Olie en goud: met Suriname gaat het goed

Gestart door Ace1, 11/01/2013 | 22:01 uur

IPA NG

Citaat van: Flyguy op 12/01/2013 | 00:30 uur
Misschien, maar we hadden het ook gewoon slimmer kunnen aanpakken.

De Fransen weten ;)

Suriname als provincie had prima gekund. En het kan nog steeds :devil:.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ace1

Afdrachten Surinaamse goudsector 'onvindbaar'

De Surinaamse regering heeft de afgelopen jaren honderden miljoen euro's aan inkomsten uit goudroyalty's niet verantwoord op de begroting. Onder meer de royalty's die het Canadese goudbedrijf Iamgold vanaf 2004 aan de staatskas heeft afgedragen, zijn tot aan 2011 onvindbaar in de cijfers die zijn voorgelegd aan het Surinaamse parlement; de Nationale Assemblee.

Dit blijkt uit een analyse van de Volkskrant. De gaten in de begroting kunnen het gevolg zijn van zowel slechte boekhouding als van corruptie. Het Surinaamse ministerie van Financiën wil niet ingaan op vragen over de goudinkomsten van de Staat door de huidige en vorige regering. Ook de Centrale Bank van Suriname wil er niets over kwijt.

Samen met de inkomsten van het staatsbedrijf Staatsolie zijn de inkomsten uit de goudsector sinds 2010 de belangrijkste inkomstenbron voor het land. De waarde van het gewonnen goud bedroeg volgens het ministerie van Financiën in 2011 ruim 1,5 miljard dollar (1,12 miljard euro).

Goudmijn
Ruim eenderde hiervan werd opgebracht door het Canadese mijnbedrijf Iamgold, dat als enig internationaal bedrijf een goudmijn exploiteert in de provincie Brokopondo. De rest van het goud wordt opgedolven door kleine en middelgrote goudbedrijven die grotendeels in Surinaamse handen zijn.

Alle producenten dragen verplicht twee tot vier procent van de opbrengst af als royalty aan de Staat. Waar dit geld is gebleven, is een raadsel. De post royalty uit goud verscheen pas vorig jaar als raming op de begroting. Voor de jaren daarvóór zijn daarin geen inkomsten opgegeven.

Tussen 2007 en 2011 betaalde Iamgold volgens eigen opgave ruim 115 miljoen dollar (82 miljoen euro) aan royalty's, naast 345 miljoen aan andere belastingen en dividend. In 2010 en 2011 bedroegen de royalty's respectievelijk 32,2 en 35,7 miljoen dollar. Afgaand op de hoeveelheid gedolven goud zouden de kleine goudmijnen minstens een zelfde bedrag aan royalty moeten betalen. Of dat is gebeurd en waar het geld is gebleven, valt niet te achterhalen.

Ook financieel specialisten en belastingexperts van het Surinaamse parlement kunnen desgevraagd niet achterhalen waar de goudinkomsten zijn gebleven. Een deel is waarschijnlijk geïncasseerd door staatsmijnbedrijf Grassalco, zegt een directeur van een Surinaamse bankinstelling die niet met naam genoemd wil worden. Grassalco int de royalty's en moet weer tachtig procent afstaan aan de Staat, die binnen het bedrijf wordt vertegenwoordigd door de ministeries van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen. 'De transparantie van de begroting is echter een groot probleem', zegt hij.

Lees hier meer over in de Volkskrant van vandaag

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3388676/2013/02/05/Afdrachten-Surinaamse-goudsector-onvindbaar.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20130205&utm_content=

Poleme

#23
Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
De grootste commodity van Suriname is COKE, daar verdient de elite zijn geld mee.....als Suriname grote goud voorraden en Olie heeft zal dat ook in de zakken van de verkeerde mensen belanden en het land geen meter vooruit helpen.
Nederland had gewoon nooit weg moeten gaan daar kijk eens wat een rotzooi het daar is geworden, met notabene Bouterse aan de macht (weer)...Nederland had gewoon moeten ingrijpen toendertijd toen Bouterse de macht greep en het criminele pad op ging maar om een of andere reden durfden we dat niet terwijl we daar makkelijk de capiciteit voor hadden gehad.
Toen Bouterse de macht greep bleef het opmerkelijk stil in Den Haag.  Feit is dat in de periode voordat Suriname onafhankelijk werd de corruptie een steeds groter probleem vormde.  Na het uitroepen van de onafhankelijkheid ging die ontwikkeling door, want Suriname kreeg toch mooi een 3,5 miljard gulden groot cadeau / afkoopsom van Nederland.  De daardoor steeds slechter wordende economische situatie eind jaren 70, begin jaren 80 vormde een grote bedreiging voor Nederlandse investeringen in Suriname.  Desi Bouterse maakte gebruik van die verslechterde economische situatie.  En Nederland hielp o.a zijn militaire intel dienst daarbij met opleidingen en wapens.  De oud NL MinDef minister die dienst deed in 1981 en 1982 weet hier vast meer over te vertellen.  Niets illegaal aan, want Nederland had die verplichting volgens het onafhankelijkheid verdrag met Suriname.  Ook tijdens de binnenlandse oorlog, gingen die leveringen gewoon door.!
Bouterse pleegde vervolgens een coup, maar bleek te veel onder invloed te staan van jonge links radicale politici.  In Washington D.C.  vond men dat maar helemaal niets.  Vooral niet, toen er veel Cubanen opdoken in Suriname.   Hoe Desi Bouterse in de coke handel terecht is gekomen is niet helemaal duidelijk.  Maar de CIA en DEA hebben geen schone handen.  Evenals het Nederlandse Ministerie van Justitie, want het is toch opmerkelijk dat Justitie in de tweede helft van de jaren 80 een grote terughoudendheid betrachtte bij het onderscheppen van Surinaamse coke transporten naar Nederland.  Idem dito voor zijn tegenvoeter Ronnie Brunswijk van het Jungle commando.  Ook Ronnie werd niet gezien door D.C. en Den Haag als een acceptabele kandidaat regeringsleider.  Het is ook opmerkelijk dat Desi Bouterse zijn coke pecunia ongestraft liet behandelen met Omo op de Nederlandse Antillen.   Suriname is een narcostaat, maar dat geld ook voor Nederland.
In 1987 heeft de Nederlandse regering geprobeerd om Bouterse uit te kopen met een zeer leuke VUT premie, die ineens zou worden uitbetaald.  Als tegen prestatie zou Desi dan blijvend verhuizen naar zijn optrekje in het Braziliaanse Belem.
Hij ging er niet op in, want het Jungle Commando bleek geen serieus gevaar te vormen voor zijn positie.   In de herfst van 1991 heeft de Nederlandse regering een tweede poging gewaagd om Bouterse uit te kopen voor in principe 8 miljoen gulden.  Ook hier ging hij niet op in.
Een Nederlandse super procureur generaal zette in de jaren 90 Bouterse vervolgens op een internationale opsporingslijst wegens grootschalige drugshandel.  Alleen bleek Bouterse over machtige Nederlandse beschermheren te beschikken.  Die er voor zorgden dat Desi Bouterse nooit gearresteerd werd.  Want dan zouden er wel eens een flink aantal beerputten open kunnen gaan.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Geachte leden,

Er is u reeds vele malen verzocht om op de correcte wijze het citeren toe te passen. En dus niet middels de knop "citeer" gelijk een opmerking plaatsen, als het een multi-quote betreft. Uw reactie zal zijn in de richting van 1 lid, waardoor u dus voor de duidelijkheid en leesbaarheid van het topic een kleine extra handeling dient te plegen.
Het beheersteam zal dan ook alle postings met multi-citaten niet meer aanpassen, doch verwijzen naar de prullenbak.
Het zal de logica van een topic niet ten goede komen, maar we mogen toch minimaal verwachten dat de leden zich confirmeren aan de vigerende spelregels.
Daarom hoop ik dat u de spelregels dan ook zal toepassen.

Lex
Algeheel beheerder

dudge

Frans Guyana doet het aardig anders.

Oorlogsvis

Citaat van: onderofficier op 12/01/2013 | 20:17 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 20:01 uur
Bouterse was toendertijd met de eerste coup van de onderofficier niet gekozen door de Surinamers, toen hebben ze een groep Surinamers vermoord de onderofficieren met Bouterse grepen toen de macht, toen had Nederland moeten ingrijpen bedoel ik

Maar zoals je weet (of niet dan weet je het nu) is er nog steeds een vermoeden dat Nederland zich juist bemoeid heeft met deze sergeanten-coup.
Zelfs in 2009 zijn hier nog vragen over gesteld in de tweede kamer.
De Nederlandse archieven over deze zaak worden pas in 2060 geopend, waarom zou dat toch zijn......?

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 20:01 uur
In Nederland is het nu ook een redelijke rotzooi ?? ...wat is dat nou voor opmerking..Nederland is een van de meest veilige gebieden op de wereld om in te wonen dus het lijkt me niet nodig dat een vreemde mogendheid hier moet ingrijpen zoals jij zegt.

Als ik je ander postings lees dan vind je het wel een rotzooi in NL,  o het gaat nu op eens hoe veilig een land is.......  

ja dat kan best natuurlijk, IDI Amin heeft ook hulp gehad van jawel de...Britten...en Bokassa volgens mij ook van de Fransen...zelfs met het afzetten van de Sjah van Perzie ten gunste van Ayatollha Khomeini zijn smerige spelletjes gespeeld door de CIA en ga zo maar door..maar als mensen macht hebben zoals bouterse toendertijd (daarvoor was hij ook in het Nederlandse leger een veelbelovend onderofficier) als mensen macht krijgen veranderen ze en sommige een beetje teveel..daarom hadden wij moeten ingrijpen ...

Flyguy

Citaat van: guest1400 op 12/01/2013 | 20:31 uur
ik ben het eens met OO, Nederland had de kolonisering van Suriname nooit kunnen volhouden en dat moet je ook niet willen. Kijk maar naar Curacao hoeveel geld en gezeik ons dat kost.
Gefixed.  8)

guest1400

ik ben het eens met OO, Nederland had de kolonisering van Suriname nooit kunnen volhouden en dat moet je ook niet willen. Kijk maar naar de antillen hoeveel geld en gezeik ons dat kost.

onderofficier

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 20:01 uur
Bouterse was toendertijd met de eerste coup van de onderofficier niet gekozen door de Surinamers, toen hebben ze een groep Surinamers vermoord de onderofficieren met Bouterse grepen toen de macht, toen had Nederland moeten ingrijpen bedoel ik

Maar zoals je weet (of niet dan weet je het nu) is er nog steeds een vermoeden dat Nederland zich juist bemoeid heeft met deze sergeanten-coup.
Zelfs in 2009 zijn hier nog vragen over gesteld in de tweede kamer.
De Nederlandse archieven over deze zaak worden pas in 2060 geopend, waarom zou dat toch zijn......?

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 20:01 uur
In Nederland is het nu ook een redelijke rotzooi ?? ...wat is dat nou voor opmerking..Nederland is een van de meest veilige gebieden op de wereld om in te wonen dus het lijkt me niet nodig dat een vreemde mogendheid hier moet ingrijpen zoals jij zegt.

Als ik je ander postings lees dan vind je het wel een rotzooi in NL,  o het gaat nu op eens hoe veilig een land is.......  
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Oorlogsvis

Citaat van: onderofficier op 12/01/2013 | 19:42 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
als Suriname grote goud voorraden en Olie heeft zal dat ook in de zakken van de verkeerde mensen belanden en het land geen meter vooruit helpen.
Goh wat vreemd....gebeurt ook elders... 

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
Nederland had gewoon nooit weg moeten gaan daar
Volgens mij is er geen land meer gekoloniseerd, dat had NL nooit volgehouden om dat wel te blijven doen.

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
kijk eens wat een rotzooi het daar is geworden, met notabene Bouterse aan de macht (weer)...Nederland had gewoon moeten ingrijpen toendertijd toen Bouterse de macht greep en het criminele pad op ging maar om een of andere reden durfden we dat niet terwijl we daar makkelijk de capiciteit voor hadden gehad.

Keuze van de mensen zelf.   
Nu is het ook een redelijke rotzooi in NL, je verwacht dan nu dat er een vreemde krijgsmacht in Nederland in grijpt? Dan ben ik wel benieuwd van welk land je dit verwacht.    Of omdat Nederland nooit is gekoloniseerd, verwacht je het niet/vind je het niet nodig.......

De reden dat NL niet ingegrepen heeft is dat Bouterse gekozen is door de Surinamers.   

Bouterse was toendertijd met de eerste coup van de onderofficier niet gekozen door de Surinamers, toen hebben ze een groep Surinamers vermoord de onderofficieren met Bouterse grepen toen de macht, toen had Nederland moeten ingrijpen bedoel ik. Nu jaren na die coup is Bouterse weer aan de macht via democratische weg...omdat die lui daar zo dom zijn om een Narco te kiezen als hun president die hun vliegvelden en grondgebied beschikbaar steld aan de Colombiaanse drugs kartels zo ongeveer. Dus van de ene kant laten wij een Narco staat bestaan en functioneren en aan de andere kant gaan we drugs bestrijden dat klopt niet helemaal denk ik.

In Nederland is het nu ook een redelijke rotzooi ?? ...wat is dat nou voor opmerking..Nederland is een van de meest veilige gebieden op de wereld om in te wonen dus het lijkt me niet nodig dat een vreemde mogendheid hier moet ingrijpen zoals jij zegt.




onderofficier

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
als Suriname grote goud voorraden en Olie heeft zal dat ook in de zakken van de verkeerde mensen belanden en het land geen meter vooruit helpen.
Goh wat vreemd....gebeurt ook elders... 

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
Nederland had gewoon nooit weg moeten gaan daar
Volgens mij is er geen land meer gekoloniseerd, dat had NL nooit volgehouden om dat wel te blijven doen.

Citaat van: Oorlogsvis op 12/01/2013 | 18:19 uur
kijk eens wat een rotzooi het daar is geworden, met notabene Bouterse aan de macht (weer)...Nederland had gewoon moeten ingrijpen toendertijd toen Bouterse de macht greep en het criminele pad op ging maar om een of andere reden durfden we dat niet terwijl we daar makkelijk de capiciteit voor hadden gehad.

Keuze van de mensen zelf.   
Nu is het ook een redelijke rotzooi in NL, je verwacht dan nu dat er een vreemde krijgsmacht in Nederland in grijpt? Dan ben ik wel benieuwd van welk land je dit verwacht.    Of omdat Nederland nooit is gekoloniseerd, verwacht je het niet/vind je het niet nodig.......

De reden dat NL niet ingegrepen heeft is dat Bouterse gekozen is door de Surinamers.   
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Oorlogsvis

De grootste commodity van Suriname is COKE, daar verdient de elite zijn geld mee.....als Suriname grote goud voorraden en Olie heeft zal dat ook in de zakken van de verkeerde mensen belanden en het land geen meter vooruit helpen.
Nederland had gewoon nooit weg moeten gaan daar kijk eens wat een rotzooi het daar is geworden, met notabene Bouterse aan de macht (weer)...Nederland had gewoon moeten ingrijpen toendertijd toen Bouterse de macht greep en het criminele pad op ging maar om een of andere reden durfden we dat niet terwijl we daar makkelijk de capiciteit voor hadden gehad.

Flyguy

Ze hebben een landmacht van maar 1 bataljon, dat kunnen we misschien net nog aan.  :lol:

onderofficier

Citaat van: jurrien visser op 12/01/2013 | 16:15 uur
Citaat van: guest1400 op 12/01/2013 | 16:10 uur
dat is een waarheid als een koe 8)

Al is een koe achteraf ook biefstuk.

Inderdaad ook biefstuk, maar het grootste gedeelte is niets/minder waard.  Om alleen het duurste stuk te krijgen heb je het andere ook nodig.

Waarde is trouwens ook betrekkelijk. Want dat is afhankelijk van de vraag en aanbod..... wordt er echt veel goud gevonden daalt de waarde. 
Het kan best zijn dat men zich rijk rekent met de huidige goud prijzen

Net als met de olie: de wereld kan niet zonder maar het gaat toch minder gebruiken.  Andere bronnen worden steeds meer gebruikt. 

Misschien pist Suriname wel naast de pot................ wie zal het zeggen....



Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: guest1400 op 12/01/2013 | 16:10 uur
dat is een waarheid als een koe 8)

Al is een koe achteraf ook biefstuk.

guest1400

Citaat van: onderofficier op 12/01/2013 | 15:46 uur

Achteraf kijk je koe in de kont...... 


dat is een waarheid als een koe 8)

onderofficier

Citaat van: Flyguy op 12/01/2013 | 00:30 uur
Misschien, maar we hadden het ook gewoon slimmer kunnen aanpakken.

Achteraf kijk je koe in de kont...... 
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Poleme

Brazilie zit ook propvol allerlei grondstoffen.  En toch bleef het een arm Derde Wereld land.  Sinds de laatste 19 jaar is het land zich aan het ontwikkelen als een economische (groot)macht.  Heeft zeer weinig tot niets met die delfstoffen te maken.
In 1994 werd de Nuovo Cruzero vervangen door de veel hardere Real munt.  Want met die (hyper) inflatie ging het niet langer, om een economie fatsoenlijk te laten draaien bij een hoge bevolkingsgroei.  Brazilie heeft nu al een bevolking van ca. 200 miljoen zielen.
Invoering van de Real munt ging gepaard met een beter economisch beleid.  En ondanks dat dit land nog steeds een grote corruptie kent. enorme verschillen in inkomen en nog steeds vergeleken met vergelijkbare landen in zich zelf gekeerd is.  Slaagde de Braziliaanse economie erin om de afgelopen bijna 20 jaar flink te groeien.  Door voornamelijk een aanzienlijke structurele groei in de industriele productie.  De gemiddelde Braziliaan is een levenskunstenaar, maar ook een harde werker.  Rond de laatste eeuw wisseling leefde nog de helft van de Brazilianen op of onder de armoede grens.  De andere helft heeft gemiddeld een modaal inkomen en die zorgt ervoor dat een deel van die enorm toegenomen industriele productie in eigen land kan worden geconsumeerd.  Dus dat betekend werk aan de winkel voor de Midden-, en Klein handelsbedrijven. In elk land de motor van de economie.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Flyguy

#7
Citaat van: Poleme op 12/01/2013 | 02:29 uur
Denemarken, Belgie en Luxemburg bijvoorbeeld hebben nooit zo een mooie bodem schat, afgezien van Belgische steenkool, mogen hebben.
Denemarken beschikt over Groenland dat, met name in haar territoriale wateren, propvol zit met grondstoffen.

Poleme

Poeh poeh, ik ben helemaal niet onder de indruk van die booming Surinaamse economie.  Nederland is gezegend met een aantal aardgas bellen.
Die hebben sinds 1960 meer dan EUR 211 miljard opgeleverd en sinds 2006 zijn de jaarlijkse aardgas baten hoger dan EUR 10 miljard.

Denemarken, Belgie en Luxemburg bijvoorbeeld hebben nooit zo een mooie bodem schat, afgezien van Belgische steenkool, mogen hebben.
Ik heb niet de indruk dat wij nou zoveel rijker zijn dan hen, door dat aardgas.  Voor de Nederlandse overheid is het wel een mooie kip met gouden eieren.  Die doet er 'mooie dingen' mee voor de belastingbetaler / kiezer.  40% gaat naar infra-structuur, onderwijs en innovatieve projecten (ook JSF ?) Bijna 25% gaat op aan sociale voorzieningen,  openbaar bestuur en veiligheid staat op de derde plaats.

Zeer grote kans dat Suriname ook aan de "Hollandse Ziekte" gaat lijden.
Hollandse ziekte is een term uit de economie, waarbij wordt bedoeld dat de waarde van een munt stijgt als gevolg van de verkoop van pas ontdekte grondstoffen. Door die waardestijging wordt de concurrentiepositie van het land minder en valt de export terug. Hierdoor daalt de economische productie en stijgt de werkloosheid.

Het wordt Hollandse ziekte genoemd omdat in de jaren 60  door de ontdekte aardgas reserves en de verkoop van een deel daarvan aan het buitenland de waarde van de gulden steeds meer steeg. De concurrentie positie voor het bedrijfsleven werd daardoor steeds slechter en vanaf het begin van de jaren 70 steeg de werkloosheid. The Economist schreef in 1977 over het beleid van de Nederlandse regering na de sterke stijging van de aardgasprijzen na de Eerste oliecrisis (1973). De "Hollandse Ziekte" zou, aldus The Economist, betekenen dat de aardgasbaten werden gebruikt voor consumptieve en socialistische politieke doeleinden.

Kan nog leuk worden, die combinatie van grote delfstoffen inkomsten "Boom" met de (huidige) Surinaamse regering. 
Ik trek een lange neus naar Paramaribo.    Dat wordt een economische "Bust".   Sluit de Nederlandse grenzen dan maar.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Flyguy

Citaat van: Thomasen op 12/01/2013 | 00:19 uur
Suriname had misschien wel nooit onafhankelijk moeten worden.
Misschien, maar we hadden het ook gewoon slimmer kunnen aanpakken.

dudge

Citaat van: Flyguy op 12/01/2013 | 00:04 uur
Het mogen dan wel goud- en oliedollars zijn, ze trekken terecht een lange neus naar Nederland. Je ziet nu al  een terugstroom van Surinamers uit Nederland naar Suriname. Zo zie je maar weer hoe Nederland haar zaakjes afhandelt.  :crazy:

Suriname had misschien wel nooit onafhankelijk moeten worden.

Flyguy

Het mogen dan wel goud- en oliedollars zijn, ze trekken terecht een lange neus naar Nederland. Je ziet nu al  een terugstroom van Surinamers uit Nederland naar Suriname. Zo zie je maar weer hoe Nederland haar zaakjes afhandelt.  :crazy:

Ace1

Suriname en VS slaan handen ineen op zoektocht naar olie

Het Surinaamse bedrijf Staatsolie gaat samenwerken met een Amerikaans bedrijf bij de zoektocht naar olie voor de kust van Suriname. Het Surinaamse staatsbedrijf tekende donderdag een overeenkomst met het Amerikaanse Apache Corporation dat 230 miljoen Amerikaanse dollar zal investeren in de samenwerking.

De overeenkomst geldt voor 30 jaar waarbij alle kosten voor de Amerikanen zijn. Staatsolie gaat pas geld terugbetalen als er zoveel olie wordt gevonden dat het commercieel interessant is om het gebied in productie te nemen.

Het onderzoeksgebied ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 130 kilometer uit de Surinaamse kust aan de noordwestkant van het land. De eerste fase van het onderzoek duurt drie jaar en een eventuele tweede fase zal 2,5 jaar in beslag nemen. Het onderzoek gebeurt via driedimensionaal seismisch onderzoek en door het boren van putten.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3334099/2012/10/19/Suriname-en-VS-slaan-handen-ineen-op-zoektocht-naar-olie.dhtml

Ace1

De rollen zijn omgedraaid: terwijl Nederland met de crisis worstelt, groeit de Surinaamse economie met 4 procent. Het einde van de hulp, twee jaar terug, doet geen zeer meer.

Suriname heeft helemaal geen Nederlandse ontwikkelingshulp meer nodig. Terwijl Nederland in crisis verkeert, groeit de Surinaamse economie jaar in, jaar uit met ruim 4 procent. Dankzij de hoge olie-en goudprijs verdient de regering-Bouterse honderden miljoenen dollars aan de oliewinning en aan de goudkoorts in het binnenland. 'Holland? Holland is niet belangrijk voor me', roept president Desi Bouterse daarom steeds luider.

Ruim twee jaar geleden deed Den Haag Suriname in de ban omdat Bouterse de verkiezing had gewonnen. Maar nu is zelfs het IMF  enthousiast over Suriname. 'We hebben internationaal nu een heel goede naam opgebouwd', zegt coalitie-parlementariër Henk Ramnandanlal (PALU) trots.

Suriname mag een omstreden staatshoofd aan het roer hebben, het heeft niet geleid tot politieke en economische isolering van het land. Integendeel, na een moeilijk en teleurstellend begin onder Bouterse is de oud-kolonie anno 2013 booming.

Goudkoorts
Maar liefst 2,2 miljard euro willen een Amerikaanse en een Canadese multinational investeren in twee goudmijnen en dat midden in een wereldwijde crisis. Het wakkert de Surinaamse goudkoorts nog verder aan. Het parlement buigt zich nu  over de grootste  buitenlandse investering in de geschiedenis.

'We hopen dat Suriname een gouden toekomst tegemoet gaat', zegt oud-minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, wiens Nieuw Front-regering tot 2010 de basis legde voor de economische opleving en de miljardendeal. 'Wat nu gebeurt in Suriname is een continuering van wat wij in gang hebben gezet.'

Zeurende Hollanders
Een land dat heeft aangetoond zonder die 'zeurende Hollanders' verder te kunnen, zo zien Bouterse en zijn NDP het Suriname van de afgelopen twee jaar. 'We hebben dat geld niet nodig', sneerde minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin vorig jaar toen Den Haag de laatste 20 miljoen euro ontwikkelingshulp opschortte. De armen in Nederland, zei Lackin sarcastisch, konden het vast wel goed gebruiken.

Om een lange neus naar 'de Noordzee' te trekken, haalde Paramaribo daarom de betrekkingen met Venezuela, Frankrijk en vooral China stevig aan. Bouterse en zijn ministers zetten vanaf het begin alles op alles om snel de miljardendeal in de goudproductie rond te krijgen, hopend op grotere staatsinkomsten. Vlak voor de Kerst was het zo ver. 'De Surinamers gaan een gouden Kerst tegemoet', beloofde de oud-legerleider.

Wat Nederland nooit lukte, diversificatie van de staatsinkomsten, is Suriname hard op weg te bereiken. Olie, gewonnen in de kuststrook ten westen van Paramaribo, heeft bauxiet al verdreven als de grootste inkomstenbron.

Olie
Staatsolie, opgezet in 1980 door Bouterses militaire regime, maakte vorige maand een megawinst over 2012 bekend: 360 miljoen euro. Op een omzet van 'slechts' 758 miljoen euro. Hiervan stroomde 243 miljoen als nettowinst direct in de staatskas. Het is een bedrag waarvoor een gemiddeld AEX-bedrijf zich niet zou schamen. Zo boekte multinational AkzoNobel over 2011 een winst van 477 miljoen euro.

Goud moet nog groter worden. Aanzienlijk veel meer dan de 119 miljoen euro waarmee de Rosebel-goudmijn van het Canadese Iamgold in 2011 de staatskas spekte. Sinds de goudkoorts in 2004 begon toe te nemen, is de goudproductie bijna verdrievoudigd tot jaarlijks meer dan 20 duizend kilo.

Om meer te verdienen aan het goud, wordt het Surinaamse aandeel in de Rosebel-mijn uitgebreid naar 30 procent. De nieuwe goudmijn van Newmont wordt voor 25 procent van Suriname. De eerste reacties in het parlement op Bouterses gouddeal zijn positief, ook van de oppositie.

Kritiek
Maar er is ook kritiek. Suriname, betoogt parlementariër Asis Gajadien (Nieuw Front), kan veel meer verdienen als de kleine gouddelvers onder controle worden gebracht. Deze groep van naar schatting 30 duizend man, van Brazilianen tot Surinaamse-Nederlanders uit Amsterdam Zuid-Oost, is verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de goudproductie. Maar de fiscus verdient slechts weinig aan ze. Gajadien schat dat van de 1,5 miljard euro die in 2012 aan goud werd gewonnen (waarvan een miljard door de kleine gouddelvers) slechts 228 miljoen euro in de staatskas belandde.

Hij is ontevreden over de maatregelen die Bouterse nam om de 'wild westtaferelen' in het binnenland te beëindigen. Gajadien: 'Er is nu zelfs een enorme toeloop van illegale Chinezen.  Ook opereren sommige groepen, vrienden van de regering, ongestoord in het gebied. Wij willen weten welke personen een goudconcessie hebben gekregen.'

Oud-minister Rusland verwacht dat de 560 duizend Surinamers over een jaar of zeven een enorme stroom gouddollars  mogen verwachten. 'Toen we tien jaar geleden met de Rosebel-mijn begonnen, stond de goudprijs op 227 euro per ounce. Nu is het 1.300 euro. We wisten niet dat de goudwinning zó lucratief zou worden.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3375560/2013/01/11/Olie-en-goud-met-Suriname-gaat-het-goed.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20130111&utm_content=