Overigen > Historie

Historisch onderzoek naar fatale ondergang stoomschip Van Imhoff in 1942

(1/2) > >>

Lex:
Historisch onderzoek naar fatale ondergang stoomschip Van Imhoff in 1942

DEN HAAG - Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie onderzoek doen naar de ondergang van het stoomschip Van Imhoff bij Sumatra in januari 1942. Daardoor kwamen 411 ge´nterneerden om. Het moet leiden tot de rehabilitatie van de slachtoffers.

Een woordvoerder van Defensie bevestigt berichtgeving van NRC hierover. Het kabinet komt hiermee de nabestaanden tegemoet, zegt hij. De nabestaanden pleiten al jaren voor eerherstel. De zaak wordt gezien als een van de grootste doofpotaffaires na de oorlog. Er kwamen onder meer gevluchte Joden om, tegenstanders van nazi-Duitsland, geestelijken en kunstenaars.

Na de Duitse inval in Nederland werden Duitse en Oostenrijkse burgers in Nederlands-IndiŰ ge´nterneerd. Het Nederlandse koopvaardijschip Van Imhoff was op weg naar Brits-IndiŰ toen het door de Japanners tot zinken werd gebracht. De Nederlandse bemanning verliet het schip, maar liet de 477 ge´nterneerden onder het dek aan hun lot over. De meesten overleefden het niet.

Volgens de woordvoerder van Defensie moet nog met advocaat Liesbeth Zegveld, die een aantal nabestaanden vertegenwoordigt, worden overlegd hoe het onderzoek wordt ingericht.

Telegraaf, 09-09-2021, 19:00

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie