Inzet part time personneel bij paspoort controle

Gestart door Lex, 16/02/2018 | 22:03 uur

Warrant officer

Mijn persoonlijke ervaring van deze adaptief aan de grens burger collega's is superpositief! De mensen zijn leergierig en enthusiast! (en willen wel graag in een Balie zitten ;) Het zit wel een beetje is de aard om eerst alles af te zeiken en te bekritiseren maar ik denk dat het wel meevalt met het aantal collega's wat weg wil door dit project. In meerdere landen in Europa zijn burgermedewerkers al jaren actief als 1e lijn controleur en zijn er snoeigoed in! Laat de Wachtmeester/ opsporings-ambtenaar zich maar bezig houden met een goed 2e lijn onderzoek en overige strafrechtelijke processen!

Lex

'Marechaussees zeggen baan op als protest tegen inzet burgers bij grensbewaking'

SCHIPHOL - De Marechausseevereniging waarschuwt dat er marechaussees ontslag zullen nemen als het inzetten van burgers voor de grensbewaking op luchthavens als Schiphol doorgaat. De Koninklijke Marechaussee wil burgers tijdens drukke vakantieperiodes paspoorten laten controleren, zodat wachtrijen verkort kunnen worden. Nog altijd komt de Marechaussee militairen tekort waardoor op piekmomenten de wachttijd bij de paspoortcontrole fors kan oplopen.

In februari werd bekendgemaakt dat er voor de piekmomenten 120 burgers zouden worden opgeleid om ingezet te worden voor de paspoortcontroles op de Nederlandse luchthavens. Geïnteresseerden werden uitgenodigd om via de website van Randstad Uitzendbureau te solliciteren.

De tijdelijke grensbewakers krijgen volgens de Marechausseevereniging acht dagen les in een lokaal en daar bovenop nog zeven dagen thuisstudie. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee is dat vier maanden: 8 opleidingsdagen, 80 uur zelfstudie en vervolgens moeten ze drie maanden een takenboek doorlopen tijdens de operationele inzet op Schiphol, Rotterdam-The Hague Airport of Eindhoven Airport.

Bij leden van de Marechausseevereniging is veel weerstand tegen het plan. Ze vinden de opleiding veel te kort om de grensbewaking van Nederland goed te kunnen uitvoeren. De angst heerst dat deze burgers kwaadwillenden als mensenhandelaren en terroristen er bij de paspoortcontroles niet uit kunnen pikken en daarmee de veiligheid van Nederland op het spel zetten.

Volgens de vereniging zijn er al marechaussees die hebben laten weten hun baan op te zeggen als het plan met de 120 burgers doorgaat. Zij voelen zich niet serieus genomen en vinden dat het Kabinet met lange termijnoplossingen moet komen en niet met 'pleisters plakken'.

Reactie Koninklijke Marechaussee

De woordvoerder laat NH Nieuws weten dat de kwaliteitseisen van de tijdelijke grensbewakers gelijk moeten zijn aan het al zittende beroepspersoneel. Volgens de zegsman zijn ze na de opleiding 'vakbekwaam'.

Het Kabinet heeft geld vrijgemaakt voor het aannemen van in totaal 417 nieuwe militairen voor de Koninklijke Marechaussee. De laatste 217 marechaussees moeten nog worden geworven en opgeleid en zullen dan vanaf 2019 gefaseerd instromen. Verwacht wordt dat als al het nieuwe personeel is begonnen de balans tussen de werkdruk en de capaciteit is hersteld.

NH nieuws, 08-05-2018, 15:04


Ros

Marechaussee laat burgers paspoorten controleren

De Koninklijke Marechaussee gaat onbewapende burgers en reservisten inzetten voor het controleren van paspoorten op de Nederlandse luchthavens. Daarmee wil de grensbewaker de drukte en wachttijd op de piekmomenten verlagen. Dat zegt kolonel Hans Molenaar, die verantwoordelijk is voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, tegen het FD.

Het groeiende aantal passagiers zorgt voor lange rijen op Schiphol.
Het groeiende aantal passagiers zorgt voor lange rijen op Schiphol.Foto: Peter Hilz/HH
De marechaussee begint vrijdag met de werving van de extra grensbewakers. Die krijgen een opleiding van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht 'contactmomenten', gevolgd door drie maanden stage. Het gaat om een proefproject, dat een vervolg is op een eerder experiment met een ongewapende reservist van vorig jaar.

Politiek gevoelig
De burgermarechaussees zijn in tegenstelling tot hun militaire collega's niet bewapend. Dat ligt politiek gevoelig: in antwoord op vragen over de inzet van ongewapende marechaussees antwoordde het vorige kabinet dat 'voorop staat dat er geen concessies worden gedaan aan de veiligheid'.

Molenaar benadrukt dat er van concessies aan de veiligheid geen sprake is. 'Deze mensen zullen goed worden begeleid door hun bewapende collega's en ze komen bovenop de capaciteit, niet ter opvulling. We zijn een calamiteitenorganisatie, dus als er iets groots gebeurt wil je over al je mensen kunnen beschikken.'

Vertraging door lange rijen
De marechaussee heeft twee drukke jaren achter de rug. Door de gestegen terreurdreiging werd extra beroep op het politieonderdeel van het leger gedaan. Ondertussen landen er meer vliegtuigen op Schiphol. Die vliegtuigen worden ook nog eens steeds groter en daardoor worden de bezoekersrecords op de luchthaven jaar in jaar uit gebroken: in 2017 verwerkte Schiphol 68,5 miljoen mensen.

Het grotere aantal passagiers zorgt voor lange rijen bij de incheckbalies, de bagagecontrole en de paspoortcontrole. In de meivakantie van vorig jaar zorgden lange rijen op de luchthaven ervoor dat er op één dag meer dan 50 KLM-vluchten werden vertraagd en honderden passagiers hun vlucht misten. President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol pleitte vorig jaar voor het aanstellen van 400 tot 500 extra mensen bij de marechaussee.

De extra mensen waar Nijhuis voor pleitte, komen er nu. Er is budget voor 417 extra 'volwaardige' grenswachters. Zij gaan niet alleen naar Schiphol, maar moeten ook Lelystad bemannen en andere marechausseetaken uitvoeren. Het duurt naar verwachting tot in de loop van volgend jaar tot deze extra marechaussees zijn geworven en opgeleid. In de tussentijd worden de burgers en reservisten ingezet.

Medewerkers van de Burger King
De mensen zijn hard nodig, zegt Molenaar op zijn kantoor met uitzicht over de luchthaven. 'We maken nu gebruik van bijstand uit de rest van het land. Daardoor controleren we minder op de binnengrenzen met Duitsland en België. Ook doen we minder aan militaire politiezorg. Ergens is de rek gewoon uit de organisatie, en we hebben gewoon de prioriteit gelegd op de luchthavens en havens.'

Molenaar hoopt dat vooral mensen die al op Schiphol werken zich aanmelden. 'Dat kunnen bij wijze van spreken medewerkers van de Burger King zijn, zolang ze maar een mbo-4-diploma hebben en door de screening komen. We hebben een uitzendbureau onderzoek laten doen en het blijkt dat parttimers interesse hebben om meer dan één baan op Schiphol te hebben.'

Rijen ook straks geen verleden tijd
De extra krachten worden op de grootste piekmomenten ingezet. Niet op de moeilijkste posten, maar bijvoorbeeld bij de elektronische poortjes of bij een balie waar alleen EU-paspoorten voorbij komen. 'Ze moeten naar twee dingen kijken: deugt het paspoort en deugt het verhaal van de reiziger,' legt Molenaar uit. De groep moet minimaal acht uur per week gaan werken.

Dat de burgermarechaussees niet bewapend zijn, is volgens Molenaar geen probleem. 'Deze mensen zullen goed worden begeleid door hun bewapende collega's, en ze komen bovenop de capaciteit, niet ter opvulling. We zijn een calamiteitenorganisatie, dus als er iets groots gebeurt wil je over al je mensen kunnen beschikken.'

Zijn de rijen op Schiphol in de toekomst ook écht verleden tijd? Nee, benadrukt Molenaar. 'Zelfs als we straks die 417 extra mensen hebben zullen er nog rijen ontstaan. Dat komt zeker niet alleen door ons, het kan ook zijn dat het al bij de bagagecontrole of incheckbalies stokt. Tijdens de drukste momenten hoort het er gewoon bij dat je als passagier even moet wachten.'


https://fd.nl/economie-politiek/1241294/marechaussee-laat-burgers-paspoorten-controleren





Lex

Volgens  https://fd.nl/economie-politiek/1241294/marechaussee-laat-burgers-paspoorten-controleren heeft de KMAR een nieuw aanname beleid om de nood te lenigen.
Kan iemand het artikel plaatsen?