt.com/usa/us-wants-arctic-resources-154/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 22/11/2013 | 20:00 uur
Ook voor Nederland wel iets om in de gaten te houden en zich op voor te bereiden....(belang haven Rotterdam..milieu..energie)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 20:14 uur
Citaat van: Elzenga op 22/11/2013 | 20:00 uur
Ook voor Nederland wel iets om in de gaten te houden en zich op voor te bereiden....(belang haven Rotterdam..milieu..energie)

Dat belang haven Rotterdam volg ik niet helemaal, uitleg?
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:29 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 20:14 uur
Dat belang haven Rotterdam volg ik niet helemaal, uitleg?

Ik denk dat dit citaat er an ten grondslag ligt


Citaat

The already existing North Sea Route, which lies in Russia's sector of the Arctic, has been experiencing a revival, and China has shown interest in using it to reach European markets. The route offers an alternative way from the Pacific to Europe, which is shorter, faster and safe from pirates compared to the traditional transit through the Indian Ocean and via the Suez Canal to the Mediterranean. However, navigation in the Arctic Ocean depends on the seasonal changes of ice coverage


En aangezien Rotterdam in die route ligt kan daar best nog wel eens wat inzitten
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 22/11/2013 | 20:33 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:29 uur
Ik denk dat dit citaat er an ten grondslag ligt


En aangezien Rotterdam in die route ligt kan daar best nog wel eens wat inzitten
Inderdaad....
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 20:37 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:29 uur
Ik denk dat dit citaat er an ten grondslag ligt


En aangezien Rotterdam in die route ligt kan daar best nog wel eens wat inzitten

Dat is niet mis, maar tja hoeveel uitbreidingsruimte heeft de haven van Rotterdam nog?
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 22/11/2013 | 20:50 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 20:37 uur
Dat is niet mis, maar tja hoeveel uitbreidingsruimte heeft de haven van Rotterdam nog?
Genoeg...en anders is er nog IJmuiden/Amsterdam..Eemshaven..en op termijn zie ik steeds meer samenwerking ipv concurrentie met Antwerpen.

Maar lijkt me voor Nederland dus een strategisch belang om hier ook mee bezig te zijn. Weet je gelijk waarom ik minder enthousiast ben van de FRISC ;-)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:54 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 20:37 uur
Dat is niet mis, maar tja hoeveel uitbreidingsruimte heeft de haven van Rotterdam nog?
Ga eens een dagje op hoek van holland zitten, met name op de Noordzeeweg, behalve dat het leuk toeven is kan je dan zien dat het bèst drukker kan
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:04 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:54 uur
Ga eens een dagje op hoek van holland zitten, met name op de Noordzeeweg, behalve dat het leuk toeven is kan je dan zien dat het bèst drukker kan

Sorry is een pokke end weg, en als ik ooit zo ver van huis ga om scheepjes te kijken ga ik liever richting Den Helder. :angel:

Maar ik bedoel of er nog ruimte is om de haven zelf uit te breiden, na een beetje klooien op Google Maps kun je duidelijk zien dat er genoeg ruimte is maar dat gaat dan ten kosten van "natuur" en daar dan krijg je weer een hoop mierenneukerij over.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 22/11/2013 | 21:11 uur
Maasvlakte heeft nog genoeg expansiemogelijkheden
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: MasterChief1971 op 22/11/2013 | 21:13 uur
2e Maasvlakte is aangelegd en men is nog niet half begonnen om daar alle mogelijkheden van te gebruiken.
Rotterdam kan nog wel even groeien, dacht ik zo.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:17 uur
Oke dus dat moet geen probleem zijn, het word tijd dat ik wat meer ga lezen over de haven van Rotterdam.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 22/11/2013 | 21:21 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 21:17 uur
Oke dus dat moet geen probleem zijn, het word tijd dat ik wat meer ga lezen over de haven van Rotterdam.
Of je vraagt het aan deskundigen op DF :)

"Een forum is een plein waar wijzen wetenschap aan elkaar uitwisselen" Althans; in de Romeinse oudheid
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 22/11/2013 | 21:23 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 20:54 uur
Ga eens een dagje op hoek van holland zitten, met name op de Noordzeeweg, behalve dat het leuk toeven is kan je dan zien dat het bèst drukker kan
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 21:04 uur
Sorry is een pokke end weg, en als ik ooit zo ver van huis ga om scheepjes te kijken ga ik liever richting Den Helder.
Of kijk hier (http://www.webcamaanzee.nl/hoek-van-holland.html) naar, maar dan wel overdag.  8)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:27 uur
Citaat van: Lex op 22/11/2013 | 21:23 uur
Of kijk hier (http://www.webcamaanzee.nl/hoek-van-holland.html) naar, maar dan wel overdag.  8)

Oke, ik pak mijn popcorn alvast  :P
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:29 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 21:21 uur
Of je vraagt het aan deskundigen op DF :)

"Een forum is een plein waar wijzen wetenschap aan elkaar uitwisselen" Althans; in de Romeinse oudheid

Defensieforum...

Is er geen Rotterdamse havenforum?
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 22/11/2013 | 21:35 uur
Wat je zegt... er is GEEN rotterdams havenforum
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:37 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/11/2013 | 21:35 uur
Wat je zegt... er is GEEN rotterdams havenforum


Jammer...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/11/2013 | 21:38 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 21:37 uur
Jammer...

Je kan er natuurlijk altijd een topi aan weiden.  :big-smile:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:39 uur
Citaat van: jurrien visser op 22/11/2013 | 21:38 uur
Je kan er natuurlijk altijd een topi aan weiden.  :big-smile:

Zoals ik al zei; dit is een Defensieforum en ik neem aan dat de Rotterdamse haven niet onder Defensie valt.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/11/2013 | 21:41 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 21:39 uur
Zoals ik al zei; dit is een Defensieforum en ik neem aan dat de Rotterdamse haven niet onder Defensie valt.

Als je het in een economisch en strategisch belang plaatst...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 22/11/2013 | 21:42 uur
Citaat van: jurrien visser op 22/11/2013 | 21:41 uur
Als je het in een economisch en strategisch belang plaatst...

Het zou kunnen, ik kijk wel even.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 22/11/2013 | 21:50 uur
Citaat van: Jellington op 22/11/2013 | 21:39 uur
Zoals ik al zei; dit is een Defensieforum en ik neem aan dat de Rotterdamse haven niet onder Defensie valt.

Dat heb je goed gezien.

Lex
Algeheel beheerder
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 22/11/2013 | 22:37 uur
The new Arctic Strategy - 8 points - http://www.defense.gov/pubs/2013_Arctic_Strategy.pdf ...
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 23/11/2013 | 11:23 uur
Citaat van: jurrien visser op 22/11/2013 | 21:41 uur
Als je het in een economisch en strategisch belang plaatst...
Als je het in deze context plaatst dan is de noordelijke route zowel economische als strategisch voor Rotterdamse haven, maar zeker voor de Eemshaven van groot belang. De vaarroute zal zeker door de Noordzee en het kanaal gaan. Dus langs Nederland. Ik zie een belang voor Nederland om Nord Artic te controleren/verdedigen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 23/11/2013 | 18:30 uur
Citaat van: Lex op 22/11/2013 | 21:50 uur

Dat heb je goed gezien.

Lex
Algeheel beheerder


Knor is altijd een marinestad geweest en zou strategisch zeer belangrijk kunnen zijn in geval van een gewapend conflict.

Ik kan me zo voorstellen dat Rotterdam in geval van zo'n conflict als eerste onder de bommen komt, alhoewel ik geen referenties heb  :angel:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 23/11/2013 | 18:37 uur
Citaat van: SMI de Boer op 23/11/2013 | 18:30 uur
Knor is altijd een marinestad geweest en zou strategisch zeer belangrijk kunnen zijn in geval van een gewapend conflict.
Ik kan me zo voorstellen dat Rotterdam in geval van zo'n conflict als eerste onder de bommen komt, alhoewel ik geen referenties heb
Wil je de haven platleggen, dan volstaat het om de Nwe Waterweg thv de Maeslantkering aan te pakken.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 23/11/2013 | 21:23 uur
Race for Arctic resources must be conflict-free: Pentagon

US Defence Secretary Chuck Hagel vows to assert American sovereignty in the rapidly thawing Arctic.

US Defence Secretary Chuck Hagel said on Friday the United States will assert its sovereignty in the rapidly thawing Arctic but called on countries to work together to avoid conflict over the untapped frontier.

Unveiling the Pentagon's first Arctic strategy, Hagel said in a speech in Canada that the American military was revising its long-term plans to adjust to the warming climate in the polar region.

US President Barack Obama has called the Arctic a peaceful zone free of conflict, and Hagel said: "Our goal is to help assure it stays that way."

With melting Arctic ice opening up new shipping routes and making once inaccessible mineral resources easier to exploit, Hagel said the US military was examining how to prepare for the new environment.

Speaking at a security conference in Halifax, the Pentagon chief said it was the duty of countries with interests in the region "to work together to build a peaceful and secure region."

The climate shift offers new opportunities but also carries "challenges" as countries compete for access, he said.

"Throughout human history, mankind has raced to discover the next frontier. And time after time, discovery was swiftly followed by conflict.

"We cannot erase this history. But we can assure that history does not repeat itself in the Arctic," he said.

The US approach will emphasise stronger military ties with other Arctic states, Hagel said, adding: "This includes Russia, with whom the United States and Canada share common interests in the Arctic ..."

A US defence official who briefed reporters said there were no major tensions with the Russians over the Arctic.

Speaking on condition of anonymity, the official cited the experience of the US Coast Guard with its Russian counterparts, saying "that relationship has been quite positive over the years."

Russian President Vladimir Putin announced in September plans to re-establish a Soviet-era base in the Arctic to patrol the Northern Sea route, which has become increasingly navigable.

The US military's Arctic strategy, which was released on Friday afternoon, states the United States will "exercise sovereignty" and preserve freedom of navigation across the area.

"The department will preserve the global mobility of United States military and civilian vessels and aircraft throughout the Arctic, including through the exercise of the Freedom of Navigation programme to challenge excessive maritime claims asserted by other Arctic states when necessary," the strategy document said.

However, the Pentagon described the region as representing "a relatively low level of military threat" where countries had displayed a willingness to uphold international law.

The document warned against promoting a high-profile for the US military in the region that could trigger escalating rivalries with other armies.

"There is some risk that the perception that the Arctic is being militarised may lead to an 'arms race' mentality," it said.

Instead, the Pentagon would pursue "collaborative security approaches" with other states to pre-empt potential tensions.

Hagel did not propose spending on new ships or hardware designed to withstand the Arctic, saying the strategy would unfold over years and not months.

But the strategy document acknowledged pressure on the Pentagon's budget could derail plans for new equipment or training.

"Fiscal constraints may delay or deny needed investment in Arctic capabilities and may curtail Arctic training and operations," it said.

Hagel noted the United States has 22,000 troops stationed in Alaska, along with 5,000 National Guard and reserves, as well as ski-equipped C-130 cargo aircraft and nuclear submarines that have operated in polar regions for "more than five decades".

http://www.scmp.com/news/world/article/1363469/race-arctic-resources-must-be-conflict-free-pentagon
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 23/11/2013 | 21:32 uur
New DoD Arctic Strategy Seeks Naval Equipment, Infrastructure

The Pentagon on Friday unveiled a broad-ranging Arctic strategy that calls for examining new types of naval equipment and infrastructure needed in the region over several decades.

"We are beginning to think about and plan for how our naval fleet and other capabilities and assets will need to adapt to the evolving shifts and requirements in the region," Hagel said.

.......

"The defense strategy is really in support of the president's strategy to further define exactly what DoD should be thinking about and looking at in that region," the official said. "Primarily, the DoD strategy and DoD as a department sees these changes in the Arctic really as largely representing opportunities to continue to work collaboratively with allies and partners in the region to keep it safe secure and stable, particularly where US interests are safeguarded and of course protecting the US homeland."

.......

As Arctic ice melts, new transpolar sea routes are opening. Sea traffic is expected to increase tenfold this year compared with last year, Hagel noted in his speech.

.......

(zie link voor gehele artikel)
http://www.defensenews.com/article/20131122/DEFREG02/311220009/New-DoD-Arctic-Strategy-Seeks-Naval-Equipment-Infrastructure?odyssey=mod_sectionstories
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Flyguy op 24/11/2013 | 00:30 uur
Citaat van: scmp op 23/11/2013 | 21:23 uur
Race for Arctic resources must be conflict-free: Pentagon
...
Als je de wereldpolitiek al net zo lang volgt als ik dat doe, dan zie je waar dit heen gaat...

Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 24/11/2013 | 01:10 uur
Citaat van: Flyguy op 24/11/2013 | 00:30 uur
Als je de wereldpolitiek al net zo lang volgt als ik dat doe, dan zie je waar dit heen gaat...



Dat doe ik helaas niet, dus ik weet niet precies waar dit heen gaat....

Uitleg zou fijn zijn  :angel:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 24/11/2013 | 08:44 uur
Temperature Extremes:
+20° Greeks put on sweaters (if they can find them)
+15° Hawaiians turn on the heaters (If they have them)
+10° Americans shake, Russians are planting cucumbers
+5° You see your own breathing. Italian cars don't start, Norwegians take a bath. Russians drive with lowered windows
0° Water freezes in America, in Russia it thickens
-5° French cars don't start
-10° You're planning a vacation in Australia
-15° Your cat insists to sleep in your bed. Norwegians put on sweaters
-18° New york landlords turn on the heaters. Russians make their last seasonal picnic
-20° American cars don't start. People in Alaska start wearing long-sleeves
-25° German cars don't start. Hawaiians are dead.
-30° Polititians start talking about homeless people. Your cat prefers to sleep in your pajamas
-35° Too cold to think. Japanese cars don't start
-40° You're planning a 2-week hot tub bath. Swedish cars don't start
-42° Transportation stops in Europe. Russians eat ice cream on the street
-45° All Greeks are dead. Politians really start doing something for the homeless
-50° Your eyelids start sticking when you blink. In Alaska people close the window in the bathroom
-60° White bears start moving south
-70° The hell froze
-73° Finish special services evacuate Santa Claus from Lapland. Russians wear earmuff hats
-80° Lawyers put their hands in their own pockets
-114° Ethyl alcohol is freezing. Russians are unhappy
-273° Absolute zero, atomic movement stops. Russian soccer team become the world champions
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/12/2013 | 19:59 uur
ma 02 dec 2013

Noordpool belangrijker voor Russische marine 

MOSKOU - De Russische marine gaat zich vanaf volgend jaar meer op de Noordpool richten. De zeemacht zal het aantal oefeningen in het ijskoude gebied opschroeven en onbekendere delen ervan gaan verkennen, zei een marinewoordvoerder maandag.
De 'Noordelijke Vloot' van het land zal in het gebied zowel varen als duiken en wil daartoe een aantal speciaal uitgeruste schepen ontwikkelen. Daarmee moeten de Russische belangen in het omstreden gebied worden beschermd, zei de woordvoerder tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

De Russische luchtmacht is al actiever in het gebied, waarop niet alleen Rusland een claim heeft. Ook de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Noorwegen hebben er belangen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/22105510/__Focus_Russen_op_Noordpool__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Zeewier op 02/12/2013 | 21:37 uur
Citaat van: jurrien visser op 02/12/2013 | 19:59 uur
ma 02 dec 2013

Noordpool belangrijker voor Russische marine  

MOSKOU - De Russische marine gaat zich vanaf volgend jaar meer op de Noordpool richten. De zeemacht zal het aantal oefeningen in het ijskoude gebied opschroeven en onbekendere delen ervan gaan verkennen, zei een marinewoordvoerder maandag.
De 'Noordelijke Vloot' van het land zal in het gebied zowel varen als duiken en wil daartoe een aantal speciaal uitgeruste schepen ontwikkelen. Daarmee moeten de Russische belangen in het omstreden gebied worden beschermd, zei de woordvoerder tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

De Russische luchtmacht is al actiever in het gebied, waarop niet alleen Rusland een claim heeft. Ook de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Noorwegen hebben er belangen.

Nieuwe arctische marineschepen (http://ria.ru/defense_safety/20131106/974977342.html)
Heropening arctische luchtmachtbasis (http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201310300911-6mra.htm)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: DvdW op 02/12/2013 | 22:20 uur
Citaat van: Jellington op 24/11/2013 | 01:10 uur
Dat doe ik helaas niet, dus ik weet niet precies waar dit heen gaat....

Uitleg zou fijn zijn  :angel:
Een nieuwe koude oorlog (snap je de woordspeling?  :angel: ) wellicht? Als twee partijen iets willen dan gaat dat nooit zonder conflict...  ;)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/12/2013 | 20:07 uur
Canada Wants to Own the North Pole

By Derek Mead

Looks like Santa's going to owe some property taxes. Canada, as part of a bid to greatly expand its territory on the Arctic seafloor, plans to claim ownership of the North Pole.

If you're wondering how the heck that came about, you're not alone, as Arctic politics don't tend to attract much press. Canada is currently in the middle of trying to convince a United Nations commission that it should own exclusive rights over some 1.7 million square kilometers of Arctic seafloor, a bid the CBC says is the result of a decade of surveying work and some C$200 million in taxpayer funds. If Canada succeeds, it will have locked down rights to everything under the seafloor, including lucrative oil and mineral reserves.

Canada's claim, filed in preliminary form last week, is based on rules laid out in the UN Convention on the Law of the Sea, which regulates international law for the oceans. Per the Law of the Sea, all coastal countries have an exclusive economic zone extending 200 miles off their coasts, in which they have sole claim to the resources therein. But in oceanic terms, 200 miles is tiny. Who owns the sea farther out?

The UN convention covers that by allowing countries to lay claim to the contiguous continental shelf under their coastal waters, which can extend far beyond the exclusive economic zone. But to make a claim, a country has to conclusively prove that its undersea shelf actually extends beyond its exclusive zone, which requires years of surveys, mapping, and really solid science.

Canada's preliminary claim is the result of the aforementioned decade of work, which was conducted in part with scientists from Russia, the US, and Denmark, which has Arctic interests due to its control over Greenland.

Canada's initial claim (map here) was thought to be relatively straightforward because it wasn't expected to overlap much with claims filed by Russia, Denmark, or Norway.

(The US, which has not ratified the UN convention but agrees to abide by most of its rules, has not filed a claim. Countries have 10 years to file after ratifying the convention, which may explain the US's heel dragging—if it's not sure it'll have a solid claim within a decade, avoiding ratification is a good course of action.)

But things changed last week when, according to the Globe and Mail, Canadian Prime Minister Steven Harper asked that Canada's claim be revised to be more aggressive. Today, Canadian Foreign Affairs Minister John Baird announced that Canada's final claim would include the North Pole, but that the scientific evidence to back the claim isn't ready yet.

It's a bold move, one that virtually guarantees a showdown with Russia, along with potential negotiations with Denmark and the US, as all have expressed interest in the Pole. Adding to the tussle is the strict scientific requirements for such claims; even if Canada was able to score a diplomatic coup, its claim will only be awarded if it can conclusively show that its continental shelf extends as far as the North Pole, and you can bet that the UN has access to the top scientists available to evaluate such important claims.

A decision will take decades of negotiation, analysis, and further research before a final decision is handed down. At stake is the Arctic's enormous fossil fuel reserves. According to the US Energy Information Administration, the Arctic has as much as 22 percent of all the world's untapped oil and natural gas reserves. Of course, those reserves remain untapped because drilling in the Arctic is unfathomably difficult.

Russia has long viewed Arctic oil as key to its economic future, going all the way back to when a Soviet scientist planned to melt the whole thing. More recently, state-controlled oil giant Rosneft has put together nearly all the pieces it needs to drill the hell out of the Russian Arctic, and with Russian oil licenses being largely snapped up, the country certainly hopes to expand its claims as far as it can along the Russian shelf.

Russia's a bear when it comes to Arctic politics, but may have found a match in Prime Minister Harper, whose more aggressive line on Arctic territory has come as a bit of a surprise. However, in light of his unflagging support of the petroleum industry, it's not a shock that Harper is trying to push for even more ownership of the Arctic.

Again, if Canada (or anyone else, for that matter) can't come up with convincing evidence as to why it should own the North Pole, the UN committee tasked with assessing claims will say no. In fact, both countries could get rejected; Russia's 2002 claim was initially deemed incomplete by the UN commission, and the country is now conducting further research. Regardless, it appears that we're set for an Arctic showdown, even if it takes years and years to work its way out.

The wild card right now is what the US may or may not do. On his way out of office, President George W. Bush argued that the US needs to make an Arctic claim as soon as possible. With Alaskan oil production on the decline, finding new fields to drill was a priority for oil concerns, but the enormous natural gas boom in the US has pushed oil to the wayside.

Combined with the spectacular failures of offshore drilling in the Arctic—Shell alone has spent $4.5 billion on Arctic drilling without success—finding new oil fields in the world's hardest place to drill doesn't seem to be a priority for the US, which can ride fracking far into the future. Still, the US has plenty of strategic interests in the Arctic, and if it eventually does make an Arctic claim, it's only going to make claims around the North Pole even more crowded. With tens of billions of barrels of crude on the line, don't expect anyone to back down quietly.

@derektmead

By Derek Mead 21 hours ago

http://motherboard.vice.com/blog/canada-wants-to-own-the-north-pole
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Jellington op 10/12/2013 | 20:15 uur
Waren wij Nederlanders niet de eerste op Nova Zembla?!  :angel:
Claimen maar!  ;D
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Ace1 op 10/12/2013 | 23:18 uur
Citaat van: Jellington op 10/12/2013 | 20:15 uur
Waren wij Nederlanders niet de eerste op Nova Zembla?!  :angel:
Claimen maar!  ;D

Dat zou ik toch niet graag claimen, of je moet graag radio aktief  willen worden er liggen nogal wat subs  en sleepboten met kernreactors daar weg te roesten.

http://www.digibron.nl/search/detail/012df858da1d5385aef77f18/

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/409749/1995/01/26/Nucleaire-ramp-dreigt-als-internationale-gemeenschap-niet-snel-actie-onderneemt-Rusland-vraagt-steun-bij-reinigen-zeebodem.dhtml
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/12/2013 | 08:09 uur
Rusland wil "nationale belangen" op de Noordpool verdedigen 

di 10/12/2013 - Dominique Fiers

De Russische president Vladimir Poetin wil de Russische militaire aanwezigheid op de Noordpool gevoelig uitbreiden. Dat heeft hij gezegd tijdens een topbijeenkomst van het Russische leger. De Noordpool is interessant gebied omdat het een kwart van de onontdekte olie- en gasvoorraden zou herbergen. Ook de VS, Canada, Denemarken en Noorwegen proberen hun bevoegdheid over delen van het gebied te doen gelden.

Poetin zei tijdens een topbijeenkomst van het Russische leger dat Rusland "de ontwikkeling van het veelbelovend gebied aan het opdrijven is". "Daarom moet het elke mogelijke hefboom voor de bescherming van zijn veiligheid en nationale belangen in handen hebben", aldus Poetin.

Rusland heeft een basis op de Nieuw-Siberische Eilanden, ten noordoosten van de Siberische kust. De basis dateert uit de periode van de vroegere Sovjetunie. Het Russische leger is sinds begin dit jaar bezig met de grondige renovatie ervan. Ook de andere, in verval geraakte, Russische militaire bases op de Noordpool zullen nu een opknapbeurt krijgen, kondigde Poetin aan. Russische officials stellen dat de bases noodzakelijk zijn voor de beveiliging van scheepsroutes tussen Europa en de Stille Oceaan.

Rijke olie- en gasvoorraad

Maar de eigenlijke reden voor de Russische interesse zit onder de grond. De Noordpool zou een kwart van de onontdekte olie- en gasvoorraad herbergen. Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Noorwegen proberen allemaal om hun juridische bevoegdheid over delen van het gebied te doen gelden. Rusland eiste in 2007 al symbolisch het bezit van de zeebodem op door vanuit een onderzeeër een blik met de Russische vlag naar de bodem te laten zinken.

De Russische minister voor Defensie Sergei Shoigu zei dat het Russische leger vanaf volgend jaar met verenigde krachten de nationale belangen in de regio zou verdedigen. Ook de militaire aanwezigheid in de Middellandse Zee en de oostelijke Sakhalineilanden, eveneens oliegebied, wordt opgevoerd.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/131210_Poetin_Noordpool_militair
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Flyguy op 11/12/2013 | 08:52 uur
Citaat van: Ace1 op 10/12/2013 | 23:18 uur
Dat zou ik toch niet graag claimen, of je moet graag radio aktief  willen worden er liggen nogal wat subs  en sleepboten met kernreactors daar weg te roesten.

http://www.digibron.nl/search/detail/012df858da1d5385aef77f18/

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/409749/1995/01/26/Nucleaire-ramp-dreigt-als-internationale-gemeenschap-niet-snel-actie-onderneemt-Rusland-vraagt-steun-bij-reinigen-zeebodem.dhtml
Vergeet niet de duizenden vaten chemisch afval die daar nog liggen en dan hebben ze ook nog eens een stel atoombommen/waterstofbommen daar laten af gaan. Nee, met die bevroren nachtmerrie willen wij niets te maken hebben.  ;)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: SMI de Boer op 11/12/2013 | 09:13 uur
Toch zit er misschien brood in als alternatief instituut voor laser-haarverwijdering van bikinilijn en oksels en ander overtollig lichaamshaar... ik ontwerp wel een loden helm voor de bescerming van het IQ
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/12/2013 | 17:12 uur
Russia Needs Naval Buildup in Arctic – Deputy Premier

MOSCOW, December 20 (RIA Novosti) – Russia should beef up its naval presence in the Arctic to protect its economic interests in the region from the encroachment of NATO nations, a senior minister said on Friday.

"Obviously military efforts safeguard economic ambitions. It would be strange for Russia, which has an enormous Arctic coastline, not to begin energetic, firm action for exploiting the region," Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin said. "This is not an economic task, it's a geopolitical one. It's a question of national defense."

Rogozin, who oversees the defense industry, said Russia must synchronize its economic plans in the region with its shipbuilding capacity as NATO countries had been discussing a stronger military presence in the region since at least 2009.

Last week, Russian President Vladimir Putin ordered the military to increase its presence in the Arctic next year.

Rogozin announced that a shipyard in the Far Eastern city of Khabarovsk will host a meeting of maritime officials early next year to discuss plans to build an industrial shipbuilding cluster in the region.

A draft presidential decree would create a consortium of companies, including hydrocarbon giants Gazprom and Rosneft, to oversee the project.

Earlier this month Defense Minister Sergei Shoigu announced plans to station Russian fighters in the Arctic in 2014. Construction of a base for them has already begun.

The recession of Arctic sea ice in recent years due to global climate change has led to increased international legal maneuvering over the rights to exploit the region's vast untapped hydrocarbon reserves.

Earlier this month Canada submitted a claim to the UN Commission on the Limits of the Continental Shelf to extend its sovereignty to include the North Pole.

Russia was the first country to submit territorial claims to the commission in a bid to show that the Lomonosov and Mendeleev Ridges are extensions of its continental shelf. If approved, Russia would gain 1.2 million square kilometers (460,000 square miles) of Arctic territorial waters.

http://en.ria.ru/military_news/20131220/185772156/Russia-Needs-Naval-Buildup-in-Arctic--Deputy-Premier-.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/12/2013 | 19:15 uur
Oliewinning Noordpool begonnen

vrijdag 20 dec 2013

Het Russische energiebedrijf Gazprom is begonnen met het oppompen van olie in de Petsjora Zee. Bij het boorplatform Prirazlomnaja werden in september 28 Greenpeace-activisten en 2 journalisten opgepakt.

Gazprom is het eerste bedrijf dat olie wint in het Noordpoolgebied. Het bedrijf maakte het nieuws vandaag bekend.

Verouderd materiaal

De olieboringen lopen bijna tien jaar achter op schema. Het project werd onder andere vertraagd door technische problemen en doordat het materiaal verouderd is.

Milieuactivisten vrezen milieuschade in het Noordpoolgebied. Volgens Greenpeace is een deel van het gebruikte materiaal al dertig jaar oud. De organisatie vreest dat er bij ongelukken onherstelbare schade zal ontstaan.

Greenpeace schrijft op Twitter dat het een zwarte dag is voor de Noordpool.

Bron: NOS
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/01/2014 | 15:23 uur
Russian Navy to Expand Air Patrols in Arctic

MOSCOW, January 3 (RIA Novosti) – Combat aircraft from Russia's Northern Fleet will extend the ranges of their patrol flights over the Arctic in 2014 using a network of revamped Soviet-era airfields, the fleet's spokesman said Friday.

"In 2014, the naval aviation of the Northern Fleet will significantly expand the geography of Arctic patrol flights, including with the use of the Temp airfield on the New Siberian Islands," Capt. 1st Rank Vadim Serga said.

Serga said the fleet's Tu-142 and Il-38 reconnaissance and anti-submarine warfare aircraft carried out over 30 patrol missions in the Arctic last year.

Russian President Vladimir Putin ordered the Russian military in December to boost its presence in the Arctic and complete the development of military infrastructure in the region in 2014.

The Russian Defense Ministry has announced plans to deploy a combined-arms force in the Arctic by 2015.

As part of the ambitious program, the Russian military will reopen airfields and ports on the New Siberian Islands and the Franz Josef Land archipelago, as well as at least seven airfields on the continental part of the Arctic Circle that were mothballed in 1993.

Arctic territories, believed to hold vast untapped oil and gas reserves, have increasingly been at the center of disputes between the United States, Russia, Canada, Norway and Denmark as rising temperatures lead to a reduction in sea ice.

Russia has made claims on several Arctic shelf areas and is planning to defend its bid at the United Nations.

http://en.ria.ru/military_news/20140103/186198885/Russian-Navy-to-Expand-Air-Patrols-in-Arctic.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/01/2014 | 16:16 uur
Citaat van:  en.ria.ru/military_news Vandaag om 03:23
Russian Navy to Expand Air Patrols in Arctic


Gelukkig hebben wij "geen" belangen in die regio, stel je toch eens voor dat er een beroep ons gedaan zou worden.  :sick:

OPV on ice  :cute-smile:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 03/01/2014 | 18:07 uur
Citaat van: jurrien visser op 03/01/2014 | 15:23 uur
Russian Navy to Expand Air Patrols in Arctic

..... "In 2014, the naval aviation of the Northern Fleet will significantly expand the geography of Arctic patrol flights, including with the use of the Temp airfield on the New Siberian Islands," Capt. 1st Rank Vadim Serga said.

Serga said the fleet's Tu-142 and Il-38 reconnaissance and anti-submarine warfare aircraft carried out over 30 patrol missions in the Arctic last year. .....

Voor deze bakken heb je toch een minimale lengte van 11000ft nodig als landings-/startbaan.  :angel:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Ace1 op 03/01/2014 | 23:29 uur
Hebben die Russen niets anders dan  Tu-142 and Il-38  om en rond te Noordpool te patrouilleren die dingen vallen van metaalarmoede bijna uit elkaar.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: dudge op 03/01/2014 | 23:32 uur
Citaat van: Ace1 op 03/01/2014 | 23:29 uur
Hebben die Russen niets anders dan  Tu-142 and Il-38  om en rond te Noordpool te patrouilleren die dingen vallen van metaalarmoede bijna uit elkaar.

Omdat ze natuurlijk ook zoveel ouder zijn dan de 1950's P3 Orion's en B52's.....
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 08:25 uur
Russia Builds a New Navy to Dominate the Arctic Ocean

By Rich Smith  | January 19, 2014

The mightiest force on the high seas, the United States Navy boasts a fleet 283 warships strong. In comparison, Russia's navy, once America's archrival, has only 208 warships -- but Russia is closing the gap, and quickly.

http://www.fool.com/investing/general/2014/01/19/russia-builds-a-new-navy-to-dominate-the-arctic-oc.aspx#.UuX8gr2Uw6w.twitter
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Mourning op 27/01/2014 | 10:53 uur
de verhouding 283 vs 208 doet geen recht aan de absolute overmacht van de USN. Je hoeft alleen maar te kijken naar hoeveel onderhand bijna antieke schepen de Russen nog in hun inventaris hebben, de supercarriers van de USN, de AEGIS-platformen, etc.

Dan  kunnen de Russen wel het een en ander bouwen, maar ze komen nog niet in de verste verte in de buurt van Amerikaanse Marine. Kan ze die laatste pijn doen en proberen de Amerikanen een veel groter aantal regionen af te dekken? Ja, uiteraard, maar dat is een ander verhaal.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 11:00 uur
Citaat van: Mourning op 27/01/2014 | 10:53 uur
de verhouding 283 vs 208 doet geen recht aan de absolute overmacht van de USN. Je hoeft alleen maar te kijken naar hoeveel onderhand bijna antieke schepen de Russen nog in hun inventaris hebben, de supercarriers van de USN, de AEGIS-platformen, etc.

Dan  kunnen de Russen wel het een en ander bouwen, maar ze komen nog niet in de verste verte in de buurt van Amerikaanse Marine. Kan ze die laatste pijn doen en proberen de Amerikanen een veel groter aantal regionen af te dekken? Ja, uiteraard, maar dat is een ander verhaal.

Natuurlijk is de Russische marine geen match voor de USN, maar het verschil is: US is aan het afbouwen en de Russen doen  het tegenover gestelde.. de vraag is: hoe zijn de verhoudingen over 1 á 2 decennia?

Wat wordt de Europese (Nederlandse) bijdrage in de veranderende kracht/macht verhouding?
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Mourning op 27/01/2014 | 11:32 uur
Dat zal best, maar de Russen zullen toch ook echt een flink aantal schepen moeten gaan vervangen. En uitbouwen EN grootschalig vervangen... ik moet het nog even zien, ook bij de Russen. Zeker omdat dit eigenlijk krijgsmachtbreed voor hen opgaat (btw. wij schuiven als Nederland ook ondertussen ook langzamerhand die richting uit door het continue uitstelling van updates, upgrades en replacements).
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 11:48 uur
Citaat van: Mourning op 27/01/2014 | 11:32 uur
(btw. wij schuiven als Nederland ook ondertussen ook langzamerhand die richting uit door het continue uitstelling van updates, upgrades en replacements).

Helaas waar, iets wat het volgende decennia meer dan duidelijk gaat worden als de KM een belangrijk deel van haar vloot moet vervangen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Zeewier op 27/01/2014 | 21:52 uur
Citaat van: Mourning op 27/01/2014 | 11:32 uur
Dat zal best, maar de Russen zullen toch ook echt een flink aantal schepen moeten gaan vervangen. En uitbouwen EN grootschalig vervangen... ik moet het nog even zien, ook bij de Russen. Zeker omdat dit eigenlijk krijgsmachtbreed voor hen opgaat (btw. wij schuiven als Nederland ook ondertussen ook langzamerhand die richting uit door het continue uitstelling van updates, upgrades en replacements).
Daar heb je gelijk in. De Russen doen ons voorkomen dat ze hun vloot met 40 platformen uitbouwen. Dat is het halve verhaal. In werkelijkheid is, bezijden de Kirov klasse, wat ze hebben oud en amper van updates voorzien. De 2 Neustrashimyy klasse en de eerste van zijn klasse de Admiral Gorshkov komen als geroepen.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/02/2014 | 19:40 uur
Russia to Establish Arctic Military Command

By the end of this year, Russia will establish the Northern Fleet-Unified Strategic Command.

By Zachary Keck / February 21, 2014

Russia will establish a new strategic military command in the Arctic by the end of the year, according to local news reports.

RIA Novosti, citing a high ranking official in Russia's General Staff, said the new force would be called the Northern Fleet-Unified Strategic Command. The news agency quoted the source as saying: "The new command will comprise the Northern Fleet, Arctic warfare brigades, air force and air defense units as well as additional administrative structures."

The report went on to say that the Northern Fleet-Unified Strategic Command "will be responsible for protecting Russia's Arctic shipping and fishing, oil and gas fields on the Arctic shelf, and the country's national borders in the north."

Russian President Vladimir Putin has made boosting Russia's military presence in the Arctic an important priority during his third term in office. At a meeting of the Russian Defense Ministry Board last December, Putin said: "I request that you pay special attention to the deployment of infrastructure and military units in the Arctic."

Other Russian officials have said that Moscow will reopen at least seven airfields as well as a number of ports on the New Siberian Islands and the Franz Josef Land archipelago in the Arctic. Moscow has also begun enhancing its aerospace defense and early warning radars in the Arctic region. Last November the commander of Russia's Aerospace Defense Command stated: "The expansion of [missile early warning] radar coverage is one of the key areas of our work, especially when it comes to [Russia's] extreme north – we have already started the deployment of electronic warfare units in the Arctic."

The Russian Navy has also made boosting its presence in the Arctic a key priority for 2014. In December of last year RIA Novosti paraphrased a Russian military spokesperson as saying that in 2014 "The Northern Fleet will conduct sailing and diving expeditions in the Arctic and develop a series of ice-class patrol ships to protect the country's interest in the region."

The Northern Fleet-Unified Strategic Command is aimed at bringing the disparate efforts of Russia's different military services—as well as its coast guard presumably—together in a coherent manner.

The melting of the Arctic ice has opened up vast energy reserves and will create new strategic shipping routes that will have huge implications for geopolitics in the coming years. For example, the new shipping lanes produced by the melting of the ice will greatly reduce the distance between Asia and Europe as well as Asia and North American states like Canada and the United States.

As a result, there has been something of a scramble among Arctic countries and their neighbors to assert claims over the Arctic region. As my colleague Shannon reported earlier today, China has been re-asserting its interests in the Arctic region this week following America's decision to appoint an ambassador to the Arctic last week.

With the possible exception of Canada, no country has the potential to benefit more from the warming of the Arctic than Russia, which has the largest Arctic border of any country in the world. Moscow has long coveted a warm water port, which was an important consideration behind its invasion of Afghanistan in 1979. A warmer Arctic will allow Russia to connect its Northern and Pacific Naval fleets for the first time. Russia also considers its exclusive control over the Northern Sea Route connecting Asia and Europe to be a "core national interest." The U.S., among others, considers the NSR to be an international shipping lane.

The opening of the Arctic will also greatly improve Russia's ability to export energy resources to Northeast Asian nations, especially South Korea and Japan. Moscow has been actively taking steps internally to build the necessary infrastructure to connect future Arctic ports to energy fields inside Russia.

http://thediplomat.com/2014/02/russia-to-establish-arctic-military-command/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/03/2014 | 10:21 uur
24 March 2014

Russia to beef up its Arctic Force

Russia is planning to build up its special troops in the Arctic to be better prepared for possible security threats from the north.

For more than half a century, the Arctic ice cap has been regarded by the military as a potential theater of war. Nuclear-capable missile-carrying submarines have been secretly patrolling the Arctic seas during and after the "Cold War". That's where a key threat comes from, Mikhail Khodaryonok, editor-in-chief of the Military-Industrial Messenger newspaper, told the Voice of Russia.

"As Arctic ice packs melt due to the continuing global warming, more ice-free areas emerge, which might serve as convenient launch spots for ballistic missile attacks. It's one of the main threats to Russia. A surprise disarming strike involving ballistic nuclear missiles and cruise missiles might potentially come from the Arctic," he said.

The Defense Ministry is planning to build new warships, including ice-breaking ones, and create a specialized coastal taskforce. The Soviet-era Arctic infrastructure will be restored.

"The Arctic airfields are the first to be restored. These are the Rogachyovo, Alykel, Tiksi, Khatanga, Nadym and many others. Airfields are crucial to ensuring the fast deployment of forces. They can also be used as bases for anti-submarine aviation and flying radars and as command headquarters," Khodaryonok said.

The Arctic holds an estimated one-quarter of the global energy resources. Some experts predict armed conflicts in the Arctic in the coming decades. Others are skeptical.

"Such statements will always be made. One should take them calmly. There isn't going to be any war or any armed clashes in the Arctic in the near future. Rather, it's an information war, which has been gaining momentum lately, a kind of 'Cold War'," said Sergei Melkov, Co-chairman of the Association of Military Analysts.

As Russia moves to beef up its Arctic Force, it risks facing new accusations from the West that it militarizes the Arctic. But, as Mikhail Khodaryonok pointed out, that's what all the Arctic nations have been doing to some extent.

Read more: http://voiceofrussia.com/2014_03_24/Russia-to-beef-up-its-Arctic-Force-9231/
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 25/03/2014 | 11:06 uur
Rusland bouwt gestaag zijn aanwezigheid op in het Noordpool gebied en het is een kwestie van tijd als ze lijnen gaan trekken en zeggen dat het gebied al jaren bewoond wordt door Russen en dat door hun aanwezigheid zij het "eerste recht" hebben.
En in die tussentijd onderzoeken ze waar de beste plekken zijn waar olie, gas, metalen, mineralen gewonnen kunnen worden.

Waarschijnlijk krijg je een soortgelijke situatie als van de Oekraïne. Het Westen kan/wil geen vuist maken is verdeeld over de te bewandelen weg en komt niet verder dan met de vinger "straffend" heen en weer de zwaaien en met sancties te dreigen. De US stuurt een carrier naar de Noordpool.
En het uiteindelijke resultaat is dat Rusland weer een stuk groter is geworden en een deel van de Noordpool geannexeerd heeft.   

En gelijktijdig controle heeft over de noordelijke zeeroute, deze is zeer aantrekkelijk. "normale" huidige zeeroute via middellandse zee, Suezkanaal is ongeveer 48 dagen naar China, met de Noordelijke zeeroute is dat ca. 35 dagen. Nu is de Noordelijke zeeroute nog niet lang open en bevaarbaar maar over 10 jaar met de opwarming van de aarde, warmer zeewater, zal de Noordelijke zeeroute steeds beter en langer bevaarbaar zijn en hierdoor belangrijker worden.
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Frt.com%2Ffiles%2Fnews%2F20%2F2c%2F50%2F00%2Fpicture_for_arctic_story.jpg&hash=cea5761ac8db7f4aec9abc0eedac0ffebf8ae2ba)

Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/03/2014 | 19:07 uur
Is Vladimir Putin Coming for the North Pole Next?

While international cooperation is cooling down, the race for control over international waters may be heating up.

By Marina Koren
March 27, 2014

Crimea wasn't the only territory Russia claimed as its own this month.

Just three days before Russian President Vladimir Putin announced his plan to annex Ukraine's peninsula, a U.N. commission gave him sovereignty over the Sea of Okhotsk, located off Russia's southeastern coast near Japan. Those waters, it was decided, are part of Russia's continental shelf.

Russia's Environment Minister Sergey Donskoy called the 20,000 square miles of once-international waters a "real Ali Baba's cave" because of its natural-resource reserves. "It took Russia many years to achieve this success," he said, logic that rings true for the acquisition of Crimea.

But Russia's appetite for territory does not end at its southern shores. The country is hungry for more control over the top of the globe, and has been for a long time.

Five countries stretch into the region called the Arctic: Russia, Canada, and the United States, by way of Alaska; and Norway and Denmark, through Greenland. No country has yet laid full claim to the entire region, which includes the North Pole and is home to 15 percent of the world's oil, a third of its undiscovered natural gas, and, depending on your age, Santa Claus. But several nations have tried to extend their sovereignty there, which requires proving that their continental shelves extend more than 230 miles into the Arctic Ocean. (For a visual of who currently owns what, check out this map from The New York Times.)

The Arctic is not a lawless free-for-all, however. The five nations, along with Finland, Iceland, Norway, and Sweden, are members of the Arctic Council, an intergovernmental forum created in 1996 to facilitate cooperation among Arctic states, as well as communities indigenous to the area. The council is far from a military or economic alliance. Focused on subjects like environmental protection, pollution, trade routes, and fisheries, the group prides itself on keeping political and military issues out of the discussion.

This week, the council is meeting in Yellowknife, the capital city of Canada's Northwest Territories. Russia, already cut out of other international summits, is in attendance. Arctic Council Chairwoman Leona Aglukkaq, who represents Canada, said Tuesday that barring Russia from this week's summit "serves no constructive purpose." But the Canadian government is keeping a close eye on what the Russians say there, she said.

It appears the northern part of the globe can't ignore the southern tensions forever.

Thanks to global warming, the Arctic has become a hot spot for economic development in recent years. The more sea ice melts away, the more water there is for cargo ships to cross and for rigs to drill into to reach vast untapped natural gas and oil reserves. Last year, China, India, Italy, Japan, and South Korea, as well as the European Union, Greenpeace, and the International Association of Oil and Gas Producers, all applied for a seat at the Arctic Council.

The race for the Arctic is quietly underway, and Russia seems to be winning so far. This is especially troubling for the rest of the North Pole. The region is already locked in what's known as a security dilemma, explains Kristian Atland, a senior research fellow at the Norwegian Defence Research Establishment. World powers have a tendency to assume the worst about their neighbors, and any measure taken by one nation to increase its sovereignty or security could be perceived by another as a threat. It also doesn't help that all of Russia's Arctic neighbors are NATO members.

If the other Arctic states have learned something from the Ukraine crisis, it's that the Russians will protect what they feel is rightfully theirs.

Russian territory accounts for about half of the Arctic region, but there's a lot more to the country's lead in the game than size. In 2001, Moscow sent the first-ever territorial claim for the North Pole to the U.N. Commission on the Limits of the Continental Shelf, which defines nations' rights in the world's oceans. The commission told Russia that it needed more scientific evidence that the Arctic shelf is part of the country's landmass, and a decision has not yet been made.

Russia has previously employed a fairly friendly polar policy, The Guardian's Luke Harding explains. Under Dmitry Medvedev, Moscow resolved a territorial dispute with Norway and worked out policy issues with other Arctic powers, but "Putin's Arctic rhetoric has been hawkish." Canadian Prime Minister Stephen Harper has also been known to turn up the rhetoric on his country's right to the Arctic, but he's not the one who just annexed another country's territory.

Moscow's tough foreign policy has also leaked into research interests in the region. During the International Polar Year program in 2007—an international effort to explore the polar regions—Russia isolated itself from other participants. When Russian explorers reached the North Pole's seabed that summer, a first in history, they stuck a Russian flag in it, staking a claim in an arctic ridge that Canada and Denmark have also said is theirs. Russia also denied logistical support to a French expedition, which prevented its crew from leaving the Siberian port of Tiksi for two weeks.

Two years later, Russian Security Council Secretary Nikolai Patrushev claimed that "the United States, Denmark, Norway, and Canada are conducting a common and coordinated policy to deny Russia access to the riches of the [Arctic] shelf." So much for teamwork.

If there's another thing the Arctic states have learned from the Ukraine crisis, it's that Moscow will risk political isolation to preserve its domestic influence. The Russian president said he sent troops into Crimea to protect its ethnic Russians from Ukrainian opposition forces. In reality, the crisis had created the pretext Moscow needed to take back former Soviet territory. When Canada, Russia's Arctic rival, announced in December that it plans to submit its own claim for additional Arctic territory, including the North Pole, Putin responded immediately. The next day, Putin ordered an increased military presence in the region, including troops and infrastructure.

Russia lost some of its Arctic power after the Cold War, when the region served as a nuclear battlefront. Now, Russia plans to restore abandoned Soviet-era airfields in the Arctic and turn the region into a strategic natural-resource base by 2020. The country's naval presence there is already greater than it was in the 1990s. And as we learned from Moscow's protection of the Black Sea Fleet base in Crimea, maritime power is key.

Other nations, including Canada and the U.S., are beefing up their military footprints there, but not at the same rate as the Russians. The U.S. has not yet ratified the U.N. Convention on the Law of the Sea, which means it is eligible to file official territorial claims in the Arctic. But American lawmakers with a stake in the region, such as Sen. Mark Begich, D-Alaska, are worried about the White House standing by, The Hill reports. "When I first arrived in the Senate five years ago, I got a lot of puzzled looks when I mentioned the Arctic," Begich said last week. "With unpleasant reminders of the Cold War and the vast potential for resource development in the region, a military presence is more important than ever."

Begich has introduced legislation for an increased U.S. Coast Guard presence in the polar region.

Arctic Council members take turns chairing the organization every two years, and the U.S. is up in 2015. Canada, the current chair, has used the last two years to push for more control over the area. The Ukraine crisis gives Canada some more wiggle room in the coming months, and the U.S. could follow its lead once it takes over the leadership. The Arctic Council may have welcomed Russia this week, but the country's position in multilateral organizations is on thin ice. Pushing Moscow out of the council, however, would destabilize the entire region. Without Russia, Arctic cooperation, whether on fishing practices or military bases, can't exist.

Still, it will be years, perhaps even decades, before chunks of the Arctic Ocean are divvied up among world powers. While melting ice is paving the way for economic opportunities, the Arctic remains largely a symbol of national pride for the nations that exist inside its sphere, including Russia. In December, Putin said militarizing the Arctic is crucial to protecting the country's "national and strategic interests."

Sound familiar?

http://www.nationaljournal.com/politics/is-vladimir-putin-coming-for-the-north-pole-next-20140327
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/05/2014 | 11:29 uur
Russia trumpets victory in new 'super modern' nuclear icebreaker project

Published on May 9, 2014 by Charles Digges

St. Petersburg's Baltic Shipyard has won an uncontested tender to build the first three of Russia's new generation of "super modern" universal-use nuclear icebreakers in a $2.3 billion windfall for the Unified Shipbuilding Corporation owned conglomerate.

http://bellona.org/news/arctic/russian-nuclear-icebreakers-fleet/2014-05-russia-trumpets-victory-new-super-modern-nuclear-icebreaker-project
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/05/2014 | 09:36 uur
NATO Chief Concerned About Russia's Future Arctic Plans

Warming Temperatures Will Open Region to More Shipping and Resource Development.
 

By John D. Stoll  / May 30, 2014

VILNIUS, Lithuania—North Atlantic Treaty Organization Secretary-General Anders Fogh Rasmussen signaled concern about Russia's future activity in the Arctic on Friday and suggested the military alliance needs to map out a plan for a potential response.

Speaking to the spring meeting of the North Atlantic Treaty Organization's parliamentary assembly, Mr. Rasmussen said he finds Russian President Vladimir Putin's blueprint for the Arctic as "quite remarkable," citing a speech Mr. Putin gave recently on the nation's approach to the region. "No doubt the Russians will focus more on the Arctic...NATO allies will have to address this issue," he said.

Mr. Putin recently promised to reopen old Arctic bases, a sign of Moscow's investment plans, for instance. He has also said that militarizing the Arctic is important for the protection of Russia's strategic interests.

Mr. Rasmussen, responding to a question from a delegate from Canada, said some nations with Arctic territory haven't done enough to assist NATO's presence in the region. "It's no secret that, so far, Canada has been reluctant to see too much engagement in the Arctic," Mr. Rasmussen said, careful to clarify that he isn't advocating militarization of the Arctic.

One key reason why NATO needs better engagement in the region is that warming temperatures are expected to boost shipping traffic and other activities such as resource development.

"The fact that new sea routes will be open increases the risk of more tension in the region," he said. "We should all be prepared to address that."

Mr. Rasmussen separately gave a preview of some of what he will soon discuss with allied defense ministers as they prepare for a NATO summit in Wales scheduled for September.

"Next week, with allied defense ministers, we will discuss a readiness action plan in preparation for our summit in September. This includes a review of our defense plans, of our force posture, of the size, scenarios and schedule for our exercises. And of the possibility of additional deployments," he said.

http://online.wsj.com/articles/nato-chief-concerned-about-russias-future-arctic-plans-1401463131
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 31/05/2014 | 11:10 uur
Er zijn wel meer landen met ambities in poolgebied...is niet typisch iets voor Rusland. Maar dat Rasmussen het weer specifiek op Rusland richt verbaast me weinig. Dat is niet iets van de laatste tijd. En mijns inziens ook niet iets dat specifiek een NAVO-antwoord vraagt. Ik denk..gezien de economische belangen, hier veel meer aan de EU.
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Ros op 31/05/2014 | 13:32 uur
De NAVO is een beetje te kakken gezet door de Russen met het akkefietje over de Krim en Oekraine. Probeert Rasmussen nu wat goed te maken door de Russen aan te wijzen als zondebok. Getuige ook de actie van de NAVO om de verkoop van Franse schepen aan de Russen te blokkeren.



Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/05/2014 | 14:08 uur
Citaat van: Ros op 31/05/2014 | 13:32 uur
De NAVO is een beetje te kakken gezet door de Russen met het akkefietje over de Krim en Oekraine. Probeert Rasmussen nu wat goed te maken door de Russen aan te wijzen als zondebok. Getuige ook de actie van de NAVO om de verkoop van Franse schepen aan de Russen te blokkeren.


Wat mij betreft zien we dit los van Krim en Oekraïne, het onderwerp Noordpool  speelt al aanzienlijk langer en m.i. gaat deze regio in de komende decennia een crisis gebied van formaat worden gezien de economische belangen (grond- en delfstoffen, olie en gas en dit alles naast aanzienlijk  kortere handels routes bij smeltend Poolijs)

Dat de huidige situatie olie op het vuur gooit mag duidelijk zijn tel hierbij op een nieuwe alliantie tussen de Chinezen en de Russen en we hebben straks een verrassing in de noordelijk "tuin" van Utopia.

Dan zijn er velen die roepen dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.....  ik op mijn beurt denk dat als we niet uitkijken we binnen afzienbare tijd voor een voldongen feit zullen staan.


Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Elzenga op 31/05/2014 | 18:36 uur
Citaat van: Ros op 31/05/2014 | 13:32 uur
De NAVO is een beetje te kakken gezet door de Russen met het akkefietje over de Krim en Oekraine. Probeert Rasmussen nu wat goed te maken door de Russen aan te wijzen als zondebok. Getuige ook de actie van de NAVO om de verkoop van Franse schepen aan de Russen te blokkeren.
Rasmussen heeft het al wat langer niet zo op Rusland begrijp ik..heeft als premier nog Poetin ook eerder een keer te kakken gezet..dus zijn geen vrienden. Natuurlijk alert en waakzaam zijn richting Rusland..maar soms vraag ik me af of die hele oude KO reflex die sommige (ook meestal al wat oudere) politici de laatste maanden vertonen wel zo bruikbaar is. Het heeft in ieder geval de annexatie van de Krim en uiteenvallen van de Oekraïne niet voorkomen. Terwijl die mogelijkheid er denk ik wel is geweest. Maar goed...Noordpool. Potentieel conflictgebied..en niet alleen met Greenpeace ;)
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/09/2014 | 10:21 uur
Sep. 06, 2014   

Russia dispatches naval force to reopen Arctic base

MOSCOW: Russia on Saturday sent six ships carrying personnel and equipment to a Soviet-era military base in the Arctic that it is reopening to bolster its presence in the region, Russian news agencies reported.

Moscow is ramping up its military presence in the pristine but energy-rich region as other countries such as Canada and Norway are also staking claims to access its resources.

President Vladimir Putin last year ordered the military to return to a base on the far-Northern New Siberian Islands that was abandoned in 1993.

On Saturday, a fleet of six ships including two large landing ships set off from the port of Severomorsk in northern Russia, a spokesman for the Western military district, Vadim Serga, told ITAR-TASS news agency.

The ships will be accompanied by several icebreakers.

"The main task of the latest expedition by a number of Northern Fleet ships to the Arctic is to deliver staff, equipment and supplies to the taskforce that from this year will serve on the New Siberian islands on a permanent basis," said the northern fleet's commander, Admiral Vladimir Korolyov.

Last year, 10 ships went to the New Siberian Islands in September to deliver the first equipment and supplies to rebuild the base on an archipelago where temperatures can fall to -50 degrees Celsius.

http://www.dailystar.com.lb/News/World/2014/Sep-06/269773-russia-dispatches-naval-force-to-reopen-arctic-base.ashx#axzz3CWMVZOqB
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 08/10/2014 | 18:09 uur
Aanbiedingsbrief bij het AIV-advies 'De toekomst van de Arctische regio: samenwerking of confrontatie?'

Aanbiedingsbrief  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/10/07/aanbiedingsbrief-bij-het-aiv-advies-de-toekomst-van-de-arctische-regio-samenwerking-of-confrontatie/aanbiedingsbrief-bij-het-aiv-advies-de-toekomst-van-de-arctische-regio-samenwerking-of-confrontatie.pdf)van minister Timmermans (BZ) aan de Tweede Kamer bij het AIV-advies 'De toekomst van de Arctische regio: samenwerking of confrontatie?' (http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/09/01/de-toekomst-van-de-arctische-regio-samenwerking-of-confrontatie.html)

Kamerbrief, 07-10-2014
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 15/12/2014 | 08:53 uur
'Denemarken claimt het totale noordpoolgebied'

Denemarken gaat maandag bij de Verenigde Naties het eigendom opeisen van het totale noordpoolgebied. Denemarken zou het eerste land zijn dat de Noordpool volledig claimt.

Dat heeft de Deense krant Politiken zondag gemeld.

Politiken schrijft dat het om 895.000 vierkante kilometer zeebodem gaat, een gebied meer dan twintig keer zo groot als Denemarken zelf. Onder de Noordpool zijn veel grondstoffen te winnen.

Verschillende landen maken aanspraak op het gebied, waaronder Rusland en Canada. De VN hebben een speciale commissie opgericht die onderzoekt welk land de zeggenschap over het noordpoolgebied moet krijgen. Groenland valt al onder Denemarken.

http://www.nu.nl/buitenland/3953241/denemarken-claimt-totale-noordpoolgebied.html
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Zander op 15/12/2014 | 09:10 uur
En de (ijs)beer staat weer op scherp.  :devil:
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 30/04/2015 | 09:08 uur
Een Noordpool-agenda voor Nederland

Dit voorjaar (2014) nam de Tweede Kamer de motie-Vos aan, die de regering opriep in de Europese Unie te pleiten voor een verbod op het transport van zware Noordpoololie. Daarnaast zouden de mogelijkheden voor een importverbod verkend moeten worden. Parlementaire debatten over de Noordpool zijn zeldzaam. Toch is er alle reden aandacht te besteden aan de Arctische regio. Er staan ingrijpende veranderingen op stapel, die ook van betekenis zijn voor de ecologische, economische en buitenlands- en veiligheidspolitieke belangen van Nederland. Het wordt tijd voor een stevige Noordpool-agenda voor Nederland. Ons land kent een lange geschiedenis met de Noordpool en moet de regio 'herontdekken'. De AIV presenteert in advies 90 'De toekomst van de Arctische regio.

Samenwerking of confrontatie? 'een reeks aanbevelingen over vraagstukken in het Noordpoolgebied. Dit artikel gaat in op de actuele geopolitieke ontwikkelingen in de regio en de betekenis voor Nederland.

http://aiv-advies.nl/6kq/nieuws/een-noordpool-agenda-voor-nederland

Rapport :
http://cms.webbeat.net/contentsuite/upload/aia/file/20141200_is_art_kwast.pdf


De toekomst van de Arctische regio: samenwerking of confrontatie?

Samenvatting en conclusies

Klimaatverandering is van grote invloed op het Noordpoolgebied en voltrekt zich in een steeds hoger tempo met de nodige gevolgen voor de ecologische, sociale en economische omstandigheden in het kwetsbare Arctische leefgebied. Klimaatverandering heeft tot gevolg dat het Arctisch gebied sneller warmer wordt dan andere gebieden in de wereld door versterkende terugkoppelingen in het klimaatsysteem. De kans bestaat dat het gebied in de komende decennia grotendeels ijsvrij wordt. Daarnaast dragen smeltende ijskappen van het landijs zoals op Groenland bij tot een extra stijging van de zeespiegel. Dit heeft ook gevolgen voor Nederland. Tevens wordt het weer extremer, zowel in het poolgebied zelf als daarbuiten omdat weerspatronen in verschillende delen van de wereld elkaar beïnvloeden. Deze ontwikkelingen zijn zorgelijk vanwege het grote risico op onherstelbare schade aan het Arctisch milieu. Smeltend ijs leidt daarentegen ook tot nieuwe mogelijkheden voor olie- en gaswinning en het beschikbaar komen van nieuwe scheepvaartroutes. In het Noordpoolgebied bevinden zich naar verwachting 13% van de nog niet ontdekte wereldwijde olievoorraad en 30% van de gasvoorraad. Nieuwe scheepvaartroutes langs de Russische en Canadese kust en via de Noordpool zullen op termijn een aanzienlijke verkorting van de reisafstand opleveren. Deze perspectieven leiden enerzijds tot hooggespannen verwachtingen over het economisch potentieel van het Noordpoolgebied en anderzijds daarmee samenhangend, tot beschouwingen over mogelijke conflicten tussen de Arctische landen.

Echter, in tegenstelling tot de algemene verwachting zullen de veranderende klimatologische omstandigheden op korte termijn niet in grootscheepse olieen gaswinning en in scheepvaartverkeer over de nieuwe routes resulteren. De weersomstandigheden worden extremer door meer stormen, neerslag en minder voorspelbare ijscondities op zee. Deze factoren leveren ernstige hinder op voor de winning van olie en gas en de scheepvaart in een omgeving waarin het toch al buitengewoon lastig opereren is. Ook de prijzen op de energie- en grondstoffenmarkt en de beschikbaarheid van de noodzakelijke infrastructuur voor het gebruik van de nieuwe scheepvaartroutes zullen van invloed zijn op de mate waarin economische activiteiten in de regio ontwikkeld zullen worden.

De ontwikkelingen in de Arctische regio zijn vooral van betekenis voor Rusland, als grootste Arctische kuststaat met de langste kustlijn en grote olie- en gasvoorraden binnen de eigen Exclusieve Economische Zone (EEZ). Ook in militair-strategisch opzicht is de regio voor Rusland van grote betekenis. Het biedt de thuishaven voor de Noordelijke vloot en verschaft Rusland binnen enkele decennia nieuwe ijsvrije havens en daarmee ruimere toegang tot de Atlantische Oceaan en de Pacific. Uiteraard zijn de gevolgen van de klimaatverandering en de nieuwe economische mogelijkheden ook van belang voor de andere Arctische (kust)staten. Alle Arctische staten, met uitzondering van IJsland, hebben recent een (nieuwe) Arctische strategie uitgebracht. De Aziatische landen, China voorop, manifesteren zich eveneens in de regio. Deze landen willen profiteren van de nieuwe economische mogelijkheden en zullen trachten invloed uit te oefenen op de ontwikkelingen in de regio. Ook diverse Europese landen zoals het VK en Duitsland hebben beleid met betrekking tot het Noordpoolgebied ontwikkeld.

Tussen de Arctische staten onderling en met de niet-Arctische staten bestaanbelangentegenstellingen en disputen die betrekking hebben op territoriale claims, de afbakening van maritieme zones en de jurisdictie over de nieuwe scheepvaartroutes. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat deze geschillen binnen afzienbare termijn tot een (militair) conflict zullen escaleren, onder meer vanwege de verwevenheid van belangen en de onderlinge afhankelijkheid van de Arctische landen. Nternationale regelgeving biedt voor veel van de voorliggende vraagstukken een oplossing en wordt door de Arctische landen als zodanig geaccepteerd. De landen zijn vooralsnog gericht op onderlinge samenwerking in het bijzonder in de Arctische Raad.

Er is een zekere militaire opbouw door landen in de regio gaande, maar van een verontrustende militarisering is nog geen sprake. De heropening van steunpunten langs de kustlijn en de uitbreiding van bepaalde militaire capaciteiten hangen gedeeltelijk samen met de noodzaak voor rampenpreventie en -bestrijding en de bescherming van het eigen grondgebied dat als gevolg van de klimaatverandering toegankelijker wordt. Of de veiligheidssituatie in het Noordpoolgebied ook op de langere termijn stabiel blijft, valt moeilijk in te schatten. Zo kan de huidige crisis rond Oekraïne ook langdurig gevolgen hebben voor de onderlinge verhoudingen in de Arctische regio.

De crisis na de annexatie van de Krim en het Russische optreden in het oostelijk deel van Oekraïne, leiden tot onzekerheid over de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Rusland en de Westerse landen. Nu al heeft dit gevolgen voor de Arctische regio aangezien Arctische olie-exploratie onderdeel uitmaakt van het Europese sanctiepakket dat eind juli 2014 is afgekondigd. Olieprojecten in de regio worden hierdoor getroffen. De sancties hebben betrekking op nieuwe contracten. Op 8 september 2014 besloot de EU tot een aanvullend sanctiepakket. Mocht Rusland ervoor kiezen zich verder van het Westen af te keren, dan zal dat onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de samenwerking in de Arctische regio, meer in het bijzonder de Arctische Raad. De constructieve samenwerking tot dusverre zou dan plaats kunnen maken voor onderlinge verhoudingen die doen denken aan de betrekkingen ten tijde van de Koude Oorlog.

De Arctische regio zou dan ook een spanningsgebied kunnen worden als gevolg van ontwikkelingen die niet direct gerelateerd zijn aan de regio zelf. Niet alleen een langdurige verslechtering van de geopolitieke verhoudingen tussen Rusland en de Westerse landen zou de huidige stabiele situatie in het Arctisch gebied negatief beïnvloeden, ook de transformatie naar een multipolaire wereld met andere machtsverhoudingen tussen Rusland, China en de VS kan van betekenis zijn voor het Noordpoolgebied. China beschouwt de Arctische regio als een mondiale aangelegenheid. De Chinese wens om zich een positie te verwerven in de Arctische regio kan ook tot spanningen aanleiding geven.

De AIV acht het denkbaar dat de volgende omstandigheden dan wel (potentiële) meningsverschillen aanleiding kunnen zijn voor oplopende spanningen:
1.Een langdurige verslechtering van de relatie tussen het Westen en Rusland. De crisis rond de Krim, respectievelijk Oost-Oekraïne zou daartoe aanleiding kunnen geven.
2.Een assertief optreden van China met betrekking tot grondstoffen en/of scheepvaartroutes.
3.Onenigheid over afbakening van het continentaal plat, bijvoorbeeld door het niet accepteren van een aanbeveling van de CLCS door Canada, Rusland of Denemarken.
4.Een visserijconflict.
5.(Tijdelijke) belemmering van de vrije doorvaart van de noordoostelijke route doordat Rusland bijvoorbeeld onevenredig hoge tarieven berekent dan wel eenzijdig voorwaarden stelt of bepaalde staten bevoordeelt.
6.Het optreden van of tegen een niet-statelijke actor/NGO, mogelijke irritaties en incidenten, bijvoorbeeld als gevolg van een actie van milieuactivisten.
7.Onzekerheid over de positie van Groenland na het bereiken van volledige onafhankelijkheid.

De AIV is van mening dat het voor het behoud van de kwetsbare Arctische regio van het grootste belang is dat alle inspanningen gericht blijven op gemeenschappelijk beheer en bestuur van het gebied. De totstandkoming van een code of conduct voor de Noordelijke IJszee, naar analogie van de Polar Code, kan bijdragen aan duurzaam beheer. Voor vraagstukken in de Arctische regio zelf blijft, naar het oordeel van de AIV, de Arctische Raad het meest geëigende regionale overlegforum. Het blijkt dat de Arctische landen hierin op tal van terreinen op een constructieve wijze samenwerken. De Arctische Raad heeft echter wel een aantal beperkingen. De Raad heeft geen uitvoeringsorganisatie, beschikt over een beperkt budget, er is een gebrek aan besluitvaardigheid en veiligheidsvraagstukken vallen buiten het mandaat. De tweedeling tussen de acht lidstaten en een veelvoud van waarnemersstaten is op de lange duur wellicht onhoudbaar omdat sommige vraagstukken in de Arctische regio ook de niet-Arctische landen direct aangaan. Dit alles beperkt de slagkracht van de Arctische Raad en vraagt op termijn om aanpassing van de bestaande structuur.

De NAVO heeft na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weinig tot geen bemoeienis gehad met de Arctische regio, ondanks het feit dat het grondgebied van vijf bondgenoten in het Noordpoolgebied ligt. Wel worden in het gebied jaarlijks trainingen en oefeningen gehouden en lijkt er binnen de NAVO belangstelling te bestaan voor de ontwikkeling van civiel-militaire samenwerking ten behoeve van rampenbestrijding. In de EU tonen vooral het Europees Parlement en in mindere mate de Commissie en de Raad interesse voor het Noordpoolgebied. De EU levert een nuttige bijdrage ter voorkoming van rampen en ongelukken door inzet van het mechanisme voor civiele bescherming, de inzet van Galileo en het EU Global Monitoring for Environment and Security Initiative om milieu-, scheepvaart- en ijsontwikkelingen te volgen. Daarnaast worden de betrekkingen met IJsland en Groenland belangrijker vanwege de geografische ligging en de economische belangen die in het geding zijn. IJsland groeit mogelijk uit tot nieuwe overslaghaven en op Groenland bevinden zich grote voorraden grondstoffen waaronder zeldzame aardmetalen.

Geopolitieke en strategische betekenis van de Arctische regio
De belangstelling voor de Arctische regio neemt sinds een aantal jaren om ten minste twee redenen toe. In de eerste plaats omdat het Noordpoolgebied als relatief onbeheerd en 'onverdeeld' gebied in een tijdperk van groeiend multipolarisme tot jachtobject van grootmachten kan worden. In de tweede plaats omdat het Noordpoolgebied door klimaatverandering, technologische ontwikkelingen en marktomstandigheden (bijvoorbeeld energieprijzen) zijn ontoegankelijkheid in meerdere opzichten lijkt te verliezen. Hoewel beide drivers elkaar niet per definitie versterken, is de relatie tussen beide drivers ook nog eens positief. Kortom: de voorwaarden voor een Arctic scramble zijn aanwezig.

Maar er zijn ook matigende factoren. Ten eerste hoeft de geopolitieke competitie niet per definitie uit de hand te lopen. Zelfs tijdens de Koude Oorlog waren er deelarena's waarin de veiligheidsrace werd getemperd: territoriaal omdat bepaalde gebieden hors competition werden verklaard, functioneel omdat bepaalde domeinen zoals handel of sport niet volledig werden geboycot en instrumenteel omdat sommige middelen, waaronder zelfs wapensystemen, waren gelimiteerd. Deze zelfbeheersing was zeker in de Arctische wateren min of meer aan de orde. Ten tweede bestaat er in het bijzondere geval van de Noordpool een bescheiden, maar vrij succesvolle traditie van regiolaterale governance. Ten derde zou de tendens van matiging nog kunnen worden bevorderd door de uitzonderlijke uitdagingen die de Arctische regio aan landen stelt. Er staat een duidelijke premie op samenwerking, de Arctische landen hebben elkaar nodig om de uitdagingen als gevolg van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Nu onder meer de ontwikkeling naar een multipolaire wereld de verhouding tussen grootmachten in de wereld onder druk zet, twee van die grootmachten rechtstreekse belangen bij de Arctische regio hebben (Rusland en de VS als leden van de Arctische Raad) en een derde en vierde zich melden als mondiaal belanghebbende (China en India als waarnemers van de Arctische Raad), zou de competitie zich naar het Noordpoolgebied kunnen verplaatsen. De AIV is van mening dat de genoemde matigende factoren zo sterk zijn dat een felle competitie niet voor de hand ligt. Ook de nieuwkomers (China, India en Japan) accepteren de bestaande institutionele kaders, zonder de bijzondere positie van de Arctische staten aan te vechten. Van het openen van een 'mondiale' doos van Pandora, de Noordpool als wereldprobleem, is geen sprake.

..../....
dit is deel 1

http://aiv-advies.nl/71f/publicaties/adviezen/de-toekomst-van-de-arctische-regio-samenwerking-of-confrontatie
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Harald op 30/04/2015 | 09:09 uur
deel 2

De toekomst van de Arctische regio: samenwerking of confrontatie?

Nederland en het Noordpoolgebied
De Nederlandse regering publiceerde in 2013 het beleidskader 'Nederland en de Poolgebieden 2011-2015' en is voornemens in 2015 een nieuw beleidskader te publiceren. Voor Nederland is de Arctische regio belangrijk vanwege (1) de strategische betekenis van het gebied, (2) de economische belangen, (3) de hechte bilaterale relaties met landen uit de regio, (4) de bijdragen die Nederland kan leveren aan het mitigeren van de gevolgen van de klimaatverandering en aan wetenschappelijk onderzoek en (5) de traditionele Nederlandse inzet voor de internationale rechtsorde.

De olie- en gaswinning, de winning van andere grondstoffen en de nieuwe scheepvaartroutes kunnen voor Nederland economisch interessant worden. Met de afnemende nationale gasvoorraad raakt Nederland in toenemende mate aangewezen op buitenlandse olie- en gasvoorraden, waaronder de voorraden in het Arctisch gebied. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft een goede marktpositie op gebieden als landwinning, maritieme- en offshore technologie, gas- en oliewinning, de aanleg van pijpleidingen, scheepsbouw en visserij. Het economisch potentieel van het Noordpoolgebied is wat olie en olieproducten betreft van betekenis voor de haven van Rotterdam. De haven is aantrekkelijk voor Rusland als centrale opslagplaats en overslaghaven voor Russische olie. Voor het vervoer van deze producten zal de noordoostelijke scheepvaartroute relevant kunnen worden. Dat geldt niet voor containervervoer of het vervoer van ijzererts en kolen. In dat opzicht blijven de nieuwe scheepvaartroutes vooralsnog van geringe betekenis. De ontwikkelingen in de Arctische regio kunnen bovendien van invloed zijn op de economische veiligheid van Nederland. De toekomstige (partiële) afhankelijkheid van olie- en gasvoorraden uit het Noordpoolgebied, de belangen op het gebied van de scheepvaart en visserij, de belangen van het bedrijfsleven en de haven van Rotterdam maken het noodzakelijk dat de Nederlandse overheid actief betrokken is bij de economische ontwikkeling van de regio en zich middels economische diplomatie hiervoor actief inzet.

Nederland is geen Arctische staat en heeft dus geen directe zeggenschap over de ontwikkelingen in het Noordpoolgebied. Wel heeft Nederland een bijzondere positie met betrekking tot Spitsbergen gelet op het Verdrag van Parijs. Ook is Nederland sinds de oprichting van de Arctische Raad zeer actief als waarnemer. Het draagt met specifieke deskundigheid bij aan rapporten in diverse werkgroepen. Nederland kan ook in de toekomst een rol van betekenis spelen in het Noordpoolgebied. Nederland heeft immers zelf geen territoriale claims, is klein genoeg om geen bedreiging te vormen voor andere landen, heeft van oudsher contacten met de Arctische regio, heeft hechte bilaterale betrekkingen met landen in de regio en heeft een goede reputatie op het gebied van internationaal recht.

Aanbevelingen

Arctische strategie van Nederland
Het nieuwe Noordpoolbeleid dat de regering in 2015 wil uitbrengen zal, naar het oordeel van de AIV, de bevordering van duurzaam beheer van de Arctische regio centraal dienen te stellen. Gelet op de recente ontwikkelingen acht de AIV intensivering van dit beleid noodzakelijk. De ontwikkelingen in de regio gaan snel en de Nederlandse belangen kunnen op termijn aanzienlijk zijn. De Nederlandse inspanningen met betrekking tot de Arctische regio zijn thans versnipperd. De AIV adviseert de regering een interdepartementale commissie voor Arctische aangelegenheden in te stellen, onder voorzitterschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze commissie kan het Arctisch beleid van Nederland op ecologisch, economisch, wetenschappelijk en buitenlands- en veiligheidspolitiek gebied worden gecoördineerd en kan behartiging van de strategische belangen van Nederland in de regio aan de orde komen. Naast BZ, zouden ook de ministeries van EZ, I&M, OCW en Defensie kunnen participeren in deze interdepartementale commissie.

Tevens acht de AIV het wenselijk om in plaats van een bijgesteld nieuw beleidskader, een volwaardige Nederlandse Arctische strategie uit te brengen waarin concrete doelstellingen van Nederland tot uitdrukking komen. Nederland moet in deze strategie scherp afbakenen wat het unieke nationale belang of het EU-belang is. Hieraan kan de definitie van een transatlantisch en Noordwest-Europees belang worden gevoegd. Het klassieke veiligheidsbelang van Nederland wijkt niet zodanig van de bondgenoten af, dat hierin per se een eigen lijn gevolgd zou moeten worden. De belangen in het kader van economische veiligheid liggen eerder op Europees dan op nationaal niveau. Het transportlogistiek belang (en daarmee energiepolitiek en achterland-economisch belang) is deels nationaal (mainport Nederland), deels Europees (bundeling havens in Noordwest Europa). Het nationale belang van (bevordering van) de internationale rechtsorde is gediend bij blijvende ondersteuning van een primaat voor UNCLOS en de Arctische Raad.

Wetenschappers, het bedrijfsleven en de NGO's kunnen bij het Noordpoolbeleid van de overheid worden betrokken door middel van een Arctisch samenwerkingsverband. Voor het behoud van de Nederlandse positie binnen de Arctische overlegstructuren is het noodzakelijk ook in de toekomst adequate financiële middelen vrij te maken voor wetenschappelijk Noordpoolonderzoek. Nederland kan de nodige initiatieven nemen om de samenhang, rechtsgeldigheid en uitvoering van de verschillende verdragen voor de Arctische regio te bevorderen. De AIV acht het gewenst dat Nederland zijn dialoog met NGO's over ontwikkelingen in het Arctisch gebied versterkt. Als gastland van Greenpeace en andere NGO's is Nederland immers nauw betrokken bij het beheersen van spanningen rond het Arctisch gebied.

Buitenlands- en veiligheidspolitieke aspecten
Het zou een goede zaak als de Arctische regio een specifiek aandachtsgebied wordt binnen het Europese buitenlands- en veiligheidsbeleid. De AIV acht het noodzakelijk dat de EU een grotere rol gaat spelen vanwege de grote strategische en economische belangen in de regio en de bijdrage die de EU kan leveren met betrekking tot klimaatvraagstukken, duurzame ontwikkeling en rampenbestrijding. Daarom adviseert de AIV het kabinet om in de EU te pleiten voor een volwaardige en coherente Arctische strategie van de EU. Nederland zou tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016 daartoe het initiatief kunnen nemen, in samenspraak met gelijkgezinde EU-lidstaten. Steun van de EU-lidstaten die zitting hebben in de Arctische Raad lijkt daarbij onontbeerlijk. In dit verband zou tevens een speciale EU-gezant voor het Arctisch gebied kunnen worden voorgesteld (ten behoeve van de belangenbehartiging van de EU en om de activiteiten van Commissie, Hoge Vertegenwoordiger, lidstaten en bedrijfsleven te coördineren). De coördinatie van de inzet van de Europese financiële middelen en de programma's voor de Arctische regio (in het kader van de BEAC, Noordelijke Dimensie, Horizon 2020, Europese structuur en investeringsfondsen) behoeft verbetering. Waar mogelijk zou Nederland eraan dienen bij te dragen dat de belemmeringen voor de status van waarnemer van de EU bij de Arctische Raad uit de weg worden geruimd. Het is van belang dat de EU de banden met Groenland aanhaalt door uitbreiding van het EU-Greenland Partnership. De wenselijkheid en haalbaarheid om een partnerschap op het gebied van kritische materialen te verdiepen op basis van de intentieverklaring van 2012, moeten worden onderzocht. Tevens is het van belang de samenwerking met IJsland te intensiveren.

Naar de mening van de AIV is het thans niet noodzakelijk dat de NAVO zich als bondgenootschap duidelijker manifesteert in de Arctische regio. Dit laat onverlet dat de NAVO vanwege haar collectieve verdedigingstaak, vijf van de acht Arctische staten zijn NAVO-bondgenoot, reguliere oefeningen zal blijven houden in het gebied. Ook zal de NAVO vanwege het toenemende strategische belang van de regio er goed aan doen de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. De NAVO kan een substantiële bijdrage leveren aan civiel-militaire samenwerking bij rampenbestrijding, noodhulp en SAR-activiteiten door inzet van kennis en militaire capaciteiten. Verder kunnen de NAVO-lidstaten in samenwerking met de andere lidstaten van de Arctische Raad komen tot vertrouwenwekkende maatregelen, zoals informatie-uitwisseling en uitwisseling van waarnemers bij militaire activiteiten om maximale transparantie te bereiken over de opbouw van militaire capaciteiten in de regio. Hoewel onderlinge (economische) afhankelijkheid op zichzelf geen garantie is voor het voorkomen van (militaire) conflicten, hebben de afhankelijkheid van Rusland en de andere Arctische staten en hun samenwerking in de Arctische regio tot nog toe geresulteerd in goede betrekkingen. Dit zal in belang toenemen naarmate de ontsluiting van de Noordelijke IJszee als gevolg van de klimaatverandering Ruslands toegangsmogelijkheden tot de wereldzeeën vergroot en daarmee Ruslands positie als maritieme mogendheid krachtiger op de kaart plaatst.

De AIV vindt het belangrijk dat in het kader van het Nederlandse buitenlands- en veiligheidsbeleid het Noordpoolgebied wordt 'herontdekt' als belangrijk aandachtsgebied. Een goede behartiging van Nederlandse belangen in de regio maakt het noodzakelijk dat Nederland de bestaande bilaterale relaties met de landen in de regio verstevigt en investeert in de bilaterale betrekkingen met IJsland en Groenland (met medeweten van Denemarken). Het is gewenst dat Nederland de militair-strategische kennis over dit gebied op peil houdt en de militaire samenwerkingsprojecten in de regio continueert. Dit betreft niet alleen voortzetting van de bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht aan de jaarlijkse NAVO-oefeningen in de regio, maar ook de huidige samenwerking met de NAVOlanden die lid zijn van de Arctische Raad namelijk Denemarken, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten, verdient blijvende aandacht.

Beheer en bestuur
De Arctische Raad blijft ondanks de losse structuur, in de ogen van de AIV ook op de lange duur het belangrijkste regionale overlegforum voor het Noordpoolgebied. De wetenschappelijke rapporten van de Arctische Raad kunnen een meerwaarde krijgen als ze ook worden besproken met andere relevante internationale organisaties zoals de VN. Daarnaast kunnen de Arctische landen streven naar meer bindende overeenkomsten zoals de SAR-overeenkomst en de overeenkomst over olievervuiling. De oprichting van een uitvoerende organisatie kan bijdragen aan toezicht op de naleving van afgesproken maatregelen. Dit is wellicht mogelijk door de uitbouw van het in 2013 opgerichte secretariaat in Tromsø. De AIV acht het gewenst dat Nederland in de bilaterale contacten met de VS wijst op het belang van ratificatie van UNCLOS, mede in het licht van het Amerikaanse voorzitterschap van de Arctische Raad in 2015.

Nederland zou in de EU het initiatief kunnen nemen om onderhandelingen voor te stellen in de IMO over de regulering van de scheepvaart door het Noordpoolgebied via de nieuwe routes voor zover dit niet in UNCLOS, de Polar Code en andere verdragen is geregeld. Mochten de besprekingen in de IMO niets opleveren dan zou de Arctische Raad een rol kunnen vervullen bij de beslechting van geschillen in relatie tot de nieuwe scheepvaartroutes.

Vanwege de toenemende Aziatische belangstelling voor het Noordpoolgebied en de noodzaak van Europees-Aziatische samenwerking zou Nederland in de EU kunnen voorstellen dat de EU een dialoog opzet met verschillende Aziatische landen over het versterken van het bestuur van het Arctisch gebied ten behoeve van een duurzame ontwikkeling.

Klimaat- en milieumaatregelen
De AIV acht het zinvol dat Nederland in de Arctische Raad, in de VN en in EU-verband pleit voor de totstandkoming van een code of conduct die alle vraagstukken regelt met betrekking tot het deel van de Noordelijke IJszee dat niet binnen de EEZ's van de verschillende kuststaten valt om het behoud van de unieke natuur en biodiversiteit te garanderen volgens de gedachte van een common heritage of mankind. Hoewel de totstandkoming van een dergelijk code of conduct waarschijnlijk niet direct op groot enthousiasme van de Arctische staten kan rekenen kan de start voor de onderhandelingen hierover toch een grote symbolische waarde hebben, passend binnen de coöperatieve sfeer in de Arctische regio. Op lange termijn zou gedacht kunnen worden aan de totstandkoming van een Arctisch verdrag. De AIV acht het wenselijk dat Nederland zich inzet voor aanvullende bindende internationale regels voor de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied die de aansprakelijkheid regelen in geval van schade, voor SAR-activiteiten, voor evacuaties en voor het opruimen van afval. Dergelijke internationaal bindende regels dragen bij tot een gelijk speelveld voor alle bedrijven die in de regio werkzaam zijn. Tevens acht de AIV het een goede zaak als Nederland zich inzet voor een overkoepelend en ecosysteemgericht beheer van het mariene milieu en voor de totstandkoming van een netwerk voor beschermde zeegebieden in het Noordpoolgebied.

Nederland behoort tot de landen voor wie de zeespiegelstijging een groot en reëel risico vormt. Het is van belang dat Nederland kan vertrouwen op goed gefundeerde langetermijnprognoses en koploper blijft in het wetenschappelijk onderzoek naar zeespiegelstijging en dus in onderzoek naar de massabalans van de Groenlandse IJskap. De overheid zou voor zulk onderzoek langjarig middelen moeten vrijmaken. Zulk onderzoek verbreedt tevens het fundament voor een succesvolle Nederlandse beleidsinbreng in internationale fora zoals de Arctische Raad. De AIV acht het van belang dat Nederland een actieve bijdrage blijft leveren aan de internationale klimaatonderhandelingen.

http://aiv-advies.nl/71f/publicaties/adviezen/de-toekomst-van-de-arctische-regio-samenwerking-of-confrontatie
Titel: Re:De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/07/2015 | 09:42 uur
Waarom je wakker moet liggen van global warming: er komt oorlog van en sneller dan je denkt

Mick Van Loon / editor newsmonkey / 10 juli 2015

analyse Terwijl politici weifelen en kibbelen over global warming zijn de militairen die hen dienen wél kordaat. Zij zijn zich volle bak aan het voorbereiden op de conflicten die de opwarming van ons klimaat zullen teweegbrengen. "We will be ready to fight at the top of the world by 2030", klinkt het bijvoorbeeld bij de Amerikaanse navy. En Putin? Die is soldaten met de tienduizenden naar de Noordpool aan het sturen as we speak.

Al ooit van Joseph Dunford gehoord? Wel, het wordt tijd dan. Dunford is de 36ste Commandant of the Marine Corps, de grote baas van het Amerikaanse marinekorps. Hij heeft, op z'n 59ste, militair gezien dan, al een aardig parcours afgelegd. En nu staat hij op het punt de belangrijkste militair op de planeet te worden: Obama nomineerde hem als Chairman of the Joint Chiefs of Staff, het absolute opperhoofd van alle Amerikaanse troepen.

Dus, wanneer Dunford gisteren liet vallen dat "Rusland en China een veel grotere dreiging vormen voor de veiligheid van de VS dan Islamitische Staat", dan mag je dat als meer dan gewoon wat cafépraat beschouwen. Dunford wil bijvoorbeeld de Oekraïense troepen gaan uitrusten met Amerikaanse wapens, iets wat de opwarmende koude oorlog met het Rusland van Putin niet meteen zal afkoelen.

Het gaat Dunford - en in extensie de topgeneraals van de NAVO - niet echt om Oekraïne. Wat speelt is iets veel fundamenteler: een dam opgooien tegen Rusland. Want in het Pentagon zijn ze er van overtuigd dat een militair conflict met dat land zo goed als onvermijdelijk is geworden.

Het grotere plaatje

Het grotere plaatje is dit: de opwarming van ons klimaat zal de Noordpool helemaal ijsvrij maken in de zomer, ten laatste in 2050, meer dan gedeeltelijk al vanaf 2020. Iedereen wil een deel van de koek die dan komt bloot te liggen, zoals immense voorraden grondstoffen, plus iedereen zal de daardoor ontstane scheepvaartroute willen controleren, die het traject tussen Europa, Azië en de VS immens gaat inkorten.

Terwijl 40 procent van de Amerikanen nog steeds denkt dat global warming een broodje aap is, en terwijl politici in de hele wereld garen blijven spinnen uit onze weigering om de gevolgen onder ogen te zien, zijn ze bij het Pentagon al heel lang overtuigd dat de opwarming van ons klimaat echt is en aan het plannen voor wat die teweeg gaat brengen.

Pentagon al sinds 1981 overtuigd van opwarming klimaat

We weten bijvoorbeeld ondertussen dat het Pentagon al in 1981 (!) in het geheim begon met studies naar hoe snel het ijs aan de Noord- en Zuidpool aan het smelten was. Al twee decennia maken ze daar ook al plannen voor hoe ze gaan omgaan met een opgewarmde wereld. De Amerikaanse navy voorspelde al in 2002 dat het ijs aan de Noordpool zou verdwijnen. In 2003 publiceerde het Pentagon een rapport dat "An Abrupt Climate Change Scenario and Its Implications for United States National Security" heette. Daarin deze conclusie: "Disruption and conflict will be endemic features of life. Once again, warfare will define human life."

Het rapport verzoop in de post-9/11 hysterie. Terroristen waren de nieuwe vijand en niemand wou iets anders horen. Maar het Pentagon schreef toen al dat de War on Terror niks betekende tegen de gevolgen van global warming. Dat de militairen toen al 100 % overtuigd waren van de echtheid van global warming blijkt uit dit koele zinnetje: "It's our job to deal with the world as it will be, not as we wish it could be."

2007: de Russen planten een vlag.

Wat er op het spel staat

En hoewel het rapport onder meer scenario's omschreef over wat er moest gebeuren om de VS zelf te beschermen voor de gevolgen van climate change, haalde het 12 jaar geleden ook al heel duidelijk aan wat het meest prangende probleem zou worden: de Noordpool. "13 procent van 's werelds nog niet aangeboorde olievoorraden, 30 procent van de aardgasvoorraden en meer dan een triljoen aan minerale rijkdom zal de inzet zijn. En er zal gevochten worden om dat te bezitten."

Wat er onder de Noordpool zit aan grondstoffen, zou neerkomen op 50 jaar voortborduren op fossiele brandstoffen voor onze samenleving volgens sommige schattingen. Stakes are high.

Rusland

Dat wisten ze in Rusland toen ook al. In 2007 dook een Russische duikboot 4.000 meter diep onder de Noordpool en zette daar demonstratief een Russische vlag neer. En Putin heeft sindsdien nog een pak niet echt subtiele boodschappen gestuurd. Zoals deze: in de regio, tot vlak voor de kust van Groenland patrouilleren momenteel Russische duikboten met Bulava's aan boord. Dat zijn kernraketten met elk tien kernkoppen, allemaal meer dan tien keer krachtiger dan Hiroshima, die individueel een doel kunnen kiezen. Het gevaarlijkste oorlogstuig dat momenteel bestaat op deze planeet, die Bulava's.

De Russen zijn ook hun vloot van militaire ijsbrekers aan het uitbreiden. Ze hebben er nu 43, en dat zijn er meer dan alle andere landen samen die een claim leggen op de Noordpool. Zo'n ijsbreker kost een miljard euro per stuk. Sinds maart dit jaar hebben de Russen ook 40.000 soldaten, 15 extra duikboten en 40 oorlogsschepen naar de Noordpool gestuurd. Voor "oefeningen". Ver buiten de 200 mijlzone buiten hun kust. De Russen zijn ook een reeks nieuwe militaire basissen aan het bouwen die strategisch gelegen zijn in het noordpoolgebied, en ze zijn een aantal oudere, afgedankte weer aan het opkalfateren.

Zaak van leven of dood voor Putin

Voor Vladimir Putin is de Noordpool controleren het belangrijkste punt op zijn agenda, veel belangrijker dan Oekraïne bijvoorbeeld, en hij ziet het naar verluidt als een zaak van leven en dood voor het vaderland.

Het is ook allemaal veel dichter bij dan we denken. In z'n Arctic Roadmap, een plan dat gemaakt is om militair dominant te zijn in het noordpoolgebied, voorziet het Pentagon dat de Transpolar Route vanaf 2020 al 8 weken per jaar open zal zijn. In 2025 is dat 12 weken en in 2030 al 16 weken. De Northwest Passage zal vanaf 2030 heel de zomer, tot eind oktober open zijn. 2030 is een datum die vaak terugkomt in de paperassen van het Pentagon. "We will be ready to fight at the top of the world by 2030" staat er bijvoorbeeld letterlijk in die Arctic Roadmap, tenminste met de huidige financiële middelen. De Navy is de jongste twee jaar heel hard aan het lobbyen gegaan om meer geld te krijgen om zich te bewapenen voor een noordpoolconflict.

De Chinezen

Naast Rusland zijn er trouwens nog andere spelers. De Canadezen, die voorlopig via gerechtelijke weg de Noordpool willen binnenrijven. De Noren ook. En de Denen. Samen met de Amerikanen hebben ze allemaal een grens aan de Noordpool. De Chinezen hebben die niet. Maar ook zij willen een stuk van de Noordpool en hebben al laten verstaan daar desnoods militair voor te zorgen. De redenering? 20 procent van de wereldbevolking is Chinees, en dus moet 20 procent van de Noordpool, die aan heel de wereld toehoort, dan ook maar Chinees worden.

Voor China, met z'n allesverslindende groeieconomie, is de immense grondstoffenvoorraad in het arctisch gebied cruciaal. Bovendien zijn de scheepvaartroutes die open komen immens belangrijk voor de Chinezen. Ze hebben uitgerekend dat als ze die optimaal kunnen gebruiken, ze tussen nu en 2050 duizenden miljarden gaan besparen.

Cynisch

Waar het allemaal op neerkomt is dit: hoewel de wereldleiders het nemen van echte maatregelen tegen de opwarming van ons klimaat blijven uitstellen en er straks in Parijs weer flink gekibbeld zal worden, zijn de supermachten in essentie al begonnen met het strategisch plannen van een wereld die gemiddeld verschillende graden zal opwarmen. Cynisch.

http://newsmonkey.be/article/48713
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 24/02/2018 | 08:46 uur
Korps Mariniers traint in Noorwegen tegen de dreiging van de Russen

https://www.rd.nl/1.1469705
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/04/2018 | 10:09 uur
Strijd om de Noordpool is losgebarsten en iedereen kijkt naar... Groenland

https://nl.express.live/2018/04/20/strijd-om-de-noordpool-losgebarsten-en-iedereen-kijkt-naar-groenland via @expressbe_nl
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Parera op 28/12/2018 | 05:44 uur
Russische interesse dwingt onze mariniers tot actie

ROTTERDAM - Nederlandse mariniers en marineschepen gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen in de verhoogde aanwezigheid van de NAVO in het poolgebied. Een troepenmacht moet de Russen buiten de regio houden en vrije doortocht over strategisch belangrijke scheepsroutes garanderen.

Zo'n zeshonderd zeesoldaten en de vloot zullen drie maanden per jaar in Noorwegen aanwezig zijn. Ze gaan daar samenwerken met de Noren, Amerikanen en Britten. Dat zegt de commandant van het Korps Mariniers, brigade-generaal Jeff Mac Mootry, in een interview met De Telegraaf. Het poolgebied wordt volgens Mac Mootry internationaal van groeiend strategisch belang gezien.

,,Daarom gaan de Amerikanen hun militaire aanwezigheid opschroeven door er mariniers en materieel te stationeren. De Britten doen mee en de Noren hebben ons vanwege de ervaring gevraagd als vierde partij. Het korps keert op oude sterkte terug naar zijn kerntaken uit de jaren tachtig: amfibische operaties en optreden in arctische gebieden."

[Bron: Telegraaf ]

En een vervolg artikel achter de betaalmuur
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2963802/mariniers-terug-naar-de-koude-oorlog
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lex op 28/12/2018 | 13:19 uur
Commandant Mac Mootry beducht voor gevaar tijdens nieuwe missie in Noorwegen

Mariniers terug naar de Koude Oorlog

Voor de krijgsmacht was 2018 het jaar van herstel met tegenslagen. Bij weinig eenheden speelde dit zo sterk als bij het Korps Mariniers. Terwijl de zeesoldaten eindelijk betere kleding en wapens krijgen, houdt een bovengemiddeld aantal het voor gezien. Desondanks kijkt commandant Jeff Mac Mootry uit naar het nieuwe jaar, waarin het korps een nieuwe, maar toch vertrouwde taak in de Noorse poolkou wacht.

Het is geen afgesproken werk, maar het onderstreept wel het voornaamste punt dat de generaal wil maken. Terwijl de korpscommandant een vraag over de toekomst van het korps beantwoordt, komt collega Jarst de Jong binnen. De kolonel is vrijwel onherkenbaar door de kokssloof die hij draagt. Hij loopt er zo bij vanwege het saamhorigheidsdiner voor oud-mariniers later op de avond. Voor de voormalige collega's of hun nabestaanden zet iedereen van hoog tot laag zich in. Mariniers laten elkaar niet in de steek. Daarom alleen al heeft de hoogste marinier in rang een onwrikbaar geloof in de toekomst van zijn korps.

Vertrek
Toch was het beeld afgelopen jaar wel wat anders. Ietwat gechargeerd leek het alsof de laatste marinier binnenkort het licht zal uitdoen. Uit onvrede met de salarissen, arbeidsvoorwaarden, gebrek aan goed materieel en de geplande verhuizing van Doorn naar Vlissingen verliet een hoog aantal zeesoldaten het korps. Tot september trokken 157 mannen – de eerste vrouwelijke marinier in opleiding haalde het dit jaar niet – voor het laatst de kazernepoort achter zich dicht. Dat waren er in 2017 nog 114.

Uit een eigen enquête bleek dat bijna zeventig procent van de mariniers vertrekt als Vlissingen doorgaat. Daarmee is de continuïteit van de eenheid – zo stelde Mac Mootry tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer – in gevaar. Die waarschuwing kwam na een column van zijn hand in mariniersblad QPO, waarin hij de politiek vraagt nog een keer heel goed naar Vlissingen te kijken. Die column leverde hem naar eigen zeggen heel veel positieve reacties op, maar lag ook gevoelig. Met name in het Haagse.

,,Ik heb me geen moment verveeld", zegt de korpscommandant droogjes als hij zijn jaar samenvat. Om serieuzer te vervolgen: ,,Mijn taak is simpel: ik moet zorgen dat het korps inzetbaar is, de juiste kwaliteit levert en relevant blijft. Alles wat ik doe, staat in het teken daarvan. In dat kader vond ik mijn column gepast. Ik ben trouwens niet blind voor wat er in Den Haag gebeurt. Hiervoor was ik chef de kabinet van de Commandant der Strijdkrachten, dus ik ken de Haagse dynamiek."

Aanvalsplan
,,Een deel van de kritiek die ik kreeg, kwam los omdat ik de eerste leidinggevende vanuit het korps was die publiekelijk dit punt maakte. 'Waarom hebben jullie in 2012 niks gezegd toen het besluit viel', werd me voor de voeten geworpen. Dat vond ik niet zo'n sterk punt. Wanneer ik een aanvalsplan maak, kan het over een week niet meer het beste plan zijn. Ik heb Vlissingen nooit een onzinnig besluit genoemd. Ik heb alleen opgeroepen er op basis van voortschrijdend inzicht nog eens heel goed naar te kijken en ik heb het idee dat de zorg is gehoord."

Een ander voor militaire leidinggevenden heikel punt zijn de salarissen. Bij alle krijgsmachtdelen vinden velen dat ze veel te weinig verdienen. Het komt uit interne onderzoeken en exitgesprekken naar voren als een van de vertrekredenen. De commandant kan daar echter heel weinig aan doen; zo goed als niets eigenlijk. Zoals in zijn ogen ook de handen van de minister en staatssecretaris gebonden zijn.

Jaarplanning
,,Mijn indruk is dat ze echt wel meer willen, maar beperkte ruimte hebben in het kabinet. Dat is niet anders. Wij proberen te doen wat binnen onze macht ligt. Dat betekent een betere jaarplanning waardoor mariniers meer tijd voor hun gezin hebben. We gaan dus niet meer in de voorjaarsvakantie schieten in Duitsland omdat er dan toevallig een oefenterrein vrij is. De balans tussen thuis en werk is belangrijk, weten we. Dus proberen we daar goed mee om te gaan. Ook proberen we mensen betere uitrustingen te geven; ook die vormen een vertrekreden. We proberen zelf – buiten de reguliere aanbestedingstrajecten – zo veel mogelijk goede schoenen, helmen en gevechtsvesten te kopen. Die aanpak werkt en heeft een positief effect op de uitval uit de opleiding. Die was lang te hoog met wel vijftig procent. Alleen al door goede schoenen te verschaffen, hebben we in één cursus de uitval vanwege voet- en beenblessures met dertig procent teruggebracht."

,,Je vergeet het soms, maar als het om materieel gaat, komen we echt van ver. Ik heb het kunnen zien tijdens de bergtraining in Schotland, die ik voor het laatst meemaakte in 2012. Het verschil tussen toen en nu is groot. Mensen hebben mooie regenpakken van Gore Tex, goede wapens en nachtzichtapparatuur. In 2012 had slechts een klein deel van de mariniers nachtzicht. Natuurlijk komt dat beroerd over wanneer je naast een club Britten staat die wel allemaal zo'n kijker hebben."

Wensenlijstje
Uit de terugblik rolt vrijwel automatisch een wensenlijstje voor 2019. Extra geld om personeel binnen te houden, het doorzetten van de trend van meer goed materieel en een definitieve streep door Vlissingen? De generaal moet glimlachen om de suggestie, maar kopt hem niet in. ,,Wat Vlissingen betreft, zal er komend jaar zeker duidelijkheid komen."

Bij het vooruitkijken legt Mac Mootry het accent liever op de militaire plannen. Nederlandse mariniers gaan met collega's van de vloot deel uitmaken van een troepenmacht in Noorwegen. Zeshonderd mannen zullen drie maanden per jaar in het genadeloze poolgebied oefenen. Dat is een stuk langer dan de afgelopen jaren en met meer mensen. De Nederlanders trekken op met Amerikaanse, Britse en Noorse collega's. De andere landen schroeven hun aanwezigheid ook op. Het idee achter de opgevoerde militaire aanwezigheid is een tegenwicht bieden aan de groeiende belangstelling van de Russen voor het poolgebied.

Het is een taak die generaal Mac Mootry heel serieus neemt. ,,Dit is een heel ander verhaal dan de missies van de afgelopen decennia. Zolang je daarbij in je kamp bleef, was je veilig. Nu is de situatie dusdanig dat we nooit meer zeker zijn van onze veiligheid, omdat we het opnemen tegen een gelijkwaardige tegenstander en een heel diffuus slagveld. Dat doet wat met je, ik merk dat ook aan de ernst waarmee onze mensen deze taak oppakken. Eigenlijk is het voor het korps terug naar vroeger. Naar de tijd van de Koude Oorlog waarin we verantwoordelijk waren voor dit deel van Noorwegen", zegt de commandant. Om er met een glimlach aan toe te voegen: ,,Terug naar een situatie die vooral oude mannen als ik nog kennen."

Telegraaf, 28-12-2018
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Lynxian op 28/12/2018 | 13:36 uur
Een goede ontwikkeling!
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 16/03/2019 | 12:37 uur
New Arctic defense strategy expected to zero in on concerns about China

https://www.stripes.com/news/new-arctic-defense-strategy-expected-to-zero-in-on-concerns-about-china-1.572772#.XIzfK0GRXm8.twitter
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 24/07/2019 | 08:46 uur
NORTHCOM Says U.S., Canada Must Maintain 'Clear-Eyed' View of Arctic Threats

https://news.usni.org/2019/07/23/northcom-says-u-s-canada-must-maintain-clear-eyed-view-of-arctic-threats
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 08/08/2019 | 08:43 uur
Report to Congress on Changes in the Arctic

https://news.usni.org/2019/08/07/report-to-congress-on-changes-in-the-arctic

Rapport (02-08-2019):

https://assets.documentcloud.org/documents/6246915/Changes-in-the-Arctic-Background-and-Issues-for.pdf
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 12/08/2019 | 20:49 uur
Great Power Competition Extends to Arctic

https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2019/8/12/great-power-competition-extends-to-arctic#.XVG0TE7CxOM.twitter
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 17/09/2019 | 12:00 uur
Russia deploys S-400 to Arctic

https://www.janes.com/article/91309/russia-deploys-s-400-to-arctic
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 25/09/2019 | 09:13 uur
Report to Congress on Changes in the Arctic

https://news.usni.org/2019/09/24/report-to-congress-on-changes-in-the-arctic-2

Rapport (update 23-09-2019):

https://assets.documentcloud.org/documents/6427939/Changes-in-the-Arctic-BackgroundandIssuesfor.pdf
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 30/04/2020 | 11:41 uur
Russian paratroopers drop on Arctic

Nikolai Novichkov, Moscow - Jane's Defence Weekly
29 April 2020

Russia's Airborne Troops (VDV) performed the world's first group airdrop on 26 April from an altitude of some 10,000 m in the Arctic using special parachute systems and oxygen equipment. Following the landing, the team accomplished its combat training tasks, Deputy Defence Minister Yunus-Bek Yevkurov said the same day.

The Ministry of Defence (MoD) said three Ilyushin Il-76 transports airdropped the VDV unit on Franz Josef Land and then landed at Russia's most northern airfield, Nagurskoye (Alexandra Land, part of the Franz Josef Land archipelago). Before landing, one of the Il-76s airdropped 18 tonnes of cargo from an altitude of 1,800 m.

Russian Military Transport Aviation (VTA) commander Lieutenant General Vladimir Benediktov said on 26 April that the airdrop was the first in the Arctic in Russian aviation history. It was preceded by the training of VTA crews involved in the airdrop, according to Lt Gen Benediktov. During the training, the crews analysed the manoeuvering and control of the aircraft as well as the functioning of their engines and subsystems. The airdrop was performed over featureless terrain without land beacons.

The paratroopers wore clothing and used Arctic equipment developed by Russian company Gruppa 99, a subsidiary of Rostec's Kalashnikov Group. This comprises some 40 items, including the Nanuk outfit, a modular sleeping bag for low temperatures, an Arctic field tent, and various containers.

To read the full article, Client Login
(248 of 423 words)

(https://www.janes.com/images/assets/836/95836/p1766730_main.jpg)
Russia's VDV undertaking the world's first parachute jump from an aircraft at a height of 10 km in the Arctic close to Franz Josef Land. Russian Defence Minister Sergei Shoigu said Russian paratroopers performed the jump in commemoration of the upcoming 75th anniversary of the Soviet victory in World War 2 and the 90th anniversary of the VDV. Source: Russian MoD/TASS via Getty Images

https://www.janes.com/article/95836/russian-paratroopers-drop-on-arctic
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 02/07/2020 | 08:49 uur
Panel: NATO Needs to Take Russian Offensive, Defensive Advances in Arctic Seriously

https://news.usni.org/2020/07/01/panel-nato-needs-to-take-russian-offensive-defensive-advances-in-arctic-seriously
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 08/09/2020 | 11:30 uur
Flexing in the Arctic

https://www.airforcemag.com/article/flexing-in-the-arctic/
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 06/01/2021 | 09:55 uur
New Navy, Marine Corps Strategic Blueprint for the Arctic

https://news.usni.org/2021/01/05/new-navy-marine-corps-strategic-blueprint-for-the-arctic

https://beta.documentcloud.org/documents/20441321-arctic-blueprint-2021-final

(https://assets.documentcloud.org/documents/20441321/pages/arctic-blueprint-2021-final-p24-normal.gif?ts=1609880141787)
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/05/2022 | 08:33 uur
The Next World War Could Be Over the Arctic

https://novaramedia.com/2022/05/24/the-next-world-war-could-be-over-the-arctic/
Titel: Re: De toekomst van de Arctische regio
Bericht door: Sparkplug op 19/10/2023 | 10:02 uur
Army Faces Fight Just To Survive In the Arctic

Critical high-tech gear doesn't work in the Arctic, with batteries draining in minutes, howitzers freezing up, and vehicles breaking down

byJoseph Trevithick| PUBLISHED Oct 17, 2023 6:44 PM EDT

The U.S. Army faces a host of challenges in moving beyond just surviving in and around the ever-more strategic Arctic region (https://www.thedrive.com/the-war-zone/china-russia-flotilla-near-aleutians-prompt-calls-for-naval-base-in-alaska) to actually being able to operate there effectively (https://www.thedrive.com/the-war-zone/night-stalker-helicopters-train-to-defend-strategic-alaskan-island). Many standard weapons and other equipment, as well as typical tactics, techniques, and procedures, literally do not work in this part of the world. This, in turn, is prompting calls for new and innovative approaches to many problems, many of which might be easily solvable in more temperate climes.

.../...

https://www.thedrive.com/the-war-zone/army-faces-fight-just-to-survive-in-the-arctic