Mogelijke strijd over grondstoffen

Gestart door Elzenga, 25/09/2011 | 20:54 uur

Zeewier

Gewoon omdat het kan!  :crazy:

http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=2144081&audioId=2144072

Een plant waar zowel tomaten als aardappels aan groeien; het lijkt onmogelijk, maar het bedrijf Beekenkamp kweekt ze! Ze hebben er jaren aan gewerkt, maar nu komen de TomTato's op de markt.

Voor Sirekit Mol van plantenveredelaar Beekenkamp was de tomaten-aardappelfusie niet meer dan logisch. "We proberen altijd een beetje innovatief te zijn. We weten dat mensen het proberen in hun achtertuin, maar we wilden er wel iets commercieels mee doen. De aardappel en de tomaat zijn van dezelfde familie en de liefhebbers zijn lekker aan het hobby-en. We wilden iets nieuws en iets met een idee erachter. Mensen hebben niet zoveel tijd meer om te tuinieren en soms alleen een balkon."

Het is een novité, maar wel dat er wat toekomst in zat, zegt Mol. "We wilden een aardappel waar wat kilo's vanaf kwamen. Gemiddeld is het rond de twee kilo per plant. We hebben het zo geselecteerd dat eerst de tomaten komen - 250 tot 400 - en als die klaar zijn, komen al vrij snel daarna de aardappels."

Ros

Citaat van: jurrien visser op 06/01/2014 | 16:37 uur
Dat mag, groeiende draagkracht wil nog niet zeggen de bereidheid tot investeren.

De politiek zal bedoelen: "Wij begrijpen het maar hebben er geen begrip voor".  De kleine partijen zoals SGP en CU zetten in op een betere defensieorganisatie en budget, maar hebben (geen) invloed. In het akkoord dat zij laatst met de coalitie hebben gesloten is links en rechts hooguit wat uitstel van executie bereikt...maar dat is ook alles.

Flyguy

We hebben op Aruba nog een stel oude fosfaatmijnen. :angel:

Zeewier

#110
Men zou rioolwater beter als geconcentreerde vloeibare erts moeten zien; het zit vol meststoffen zoals fosfaat en zwavel. Marokko is een van de weinige landen waar nu fosfaat goed gedolven kan worden. Ooit zijn de mijnen daar leeg en gaat door schaarste de prijs omhoog. Dan kan men beter nu al fosfaat beginnen terug te winnen uit het afvalwater. Onze veestapel, melk en kaas draait op fosfaat. Dus ook de lucratieve export van melk aan China. En de kweekburger? Om dierlijke eiwitten te kweken blijft fosfaat een belangrijk bestandsdeel.

Hoe het ook kan: een gesloten kringloop in de veehouderij. De mest wordt het product waarop eendenkroos gekweekt kan worden, het eiwitrijke bijvoer voor de koeien. En de boer produceert naast melk en vlees ook elektriciteit uit de gistingscentrale. En de gistingscentrale produceert constant, wat wind en zon niet doen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 06/01/2014 | 16:35 uur
Aangezien met het Haagsche het Binnenhof bedoeld wordt, kan ik het niet eens zijn met je zinssnede.  ;)

Dat mag, groeiende draagkracht wil nog niet zeggen de bereidheid tot investeren.

Lex

Citaat van: jurrien visser op 06/01/2014 | 16:28 uur
..... ik constateer een iets groeiende draagkracht in het Haagsche voor de Marine.
Aangezien met het Haagsche het Binnenhof bedoeld wordt, kan ik het niet eens zijn met je zinssnede.  ;)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 06/01/2014 | 16:13 uur
Ik krijg het idee dat sommigen nu zullen schrijven: "zie je wel, dat heb ik reeds voorspeld."  :angel:
Maar: is de NL politiek hier gevoelig voor?

Het pluche heeft diepe lades.... maar wie weet, ik constateer een iets groeiende draagkracht in het Haagsche voor de Marine.

Elzenga

Goed verhaal!!...zit alleen met het feit dat HCSS door het bedrijfsleven gefinancierd wordt. Daar kunnen critici ook nog op gaan wijzen. Maar kan me vinden in hun bevindingen en aanbevelingen.

DvdW

Citaat van: Lex op 06/01/2014 | 16:13 uur
Maar: is de NL politiek hier gevoelig voor?
Nee, niet zolang wij geleidt worden door een stelletje aan het pluche geplakte boekhouders die niet verder (durven te) kijken dan partijbelang en de volgende verkiezingen.... Het ontbreekt de NL politiek aan visie, echte toekomstgerichte visie.
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

Ik krijg het idee dat sommigen nu zullen schrijven: "zie je wel, dat heb ik reeds voorspeld."  :angel:
Maar: is de NL politiek hier gevoelig voor?

Lex

Veranderingen op mondiale energiemarkt vergen waakzaamheid Defensie 


Vandaag 15:42 

Dit is een origineel bericht van The Hague Centre for Strategic Studies

De wereldwijde veranderingen op de energiemarkt zorgen voor geopolitieke spanningen en een verhoogd risico op instabiliteit in olie- en gas exporterende landen rondom Europa. Een recent onderzoek uitgevoerd door het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) aangaande de economische veiligheid van Nederland roept om een prominentere rol van Defensie.

In Nederland groeit het besef dat onze economische veiligheid een nationaal belang is dat in internationaal verband gericht moet worden bewaakt. Economische veiligheid gaat, meer dan we beseffen, hand in hand met andere politieke doelstellingen, zoals het bevorderen van de internationale rechtsorde en hulp aan fragiele staten.

Defensie zou haar inspanningen op het gebied van economische- en energieveiligheid moeten verhogen, met name de anticipatie van de (gevolgen van de) veranderingen op de energiemarkt.

Veranderingen op de energiemarkt (de sterk stijgende vraag en ondermijning van de vrijhandel) zorgen dat staatsgeleide oliemaatschappijen dominanter worden. Dit raakt internationale oliemaatschappijen als Royal Dutch Shell en schaadt de Nederlandse economie.

Bovendien zorgt de veranderende vraag, onder andere door de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten (VS) op lange termijn voor een toename van de instabiliteit in het Midden Oosten, Noord Afrika en Rusland; een belangrijke handelspartner van Nederland. De huidige geopolitieke heroriëntatie van de VS opent tevens de ruimte voor verhoogde concurrentie tussen India en China in het reeds instabiele Midden Oosten. Gezien de terugtrekkende beweging van de VS, zullen deze veiligheidsrisico's steeds meer door Europa zelf moeten worden opgelost, ook in tijden van bezuinigingen op Defensie en buitenlandse beleid.

Energieveiligheid vergt een belangrijke maritieme component (het zekerstellen van vrije handelsroutes). Bovendien is er een sterke relatie met groeiende instabiliteit binnen landen. Dit maakt toekomstige interventie- en stabilisatiemissies gericht op het behoud van economische- en energieveiligheid van Europa waarschijnlijker. De kans op interventies neemt vanwege deze problematiek namelijk toe.

Specifieke landen die aandacht vereisen vanwege hun kwetsbaarheid zijn Algerije, Rusland, Venezuela, Nigeria en Egypte. Hetzelfde geldt voor de volgende choke points: Bab el-Mandeb, Suezkanaal, Straat van Hormuz en de Straat van Malakka, en de instabiele landen daaromheen. De aanwezigheid in deze landen, regio's en zeestraten kan preventief werken en tevens de anticipatiefunctie versterken. Dit kan bijvoorbeeld door daar te oefenen, trainingen te geven, of deel te nemen aan Security Sector Reform -missies.

Lex

No blood for oil?

De wereldwijde veranderingen op de energiemarkt zorgen voor geopolitieke spanningen en een verhoogd risico op instabiliteit in olie- en gas exporterende landen rondom Europa. Een recent onderzoek uitgevoerd door het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) aangaande de economische veiligheid van Nederland roept om een prominentere rol van Defensie.

HCSS, 6 January 2014

Download het rapport.

onderofficier

Citaat van: Thomasen op 23/07/2013 | 00:37 uur
Jup. Maargoed, probeer dat de Europeaan eens aan het verstand te peuteren....

Onmogelijk omdat hier (nog) alles van zelfsprekend is. Zelfs goed eten wat een schoonheidsfoutje heeft wordt niet verkocht (eigenlijk gekocht). In die luxe leven we.

Van de week gelezen dat men verwacht dat de dagelijkse boodschappen met tien(tallen) procent(en) omhoog gaan.
De "melkpoeder-crisis" was een voorteken.
Maar dat heeft ook te maken met de hebzucht van de producenten.
De ene vermengt het product met zooi om meer te kunnen verdienen, de ander verscheept het product omdat men elders (opeens) meer (gaat) betalen.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

dudge

Citaat van: Poleme op 22/07/2013 | 18:37 uur
Met gemak kan men veel meer landen die aan de grond-, en delfstoffen strijd meedoen toevoegen.
Ops Iraqi 'Freedom' en ops 'Enduring Freedom' en ISAF zijn in feite ook strijdtonelen om delfstoffen.  De oorlogen in Rwanda, Burundi, Dafur, Zuid-Sudan gingen en gaan over (landbouw)gronden en olie. Etecetera, etcetera.

Jup. Maargoed, probeer dat de Europeaan eens aan het verstand te peuteren....

dudge

Citaat van: Poleme op 22/07/2013 | 18:49 uur
;D "In een razend tempo ontzilting installaties bouwen, geld speelt dan geen rol meer."
Een familie lid van mij bouwde ooit eens aan een enorme ontzilting installatie net ten Zuiden van de Koeweitse grens.  Hij leerde daar, dat dat een dure oplossing was, die alleen met heel veel olie dollars bekostigd kon worden.  Dit is dus geen oplossing.

In een van de droogste landen op deze Aardbol, Namibia hadden ze een heel andere oplossing.  Het rioolwater werd gezuiverd tot drinkwater!
En qua kosten was het voor dit land te doen.  Helaas, wordt dit land nu gerund door een stel niet zo visionaire types en zijn ze ermee gestopt.
In de VS en Australia is nu weer hernieuwde interesse om rioolwater te zuiveren tot drinkwater.

Ik weet niet wanneer 'ooit' was, maar het is vrij simpel, als je moet, dan moet je. En hoewel het zeker duur kan zijn, kan het nog steeds goedkoper zijn dan de alternatieven. Daarbij beschikken de Arabische landen over een fikse portie warmte en zonne energie, als die ingezet kan worden voor ontzilting zit je goed.

Er staan in die regio ook een aantal zout fabrieken, die halen het zout uit het zeewater. Lijkt me dat die daarmee ook al relatief zoet water produceren, als dat proces verbeterd wordt is er een mooie koppeling te maken.