Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => Defensiebrede onderwerpen => Topic gestart door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:28 uur

Titel: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:28 uur
We missen een algemeen nieuwstopic waarin simpelweg alle nieuwsfeitjes kunnen verschijnen, daarnaast valt me op dat enkel wat er in de kranten verschijnt wordt gedeeld.
Intern wordt er veel nieuws gepresenteerd wat de buitenwereld nooit hoort, en dat is jammer. Dus iedereen met een toegang tot Defensie intranet, met boerenverstand op aan, kan hier wat delen. Het lijkt me niet de bedoeling dat er hier alles wordt gedeeld, want opsec en operationele werkzaamheden dienen niet openbaar gemaakt te worden. Maar algemene dingen lijken me helemaal dikke grote blij.

Ik trap af.

Weekoverzicht Defensieoperaties

25 april 2018

EOD'ers bereiden het springen van gevonden granaten voor (april 2014). 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte meer dan 60 explosieven onschadelijk. Veel meldingen waren afkomstig van boeren die hun akkers omploegden en daarbij op oude explosieven stuitten. Ook maakte de EOD in Nieuwegein handgranaten onschadelijk. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 april 2018.
   
Met hulp van de explosievenopruimingsdienst maakte duikvaartuig Hydra een zeemijn (MK17) en een bom onschadelijk voor de Zeeuwse kust. De maritieme tak van de EOD rukte 9 keer uit in Noord-Nederland.
   

Midden-Oosten


Nederlandse F-16's vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. De jachtvliegtuigen ondersteunden grondtroepen tijdens 9 missies, waaronder in de provincie Al Hasakeh in Irak. In 1 geval werden wapens ingezet.
   
Nederlandse instructeurs gaven cursussen aan militairen in Irak. Zij leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De trainingen zijn bijna afgerond. Aansluitend ontvangen de cursisten hun certificaat. De instructeurs verzorgen de opleidingen met collega's van partnerlanden.
   
Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.
   

Sea Guardian

Zr. Ms. Karel Doorman. 

Zr. Ms. Karel Doorman neemt sinds 24 april met 300 opvarenden op de Middellandse Zee deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian. Operatie Sea Guardian draagt bij aan de bestrijding van terrorisme in de regio. Daarnaast draagt de missie bij aan het bevorderen van de dialoog met de landen in de regio rond de Middellandse Zee. Aan boord van het Joint Support Ship zijn marinierseenheden uit België, Denemarken en Nederland. Verder is er een compleet bemande Role-2-hospitaal en een Cougar-helikopterdetachement aan boord.
   

Litouwen

Militairen van de eFP tijdens de schietoefening voor anti-tankeenheden. 

50 Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence deden mee aan de Runway Run. Dit sportevenement, met 7.000 renners, was georganiseerd door de vliegende collega's van de Baltic Air Policing-missie. Er werd gevierd dat Litouwen 14 jaar NAVO-lid is. Duizenden mensen namen daarna een kijkje bij de static show van het zware materiaal van de Nederlandse landmachteenheden.
   
De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Estland, Letland, Litouwen en Polen.
   

Mali

Duitse militairen in Gao tonen het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. 

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie. Duitse militairen in Gao droegen voor het eerst het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Hun eenheid, de Flugabwehrraketengruppe 61, werd begin april onder bevel gesteld van het Nederlandse DGLC.
   

Lopende operaties buitenland:

Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
Special operations forces van de marine trainden de afgelopen periode in het Afrikaanse Dakar 45 Senegalese elitecollega's. De opleiding maakt deel uit van de oefening Flintlock oefening, die wordt geleid door Amerikanen.
Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
Zr. Ms. Holland, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
   

Operaties/acties binnenland:

De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
De landmacht leverde specialisten voor het doorzoeken van een woning en bijbehorend perceel in de omgeving van Amsterdam.
De marine ondersteunde het Openbaar Ministerie in de vorm van maritieme duikcapaciteit voor het zoeken naar- bewijsmateriaal in de omgeving van Diemen.
Defensie verleende bijstand aan de autoriteiten van Curaçao in de vorm van handhaving van de rechtsorde tijdens 'ta basta awor'. Met deze campagne zet Curaçao zich in om de criminaliteit op het eiland terug te dringen.
Het Korps Marinebrandweer rukte uit voor een CO2-meting in een woning in Den Helder.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:32 uur
Verbeterde Leopards voor Duits-Nederlandse pantserbataljon

12 april 2018 | 10:53


2 Nederlandse militairen met 'de sleutel' van de eerste Leopard 2A6MA2-gevechtstank. 


Fabrikant Kraus Maffei Wegmann heeft gisteren de eerste 3 gemodificeerde 'Duits-Nederlandse' Leopard-gevechtstanks overgedragen aan de Duitse landmacht. De Leopard 2A6MA2 heeft een Nederlands communicatie- en informatiesysteem. De tank kan zo naadloos digitaal communiceren met Nederlandse eenheden.

Voor de aanpassing namen Duitsland en Nederland internationaal ongebruikelijke stappen. Nationale industriële belangen werden opzijgezet en technologische kennis en ervaring gedeeld.

"Bij operaties hoog in het geweldsspectrum en als deel van geloofwaardige afschrikking is de tank onmisbaar", stelt Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen. "De Leopard biedt een unieke combinatie van vuurkracht, bescherming, terreinvaardigheid en is onder alle weersomstandigheden inzetbaar. En nu is de tank ook digitaal volledig up to date."
   

Elkaar leren kennen

Nederland koos voor de samenwerking om weer over dit zware wapensysteem te beschikken. Sinds 2015 vormen Duitse en Nederlandse militairen 414 Tankbataljon dat onder bevel staat van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Deze Nederlandse brigade valt op haar beurt weer onder de Duitse 1 Pantserdivisie. Zo leren beide nationaliteiten elkaars werkwijze, cultuur en taal.
   

Eigen troepen onderscheiden

Een Duitse Leopard-gevechtstank (voor) en een Nederlands CV90-gevechtsvoertuig tijdens een gevechtsoefening ter voorbereiding op de flitsmacht (februari 2018). 


DMO/JIVC zorgde voor de integratie van het Nederlandse en Duitse C4I-systeem (command, control, communication, computers, information). De Leopards kregen een nieuw intercomsysteem, vernieuwde navigatie- en nachtzichtmiddelen, het Nederlandse battlefield management system en Nederlandse radio's. De tanks hebben nu ook het Blue Force Tracking System waarmee ze eigen troepen kunnen onderscheiden. Dit beperkt het risico van vuur op eigen troepen aanzienlijk.

Dankzij de aanpassingen kunnen Duitse en Nederlandse eenheden tot op het laagste, tactische niveau veilig en naadloos informatie uitwisselen. 414 Tankbataljon krijgt nog voor januari 2019 17 gemodificeerde gevechtstanks. Een aantal dat doorgroeit tot 48 stuks.

De gemodificeerde tanks gaan direct meedoen met de Duits-Nederlandse bijdrage aan de NAVO-flitsmacht in 2019. Die komt in actie bij bedreiging van het NAVO-grondgebied.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:33 uur
Artillerie knalt in Zweden

17 april 2018 | 11:54


Een pantserhouwitser PzH 2000 

De pantserhouwitser PzH 2000 is het zwaarste wapen binnen de Koninklijke Landmacht. 6 stuks verschieten momenteel dagelijks tientallen 155 mm granaten op doelen tot circa 40 km. Dat gebeurt op het Zweedse Trangslet, een van de grootste schietterreinen in Europa. De afdeling artillerie, deel uitmakend van het Vuursteuncommando, traint er met grondgebonden vuursteun tijdens Ultimate Dragon 2018. 
   

De pantserhouwitsers vuren pas na nauwkeurige doelopsporing. Soms gebeurt dat met behulp van radar of onbemande vliegtuigjes. In deze oefening zijn het vooral forward observers, die deze taak voor hun rekening nemen. Deze artillerie-waarnemers worden tijdens inzet en oefeningen vanuit het vuursteuncommando ingebed bij alle grond-gevechtseenheden. Het vuursteuncommando levert vuursteun voor zowel de landmacht als het korps mariniers.
   

Excalibur-granaten

Een pantserhouwitser PzH 2000 verschiet 155 mm granaten op doelen tot circa 40 km.   

Zweden biedt zeer goede mogelijkheden voor de training. Dit omdat op het immense schietterrein met moderne lange dracht munitie kan worden verschoten.

Met de pantserhouwitser heeft Nederland de modernste vuurmond van de NAVO, met een hoge tactische mobiliteit, lange dracht, vuurkracht én 24/7 inzetbaarheid.
Binnenkort komen voor de PzH ook Excalibur-granaten beschikbaar: GPS-gestuurde Precision-Guided Munition. Die moet de artillerie een dracht van 50 kilometer geven, met een nauwkeurigheid van tien meter.

Ultimate Dragon 2018 beslaat 3 weken en loopt vrijdag af.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:34 uur
Voorbereiding Marine op gevecht hoogste geweldsspectrum

24 april 2018 | 16:18


De Duitse tanker Spessart voorziet Zr. Ms. Tromp van brandstof. 


34 marineschepen, 5 onderzeeboten, tientallen helikopters en vliegtuigen en bijna 5.000 militairen uit 14 landen. De grootste 2-jaarlijkse maritieme oefening in Europa is sinds afgelopen weekeinde in volle gang. Ter voorbereiding op wat? Op het gevecht tot in het hoogste geweldsspectrum. Dit om, als het nodig is, bondgenootschappelijk gebied en belangen op zee te beschermen.

Aan dit door het Verenigd Koninkrijk geleide Joint Warrior, levert ook Nederland een forse bijdrage met zijner majesteits schepen Evertsen, Tromp, Van Amstel, Zeeleeuw, Urk, Mercuur en de Maritime Battle Staff.

Bij Joint Warrior, op de wateren rond Groot-Brittannië en ten noordwesten van Schotland, draait het om een grote verscheidenheid aan scenario's tot in het hoogste geweldsspectrum. Daarmee gaat de oefening, volgens commandant Netherlands Maritime Force commandeur Huub Hulsker, met zijn tijd mee. "Hedendaagse bedreigingen zijn erin meegenomen. Zo oefenen wij zeer realistische scenario's. Daarin zitten ook zaken als media en de effecten van cyber. Die aspecten zijn van grote toegevoegde waarde, omdat we zien dat ze in de huidige tijd steeds meer risico's met zich meebrengen."
   

Media en cyber

Het Duitse fregat Lübeck. 


Gesimuleerde journalisten spelen een grote rol tijdens de oefening. Zo is er een online platform waarop zij nieuwsartikelen, video's, radiofragmenten en social mediaberichten publiceren om hearts and minds van de bevolking te winnen. Ook aan boord van de schepen spelen de journalisten een rol. Dit om het omgaan met media te trainen. Daarnaast moeten schepen beducht zijn op hackers, die hun systemen proberen aan te vallen. Zo trainen de vaartuigen hoe ze het best kunnen omgaan met deze relatief nieuwe gevaren.

De schepen zijn inmiddels begonnen met de zogenaamde Combat Enhancement Training/Force Integration Training fase (CET-FIT). Hierin worden tactieken en vaardigheden beoefend als onderdeel van een Combined Joint Task Force (CJTF). Hierbij maken alle eenheden onder meer kennis met internationale partners en trainen hun gezamenlijke operationele gereedheid. Deze week staan verder verschillende schietoefeningen, manoeuvreren, luchtverdediging en onderzeebootbestrijding op het programma.

Naast Nederland en Groot-Brittannië, zijn België, Denemarken, Duitsland, Estland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten de grootste leveranciers van mensen en materieel voor Joint Warrior. Die duurt nog tot 4 mei.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:36 uur
Plaatjes kan ik er niet bij zetten, wel jammer want die zijn best vaak wel tof. Zou veranderen als de site de mogelijkheid tot uploaden van plaatjes zou geven  :angel:
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: DiepFries op 30/08/2018 | 22:25 uur
Defensie wil shotgun arsenaal vernieuwen, tender:

Citaat284 pump action, 12 gauge shotguns

CitaatThe official tender notes that the primary award criteria for the 284 new shotguns will be price.

https://www.thefirearmblog.com/blog/2018/08/24/dutch-army-in-search-of-shotguns/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 30/08/2018 | 22:34 uur
Citaat
The official tender notes that the primary award criteria for the 284 new shotguns will be price.

Dat voorspelt niet veel goeds als dit het belangrijkste punt is van de tender :glare:
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: DiepFries op 30/08/2018 | 22:39 uur
Citaat van: Parera op 30/08/2018 | 22:34 uur
Dat voorspelt niet veel goeds als dit het belangrijkste punt is van de tender :glare:

Daarom licht ik dat uit. Had niet het KCT notabene, niet 1 maar 2 'zeldzame' geexplodeerde barrels (zie RTL rapport met foto's). Goedkoopste bieder  :sick:
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: StrataNL op 30/08/2018 | 22:40 uur
Citaat van: Parera op 30/08/2018 | 22:34 uur
Dat voorspelt niet veel goeds als dit het belangrijkste punt is van de tender :glare:
De meeste openbare tenders van defensie hebben prijs als belangrijkste criteria....  ;D
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: StrataNL op 30/08/2018 | 22:44 uur
Citaat van: DiepFries op 30/08/2018 | 22:39 uur
Daarom licht ik dat uit. Had niet het KCT notabene, niet 1 maar 2 'zeldzame' geexplodeerde barrels (zie RTL rapport met foto's). Goedkoopste bieder  :sick:
Kwam dat door de fabrikant of verkeerd gebruik van het wapen? De loop tegen een stalen deur/slot aan houden in plaats van een stukje er vanaf bijvoorbeeld. Mossberg is één van de top shotgun fabrikanten.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 30/08/2018 | 22:48 uur

Citaat van: DiepFries op 30/08/2018 | 22:39 uur
Daarom licht ik dat uit. Had niet het KCT notabene, niet 1 maar 2 'zeldzame' geexplodeerde barrels (zie RTL rapport met foto's). Goedkoopste bieder  :sick:

Daar kan ik me wel iets van herinneren ja, hier het artikel  (https://www.rtlnieuws.nl/nederland/levensgevaarlijke-situaties-bij-missies-door-gebrekkig-materieel-commandos)opnieuw.

Duitsland is ook in het proces van het vervangen van hun shotguns, deze worden vervangen door de Heckler & Koch FABARM FP6 (https://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_FABARM_FP6), ontwikkeld door Fabbrica Bresciana Armi S.p.A uit Italie maar geproduceerd en verkocht door HK. Misschien dat we daar eens naar kunnen kijken, al verwacht ik dat er gewoon een nieuwe serie mossbergs 590A1's gaat komen omdat alles al ingesteld is op dit type wapen dus ook daar de kosten laag blijven.

Citaat van: StrataNL op 30/08/2018 | 22:40 uur
De meeste openbare tenders van defensie hebben prijs als belangrijkste criteria....  ;D

Niet alleen dit project hoor, ik vind dat het een belangrijk criterium moet zijn maar niet het belangrijkste punt. Maar helaas is het gewoon zo triest gesteld met onze mogelijkheden.

Citaat van: StrataNL op 30/08/2018 | 22:44 uur
Kwam dat door de fabrikant of verkeerd gebruik van het wapen? De loop tegen een stalen deur/slot aan houden in plaats van een stukje er vanaf bijvoorbeeld. Mossberg is één van de top shotgun fabrikanten.

Uit het artikel :
''Het gaat soms ook mis. Zo gebruiken commando's een shotgun, een wapen om op korte afstand deuren open te schieten. De lopen van twee van die wapens zijn tijdens een oefening uit elkaar gespat toen de druk in het wapen te hoog opliep. Wonderwel raakte door het rondvliegend metaal niemand gewond.''

Waarschijnlijk dus te dichtbij de deur gehouden.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: StrataNL op 31/08/2018 | 14:34 uur
Citaat van: Parera op 30/08/2018 | 22:48 uur
Waarschijnlijk dus te dichtbij de deur gehouden.
Dat had dus net zo goed met een wapen van een andere fabrikant kunnen gebeuren...
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: DvdW op 31/08/2018 | 14:59 uur
Citaat van: StrataNL op 31/08/2018 | 14:34 uur
Dat had dus net zo goed met een wapen van een andere fabrikant kunnen gebeuren...
Dus het valt allemaal wel weer mee. Bedrijfsongelukje zullen we maar zeggen. En doorrrrrr.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: StrataNL op 31/08/2018 | 15:35 uur
Citaat van: DvdW op 31/08/2018 | 14:59 uur
Dus het valt allemaal wel weer mee. Bedrijfsongelukje zullen we maar zeggen. En doorrrrrr.
Precies, niet te druk om maken.
Titel: 'Commando's klagen over helmen en kogelwerende vesten'
Bericht door: DvdW op 02/10/2018 | 07:01 uur
'Commando's klagen over helmen en kogelwerende vesten'

Nederlandse commando's maken zich grote zorgen over de kogelwerende helmen en scherfvesten waarmee ze op pad worden gestuurd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Sommige helmen zouden net zo makkelijk buigen als karton en scherfvesten zijn ver over de houdbaarheidsdatum.

Houdbaarheidsdatum
De elitesoldaten hebben de problemen met hun helmen al 2016 aangekaart. Uit een steekproef met 100 helmen bleken er zeker 30 vervormd te zijn. Veel daarvan zijn gebruikt in Mali.

Met die klacht is niets gedaan, ook niet na een advies van de Dienst Materieel Organisatie om de helmen te vervangen, schrijft het AD. Ook de twijfels over de bescherming van scherfvesten worden volgens de commando's niet serieus genomen. De meeste vesten zouden ver over de houdbaarheidsdatum zijn. Sommige worden al twaalf jaar gebruikt, terwijl een vest na vijf jaar vervangen dient te worden.

Veilig materieel
Volgens het ministerie van Defensie gaan de militairen niet met onveilig materiaal op pad. Alle scherfvesten zijn onlangs getest door TNO. 90 procent bleek voldoende ballistische bescherming te bieden. De overige tien procent zijn niet meer in gebruik.

Inmiddels zijn er nieuwe vesten besteld. Over de verouderde helmen kon defensie nog geen reactie geven.

https://nos.nl/artikel/2252980-commando-s-klagen-over-helmen-en-kogelwerende-vesten.html
Titel: Re: 'Commando's klagen over helmen en kogelwerende vesten'
Bericht door: Sparkplug op 02/10/2018 | 10:39 uur
Citaat van: DvdW op 02/10/2018 | 07:01 uur
'Commando's klagen over helmen en kogelwerende vesten'

.../...

https://nos.nl/artikel/2252980-commando-s-klagen-over-helmen-en-kogelwerende-vesten.html

Heeft iemand een foto of link van dit type helm? Waarom werd voor dit type gekozen?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 03/12/2018 | 11:33 uur
Via twitter.com @hdevreij

CitaatDefensie: de special forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers krijgen op 5 december een gezamenlijke staf: het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM). Ook het Defensie Helikopter Commando is van de partij.

(https://pbs.twimg.com/media/Dte85P1WoAAlOAz.jpg)

Moet er nu dan een apart deel komen net als voor de andere krijgsmacht onderdelen op het forum ? In het rijtje '' KM / KL / KLU / KMAR / Reservisten / NLDA / Veteranen & Oud gedienden.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 03/12/2018 | 12:14 uur
Ik denk het. Ik denk dat ze bij LMB hier niet bien mee zijn  :angel:
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 05/12/2018 | 13:08 uur
Nu het ''300 Squadron'' voornamelijk gaat focussen op SOF optreden vraag ik me af; blijft dit een heli squadron of krijgt het straks ook ''fixed-wing'' capaciteit voor het SOF optreden.

Denk dan niet aan grote hoeveelheden of hele grote kisten maar echt SOF materiaal zoals een C-27J.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 05/12/2018 | 13:23 uur
Citaat van: Parera op 05/12/2018 | 13:08 uur
Nu het ''300 Squadron'' voornamelijk gaat focussen op SOF optreden vraag ik me af; blijft dit een heli squadron of krijgt het straks ook ''fixed-wing'' capaciteit voor het SOF optreden.

Denk dan niet aan grote hoeveelheden of hele grote kisten maar echt SOF materiaal zoals een C-27J.

Als er al fixed-wing capaciteit voor SOF nodig is, dan is het beter om daarvoor een extra squadron op te zetten. Het is niet alleen vliegend personeel, maar ook iedereen op de grond van het squadron die gericht zijn op een type helikopter of vliegtuig. Opleiding en training is verschillend en dat maakt het binnen 1 squadron het niet gemakkelijker op.

Er zijn nog genoeg squadron nummers over.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 05/12/2018 | 13:40 uur
Citaat van: Sparkplug op 05/12/2018 | 13:23 uur
Als er al fixed-wing capaciteit voor SOF nodig is, dan is het beter om daarvoor een extra squadron op te zetten. Het is niet alleen vliegend personeel, maar ook iedereen op de grond van het squadron die gericht zijn op een type helikopter of vliegtuig. Opleiding en training is verschillend en dat maakt het binnen 1 squadron het niet gemakkelijker op.

Er zijn nog genoeg squadron nummers over.

Dat is ook een optie. Dan blijft de vraag of hier behoefte is vanuit de SOF eenheden? Ik weet dat de Belgen wel fixed-wing SOF capaciteit zoeken maar dan voornamelijk kleinschalig iets wat naar mijn mening weinig nut heeft om met toestellen van formaat C-12 Huron te gaan vliegen.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Oorlogsvis op 05/12/2018 | 15:49 uur
Citaat van: Sparkplug op 05/12/2018 | 13:23 uur
Als er al fixed-wing capaciteit voor SOF nodig is, dan is het beter om daarvoor een extra squadron op te zetten. Het is niet alleen vliegend personeel, maar ook iedereen op de grond van het squadron die gericht zijn op een type helikopter of vliegtuig. Opleiding en training is verschillend en dat maakt het binnen 1 squadron het niet gemakkelijker op.

Er zijn nog genoeg squadron nummers over.
ja dat zou mooi zijn 2 Hercules C-130 SPECTRE's ...droom droom
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: DiepFries op 17/04/2019 | 23:27 uur
CitaatVandaag raamcontract getekend met Firma Hirtenberger voor 60mm mortiergranaten. Hiermee beschikt Defensie weer over dit type mortiergranaten: mooie stap bij het weer investeren in @Defensie #wijzijnDMO #DefensieMunitiebedrijf

https://twitter.com/ariejandewaard/status/1118590430311079939

Getest/beproeft door TNO, vermeld in video:

https://www.youtube.com/watch?v=pFndoKYV3dA
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lex op 17/04/2019 | 23:37 uur
Citaat van: DiepFries op 17/04/2019 | 23:27 uur
https://twitter.com/ariejandewaard/status/1118590430311079939
Vandaag raamcontract getekend met Firma Hirtenberger voor 60mm mortiergranaten. Hiermee beschikt Defensie weer over dit type mortiergranaten: mooie stap bij het weer investeren in @Defensie #wijzijnDMO #DefensieMunitiebedrijf
Een goede zaak, echter de opmerking  'Hiermee beschikt Defensie weer over dit type mortiergranaten' lijkt mij wel erg voorbarig.
Wanneer zal tet type daadwerkelijk beschikbaar zijn?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 18/04/2019 | 00:11 uur
Citaat van: Lex op 17/04/2019 | 23:37 uur
Een goede zaak, echter de opmerking  'Hiermee beschikt Defensie weer over dit type mortiergranaten' lijkt mij wel erg voorbarig.
Wanneer zal tet type daadwerkelijk beschikbaar zijn?

Misschien interessant de product pagina en catalogus van de 60 , 81 en 120 mm mortieren.

https://hds.hirtenberger.com/60mm-system/
https://hds.hirtenberger.com/wp-content/uploads/2018/02/HDS_60mm_System.pdf (.pdf)

https://hds.hirtenberger.com/81mm-system/
https://hds.hirtenberger.com/wp-content/uploads/2018/02/HDS_81mm_System.pdf (.pdf)

https://hds.hirtenberger.com/120mm-system/
https://hds.hirtenberger.com/wp-content/uploads/2018/02/HDS_120mm_System.pdf(.pdf)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 18/11/2020 | 08:35 uur
Defensie vervangt 1.295 boogtenten

Een groot deel van de circa 2.250 boogtenten van Defensie wordt vervangen. Deze zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft de Kamer vandaag op de hoogte gebracht van het voornemen.

De bedoeling is 1.295 tenten, inclusief verwarmers, binnen 2 tot 3 jaar te vervangen. Het gaat om de exemplaren die onder meer worden gebruikt voor commandovoering, legering of dienst doen als eetzaal of werkplek. Met de nieuwe tenten zijn de militairen beter inzetbaar.

De huidige tenten dateren uit de jaren '70 en bieden geen optimale bescherming meer voor personeel. Dat komt ook doordat de bijbehorende kachels hun operationele en technische levensduur hebben bereikt. Daarnaast zijn de tenten zwaar om op te zetten en niet flexibel in te zetten.

Van de huidige exemplaren zijn er ongeveer 1.000 nog wel bruikbaar voor opslag en bijvoorbeeld als ondersteuning tijdens evenementen. Voor deze tenten zijn vorig jaar nieuwe zeilen aangeschaft. Ze zijn gisteren nog opgezet bij de voedselbank in Amersfoort. Wachtende klanten hebben daardoor onderdak tijdens slecht weer.

Duurzaam en energiezuinig
Bij de aanschaf van de nieuwe tenten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. De nieuwe verwarmers moeten energiezuinig zijn. Ook is er behoefte aan klimaatbeheersingssystemen die voor verkoeling zorgen. Ook deze moeten een duurzaam karakter hebben. De bedoeling is dat er een pool van 60 systemen komt.

Het materiaal dient in het kader van interoperabiliteit te voldoen aan de geldende NAVO-standaarden. De tenten moeten bovendien koppelbaar zijn met tenten die worden aangeschaft voor inzet in missiegebieden.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) wordt belast met het project, dat tussen de € 25 miljoen en € 100 miljoen kost.

https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/nieuws/2020/11/06/defensie-vervangt-1.295-boogtenten
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Umbert op 23/11/2020 | 04:54 uur
Vooral die HVAC units, benieuwd wat onze civiele tak hier voor 'groen' alternatief gaat bedenken? Want "groen" in een conflict situatie met staal op staal als mogelijkheid spreekt elkaar wat tegen.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: delarey op 25/02/2021 | 18:57 uur
Nieuwe 81 mm-mortieren voor landmacht en mariniers

Nieuwsbericht | 25-02-2021 | 17:02

De Koninklijke landmacht en het Korps Mariniers krijgen nieuwe 81 mm-mortieren, inclusief munitie. De huidige mortieren worden vervangen omdat ze het einde van hun levensduur naderen.

(https://www.defensie.nl/binaries/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/02/25/img_37701.jpg?download)

Directeur Projecten DMO commandeur Dick Kreiter, tekende vandaag het contract met de firma Hirtenberger Defence Europe GmbH.

De nieuwe mortieren kunnen verder en nauwkeuriger schieten en zijn sneller te bedienen. Bij de 1e afroep worden 122 mortierwapens geleverd. Bij deze levering hoort ook een munitievoorraad en de nodige logistieke ondersteuning.

De zogenoemde raamovereenkomst geldt voor 10 jaar met een optie voor nog eens 10 jaar. Na de kwalificatie en typeclassificatie van de nieuwe mortieren en munitie moeten ze over ongeveer 2 jaar worden geleverd.

Via: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/25/nieuwe-81-mm-mortieren-voor-landmacht-en-mariniers
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 25/02/2021 | 19:00 uur
120mm komen er ook aan, is een interessante discussie tussen lmbl en Mariniers.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 25/02/2021 | 19:06 uur
Heeft dit bedrijf ook niet enkele tijd geleden het contract gekregen voor 60 mm mortieren voor NL? Overigens niks mis met het gebruik van 1 leverancier voor 1 familie van hetzelfde wapen systeem in dit geval de gehele mortier familie.

Ik hoop wat betreft de 120 mm mortier dat er nog steeds gekeken word naar een self-propelled mortar naast de getrokken stukken voor 11 LMB & KMARNS.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 25/02/2021 | 19:13 uur
Citaat van: Parera op 25/02/2021 | 19:06 uur
Heeft dit bedrijf ook niet enkele tijd geleden het contract gekregen voor 60 mm mortieren voor NL? Overigens niks mis met het gebruik van 1 leverancier voor 1 familie van hetzelfde wapen systeem in dit geval de gehele mortier familie.

Ik hoop wat betreft de 120 mm mortier dat er nog steeds gekeken word naar een self-propelled mortar naast de getrokken stukken voor 11 LMB & KMARNS.

Nee, en nee nee, hoe gaat Lmbl die meenemen dan?
Een self propelled mortar past totaal niet in het plaatje van Lmbl, te zwaar.
En de eisen van de Mariniers zijn o.a arctisch.
De M777 was meegenomen maar te groot, en te statisch. Viel ook af.

W.s wordt het een mortier die op een vtg kan schieten, maar ook getrokken kan worden achter een kar.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Robert2 op 25/02/2021 | 19:15 uur
Citaat van: delarey op 25/02/2021 | 18:57 uur
Nieuwe 81 mm-mortieren voor landmacht en mariniers

Nieuwsbericht | 25-02-2021 | 17:02

De Koninklijke landmacht en het Korps Mariniers krijgen nieuwe 81 mm-mortieren, inclusief munitie. De huidige mortieren worden vervangen omdat ze het einde van hun levensduur naderen.

(https://www.defensie.nl/binaries/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/02/25/img_37701.jpg?download)

Directeur Projecten DMO commandeur Dick Kreiter, tekende vandaag het contract met de firma Hirtenberger Defence Europe GmbH.

De nieuwe mortieren kunnen verder en nauwkeuriger schieten en zijn sneller te bedienen. Bij de 1e afroep worden 122 mortierwapens geleverd. Bij deze levering hoort ook een munitievoorraad en de nodige logistieke ondersteuning.

De zogenoemde raamovereenkomst geldt voor 10 jaar met een optie voor nog eens 10 jaar. Na de kwalificatie en typeclassificatie van de nieuwe mortieren en munitie moeten ze over ongeveer 2 jaar worden geleverd.

Via: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/25/nieuwe-81-mm-mortieren-voor-landmacht-en-mariniers
Door de focus van de foto lijkt het net alsof die stofkap zweeft


Citaat van: Huzaar1 op 25/02/2021 | 19:13 uur
Nee, en nee nee, hoe gaat Lmbl die meenemen dan?
Een self propelled mortar past totaal niet in het plaatje van Lmbl, te zwaar.
En de eisen van de Mariniers zijn o.a arctisch.
De M777 was meegenomen maar te groot, en te statisch. Viel ook af.

W.s wordt het een mortier die op een vtg kan schieten, maar ook getrokken kan worden achter een kar.
Wat voor extra eisen komen er dan bij 'arctisch' kijken? De huidige 120's zijn toch ook overal ter wereld ingezet, dus daar is toen toch ook al rekening mee gehouden?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 25/02/2021 | 19:24 uur
Citaat van: Robert2 op 25/02/2021 | 19:15 uur
Door de focus van de foto lijkt het net alsof die stofkap zweeft

Wat voor extra eisen komen er dan bij 'arctisch' kijken? De huidige 120's zijn toch ook overal ter wereld ingezet, dus daar is toen toch ook al rekening mee gehouden?

Je begrijpt dat het in stelling brengen in arctische omstandigheden met een paar meter sneeuw niet altijd handig is. Duurt te lang. Daarnaast is er een verschillend soort gebruik van de mortier, het ene moet een geheel gebied ontzeggen aan de vijand waar de ander wil dat je heel precies doelen uitschakelt, etc.

Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 26/02/2021 | 22:19 uur
Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen

Nieuwsbericht | 26-02-2021 | 17:47

Defensie wil 1.800 nieuwe nachtzichtkijkers aanschaffen voor op het persoonlijke wapen van de militair. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de operationele eisen. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hierover vandaag een brief aan de Kamer.

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/02/26/d180214jv1031-1920.jpg)
De nachtzichtkijker wordt onder meer gebruikt op de Colt C7.

De nachtzichtkijker wordt gebruikt op het standaardwapen van iedere militair, het Colt C7/C8-geweer.

Defensie gebruikt sinds 2001 het Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4 (MUNOS WS-4). Deze nachtzichtkijker heeft een verouderde techniek en een beperkte inzetbaarheid. Bovendien zijn zowel het systeem als belangrijke reservedelen niet meer te krijgen.

Door het huidige systeem te vervangen door 2 soorten nachtzichtkijkers kunnen eenheden onder alle zicht- en lichtomstandigheden effectief opereren.

Mix

Visser laat weten waarom de krijgsmacht behoefte heeft aan een mix van helderheidsversterkers en Fusion-kijkers. In de laatste worden diverse beeldverwerkingstechnieken gecombineerd. Dat geeft onder alle licht- en zichtomstandigheden een zo goed mogelijk beeld, onafhankelijk van temperatuur. Fusion-kijkers zijn duurder dan helderheidsversterkers en alleen noodzakelijk voor gevechtseenheden die zelfstandig te voet optreden. Voor alle overige gevechts(ondersteunende)eenheden volstaat een mix van beide.

Het vervangingsproject loopt van 2021 tot en met 2024. Defensie verwacht de 1e nachtzichtkijkers vanaf 2023 in gebruik te nemen.

Meer nachtzichtapparatuur

Defensie is ook al bezig met projecten voor nieuwe helderheidsversterkers voor op het hoofd en de helm en handgedragen warmtebeeldkijkers.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/26/defensie-wil-nachtzichtkijker-op-wapens-vervangen
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lex op 26/02/2021 | 22:27 uur
Citaat van: Sparkplug op 26/02/2021 | 22:19 uur
Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen
De Kamerbrief (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=518daf67-047c-4653-8a21-0c5026404dc1&title=Behoeftestelling%20van%20het%20project%20%E2%80%98Defensiebrede%20vervanging%20nachtzichtkijker%20Multiple%20Use%20Night%20Observation%20System%20Weapon%20Sight-4%E2%80%99%20%28MUNOS%20WS-4%29.docx)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Ace1 op 27/02/2021 | 13:12 uur
Citaat van: Sparkplug op 26/02/2021 | 22:19 uur
Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen

Nieuwsbericht | 26-02-2021 | 17:47

Defensie wil 1.800 nieuwe nachtzichtkijkers aanschaffen voor op het persoonlijke wapen van de militair. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de operationele eisen. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hierover vandaag een brief aan de Kamer.

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/02/26/d180214jv1031-1920.jpg)
De nachtzichtkijker wordt onder meer gebruikt op de Colt C7.

De nachtzichtkijker wordt gebruikt op het standaardwapen van iedere militair, het Colt C7/C8-geweer.

Defensie gebruikt sinds 2001 het Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4 (MUNOS WS-4). Deze nachtzichtkijker heeft een verouderde techniek en een beperkte inzetbaarheid. Bovendien zijn zowel het systeem als belangrijke reservedelen niet meer te krijgen.

Door het huidige systeem te vervangen door 2 soorten nachtzichtkijkers kunnen eenheden onder alle zicht- en lichtomstandigheden effectief opereren.

Mix

Visser laat weten waarom de krijgsmacht behoefte heeft aan een mix van helderheidsversterkers en Fusion-kijkers. In de laatste worden diverse beeldverwerkingstechnieken gecombineerd. Dat geeft onder alle licht- en zichtomstandigheden een zo goed mogelijk beeld, onafhankelijk van temperatuur. Fusion-kijkers zijn duurder dan helderheidsversterkers en alleen noodzakelijk voor gevechtseenheden die zelfstandig te voet optreden. Voor alle overige gevechts(ondersteunende)eenheden volstaat een mix van beide.

Het vervangingsproject loopt van 2021 tot en met 2024. Defensie verwacht de 1e nachtzichtkijkers vanaf 2023 in gebruik te nemen.

Meer nachtzichtapparatuur

Defensie is ook al bezig met projecten voor nieuwe helderheidsversterkers voor op het hoofd en de helm en handgedragen warmtebeeldkijkers.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/26/defensie-wil-nachtzichtkijker-op-wapens-vervangen

Zijn de nachtkijkers wel van Nederlandse makelij, hoe heet dat bedrijf uit Delft ook alweer?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 27/02/2021 | 13:29 uur
Citaat van: Ace1 op 27/02/2021 | 13:12 uur
Zijn de nachtkijkers wel van Nederlandse makelij, hoe heet dat bedrijf uit Delft ook alweer?

Er was Delft Instruments, maar die bouwde niet zo'n compacte nachtkijker voor een AR-15 type geweer/karabijn.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: A.J. op 27/02/2021 | 13:32 uur
Citaat van: Sparkplug op 26/02/2021 | 22:19 uur
Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen

Nieuwsbericht | 26-02-2021 | 17:47

Defensie wil 1.800 nieuwe nachtzichtkijkers aanschaffen voor op het persoonlijke wapen van de militair. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de operationele eisen. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hierover vandaag een brief aan de Kamer.

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/02/26/d180214jv1031-1920.jpg)
De nachtzichtkijker wordt onder meer gebruikt op de Colt C7.

De nachtzichtkijker wordt gebruikt op het standaardwapen van iedere militair, het Colt C7/C8-geweer.

Wat je op die foto ziet is de SRIM en geen MUNOS (nachtzichtkijker)...

Daarnaast heeft echt niet elke militair een nachtzichtkijker op zijn Colt zitten.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: A.J. op 27/02/2021 | 13:35 uur
Citaat van: Sparkplug op 27/02/2021 | 13:29 uur
Er was Delft Instruments, maar die bouwde niet zo'n compacte nachtkijker voor een AR-15 type geweer/karabijn.

De MUNOS is van Thales en misschien kan Nedinsco ook nog wel wat betekenen voor defensie.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 27/02/2021 | 13:52 uur
Citaat van: A.J. op 27/02/2021 | 13:35 uur
De MUNOS is van Thales en misschien kan Nedinsco ook nog wel wat betekenen voor defensie.

Laat ze maar meedoen  8)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 27/02/2021 | 20:04 uur
Klopt geen bal van dat artikel. Je ziet een aimpoint op de foto. Die is standaard ja. De helderheidsversterkers niet.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Robert2 op 02/03/2021 | 18:47 uur
Citaat

Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis

De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt.
Binnenlandredactie 02-03-21, 18:35

Het slachtoffer zou door de trap tijdelijk buiten bewustzijn zijn geweest en niet meer hebben kunnen ademhalen. Een derde militair reanimeerde het slachtoffer, dat daardoor weer bijkwam. Hij werd later verder verzorgd door medisch personeel.

De marechaussee gaat het incident verder onderzoeken onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Het slachtoffer en de commandant van de betrokken militairen hebben aangifte gedaan. De 27-jarige militair is dinsdag in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Bron (https://www.ad.nl/binnenland/militair-27-verdacht-van-bewusteloos-schoppen-collega-op-marinebasis~a6b8e59a/)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 02/06/2021 | 11:20 uur
Extra ondersteuning maakt special forces sterker en sneller

Nieuwsbericht | 01-06-2021 | 15:35

Defensie investeert de komende jaren fors in de ondersteuning van de zogenoemde Special Operations Forces (SOF). Het belang van SOF neemt al jaren toe, maar speciale operaties vragen ook om specialistische ondersteuning. Die varieert van logistieke en medische steun tot specialistische kennis van inlichtingen, luchtoperaties en explosieven. Met de oprichting van de SOF Supportcompagnie (SOF SPTcie) en Hoofdkwartier van het Korps Commandotroepen (KCT) is vandaag de 1e officiële stap gezet.

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/06/01/b14i5862.jpg)
Met de oprichting van de SOF Supportcompagnie (SOF SPTcie) van het Korps Commandotroepen werd ook het nieuwe vaandel overhandigd.

Over een maand krijgt dit een vergelijkbaar vervolg bij de Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF), onderdeel van het Korps Mariniers.  Daarnaast gaat per 1 september een compagnie bij 11 Luchtmobiele Brigade zich speciaal toeleggen op de ondersteuning van SOF.

Nu leveren voornamelijk andere eenheden ondersteuning aan het KCT en NLMARSOF. Hieraan kleven nadelen. Zo zijn deze eenheden niet altijd beschikbaar voor hun eigen onderdeel. Ook is de beschikbaarheid en inzetbaarheid van deze ondersteuners niet zo zeker als bij snel inzetbare SOF gewenst is.

Korps Commandotroepen

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/06/01/support.jpg)
Het verbindingspeloton wordt versterkt met nieuw personeel en materieel.

de logistieke, geneeskundige en verbindingspelotons versterkt met nieuw personeel en materieel. Ook komen er nieuwe capaciteiten bij. De eenheid krijgt een Special Operations Intelligence Cel voor tactische inlichtingen. Verder krijgt de compagnie specialistische EOD- en Geniecapaciteit voor het onderkennen en ruimen van explosieven.

Een andere belangrijke aanvulling is een speciaal opgeleid mobiel chirurgisch team, een Special Operations Surgical Team. Dit team kan in het operatiegebied, op korte afstand van de speciale eenheden hoogkwalitatieve medische zorg verlenen. Een Combat Control-team ondersteunt bij helikopteroperaties en de bediening van UAV's. Tenslotte worden de diensthondenteams van het KCT bij elkaar gebracht in de SOF SPTcie.

NLMARSOF

(https://www.defensie.nl/binaries/medium/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2021/06/01/hond.jpg)
Bij NLMARSOF doen de 1e diensthonden hun intrede.

NLMARSOF brengt alle ondersteunende eenheden samen in de SOF Support Troop (SST). Specialisten versterken de staf- en trainingsgroep, onder meer op het gebied van luchtoperaties en vuursteun. Verder krijgt ook NLMARSOF een Special Operations Intelligence Cel voor tactische inlichtingen en een maritieme EOD-sectie. De bestaande capaciteit voor vuurgeleiding wordt uitgebreid en uitgerust met UAV's. En bij NLMARSOF doen de 1e diensthonden hun intrede.

Designated enablers

De ondersteunende elementen die deel uitmaken van de organisatie van het KCT en NLMARSOF heten 'dedicated enablers'. Zij zijn hiervoor speciaal georganiseerd, getraind en uitgerust en zijn onderdeel van de organistie. Daarnaast zijn er 'designated enablers'. Die behoren niet tot de SOF, maar kunnen wel ondersteunen. Het gaat met name om eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Om de samenwerking tussen de speciale eenheden en deze designated enablers te verbeteren, krijgen deze laatste specifieke uitrustingsstukken. Zo investeert de luchtmobiele brigade in nachtzicht- en verbindingsmiddelen. Ook stemmen ze hun trainingsprogramma af op dat van de SOF.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/06/01/extra-ondersteuning-maakt-special-forces-sterker-en-sneller
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/10/2021 | 20:20 uur
Opening Permanent Militair Object in Eemshaven voor strategisch zeetransport

https://www.transport-online.nl/site/132154/opening-permanent-militair-object-in-eemshaven-voor-strategisch-zeetransport/#.YVtFMg9QwKo.twitter
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 09/11/2021 | 13:41 uur
Dutch armed forces get 284 additional Mossberg M590 shotguns

Overall, this measure is intended to achieve standardization and to achieve the diversity of the types of weapons previously used for breaching. The Dutch armed forces are already using other variants of the Mossberg M590 series as insert shotguns in the army and navy.

According to Jan-Phillipp Weisswange in Soldat & Technik, the new Breacher shotguns basically have a basket-like flash hider with teeth. This allows the weapon to be attached to hinges or locks in order to open them safely with special ammunition. In the case of shotguns with a conventional muzzle, dangerous overpressures could arise or the weapon could slip. The new shotguns are not only safer: they are also more versatile. A rail on the shotgun allows various accessories to be attached to the weapon, such as a lamp or different sights. In addition to the special door-opening ammunition, the Breacher shotguns can also fire all other types of shotgun ammunition introduced into the Dutch armed forces.

The armed forces' own weapons workshop in Den Helder also adapts the Breacher shotguns to the individual needs of the different units. Streamlight fore-ends with integrated lamps, laser modules such as the CrimsonTrace laser saddle or adapter rails from B&T are among the options available. However, the basic weapon always remains the same. All shotguns are ready for use.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_november_2021_global_security_army_industry/dutch_armed_forces_get_284_additional_mossberg_m590_shotguns.html

(https://www.armyrecognition.com/images/stories/news/2021/november/Dutch_armed_forces_get_284_additional_Mossberg_M590_shotguns.jpg)
Different versions of the new Mossberg M590 Breacher shotgun are used by the Dutch Armed Forces. (Picture source: MoD Netherlands)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 07/12/2021 | 19:25 uur
Nieuw draadloos ontsteektoestel voor Defensie

Defensie plaatst explosieven en ruimt gevonden explosieven op. Ze ontsteekt die explosieven gecontroleerd op afstand. Binnenkort voert zij deze taak efficiënter, effectiever en veiliger uit dankzij het nieuwe Demolition Remote Firing Device LORIS (Long Range Initiation System). LORIS werkt draadloos, op langere afstand en met een drijfsysteem ook onder water.   

Een draadloos ontsteeksysteem
Defensie detoneert nu nog explosieven met een haspel met draad. Maar het is voor militairen niet altijd mogelijk om voldoende draad mee te nemen. Met LORIS is dit niet langer een probleem. Het nieuwe radiografische systeem werkt snel en op een grotere afstand met zo min mogelijk veiligheidsrisico's voor de gebruiker.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) test de werking van de ontsteektoestellen binnen de militaire elektromagnetische omgeving. Het nieuwe systeem mag bij gebruik binnen de elektromagnetische omgeving van bijvoorbeeld helikopters geen ongewenste straling of statische elektriciteit opwekken. Of een stoorzender zijn voor andere radiografische apparatuur. 

Het drijfsysteem
De explosievenexpert voert zijn taken niet alleen uit op het land, maar ook op en onder water. Dit optreden vereist ontsteektoestellen die ook daar werken. Het Float-systeem maakt dit mogelijk. Een duiker verbindt het ontsteektoestel aan het explosief en vervolgens drijft een ontvanger naar het oppervlak. Explosievenexperts kunnen het explosief nu vanaf een veilige afstand laten ontploffen. 

De genie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaan als 1e aan de slag met LORIS en het Float-systeem. Ook het Korps Commandotroepen, de Maritime Special Operations Forces en de Defensie Duikgroep hebben behoefte aan een dergelijk ontsteektoestel met drijfsysteem.

Klaar voor gebruik
Na de productie moeten de ontsteektoestellen nog een aantal testen doorstaan. DMO test bijvoorbeeld ook de aansluiting met het slagpijpje en of het systeem veilig is voor de gebruiker.

Als de ontsteektoestellen veilig zijn en moeiteloos samenwerken met de rest van het militaire materieel, dan begint de instructie voor Defensiepersoneel. Defensie ontvangt de ontsteektoestellen als de gebruikers zijn opgeleid.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/innovatie/lees-over-innovatieprojecten/draadloos-ontsteeksysteem

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/onderwerpen/innovatie-bij-defensie/ontsteektoestellen/hhc_412.jpg)

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/onderwerpen/innovatie-bij-defensie/ontsteektoestellen/kit20render201.jpg)

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/onderwerpen/innovatie-bij-defensie/ontsteektoestellen/float20en2020diver.jpg)

Infosheet (.pdf) (https://www.chemring.com/~/media/Files/C/Chemring-V3/documents/CTS%20datasheets/LORIS%20Datasheet%20V2_1.pdf) van de fabrikant.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: A.J. op 07/12/2021 | 21:09 uur
Citaat van: Parera op 07/12/2021 | 19:25 uur
Nieuw draadloos ontsteektoestel voor Defensie

Het nieuwe systeem mag bij gebruik binnen de elektromagnetische omgeving van bijvoorbeeld helikopters geen ongewenste straling of statische elektriciteit opwekken. Of een stoorzender zijn voor andere radiografische apparatuur. 

Nou, ik zou dit eerder andersom testen... Dus dat externe EMS niet voor onbedoelde detonaties kan zorgen...
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 07/12/2021 | 21:58 uur
Citaat van: A.J. op 07/12/2021 | 21:09 uur
Nou, ik zou dit eerder andersom testen... Dus dat externe EMS niet voor onbedoelde detonaties kan zorgen...

Waarschijnlijk is een radio signaal nooit genoeg om te detoneren, dus 'onmogelijk'. Indien dat niet zo is totaal met je eens.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 15/02/2022 | 14:57 uur
Nieuwe parachutes voor 'volgepakte' militairen; samen met Duitsland en België
Defensie krijgt samen met Duitsland en België 4.300 nieuwe parachutes en 3.100 reserveparachutesystemen. Defensie werkt nauw samen met deze landen bij het opleiden en trainen in verschillende parascholen. Door deze nauwe samenwerking willen de parascholen dezelfde parachutes gebruiken.

Ingepakte parachute met militaire bepakking aan aflaatsysteem op blauwe sportmatten.Toon opties
Parachutesysteem
Nieuwe systemen
1.000 parachutes en 450 reserveparachutesystemen komen naar Nederland. De parachutes zijn speciaal ontwikkeld voor het Korps Mariniers, 11 Luchtmobiele Brigade en de Defensie Para School. Militairen kunnen met het Static Line Round (SLR) parachutesysteem met tot wel 180 kilo springen. Met dit systeem zit de ronde parachute met een lijn aan het vliegtuig vast, waardoor deze automatisch opent wanneer de parachutist eruit springt.

De reserveparachutes zijn uitgerust met een automatisch activeringssysteem. Dit is een veiligheidssysteem dat automatisch de reserveparachute ontplooit als de parachutist te laag nog te hard daalt. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als de parachute niet opengaat en de parachutist om wat voor reden dan ook zelf zijn reserveparachute niet ontplooit.

Een nieuw aflaatsysteem maakt het mogelijk om naast de rugzak ook met alle operationele infanteriewapens te springen. Deze zware bepakking zit met het aflaatsysteem tussen de benen vast aan de parachutist. Vlak voor de landing koppelt de militair deze los.

Militair met aflaatsysteem in een hangar met parachutes.Toon opties
parachutist met aflaatsysteem.
Waterlandingen
De huidige parachutes worden intensief gebruikt en slijten daardoor snel. Door ze op tijd te vervangen kunnen de huidige parachutes nog wel gebruikt worden door het Korps Mariniers voor waterlandingen.

Aanbesteding via NAVO
De aanbesteding verliep via het ondersteuningsbureau van de NAVO in nauwe samenwerking met het Materieellogistiek Commando Land en de Defensie Para School. De 1e parachutes zijn inmiddels al binnen en in de loop van 2022 en 2023 wordt de rest verwacht.
https://www.defensie.nl/onderwerpen/innovatie/lees-over-innovatieprojecten/parachutes
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 25/07/2022 | 22:44 uur
Defensie zet voor het eerst 'eigen' Roll-on Roll-off-schip in
Nieuwsbericht | 25-07-2022 | 14:54

Defensie heeft vandaag officieel het Roll-on Rolf-off-schip in gebruik genomen. De New Amsterdam wordt nu beladen en vertrekt vanavond vanuit Eemshaven naar de haven van Klapeida in Litouwen. Daar zitten Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP). Aan boord zijn containers vol goederen en rollend materieel voor de volgende rotatie van de eFP.

Vergroot afbeeldingEen militair voertuig wordt een schip opgereden.Toon opties
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim stipte bij het vertrek het belang aan van het schip. Defensie huurt het de komende 10 jaar van TransProCon, onderdeel van Swedish Orient line. Zo is er altijd gegarandeerde strategisch zeetransport mogelijk. Voorheen werden er incidenteel schepen gehuurd, maar dat wordt steeds duurder en moeilijker vanwege toenemende schaarste op de markt.

"Militairen moeten erop kunnen rekenen dat de logistiek op orde is tijdens hun uitzending. Wie naar de oorlog in Oekraïne kijkt, ziet wat het belang is van goede logistiek en tijdige bevoorrading. Strategisch transport is echter een knelpunt en daarom ben ik zo blij met deze samenwerking. We hoeven als Defensie niet alles zelf in huis te hebben, als we er maar over kunnen beschikken wanneer het nodig is."

Vergroot afbeeldingMilitairen voertuigen in een schip.Toon opties
Materieel rollen
Wat de New Amsterdam speciaal maakt, is dat al het materieel gemakkelijk erop en af 'gerold' kan worden. Bij operationele noodzaak kan het ook laden en lossen zonder daarbij te rusten op een kade. De dekken zijn zo gemaakt dat er zwaar materiaal op kan staan. Denk daarbij aan Boxers, CV90 gevechtsvoertuigen of Pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht. Ook is er een kraan aan boord, die ruim 40.000 kilo aan materieel kan hijsen.

Het schip kan tegelijk ruim 200 containers en 300 voertuigen van gemiddeld 6 meter lang vervoeren. Het ondersteunt de verschillende eenheden van de krijgsmacht bij oefeningen en uitzendingen. Ook partnerlanden kunnen er tegen vergoeding gebruik van maken.
voor foto's zie link https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/07/25/defensie-zet-voor-het-eerst-eigen-roll-on-roll-off-schip-in
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: pz op 19/09/2022 | 16:10 uur
Nieuwe uitgave Militaire Spectator September 2022

https://www.militairespectator.nl/sites/default/files/bestanden/uitgaven/Militaire_Spectator_9_2022.pdf
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 29/10/2022 | 10:29 uur
Via twitter @Nicole_Kuipers3

De nieuwe SAR-helikopters van  @kustwacht_nl  zijn aangekomen op Den Helder Airport! Voordat ze operationeel worden, staan de komende dagen nog in het teken van test-, acceptatie- en opleidingsvluchten.  @Defensie_DMO  begeleidt dit traject.

(https://pbs.twimg.com/media/FgLn6w8WAAIwMhy?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/FgLn6w3XwAAYmLK?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/FgLn6w5X0AMevr_?format=jpg&name=large)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 29/10/2022 | 11:11 uur
Quantum-Systems announces delivery of first VECTOR? ISR systems to the Dutch Ministry of Defense

(https://t6y2v7k3.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/10/QS_Nedelands_Web_Page_-1200x852-1-1080x675.jpg.webp)

Germany, Munich, October 27th, 2022 ? Quantum-Systems GmbH, an innovative developer, designer, and manufacturer of advanced unmanned aerial systems (UAS), announced today the delivery of the first VECTOR? systems to the Dutch Ministry of Defense (MoD), together with BSS Holland BV.

Founded in 2015, Quantum-Systems is at the forefront of UAS development. Its electric vertical take-off and landing (eVTOL) systems boast industry-leading flight endurance, ease of operation, and reliability. The 2-in-1 vertical take-off reconnaissance UAS, VECTOR? provides long-endurance, versatility, and flexibility, exceeding the performance of conventional UAS platforms.

VECTOR? streams live data in real-time using a Mesh IP encrypted data link with a range of 15+ kilometres. Equipped with advanced AI capabilities, the data assessment process of VECTOR?, is supported by automatic detection, identification, and tracking algorithms, which provide on-the-ground tactical units with important safety and efficiency benefits. With a single flight time of 120 minutes, it is suited for applications such as ISR for enhanced situational awareness, area mapping, Search & Rescue (SAR), and convoy and VIP protection. Vector integrates dual electro-optical (EO) and infrared (IR) gimbaled sensors, enabling missions both, at day and night.

Established in 2008, BSS Holland concentrates on providing C5ISR and robotics solutions for challenging security and defense mission gaps. The collaboration with Quantum-Systems is focused on building future readiness for the Tactical Edge, helping professionals in the defense and homeland security organizations by providing state-of-the-art Unmanned Aircraft Systems. Quantum-Systems?  VECTOR? & SCORPION? 2-in-1 ISR system is part of the BSS Holland product portfolio since 2021.

BSS Holland supports the Dutch MoD with delivering, training, and providing service for their Light-Remotely Piloted Aircraft Systems catalogue, by pre identifying systems suitable for the use of the MoD. The existence of the drone catalogue drastically reduces the extensive and thorough acquisition time procedures. The Dutch Ministry of Defense uses drones mainly for tasks in the field of Intelligence, Surveillance and Reconnaissance.



Supporting the Dutch Ministry of Defense with aerial data intelligence
The Dutch Ministry of Defense chose VECTOR? as a preferred system due to its versatility, data protection and security capabilities, enabled by the AES-Encrypted mesh IP data link, which is optimized for tactical applications and delivers unprecedented performance in the most challenging environments. No further details on the quantity and timing of the deliveries will be given as agreed by all parties involved.

The real-time onboard data processing and the capabilities of QBase Tactical Mission Control software which can dynamically adjust the mission in flight, makes VECTOR? the perfect UAS for a wide range of non-invasive aerial operations, allowing ground teams to orchestrate complex missions with a few clicks.

Bron: Quantum Systems persbericht [Link (https://www.quantum-systems.com/2022/10/27/quantum-systems-announces-delivery-of-first-vector-isr-systems-to-the-dutch-ministry-of-defense/)]


Meer info over de Vector VTOL UAV via de [Link (https://www.quantum-systems.com/project/vector/)] van de fabrikant.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Ace1 op 29/10/2022 | 12:45 uur
Is dit een aanvulling naast de bestaande systemen of de vervanging van de Raven?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: DiepFries op 30/10/2022 | 19:43 uur
Citaat van: Ace1 op 29/10/2022 | 12:45 uur
Is dit een aanvulling naast de bestaande systemen of de vervanging van de Raven?

Citaat@ariejandewaard
?
Follow
Menno, vandaag eea uitgezocht (en onder pet houden is niet onze standaard houding; we vertellen graag wat we doen). Gaat om kleinschalige aanschaf van Vector drones door @Landmacht. 11 Luchtmobiel beproeft werking @quantumdronee Deze experimenten doen we vaker  @Defensie 😉
8:43 PM ? Oct 29, 2022

https://twitter.com/ariejandewaard/status/1586428548352737280
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 20/12/2022 | 08:36 uur
Denmark And The Netherlands Sign MoU For Joint Procurement

On December 16, 2022, The Danish Ministry of Defence's Material and Procurement Agency (DALO) signed a memorandum of understanding with the Netherlands' Defense Materiel Organization (DMO) on joint procurement.

Danish MoD press release

Head of DALO, materiel director and lieutenant general Kim Jesper J?rgensen and his Dutch counterpart, vice admiral Arie Jan de Waard, signed today in the Netherlands a memorandum of understanding (MoU) on joint procurement between the two countries. It reflects how DALO is constantly looking for new ways to buy as smartly as possible: with high speed, minimizing risks, and optimal use of resources.

Negotiations are currently underway between the Netherlands and Denmark regarding the purchase of new radars for use in airspace surveillance in Denmark. This is a significant capacity, especially in light of the security policy situation. The radars can also be used for air defense, and the Netherlands buys the radars for artillery guidance. It is therefore a multifunctional radar.

Citaat?The Netherlands and Denmark are currently negotiating a radar solution, and a lot of work has gone into establishing the cooperation. I really appreciate that, and I am very impressed by how far we have come in a short time. At the same time, this memorandum of understanding shows the will to establish new strategic collaborations between nations,? says and in this connection emphasizes not least the good collaboration with Vice Admiral de Waard.
Lieutenant General Kim Jesper J?rgensen, FMI Materiel Director

The memorandum of understanding was originally supposed to have exclusively dealt with the possibility of buying new radars, but when you were now thinking outside the box, the memorandum of understanding has become strategic, so that in the future you can also include acquisitions of other equipment, such as both Denmark and the Netherlands is on the market.

https://www.navalnews.com/naval-news/2022/12/denmark-and-the-netherlands-sign-mou-for-joint-procurement/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 06/01/2023 | 23:11 uur
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/01/05/grote-verbouwingsoperatie-kazernekeukens-van-start

Grote verbouwingsoperatie kazernekeukens van start
Nieuwsbericht | 05-01-2023 | 16:23

Het landelijke keukenverbouwingsprogramma ?basis op orde? is vandaag van start gegaan. Op ruim 80 locaties in Nederland, Duitsland en het Caribisch gebied worden de kookfaciliteiten ingrijpend aangepast. Het doel is een veilige, effici?nte keuken op alle bestaande Defensielocaties.

Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Umbert op 04/08/2023 | 13:17 uur
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/08/03/marinebrandweer-paraat-in-eemshaven-vanwege-uitgebrande-fremantle-highway (https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/08/03/marinebrandweer-paraat-in-eemshaven-vanwege-uitgebrande-fremantle-highway)

Marine brandweer specialisten standby
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: artemivanov op 30/08/2023 | 08:32 uur
CitaatVaste aanstellingen bij Defensie voor manschappen en korporaals

Nieuwsbericht | 29-08-2023 | 17:07

Bij Defensie krijgen manschappen en korporaals vanaf nu een vaste aanstelling als zij voldoende functioneren. Defensie en de bonden zijn dit overeengekomen bij de uitwerking van afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord 2021-2023.

Eerder werkte Defensie met aflopende contracten. Als militairen daar de voorkeur aan geven, kan dat ook en keren zij terug naar hun huidige tijdelijke aanstelling.

Defensie wil met het bieden van vaste aanstellingen zoveel mogelijk militairen zekerheid bieden. De afspraak brengt rechten en maar ook plichten met zich mee. Defensie investeert in de professionele ontwikkeling en de persoonlijke groei van de militair. Die moet bereid zijn zich verder te ontwikkelen en zich regelmatig bij- of om te scholen. Ook kan de organisatie een militair, al dan niet op eigen verzoek, op gezette tijden op een andere functie of locatie plaatsen.
Hypotheek

"Een goede afspraak", benadrukt de staatssecretaris Christophe van der Maat. "Hiermee bieden we manschappen en korporaals per direct zekerheid voor de lange termijn. Zo wordt het voor hen bijvoorbeeld makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Met deze stap hoop ik dat we het nog aantrekkelijker maken om bij Defensie te blijven werken."


bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/08/29/vaste-aanstellingen-bij-defensie-voor-manschappen-en-korporaals
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 30/08/2023 | 09:46 uur
Goed nieuws
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Master Mack op 30/08/2023 | 19:40 uur
Eindelijk. Als 1 van de velen had ik toen ik second was bij 140 Zwtcie bij jong Defensie hier meerdere malen voor gepleit bij toenmalige Min Def,SG en CDS. Fijn dat het nu toch voor onze mensen mogelijk wordt om bijvoorbeeld gewoon een gezin te hebben en als militair vrachtwagenchauffeur een toekomst met zelfs een eigen woning te kunnen opbouwen. Ranglijst korporaal en Sergeant Specifiek. Super.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lynxian op 31/08/2023 | 00:07 uur
Mooi dat dit eindelijk gebeurt! Top voor de marktpositie ook.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: MartijnR op 31/08/2023 | 09:17 uur
Het komt net een jaar te laat. Anders was ik gebleven !
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 09/11/2023 | 14:51 uur
Interessant !!  40 mm loitering munition

CitaatUpcoming 🇳🇱 SALW replacement programmes. Currently looking at a 40 mm loitering munition as well. #IDS23
https://twitter.com/JakOSpades/status/1719354227321970995

(https://pbs.twimg.com/media/F9xfjbfWcAA8NKq?format=jpg&name=large)
https://pbs.twimg.com/media/F9xfjbfWcAA8NKq?format=jpg&name=large
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 09/11/2023 | 15:14 uur
Citaat van: Harald op 09/11/2023 | 14:51 uurInteressant !!  40 mm loitering munition
https://twitter.com/JakOSpades/status/1719354227321970995

(https://pbs.twimg.com/media/F9xfjbfWcAA8NKq?format=jpg&name=large)
https://pbs.twimg.com/media/F9xfjbfWcAA8NKq?format=jpg&name=large

Zie in de lijst de Mag en de Minimi staan. Dacht dat bij deze twee juist onlangs de oude waren vervangen. Of was dit alleen ter aanvulling van de bestaande voorraad?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 09/11/2023 | 16:34 uur
Zou het om zoiets gaan als de DefendTex D40 ?
Deze zijn ook geleverd door Australië aan en in gebruik in Oekraïne.

https://www.defendtex.com/wp-content/uploads/D40_V10_Product_DataSheet.pdf

DefendTex D40

(https://soldiersystems.net/wp-content/uploads/2019/05/img_9166.jpg)

Flying mines DefendTex D40 – small, but capable of destroying anything, even tanks
https://www.technology.org/2022/08/23/flying-mines-defendtex-d40-small-but-capable-of-destroying-anything-even-tanks/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 09/11/2023 | 16:46 uur
Citaat van: Sparkplug op 09/11/2023 | 15:14 uurZie in de lijst de Mag en de Minimi staan. Dacht dat bij deze twee juist onlangs de oude waren vervangen. Of was dit alleen ter aanvulling van de bestaande voorraad?

ff gegoogled, ik las wel dat de MAG vervangen is. Maar insite info heb ik niet.

CitaatNieuwe exemplaren
De huidige MAG's worden tussen begin 2016 en halverwege 2018 vervangen door 2050 nieuwe exemplaren. De nieuwe wapens zijn technisch gelijk, maar een aantal elementen is verbeterd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en een rail om gemakkelijk een kijker of een ander hulpmiddel op het wapen te kunnen plaatsen. Ook worden er nieuwe dag- en nachtkijkers aangeschaft.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 09/11/2023 | 18:41 uur
Potentiele kanshebbers?

- HK416/HK417
- FN SCAR mk2
- Colt Canada MRR
- AIW L403A1

De Pzf3 vervanger is wat mij betreft heel simpel en dat is de RGW60/RGW90 (Matador) en/of Enforcer raketten. De Minimi en MAG zullen ongetwijfeld vervangen worden door hetzelfde systeem vanuit FN.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 09/11/2023 | 22:27 uur
Citaat van: Parera op 09/11/2023 | 18:41 uurPotentiele kanshebbers?

- HK416/HK417
- FN SCAR mk2
- Colt Canada MRR
- AIW L403A1


Dan zou ik bij de vervanging van de C7 en C8 afstappen van de direct impingement werking en kiezen voor de zuiger werking (short stroke piston).

- HK416/HK417: aansluiting met Duitsland en Frankrijk
- FN SCAR mk2: aansluiting met België
- AIW L403A1 : aansluiting met Verenigd Koninkrijk
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Zander op 09/11/2023 | 22:53 uur
Ik denk dat iedereen hier wel op zijn vingers kan tellen dat het HK gaat worden.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: StrataNL op 09/11/2023 | 23:52 uur
Citaat van: Zander op 09/11/2023 | 22:53 uurIk denk dat iedereen hier wel op zijn vingers kan tellen dat het HK gaat worden.
Painf krijgt nu ook marksman met splinternieuwe HK417's, wordt al mee getraind.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 10/11/2023 | 06:05 uur
Citaat van: Zander op 09/11/2023 | 22:53 uurIk denk dat iedereen hier wel op zijn vingers kan tellen dat het HK gaat worden.

Daar ga ik wel vanuit, al zal er voor de bühne nog wel een aanbesteding + proefserie komen verwacht ik.

Voor de Minimi & MAG zijn er nog wel kandidaten maar ik heb mijn twijfels of we afstappen van die wapens Daar zal de keuze liggen tussen de huidige wapens, de nieuwe FN EVOLYS's en de HK MG4 & MG5.

Ik ben niet zo thuis in de 40 mm granaatwerpers dus wat daar uit gaat komen geen idee.

Voor het Kmarns is de HK416 variant M27 IAR nog interessant als vervanger van het LSW, als dat nog vervangen gaat worden door een vergelijkbaar wapen.

Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 10/11/2023 | 08:42 uur
Citaat van: Zander op 09/11/2023 | 22:53 uurIk denk dat iedereen hier wel op zijn vingers kan tellen dat het HK gaat worden.

De HK416/417 kan inderdaad worden gezien als de gedoodverfde winnaar. Nu nog een ondertekend contract.

@Huzaar1 Je gaf al een keer aan dat de aanschaf van HK416 en HK417 op grote schaal behoorlijk prijzig is. Hoe sta je er nu in?

Citaat van: StrataNL op 09/11/2023 | 23:52 uurPainf krijgt nu ook marksman met splinternieuwe HK417's, wordt al mee getraind.

Met kaliber 7,62x51mm kun je als scherpschutter nog steeds niet misgaan en de HK417 (net als de SCAR-H) is een DMR (Designated Marksman Rifle) bij uitstek.

Citaat van: Parera op 10/11/2023 | 06:05 uurDaar ga ik wel vanuit, al zal er voor de bühne nog wel een aanbesteding + proefserie komen verwacht ik.

Met de HK416 en HK417 heb je de geweer/karabijnschutters en de scherpschutters afgedekt.

Citaat van: Parera op 10/11/2023 | 06:05 uurVoor de Minimi & MAG zijn er nog wel kandidaten maar ik heb mijn twijfels of we afstappen van die wapens Daar zal de keuze liggen tussen de huidige wapens, de nieuwe FN EVOLYS's en de HK MG4 & MG5.

Voor het Kmarns is de HK416 variant M27 IAR nog interessant als vervanger van het LSW, als dat nog vervangen gaat worden door een vergelijkbaar wapen.

Wil KMARNS nog steeds een magazijn gevoed automatisch geweer als LSW vervanging? Want dat zijn de LSW en de M27.

Voor wat betreft de Minimi en de MAG. Wil men bandgevoed en een verwisselbare loop? De Evolys heeft dit laatste niet.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 10/11/2023 | 09:19 uur
De Duitsers onderzoeken/beproeven de G95A1/ G95KA1, die is een HK416A8 

(https://soldat-und-technik.de/wp-content/uploads/2023/11/G95A1-und-G95KA1_Foto_Weisswange-e1699535158568.jpg)


Met de Minimi van FN kun je kiezen voor de "standaard" 5,56, maar ook voor 7,62 (Maximi)
Is er behoefte om naar een zwaarder kaliber te gaan ?
Maar daar heb je de MAG eigenlijk al voor.
Of wel kiezen voor een Maximi mk3 7,62 en dan zowel de Minimi als de MAG vervangen ?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Sparkplug op 10/11/2023 | 09:31 uur
Citaat van: Harald op 10/11/2023 | 09:19 uurMet de Minimi van FN kun je kiezen voor de "standaard" 5,56, maar ook voor 7,62 (Maximi)
Is er behoefte om naar een zwaarder kaliber te gaan ?
Maar daar heb je de MAG eigenlijk al voor.
Of wel kiezen voor een Maximi mk3 7,62 en dan zowel de Minimi als de MAG vervangen ?

Het is maar net wat de wensen zijn. Als kaliber 7,62x51mm + verwisselbare loop op team niveau gewenst zijn, dan komt de Minimi 7.62 Mk3 om de hoek kijken.

Het lijkt mij dat een middelzware mitrailleur zoals de MAG er nooit helemaal uit zal gaan. Het enige directe alternatief hiervoor is de HK MG5.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 10/11/2023 | 20:22 uur
Citaat van: Sparkplug op 10/11/2023 | 08:42 uurl
Wil KMARNS nog steeds een magazijn gevoed automatisch geweer als LSW vervanging? Want dat zijn de LSW en de M27.

Voor wat betreft de Minimi en de MAG. Wil men bandgevoed en een verwisselbare loop? De Evolys heeft dit laatste niet.


Ik heb geen idee of de mariniers opnieuw zo een wapen willen. Maar als ik even uit ga van 1 op 1 vervanging dan is het een mogelijkheid.

En de Evolys heeft nog een ander nadeel, we zouden dan de eerste zijn die het kiest aankoopt voor grote aantallen.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 11/11/2023 | 09:54 uur
C-LAS Damen weg, niet handig.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Master Mack op 12/11/2023 | 10:36 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/11/2023 | 09:54 uurC-LAS Damen weg, niet handig.
C-LAS weg niet handig. Bedoel je dat Huzaar1. Misschien omdat ze in DH totaal niet CLAS minded zijn.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 12/11/2023 | 12:59 uur
Citaat van: Master Mack op 12/11/2023 | 10:36 uurC-LAS weg niet handig. Bedoel je dat Huzaar1. Misschien omdat ze in DH totaal niet CLAS minded zijn.

Yes, commandant landstrijdkrachten Damen vertrekt. En nee niet daarom, maar omdat we in belangrijke processen zitten waar een overgang niet handig is. Maar wellicht ook omdat Damen een hele capabele vent is.

Weet niet wat je ervoor terug krijgt.

Overigens is iedereen die ik binnen Defensie top spreek aardig klaar met de CDS.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lex op 12/11/2023 | 18:07 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/11/2023 | 09:54 uurC-LAS Damen weg, niet handig.
Heeft de persoon in kwestie niet Wijnen als achternaam?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 12/11/2023 | 18:51 uur
Citaat van: Lex op 12/11/2023 | 18:07 uurHeeft de persoon in kwestie niet Wijnen als achternaam?
Kolere, goedemorgen. Dank.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Master Mack op 12/11/2023 | 22:43 uur
 :big-smile: Dat bedoelde ik. Inderdaad is het zwaar waardeloos dat de Generaal Wijnen nu vertrekt maar op dit moment ligt CLAS sowieso beroert in CDLSK66 land. Misschien moeten we nu eindelijk eens een paarse Defensie top creëren die bereid is om lange termijn planning voor aanschaf wapensystemen van alle OPCO's goed in te regelen zonder bemoeienis van de politiek. Onze opdrachten zijn bekend laat ons bepalen wat we daarvoor nodig hebben.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 04/12/2023 | 18:16 uur
https://nos.nl/artikel/2500323-jan-swillens-nieuwe-commandant-landstrijdkrachten

Jan Swillens nieuwe Commandant Landstrijdkrachten


Generaal-majoor Jan Swillens (56) wordt met ingang van 8 maart de nieuwe Commandant Landstrijdkrachten. Hij is op dit moment nog directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), een functie die hij sinds 2019 vervult.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 04/12/2023 | 18:38 uur
Zucht, zou zo fijn zijn als de mannen uit gemechaniseerde eenheden voort komen voor deze rol.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Robster op 04/12/2023 | 20:03 uur
Je wordt op je wenken bediend. Hij was van 2016 tot medio 2019 commandant 43 mechbrig.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 04/12/2023 | 20:05 uur
Citaat van: Robster op 04/12/2023 | 20:03 uurJe wordt op je wenken bediend. Hij was van 2016 tot medio 2019 commandant 43 mechbrig.
Je snapt denk ik niet dat wat ik zeg betekent dat zo iemand uit de Infanterie, cavalerie en Artillerie genenpoel moet voortkomen.

Niet uit een SOF geboortekanaal.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Robster op 04/12/2023 | 20:19 uur
Wellicht niet, maar die combiniatie is bijna een illusie. Ook de inzet van SOF wordt steeds belanrijker. Verder is door de mogelijkheden van steeds meer drones de inzet steeds meer aan verandering onderhevig. Ik denk dat Swillens een slimme, intelligente en goede commandant zal zijn zeker in deze tijd van veranderingen.
Maar goed dit is een oordeel vanaf de zijlijn en gebaseerd op mijn indrukken van hem van een afstand.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 04/12/2023 | 20:27 uur
Citaat van: Huzaar1 op 04/12/2023 | 18:38 uurZucht, zou zo fijn zijn als de mannen uit gemechaniseerde eenheden voort komen voor deze rol.

We mogen denk ik al lang blij zijn dat er geen burger CDT aangesteld word  ;)  Zoveel keuze is er waarschijnlijk ook niet , het is niet zo dat wij een 100 tal generaals hebben rondlopen die deze functie kunnen en/of willen uitvoeren.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 04/12/2023 | 20:47 uur
Hij lijkt me best een goede keus, wel 1 met groene vingers en modder aan zijn schoenen.
In iedergeval niet 1 met een vliegersbril.
En dat hij bekend is verschillende landmacht onderdelen is ook wel eens fijn.
Niet 1 die een eenzijdige blik, bril heeft.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 04/12/2023 | 23:33 uur
Citaat van: Robster op 04/12/2023 | 20:19 uurWellicht niet, maar die combiniatie is bijna een illusie. Ook de inzet van SOF wordt steeds belanrijker. Verder is door de mogelijkheden van steeds meer drones de inzet steeds meer aan verandering onderhevig. Ik denk dat Swillens een slimme, intelligente en goede commandant zal zijn zeker in deze tijd van veranderingen.
Maar goed dit is een oordeel vanaf de zijlijn en gebaseerd op mijn indrukken van hem van een afstand.

Ik heb het niet over een combinatie maar 1 van de 3 wapens.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 04/12/2023 | 23:34 uur
Citaat van: Harald op 04/12/2023 | 20:47 uurHij lijkt me best een goede keus, wel 1 met groene vingers en modder aan zijn schoenen.
In iedergeval niet 1 met een vliegersbril.
En dat hij bekend is verschillende landmacht onderdelen is ook wel eens fijn.
Niet 1 die een eenzijdige blik, bril heeft.

Dat wel, maar weer iemand die het belang en nadruk op staal op staal Niet heeft meegekregen in zijn opvoeding.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 05/12/2023 | 09:45 uur
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1617222076/van-types-als-nieuwe-baas-landmacht-jan-swillens-zijn-er-binnen-defensie-steeds-minder

Helaas kan ik het niet lezen, betaalmuur
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 05/12/2023 | 09:48 uur
Citaat van: Huzaar1 op 04/12/2023 | 23:34 uurDat wel, maar weer iemand die het belang en nadruk op staal op staal Niet heeft meegekregen in zijn opvoeding.

Tja ... je moet dan geluk hebben dat het een "tanker" is.
Maar time will tell
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 05/12/2023 | 09:57 uur
Citaat van: Harald op 05/12/2023 | 09:48 uurTja ... je moet dan geluk hebben dat het een "tanker" is.
Maar time will tell

Nee niet tanker, inf, cav of art.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Ipkiss op 16/12/2023 | 18:43 uur
Citaat van: StrataNL op 09/11/2023 | 23:52 uurPainf krijgt nu ook marksman met splinternieuwe HK417's, wordt al mee getraind.

Alleen hebben ze nog geen flauw benul hoe het ding & personeel in te zetten.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Ipkiss op 16/12/2023 | 18:47 uur
Citaat van: Harald op 04/12/2023 | 20:47 uurHij lijkt me best een goede keus, wel 1 met groene vingers en modder aan zijn schoenen.
In iedergeval niet 1 met een vliegersbril.
En dat hij bekend is verschillende landmacht onderdelen is ook wel eens fijn.
Niet 1 die een eenzijdige blik, bril heeft.

We hebben het ook niet over de CDS functie he..

En wees gerust, het is niet aan C-LAS himself om het tank verhaal te pushen. Dat loopt al een tijdje en staat op het wenselijstje voor het volgende kabinet.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Benji87 op 23/12/2023 | 21:36 uur
Eenheid van Luchtmobiele Brigade in geval van nood snel inzetbaar

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van het vaardigheidsembleem 'Ranger'. Die stonden centraal bij een bijzonder appèl. Dat hield 12 Infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen vandaag op locatie Eenheid van Luchtmobiele Brigade in geval van nood snel inzetbaar

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van het vaardigheidsembleem 'Ranger'. Die stonden centraal bij een bijzonder appèl. Dat hield 12 Infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen vandaag op locatie Bronbeek.

Door veranderende dreigingen en plotselinge natuurrampen zijn vrede en veiligheid inmiddels minder vanzelfsprekend. Daardoor is er meer behoefte aan snelle wereldwijd inzetbare zelfstandige eenheden. De taken van 12 Infanteriebataljon zijn hierdoor ook aan verandering onderhevig.

Volledig geschikt

Een voorbeeld is de oprichting van de Rapid Reaction Company. Dit is een ongeveer 130 militairen tellende eenheid die vanaf januari continu klaar staat om snel te worden ingezet. Met de extra training en uitrusting die het bataljon als 'Ranger' heeft, is de Rapid Reaction Company volledig geschikt voor deze nieuwe taak.

Volgens Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen is de transitie niet alleen bijzonder voor 12 Infanteriebataljon, maar ook voor de rest van de Luchtmobiele Brigade en de landmacht. De Ranger-eenheid is een van de onderdelen van de doorontwikkeling naar een warfighting capable landmacht. "Die is cruciaal als we kijken naar de ontwikkelingen in de wereld."

Kwaliteiten

Het vaardigheidsembleem 'Ranger' krijgt 12 Infanteriebataljon vanwege de duidelijk hiervoor aangetoonde kwaliteiten. Extra training en uitrusting en de aanschaf van nieuwe voertuigen en specifieke verbindingsmiddelen maken dat het bataljon de taken van een Ranger-eenheid beheerst. Daartoe behoort onder meer de NEO, de Non-Combatant Evacuation Operation. Militairen evacueren in dat geval Nederlandse staatsburgers vanwege verslechterde veiligheid uit een ander land. Een andere opdracht zou het ondersteunen van overheidsinstanties kunnen zijn. Denk dan aan patrouilles om plunderingen tegen te gaan als een gebied is ontruimd na bijvoorbeeld orkaanschade of overstromingen. Dit optreden valt onder de noemer First Crisis Response.

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van de Ranger-tab markeren een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Nederlandse krijgsmacht. Ze versterken het vermogen om snel en effectief te reageren op diverse dreigingen, waar ter wereld ze zich ook voordoen.

Bron: defensie.nl
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 29/01/2024 | 15:03 uur
Er zijn intern wat zaken afgestemd i.r.t. de beoogde groei naar 2% BNP. Mag er niets concreets over zeggen, het duurt nog 3 tot 4 jaar totdat het in de haven ligt, vliegt of op de mat rolt, maar...

De HIB, MIB, 3e squadron en een stel extra ogen voor onderwater...het zit er allemaal in.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 29/01/2024 | 15:16 uur
Citaat van: Huzaar1 op 29/01/2024 | 15:03 uurEr zijn intern wat zaken afgestemd i.r.t. de beoogde groei naar 2% BNP. Mag er niets concreets over zeggen, het duurt nog 3 tot 4 jaar totdat het in de haven ligt, vliegt of op de mat rolt, maar...

De HIB, MIB, 3e squadron en een stel extra ogen voor onderwater...het zit er allemaal in.
Je maakt mij wel nieuwsgierig!! ;)
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Parera op 29/01/2024 | 16:34 uur
Citaat van: silvester herc op 29/01/2024 | 15:16 uurJe maakt mij wel nieuwsgierig!! ;)

Ik kan wel een paar wensenlijstjes invullen ;)  Interessant, maar we zullen moeten afwachten.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lex op 29/01/2024 | 17:41 uur
Citaat van: Huzaar1 op 29/01/2024 | 15:03 uurEr zijn intern wat zaken afgestemd i.r.t. de beoogde groei naar 2% BNP. Mag er niets concreets over zeggen, het duurt nog 3 tot 4 jaar totdat het in de haven ligt, vliegt of op de mat rolt, maar...

De HIB, MIB, 3e squadron en een stel extra ogen voor onderwater...het zit er allemaal in.
Zie: https://t.co/32NCYEbHnJ
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 29/01/2024 | 18:53 uur
Citaat van: Lex op 29/01/2024 | 17:41 uurZie: https://t.co/32NCYEbHnJ
[/quote
Citaat van: Lex op 29/01/2024 | 17:41 uurZie: https://t.co/32NCYEbHnJ
Dat is toch gedeeltelijk oud nieuws?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 29/01/2024 | 21:15 uur
Citaat van: Lex op 29/01/2024 | 17:41 uurZie: https://t.co/32NCYEbHnJ

Dit is em niet helaas. Ik kan er ook niet concreet over worden, is allemaal nog intern maar keuzes zijn al wel gemaakt.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 29/01/2024 | 23:01 uur
Citaat van: Huzaar1 op 29/01/2024 | 21:15 uurDit is em niet helaas. Ik kan er ook niet concreet over worden, is allemaal nog intern maar keuzes zijn al wel gemaakt.
[/quote
Citaat van: Huzaar1 op 29/01/2024 | 21:15 uurDit is em niet helaas. Ik kan er ook niet concreet over worden, is allemaal nog intern maar keuzes zijn al wel gemaakt.
Wij ik begrijp het gewoon met enige spanning  afwachten op al de nieuwe aangepaste plannen bij 2 procent Navo norm!!
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 06/02/2024 | 15:16 uur
Wie volgt de defensie debatten?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Master Mack op 06/02/2024 | 20:38 uur
Citaat van: Huzaar1 op 06/02/2024 | 15:16 uurWie volgt de defensie debatten?
Nog niets van gezien.
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: silvester herc op 06/02/2024 | 22:18 uur
Citaat van: Master Mack op 06/02/2024 | 20:38 uurNog niets van gezien.
Meestal later te zien op YouTube?
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Lex op 06/02/2024 | 22:32 uur
Citaat van: silvester herc op 06/02/2024 | 22:18 uurMeestal later te zien op YouTube?
Nu te zien via: https://debatdirect.tweedekamer.nl/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Harald op 25/02/2024 | 22:53 uur
https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/lonen-bij-defensie-hoger-dan-in-andere-sectoren

Lonen bij Defensie hoger dan in andere sectoren
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 15/03/2024 | 09:32 uur
Extra investeringen in lichtverdediging en (4e) patriot batterij voor NL def


Vliegbasis De Peel krijgt flinke upgrade, honderden extra banen en nieuw materiaal: 'De aanleiding is triest, maar als militair doet het ons deugd'
VREDEPEEL - Een extra luchtverdedigingsbatterij erbij, naast de twee al bestaande en een vierde Patriot-vuureenheid. Na jaren van krimp groeit Defensie weer. Aan de rand van de Peel zijn de eerste tekenen van die groei al duidelijk zichtbaar.

Rest achter betaalmuur

https://www.ed.nl/gemert-bakel/vliegbasis-de-peel-krijgt-flinke-upgrade-honderden-extra-banen-en-nieuw-materiaal-de-aanleiding-is-triest-maar-als-militair-doet-het-ons-deugd~a537648f/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Ace1 op 15/03/2024 | 17:25 uur
Vliegbasis De Peel krijgt flinke upgrade, honderden extra banen en nieuw materiaal: 'De aanleiding is triest, maar als militair doet het ons deugd'

VREDEPEEL - Een extra luchtverdedigingsbatterij erbij, naast de twee al bestaande en een vierde Patriot-vuureenheid. Na jaren van krimp groeit Defensie weer. Aan de rand van de Peel zijn de eerste tekenen van die groei al duidelijk zichtbaar.

Zo'n achthonderd mensen werken er nu bij het Luchtverdedigingscommando op de Luitenant-generaal Bestkazerne. Gevestigd op de voormalige, nu nog 'slapende' Vliegbasis De Peel. Met als postadres het dorpje Vredepeel, maar gelegen op grondgebied van Gemert-Bakel en Venray.

,,Met de komst van een nieuwe luchtverdedigingsbatterij en een extra Patriot-vuureenheid erbij zal dat aantal de komende maanden in rap toenemen", zegt kolonel Jos Kuijpers. Hij is commandant van de kazerne en van wat officieel het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heet. ,,De verwachting is dat we deze zomer groeien naar een bezetting van uiteindelijk meer dan duizend man."

Na vele schrale jaren gaat het er sinds kort heel anders aan toe bij Defensie. Alle legeronderdelen groeien plotseling weer. De toenemende internationale spanningen de afgelopen jaren, culminerend in de twee jaar geleden door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne, waren voor het kabinet Rutte aanleiding het Defensiebudget met enkele miljarden euro's op te hogen.

Wind waait uit heel andere hoek
De eerste tekenen van die extra investeringen in de verdediging van ons land worden de komende maanden al zichtbaar op de kazerne in Vredepeel. Voor het uitbreiden van het Luchtverdedigingscommando en vernieuwing van het materiaal waarmee het werkt, is vele honderden miljoenen euro's uitgetrokken.

,,De wind waait inderdaad uit een heel andere hoek, de laatste jaren", zegt Kuijpers in zijn kantoor in een gebouw midden op de voormalige vliegbasis. Op iets meer dan een steenworp afstand ligt de buitengebruik gestelde start- en landingsbaan. ,,De afgelopen decennia hebben we volop moeten bezuinigen, legeronderdelen moeten inkrimpen, samenvoegen of zelfs helemaal moeten opheffen."

Nu kan de 53-jarige Limburger weer opbouwen. ,,De aanleiding voor alle investeringen, de spanning en de oorlogsdreiging, is inderdaad heel triest en erg vervelend. Maar als militairen doet het ons natuurlijk deugd dat er nu wel geld is voor nieuw materieel, voor uitbreiding van onze verdediging en voor hogere salarissen voor de manschappen, om het beroep ook aantrekkelijker te maken."

De militairen uit Vredepeel kwamen in de zomer van 2022 uitgebreid in het nieuws toen ze door de Nederlandse regering in Navo-verband werden ingezet in Slowakije. Samen met Duitse collega's beschermden ze met hun Patriot-eenheid de bevolking maandenlang tegen mogelijke dreiging uit het oosten, vanuit Rusland.

De oorlog in Oekraïne wordt - zoals op tv ook vrijwel dagelijks te zien is - deels uitgevochten met raketten en drones, uitgerekend de wapens waar het commando uit De Peel tegen verdedigt: Patriot-raketten om op middellange afstand andere raketten uit de lucht te halen, Stinger-raketten voor dezelfde klus op de korte afstand en counterdrones om aanvallen van drones mee af te slaan.

,,In die zin is het ook wel logisch dat de aandacht van de regering uitgaat naar het versterken van de Nederlandse luchtverdediging. We krijgen nieuw materiaal, als vervanging van oude en verouderde spullen. De Patriot-systemen worden bij de producent in de Verenigde Staten volledig gereviseerd en up-to-date gebracht. En we kunnen ons aantal eenheden verder gaan uitbreiden. Met als resultaat dat we straks beter inzetbaar zijn als ergens de nood aan de man is."

Van al die uitbreiding zal de omgeving van de kazerne weinig tot niets gaan merken, verwacht de commandant. ,,Er rijden 's ochtends wat meer mensen de poort door om hier te komen werken en er gaan er 's avonds wat meer uit, dat is het wel. Oefenen doen we nu al in het buitenland. Bovendien gaan we hier ook enkele simulatoren bouwen, zodat we dat ook binnen op de kazerne kunnen doen. Verder komen er alleen een paar opslagloodsen en wat bureaus bij."

Vliegbasis weer in gebruik
Waar de omgeving wel wat van zal gaan merken, is als op termijn de vliegbasis op de kazerne weer in gebruik zal worden genomen, zoals de wens is van Defensie. ,,Zo ver is het nog niet, daar zal het nieuwe kabinet te zijner tijd nog een besluit over moeten nemen. Maar ook voor ons zal dat consequenties hebben. Wij blijven hier dan immers gewoon zitten. Dat betekent in ieder geval dat er flink wat nieuwe infrastructuur nodig is."

Kuijpers vertrekt deze zomer overigens na vier jaar uit Vredepeel, om een jaar lang te gaan studeren aan een militaire academie in de Engelse hoofdstad Londen. Eind maart draagt hij zijn taak als commandant van het Korps Luchtdoelartillerie al over, eind augustus volgt dan de commando-overdracht van het DGLC.

https://www.ed.nl/gemert-bakel/vliegbasis-de-peel-krijgt-flinke-upgrade-honderden-extra-banen-en-nieuw-materiaal-de-aanleiding-is-triest-maar-als-militair-doet-het-ons-deugd~a537648f/
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 15/03/2024 | 22:33 uur
CitaatUitbreiding Defensie in NL

Door de toenemende dreiging in de wereld wil Defensie flink gaan uitbreiden. Op de verlanglijst staan onder meer laagvlieggebieden voor helikopters, meer ruimte voor straaljagers en terreinen om te oefenen met explosieven. Vooral in Brabant wordt er veel bezwaar gemaakt tegen de plannen en staatssecretaris Christophe van der Maat heeft zijn handen vol aan het beantwoorden van alle reacties.
Profielfoto van Peter de Bekker
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door
Peter de Bekker & Ilse Schoenmakers
In Hoe..? zie je wat Defensie van plan is:


Bezwaren komen van burgers, bedrijven, overheden en belangenorganisaties. De meeste van de 2243 reacties komen uit Brabant en gaan over verwachte overlast van straaljagers en helikopters.

Door de toenemende onzekerheid en dreiging in de wereld wil Nederland het leger en de luchtmacht versterken. Defensie zegt meer ruimte nodig te hebben om Nederland veilig te houden en aan de NAVO-verplichtingen te voldoen.

Op het verlanglijstje staan:

Het militaire oefenterrein op de Oirschotse Heide uitbreiden met tweehonderd hectare.
De Nassau-Dietzkazerne in Budel, nu nog een asielzoekerscentrum, zelf weer gaan gebruiken.
Meer milieuruimte rond vliegbases zodat vaker kan worden gevlogen.
Vliegbasis De Peel weer openen.
Meer laagvlieggebieden en landingsplaatsen voor helikopters.
Meer straaljagercapaciteit.
Terreinen om te oefenen met explosieven.
Dit kan in alle provincies en kan dus ook in Brabant overwogen worden. Veel bezwaarmakers maken zich zorgen over de leefbaarheid en de gevolgen voor de stikstofuitstoot in de regio.

Het provinciebestuur en gemeenten benadrukken dat er ook nog huizen gebouwd moeten kunnen worden en dat wordt lastig als er te veel uitstoot is. Ze vinden dat er te veel van Brabant wordt verwacht.

Na de zomervakantie
Staatssecretaris Van der Maat zegt tevreden te zijn over het aantal reacties op de Defensieplannen. "Het toont de betrokkenheid, maar ook de bezorgdheid. Ik wil dan ook zorgvuldig omgaan met al die reacties."

De verwachting is dat het kabinet eind mei met een antwoord komt. Daarna komen er nog gebiedsbijeenkomsten en meer milieuonderzoek. Na de zomervakantie bepaalt het kabinet waar de krijgsmacht zijn activiteiten kan uitbreiden.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4435594/uitbreidingsplannen-defensie-roepen-stortvloed-aan-reacties-op


De Peel weer open is goed nieuws. Hoop dat ze daar heel vaak over de paardenboerderijen vliegen
Titel: Re: Nieuws Nederlandse strijdkrachten algemeen
Bericht door: Huzaar1 op 21/03/2024 | 11:09 uur
Legergeneraal tijdens training: We oefenen niet meer, we bereiden onszelf voor op oorlog

De Koninklijke Landmacht staat op scherp. ,,We oefenen niet meer, we bereiden ons voor op oorlog", stelt generaal Maurice Timmermans resoluut. Poetin is gewaarschuwd.

Grommend trekken vier Boxers en een Bushmaster op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot op. De zware pantservoertuigen maken zich gereed voor een monsterrit van duizenden kilometers naar Litouwen. Samen met een legertje infanteristen, genisten, verkenners, luchtverdedigers, mijnenleggers, bruggenbouwers en geneeskundige troepen. In de verte klinken schoten.

De landmacht zet 42 Battle Group, een samengestelde eenheid uit alle hoeken en gaten van het leger, met 4500 manschappen en 200 voertuigen in voor Steadfast Defender. Deze grootste militaire NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog met in totaal 90.000 man vindt tot en met mei plaats op een reeks locaties in Europa. Het bondgenootschap bereidt zich hiermee voor op de reactie na een Russische inval. Alle 32 lidstaten doen mee. Te land, ter zee en in de lucht. En tegenwoordig ook in de cloud.

De NAVO hamert daarbij op snelheid. De 32 lidstaten moeten meer troepen sneller ter plaatse kunnen inzetten. De militaire alliantie wijst binnenkort elk NAVO-land een eigen regio langs de oostflank toe om te verdedigen. Deze zomer moet de gebiedsverdeling duidelijk worden. Nederland is nu al onder Duitse vlag actief in Litouwen. De krijgsmacht heeft overigens geen plannen om troepen permanent aan de oostflank te stationeren.

De NAVO probeert met de grootschalige oefening kracht en vastbeslotenheid uit te stralen om Rusland via afschrikking te weerhouden van snode plannen. ,,We communiceren niet meer, we demonstreren met kracht", verklaart generaal Timmermans. Tegelijk moet de NAVO-oefening de bevolking van de Baltische staten een hart onder de riem steken. ,,Als er oorlog uitbreekt, gaan we er wat aan doen."

Pantserhouwitsers
De landmacht bereidt zich met een bijzondere inzet alvast voor op de nieuwe situatie. Met lange colonnes rukt de gevechtseenheid uit Oirschot begin april al oefenend op richting Litouwen. In Olst moeten de troepen eerst een brug bouwen om de IJssel over te steken. In Duitsland vindt een confrontatie plaats met vijandelijke eenheden. ,De oefening is zo groot dat deze niet op één oefenterrein past", legt brigade-generaal Gert-Jan Kooij van 13 Lichte Brigade uit.

Na de 'gevechten' in Duitsland trekt de eenheid via Polen op naar Litouwen. De landmacht passeert met een batterij van een stuk of vier pantserhouwitsers de Suwalki-corridor, de kwetsbare flessenhals tussen de Baltische staten en Polen. In een sterk staaltje machtsvertoon, als waarschuwing aan de Russen. De boodschap van het bondgenootschap is duidelijk. ,,Als Poetin de grens oversteekt, verdedigen we ons én winnen we."

Omslag
De inzet van de landmacht markeert een omslag. ,,Een nieuw tijdperk", geeft brigade-generaal Timmermans in Oirschot aan. ,,We oefenen niet meer, we bereiden ons voor op oorlog." Wel defensief, haast een woordvoerder zich ter geruststelling te zeggen. De landmacht trekt alles uit de kast om te laten zien paraat te staan. Met ongekend veel manschappen en materieel. Voor het eerst in decennia zijn militairen bijvoorbeeld acht weken op oefening.

Niet zonder reden. De NAVO eist dat de krijgsmacht op 1 januari 2025 klaar is voor het grote gevecht. De dreiging van de Russen na de invasie in Oekraïne dringt langzaam in Europa door. Toch is de vraag of de landmacht op tijd gereed is, minder relevant, vindt Timmermans. Inzet tegen de Russen kan volgens de generaal immers à la minute nodig zijn. ,,Het kan vanavond gebeuren. Poetin wacht niet totdat wij klaar zijn."

Zijn eenheden staan al paraat, benadrukt generaal Kooij tussen legergroene, zwaar gecamoufleerde pantservoertuigen. ,,Als de politiek op de knop drukt, starten wij de motoren. In drie, vier dagen staan we aan de oostgrens van het NAVO-gebied om oorlog te voeren. We willen dat niet, maar als het moet, doen we het."

De vraag is hoe groot de vuist is die het leger, na decennialange bezuinigingen, nog kan maken. ,,Die vuist is heel groot", verzekert generaal Kooij. ,,We beschikken over geharde manschappen met de modernste spullen ter wereld." Toch vraagt de NAVO van Nederland z'n slagkracht aanzienlijk te vergroten. Nederlandse tanks zijn echter nog altijd in geen velden of wegen te bekennen. Timmermans is duidelijk. ,,Het mag van mij wel iets sneller."

https://www.rd.nl/artikel/1057189-legergeneraal-tijdens-training-we-oefenen-niet-meer-we-bereiden-onszelf-voor-op-oorlog