Defensie Onderdelen > Veteranen & Oud-gedienden

Sculptuur voor Libanonveteranen

(1/1)

Lex:
DEN HAAG -  Nederlandse Libanonveteranen die in augustus 1979 onder vuur kwamen te liggen in het dorpje Qana, krijgen vrijdag een sculptuur waarmee Defensie hen alsnog wil waarderen voor hun inzet. Het metalen beeldje wordt uitgereikt aan 21 oud-militairen en aan de nabestaanden van een overleden veteraan.

Dat heeft Defensie woensdag gemeld. De commandant landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, zal de speciaal ontworpen 'sculptuur operationeel optreden' voor het eerst uitreiken.

Dat de eenheid 32 jaar na dato toch nog deze waardering krijgt, is vooral te danken aan de oud-commandant ervan. Volgens een woordvoerster heeft die aan de bel getrokken, omdat hij zag dat veel Afghanistangangers na terugkeer een onderscheiding krijgen. Na onderzoek is besloten de sculptuur uit te reiken voor de 'buitengewone toewijding' en het 'bijzonder loffelijk optreden' van de Libanonveteranen.

Ze kwamen destijds onder vijandelijk vuur te liggen toen ze een bataljon uit Fiji te hulp kwamen. Drie Nederlandse militairen van de VN-vredesmacht Unifil raakten gewond, van wie n zeer ernstig. De eenheid slaagde erin de gewonden in veiligheid te brengen.

De tegenstanders wisten de Fiji soldaten echter gevangen te nemen, waarna die als schild werden gebruikt tegen de Unifil-militairen. De blauwhelmen werden zo gedwongen hun wapens neer te leggen. Ze werden vervolgens lichamelijk en geestelijk ernstig bedreigd. De Nederlandse militairen doorstonden de gevangenneming en gijzelname op respect afdwingende wijze, aldus Defensie.

De uitreiking van de sculptuur vindt plaats op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Telegraaf,
wo 19 okt 2011, 16:36

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie