Opvolging Alkmaar klasse

Gestart door Harald, 30/10/2014 | 10:19 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ace1 op 08/12/2023 | 21:16 uurWat denk je van Damen mijnenjager die in Duitsland gebouwd gaat worden met Duitse systemen erop?


Veel Duitsers (inclusief politici en mensen uit hun defensie industrie en vakbonden) zijn nog steeds ziek van het feit dat het Nederlandse Damen hoofdaannemer is geworden voor hun nieuwe marine trots, de F126.

Leuk idee, maar ik zie het niet zo snel gebeuren.

Parera

Citaat van: Ace1 link=msg=quote author=Ace1 link=msg=501839 date=1702066602]
Wat denk je van Damen mijnenjager die in Duitsland gebouwd gaat worden met Duitse systemen erop?

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Damen-vervanging-mijnenjagers-240119.html

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Atlas-Damen-040319.html
501839 date=1702066602]
Wat denk je van Damen mijnenjager die in Duitsland gebouwd gaat worden met Duitse systemen erop?

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Damen-vervanging-mijnenjagers-240119.html

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Atlas-Damen-040319.html
[/quote]

Damen nee, misschien wel een mogelijkheid dat Duitsland kiest voor de NLD-BEL-FRA aanpak en dezelfde schepen laat bouwen in eigen industrie (TKMS of NVL).

Maar of dat gaat gebeuren? Dat is afwachten.

Ace1

Citaat van: Lynxian op 08/12/2023 | 17:55 uurAls de Duitsers ook de boot gaan afnemen dan hebben de Belgen wel hun kaarten op het juiste project gezet. Ik kan 't alleen maar toejuichen; als de Belgische overheid ziet dat er geld mee te verdienen valt dan zijn ze misschien ook wat sneller geneigd in hun eigen defensie te investeren.

Wat denk je van Damen mijnenjager die in Duitsland gebouwd gaat worden met Duitse systemen erop?

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Damen-vervanging-mijnenjagers-240119.html

https://marineschepen.nl/nieuws/Voorstel-Atlas-Damen-040319.html

Lynxian

Als de Duitsers ook de boot gaan afnemen dan hebben de Belgen wel hun kaarten op het juiste project gezet. Ik kan 't alleen maar toejuichen; als de Belgische overheid ziet dat er geld mee te verdienen valt dan zijn ze misschien ook wat sneller geneigd in hun eigen defensie te investeren.

Harald

Duitse vervangingsaankoop voor de boten van klasse 332 Frankenthal-klasse mijnenjager is geannuleerd. Als je onderstaande leest is dat toch wel een dramatisch proces ...  >:(
Misschien zou aankoop van BE/NL MCM mijnenbestrijdingsschepen een optie kunnen zijn ?
Frankrijk gaat ook deze schepen afnemen, dus een mogelijkheid voor Duitsland, eenheid in EU  ;)
De 12 schepen kosten zo'n 2 miljard euro, dus dat moet met het budget van Duitsland wel lukken

(onderstaande is vertaald met Google Translate)
Citaat16 Onvoldoende coördinatie leidt tot het annuleren van een langdurig aanbestedingsproject voor dringend benodigde mijnenbestrijdingsboten
(hoofdstukken 1405 en 1406)

Samenvatting
De BMVg had een bovengrens van 3,5 miljard euro gesteld voor de aanschaf van nieuwe mijnenbestrijdingsboten
- Niettemin is de Bundeswehr al lange tijd bezig met het plannen en ontwerpen van boten voor mijnbestrijding, die ruim 6 miljard euro zouden kosten. Dit
zorgde er uiteindelijk voor dat het project werd geannuleerd en leidde tot een dure tussenoplossing.
De Bundeswehr was van plan om vanaf 2027 zijn mijnbestrijdingsboten (boten), die toen meer dan 30 jaar oud waren, te vervangen
- Sinds 2014 is het van plan om elf gespecialiseerde boten aan te schaffen voor maritieme mijnenverdediging. Ondanks het lange planningsproces
konden het projectteam, de betrokken afdelingen en de marine het niet
eens worden over een financieel haalbaar vervolgmodel. De verreikende eisen van de marine konden
niet binnen het gestelde budget van 3,5 miljard euro worden gefinancierd. De BMVg heeft interne informatie over kostenbesparingen niet overgenomen
en de door haar bestelde onderzoeken hebben niet tot nieuwe bevindingen geleid
- Uiteindelijk besloot de BMVg de eisen te aanvaarden, maar minder boten aan te schaffen.
In 2022 verlaagde de BMVg de begroting opnieuw met 2,2 miljard euro vanwege andere
prioriteiten. De marine moet daarom tot 2040 haar verouderde boten blijven gebruiken.
Deze worden daartoe voor 1,3 miljard euro gemoderniseerd. Om technische redenen
zullen zij echter niet in staat zijn de zeemijnverdediging op het vereiste niveau te leveren.
https://www.bundesrechnungshof.de/SharedDocs/Downloads/DE/Berichte/2023/hauptband-2023/16-volltext.pdf?__blob=publicationFile&v=8

Frankenthal-class minehunter
https://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal-class_minehunter

Harald

Naval Group at NEDS 2023: Barracuda family submarine and rMCM vessel

Interviews with Pierre-Eric Pommelet, Naval Group's CEO, and Thierry Petit, Submarine Marketing Manager, during NEDS (Netherlands Defence and Security exhibition) 2023 in Rotterdam.

Naval Group reaffirmed its commitment to a long-lasting partnership with the Netherlands, building up on the existing cooperation. Naval Group also showcased the unique technical know-how and expertise it can offer to support the Netherlands capability requirements.

rMCM
Naval Group is also proud to serve the Royal Netherlands Navy requirements with the Mine Counter Measures replacement program (rMCM). This international program will deliver 6 vessels and their integrated toolbox to the Netherlands MOD. On October 19th 2023, Naval Group launched the second vessel of the program and first for the Royal Netherlands Navy, the Vlissingen.
Thanks to the latest available technologies and developments, these specialised mine countermeasures vessels (MCMV) will be fitted with top-end capabilities: embarking and launching combination of 18-ton USVs, UUVs and UAVs. Detection, identification and neutralisation of sea mines will thus be performed by unmanned assets.
This program is the foundation of an effective European cooperation: in September 2023, France, Belgium and the Netherlands agreed on a cooperation aimed at promoting synergies within the mine warfare domain. In particular, France confirmed its decision to share the design of the Belgian-Dutch MCM mothership. With this decisive step, the rMCM program became a major element of European Defence.



Stoonbrace

Citaat van: Parera op 23/10/2023 | 08:28 uurDe USV's wegen 18 ton en hebben een lengte van 12 m, hierdoor kunnen ook de FRISC's aan boord meegenomen worden in de mission bay als dat ooit nodig blijkt te zijn (waarschijnlijk voor de Belgen).


Niet alleen dat, ook USV's met ASW taak zijn er in die grootte (en zullen op ASWF worden ingezet). Biedt dus mogelijkheden voor seabed warfare.

Huzaar1

Ik denk dat Benji doelt op de vele mysterieuze gaslekken van de afgelopen maanden  :angel:  .

Of als ze door worden gegeven aan Oekraine het opruimen van de Zwarte zee. ;)
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Benji87 op 22/10/2023 | 12:06 uurAls je de trends op het gebied van mijnenvegers/jagers binnen de NAVO volgt dan vermoed ik dat deze schepen nog wel eens flink ingezet kunnen gaan worden  ;)
Dat zou alleen maar goed nieuws zijn, dan is het geld goed besteed.

Parera

#2407
Naval Group heeft nog wat info gepubliceerd over de nieuwe schepen, ik weet niet of alles al bekend was maar toch even hier plaatsten.

These mine countermeasure vessels have the following characteristics:
- Length: 82,6m
- Width: 17m
- Displacement: 2800t
- Maximum speed: 15,3 knots
- Range: >3500 nautical miles
- Crew: 63 people (base crew 33 people)

- Drone capabilities:
* Exail UMISOFT System
* 2 unmanned surface vehicles (Exail Inspector 125)
* 3 autonomous underwater vehicles (A-18 equipped with Exail UMISAS 120 sonar)
* 2 towed sonars (T-18 equipped with Exail UMISAS 240 sonar)
* 2 Mine Identification & Disposal Systems (MIDS) systems (Exail Seascan and K-Ster C)
* 2 unmanned aerial vessel (UMS Skeldar's V200)
* 1 Exail influence mine sweeping system integrating 5 CTM magnetic modules et 1 PATRIA acoustic module

- Embarkation capacity: 2 SOLAS rigid hull inflatable boats of 7m
- Handling: 2 side launch & recovery systems for surface drones or commando boats, a 15t dedicated rear crane and a 3t overhead crane.

De USV's wegen 18 ton en hebben een lengte van 12 m, hierdoor kunnen ook de FRISC's aan boord meegenomen worden in de mission bay als dat ooit nodig blijkt te zijn (waarschijnlijk voor de Belgen).

Met het toetreden van Frankrijk tot het programma en de daarmee geplande uitbreiding van 6 extra MCMV's zie ik nog wel mogelijkheden voor andere landen om ook toe te treden. Op X/Twitter zag ik enkele personen met vragen richting de Duitsers of er plannen zijn om zich aan te sluiten bij ons project.

Benji87

Als je de trends op het gebied van mijnenvegers/jagers binnen de NAVO volgt dan vermoed ik dat deze schepen nog wel eens flink ingezet kunnen gaan worden  ;)

Stoonbrace


silvester herc


silvester herc


Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 20/10/2023 | 11:48 uurIk dacht altijd dat mijnenjagen een zeer gespecialiseerde taak is waarvoor (vroeger tenminste) ook speciale kunststof huid nodig was. Kan je dit allemaal vervangen voor een civiel schip en zo ja, hoeveel moet je dat civiele schip dan aanpassen zodat het geschikt is?
Eerder dat ik me vergis; ik heb 0 verstand van mijnenjagen maar door de discussies hier op het forum over de nieuwe mijnenjagers door de jaren heen kreeg ik de indruk dat het Belgische ontwerp een hele andere kant op ging dan dat Nederland eigenlijk wilde. Een stuk minder traditioneel en een stuk meer innovatie dan de Nederlanders hadden gewild. Een stuk groter en uitgebreider ook. (Omdat België ogenschijnlijk ze ook wilt gebruiken als patrouilleschepen.)

De amerikanen down het ook zo. En aangezien alles vanuit een toolbox concept werkt is het platform niet meer perse onderhevig aan specifieke eisen, de afstand tussen gebied van operatie en positionering van schip zelf is de veiligheid.

Voor mijnenjagen uit WO2 gaat nu dure capaciteit verloren die geënt is ( of zou moeten zijn) op operationele omstandigheden. Het is simpelweg niet nodig. Tenslotte doen we het zelfs al vanaf een civiel schip.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"